Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.126 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
voda
0
Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot 0,8 procent lager op 340,26 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 1,4 procent op een slot van 11.065,93 punten. De Franse CAC 40 eindigde 1,2 procent in de min bij een stand van 4.445,45 punten. De Britse FTSE daalde 0,9 procent tot 6.015,25 punten.

"Beleggers zijn bezorgd dat het heropenen van economieën zal leiden tot een tweede Covid-19 besmettingsgolf", verklaarde marktanalist David Madden van CMC Markets het sentiment donderdag. "Een aantal landen waar de lockdownmaatregelen zijn versoepeld zien de nieuwe infecties weer toenemen. Dat speelde door de hoofden van beleggers."

Vanwege Hemelvaart was de volatiliteit bovendien laag, aldus Madden.

Op weekbasis staan de Stoxx 600 en DAX nog wel aardig in de plus, vanwege de hoop op een spoedig coronavaccin. Daar staan de toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en China tegenover. De Amerikaanse Senaat stemde woensdagavond voor een nieuwe wet waarmee het voor Chinese bedrijven moeilijk wordt om kapitaal op te halen in de VS of daar een beursnotering te krijgen.

Macro-economische cijfers lieten donderdag zien dat de Europese economie voorzichtig uit een dal klimt. De economische activiteit in de eurozone daalde in mei nog wel, maar minder hard dan in de maand ervoor. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie verbeterde van 13,6 in april naar 30,5 deze maand. Ook Britse inkoopmanagers waren minder negatief.

Hoofdeconoom Chris Williamson van Markit Economics voorziet, ondanks de stijgingen van de indexen, voor het tweede kwartaal nog altijd een economische krimp van ongeveer 10 procent op kwartaalbasis in de eurozone.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0956.

De olieprijs steeg woensdag al met 5 procent, nadat de Amerikaanse voorraden ruwe olie afgelopen week onverwacht bleken te zijn gedaald met 5 miljoen vaten, terwijl economen vooraf juist hadden gerekend op een toename van 2,4 miljoen vaten. Donderdag steeg de prijs van een vat WTI licht.

Bedrijfsnieuws

Galapagos leverde 8,0 procent in. Het biotechbedrijf liet volgens Jefferies goede studieresultaten zien met filgotinib bij matige tot ernstige colitis ulcerosa bij grote doses, maar bij lagere doseringen waren de resultaten minder overtuigend.

Altice Europe verloor bijna 14 procent na cijfers. De omzet van de Franse kabelaar steeg het afgelopen kwartaal met 3,6 procent op jaarbasis tot 3,63 miljard euro. Dit was conform de verwachting van analisten. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) steeg met 1,0 procent tot 1,31 miljard euro. Hier hadden analisten echter 1,33 miljard euro voorspeld. Credit Suisse was te spreken over de verwachtingen van Altice voor de vrije kasstroom voor de middellange termijn.

Prijsvechter easyJet zal vanaf 15 juni weer vluchten uitvoeren op routes waar voldoende vraag naar is. Het aandeel won 4,4 procent.

Sectorgenoot Lufthansa heeft donderdag bevestigd dat het in gesprek is over een steunpakket. Dit zou de Duitse staat mogelijk tot grootaandeelhouder maken met een belang van 25 procent. Het aandeel Lufthansa steeg 2,7 procent.

AstraZeneca is van plan om in september een mogelijk coronavaccin van de Universiteit van Oxford te leveren. De farmaceut krijgt hiervoor ruim 1 miljard dollar van het Amerikaanse Biomedical Advance Research and Development Authority. Het aandeel AstraZeneca steeg 0,9 procent.

Whitbread daalde 13,4 procent. Het Britse hotel- en restaurantbedrijf, dat zwaar wordt getroffen door de coronacrisis, kondigde naast zijn jaarcijfers ook een emissie aan waarmee het 1 miljard Britse pond hoopt op te halen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa noteerde Wall Street lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX nipt hoger de dag uit

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag verdeeld gesloten, met winst voor de AEX dankzij enkele technologiefondsen en ABN AMRO.

De AEX index sloot 0,3 procent hoger op 524,38 punten. De Midkap index daalde 0,1 procent en de Smallcaps werden 0,5 procent minder waard.

Voor het herstel van de lagere koersen eerder op de dag was er geen duidelijke aanleiding, zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor. "Men begint met meer optimisme vooruit te kijken."

Dat heeft volgens Van Deijck vooral te maken met het langzamerhand weer vrijgeven van de maatschappij na de beperkende maatregelen om het coronavirus af te remmen. Er komen hier en daar ook inkoopmanagersindices naar buiten die minder slecht zijn dan men had verwacht.

In de ochtend stonden de aandelenmarkten wereldwijd nog stevig onder druk door zorgen over oplaaiende spanningen tussen China en Hongkong en daardoor tussen China en de VS.

Het Chinese Volkscongres nam een nieuwe veiligheidswet aan voor Hongkong, die buitenlandse inmenging en staatsondermijnende activiteiten verbiedt, na maandenlange demonstraties vorig jaar in de voormalige Britse kroonkolonie. Door de nieuwe Chinese wet zal de oppositie het lastiger krijgen. De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwde de kwestie "zeer hard aan te pakken" als Beijing de wet doorvoert.

De economische impact van een mogelijke heropleving van de handelsoorlog tussen de twee grootmachten is volgens Van Deijck uiteindelijk echter veel kleiner dan de gevolgen van de pandemie. "En dan moet wat het zwaarste is ook het zwaarste wegen."

Ook moeten beleggers blijven onthouden dat het dit jaar een verkiezingsjaar is in Amerika. Dat betekent veel retoriek, maar geen drastische stappen die de economie kunnen laten ontsporen. Trump wil mogelijk de aandacht afleiden van berichten dat hij achter ligt in de peilingen op zijn rivaal Joe Biden, zei Van Deijck.

China heeft intussen aan de start van het jaarlijkse Volkscongres voor het eerst sinds 1994 geen groeidoelstelling afgegeven. De leidde tot onzekerheid en koersdalingen. De olieprijs daalde vrijdag met 4 procent, na de recente sterke stijgingen.

In de middag waren er notulen van de Europese Centrale Bank, waaruit bleek dat de monetaire beleidsmakers niet meer rekenen op een V-vormig herstel. Toegenoemen spaarzin bij consumenten kan erop wijzen dat het consumentenvertrouwen en daarmee de groei slechts geleidelijk zal herstellen.

Maandag is Wall Street gesloten vanwege Memorial Day, terwijl in Londen sprake is van een zogeheten bank holiday.

Het muntpaar euro/dollar noteerde op 1,0896.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen waren Adyen en ASMI de sterkste stijgers, met winsten van 5 en 4 procent. "De verkopen via internet nemen alleen maar toe", zei Van Deijck. Een betaalbedrijf als Adyen profiteert daarvan en is inmiddels 1.132 euro waard per aandeel. De problemen bij rivaal Wirecard spelen Adyen mogelijk in de kaart, denkt de vermogensbeheerder.

ABN AMRO vond de weg omhoog met een plus van 3,9 procent. Opvallend, vond Van Deijck. Sommige banken hebben vooraf veel pijn genomen die kan worden verwacht door de coronacrisis. Dat kan achteraf misschien meevallende cijfers opleveren.

Prosus was met 3,4 procent de grootste daler in de AEX. Ook Royal Dutch Shell en ArcelorMittal, de grondstoffenreuzen, verloren terrein.

Galapagos, dat eerder in de week testresultaten meldde, sloot vrijdag vlak. Donderdag daalde het aandeel nog stevig, en dat biedt volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen een instapmoment.

In de AMX steeg Altice Europe ruim 3 procent. Donderdag daalde de kabelaar, na een kwartaalupdate, nog 14 procent.

Air France-KLM en OCI daalden juist met ruim 2 procent.

Onder de kleinere aandelen wonnen Avantium, Alfen en Lucas Bols terrein. Fietsenfabrikant Accell eindigde onderaan met een verlies van krap 3 procent.

In de lokale lijst viel beursnieuweling CM.com op met een koerswinst van 6,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs stonden de Amerikaanse aandelenindices op beperkte verliezen, tot 0,3 procent voor de S&P500.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen terughoudend het weekend in

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag verdeeld geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot fractioneel lager op 340,17 punten. De Duitse DAX liet een bescheiden winst zien van 0,1 procent op een slot van 11.073,87 punten. De Franse CAC 40 eindigde nagenoeg vlak bij een stand van 4.444,56 punten. De Britse FTSE daalde 0,4 procent tot 5.993,28 punten.

Op weekbasis noteerden de Stoxx 600 en DAX een mooie plus, gesteund door het feit dat Europese landen hun economieën heropenen nu het ergste qua coronavirus voorlopig achter de rug lijkt. Daarbij is de hoop gevestigd op een snel vaccin.

De beurzen op het Europese vasteland deden het vrijdag beter dan de Londense beurs, ondanks de verder toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en China, niet in de laatste plaats vanwege een wet die Beijing heeft geïntroduceerd waarmee de onafhankelijkheid van Hongkong aan banden worden gelegd. Daarnaast maakte China bekend dat het geen economisch groeidoel geeft voor dit jaar.

"De controversiële veiligheidswet in Hongkong en het uitblijven van een Chinees groeidoel wakkeren de zorgen over de Amerikaans-Chinese betrekkingen weer aan. Vijandigheden tussen de twee grootste economieën ter wereld zorgden in de tweede helft van deze handelsweek voor meer voorzichtigheid", zag analist Jasper Lawler van London Capital Group.

Verder wezen marktvolgers op het feit dat veel Europese beleggers profiteren van een lang weekend na Hemelvaart en dat de volatiliteit daarom laag is. Maandag zijn overigens Wall Street en de beurs van Londen gesloten.

De Europese Centrale Bank heeft bij zijn laatste monetaire beleidsvergadering geconcludeerd dat een V-vormig herstel van de coronacrisis nagenoeg uitgesloten is, aangezien het vertrouwen bij de consument slechts geleidelijk lijkt gaan te herstellen. Dit bleek vrijdag uit de notulen van die vergadering. Daarbij waren de beleidsmakers het erover eens dat de economie een zware klap krijgt door het coronavirus.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING laten de notulen duidelijk zien dat er een grote mate van onzekerheid is en dat de ECB klaar staat om verder in te grijpen.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag verder rustig. De Britse detailhandelsverkopen daalden in april met ruim 18 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het slot op 1,0896.

De olieprijs leverde na de rally eerder in de week, vrijdag wat in. De prijs voor een vat WTI daalde ruim 3 procent.

Bedrijfsnieuws

Bedrijven met een grote blootstelling aan Hongkong, zoals Prudential en HSBC, stonden vrijdag onder druk, met verliezen van 9,3 en 5,0 procent.

De lagere olieprijs trok energie-aandelen mee. Royal Dutch Shell verloor 0,9 procent en BP daalde 0,6 procent.

Renault heeft het moeilijk door de coronacrisis en bevindt zich in de gevarenzone. Dit zei de Franse minister van economie en financiën Bruno Le Maire in een interview met Europe1. De koers van het aandeel Renault ging vrijdag 2,9 procent lager.

Sectorgenoot Peugeot won 1,2 procent.

Burberry heeft afgelopen boekjaar minder omzet geboekt, maar wist operationeel wel weer winst te behalen, ondanks dat de verkopen in maart keihard daalden. Het luxeconcern besloot verder geen slotdividend uit te keren en toekomstige uitkeringen aan het einde van het lopende boekjaar nader te bekijken. Op dit moment is de helft van de winkels gesloten en de resultaten in het huidige kwartaal zullen daardoor hard geraakt worden, waarschuwde het modebedrijf dat vrijdag ook geen outlook gaf. Het aandeel steeg 3,3 procent.

Rivalen Kering en LVMH verloren respectievelijk 2,4 en 1,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse indexen lager. De S&P 500 index verloor 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
AEX goedgeluimd na sterke Ifo index

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week optimistisch begonnen. Op een slot van 532,82 punten, steeg de AEX 1,6 procent.

Het was evenwel een handelsdag met weinig impulsen omdat de Verenigde Staten hun gesneuvelde militairen herdenken op Memorial Day waardoor er niet gehandeld wordt op Wall Street.

Een positieve IFO-index over het Duitse ondernemersvertrouwen ondersteunde maandag het sentiment. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het ergste achter de rug in de grootste economie van de eurozone, maar is er geen sprake van een zogeheten V-vormig herstel.

"Het dieptepunt [van de coronacrisis] lijkt nu achter ons te liggen en er is zelfs kans op een kortstondige opleving in de komende maanden. Maar de zeer lage stand van de IFO-index en het feit dat de schade van de afgelopen twee maanden de toekomstige groei zal beperken, laten er geen twijfel over bestaan dat dit geen V is", aldus de econoom.

De IFO-index verbeterde van 74,3 in april naar 79,5 deze maand. Dat was beter dan verwacht. Ook de verwachtingsindex kende met 80,1, van 69,4 in april, een behoorlijk herstel.

BBP-cijfers uit Duitsland bevatten maandag geen verrassingen. De krimp van 2,2 procent in het eerste kwartaal bleef ook in een definitieve lezing staan. Na de terugval van 0,1 procent op kwartaalbasis in het vierde kwartaal is de Duitse economie in een recessie beland.

Ook de rest van de week staan er graadmeters over het mondiale ondernemers- en consumentenvertrouwen op de macro-agenda. Donderdag verschijnt die voor de eurozone. Ook hier verwacht hoofdeconoom Luc Aben bij Van Lanschot Kempen een opleving zoals bij de IFO-index. Volgens Aben speelt hierbij "de voorzichtige versoepeling van de sociale beperkingen in de afgelopen weken een rol."

Beleggers zullen verder ook aandacht hebben voor de toegenomen spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Aben hoopt dat de relatie niet verder verslechtert.

"Het aannemen van de [Hongkong] wetgeving in het Nationaal Volkscongres kan voor verdere escalatie van de spanningen zorgen en een mogelijke bedreiging voor het gesloten handelsakkoord", aldus de econoom.

De olieprijs noteerde maandag licht hoger in de elektronische handel. De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot op 1,0896.

Stijgers en dalers

Unibail-Rodamco-Westfield was koploper in de AEX, met een winst van 7,8 procent. Het aandeel is in de afgelopen drie maanden ruim 60 procent in waarde gedaald.

Ook Galapagos en Randstad deden maandag goede zaken, met winsten van respectievelijk 4,9 en 4,3 procent. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen zei voor de camera van ABM Financial News dat Galapagos voor beleggers die risico durven nemen een prachtig aandeel is.

ABN AMRO was hekkensluiter in de hoofdindex en leverde 0,9 procent in. Verder was het aantal verliezers beperkt.

In de AMX wonnen Basic-Fit en Eurocommercial Properties respectievelijk 6,9 procent en 7,0 procent. Altice Europe verloor 1,1 procent, net als Vopak. Verder waren er in de Midcap weinig dalers.

Onder de kleinere aandelen won Vastned 6,0 procent en Wereldhave 5,7 procent. Avantium nam gas terug na de recent forse stijging van het aandeel en sloot maandag 5,2 procent in het rood.

Value8 won 2,5 procent. Kersten Hulpmiddelen en grootaandeelhouder Value8 zijn met curatoren in gesprek over de doorstart van Hulpmiddelencentrum, dat begin april dit jaar failliet werd verklaard.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Zwaargewichten houden AEX in bedwang

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag vlak gesloten. De AEX daalde 0,3 procent tot 531,30 punten

Sterkhouders op het Damrak waren vandaag de banken en verzekeraars. Volgens vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep staan de banken er nu beter voor dan in 2008, "toen ze eigenlijk technisch failliet waren". Maar kijkend naar de koersen dan blijkt dit niet, aldus Smit.

Toch bleef de AEX achter op de omringende beurzen, waar de winsten zo'n 1,5 procent bedroegen.

Indexzwaargewichten ASML, Royal Dutch Shell en Unilever eindigden dan ook in het rood.

Handelaar Michael Hewson van CMC Markets sprak dan ook van een tweede dag op rij van nette winsten in Europa. De Duitse DAX noteerde zelfs op de hoogste stand sinds begin maart.

Hewson wees op het geleidelijk openen van de economie in Europa, waar luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties vandaag op de beurs garen bij spinden.

Joe Sixpack bleek afgelopen weken wat meer vertrouwen te hebben gekregen, terwijl er ook wat herstel was in het verbouwen van Otto Normalverbraucher.

De Amerikaanse vertrouwensindex steeg naar 86,6 en de Duitse naar 18,9 negatief.

De euro/dollar handelde op 1,0975. Olie werd duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX deden een paar financiële waarden goede zaken. ABN AMRO won 9,8 procent, Aegon 8,2 procent en ING 6,8 procent. Uitblinker was echter opnieuw Unibail-Rodamco-Westfield met een plus van 11,3 procent. Maandag was het vastgoedaandeel ook al lijstaanvoerder met een plus van bijna 8 procent.

Daarentegen leverde Galapagos 3,0 procent in en verloor Adyen zelfs 4,5 procent.

In de AMX overheerste het groen ook op de koersenborden. Signify steeg 5,7 procent. Signify koos volgens ING voor een ervaren nieuwe CFO. Bank of America kwam met een positief rapport over het verlichtingsbedrijf. De overname van Cooper zal de toegang tot de de Amerikaanse lichtmarkt, die de grootste ter wereld is, verbeteren en meer schaalgrootte creëren in LED.

Verder won Arcadis 5,9 procent en werd Air France-KLM zelfs 10,6 procent duurder. Het luchtvaartaandeel profiteerde van positieve berichten uit Spanje, Duitsland en Italië waar men mogelijk spoedig weer toeristen toelaat. Daarnaast heeft sectorgenoot Lufthansa een miljardensteun van de Duitse overheid veiliggesteld.

Basic-Fit daalde 0,5 procent. De experts van het Outbreak Management Team (OMT) van het kabinet geven nog geen groen licht om sportscholen te heropenen, zo meldde de NOS op basis van bronnen. WDP en PostNL werden bijna 2 procent goedkoper.

In de AScX werd Wereldhave 0,8 procent goedkoper. Moody’s verlaagde het kredietoordeel voor Wereldhave naar junk. De grootste daler bij de smallcaps was Accsys met een verlies van 2,4 procent.

Sif werd 6,7 procent duurder. Kempen besloot het advies voor de Roermondse funderingsspecialist te verhogen van Verkopen naar Neutraal. AMG werd 5,6 procent duurder en Avantium 7,5 procent. Beursgoeroe Geert Schaaij van Beursgenoten kwam met een aanbeveling, omdat de oplossingen van Avantium veel potentie bieden.

CM.com steeg 4,5 procent na de aankondiging van een nieuwe overname.

Tussenstanden Wall Street

Na een lang weekend stonden de seinen in Amerika dinsdag stevig in het groen, toen de slotbel op het Damrak klonk.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen zetten opmars voort

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag verder gestegen. De STOXX Europe 600 index sloot 1,1 procent hoger op 348,92 punten. De Duitse DAX liet een winst zien van 1,0 procent op een slot van 11.504,65 punten en de Franse CAC 40 eindigde 1,5 procent in de plus bij een stand van 4.606,24 punten. De Britse FTSE 100 won 1,2 procent tot 6.067,76 punten.

Volgens analist Michael Hewson van CMC Markets voedt een verdere versoepeling van coronamaatregelen in Europa de hoop dat het ergste achter de rug is, zowel qua aantal besmettingen en sterfgevallen als lockdowns.

Aandelen in de reissector reageerden dinsdag enthousiast op berichten dat zwaar getroffen landen als Italië en Spanje weer toeristen gaan verwelkomen. Ook Duitsland zou de grenzen weer willen openen.

Zorgen over de opgelaaide onrust in Hongkong afgelopen weekend en opgelopen spanningen tussen de VS en China zijn momenteel ondergeschikt, aldus Hewson.

Na een opleving van het Duitse ondernemersvertrouwen op maandag, liet vandaag ook het consumentenvertrouwen in Duitsland een verbetering zien. De index bleef met -18,9 wel in negatief terrein, maar het cijfer was beter dan verwacht, volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

De olieprijs steeg dinsdag een procent. De euro/dollar noteerde op 1,0975.

Bedrijfsnieuws

Financieel directeur Andrew Findlay van easyJet stapt per mei 2021 op. Vorige week overleefde de CFO nog een motie van wantrouwen van oprichter Stelios Haji-Ioannou. Het aandeel won dinsdag 19,3 procent.

Sectorgenoot Lufthansa werd 6,8 procent duurder. De Duitse overheid is akkoord gegaan met een steunpakket ter waarde van maximaal 9 miljard euro voor de noodlijdende luchtvaartmaatschappij.

De Duitse reisorganisatie TUI meldde dinsdag eind juli weer te willen gaan vliegen, en Spanje schrapt vanaf 1 juli de quarantaine van twee weken voor buitenlandse reizigers.

Air France-KLM steeg 10,6 procent, in Londen steeg het aandeel van IAG, het moederbedrijf van British Airways 22,5 procent en TUI zelf werd in Londen zelfs 52 procent meer waard.

Wirecard heeft voor de derde keer de publicatie van de jaarcijfers uitgesteld. De jaarcijfers zullen nu op 18 juni worden gepubliceerd in plaats van 4 juni. Accountants hebben langer nodig om de cijfers te controleren. Het aandeel daalde 0,3 procent.

Renault en Nissan werken aan herstel van hun problematische alliantie, maar van de volledige fusie waar voormalig topman Carlos Ghosn naar streefde is geen sprake meer. Dit schreef persbureau Reuters dinsdag op basis van bronnen. De koers van het aandeel Renault sloot 6,6 procent hoger.

De financiële sector beleefde een goede dag. Zo won Deutsche Bank 8,8 procent, Credit Agricole 8,0 procent en ING 6,8 procent.

Argen-X heeft positieve resultaten geboekt in een Fase 3 ADAPT-studie met efgartigimod op mensen met de spierziekte myasthenia gravis. Argen-X meldde dat het primaire eindpunt in de studie werd bereikt. Zo werd efgartigimod goed getolereerd en met een veiligheidsniveau dat vergelijkbaar was met een placebo. Het aandeel steeg dinsdag in Brussel bijna 30 procent.

JDE Peet's wil tot 17 procent van het bedrijf naar de Amsterdamse beurs brengen door de plaatsing van nieuwe en bestaande aandelen bij institutionele beleggers voor 30,00 tot 32,25 euro per stuk, wat het bedrijf een marktkapitalisatie geeft van 14,9 miljard tot 16,0 miljard euro.

Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de Amerikaanse indexen ook stevig in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Financials trekken AEX niet in de plus

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag weer met verlies gesloten, terwijl de omringende beurzen opnieuw goede zaken deden.

De AEX daalde 0,4 procent tot 528,96 punten. In bijvoorbeeld Parijs en Frankfurt werden winsten geboekt van circa 1,5 procent.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management zag in Europa vooral de financials de weg omhoog vinden.

Schutte meent dat de AEX lager koerste, omdat banken en verzekeraars niet zo zwaar in de Amsterdamse hoofdindex wegen als in andere Europese landen. "Dit is waarom de beurs van Spanje bijvoorbeeld vandaag ruim twee procent hoger koerst en ook de Franse Cac 40 anderhalf procent wint", legt de beleggingsadviseur uit.

Verder zag Schutte dat aandelen die het tijdens de crisis goed deden, waaronder Prosus, Adyen en Just Eat Takeaway.com, vandaag juist inleverden.

De euro/dollar handelde op 1,0933. Het muntpaar steeg nadat de Europese Commissie een steunpakket ter waarde van 750 miljard euro presenteerde.

Olie werd ruim 5 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen de financials aan de leiding. ING won 6,0 procent en ABN AMRO 4,8 procent. Unibail-Rodamco-Westfield, dat ook al dagenlang in de bovenste regionen op het Damrak te vinden is, steeg 4,6 procent en Heineken 5,4 procent.

Tot de grootste dalers behoorden de techfondsen. ASMI verloor 4,9 procent en Prosus 5,4 procent. Galapagos werd zelfs 5,4 procent goedkoper.

In de AMX was OCI de uitblinker met een koerswinst van 6,1 procent. Daarentegen daalde Pharming 3,0 procent.

In de AScX ging Neways 8,1 procent hoger en steeg Sif 5,3 procent. Avantium en Accell daalden circa 3,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Dow Jones handelde bij de slotgong op het Damrak in het groen, waar de S&P een pas op de plaats maakte. Techbeurs Nasdaq presteerde ondermaats en verloor zelfs meer dan een procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX weer omhoog na twee verliesdagen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag hoger gesloten, door hernieuwd optimisme bij beleggers over een voorspoedig herstel van de economische crisis die is veroorzaakt door het coronavavirus.

De AEX sloot 1,8 procent hoger op 538,62 punten, de Midkap-index werd 1,6 procent duurder en de Smallcaps stegen ook anderhalf procent.

De Europese beurzen volgden donderdag in het gelid het voetspoor van Wall Street, dat woensdag flink hoger sloot na optimisme over het economisch herstel en extra stimuleringsmaatregelen. De Amerikaanse beurzen bereikten niveaus die sinds begin maart niet meer waren vertoond.

"Het sentiment is ijzersterk", zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. "Het gaat hoger en hoger."

Vermeulen zegt zich telkens weer te verbazen over de kracht van de markt. "Het coronavirus is er nog steeds. Maar we zijn wel uitgebroken en de weg naar 570 punten ligt open voor de AEX."

Basic-Fit schoot omhoog op het nieuws dat sportscholen eerder open mogen en ook Galapagos en Adyen boekten weer fraaie koerswinsten.

Intussen zijn er onzekerheden over de relatie tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister Mike Pompeo van Buitenlandse Zaken kondigde vannacht aan dat de VS Hongkong niet langer meer zien als autonome regio, vanwege de inmenging door China. DDat maakt de weg vrij voor president Donald Trump om enkele maatregelen door te voeren, waaronder het intrekken van handelsovereenkomsten of het opleggen van sancties aan personen die de vrijheden van burgers in de regio in gevaar brengen.

"Amerika stuurt ook 3.000 tot 5.000 Chinese studenten naar huis die zouden hebben gespioneerd", zei Vermeulen.

De schermutselingen tussen de economische grootmachten zullen niet leiden tot een militair conflict, verwacht hij, maar het zorgt voor onrust en dat is niet goed voor de beurs. "Maar misschien zijn we wel een beetje immuun aan het worden voor dit soort zaken."

De economische cijfers uit de Verenigde Staten waren slecht, en dat was ook de verwachting. De beurzen schrokken er in elk geval niet van. Een onverwachte stijging van de Amerikaansre olievoorraden, die net leek te zijn gestabiliseerd, had ook geen grote gevolgen voor de olieprijs. Olie werd iets goedkoper.

"Bemoedigende cijfers over de afnemende verspreiding van het coronavirus hebben in een paar weken tijd geleid tot optimisme onder beleggers, dat sterker is dan de angst voor oplaaiende geopolitieke spanningen", stelde investment manager Simon Wiersma van ING eerder op de dag. "We begrijpen het optimisme heel goed, maar maken ons ook zorgen over de kwetsbaarheid van de aandelenmarkten."
\
De euro/dollar noteerde op 1,1055. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0987 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,0933 op de borden.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering gaf voor de openingsbel op Wall Street een update van hoe de arbeidsmarkt in de VS de coronaviruspandemie verwerkt. Het cijfer van 2,1 miljoen aanvragen was conform de verwachting van analisten. Het is lager dan de 2,45 miljoen van vorige week, maar het blijft een schokkend hoog cijfer.

De orders voor duurzame goederen daalden in april zoals verwacht fors, met ruim 17 procent, na een vergelijkbare afname in maart. Ook de aanstaande woningverkopen daalden verder door de coronacrisis. De index daalde met 21,8 procent tot 69,0.

Het Amerikaanse ministerie van handel meldde nog dat de krimp van de economie in het eerste kwartaal iets groter uitvalt, namelijk 5,0 procent in plaats van 4,8 procent. De ergste klap komt echter in het tweede kwartaal, waarschuwde marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Galapagos aan kop met een koerswinst van 5,3 procent, gevolgd door ASMI met 5,0 procent. Ook Adyen was weer in trek en steeg 4 procent tot 1.121 euro.

"Dat zijn toch stevige koersuitslagen", aldus Han Vermeulen.

Unibail-Rodamco-Westfield was een van de zeldzame verliezers met een daling van 1,9 procent. Het aandeel steeg in de afgelopen dagen nog flink.

Midkapper Basic-Fit won maar liefst 15 procent nadat premier Rutte liet weten dat sportscholen op 1 juli waarschijnlijk hun deuren weer mogen openen, in plaats van 1 september. KBC Securities was opgelucht voor Basic-Fit, terwijl ING het inmiddels onwaarschijnlijk acht dat de uitbater van fitnessclubs nieuwe aandelen moet uitgeven.

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties en en telecomkabelbedrijf Altice Europe wonnen respectievelijk 4,9 en 3,3 procent.

Onder de kleinere aandelen blonk Sligro uit met een koerswinst van 14 procent. Ook B&S Group lag goed in de markt en werd 9 procent meer waard.

Lucas Bols won 1,2 procent na cijfers. Analisten zagen weinig verrassingen, nadat de destillateur eind april al waarschuwde voor tegenwind vanwege de coronacrisis. Volgens Vermeulen zou grootaandeelhouder Nobel de rest van de aandelen nu voor een mooie prijs kunnen kopen.

Het lokaal genoteerde Hunter Douglas verloor 3 procent na het intrekken van het dividendvoorstel over 2019.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden rond sluitingstijd op het Damrak tot 0,5 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen blijven positief gestemd

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verder gestegen. Op een slot van 355,47 punten, won de Stoxx Europe 600 index 1,6 procent. De Duitse DAX steeg 1,1 procent op 11.781,13 punten, de Franse CAC 40 won 1,8 procent tot 4.771,39 punten en de Britse FTSE 100 ging 1,2 procent hoger tot 6.218,79 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets blijft de recente heropening van economieën wereldwijd een belangrijk thema en de voornaamste reden waarom het sentiment onder beleggers positief blijft.

Daarnaast is de markt optimistisch over een mogelijk coronavaccin. Zo presenteert het Britse AstraZeneca spoedig eerste resultaten van een onderzoeksstudie van een vaccin dat het ontwikkelt samen met de Universiteit van Oxford.

Ondertussen heeft het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China nog geen grote impact op de Europese aandelenmarkten, aldus Madden. "Maar beleggers zijn zich er van bewust dat de situatie snel kan escaleren."

Op macro-economisch vlak was er donderdag in de eurozone aandacht voor het consumentenvertrouwen in mei, dat in een definitieve meting bleef staan op 18,8 negatief, een lichte verbetering ten opzichte van het vertrouwen in april.

In Duitsland kwam de inflatie in mei lager uit dan in april. De stijging van de consumentenprijzen met 0,6 procent op jaarbasis was wel conform de verwachting.

Olie werd donderdag 2 procent duurder ondanks een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

De euro/dollar noteerde op 1,1080. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1019.

Bedrijfsnieuws

easyJet gaat zijn personeelsbestand met maximaal 30 procent inkrimpen. De prijsvechter telt circa 15.000 werknemers en de ontslagen zullen verdeeld worden over alle geledingen van de luchtvaartmaatschappij. Voor het komende kwartaal verwacht easyJet dat het in vergelijking met een jaar eerder ongeveer 30 procent van de geplande vliegcapaciteit zal inzetten. Pas in 2023 voorziet de onderneming dat de vraag naar vliegtickets weer het niveau van 2019 zal behalen. De koers van de prijsvechter steeg donderdag 4,4 procent.

Moody's heeft de kredietrating van British Airways verlaagd tot in junkstatus. Het aandeel van moederbedrijf International Consolidated Airlines daalde 0,9 procent.

Argen-X heeft met een plaatsing van aandelen circa 750 miljoen dollar opgehaald. Dat is meer dan de 500 miljoen dollar waarop Argen-X dinsdag zei te mikken. Argen-X zag zijn aandelenkoers donderdag 3,1 procent oplopen.

JDE Peet's heeft de inschrijving voor zijn aandelenuitgifte gesloten. Er was meer dan voldoende animo, liet JDE Peet's weten. Vermoedelijk maakt het koffiebedrijf vrijdag 29 mei bekend tegen welke prijs de aandelen worden geplaatst. Volgens een bankier zal de uitgifteprijs ten minste op 31,50 euro per aandeel komen te liggen, zo meldde hij aan ABM Financial News.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot licht hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,1 procent tot 532,57 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,7 procent.

Het Damrak stond vrijdag in lijn met de rest van Europa onder druk, vanwege de vrees voor de effecten van de escalerende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Wereldwijd wordt met argusogen uitgekeken naar een persconferentie van de Amerikaanse president Donald Trump over China in verband met de inmenging van Beijing in Hongkong. Washington vreest dat de democratische vrijheden in de stadstaat onder druk komen te staan.

"Het is wachten op Trump en waar hij mee gaat komen", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management, die verder van een weinig spannende handelsdag sprak, waarbij de markt redelijk dicht bij huis bleef. Licht tegenvallende macro-data leiden tot lichte druk, evenals wat winstnemingen op de financials, die de afgelopen dagen sterk presteerden. Waar het eerder in de week nog op leek dat de AEX verder naar boven zou uitbreken, is dat vooralsnog volgens Schutte nog een brug te ver.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse detailhandel in april 1,5 procent minder heeft omgezet, terwijl de afzetprijzen van de industrie op jaarbasis met 8,2 procent daalden.

De consumentenprijzen in de eurozone zijn in mei op jaarbasis met 0,1 procent gestegen, waarmee de inflatie steeds verder verwijdert raakt van de doelstellingen van de ECB om een inflatie te realiseren en te houden dicht onder de 2,0 procent.

De Duitse detailhandelsverkopen zijn in april op jaar- en maandbasis gedaald met respectievelijk 6,5 en 5,3 procent.

De Franse economie is in het eerste kwartaal gekrompen met 5,3 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de persoonlijke inkomt in april op maandbasis met 10,5 procent zijn gestegen, terwijl de bestedingen met 13,6 procent daalden. De Amerikaanse groothandelsvoorraden stegen in april op maandbasis met 0,4 procent.

Verder daalde de inkoopmanagersindex voor Chicago in mei verbeterde, terwijl het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan in dezelfde maand verbeterde.

De euro/dollar noteerde op 1,1125. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1102 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1076 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 0,2 procent lager.

Stijgers en dalers

JDE Peets won bij zijn debuut op het Damrak 13,8 procent op een koers van 35,84 euro.

Het aandeel van koffiebedrijf JDE Peet's is vanaf vanochtend verhandelbaar op de Amsterdamse beurs. De uitgifteprijs was 31,50 euro, wat een marktkapitalisatie van 15,6 miljard euro opleverde voor het uitgebreide Douwe Egberts-bedrijf. Daarmee zat de introductieprijs in de bovenste helft van de bandbreedte van 30,00 tot 32,25 euro die het bedrijf al eerder had afgegeven.

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen met een winst van 5,2 procent, gevolgd door Wolters KLuwer en Just Eat met winsten van respectievelijk 3,3 procent en 0,7 procent.

Zakenbank Jefferies verhoogde het koersdoel voor het fintechbedrijf van 967 naar 1.301 euro bij een ongewijzigd koopadvies. De zakenbank blijft Adyen zien als de marktleider in online betalingen en het betaalbedrijf profiteert vermoedelijk van een het toegenomen tempo waarin klanten kiezen voor online.

Unibail-Rodamco-Westfield was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 6,5 procent. Royal Dutch Shell verloor 4,8 procent en Aegon daalde 4,6 procent.

In de AMX verloor Basic-Fit 2,2 procent na flinke koerswinsten eerder deze week. Vooral op donderdag maakte de fitnessketen een koerssprong toen bekend werd dat de Nederlandse sportscholen eerder dan gepland weer open mogen. Inmiddels kan de keten ook in veel andere Europese landen vlot weer open, zo bleek vanochtend. Flow Traders won 3,1 procent, maar Eurocommercial Properties verloor 3,2 procent. Ook het vastgoedfonds steeg donderdag aanzienlijk.

Fugro was evenwel de sterkste daler met een verlies van 10,4 procent, terwijl Eurocommercial 4,5 procent verloor en Air Franse-KLM 5,8 procent lager noteerde. Flow Traders ging aan kop met een winst van 3,3 procent en Vopak won 1,2 procent.

Onder de kleinere aandelen deed Acomo het goed met een winst van 2,9 procent, Ordina steeg 1,5 procent, terwijl Wereldhave met een verlies van 7,2 procent de sterkste daler was.

Lucas Bols steeg 1,9 procent. Lucas Bols heeft in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 31 maart, een ongelukkig einde gekend door de uitbraak van het coronavirus. Dit zei CEO Huub van Doorne van de destillateur in gesprek met ABM Financial News.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent lager op 3.012,71 punten. De Dow Jones index daalde 0,9 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Uitgelicht: de beurs in beeld

(ABM FN-Dow Jones) Hoewel het Damrak op weekbasis afgelopen handelsweek mooie winsten pakte dankzij de hoop op economisch herstel nu de coronamaatregelen worden versoepeld en er massale steun van overheden en centrale banken is, eindigde de week toch in mineur als gevolg van de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten.

China presenteerde recent een nieuwe veiligheidswet voor Hongkong. De vrees is dat Beijing zo meer grip wil krijgen op de stadstaat en de zelfstandigheid van Hongkong in het geding komt, hetgeen onder meer in Washington niet goed valt.

Technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets presenteerde afgelopen week voor de camera van ABM Financial News zijn verwachtingen. Technisch lijkt de AEX volgens de analist de meest kans te maken voor een uitbraak aan de bovenkant. Van den Akker licht toe.

www.youtube.com/watch?v=FWT9kOntyOY

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen nam afgelopen week het aandeel Galapagos onder de loep. Volgens de analist is na de recente druk op het aandeel momenteel sprake van een goed instapmoment. Volgens Versteeg is Galapagos meer dan filgotinib. "Galapagos blijft voor iemand die wat meer risico kan nemen een prachtig aandeel", vindt Versteeg. De analist legt in een tweeluik zijn visie voor de camera van ABM Financial News toe.

www.youtube.com/watch?v=yhMJAS_X3sk

www.youtube.com/watch?v=LuQ3TY2OEC4

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX begint goed aan juni

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe maand met een mooie winst gestart. De AEX steeg 1,3 procent naar 539,54 punten.

Aanvankelijk daalden de koersen vanochtend, maar richting de klok van elf uur begon de AEX aan een stijging.

"Opluchting om Donald Trump vrijdagavond", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Noesis Capital Management tegen ABM Financial News.

Er was vrees dat Trump tijdens zijn persconferentie wellicht uit de bocht zou vliegen, maar dat gebeurde niet, aldus Schutte. De handelsdeal met China bleef intact, al werden er wel enkele maatregelen getroffen vanwege de veiligheidswet die Beijing invoerde voor Hongkong.

Inmiddels probeert Beijing juist de druk op de VS wat op te voeren, meent de beleggingsadviseur, wijzend op berichten dat China minder sojabonen zou kopen.

Het belangrijkste richtpunt blijft, zolang de situatie tussen China en de VS niet escaleert, de heropening van de economieën door het versoepelen van de coronamaatregelen, aldus Schutte.

Verder wees de beleggingsadviseur van Noesis nog op de sectorrotatie die in Amsterdam gaande is. "Financials en vastgoed is gevraagd, en tech doet het even wat minder."

Op macro-economisch vlak was er veel aandacht voor de gemoedstoestand van de inkopers in de industrie. In zowel de eurozone als de VS wezen de inkoopmanagersindexen in mei nog altijd op krimp, maar wel een minder sterke dan in april.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit meent dat de grootste terugval in de economische activiteit achter de rug lijkt. Williamson zag dat bedrijven langzaam hun werkzaamheden opstarten, nu wereldwijd de lockdown-maatregelen worden teruggeschroefd. De econoom verwacht dat het verder terugschroeven van de maatregelen de industrie goed zal doen in de komende maanden.

Williamson blijft zich evenwel afvragen wanneer de Europese industrie weer zal groeien, omdat zowel de binnen- als buitenlandse vraag onder druk blijft staan door de anderhalvemetermaatschappij, de hoge werkloosheid en de terugval van bedrijfswinsten.

De euro/dollar handelde op 1,1117 en olie werd 1 tot 3 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

Vrijwel alle aandelen in de AEX wisten de weg omhoog te vinden. Galapagos leverde 1,5 procent in en Wolters Kluwer 2,6 procent.

Koploper was Unibail-Rodamco-Westfield met een koerswinst van 11,2 procent. Vrijdagavond meldde het vastgoedfonds de afronding van een desinvestering van vijf Franse winkelcentra.

ABN AMRO steeg 6,7 procent en Aegon volgde met 5,4 procent.

In de AMX ging vastgoed ook aan de leiding. Eurocommercial Properties steeg 6,7 procent, gevolgd door SBM Offshore met 4,3 procent en Air France-KLM met 5,3 procent.

Net als in de AEX waren er ook in de Midcap nauwelijks dalers. Met een verlies van 1,1 procent leverde Vopak het meeste in.

Bij de smallcaps viel vastgoedfonds Wereldhave op met een koerswinst van 9,0 procent. ICT steeg 6,1 procent. Maar Avantium wist zelfs 22,6 procent te stijgen bij bovengemiddeld hoge volumes.

Van Lanschot werd daarentegen 1,2 procent goedkoper.

Lokaal viel onder meer Beter Bed op met een winst van 8,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Na een valse opening hervond Wall Street de weg omhoog. Bij het klinken van de slotgong op Beursplein 5 wonnen de belangrijkste indices in de VS enkele tienden van een procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten en daarmee juni goed gestart.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,1 procent tot 354,20 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,4 procent op 4.762,78 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,5 procent hoger op 6.166,42 punten. De Duitse beurs was maandag gesloten vanwege de viering van Tweede Pinksterdag.

In Europa werd met opluchting gereageerd op het besluit van Washington vrijdag om de handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China te handhaven, ondanks de politieke spanning in Hongkong.

"Er was sprake van een breed gedeelde opluchting op de financiële markten nadat president Trump op de eerste handelsdag van juni stopte met het aankondigen van schadelijke sancties tegen China. Hoewel Washington nog steeds van plan is om Hongkong zijn speciale status af te nemen, gaf Trump in zijn verklaring [vrijdagavond] weinig details, wat door investeerders werd geïnterpreteerd als een signaal dat toekomstige stappen weloverwogen en redelijk zullen zijn", zei analist Raffi Boyadjian van XM.

Bloomberg meldde evenwel dat China de invoer van Amerikaanse soja heeft stopgezet, wat de spanning tussen de twee landen zou kunnen aanwakkeren.

De markt negeerde vooralsnog de nationale protesten en rellen in de VS in een reactie op de moord op George Floyd. "Hoewel rellen en gewelddadige protesten de economische activiteit kunnen schaden, vooral gezien het feit dat veel staten net zijn begonnen met het heropenen van de economieën, lijken beleggers in dit stadium niet bezorgd en denken zij dat de impact onbeduidend is voor hun portefeuille", zei strateeg Hussein Sayed van FXTM.

De inkoopmanagersindices voor de industrie in de eurozone wezen in mei nog altijd op krimp, maar minder sterk dan in april. De inkoopmanagersindex voor de industrie steeg van 33,4 in april naar 39,4 afgelopen maand. Er werd een stand van 39,5 voorzien.

Econoom Chris Williamson van IHS Markit wees erop dat de grootste terugval in de economische activiteit achter de rug lijkt. Williamson zag dat bedrijven langzaam hun werkzaamheden opstarten, nu wereldwijd de lockdown-maatregelen worden teruggeschroefd. De econoom verwacht dat het verder terugschroeven van de maatregelen de industrie goed zal doen in de komende maanden.

De euro/dollar noteerde op 1,1117. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1096 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1098 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 3,2 procent lager.

Bedrijfsnieuws

AB InBev heeft de verkoop van Carlton & United Breweries aan Asahi Group Holdings afgerond. AB InBev zal vrijwel alle opbrengsten uit de verkoop van de Australische activiteiten gebruiken om schulden af te lossen. Het aandeel steeg 4,7 procent.

Nestlé won 1,0 procent, nadat een Europese rechtbank oordeelde dat het concern moet stoppen met het aanprijzen van zijn plantaardige hamburger als 'incredible', aangezien dit inbreuk maakt op de handelsmerken van concurrent Impossible Foods.

Lufthansa is zaterdag akkoord gegaan met voorwaarden die worden gesteld aan het reddingspakket. Wel moeten de raad van commissarissen en de aandeelhouders nog groen licht geven. Omdat Frankfurt gesloten is, was er maandag geen handel in het aandeel.

Scania AB, een dochterbedrijf van Volkswagen, wil ongeveer 5.000 banen schrappen. Dit is noodzakelijk, zo meent de fabrikant van onder meer vrachtwagens, omdat als gevolg van de coronacrisis de vraag terugloopt.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 3.045,26 punten. De Dow Jones index noteerde tevens vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Weer hoger slot AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag opnieuw hoger gesloten. Nadat de AEX maandag al 1,3 procent won, kwam daar dinsdag nog eens 1,2 procent bovenop, waardoor de index inmiddels op 546,12 punten staat.

"De afgelopen dagen zagen we een opvallende beweging op de beurs. De traditionele sectoren begonnen aan een inhaalbeweging, onder meer geïnspireerd door hoopgevende cijfers van het virusfront", zag hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

Het opheffen van de lockdowns in diverse landen betekent, zo waarschuwde Aben, niet dat de wereldeconomie snel weer op volle toeren zal draaien.

Wellicht dat de Europese Centrale Bank donderdag "het gaspedaal daarom nog wat dieper intrapt en met een uitbreiding van de PEPP komt", zei de econoom. Dit Pandemic Emergency Purchase Programme van 750 miljard euro werd specifiek opgezet om de coronacrisis te bestrijden. Een uitbreiding van het obligatie-opkoopprogramma kan volgens Aben zowel via het bedrag, bijvoorbeeld 500 miljard euro extra, als door de looptijd te verlengen tot bijvoorbeeld minstens halverwege 2021.

"Wie weet verlaagt de ECB zelfs de kwaliteitseisen voor de op te kopen obligaties. En gaat de ECB zich net als de collega's van Amerikaanse centrale bank Fed zich ook op sommige segmenten van de markt voor minder kwaliteitsvol bedrijfspapier begeven."

Macro-economisch was het dinsdag rustig. Uit cijfers van Markit bleek de Nederlandse industrie in mei nog wat harder gekrompen. In de regio New York veerde de inkoopmanagersindex iets op, maar wel vanaf een dieptepunt.

De euro/dollar steeg naar 1,1174. Olie werd ruim twee procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX sloten de meeste fondsen hoger. Koploper was opnieuw Unibail-Rodamco-Westfield met een koersstijging van 10,4 procent. Maandag was het vastgoedfonds ook al de topper in de AEX.

ASR en ArcelorMittal werden 4,6 en 3,6 procent duurder. NN won 3,5 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell werd 2,6 procent duurder.

Het aantal dalers was klein en de verliezen beperkt. KPN verloor fractioneel en Philips 0,2 procent.

In de AMX ging vastgoed ook weer aan de leiding. Eurocommercial Properties steeg 8,7 procent.

PostNL werd 6,2 procent duurder. PostNL werd door een deal met het pensioenfonds positiever over de eigen kasstroom. ING reageerde ook positief en ziet een dividend dichterbij komen en handhaafde het koopadvies op PostNL.

Besi won 6,1 procent. Net als ASMI en ASML is Besi volgens ING in de goede hoek van de halfgeleidersector actief. Alledrie aandelen staan dan ook op de kooplijst, met ASMI als favoriet van ING.

Flow Traders daalde 2,4 procent en OCI leverde 1,4 procent in. JPMorgan Cazenove is niet overtuigd van OCI en zette een Onderwogen advies op het aandeel met een koersdoel van 9,50 euro.

In de AScX was het B&S dat aan de leiding ging met een koersstijging van 14,8 procent. ING verhoogde het koersdoel van 6,00 naar 10,50 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Ook staat B&S vanaf nu op de favorietenlijst van de bank.

Avantium blijft ook maar stijgen, en won dinsdag 14,5 procent.

Lucas Bols was de sterkste daler met een verlies van 1,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het klinken van de slotgong op Beursplein 5 noteerden de Dow en de S&P hoger, maar leverde de Nasdaq in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag opnieuw in de plus gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,6 procent tot 359,77 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 3,8 procent op 12.021,28 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 2,0 procent op 4.858,97 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent hoger op 6.220,14 punten.

De Europese aandelenmarkten richten dinsdag hun vizier op de heropening van de economieën en negeerden de rassenrellen in de Verenigde Staten, na de gewelddadige dood van George Floyd in Minneapolis. Beleggers bleven dinsdag inzetten op een economisch herstel, nadat Amerikaanse en Europese inkoopmanagersindices maandag een verbetering lieten zien in mei, hoewel nog steeds sprake is van krimp. Mogelijk zal de economische krimp korter duren dan economen verwachten, zei econoom Guilhem Savry van Unigestion.

Er stonden dinsdag geen macro-publicaties geagendeerd.

Frankrijk zal in 2020 een diepe recessie ondergaan als gevolg van de coronacrisis, maar de economie zal in 2021 herstellen, zei de Franse minister van economie Bruno Le Maire dinsdag in een interview met de Franse radiozender RTL.

Daarnaast kijkt de markt uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag. De markt rekent erop dat de centrale bank het inkooptempo van obligaties verhoogt, wat de risicobrereidheid van beleggers verder zou kunnen stimuleren.

De euro/dollar noteerde op 1,1174. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1135 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1134 op de borden.

Olie noteerde woensdag tot ruim 2,0 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Unibail-Rodamco-Westfield steeg dinsdag, nadat het vastgoedfonds meldde inmiddels 65 van de 90 winkelcentra die het concern wereldwijd exploiteert inmiddels weer open zijn. Medio juni zal minimaal 87 procent van de winkelcentra weer operationeel zijn. Het aandeel won 9,4 procent.

Volkswagen heeft een investering van 2,6 miljard dollar in Argo AI afgerond, waarmee de Duitse autofabrikant de expansieplannen van de startup in zelf-rijdende auto's in Europa mogelijk maakt. Het aandeel Volkswagen steeg 6,1 procent.

Carrefour neemt Welcome Taiwan over van Dairy Farm International in een poging de groei te versnellen. Het aandeel noteerde in Parijs sloot vlak.

Berenberg heeft het aandeel TUI op de verkooplijst gezet, na een verlaging van het koersdoel van 9,50 naar 3,50 Britse pond. De koers van het aandeel TUI noteerde dinsdag 1,2 procent hoger.

Financials waren in heel Europa gevraagd. ING won 3,1 procent, Deutsche Bank 5,5 procent en Société Générale 3,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 3.060,48 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde daarentegen 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX stevig in het zadel na gunstige macrocijfers

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft woensdag tijdens de middaghandel de weg omhoog nog duidelijker gevonden, nadat economische cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt veel minder slecht bleken dan verwacht. Op een slot van 561,30 punten, steeg de AEX uiteindelijk 2,8 procent.

Nieuws dat de Verenigde Staten geen Chinese luchtvaartmaatschappijen meer willen toelaten in de VS werd door beleggers wereldwijd genegeerd.

De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten kromp in mei met 2,76 miljoen banen, na een banenverlies van bijna 20 miljoen banen in april. Voor de maand mei had de markt echter gerekend op een daling van de werkgelegenheid met 8,75 miljoen banen.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank valt het cijfer sterk mee en duidt dit erop dat het ergste achter de rug is in de Amerikaanse arbeidsmarkt.

"De daling komt overeen met hetgeen we in de steunaanvragen al terugzagen. Wat in de cijfers verder opvalt, is de afname van banenverlies in de sector vrije tijdsbestedingen", zei Marey tegen ABM Financial News. "Deze sector kreeg vanaf het begin af aan meteen de ergste pijn van alle sectoren te verwerken en het lijkt er op dat ook hier een bodem is bereikt."

Ook veel andere macrodata waren woensdag positief, waarbij met name de inkoopdata over de mondiale dienstensector opvielen. In zowel de eurozone als de VS en Japan was in mei sprake van een opleving na de zwakke maanden maart en april, hoewel de inkoopmanagersindices nog wel op krimp wezen. In China was in mei zelfs al wel weer sprake van groei.

Saoedi-Arabië en Rusland hebben een voorlopig akkoord bereikt over het verlengen van de bestaande OPEC+ afspraken met één maand. Dit meldde persbureau Reuters woensdag op basis van ingewijden. De deal wordt gesloten op voorwaarde dat landen die zich tot nog toe niet aan de deal houden, steviger in hun productie gaan snijden, zei één OPEC-gedelegeerde tegen Reuters.

Verder was het wekelijkse Amerikaanse olievoorradenrapport gemengd. De olievoorraden daalden afgelopen week, maar de benzinevoorraden en die voor stookolie liepen juist op. Rond het Amsterdamse slot werd een vat WTI iets duurder op 36,87 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1248 in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag. Over het algemeen houdt de markt meer rekening met een verhoging van het PEPP dan een renteverlaging, hoewel Rabobank dit laatste niet uitsluit.

In dat geval duikt de euro/dollar mogelijk weer onder de 1,11 dollar, aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Stijgers en dalers

De hoofdindex werd aangevoerd door Unibail-Rodamco-Westfield, dat 14,7 procent steeg. Toch moeten beleggers voorbereid zijn op een langdurig herstel, volgens analisten van Berenberg, die er ook op wezen dat steeds als er meer winkelcentra opengaan of coronamaatregelen worden versoepeld dit positief uitpakt voor het aandeel. Met een verlies van 0,2 procent was Adyen de enige daler in de AEX.

In de Midcap ging Air France-KLM aan kop met 9,2 procent koerswinst. Ook Eurocommercial was in trek. Het aandeel steeg 8,4 procent in waarde.

Fagron moest 1,8 procent laten gaan. Verder bleven de verliezen beperkt tot rond een procent of minder.

Onder de kleine fondsen was Wereldhave een sterke stijger, met 11.9 procent.

Brunel deed het nog iets beter. De beurswaarde van de specialistische detacheerder nam met 12,5 procent toe. De koers steeg, nadat beursgoeroe Geert Schaaij zich in een rapport voor de lezers van Beursgenoten positief uitliet over Brunel. Hij noemt het aandeel zeer goedkoop op dit moment en klaar voor een inhaalslag. Schaaij meldde zelf ook een extra positie in Brunel te hebben genomen “voor de snelle handel” op 6,14 euro per aandeel.

AMG zou volgens ING wel eens kunnen profiteren van een onderzoek naar de import van vanadium in de VS. Het aandeel steeg 8,5 procent.

Euronext kreeg koersdoelverhogingen van ING en UBS, maar daalde toch fractioneel.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerden de Amerikaanse indexen op Wall Street hoger, maar waren de plussen wel minder overtuigend dan in Europa.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Grote winsten op Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag met grote winsten gesloten en zetten daarmee de zeer sterke start van de nieuwe maand door.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot met een winst van 2,5 procent op 368,92 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 3,9 procent naar 12.487,36 punten. De Franse CAC 40 kreeg er 3,4 procent bij op 5.022,38 punten. De Britse FTSE steeg 2,6 procent naar 6.382,41 punten.

Verzekeraars en vastgoedfondsen behoorden tot de grootste winnaars, maar de winsten waren zeer breed gedragen. Optimisme over versoepeling van de maatregelen na de coronacrisis leek hand in hand te gaan met veel nieuw geld dat aan het begin van de maand zijn weg naar de financiële markten moet vinden en beleggers die weer instappen na de ergste woelingen op de beurs.

Een Amerikaans besluit om Chinese vliegtuigen te weren kon de stemming niet bederven.

Het optimisme van de afgelopen dagen werd gevoed door economische cijfers, uit Japan, China, Europa en de Verenigde Staten, die bevestigen dat overal ter wereld economieën in herstel zijn van de enorme klap die ze kregen door de uitbraak van het coronavirus.

Een grote meevaller was de werkgelegenheid in de Verenigde Staten, die in mei met 2,76 miljoen banen kromp voor de private sector, nadat in april bijna 20 miljoen banen verloren gingen. De markt had een daling met nog 8,75 miljoen banen verwacht. Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank duidt dit erop dat het ergste achter de rug is in de Amerikaanse arbeidsmarkt. Voor in de hard getroffen toerismesector leek de ergst pijn geleden.

Inkoopmanagersindices voor de dienstensector in mei uit Japan de eurozone en de Verenigde Staten lieten nog steeds stevige krimp zien, maar veel minder dramatisch dan in april. In China steeg de index naar 55,0, wat weer duidt op stevige groei en een van de hoogste niveaus in tien jaar tijd.

"Dit positieve sneeuwbaleffect lijkt door te werken hier in Europa, omdat markten de verbetering in China lijken door te rekenen naar de rest van de wereld", zei Michael Hewson, marktanalist van CMC Markets.

De olieprijs steeg licht tot 36,87 dollar voor een vat WTI in New York. De wekelijks gerapporteerde Amerikaanse olievoorraden daalden afgelopen week, maar de benzinevoorraden en die voor stookolie liepen juist op. Saoedi-Arabië en Rusland bereikten een voorlopig akkoord om de bestaande OPEC+ productiebeperking met één maand te verlengen, meldde persbureau Reuters woensdag op basis van ingewijden.

De euro/dollar noteerde op 1,1248 in aanloop naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag. Over het algemeen houdt de markt meer rekening met een verhoging van het PEPP dan een renteverlaging, hoewel Rabobank dit laatste niet uitsluit.

Bedrijfsnieuws

Vastgoedfondsen zoals Hammerson en Unibail-Rodamco-Westfield behoorden tot de sterkste stijgers, nu de winkels weer opengaan. Hammerson steeg ruim 24 procent en Unibail mocht bijna 15 procent bijschrijven.

AXA heeft besloten om, overeenkomstig de oproep van de European Insurance and Occupational Pensions Authority, het dividendvoorstel voor 2019 te halveren. AXA steeg 10 procent.

Lufthansa heeft over de eerste drie maanden van dit jaar een miljardenverlies geboekt. Lufthansa zei woensdag dat het vanwege het coronavirus niet mogelijk is een goede verwachting voor het verder verloop van het jaar te geven, maar schatte wel in dat het aangepaste bedrijfsresultaat dit jaar significant daalt. Lufthansa sloot toch 7,7 procent hoger.

Resultaten van Wizz Air, C&C en Chemring werden goed ontvangen.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag minder dan een procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Kleine stap terug voor AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag iets lager gesloten, waarbij de hoofdgraadmeter een stap terug deed na de flinke winsten in de afgelopen dagen.

De AEX sloot 0,5 procent lager op 558,43 punten. De Midkap-index steeg daarentegen 0,3 procent en de Smallcaps zelfs 0,6 procent.

"Het was een dag waarop de beurs relatief goed standhield na de explosie van de afgelopen dagen", zei portefeuillemanager Albert Jellema van Deaandeelhouder.nl.

"Het is misschien wel goed dat de beurs een dag niet veel beweegt", voegde Jellema toe. Volgens hem is de stijging erg snel gegaan, en ook verder dan hij had verwacht.

Beleggers verkochten vandaag mogelijk aandelen om de behaalde winst vast te leggen na dagen met snelle koersstijgingen. Jellema zei zelf dat hij de helft van de waarde van zijn portefeuille op dit moment in contanten heeft. "Ik blijf even rustig aan de zijlijn staan." De verliezen van eerder dit jaar heeft Jellema inmiddels grotendeels ingelopen.

Volgens de portefeuillemanager is er een sectorrotatie geweest, waarbij bedrijven die als goedkoop worden gezien, een grote inhaalslag maakten, zoals staalbedrijf ArcelorMittal, maar ook banken, PostNL en Unibail-Rodamco-Westfield.

De koersverliezen bleven donderdag mogelijk ook beperkt dankzij de Europese Centrale Bank, die een groter dan verwacht bedrag aankondigde waarmee de economie zal worden gestimuleerd, van 600 miljard euro. Er was gerekend op 500 miljard euro, bovenop de 750 miljard euro die al eerder was toegezegd. Marktanalist Bas van Geffen van Rabobank liet weten dat de ECB met deze verhoging toch wist te verrassen. Hij denkt dat de ECB "een duidelijk signaal" wilde afgeven en voorkomen dat de recente optimistische stemming weet teniet wordt gedaan.

Voor beleggers was dit geen grote opluchting. De rente op Italiaanse staatsleningen daalde overigens wel flink. "Ze heben geleverd wat de markt wilde", zei Seema Shah van Principal Global Investors, namelijk de ammunitie aanvullen tot na de herfst van dit jaar.

ECB-voorzitter Christine Lagarde voorziet voor dit jaar een economische krimp van 8,7 procent, maar volgens haar is in mei mogelijk de bodem al bereikt. "Een V-vormig herstel lijkt ze niet te verwachten, in elk geval niet meer dit jaar", zei Jellema.

De euro/dollar steeg verder naar 1,1319. Midden in de uitbraak van de pandemie beschouwden beleggers de dollar nog als vluchthaven en het muntpaar noteerde half maart op 1,0655. De aansterkende euro weerspiegelt dan ook het gevoel onder beleggers dat het ergste achter de rug is.

De olieprijzen daalden met ruim 1 procent. De olieprijs zat woensdag nog in de lift, na berichten dat Saoedi-Arabië en Rusland het eens zijn geworden over een verlenging van de productiebeperking die bedoeld is om te voorkomen dat de olieprijs instort door de vraaguitval vanwege het coronavirus.

Stijgers en dalers

Het was een nieuwsluwe dag voor bedrijfnieuws.

Brussel heeft mededingingsbezwaren tegen de overname van GrandVision door EssilorLuxottica, meldde persbureau Reuters. Dit zou betekenen dat de kopende partij concessies moet doen. Het aandeel GrandVision reageerde nauwelijks. "Als de koers vijf procent was gedaald, had ik dat ook niet onlogisch gevonden", zei Jellema. "Maar we hebben te weinig informatie."

De banken, die eerder op de dag nog een deel van de eerdere winsten inleverden, sloten uiteindelijk bovenin de AEX met een koerswinst van 1,6 procent voor zowel ING als ABN AMRO.

Aegon, dat woensdag nog 10 procent steeg, en NN Group leverden respectievelijk 2,7 en 1,7 procent in. Unibail-Rodamco, ook een grote winnaar woensdag, sloot 1,6 procent lager.

Galapagos leverde de ochtendwinst in en sloot 1,7 procent lager. Het biotechbedrijf en partner Gilead Sciences presenteerden positieve resultaten over de werkzaamheid en veiligheid voor hun reumamiddel filgotinib.

In de AMX was Fugro de winnaar met een stijging van 3,5 procent. KBC haalde het aandeel van zijn favorietenlijst.

Basic-Fit verloor ruim 5 procent, nadat het aandeel in de afgelopen dagen flink opliep.

Air France-KLM won 0,3 procent tot 4,93 euro. Berenberg liet het koersdoel zakken van 7,00 naar 4,75 euro.

Arcadis sloot vlak. Kempen haalde het aandeel van de verkooplijst.

Onder de kleinere aandelen won B&S met 8 procent fors aan beurswaarde. De fabrikant van bioplastic Avantium, die in korte tijd in waarde is verdubbeld, leverde 13 procent in.

Sif Holding, dat funderingspalen voor windmolens op zee maakt, verloor bijna 4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij de slotgong op Beursplein 5 daalden de Amerikaanse beurzen licht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Stijgende euro drukt Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager gesloten, ondanks de aankondiging van meer stimulus door de Europese Centrale Bank.

De Stoxx Europe 600 index daalde 0,7 procent tot 366,25 punten, de Duitse DAX verloor 0,5 procent op 12.430,56 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,2 procent in het rood tot 5.011,98 punten en de Britse FTSE 100 leverde 0,6 procent in op 6.341,44 punten.

De ECB liet donderdag conform de verwachting de belangrijkste rentes ongemoeid, maar breidde tegelijkertijd het Pandemic Emergency Purchase Programme uit, hetgeen de markt ook voorspelde. Het PEPP wordt verhoogd met 600 miljard naar 1.350 miljard euro en verlengd tot zeker eind juni 2021.

In een toelichting op het besluit waarschuwde voorzitter Christine Lagarde dat de groeivooruitzichten voor de eurozone nog veel verder zijn verslechterd. Voor dit jaar rekent de ECB in een basisscenario op een daling van het bruto binnenlands product van 8,7 procent. Daarna volgt in 2021 een herstel van 5,2 procent en van 3,3 procent in 2022.

De bodem lijkt volgens de ECB in mei bereikt, maar Lagarde waarschuwde wel dat de mate van herstel onduidelijk blijft.

Volgens analist Ranko Berich van Monex Europe heeft de ECB de marktverwachting donderdag overtroffen. "De uitbreiding komt op een belangrijk moment omdat de markten begonnen te twijfelen of de effectiviteit van dit beleidsinstrument van de ECB niet was uitgewerkt richting het derde kwartaal, nu al meer dan een derde van het PEPP is ingezet."

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets zal de ECB voorlopig nog wel zeer verruimingsgezind blijven, wat voor meer vertrouwen zorgt in de euro. De euro/dollar handelde na het rentebesluit dan ook 0,8 procent hoger op 1,1319.

Olie werd donderdag 2 procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Financiële waarden waren in trek na het rentebesluit van de ECB. Deutsche Bank steeg 2,0 procent, ING won 1,6 procent en Société Générale ging 2,5 procent omhoog. Banco Santander en UniCredit stegen respectievelijk 1,7 en 0,8 procent.

Adidas behaalde in mei weliswaar een hogere omzet in China, maar de Duitse fabrikant van sportartikelen kan nog geen concrete outlook geven voor het hele boekjaar. Waarschijnlijk zullen de verwachtingen niet veel afwijken van hetgeen Adidas in april voorspelde. Het aandeel steeg 1,8 procent.

Remy Cointreau behaalde in het boekjaar 2019/2020 minder omzet, maar dankzij de gunstige trend in bijvoorbeeld de Verenigde Staten werden de verwachtingen voor het eerste kwartaal iets optimistischer en zal de omzet van de Franse distillateur autonoom minder krimpen dan eerder verwacht, met 45 procent in plaats van 50 tot 55 procent. Goed nieuws voor beleggers, die het aandeel liefst 11,3 procent hoger zetten.

Berenberg heeft donderdag het koersdoel voor Air France-KLM verlaagd van 7,00 naar 4,75 euro bij handhaving van het Houden advies. Voor Lufthansa ging het advies zelfs naar Verkopen, met een 4,00 euro lager koersdoel van 8,00 euro. Het aandeel Air France-KLM sloot 1,7 procent hoger, terwijl Lufthansa 1,2 procent aan beurswaarde won. Het voorzichtige herstel van de luchtvaartsector lijkt sommige beleggers weer aan te zetten om op de koopknop te drukken.

In Parijs viel vliegtuigbouwer Airbus op met een koerswinst van 5,2 procent. Het Amerikaanse Boeing steeg in New York zelfs 6,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen licht lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
1
Damrak sluit eerste juniweek sterk af

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met een heel fraaie winst gesloten. De AEX index steeg 2,4 procent tot 572,80 punten, terwijl de AMX een winst van 2,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 2,2 procent.

Het Damrak profiteerde van een cocktail aan goed nieuws. Zo gaan de economieën geleidelijk weer van het slot, heeft de Europese Centrale Bank nog eens 600 miljard euro klaar staan en was er tot slot nog een enorm sterk Amerikaans banenrapport.

Uit dit banenrapport bleek vrijdag dat het aantal banen in de Verenigde Staten in mei is gestegen met 2,5 miljoen stuks, terwijl economen hadden gerekend op een krimp van 8,3 miljoen banen. In april daalde het aantal banen nog met 20,7 miljoen stuks. Het werkloosheidspercentage daalde dan ook naar 13,3 procent, tegen 14,7 procent in april. Ook dit was veel beter dan de 19,5 procent waar de markt voor mei op rekende.

"Gewoonweg verbluffend", reageerde econoom James Knightley van ING. "Op de één of andere manier scheert de Amerikaanse arbeidsmarkt langs de afgrond, met een stijging van de werkgelegenheid met ruim 2 miljoen banen ondanks het feit dat andere arbeidscijfers allesbehalve suggereerden dat dit mogelijk was", voegde hij toe.

De Amerikaanse president Donald Trump, die eind dit jaar herkozen wil worden, kon zijn geluk niet op met dit onverwachte banencijfer. Termen als "een knaller" en "ontzaggelijk" werden door Trump gebruikt op Twitter.

Uit Duitsland kwam daarentegen het nieuws dat de Duitse fabrieksorders in april fors zijn gedaald. Op maandbasis daalde de orders met 25,8 procent, terwijl op jaarbasis zelfs sprake was van een daling met 36,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1305. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1368 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1336 op de borden.

OPEC+ zal naar verwachting zaterdagmiddag een vergadering houden en mogleijk besluiten tot een verlenging van het productieverlagingsakkoord. De bijeenkomst stond eerder gepland voor 9 en 10 juni. Dit meldden diverse media. Olie werd vrijdag 4,4 procent duurder.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco met een winst van 11,0 procent. De financials deden het ook goed. ING steeg 8,6 procent, ABN AMRO won 7,7 procent en Aegon dikte 5,7 procent aan.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 7,5 procent, terwijl Adyen 2,9 procent verloor. Wolters Kluwer daalde 1,6 procent en DSM leverde 1,8 procent in.

In de AMX ging Air France-KLM verrassend aan kop met een stijging van maar liefst 12,5 procent. KLM maakt in juli een groot reorganisatieplan bekend waarin duidelijk wordt hoeveel gedwongen ontslagen er vallen en wat er met de arbeidsvoorwaarden gebeurt, zo schreef Het Financieele Dagblad op basis gesprekken met vakbonden en personeelsvertegenwoordigers.

De luchtvaartmaatschappij zal de komende jaren veel minder vluchten uitvoeren dan voorheen. De personeelsomvang moet aan die krimp worden aangepast, omdat het bedrijf anders niet kan overleven, aldus de krant.

Fugro won 12,0 procent, Altice Europe steeg 7,6 procent en Eurocommercial kon 5,0 procent bijschrijven. Flow Traders bungelde met een verlies van 1,9 procent onderaan. Vopak daalde 1,5 procent en Aperam zag 0,7 procent aan beurswaarde vervliegen.

Bij de kleinere aandelen ging Nedap aan kop met een winst van 7,5 procent. Sif steeg 3,3 procent, terwijl Wereldhave 4,5 procent won. Avantium daalde 3,3 procent en Ordina verloor 1,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 3,1 procent hoger op 3.207,17 punten. De Dow Jones index steeg 3,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
5.126 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,51  -4,85  -0,56%  16:53
 Germany40^ 17.745,80 -0,51%
 BEL 20 3.830,17 +0,09%
 Europe50^ 4.922,90 -0,28%
 US30^ 37.958,94 -0,14%
 Nasd100^ 17.259,58 -1,65%
 US500^ 5.003,95 -0,90%
 Japan225^ 37.443,48 -1,47%
 Gold spot 2.390,19 +0,45%
 EUR/USD 1,0672 +0,26%
 WTI 82,46 +0,46%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +2,99%
WDP +2,88%
Vopak +1,96%
B&S Group SA +1,78%
Heineken +1,59%

Dalers

JUST EAT TAKE... -3,62%
ADYEN NV -3,62%
ASMI -3,16%
TomTom -3,01%
BESI -2,96%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront