ING Groep « Terug naar discussie overzicht

ING - PB's en andere relevante informatie

5.541 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 ... 274 275 276 277 278 » | Laatste
voda
0
quote:

Karel28 schreef op 15 maart 2021 13:19:

Opgelet 20 maart Het 4-voudig heksenuur komt eraan op derivatenmarkten.

Wat betekend dat???
www.investopedia.com/terms/q/quadrupl...
voda
0
Beursblik: boete ABN AMRO kan oplopen tot half miljard euro

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
ABN AMRO Bank Cert.
9,99 -0,51 -4,86 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De verdenkingen van schuldwitwassen door ABN AMRO kan leiden tot een boete van circa 550 miljoen euro. Dit stelden analisten van Morgan Stanley maandag.

Het Openbaar Ministerie verdenkt ABN AMRO van schuldwitwassen, een veel strengere gradatie dan eerdere verdenkingen tegen de bank. Dit schreef De Telegraaf maandag op basis van het vorige week gepubliceerde jaarverslag, hetgeen vervolgens ook door het OM werd bevestigd aan de krant.

Morgan Stanley merkte op dat ING een vergelijkbaar proces doorging in 2018. De Amerikaanse zakenbank verwacht dat ABN een boete boven het hoofd hangt van circa 550 miljoen euro, hetgeen circa 70 procent is van wat ING betaalde in 2018. Desondanks erkennen de marktvorsers dat het altijd lastig inschatten is wat de exacte impact van een boete zal zijn voor een bank als ABN AMRO.

De koersreactie op het nieuws laat volgens Morgan Stanley wel zien dat er nog veel wolken hangen boven het aandeel met betrekking tot de lopende onderzoeken naar witwassen.

Morgan Stanley heeft een Onderwogen advies op ABN AMRO met een koersdoel van 9,00 euro. Het aandeel daalde maandagmiddag met 4,6 procent tot 10,02 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
[verwijderd]
0
Ik schat in dat ze Abn laten klappen, slachtofferen dus!

Het ontbreekt "De Bank" aan netwerk, machtige commissarissen, broodnodige contacten die elk groot bedrijf nodig heeft voor protectie en bescherming.

Het is het allemaal net niet, de CEO, de medewerkers, de managers, er is veel kwaliteit uitgelopen de laatste jaren, een langdurig rottingsproces dat niet meer omkeerbaar is eigenlijk!

Drie dagen voor de verkiezingen, het momentum is subliem en uitgekiend, als morgen de namen en constructies doorkomen die al circuleren...heeft dat zeker invloed op de verkiezingen en verdeling stoelen te de haag.
voda
0
Beursblik: ING ziet weer groei

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
ING Groep
10,074 0,02 0,20 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) ING verwacht in de tweede helft van dit jaar weer groei van het leningenboek, met name in hypotheken en zakelijke leningen in de VS en Azië. Dat was de boodschap van de bank tijdens een beleggersdag georganiseerd door Morgan Stanley.

In Europa zal de leningengroei beperkt blijven, verwacht de bank, hoewel er na heropening van de economie ook weer meer vraag naar leningen van grote Europese bedrijven zou moeten komen.

Een informele enquête onder bezoekers door Morgan Stanley wijst uit dat beleggers bij ING echter helemaal niet kijken naar de groei van het leningenboek, voor wat betreft hun verwachtingen voor een hogere koers van het aandeel. Tweederde kijkt vooral naar het dividend en de rest naar de trend van reflatie.

De evaluatie van de bedrijfsonderdelen door de nieuwe CEO wordt bij de retailbank tegen de lat gehouden van winstgevendheid, schaal, kostenbesparingen en technologische waarde voor de rest van de groep.

Bij de zakenbank wordt bij elke klantrelatie afzonderlijk beoordeeld, of de bank er wel of niet mee wil doorgaan. Schaal doet er daar minder toe.

Morgan Stanley heeft een Overwogen advies op ING met een koersdoel van 10,50 euro.

Het aandeel won dinsdagmiddag 0,2 procent op 10,07 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
ING: volledig herstel luchtvaart duurt tot 2024 of 2025

Gepubliceerd op 17 maart 2021 06:00 | Views: 130

AMSTERDAM (ANP) - Het gaat nog jaren duren voordat de luchtvaart is hersteld, waarschijnlijk tot 2024 of 2025. Dat verwacht het economisch bureau van ING. De luchtvaart is een van de sectoren die het zwaarst is getroffen door de coronacrisis. De bank voorziet een begin van herstel in de tweede helft van dit jaar en daarbij zullen vakantiereizen het snelst terugkeren.

Naar verwachting keren de zakenreizen langzamer terug. Volgens de economen komt het passagiersvolume wereldwijd dit jaar naar verwachting uit op 40 tot 50 procent van het niveau van voor de coronapandemie. Daarbij speelt mee dat het binnenlands verkeer in grote landen als Rusland en China sneller herstelt. Dat is met name het geval in China omdat een tweede golf van het virus daar tot nu toe is uitgebleven.

Het herstel van de wereldwijde scheepvaart is beter dan ING had verwacht en de sector zal dit jaar profiteren van het herstel van de wereldhandel. De bank denkt dat de gemiddelde handelsvolumes over zee boven het niveau van voor de pandemie zullen uitkomen. Ook hier is China een drijvende kracht. De cruisesector is een van de zwaarst getroffen sectoren in de scheepvaart en zal dit jaar nog steeds ver onder het niveau van voor de coronacrisis blijven.
voda
0
'Morgan Stanley geeft rijke klanten toegang tot bitcoinfondsen'

Gepubliceerd op 17 maart 2021 17:00 | Views: 0

NEW YORK (ANP) - Rijke klanten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley krijgen mogelijk toegang tot bitcoinfondsen. Volgens een interne memo van de bank, ingezien door de Amerikaanse zakenzender CNBC, zijn financieel adviseurs van de bank over de plannen geïnformeerd. Het zou gaan om drie fondsen waartoe de rijke klanten toegang kunnen krijgen.

Morgan Stanley zou daarmee de eerste grote Amerikaanse bank zijn die vermogensbeheerklanten toegang biedt tot bitcoinfondsen. De bank, die zo'n 4 biljoen dollar aan vermogen in beheer heeft, zou beleggingen in maar drie fondsen toestaan. Twee van de aangeboden fondsen zijn van Galaxy Digital, het cryptobedrijf opgericht door Mike Novogratz. Het derde fonds is een gezamenlijk initiatief van vermogensbeheerder FS Investments en bitcoinbedrijf NYDIG.

De stap is belangrijk voor de acceptatie van de bitcoin als belegging. De bank zou overstag zijn gegaan nadat klanten daar om vroegen, aldus de bronnen. De enorme opmars van de waarde van de bitcoin heeft de druk bij de bedrijven op Wall Street vergroot om ook op cryptovaluta's in te zetten.

Alleen rijke klanten van Morgan Stanley krijgen vooralsnog toegang tot de fondsen. De bank acht de openstelling alleen geschikt voor een mensen met "een agressieve risicotolerantie" die ten minste 2 miljoen dollar aan beheerd vermogen hebben uitstaan bij de bank. Voor beleggingsfirma's geldt een grens van minstens 5 miljoen dollar om in aanmerking te komen voor de nieuwe participaties.
voda
0
Toch rechtszaak om rentemanipulatie tegen ING en andere banken

Gepubliceerd op 17 maart 2021 17:41 | Views: 656

ING 16:48
10,28 +0,18 (+1,82%)

NEW YORK (ANP) - Een groep van bijna twintig banken, waaronder ING, moet zich alsnog voor een Amerikaanse rechter verweren tegen beschuldigingen dat ze een internationaal rentetarief hebben gemanipuleerd. Twee investeringsfondsen klaagden de banken in 2016 aan wegens vermeende fraude met Singaporese rentestandaarden. Aanvankelijk wees de New Yorkse rechter de zaak af omdat de fondsen al waren opgeheven, maar in hoger beroep is nu besloten dat de zaak wel door moet gaan.

Naast ING zijn onder andere Bank of America, UBS, Deutsche Bank, BNP Paribas en Credit Suisse aangeklaagd. De rechtszaak draait om twee in Singapore vastgestelde rentetarieven, de Singapore Interbank Offered Rate (Sibor) en de Singapore Swap Offered Rate (Sor). Deze standaarden, die dagelijks veranderen, vormen de basis voor rentes bij hypotheken en talloze andere financiële producten.

Om het tarief vast te kunnen stellen geeft een panel van banken dagelijks actuele rentes door aan de Association of Banks in Singapore, waarna een agent mede met behulp van die informatie berekent wat de nieuwe standaard wordt. Maar tussen 2007 en 2011 zou een groot aantal banken hebben samengespannen om het rentetarief in hun voordeel te laten bewegen. De financieel toezichthouder van Singapore vond in 2013 bewijs dat banken pogingen daartoe hadden ondernomen.

Liborschandaal

Drie jaar later beweerden twee op de Kaaimaneilanden gevestigde investeringsfondsen te zijn benadeeld door die vermeende fraude en zij spanden in New York een rechtszaak aan tegen een groep banken. Pas een jaar later bleken de fondsen al lang te zijn opgeheven en hun claims overgedragen aan een derde partij. Aanvankelijk vond een lagere rechter dat een rechtszaak onmogelijk was als de benadeelde partij zelf niet meer bestond, maar in hoger beroep is dat nu teruggedraaid.

De zaak doet denken aan het omvangrijke Liborschandaal. Een grote groep banken bleek jarenlang te hebben geknoeid met de Libor-rente, die als leidraad geldt voor biljoenen euro's aan financiële transacties. Onder andere Rabobank betaalde wegens de fraude honderden miljoenen euro's aan boetes.
voda
0
Omgevallen Duitse Greensill-bank raakt ook dochter ING - media

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
ING Groep
10,232 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De nasleep van de omgevallen Duitse Greensill-bank raakt ook de Duitse dochter van ING DiBa. Dit schreef Het Financieele Dagblad woensdag, dat zich daarbij dan weer baseert op Duitse media.

DiBa moet volgens de krant gedupeerde spaarders van Greensill-bank compenseren via de depositogarantiestelsels in het land. Deze regelingen zorgen ervoor dat spaarders hun geld grotendeels terugkrijgen als een bank omvalt.

De Duitse toezichthouder Bafin heeft faillissement aangevraagd voor Greensill-bank. Daar stond 3 miljard euro aan particulier spaargeld uit, dat weer onder twee garantieregelingen valt waar de bank aan deelnam. Via het compensatiestelsel van Duitse Banken kunnen particulieren tot 100.000 euro van hun spaargeld terugkrijgen.

Een woordvoerder van ING bevestigde volgens de krant dat dochter DiBa, als derde bank van het land, onder beide garantieregelingen valt. De banken die deelnemen aan het depositogarantiestelsels dragen jaarlijks naar grootte bij aan het potje voor ongelukken. Onbekend is nog of er voldoende geld in de pot zit om de spaarders direct te compenseren of dat banken bij moeten storten.

Greensill bank is een losstaande dochter van het Australische Greensill Capital, dat ook failliet dreigt te gaan en tal van bedrijven in zijn val mee te slepen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: UBS verhoogt koersdoel ING

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
ING Groep
10,208 -0,124 -1,20 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) UBS heeft het koersdoel voor ING verhoogd van 10,50 naar 11,00 euro, met handhaving van het koopadvies.

De sterke groei van de Challenger & Growth-markten in de afgelopen vijf jaar heeft het gewicht van deze landen vergroot tot 39 procent van de inkomsten en 42 procent van de winst voor kredietvoorzieningen. Duitsland is de belangrijkste markt, de rest komt vooral uit Australië, Spanje en Polen.

UBS denkt dat de groei in die landen bovengemiddeld zal blijven in de komende jaren, en twee tot vier keer zo sterk als in de Benelux. In de snelgroeiende markten zijn de rentemarges ook hoger, wat steun biedt voor deze maatstaf.

Het aandeel ING blijft één van de aantrekkelijkste bankaandelen in Europa, met opwaarts potentieel op de middellange termijn als de fee-inkomsten sterker dan verwacht toenemen, de kosten sterker dalen en de voorzieningen voor oninbare leningen sneller normaliseren.

Ook denkt UBS dat ING een dividendrendement van 8 procent dit jaar kan bieden en nog 7,5 miljard euro aan overtollig kapitaal heeft, wat ongeveer 20 procent van de marktwaarde is.

Het aandeel ING noteerde maandag 1,3 procent lager op 10,20 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Artisan Investments vergroot belang in ING

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
ING Groep
9,979 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Artisan Investments heeft een groter belang in ING Groep gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 19 maart 2021.

Artisan meldde een kapitaalbelang van 3,08 procent met een dito stemrecht. Dit belang wordt middellijk reëel gehouden.

Op 28 april 2020 meldde Artisan nog een kapitaalbelang van 2,94 procent met eenzelfde stemrecht.

Wet op het financieel toezicht

De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursblik: UBS blijft geloven in bankensector

(ABM FN-Dow Jones) UBS blijft positief over de perspectieven voor aandelen van Europese banken, ondanks dat ze dit jaar tot nu toe al 16 procent beter presteerden dan de brede markt.

Het verbeterde handelsklimaat en de vroege fase van het herstel van de economie, handel en dividenduitkeringen beperken het risico van een correctie, volgens de analisten.

Zij handhaven dus hun Overwogen advies voor de sector.

De analisten denken dat de euforie bij beleggers over de terugkeer van inflatie en daarmee van hogere rentes in het tweede kwartaal zijn piek zal bereiken. Hogere rentes maken het doorgaans gemakkelijker voor banken om geld te verdienen.

UBS wijst erop dat de centrale banken van China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk de komende maanden hun opkoopprogramma's op volle kracht zullen laten draaien, waardoor beleggers kunnen overwegen om meer te beleggen in aandelen die profiteren van hogere rentes.

In juli zal de Europese Centrale Bank waarschijnlijk groen licht geven voor hervatting van 'normale' dividenden, wat voor de sector, die grotendeels draait om deze uitkeringen, waarschijnlijk een grote stap zal worden.

Nordea, ING en Barclays zijn de meest favoriete banken voor UBS, op basis van hun aantrekkelijke potentiële winstuitkeringen. Scandinavië en het Verenigd Koninkrijk zullen de beperkingen op dividend waarschijnlijk geheel opheffen. Ook BNP Paribas, UniCredit en Intesa Sanpaolo behoren tot de favorieten. Het koersdoel van de Italiaanse bank UniCredit biedt veruit de meeste opwaartse ruimte.

Minst geliefd zijn KBC, dat een verkoopadvies heeft, evenals Commerzbank, DNB en Banco BPM. Hier wijst het koersdoel op een neerwaarts potentieel tot wel 27 procent voor de genoemde banken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
ING benoemt nieuwe directeur zakenbank

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
ING Groep
10,17 0,00 0,00 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) ING wil Andrew Bester benoemen tot directeur van de zakenbank, als opvolger van Isabel Fernandez. Dat maakte de bank donderdag bekend.

De Brits-Zuid-Afrikaanse Bester was CEO van de Britse Co-operative Bank en daarvoor directeur van de zakenbank van Lloyds Banking Group.

De ECB is al akkoord met de benoeming. Fernandez is per 31 december vertrokken bij ING.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
ING vindt nieuwe directeur voor de zakentak
Van onze redacteur 08:32

De Britse Zuid-Afrikaan Andrew Bester wordt de nieuwe directeur van de zakentak van ING. Hij volgt de eind december vertrokken Isabel Fernandez op, zo meldt de bank woensdag in een persbericht. Besters eerste werkdag is op 6 april.

Bester is al ruim dertig jaar actief als zakelijk bankier. Hij werkte onder meer bij Lloyds Bank, Standard Chartered en de Co-Operative Bank, een Britse ethische coöperatieve bank waar hij tot voor kort ceo was. In zijn carrière heeft hij gewerkt in Hongkong, Singapore en Londen. De bankier is opgeleid tot accountant aan de Witwatersranduniversiteit in Zuid-Afrika.

In een interview op de website van ING zegt hij dat er voor de bank veel veranderingen op stapel staan. Door corona zal de impact van automatisering en digitalisering alleen maar groter worden. 'Zoals voor iedereen in de branche, betekent aanpassing aan een post-covid-wereld dat er een aantal moeilijke keuzes voor de boeg zijn. Maar met de schaal en kracht van ING zie ik kansen voor groei, zowel voor individuen als voor de franchise.'

Besters aanstelling is goedgekeurd door de Europese Centrale Bank. Zijn voorganger Fernandez stond sinds 2016 aan het roer van de zakenbank, waar ze onder meer verantwoordelijk was voor de invoering van 'agile' werken. Ze vond het tijd voor andere uitdagingen.

Originele link van het artikel: fd.nl/beurs/1378287/ing-vindt-nieuwe-...
voda
1
ING sluit 69 bankkantoren en schrapt 440 banen in Nederland

ING sluit 69 bankkantoren en schrapt 440 banen in Nederland. Dat heeft de bank zojuist bekendgemaakt.

Economieredactie 25-03-21, 10:44 Laatste update: 10:45
De coronacrisis drukt flink op de resultaten van de bank.

Later meer.

www.ad.nl/economie/ing-sluit-69-bankk...
voda
0
Personele gevolgen besluit ING: kantorenorganisatie neemt af met 240 fte’s en de adviesrijke bedrijfsonderdelen met 200 fte’s
11:12
*Het aantal eigen bankkantoren van ING neemt met 69 af
11:12
*ING Nederland zal tot en met 1 juli 2022 het aantal ING-servicepunten met 75 uitbreiden, van 246 naar 321 locaties

bron Binck
voda
0
ING sluit meer dan de helft van bankkantoren in Nederland

Gepubliceerd op 25 maart 2021 11:00 | Views: 575

ING 10:56
10,11 -0,06 (-0,63%)

AMSTERDAM (ANP) - ING sluit meer dan de helft van zijn Nederlandse bankkantoren. Daardoor gaan er 440 banen verloren. De nieuwe reorganisatie komt bovenop ingrepen die het financiële concern vorig jaar al had aangekondigd.

Het aantal eigen bankkantoren neemt met 69 af, waardoor er maar 59 overblijven. Volgens ING was er bij de kantoren die dicht gaan, nog maar weinig toeloop van klanten. Wie toch nog bij de bank langs wil, wordt doorverwezen naar een ING-servicepunt in bijvoorbeeld de Bruna. Van dit soort punten krijgt ING er komende tijd juist meer bij.

Door de ingreep gaan er 240 banen verloren bij de kantorenorganisatie en nog eens 200 bij bedrijfsonderdelen die zich bezighouden met advies aan klanten. Het uitgangspunt is de medewerkers zoveel mogelijk naar een nieuwe baan te begeleiden. Dat kan zowel binnen als buiten de bank zijn.

ING telt in Nederland ongeveer 15.000 medewerkers.
voda
0
ING Nederland sluit weer tientallen kantoren

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
ING Groep
10,088 -0,082 -0,81 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) ING Nederland gaat dit jaar en volgend jaar 69 bankkantoren sluiten en de dienstverlening verplaatsen naar servicepunten in gemakswinkels zoals Primera, Bruna, of The Read Shop. Dat maakte de bank donderdag bekend.

Het fysieke netwerk wordt zo aangepast aan de toenemende digitalisering van bankzaken.

Bij de servicepunten zouden klanten nog steeds hun dagelijkse zaken kunnen doen en ondersteuning krijgen om zaken zelf digitaal af te leren handelen.

Ook de organisatie rond vermogensadvies wordt aangepast aan de toenemende digitalisering.

Dit betekent dat er banen verdwijnen, zowel door het sluiten van de kantoren als door de aanpassingen bij vermogensadvies. De kantorenorganisatie neemt af met 240 fte's en de adviesrijke bedrijfsonderdelen met 200 fte's, meldde de bank.

Behalve in gemakswinkels kunnen er ook servicepunten komen in bijvoorbeeld een bibliotheek. Het aantal servicepunten stijgt tot en met 2022 met 75 tot 321 locaties.

Van de overgebleven kantoren worden er in totaal 59 omgebouwd tot zogenaamde ING-huizen, waar deskundigheid, innovatie en gastvrijheid de steekwoorden zijn.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Kredietbeoordelaar Moody's positiever over Nederlandse banken

Gepubliceerd op 25 maart 2021 12:59 | Views: 949

LONDEN (ANP) - Kredietbeoordelaar Moody's is positiever over de vooruitzichten voor de Nederlandse bankensector. Volgens de firma nemen risico's die door de coronacrisis werden veroorzaakt geleidelijk af en hebben veel banken werk gemaakt van het aanvullen van buffers, om eventuele verliezen op leningen die mogelijk niet worden terugbetaald op te vangen.

Volgens Moody's zijn de maatregelen die banken hebben genomen goed genoeg om de kredietwaardigheid van de banken een jaar tot anderhalf jaar te beschermen. Daarbij denkt Moody's dat banken hun winstgevendheid licht kunnen opvoeren, nu kosten voor kredietverliezen dalen.

Daarbij speelt wel mee dat banken aanhoudend last hebben van de lage rentes. In Nederland is daarnaast volgens de kredietbeoordelaar structureel sprake van zwakke kredietvolumes.

Vooruitzichten verbeteren

Moody's benadrukt dat de vooruitzichten voor de Nederlandse economie verbeteren. Zo zal na de krimp van 4,5 procent vorig jaar dit jaar sprake zijn van 2,2 procent groei, gevolgd door 2 procent volgend jaar.

De relatief hoge schulden in de private sector en de sterk oplopende huizenprijzen maken Nederland volgens Moody's wel kwetsbaar voor economische neergang. Daarbij geldt voor banken dat de winst gedrukt wordt door de voortdurende inspanningen en investeringen die moeten worden gedaan in innovaties, maar ook met betrekking tot het naleven van de regels.

Alles bij elkaar ging de prognose voor het Nederlandse bankwezen naar stabiel van negatief. Dat gold ook voor de bankensector in België, Denemarken, Frankrijk, Italië en Spanje.
voda
0
Shell en ING duiken op in Greensill-schandaal
Rutger Betlem 10:00

Foto: Reuters

Twee prominente Nederlandse bedrijven hadden mogelijk banden met Greensill. De namen Shell en ING duiken op in een recente bedrijfspresentatie van de in zware financiële problemen verkerende Britse kredietmaatschappij.

In het document dat is ingezien door Het Financieele Dagblad staat het tweetal genoemd. ING is te vinden in een lijstje van bankpartners, omringd door andere grootbanken als Banco Santander, HSBC en Bank of America. In het lijstje asset managers staan niet alleen Morgan Stanley, Pimco en Legal & General, maar ook Shell.

Zoektocht naar kapitaal
In oktober en november van vorig jaar, toen intern allang bekend was dat Greensill in grote problemen verkeerde, werd er een rondje langs grote institutionele beleggers gemaakt. Het inmiddels op een faillissement afkoersende bedrijf hoopte destijds $1 mrd kapitaal op te halen.

Waar zo'n kapitaalronde onder normale omstandigheden in het geheim besproken wordt, koos Greensill voor een hoogst ongebruikelijke aankondiging in The Wall Street Journal. De vraag naar alternatieve financieringsoplossingen was geëxplodeerd, daar was dringend extra kapitaal voor nodig, aldus de woordvoerder. Wat het bedrijf er niet bij vertelde was dat verzekeraars zich op dat moment al massaal terugtrokken hadden uit zijn risicovolle beleggingsconstructies. De laatste investeringsronde had de opmaat moeten vormen naar een beursgang. Althans, dat was de belofte.

In de uitgelekte presentatie, opgezet door Citibank, Crédit Suisse en de consultants van Allen & Overy, werd met geen woord gerept over kredietverliezen, onderzoeken door de Duitse toezichthouder Bafin of het opzeggen van verzekeringspolissen. Ook is niet duidelijk in hoeverre de klinkende Nederlandse namen in de presentatie op dat moment daadwerkelijk betrokken waren. Het zou niet voor het eerst zijn dat een bedrijf in problemen oude en nieuwe partners in één rijtje zet om beter voor de dag te komen.

'Niet onlogisch'
ING wil na herhaaldelijk aandringen niet reageren op hun mogelijke betrokkenheid bij Greensill. 'Wij kennen de presentatie waarin wij vermeld staan tussen circa 25 andere internationale banken niet en kunnen er dus ook geen uitspraken over doen', laat de woordvoerder weten.

ING is geen onbekende in het domein waarin Greensill actief was, zegt een industrie-expert. 'Het is geen onlogisch lijstje. ING is een graag geziene bank in de hoek van supply trade finance (voorfinanciering, red.). Het zou me eerder verbazen als ING geen enkele relatie met Greensill zou hebben.' Dat hoeft niet te betekenen dat ING ook geld verloren heeft bij de financiële problemen van het Britse bedrijf, benadrukt de marktkenner. 'Dat hangt sterk af van de relatie tussen de twee.'

In het voorjaar van 2020 nam ING een voorziening van $100 mln op een klant in Azië. Volgens persbureau Reuters betrof het handelsmaatschappij Agritrade International. Deze grondstoffenhandelaar had een open krediet bij Greensill en liet bij zijn ondergang een schuld achter van $650 mln.

Pinautomaat
Agritrade maakte gebruik van wat Trust Receipt Financing genoemd wordt. Bij deze financieringsconstructie vertrouwt de geldgever erop dat bestelde goederen daadwerkelijk besteld zijn. De bestelling geldt als onderpand. Agritrade gebruikte het door Crédit Suisse opgezette Greensill-fonds als pinautomaat. Er stonden nepzendingen in de boeken, valse facturen, hergebruikte facturen en het voorraadbeheer rammelde aan alle kanten.

Ook Shells beleggingsvehikel doet geen uitspraken over individuele investeringen. Bekend is dat Shell incidenteel zaken gedaan heeft met Greensill, maar geen structurele relatie met de kredietverlener had.

Originele link van het artikel: fd.nl/ondernemen/1377475/shell-en-ing...
5.541 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 ... 274 275 276 277 278 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 24 apr 2024 17:36
Koers 14,670
Verschil -0,930 (-5,96%)
Hoog 14,986
Laag 14,622
Volume 11.778.789
Volume gemiddeld 11.279.733
Volume gisteren 9.637.366

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront