Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Sinterklaas en (zwarte) Piet draad

1.285 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 ... 61 62 63 64 65 » | Laatste
rationeel
0
Over DE Amerikanen. Ik heb de betere blijkbaar leren kennen. Het is weer een tijd geleden, maar ik was verbaasd over de diversiteit. De hele mensensoort in een land. Mijn vrienden daar waren hartelijke en heel open en zeer gastvrije mensen.

De problemen die daar toen waren met de vnl zwarte bevolking, hebben wij nu hier ook, met de immigranten.
Zouden er maar indertijd meer Nederlanders een kijkje hebben genomen overzee, dan waren er ongetwijfeld andere beslissingen genomen, en hadden wij niet zoveel leergeld hoeven te betalen voor al die ondoordachte, voorspelbaar verkeerd uitpakkende beslissingen.
objectief
0
quote:

rationeel schreef op 7 juli 2020 11:04:

Over DE Amerikanen. Ik heb de betere blijkbaar leren kennen.
Trump zoekt nog medewerkers voor zijn verkiezingschampagne. Vrijwilliger???
Beperktedijkbewaking
1
www.tiktok.com/@itsharry_k?source=h5_m

Een zwarte Zuid-Afrikaanse jongen die regelmatig zwarte ZA ministers bespot. Een blanke daar zou het zich absoluut niet kunnen permitteren, die zou aangeklaagd worden.
Gaan we in NL ook die kant op?

objectief
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 18 juli 2020 08:03:

www.tiktok.com/@itsharry_k?source=h5_m

Een zwarte Zuid-Afrikaanse jongen die regelmatig zwarte ZA ministers bespot. Een blanke daar zou het zich absoluut niet kunnen permitteren, die zou aangeklaagd worden.

Nee, die blanken dwingen de zwarten tot slaaf in Zuid Afrika. (al honderden jaren). En in Nederland is het gelukkig iets beter, maar doen ze ook alle vuile werk waar de blanke te lui voor is.
[verwijderd]
1
quote:

objectief schreef op 18 juli 2020 08:18:

[...]

Nee, die blanken dwingen de zwarten tot slaaf in Zuid Afrika. (al honderden jaren). En in Nederland is het gelukkig iets beter, maar doen ze ook alle vuile werk waar de blanke te lui voor is.

Vreemde redenering!!
Niks dwangmatigs aan!!

Men komt zelf naar het rijke Nederland om hier te WILLEN werken.
Het hoeft niet!!
leek2018
0
quote:

objectief schreef op 18 juli 2020 08:18:

[...]

Nee, die blanken dwingen de zwarten tot slaaf in Zuid Afrika. (al honderden jaren). En in Nederland is het gelukkig iets beter, maar doen ze ook alle vuile werk waar de blanke te lui voor is.

Vraag me af wat je onder het "vuile" werk verstaat. Gezien Corona kan je de zorgverlening ook onder het "vuile" werk zien. Om over die fabriek in IJmuiden maar niet te spreken.
Beperktedijkbewaking
0
quote:

rationeel schreef op 7 juli 2020 10:52:

Over slavernij gesproken. We hebben een kenner in NEDERLAND.

En wij kunnen hem gemakkelijk leren kennen dankzij internet. Toegankelijke informatie ook als een boek lezen als te vermoeiend wordt ervaren;)
Piet EMMER:)

www.youtube.com/watch?v=uS2dz00OW5U
Leerzaam betoog van prof. Emmer. Zoals zijn opmerking: "De slavengemeenschappen op de katoenplantages in de VS hadden het na 1800 beter dan de verse immigranten in New York".

Vooropgesteld: slavernij is uit den boze. Maar je hoort de laatste tijd veel overdrijvingen of zelfs totale onzin. Bijvoorbeeld:

"NL had een hoofdrol in de slavenhandel". Nee, Hollanders namen slechts 6% van de trans-Atlantische slaventransporten voor hun rekening.

"Vier eeuwen slavernij". Onzin, als je de Westerse (dus niet Arabische) slavernij bedoelt, is het hoogstens 2,5 eeuw. De slavenhandel duurde nog korter (al in 1807 verboden de Britten dat in hun koloniën).
"Eeuwenlange koloniale uitbuiting". Hoogstens 3 eeuwen.

"Systemisch racisme". Oftewel, "het zit per definitie in me" (Gloria Wekker). Kan ik me niet tegen verdedigen. Voor mij is dát pas racistisch denken!

"Zwarte Piet symboliseert slavernij". Nee, zijn rol gebaseerd op de 18de-eeuwse pages bij welgestelde families in Europa, en zijn kleding op een Spaanse edelman anno 1500-1600.

"Ja, maar die pages met hun halsband waren slaven". O ja, ook nadat ze volwassen werden? Noem mij ook maar één bron voor volwassen slaven in West-Europa. Volgens mij moet je terug gaan naar de Romeinen. Hebben de Italianen ooit excuses aangeboden?

[verwijderd]
0
Debat over Michiel de Ruyter: hoe schijn van objectieve nuancering misleiding wordt.

OPINIEHet verhitte debat over racisme, slavernij en foute helden is inmiddels geluwd. Er zijn een paar effecten te noemen.

Jaap de Kam 18-07-20, 07:00
Zo is nu in de onlangs vernieuwde geschiedeniscanon een korte slavernijtekst over Michiel de Ruyter opgenomen, letterlijk luidt die: ‘Hoewel De Ruyter nog altijd als bekendste admiraal in de Nederlandse geschiedenis geldt, staat zijn zeemanscarrière ook ter discussie. Er wordt dan gewezen op zijn rol in de verovering van de handelsforten aan de Afrikaanse westkust, waarmee Nederland zijn positie in de slavenhandel kon behouden.’

Op eerste gezicht lijkt het een onschuldige academische nuancering vanwege nieuwe inzichten. Maar nader bezien lijkt het eerder een toevoeging onder druk.

Maritieme geschiedenis
Met die ‘discussie’ worden de slavernij-beweringen over De Ruyter bedoeld door Van Stipriaan, hoogleraar Caraïbische geschiedenis, en zijn activistische medestanders, zoals zijn media-minnende collega Fatah-Black. Ze weten ongetwijfeld veel over het koloniale verleden, maar weinig over de maritieme geschiedenis. Dat is eerder al wel gebleken. Want wat was die rol van De Ruyter aan de West-Afrikaanse kust nu precies?

De WIC bezat in de 17e eeuw een paar dozijn forten in West-Afrika. Op veel daarvan werden slaven verhandeld. Aan de Goudkust (Ghana) gebeurde dat toen nog nauwelijks. Daar werd vooral goud ingekocht, belangrijk voor vervolghandel elders.

Gezagsgetrouw
In 1664 werd de latere opperbevelhebber naar de Goudkust gedirigeerd om een paar WIC-forten te heroveren die door Engelsen ingepikt waren. Alleen de Staten-Generaal besliste over dergelijke missies. De Ruyters eskader was toevallig op anti-piraterijpatrouille in de westelijke Middellandse Zee. Ze dachten aan hem omdat hij toch al aardig op weg was. Gezagsgetrouw heroverde de gevierde militair er twee. Het later zo beruchte Elmina, verreweg het belangrijkste fort aan de Goudkust, hoorde daar niet bij, evenmin als veel andere forten aan deze kust. Die waren steeds Nederlands gebleven.

Onderweg heroverde hij ook nog het eilandje Goeree (Senegal), een steunpunt. Goeree is nu weliswaar UNESCO wereld-erfgoed voor de Atlantische slavenhandel, maar de wrede praktijken speelden zich daar toen niet af.

Foutieve slavernij-beweringen
Het bescheiden effect van de missie: een vlagwisseling op het ene fort, het opblazen van een ander en een kortstondig WIC-bezit van Goeree. Voor het behoud van de Nederlandse positie in de slavenhandel maakte dat allemaal geen verschil. Maar er speelt nog iets anders mee: bijna een halve eeuw nadat De Ruyter er rondvoer, verschenen de oorlogszuchtige Ashanti aan de Goudkust. Zij boden hun krijgsgevangenen als koopwaar aan. Pas toen begon de slavenhandel daar ook.

Het eerdere korte verblijf van De Ruyter had daar natuurlijk niets mee te maken. Die foutieve slavernij-beweringen over hem in de canon zijn op halve waarheden en misverstanden gebaseerd. Toch kan dit canonvenster van pas komen bij geschiedenislessen. Want het laat goed zien hoe oppervlakkige kennis en denkfouten tot mythes kunnen leiden, zeker in tijden van maatschappelijke onrust. Dat is interessant lesmateriaal want uit mythes zijn bijna alle zwarte bladzijdes in onze geschiedenis voortgekomen: de moord op Van Oldenbarnevelt en De Witten, Holocaust, goedpraterij van slavernij, etc. Een aanvulling op de huidige canontekst is dan natuurlijk wel gewenst.

Jaap de Kam is gepromoveerd theoretisch fysicus en amateur-maritiemhistoricus. Hij schreef diverse tijdschriftartikelen en is auteur van een boek over de Nederlandse koopvaardij. De Kam is gevraagd als spreker bij de eerstvolgende jaarlijkse De Ruyter herdenking in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.
www.pzc.nl/opinie/debat-over-michiel-...
objectief
0
asti
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 18 juli 2020 10:01:

[...](1)Leerzaam betoog van prof. Emmer. Zoals zijn opmerking: "De slavengemeenschappen op de katoenplantages in de VS hadden het na 1800 beter dan de verse immigranten in New York".

Vooropgesteld: slavernij is uit den boze. Maar je hoort de laatste tijd veel overdrijvingen of zelfs totale onzin. Bijvoorbeeld:

(2)"NL had een hoofdrol in de slavenhandel". Nee, Hollanders namen slechts 6% van de trans-Atlantische slaventransporten voor hun rekening.

(3)"Vier eeuwen slavernij". Onzin, als je de Westerse (dus niet Arabische) slavernij bedoelt, is het hoogstens 2,5 eeuw. De slavenhandel duurde nog korter (al in 1807 verboden de Britten dat in hun koloniën).
"Eeuwenlange koloniale uitbuiting". Hoogstens 3 eeuwen.

(4)"Systemisch racisme". Oftewel, "het zit per definitie in me" (Gloria Wekker). Kan ik me niet tegen verdedigen. Voor mij is dát pas racistisch denken!

(5)"Zwarte Piet symboliseert slavernij". Nee, zijn rol gebaseerd op de 18de-eeuwse pages bij welgestelde families in Europa, en zijn kleding op een Spaanse edelman anno 1500-1600.

(6)"Ja, maar die pages met hun halsband waren slaven". O ja, ook nadat ze volwassen werden? Noem mij ook maar één bron voor volwassen slaven in West-Europa. Volgens mij moet je terug gaan naar de Romeinen. Hebben de Italianen ooit excuses aangeboden?

(1) Heeft betrekking tot een bepaalde periode, een bepaalde context. Niet zo heel relevant voor het onderwerp.

(2) Nederland had een bepaalde periode een hoofdrol in de slavernij en de 6% die u aanhaalt komt neer op ongeveer een half miljoen mannen, vrouwen en kinderen.

(3) Is het nou hoogstens 2,5 eeuw of hoogstens 3 eeuwen? Het kan niet allebei waar zijn.

Hoe dan ook: het gaat dus om meerdere generaties. Dat is relevant.

(4) U hoeft niet in de verdediging te schieten. Ik zou mevrouw Wekker vragen wat zij heeft bedoeld, omdat het me onduidelijk is.

(5) Ons werd op de basisschool verteld dat de Pieten slaven waren voordat ze door de Sint waren vrijgekocht. Ik heb van sommige kennissen vernomen dat hun hetzelfde verhaal is verteld.

NB, Zwarte Piet is geen 'echt' persoon, met een stamboom of iets dergelijks, het is een mythisch figuur.

(6) Een ding is zeker: een kindslaaf is nadat hij of zij volwassen wordt geen kindslaaf meer.

Verder zijn reeds besproken de verschillen in aard en ampact van slavernij.
Beperktedijkbewaking
3
quote:

asti schreef op 18 juli 2020 10:47:

[...]
...
(2) Nederland had een bepaalde periode een hoofdrol in de slavernij en de 6% die u aanhaalt komt neer op ongeveer een half miljoen mannen, vrouwen en kinderen.

(3) Is het nou hoogstens 2,5 eeuw of hoogstens 3 eeuwen? Het kan niet allebei waar zijn.

(4) U hoeft niet in de verdediging te schieten. Ik zou mevrouw Wekker vragen wat zij heeft bedoeld, omdat het me onduidelijk is.

(5) Ons werd op de basisschool verteld dat de Pieten slaven waren voordat ze door de Sint waren vrijgekocht. Ik heb van sommige kennissen vernomen dat hun hetzelfde verhaal is verteld.
...
(2): Welke periode, en welke onderbouwing is er dan voor het woord hoofdrol?

(3): Het een sloeg op de slavernij, het andere op het kolonialisme.

(4): Ik pieker er niet over. Ik heb een keer wat meer van haar proberen te lezen, iets uit de hoek van de 'vrouwenstudies'. Niet te doen, eindeloze betogen vol met honderden literatuurverwijzingen. Wat ik weet uit interviews en samenvattingen is me meer dan genoeg:
www.vn.nl/gloria-wekker-witte-onschul...

(5): Er is idd zo'n soort legende rond de heilige Nicolaas uit de 4de eeuw. Als dit al een rol speelt bij de zwartepiet-traditie, wat is daar dan op tegen? Het is toch een sympathiek verhaal?
De uitdossing en rol van zwarte piet verwijzen echter veel meer naar de latere 'Moorse pages' die in (West-)Europa geen slaven waren.

Er rust een steeds idioter taboe op het benoemen van of verwijzen naar iemands etnische of raciale achtergrond, of zelfs maar iemands culturele 'roots'. Ik raakte een keer in gesprek met een dame uit Amsterdam bij wie ik de indruk kreeg dat ze een Joodse achtergrond had. Het was een interessant en geanimeerd gesprek, en op een bepaald moment vroeg ik daar terloops en bijna lichtvoetig naar. Ze werd woest.

Heel raar. Alsof ik kwaad zou worden als iemand zou vermoeden dat ik een calvinistische achtergrond heb. Dat overkwam me een keer bij een cursus filosofie die daar helemaal niet over ging en waarbij ik het helemaal niet genoemd of gesuggereerd had. Ik vond het juist wel leuk en complimenteerde de medecursist voor haar inzicht.
Zwarte Piet wordt het slachtoffer van dit soort overdreven gevoeligheden.

josti5
0
Ons werd op de basisschool verteld'

Interessant, asti!
Welke basisschool was dat, en in welk jaar werd jou dat verteld?
New dawn
1
In de toekomst is te verwachten dat allerlei tradities en gebruiken van autochtone Nederlanders worden aangetast en ook verdwijnen. Cultuur van anderen komt en zal zich proberen te vestigen. Verdwenen is min of meer Sint Maarten en Halloween werd geintroduceerd. Ook tradities uit de islam worden op tv getoond. Zo zal het wel verder gaan, immers de immigratie neemt niet af denk ik. Cultuur zal van allerlei streken en landen komen, zoals het M.O. , Polen, Italië, Roemenië etc.
objectief
0
quote:

New dawn schreef op 19 juli 2020 08:55:

In de toekomst is te verwachten dat allerlei tradities en gebruiken van autochtone Nederlanders worden aangetast en ook verdwijnen.
Ja, in de toekomst beweegt alles; onze kinderen zien veel dingen anders dan wij omdat ze andere ervaringen hebben. Dat was zo en dat blijft zo doorgaan in de tijd.
simidoc
0
Begin november komen de linkse rakkertjes uit hun hangmat om het Sinterklaasfeest van de brave kindertjes te bederven.Waarna ze zich na 6 december weer in hun hangmat te ruste leggen.
objectief
0
[Modbreak IEX: Gelieve elkaar niet persoonlijk aan te vallen, bericht is bij dezen verwijderd. Waarschuwing.]
[verwijderd]
1
[Modbreak IEX: Gelieve dit soort extreme stereotypering achterwege te laten, bericht is bij dezen verwijderd. Deze account is geschorst.]
asti
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 19 juli 2020 01:07:

[...]
(2): Welke periode, en welke onderbouwing is er dan voor het woord hoofdrol?

(3): Het een sloeg op de slavernij, het andere op het kolonialisme.

(4): Ik pieker er niet over. Ik heb een keer wat meer van haar proberen te lezen, iets uit de hoek van de 'vrouwenstudies'. Niet te doen, eindeloze betogen vol met honderden literatuurverwijzingen. Wat ik weet uit interviews en samenvattingen is me meer dan genoeg:
www.vn.nl/gloria-wekker-witte-onschul...

(5): Er is idd zo'n soort legende rond de heilige Nicolaas uit de 4de eeuw. Als dit al een rol speelt bij de zwartepiet-traditie, wat is daar dan op tegen? Het is toch een sympathiek verhaal?
De uitdossing en rol van zwarte piet verwijzen echter veel meer naar de latere 'Moorse pages' die in (West-)Europa geen slaven waren.

Er rust een steeds idioter taboe op het benoemen van of verwijzen naar iemands etnische of raciale achtergrond, of zelfs maar iemands culturele 'roots'. Ik raakte een keer in gesprek met een dame uit Amsterdam bij wie ik de indruk kreeg dat ze een Joodse achtergrond had. Het was een interessant en geanimeerd gesprek, en op een bepaald moment vroeg ik daar terloops en bijna lichtvoetig naar. Ze werd woest.

Heel raar. Alsof ik kwaad zou worden als iemand zou vermoeden dat ik een calvinistische achtergrond heb. Dat overkwam me een keer bij een cursus filosofie die daar helemaal niet over ging en waarbij ik het helemaal niet genoemd of gesuggereerd had. Ik vond het juist wel leuk en complimenteerde de medecursist voor haar inzicht.
Zwarte Piet wordt het slachtoffer van dit soort overdreven gevoeligheden.

(2) Ten eerste moet u weten dat Nederland niet alleen betrokken was bij de trans-Atlantische slavenhandel, maar ook in Azië heeft huisgehouden.

Hoe dan ook: je kunt denken aan een periode na de tweede helft van de zeventiende eeuw. Als je alleen al kijkt naar de hoeveelheid slaven die uit Afrika werden gepakt kun je stellen dat Nederland toen een van de hoofdrollen had. Maar er zijn meerdere factoren waar je naar zou kunnen kijken. Je kunt niet bij voorbaat stellen dat het onzin is dat Nederland een hoofdrol heeft gehad.

(3) Algemeen wordt aangenomen dat de trans-Atlantische slavenhandel begon in het begin van de 16e eeuw en eindigde na mid 19e eeuw. Dat is niet 'hoogstens 2,5 eeuw'. Westers kolonialisme begon ook rond 1500 en eindigde zelfs later dan de trans-Atlantische slavenhandel. Dus niet 'hoogstens 3 eeuwen'.

Hoe dan ook betreft het dus vele generaties. En de 'slechts' 6%, die u telkens aanhaalt wanneer het gaat om de trans-Atlantische slavenhandel, betreft zoals vermeld ongeveer een half miljoen mensen. Je zegt toch ook niet dat uit Nederland 'slechts' x procent van de totaal aantal gedeporteerde Joden zijn gedeporteerd? Niet bepaald normaal gedrag, maar goed.

(4) Interessant interview.

'(...) Als je ergens de ballen verstand van hebt, hou dan je mond.’'
- emeritus hoogleraar Gloria Wekker

Zo is het maar net.

(5) Nee, niet 'als' het een rol speelt. Het speelt een rol. Of er iets op tegen is, dat is een ander verhaal.
Barren Wuffet
2
Mijn eigen eerste echte kennismaking met Islam, Koran of Christenen.

In mijn bedrijf had ik lang geleden vaak stagelopers.
Ze kwamen meestal van een school in de buurt, leerplekken op dit vakgebied waren doorgaans moeilijk te vinden hoorde ik van de begeleiders.
Heel veel leerlingen van deze school zijn "langs" geweest.

De meeste leerlingen missen wat ervaring, maken daardoor soms foutjes en dat probeer je dan langzaam bij te sturen (te leren).
Niet meteen beginnen met "DAT DOE JE FOUT", want dat werkt gewoon niet.

Op een dag kwam Ali, een jongen (ongeveer 17 jaar oud denk ik) gevlucht uit Afganistan helemaal alleen zonder familie.
Met zo'n jongen had ik wel te doen, had vermoedelijk heel wat meegemaakt in de oorlog en nu ook nog helemaal alleen in een vreemd land.
Aardige leerling en harde werker.

Na de arbeid, bakje koffie Ali?
Nee dat wilde Ali niet, hij vroeg wel of hij een houten balk mocht hebben.
Ja hoor, pak maar Ali.

Na mijn bakje koffie kwam ik de schaftruimte uit, zag ik Ali in kleermakerszit een hamer repareren.
Met een mes was hij een balk tot een hamersteel aan het bewerken.
Die balk (soort hout, splinters en erg breekbaar) was totaal niet geschikt voor een hamersteel.
En in Nederland zou die hamersteel door de 2 uren werk ook wel heeeel erg duur worden, beter halen bij de Gamma dus.
Ik heb Ali de hamersteel af laten maken en het daar nooit meer met hem over gehad, hij deed tenslotte zijn best.

Ik wil altijd zelf graag ook wat van andere mensen leren.
Tijdens de volgende pauze vroeg ik aan Ali om welke reden ben je gevlucht?
Ali, er was oorlog en we mochten niet zeggen wat wij wilden?
Dat snapte ik, een hele goede reden dacht ik.

Heb je het verder naar je zin in Nederland Ali?
Ja, maar er kwamen Christenen aan de deur die mij wilden bekeren en dat vond ik niet zo leuk.
Dat is inderdaad niet leuk Ali, iedereen moet het geloof aanhangen wat hij zelf wil.
Ik zou dat zelf ook niet prettig vinden.

Jullie eten geen varkensvlees hoorde ik, waarom is dat eigenlijk?
Ali, varkensvlees is onrein.
Wat bedoel je met onrein Ali?
Ali, Daar krijg je pukkels van.
Ok, daar heb ik geen last van, dacht ik.

Islam en Koran wat is dat nou precies Ali?
Ali, Koran is hetzelfde als de bijbel, zie het maar als een rechte brug waar je over heen looppt en waar je niet vanaf mag vallen.
Mag dus best wel wat.
Klonk mij allemaal redelijk in de oren wat Ali zei.

Ik hoor dat vrouwen anders behandeld worden als mannen, is dat zo Ali?
Ali, in Afganistan hebben wij huis met aparte ruimte voor de vrouw.
En vrouwen mogen ook niet alles zeggen.

TOEN GING HET FOUTTTTT (denk ik?)
Vind je dat nou eerlijk Ali?, jij bent gevlucht omdat je niet mocht zeggen wat je wilde en nu wil jij zelf dat vrouwen niet mogen zeggen wat zij willen.
Dat is toch niet eerlijk Ali?
Ali's exacte antwoord weet ik niet meer, maar ik had wel door dat hij er moeite mee had.

DAARNA GING HET WEER FOUT (deze keer bij mij dan)
(Sinds die tijd kijk ik ook iets anders naar de Islam)
Islam en Christenen zit daar nou veel verschil in Ali?
Ali, nee hoor komt eigenlijk op hetzelfde neer.
En METEEN 1 seconde daarna, fanatiek, fel, op vrij dwingende toon en met stemverheffing.
MAAR MOHAMMED WAS ER EERDERRRR, WEL 650 JAAR!!!
(PS: exacte jaar weet ik niet meer)

Ik schrok heel erg van de enorme felheid van zijn reactie.
Ik heb het daarna maar niet meer met Ali over diverse interessante onderwerpen gehad.
Hij is nog 1 week gebleven, deed goed zijn best en ik hoopte dat het hem goed zou vergaan.

1 Maand later kwam een Joegoslavische stageleerling.
Na een week onder een bakkie koffie zei die leerling ineens.
"MAAR U BENT HELEMAAL NIET RACISTISCH?"

Ik was perplex, racistisch??, racistisch?? waar heb jij het over??

De Joegoslavische leerling zei, op school zegt Ali dat u racist bent maar ik weet nu wel beter hoor en trek het u maar niet teveel aan.

De Joegoslavische leerling is de laatste stageleerling geweest op de zaak.
Ik durf niet te weigeren, want dan maken ze mij uit voor racist.
Etnisch profileren wil ik ook niet.

Ik zeg nu dus al jaren "Nee hoor, momenteel geen leerling, er is op dit moment geen geschikt werk"
Beperktedijkbewaking
5
quote:

asti schreef op 22 juli 2020 14:28:

[...]
(2) Ten eerste moet u weten dat Nederland niet alleen betrokken was bij de trans-Atlantische slavenhandel, maar ook in Azië heeft huisgehouden.

Hoe dan ook: je kunt denken aan een periode na de tweede helft van de zeventiende eeuw. Als je alleen al kijkt naar de hoeveelheid slaven die uit Afrika werden gepakt kun je stellen dat Nederland toen een van de hoofdrollen had. Maar er zijn meerdere factoren waar je naar zou kunnen kijken. Je kunt niet bij voorbaat stellen dat het onzin is dat Nederland een hoofdrol heeft gehad.

(3) Algemeen wordt aangenomen dat de trans-Atlantische slavenhandel begon in het begin van de 16e eeuw en eindigde na mid 19e eeuw. Dat is niet 'hoogstens 2,5 eeuw'. Westers kolonialisme begon ook rond 1500 en eindigde zelfs later dan de trans-Atlantische slavenhandel. Dus niet 'hoogstens 3 eeuwen'.
...
Nou vooruit, alsnog dan maar even:

2). Huisgehouden, hoezo? De VOC bracht vele moderne technieken en handelswaar naar de landen rond de Indische Oceaan. Er was medewerking van vele regionale potentaten e.d. Monumenten in o.a. Ceylon bewijzen dat.
De invloed op intern-indonesische volken was gering. Hoever dacht je dat de VOC doordrong in Borneo of Nw-Guinea? Helemaal nul.
En vanaf ca 1900 was er de 'ethische politiek'. Mede daardoor kon de jonge Soekarno als ing afstuderen. Volgens mij is hij ook nog in Delft geweest, zoals Hatta afstudeerde in R'dam.
Ik geef toe: de Atjeh-veldtocht van v. Heutz was een schandvlek, maar dat was eerder.

NL (lees vooral Middelburg) deed slechts 6% van de trans-Atlantische slavenhandel. Dat is een bekend cijfer, lul er niet omheen.

3). Al in 1807 verbood Engeland de slavenhandel in de gebieden waar ze het toen voor het zeggen hadden (o.a. in Zd-Afrika). De 'Hollandse' slavenhandel begon ergens rond 1630, misschien iets eerder op kleine schaal.
Dat is dus op z'n hoogst 180 jaar, en niet 250 jaar.

Het Hollands kolonialisme begon op z'n vroegst in 1600, toen Holland nota bene nog volop in oorlog was met Spanje. En het eindige eigenlijk al met de 'ethische politiek' vanaf 1900. Dus hoogstens drie eeuwen.
Get your numbers right!

En nu is Indonesië de kolonisator van de papua's. Mijn dochter woonde 7-10 jaar geleden in Madang aan de noordkust van PNG. Soms gingen ze per auto naar Irian Yaya, het Indonesische deel. Ze beschreef het als de overgang van Winsum (het mooiste dorp van NL) naar de Transvaalbuurt ("Klein Istanbul") in Den Haag.

(Die laatste omschrijving is overigens van mij, niet van mijn dochter. De overeenkomst is dat de oorspronkelijke bewoners weggedrukt zijn).

1.285 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 ... 61 62 63 64 65 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,68  -4,68  -0,54%  09:11
 Germany40^ 17.684,90 -0,85%
 BEL 20 3.802,84 -0,62%
 Europe50^ 4.899,70 -0,75%
 US30^ 37.618,64 -1,04%
 Nasd100^ 17.296,56 -1,44%
 US500^ 4.988,46 -1,20%
 Japan225^ 37.225,98 -2,04%
 Gold spot 2.391,14 +0,49%
 EUR/USD 1,0649 +0,05%
 WTI 83,03 +1,16%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AMX -0,79%
AEX -0,59%
AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront