Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.980 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Nissvuth
1
quote:

NewKidInTown schreef op 2 april 2020 00:51:

[...]
'klimaatfanatici' mensen die zich zorgen maken over het klimaat en menen dat verandering van het klimaat voor het overgrootste deel door de mens veroorzaakt worden en DUS ook door de mens opgelost kunnen en moeten worden opgelost, "desnoods" door het volledig omgooien van het economische systeem en daar FANATIEK voor ijveren. (blinde/onkritische volger en ijveraar voor een bepaald idee)
Ik kan me voorstellen dat je voor een bepaald idee, je fanatiek inzet en er voor ijvert.
In die zin vind ik de term 'klimaatfanatici' niet echt framen, het beschrijft precies datgene wat de term inhoudt, of je het er nou mee eens bent of niet. Fanatiek behoeft niet echt ongunstig te zijn.

Gaan we even naar een andere term: 'klimaatontkenner'. Dat zou ik beslist framen willen noemen. . Mensen die kritisch staan ten opzichte van de theorie "menen dat verandering van het klimaat voor het overgrootste deel door de mens veroorzaakt worden en DUS ook door de mens opgelost kunnen en moeten worden opgelost" worden dus bestempeld met een term die de lading in het geheel niet dekt. Met deze term zouden we onmiddelijk moeten stoppen. Als iemand deze term in een interview of discussie hanteert, in de media of elders zou een goede journalist/interviewer of discussieleider onmiddelijk zo iemand tot de enkels moeten afzagen.
Wat je vooral bevestigd hebt, in mijn intuitieve interpretatie, is dat je het er mee eens bent dat taal gebruikt wordt om te manipuleren...ik leg het geexalteerde woord 'klimaatfanatici' onder de loupe, jij 'klimaatontkenners'...beladen woorden....misplaatste woorden...die reacties uitlokken...om politiek effect te sorteren
2/je argument ivm hoe klimaatontkenners geframed worden en klimaatfanatici niet...shit, zeg, ik begrijp uw uitleg, maar ben het er niet mee eens..het zij zo....

NewKidInTown
0
quote:

Nissvuth schreef op 2 april 2020 01:20:

Wat je vooral bevestigd hebt, in mijn intuitieve interpretatie, is dat je het er mee eens bent dat taal gebruikt wordt om te manipuleren...ik leg het geexalteerde woord 'klimaatfanatici' onder de loupe, jij 'klimaatontkenners'...beladen woorden....misplaatste woorden...die reacties uitlokken...om politiek effect te sorteren
2/je argument ivm hoe klimaatontkenners geframed worden en klimaatfanatici niet...shit, zeg, ik begrijp uw uitleg, maar ben het er niet mee eens..het zij zo....
Nou nee hoor, "dat je het er mee eens bent dat taal gebruikt wordt om te manipuleren", ben het er beslist niet mee eens. Maar ontken niet, dat het voor komt.
2/"maar ben het er niet mee eens", waar ben je het niet mee eens en waarom niet ?
Nissvuth
0
Dus taal wordt niet (of verwaarloosbaar) gebruikt om te manipuleren? Het komt maar een klein beetje voor, ms ergens in de marge...hahaha...het is dé essentie van politiek debat in mijn ogen...maar leg eens uit? Dat framen met woorden? (En hoe rechts zich daar niet van bedient, en links of groen wel?)...
er is een level playing field...beiden bedienen zich van dezelfde tactieken...
eens je dit onder ogen gezien hebt, wil ik op je tweede vraag antwoorden...
rationeel
0
quote:

Nissvuth schreef op 1 april 2020 22:48:

[...]

ja,ja,... ik ben een star groen benepen kennisloos onbewust moraliserend mannetje...juich,juich...projectieproblematiek (als je het woordje groen weglaat)
Groen...gebrek aan gevoel voor humor.
Nissvuth
3
En lachen en schateren dat we doen met jouw posts... met hun briljante gevatte humor...je zou stand-up comedy moeten doen...lachen alom...vreemde haikus, eindeloze kopieen van andere moppen, sneren naar wie-dan-ook...kan ik beleggen in u?
Nissvuth
1
Toch vreemd ook, dat er van tijd tot tijd plots een groen iemand verschijnt op dit draadje, dat over klimaat gaat...onacceptabel, gewoon...dit is immers een rationeel draadje...
Beperktedijkbewaking
0
quote:

Nissvuth schreef op 1 april 2020 22:39:

ok, haiku, even opgezocht, is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels waarvan de eerste regel 5, de tweede regel 7 en de derde regel weer 5 lettergrepen telt.

moet dit nu echt?
ben voor creativiteit, zeker en vast
maar op een beursforum?
er zijn dichtfora...
Ach, waarom niet in deze 'opgesloten' tijden?

Naast het 5-7-5 voorschrift is er nog een wat lastiger eis:
Regel 1 moet de situatie of sfeer beschrijven.
Regel 2 moet een actie weergeven.
Regel 3 geeft de bezinning, de ommekeer of het contrast.

Een kennis van mij won ooit een Japanse prijs voor Engelstalige haiku's met het volgende:

station in moonlight
one traveller leaves the train
another steps in

Beperktedijkbewaking
1
quote:

gokker schreef op 1 april 2020 20:57:

[...]
Je zult snel merken dat het op dit forum om iets heel anders gaat, om immigratie uit "andere" culturen, anders dan de Joods-Christelijke (we vergeten dan maar even het nabije verleden). Zuid-Europeanen zijn natuurlijk ook onbetrouwbaar volk, dus die mensen zien we ook liever gaan dan komen.
Onterechte framing.
Het gaat mij en anderen om de demografische aspecten, onze zeer hoge bevolkingsdichtheid.

Ik heb, na vele jaren exact-wetenschappelijk werk, als ambtenaar nog zo'n 12 jaar indirect te maken gehad met de ruimtelijke ordening in dit land. In een onbetaalde bestuursfunctie ohgv wonen en huren trouwens nog tot op heden. Als je mijn diverse posts ook maar enigszins gelezen hebt, weet je dat de term 'nieuwe woningnood' daarin vaak voorkomt. Ik ben me ten volle bewust van de problemen die jongeren en starters nu hebben op de woningmarkt.

In de ruimtelijke ordening wordt onze bevolkingsdichtheid echt een probleem. Het al veel eerder geplande doortrekken van de A4 door het Westland duurde 40 jaar.

In 1838-1839 legde men de spoorlijn A'dam-Haarlem aan, al in 1847 doorgetrokken naar Rotterdam. Tussen 1843 en 1845 kwam ook A'dam-Arnhem klaar.
Kom daar nu eens om. Het spoor naar Lelystad kwam 20 jaar na drooglegging. Het doortrekken naar Zwolle (Hanzelijn) duurde nog eens bijna 30(!) jaar. En de lijn L'stad - Emmeloord - Heerenveen/Leeuwarden zal ik in mijn leven niet meer meemaken.

Om deze 'technocratische' redenen ben ik voor het sterk inperken van de immigratie. Heeft niets met godsdienst of huidskleur te maken. Sterker nog, ik vermoed dat vele allochtonen met NL paspoort dit met me eens zijn.

Beperktedijkbewaking
0
quote:

gokker schreef op 1 april 2020 22:21:

[...]
Er was een discussie of de kosten van een lockdown niet veel hoger zijn dan de baten.
Iemand kwam toen met 80.000.- euro per gered levensjaar.
Een ander gaf als commentaar dat daar nog 20.000 pensioenkosten bij opgeteld dienen te worden.
Ik ken die discussie niet, die was kennelijk ergens anders. Ik snap ook niets van de argumenten die ik hierboven lees, ze waren iig niet van mij afkomstig. Dus val mij er niet mee lastig.

Meer i.h.a.:
Jij. gokker, zegt hier aanwezig te zijn om een bepaald in jouw ogen 'rechts' of 'populistisch' wereldje te leren kennen.
Beperk je daar dan ook toe. Nu begin je te trollen en te zieken.

Jammer dat ik dit moet zeggen. Ik vond het in 1ste instantie prettig om hier een vakgenoot te ontmoeten. Jij vindt dat kennelijk lastig, je hebt het woord vakgenoot nog niet uit je strot kunnen krijgen. Of enig ander woord van professionele erkenning...

[verwijderd]
0
Kijk eens Dijkwacht, dat past weer helemaal. Je doet in de twee reacties hierboven of mijn commentaar op jouw ijdele persoon gericht was. Helemaal niet dus.
Beperktedijkbewaking
1
quote:

gokker schreef op 31 maart 2020 21:29:

[...]
Net zo goed moet men rekening houden met allerlei versterkende terugkoppelingen. De modellen voorspellen dat die overheersen.en daarom vreest men een versnelling van de opwarming die door meer CO2 wordt veroorzaakt. Pessimisten verwachten zelfs een instabiliteit die in een soort fasenovergang resulteert. Dit soort overwegingen leiden tot die maximaal +2C.
Een faseovergang? Nou, nou...
Hier een tegenwerkende terugkoppeling:

30% van het zonlicht wordt direct gereflecteerd, zie bijlage.
70% wordt via diverse processen weer uitgestraald, vnl. in het infrarood en vnl. door wolken en de atmosfeer.

Stel aardoppervlak (kleine bijdrage) en atmosfeer (grote bijdrage) worden 2 graden C warmer. Dat is bijna 0,7% warmer op de schaal van Kelvin. En dat betekent bijna 3% meer uitstraling, reken zelf maar uit met de door jou eerder genoemde stralingswet van Stefan-Boltzmann.

En vergelijk dat nu eens met de atmosferische absorptie van de uitstraling door het aardoppervlak, neerkomend op 15% van de oorspronkelijk invallende zonne-energie (het gele dwarsbalkje in de bijlage). Dit wordt vaak verward met het broeikaseffect.

Maar het is het over-all percentage voor de totale atmosferische absorptie, niet alleen door CO2 (H2O is ook een broeikasgas, N2 en O2 doen ook mee), en niet alleen door de toename van CO2 in de atmosfeer.

Stel de helft komt door CO2, dat is 7,5%. De toename van CO2 in de lucht is ca 35% sinds 1950. Of het broeikaseffect daar evenredig mee toeneemt is nog maar de vraag. Maar goed, dan kom ik op 0,35 x 7,5% = 2,6% meer energieabsorptie.

Maar er wordt na opwarming 3% meer het koude heelal ingestraald, zie boven!

P.S. Ik ben geen klimaatscepticus en wil het IPCC niet aanvallen, mijn rekensommetjes zijn grof. Mijn bedoeling is wel de dingen te relativeren.

Bijlage:
Beperktedijkbewaking
1
quote:

gokker schreef op 2 april 2020 08:40:

Kijk eens Dijkwacht, dat past weer helemaal. Je doet in de twee reacties hierboven of mijn commentaar op jouw ijdele persoon gericht was. Helemaal niet dus.
Ach kom, houd je niet van de domme.
Ik erken je als bekwaam fysicus, maar je integriteit, eerlijkheid en ook je politiek bewustzijn laten te wensen over.

[verwijderd]
1
Je vereenvoudigt de situatie. Voor de warmte-uitstraling telt niet de temperatuur op het aardoppervlak maar de temperatuur op grote hoogte (zoek maar even op). Het gaat voor de energie-balans dus om de (niet-triviale) hoogte afhankelijkheid van de lucht temperatuur (op simpele manier met een deken beschreven). Dát is het broeikas effect. Waterdamp (mede in de vorm van wolken) speelt daarbij de hoofdrol.
Maar dit is echt wel begrepen en beschreven in de modellen. Er is een tiental andere mechanismen die een rol spelen en de som geeft een positieve terugkoppeling. Het heeft weinig zin één van die tien er uit te pikken.
[verwijderd]
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 2 april 2020 08:56:

[...]
je integriteit, eerlijkheid en ook je politiek bewustzijn laten te wensen over.
Dan lees gewoon even na. De discussie werd totaal zonder Dijkwacht gevoerd en geïnitieerd door ffff.
NewKidInTown
1
"VN-klimaattop in Glasgow uitgesteld tot 2021 vanwege coronacrisis
01 april 2020 23:02 Laatste update: 9 uur geleden

De voor november geplande VN-klimaattop in de Schotse stad Glasgow wordt uitgesteld tot 2021, laten betrokkenen weten. De top had een begin moeten zijn van een nieuwe fase in wereldwijde klimaatactie.

Tijdens de top hadden afspraken die bij het klimaatakkoord in 2015 gemaakt waren, verdere invulling moeten krijgen. Met de huidige CO2-uitstoot is de wereld volgens experts op weg naar catastrofale temperatuurstijgingen.

De zogeheten COP26-top had het grootste diplomatieke evenement in de Britse geschiedenis moeten zijn, met 30.000 afgevaardigden vanuit de hele wereld.

De top stond voor 9 tot en met 11 november gepland, maar het Verenigd Koninkrijk heeft net als een groot deel van de wereld momenteel vooral de strijd tegen het coronavirus in gedachten.

Naast de klimaattop is ook een andere, aparte, in oktober geplande biodiversiteitstop in het Chinese Kunming verlegd naar 2021.
Top gezien als belangrijk moment

Door de top nu met een jaar vooruit te schuiven, hopen de deelnemers meer tijd te hebben om goed voorbereid op de top te komen. Voorbereidende overleggen waren eerder al verplaatst vanwege de coronapandemie.

De klimaattop in Madrid werd vorig jaar door velen als teleurstellend gezien. Aan het einde van de conferentie beloofden landen hun klimaatdoelen bij de volgende top "zo veel mogelijk aan te scherpen".

Met grootschalige onrust op de financiële markten vanwege de coronacrisis lijkt de hoop dat 2020 een keerpunt wordt voor klimaatverandering en biodiversiteit echter weer verder uit zicht. Sommigen roepen daarom op om duurzame voorwaarden te stellen aan toekomstige noodhulp van regeringen aan bedrijven."

Er zal na corona voorlopig ook helemaal geen geld meer voor zijn, dat soort fratsen van klimaatfanatici.
[verwijderd]
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 2 april 2020 08:42:

[...]
Een faseovergang? Nou, nou...
Hier een tegenwerkende terugkoppeling:
[...]
Hier vind je een poging het complete plaatje te tonen, zonder er een enkel mechanisme uit te pikken:
en.wikipedia.org/wiki/Climate_change_...
Zeer veel details, maar daar ben jij niet bang voor (dit is als compliment gedacht)!

Zowel positieve als negatieve terugkoppelingen (feed backs) worden behandeld.
Dit is voor leken gedacht. Vanzelfsprekend bestaan er rapporten die veel dieper gaan.

"Faseovergangen" worden hier tipping points genoemd.
(Voor de leken hier: een verandering van de Warme Golfstroom zou zo een zeer dramatisch tipping point zijn...)
NewKidInTown
0
quote:

gokker schreef op 2 april 2020 09:47:

"Faseovergangen" worden hier tipping points genoemd.
(Voor de leken hier: een verandering van de Warme Golfstroom zou zo een zeer dramatisch tipping point zijn...)
Moet elke verandering in de natuur/klimaat dan ook maar letterlijk koste wat het kost, worden tegen gegaan ? Wat een hovaardij.

De mensheids meest sterke punt is altijd geweest, het aanpassen aan de veranderende omstandigheden, een eigenschap die niet elke soort in de natuur bezit en waardoor vele soorten het loodje gelegd hebben.

[verwijderd]
0
quote:

NewKidInTown schreef op 2 april 2020 10:13:

[...]
Moet elke verandering in de natuur/klimaat dan ook maar letterlijk koste wat het kost, worden tegen gegaan ? Wat een hovaardij.
Dat is een maatschappelijke discussie, strikt genomen los van het thema hier.
"Koste wat het kost" natuurlijk zeker niet, wat mij betreft.
Beperktedijkbewaking
0
quote:

gokker schreef op 2 april 2020 09:02:

[...]
Dan lees gewoon even na. De discussie werd totaal zonder Dijkwacht gevoerd en geïnitieerd door ffff.
Ja, geheel zonder mij en niet in deze draad. Waarom sleepte je mij er dan bij?

Want deze tekst:
"Je zult het vermoedelijk ook NOK vinden dat vandaag enigen hier de extra pensioenkosten die ontstaan door het redden van leven, bij de economische schade optellen die de lockdown maatregelen veroorzaken."

plaatste je wel als reactie op een post van mij (in deze draad) die over iets anders ging.
Wees een man en geef je fout gewoon toe.

38.980 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 877 878 879 880 881 882 883 884 885 886 887 ... 1945 1946 1947 1948 1949 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront