Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Negatief impact van Coronavirus op bedrijven

486 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 » | Laatste
voda
0
Coronavirus ook van invloed op Value8

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Value8 NV
3,98 0,22 5,85 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Value8 is 2020 met optimisme gestart, maar de corona-uitbaak raakt wel enkele van de bedrijven waarin het investeert. Dit bleek woensdag uit een persbericht van de investeerder.

Bij Kersten is sprake van een lager beroep op hulpmiddelen, waarbij de verwachting is dat die vraag direct zal herstellen zodra de huidige verstrekkende overheidsmaatregelen niet meer nodig zijn, aldus Value8.

Bij AmsterdamGold was eerst sprake van fors hogere omzetten en vervolgens van krapte bij toeleveranciers. Op jaarbasis wordt daar geen grote impact verwacht.

Ook bij Skysource wordt door Value8 geen grote impact verwacht.

"Mogelijkerwijs zullen de private bedrijven waarin Value8 investeert, wel een vertraging ondervinden in het uitvoeren van hun groeiplannen", voegde de investeerder toe.

Een belangrijk deel van het resultaat van Value8 is afhankelijk van de ontwikkeling van de beurskoersen van de bedrijven waarin het investeert.

"De koersdalingen die we nu meemaken zijn niet het gevolg van een slechte performance van de bedrijven waarin we investeren, maar van een wereldwijde gezondheidscrisis en de economische en beursimpact daarvan."

Indien de beurskoersen op het huidige niveau blijven, zou de negatieve impact ongeveer 6 tot 7 procent van het eigen vermogen en intrinsieke waarde bedragen, aldus Value8.

Value8 benadrukte woensdag de "bijzonder sterke uitgangspositie" van het bedrijf en de "riante liquiditeitenpositie". Dit laatste biedt ook ruimte voor nieuwe investeringen als kansen zich voordoen.

De intrinsieke waarde van het aandeel Value8 bedroeg eind 2019 7,15 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
haas
0
Plukon heeft in Wezep dankzij hamsteraars zomerpiek al achter de rug
====================================================================
Problemen met arbeidsmigranten die niet kunnen, durven of willen komen? Bij Plukon in Wezep hebben ze daar geen last van. De pakweg honderd Poolse werknemers blijven juist nu in Wezep, waar ze dankzij hamsterend Nederland de eerste ‘zomerpiek’ al achter de rug hebben.

Floris Brandriet 01-04-20, 06:30
7
Waar aspergestekers en aardbeienkwekers onlangs nog aangaven zich zorgen te maken over de inzet van arbeidsmigranten, is het bij Plukon in Wezep bijna ‘business as usual’. ,,In elk geval is het normaler dan je misschien zou verwachten op dit moment’’, zegt marketing manager Gerda Zijlstra.
voda
0
Minder auto's verkocht in maart

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Stern Groep
8,20 0,20 2,50 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse autoverkoop is in maart fors gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dit constateerden BOVAG, RAI Vereniging en RDC woensdag.

In maart 2020 werden er 29.496 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dat is 23,4 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De verkoop betrof vooral auto’s die reeds waren besteld voor de invoering van de maatregelen om het coronavirus te bestrijden.

"De consequenties van de coronamaatregelen op bestellingen van nieuwe personenauto’s door consumenten en bedrijven zullen hoogstwaarschijnlijk in de komende maanden duidelijk worden", aldus BOVAG, RAI Vereniging en RDC.

"Hoe de autoverkoop zich dit jaar zal gaan ontwikkelen is zeer ongewis. Enerzijds wordt het vertrouwen onder consumenten en bedrijven ernstig aangetast en anderzijds is de productie in veel autofabrieken wereldwijd stilgelegd", voegden de organisaties toe,

In de eerste drie maanden van 2020 werden er 103.203 nieuwe auto's op kenteken gezet, 10,6 procent minder dan een jaar eerder.

Populair

In het eerste kwartaal van 2020 was Volkswagen met 11.920 registraties en een marktaandeel van 11,6 procent het meest populaire merk.

KIA was goed voor 7.837 registraties, gevolgd door Toyota, Peugeot en BMW met achtereenvolgens 7.134, 7.102 en 6.375 registraties.

In maart was de Volkswagen Polo het meest populaire model met een marktaandeel van 3,2 procent. KIA Niro volgde met 2,8 procent en Ford Focus met 2,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
haas
0
De automobielsector ligt plat en de wagendealers zijn gesloten. Gevolg: de autoterminals in Zeebrugge slibben dicht.

Met een totale overslag van net geen 3 miljoen personenwagens per jaar is Zeebrugge een van de grootste auto-overslaghavens ter wereld. Schepen van overal ter wereld lossen er wekelijks tienduizenden auto's van alle merken. Die worden op gespecialiseerde terminals klaargestoomd voor de dealers of verder verscheept naar andere havens. Voor Tesla bijvoorbeeld is Zeebrugge dé invoerhaven voor de Europese markt.

Maar er is een probleem. Als gevolg van de coronacrisis is het gros van de autodealers gesloten en worden nog amper auto's verkocht. Daardoor is de toevoer naar de eindklant stilgevallen. De haven van Zeebrugge puilt dus uit van de nieuwe auto's die nergens naar toe kunnen.
voda
0
KLM gaat niet door met tijdelijk personeel

Gepubliceerd op 1 april 2020 16:39 | Views: 923

Air France-KLM 16:45
4,86 -0,24 (-4,73%)

AMSTERDAM (AFN) - Luchtvaartmaatschappij KLM neemt afscheid van personeel met een tijdelijk contract. Dat bevestigde KLM-baas Pieter Elbers na een bericht van cabinevakbond VNC. De bond heeft KLM er naar eigen zeggen niet van weten te overtuigen om personeel aan boord te houden.

De maatschappij heeft volgens VNC KLM-breed besloten alle contracten voor bepaalde tijd niet te verlengen. Het gaat dan om de periode van 21 april tot en met 30 juni. "Aangezien er op dit moment geen werk is voor de jaarcontractanten en daar op korte termijn ook geen zicht op is, ziet KLM geen andere optie dan deze collega’s te laten gaan", zegt VNC.

De bond is niet blij met de beslissing van KLM, ook in het kader van de nieuwe NOW-regeling, die bedoeld is voor behoud van werkgelegenheid. VNC had meer inzet verwacht om deze mensen tegemoet te komen. De bond heeft er bij KLM op aangedrongen dat het personeel waar nu afscheid van wordt genomen als eerste weer wordt benaderd als er weer werk te verdelen is.

Volgens Elbers wordt er zo correct mogelijk aan de regels voldaan. Hij benadrukt dat verder gekeken moet worden dan de termijn waar de NOW-regeling vooral voor bedoeld is. Hij denkt dat de impact van de coronacrisis nog wel enige tijd zal voortduren.

KLM had eerder al te kennen gegeven afscheid te nemen van 1500 tot 2000 werknemers. Dat was onderdeel van een pakket maatregelen om de kosten te drukken om de crisis het hoofd te bieden. Deel van de pakket was ook de versnelde uitfasering van de iconische Boeing 747-toestellen, die relatief duur zijn in gebruik. KLM voert nog overleg met vakbonden voor regelingen wat betreft winstdelingen en andere ingrepen.
voda
0
PERSBERICHT: Ease2pay NV: Covid-19 update

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Ease2pay NV
0,91 0,03 3,41 % Euronext Amsterdam

Ease2pay is de innovatieve betaaldienstverlener die betalen voor
parkeren en tanken veiliger en goedkoper maakt. Wij faciliteren het
betaalproces volledig vanaf de telefoon, waardoor het betaalproces
Coronaproof is. Ease2pay is het contactloze betaalalternatief op 700
tankstations en voor duizenden parkeermeters in Nederlandse steden.

Met de uitbraak van het Covid-19 virus en de daarop volgende
intelligente lockdown is het autogebruik in Nederland sterk afgenomen.
Hierdoor ziet Ease2pay sinds half maart een blijvende daling in het
aantal auto-gerelateerde betaaltransacties. Ease2pay maakt zover het kan
gebruik van de financiële regelingen die de overheid ter
beschikking stelt. Daar waar het mogelijk is worden ook passende
maatregelen genomen om uitgaven te reduceren.

Aandeelhouder The Internet of Cars v.o.f. heeft op 18 december 2019 een
kredietfaciliteit van EUR650.000 aan de onderneming ter beschikking
gesteld, waarvan per 1 april 2020 EUR188.000 ongebruikt is. Ease2pay
verwacht dat de gevolgen van de uitbraak van het Covid-19 virus een
impact zullen hebben op onze prognoses en daarmee op de bereidheid van
externe partijen en de kapitaalmarkt om de onderneming te financieren.
Er bestaan derhalve significante onzekerheden en daarom is het op dit
moment, ondanks de kansen die besloten liggen in onze betaaloplossing,
niet goed mogelijk om in te schatten wat de invloed en gevolgen van het
COVID-19 virus voor de onderneming zullen zijn.

Einde persbericht.
voda
1
Michelin verlaagt dividend

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Michelin -B-
79,84 -1,22 -1,51 % Euronext Paris

(ABM FN-Dow Jones) Michelin heeft woensdag aangekondigd dat het dividend wordt verlaagd en dat de jaarvergadering achter gesloten deuren zal plaatsvinden in juni, terwijl het coronavirus rondwaart.

De Franse bandenfabrikant stelde voor om zijn dividend te verlagen van 3,85 euro naar 2,00 euro. De betaling zou moeten plaatsvinden op 3 juli.

De jaarvergadering zal worden gehouden op 23 juni zonder dat aandeelhouders lijfelijk aanwezig kunnen zijn. Ze kunnen de vergadering wel online volgen.

"De groep heeft de financieringsbronnen en mechanismes klaarliggen om de onzekerheden rond de crisis het hoofd te bieden", stelde Michelin. Het bedrijf neemt de stappen nadat de regering verordonneerde dat burgers binnen moeten blijven om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
haas
0
Afzet valt weg, eendagskuikens geëuthanaseerd
De vele gecancelde vluchten naar derde landen vanwege de uitbraak van het coronavirus hebben ook gevolgen voor de afzet van eendagskuikens in de legsector.
Hoofdredacteur Jan Vullings

Een deel van de eendagskuikens bestemd voor Midden-Afrika moet noodgedwongen worden geëuthanaseerd. Dat zegt Anton Butijn, voorzitter van brancheorganisatie COBK (Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens).

“We doen er alles aan om voor onze eendagskuikens een goede bestemming te vinden. Helaas lukt dat nu niet voor alle dieren”, aldus Butijn. Hij wil niet zeggen hoeveel eendagskuikens geëuthanaseerd worden. “We voeren dagelijks bestuurlijk overleg om de afzet van eendagskuikens zo goed mogelijk te organiseren. Europese exporteurs hebben intensief contact met elkaar. Ondanks de concurrentie wordt goed samengewerkt.”

Voor een deel van de eendagskuikens hebben we een bestemming in Europa gevonden
voda
0
Carlsberg trekt outlook voor 2020 in

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Carlsberg A/S -B-
DKK 748,60 -17,20 -2,25 % OMX Copenhagen

(ABM FN-Dow Jones) Carlsberg heeft vanwege de corona-uitbraak de outlook voor 2020 ingetrokken. Dit meldde de bierreus donderdagmiddag.

Volgens Carlsberg hebben veel nationale overheden in belangrijke markten maatregelen genomen die een impact op de resultaten van de bierreus zullen hebben.

Het is volgens Carlsberg echter nog onmogelijk om de exacte impact van de virusuitbraak te bepalen. Zodra er meer duidelijkheid is, zal de bierbrouwer de markt informeren.

Verder gaf Carlsberg aan dat het de kosten terugbrengt en zijn kasstroom op peil probeert te houden.

Daarbij benadrukte de bierreus dat het een sterke balans heeft met een schuldratio van 1,25 om deze situatie door te staan.

Ook werd er begin maart nog 500 miljoen euro opgehaald met een tienjarige obligatie en er werd er deze week een nieuwe lening ter waarde van 500 miljoen euro afgesloten. Carlsberg wees verder op een kredietfaciliteit ter waarde van 2 miljard euro. Daarvan is tot op heden slechts mondjesmaat gebruik gemaakt, aldus de brouwer.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
haas
0
2 apr 2020

Prijs slachtkoeien gaat hard naar beneden
Een flinke min op de noteringen voor slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden. Door het wegvallen van exportkanalen, kunnen dieren alleen worden afgezet naar slachthuizen binnen Nederland.
De vleeshandel is onderhand een zorgenkindje aan het worden voor de slachterijen. De problemen vormen zich vooral door de moeizame afzet van het luxere vlees. Dat gaat normaal richting horeca, maar die neemt nu veel minder af. Daardoor verdwijnt veel vlees in de koelhuizen of luxe vleesdelen gaan in de gehaktmolen. Dat zorgt ervoor dat de marges in de vleeshandel flinterdun zijn geworden.
voda
0
Beiersdorf trekt outlook in

(ABM FN-Dow Jones) Beiersdorf trekt de outlook voor 2020 in vanwege de mogelijke impact van de corona-uitbraak op de activiteiten. Dit meldde de fabrikant van merken als Nivea en Labello donderdagavond.

Het bedrijf mikte voor 2020 eerder op een onderliggende EBIT-marge van 14,0 tot 14,5 procent, bij een autonome omzetgroei van 3 tot 5 procent.

"Het bedrijf kan momenteel niet de mogelijke impact die de coronacrisis heeft op de activiteiten inschatten. Daarom zijn de doelen die op 3 maart in onze guidance zijn vrijgegeven, waarschijnlijk niet haalbaar", aldus Beiersdorf.

Uit voorlopige cijfers blijkt verder dat de vergelijkbare omzet van het bedrijf in het eerste kwartaal met 3,6 procent is gedaald op jaarbasis tot 1,91 miljard euro.

Op 5 mei aanstaande komt Beiersdorf met eerste kwartaalcijfers.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Nedap trekt prognose voor 2020 in vanwege coronacrisis

Gepubliceerd op 2 april 2020 18:38 | Views: 322

Nedap 17:35
35,30 +1,10 (+3,22%)

GROENLO (AFN) - Technologiebedrijf Nedap heeft zijn omzetprognose voor het lopende jaar ingetrokken vanwege de onzekerheid die de coronacrisis met zich mee brengt. Dat meldde het bedrijf bij de publicatie van zijn eerstekwartaalcijfers. Vanwege de moeilijke marktomstandigheden keert het beursgenoteerde fonds overigens geen dividend over 2019 meer uit.

Nedap wil zich niet vastpinnen aan prognoses omdat er nog te weinig informatie is over de duur en de impact van de coronacrisis. Wel is het zeker dat de effecten op de opbrengsten en de winst negatief zullen zijn, aldus het bedrijf. Met name bij onderdelen die retail-activiteiten verrichten en bezig zijn met uitzendwerk worden stevige klappen verwacht. Nedap dacht eerder zijn omzet op te kunnen voeren in 2020.

Het technologiebedrijf wist in het eerste kwartaal wel zijn omzet met 9 procent op te voeren vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Nedap begon het kwartaal sterk maar zag een gestage verslechtering naarmate het longvirus zich steeds verder verspreidde. In de laatste weken van maart was de impact van de pandemie op dagelijkse bedrijfsvoering "aanzienlijk". De zorg-, retail- en vee-onderdelen deden relatief goede zaken vergeleken de rest van het bedrijf.
voda
0
Ook verzekeraars moeten dividend en aandeleninkoop opschorten

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
AEGON NV
2,284 0,088 4,01 % Euronext Amsterdam
AEGON NV
2,302 0,106 4,83 % Gruppo Borsa Italiana
ASR Nederland NV
22,75 0,69 3,13 % Euronext Amsterdam
NN Group NV
24,37 0,69 2,91 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) Verzekeraars en herverzekeraars moeten hun dividend tijdelijk opschorten, net als aandeleninkoopprogramma's. Dit advies gaf de Europese Autoriteit voor Verzekeringen en Bedrijfspensioenen (EIOPA) donderdag.

Hiermee kunnen bedrijven in de sector zich wapenen tegen de economische impact van de coronavirusuitbraak, waarvan nog altijd onzeker is hoe groot die zal zijn.

Ook De Nederlandsche Bank roept verzekeraars donderdag op om voorlopig geen dividend uit te keren of aandelen in te kopen.

Eerder kregen banken een soortgelijk advies van de Europese Centrale Bank.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
s.lin
0
Bouw valt gedeeltelijk stil door corona
31 maart 2020
Door Redactie Bouwwereld
Corona raakt de bouwsector hard, concludeert Bouwend Nederland naar aanleiding van een vorige week gehouden enquête. Bij 63% van de 619 respondenten is het werk gedeeltelijk stilgevallen. Hierdoor zal driekwart van hen minder omzet hebben en bijna iedereen ziet een daling van tussen de 21 en 50% van het aantal nieuwe offerteaanvragen. Bijna 40% van de ondernemers vraagt bij gelijkblijvende omstandigheden tegemoetkoming voor de loonkosten aan om medewerkers in dienst te kunnen houden.

Vooral de middelgrote bouw- en infrabedrijven draaien in maart en april minder omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit loopt uiteen van 11 tot 30% en komt nog bovenop misgelopen omzet door stikstof en PFAS. Ook hebben leden last van een dalende werkvoorraad en projecten die stil vallen. De beschikbaarheid van bouwmaterialen als hout, isolatie en staal staat onder druk.

www.bouwwereld.nl/bouwkennis/bouw-val...
voda
0
Hennes & Maurtiz verwacht verlies door coronacrisis

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Hennes & Mauritz AB -B-
10,665 0,00 0,00 % Frankfurter Wertpapierbörse (Xetra)
Hennes & Mauritz AB -B-
SEK 115,10 0,00 0,00 % OMX Stockholm

(ABM FN-Dow Jones) Hennes & Maurtiz verwacht in het lopende tweede kwartaal verlies te boeken, vanwege de zeer negatieve impact van de coronavirus op het bedrijf. Dit maakte het Zweedse modeconcern vrijdagochtend bekend.

Per 31 maart zijn 3.778 van de 5.065 H&M-winkels tijdelijk gesloten in 54 landen, waaronder Duitsland, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Spanje, de belangrijkste markten voor het bedrijf.

Ook in andere markten ziet H&M de vraag teruglopen door de zorgen en onzekerheid rond het coronavirus. In China ziet het modeconcern evenwel een geleidelijk herstel, nu winkels in het land weer zijn geopend.

H&M nam maatregelen om de huidige crisis door te komen, waaronder het terugschroeven van investeringen en aankopen. Ook werd het dividend opgeschort, leverden topbestuurders 20 procent salaris in en wordt er gekeken of ontslagen noodzakelijk zijn.

Hoewel H&M te spreken is over de maatregelen die overheden wereldwijd hebben genomen, zijn meer maatregelen volgens het modebedrijf nodig.

In het eerste kwartaal van dit jaar zag H&M nog wel de resultaten aantrekken. Zo steeg de omzet op jaarbasis met 8 procent tot 55,0 miljard Zweedse kroon, omgerekend circa 5 miljard euro. De online omzet schoot zelfs 48 procent omhoog.

De winst kwam uit op 1,9 miljard kroon tegen 0,8 miljard een jaar eerder.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Ryanair negatief gestemd

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Ryanair Holdings PLC
8,57 0,00 0,00 % Irish Stock Exchange
Ryanair Holdings PLC (EUR)
8,57107 0,00 0,00 % London Stock Exchange

(ABM FN-Dow Jones) Ryanair verwacht dat de nettowinst afgelopen boekjaar aan de onderkant van de eerder afgegeven outlook zal uitkomen vanwege de coronacrisis en zegt geen outlook af te kunnen geven voor het nieuwe boekjaar dat op 1 april is begonnen. Dit maakte de Ierse prijsvechter vrijdag bekend.

Ryanair zegt voor het afgelopen gebroken boekjaar, dat eindigde op 31 maart, een winst te voorzien van 950 miljoen tot 1 miljard euro.

Ryanair vervoerde afgelopen maand slechts 5,7 miljoen passagiers, wat een daling was van 48 procent op jaarbasis. In februari werden nog 10,5 miljoen passagiers vervoerd. In de afgelopen twaalf maanden vervoerde de luchtvaartmaatschappij 149 miljoen passagiers, hetgeen 4 procent meer was dan een jaar eerder. Ryanair mikte op 154 miljoen passagiers.

De prijsvechter verwacht dat zijn vliegtuigen in de maanden april en mei grotendeels aan de grond blijven.

"Ryanair wil zich blijven richten op kostenbesparingen, het beschermen van banen en wil werken met Europese overheden om medische vluchten uit te voeren", aldus het bedrijf.

In januari liet de luchtvaarder nog weten een winst voor boekjaar 2020 te voorzien van 950 miljoen tot 1,05 miljard euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
s.lin
0
Coronavirus zorgt voor derde bouwcrisis in twaalf jaar tijd
3 april 2020Voor de derde keer in twaalf jaar tijd dreigt de Nederlandse bouwsector in een crisis te belanden. De coronacrisis zorgt niet alleen voor een lockdown maar heeft ook sterke negatieve gevolgen voor investeringsplannen van particuliere en zakelijke klanten van de bouw.
Dat meldt het Economisch instituut voor de bouw in de notitie 'Vooruitzichten voor de bouw na de coronacrisis.' Gelet op de doorlooptijden in de bouw zal ook deze crisis zich naar verwachting uitstrekken over een periode van twee jaar. De bouwproductie zal in deze periode in totaal met ruim vijftien procent dalen, waarbij 40.000 voltijdbanen verloren gaan. Ook als de Nederlandse economie komend jaar weer stevig herstelt, zal de bouw de negatieve gevolgen van de coronacrisis nog steeds sterk ervaren. In de periode 2022-2024 kunnen in de bouw vervolgens weer zeer hoge groeicijfers worden gerealiseerd, waarbij ook de arbeidscapaciteit weer sterk zal moeten toenemen.

Coronacrisis heeft grote gevolgen voor de bouw
De coronacrisis brengt de Nederlandse economie in een recessie en net als in eerdere crisissituaties zullen hierdoor vooral de investeringen worden geraakt. Hierdoor wordt de bouw zwaar getroffen, aangezien zeventig procent van de productie betrekking heeft op investeringen. De investeringen worden niet alleen geraakt tijdens de lockdown maar nog sterker na afloop van de coronacrisis. Op het moment dat de Nederlandse economie uit het dal omhoog komt, galmt de klap van weggevallen investeringsplannen nog na. Bij de verkenning van de vooruitzichten voor de bouw is rekening gehouden met een krimp van de Nederlandse economie met vijf procent wat ongeveer in het midden ligt van de scenario's van het CPB. De relatie tussen de ontwikkeling van het BBP en het bouwvolume laat historisch een duidelijk verband zien. In onderstaande figuur wordt die relatie getoond, waarbij tevens de uitgangspunten en resultaten voor de periode 2020-2024 zijn opgenomen.

Investeringen sterk onder druk
Zowel de investeringen in de woningbouw als in de utiliteitsbouw worden sterk getroffen door de crisis. Dit betreft zowel nieuwbouw als herstel en verbouw in beide sectoren. In twee jaar tijd dalen zowel de woningbouwinvesteringen als de investeringen in de utiliteitsbouw ieder cumulatief met ruim twintig procent. Alleen het onderhoud van gebouwen blijft in deze periode nog redelijk op peil. De infrastructuur wordt ook zwaar getroffen en de investeringen lopen hier cumulatief met bijna twintig procent terug. Dit is overigens maar deels het gevolg van de coronacrisis en deels het gevolg van eerdere problemen rond stikstof en PFAS.

Woningaanbod zakt verder weg
Het aantal verleende vergunningen daalt naar verwachting van 57.000 woningen in 2019 naar 48.000 dit jaar. Ondanks een voorzien herstel van het aantal vergunningen naar 65.000 in 2021, zakt het aantal woningen dat wordt opgeleverd tot 50.000 in dat jaar. In de jaren erna kan de vergunningverlening weer sterk aantrekken, maar doordat het tijd kost om van vergunning naar oplevering te komen neemt het aanbod van woningen na 2021 maar geleidelijk toe.

Forse daling van de werkgelegenheid
Het productiebeeld vertaalt zich ook in een sterk verlies aan werkgelegenheid. In 2020 vertaalt het productieverlies zich nog maar beperkt in werkgelegenheidsverlies. Niettemin gaan ook in deze situatie nog ongeveer 15.000 voltijdbanen verloren. Het werkgelegenheidsverlies concentreert zich dit jaar nog relatief sterk bij uitzendkrachten en gedetacheerden. In 2021 is het productieverlies groter dan dit jaar en vertaalt het zich ook relatief sterker in verlies aan werkgelegenheid. In 2021 gaan nog eens 25.000 voltijdbanen verloren die in dat jaar vooral betrekking hebben op zelfstandigen en werknemers in de bouw.

Overheidsbeleid werkt neutraal uit richting de bouw
Bij het productiebeeld voor de komende jaren is uitgegaan van vaststaand en concreet voorgenomen overheidsbeleid. De effecten van het tot nu toe voorgenomen beleid zijn voor de bouw zeer beperkt.
www.vraagenaanbod.nl/nieuws/id17962-C...
s.lin
0
Coronacrisis: Zorginstellingen verwachten verslechtering financiële ratio’s
3 april 2020
Zorgaanbieders zetten alle zeilen bij om het coronavirus het hoofd te bieden. Ondanks de ruimhartige intenties van VWS, zorgkantoren, zorgverzekeraars en gemeenten, leidt de coronacrisis tot grote financiële onzekerheid. Ruim driekwart van de zorginstellingen verwacht een daling van de liquide middelen en een (aanzienlijk) lager jaarresultaat. Zorgaanbieders zetten een groot deel van de geplande investeringen (tijdelijk) in de ijskast.

Dat blijkt uit onderzoek van Fizi, de vereniging van en voor zorgfinancials. “Onder zorginstellingen heerst onzekerheid over de financiële gevolgen van de coronacrisis”, stelt de vereniging. “Zorgverzekeraars, zorgkantoren, het ministerie van VWS en gemeenten nemen maatregelen om deze onzekerheid weg te nemen. Ze zeggen er alles aan te doen om faillissement te voorkomen. Hierdoor kunnen Zorginstellingen zich volledig richten op het verlenen van zorg. Extra kosten die samenhangen met de coronacrisis kunnen worden gedeclareerd en daarnaast bieden deze partijen compensatie bij omzetderving.”

Vertrouwen flinke deuk opgelopen
Ondanks deze maatregelen heeft volgens Fizi het vertrouwen in de eigen financiële gezondheid binnen de sector een flinke deuk opgelopen. “De vertrouwensindex laat voor alle zorgsectoren een sterk negatieve ontwikkeling zien. Het vertrouwen ligt op het laagste niveau in de afgelopen negen jaar. Daarmee komt de index onder het niveau van 2012-2014, toen het zorgstelsel flink op de schop is gegaan en er aanzienlijke besparingen zijn doorgevoerd.”

Verslechtering financiële ratio’s
Uit de Financiële Zorgthermometer blijkt dat 84 procent van de respondenten verwacht een (aanzienlijk) lager jaarresultaat te realiseren dan begroot. Fizi: “Dat geldt voor ziekenhuizen, maar ook in de overige zorgsectoren wordt een omzetderving en/of kostenstijging geanticipeerd die niet volledig gecompenseerd gaat worden. De helft van de respondenten in de medisch-specialistische sector verwacht voor 2020 een dusdanige verslechtering van de financiële ratio’s dat minimaal één van de ratio’s lager komt te liggen dan de eisen van de huisbank.”

Investeringsindex laat scherpe daling zien
Zorginstellingen verwachten de komende maanden een sterke daling van de liquide middelen. Bijna de helft van de financials in de zorg houd rekening met een tekort aan liquide middelen. 17 procent hiervan verwacht dit tekort de komende drie maanden. Vooral ziekenhuizen zijn somber over de liquiditeitspositie: 82 procent van de respondenten anticipeert de komende tijd een tekort en 37 procent verwacht dit tekort al in de komende drie maanden. Zorgaanbieders nemen zelf ook maatregelen. De investeringsindex laat voor het komende jaar een scherpe verwachte daling zien. Daarnaast stelt een ruime meerderheid de besluitvorming over grootschalige investeringen (voor onbepaalde tijd) uit.

Extra aandacht voor financiële positie
Ellen Kalkhoven, voorzitter van Fizi: ““Zorgaanbieders zetten zich vol in op de bestrijding van het coronavirus en het waarborgen van zorg en de kwaliteit van zorg. De financiële positie verdient de komende maanden extra aandacht om de gevolgen in kaart te brengen en scenario’s uit te werken.”

cmweb.nl/2020/04/coronacrisis-zorgins...
s.lin
0
Daimler tekent voor kredietlijn van 12 miljard
03-04-20
De Duitse automaker Daimler heeft een nieuwe kredietlijn van 12 miljard euro afgesloten bij een groep banken. Het moederbedrijf van Mercedes-Benz heeft het geld nodig om de door de coronapandemie ontstane crisis in de auto-industrie te doorstaan.

Daimler kan voor een periode van twaalf maanden gebruikmaken van de kredietfaciliteit. Daarbij heeft het concern de optie om die termijn twee keer met zes maanden te verlengen. De nieuwe lening komt bovenop de al bestaande kredietfaciliteit van 11 miljard euro voor Daimler, die tot 2025 loopt.

Automakers zitten diep in de problemen, omdat de vraag naar auto’s door de wereldwijde virusuitbraak is gekelderd. Tegelijkertijd zien veel autofabrikanten zich genoodzaakt fabrieken stil te leggen als maatregel om het aantal besmettingen met het coronavirus in te dammen. Het is nog onduidelijk wanneer die beperkingen worden opgeheven.

486 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.741,20 -0,54%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.919,15 -0,35%
 US30^ 37.924,96 -0,23%
 Nasd100^ 17.243,34 -1,74%
 US500^ 4.995,45 -1,07%
 Japan225^ 37.415,98 -1,54%
 Gold spot 2.398,89 +0,82%
 EUR/USD 1,0657 +0,13%
 WTI 82,78 +0,85%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront