Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Tot hoever zakt de olie prijs?

5.452 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 ... 269 270 271 272 273 » | Laatste
voda
0
Ook grondstoffenmarkt op hol door coronavirus

Niet alleen op de aandelenbeurzen, ook op de grondstoffenmarkten zetten beleggers zich schrap voor de economische gevolgen van het coronavirus. De prijzen van olie en basismetalen daalden maandag, terwijl goud flink pluste.

Nu het coronavirus zich toch sneller uitbreidt dan verwacht, zijn beleggers angstig voor de gevolgen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelde afgelopen weekend de verwachtingen voor de wereldwijde economische groei al iets naar beneden bij.

Daarmee is de perceptie in de markt dat er minder vraag naar olie komt en dat drukt vanzelfsprekend de prijs. Beleggers betaalden maandagmiddag ruim $55 voor een termijncontract op een vat Brent-olie, richtsnoer voor de markten. Dat was pakweg 5% minder dan een etmaal geleden. Vanwege dezelfde redenen gingen maandag ook de koperprijzen met anderhalve procent omlaag. De aluminiumprijzen bleven vrijwel vlak.

Dalende olieprijs probleem voor Opec
Met de dalende olieprijs zitten de landen van het kartel van olie-exporterende landen (Opec) flink in de knel. Nu de vraag naar olie afneemt en de prijs laag blijft, zullen zij mogelijk moeten nadenken over extra productiebeperkingen. Met de olieprijs is het overigens hard omlaag gegaan, begin dit jaar betaalden beleggers nog bijna $70 voor een vat Brent.

'Hoewel de statistieken in sommige delen van China verbetering tonen, zullen financiële markten op hun hoede blijven totdat we verbetering zien in Iran, Italië, Zuid-Korea en Japan', zegt analist Edward Moya van OANDA tegen de Amerikaanse omroep CNBC.

Tot die tijd trekken beleggers naar categorieën die zij minder risicovol achten. Goud profiteert als zogeheten 'veilige haven'. De goudprijs van $1686 per troy ounce (31,1 gram) die maandag op de borden stond is niet meer gezien sinds 2013. Toen daalde de prijs in de nasleep van de financiële crisis.

De vraag in deze sector is wat de grote gouddelvers gaan doen. Nu de prijs zo hoog staat zullen aandeelhouders van bedrijven als Barrick, Newmont en Goldcorp toch zitten te springen om een hoger dividend.

'Mijnbouwbedrijven zijn vaak blootgesteld aan factoren waar ze geen greep op hebben', zegt portfoliomanager Simon Jaeger van Flossbach, een grote aandeelhouder van Newmont en Barrick. 'Dat is de reden waarom ze niet al te veel dividend betalen. Je wilt een goede buffer hebben op je balans om financieel flexibel te zijn als de prijzen dalen.'

Maar de vraag is of aandeelhouders de roep om een hoger dividend kunnen weerstaan met deze prijzen. Ze staan al niet bekend als de grootste dividendbetalers. Het deel van de winst dat Newmont uitbetaalde (pay out ratio) was volgens Bloomberg 36% van de winst, bij Barrick is dat slechts 8%.

fd.nl/beurs/1335766/ook-grondstoffenm...
voda
0
Olieprijs flink lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijzen zijn maandag flink lager gesloten, in navolging van de mondiale aandelenmarkten. De april-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,95 dollar lager, of 3,7 procent, op 51,43 dollar. Dit markeerde het grootste dagverlies sinds 8 januari dit jaar.

"Oliebeleggers maken zich zorgen dat het coronavirus de olievraag flink zal aantasten en dat de oliemarkt als gevolg te kampen krijgt met een fors overaanbod", aldus analist Phil Flynn van The Price Futures Group.

Aandelenmarkten wereldwijd stonden maandag onder druk, na een forse stijging van het aantal nieuwe besmettingen buiten China met het coronavirus. Eind vorig jaar brak het virus uit in China en sindsdien maken beleggers zich zorgen over de wereldwijde economische groei.

"Hoewel Chinese autoriteiten meldden dat steeds meer fabrieken hun deuren weer openen, ligt de focus nu steeds vaker op de verspreiding van het virus in de rest van de wereld", aldus analisten van JBC Energy. De virusuitbraak zal volgens de analisten wel degelijk een impact hebben op de olievraag.

Andere analisten vinden de reactie op de ontwikkelingen rond de virusuitbraak overdreven. "De oliemarkt prijst het risico van een mondiale groeivertraging in als het virus zich verder verspreidt. "Het verleden heeft aangetoond dat dit soort momenten een interessant koopmoment vormen. Maar maak dat beleggers maar eens wijs", aldus Flynn.

Volgens CEO Jay Park van olie- en gasbedrijf ReconAfrica stellen sommige deskundigen dat de olievraag kan teruglopen met 1 miljoen tot 3 miljoen vaten per dag. "Dat is slechts één procent van de totale olieproductie. Dat zou zich niet moeten vertalen in een daling van 13 dollar in de olieprijs", aldus Park. "De impact van het coronavirus rechtvaardigt niet een daling van 20 procent. Angst overheerst op de oliemarkt", aldus Park.

Op 5 en 6 maart komen oliekartel OPEC en aangesloten olielanden bij elkaar in Wenen. Er wordt gespeculeerd dat Saoedi-Arabië een verdere productieverlaging binnen de OPEC zou overwegen, zonder de steun van bondgenoot Rusland. Later deed de Saoedische energieminister Abdulaziz bin Salman de berichten af als "absurd en onzin".

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs daalt 3 procent

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs in New York is dinsdag fors gedaald, nadat in Italië het tiende dodelijke slachtoffer van het nieuwe coronavirus COVID019 werd bekendgemaakt.

De future op een vat West Texas Intermediate-olie sloot 3 procent lager op 49,90 dollar op de New York Mercantile Exchange.

De verdere verspreiding van het COVID-19 virus naar diverse landen buiten China verhoogt het risico dat de mondiale vraag naar olie door de epidemie zal afnamen.

De slotkoers was de laagste sinds 10 februari en de derde daling op rij.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Amerikaanse olievoorraden stijgen

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 21 februari stegen de voorraden ruwe olie met circa 0,5 miljoen vaten tot 443,3 miljoen vaten.

De benzinevoorraden namen af met 2,7 miljoen vaten tot 256,4 miljoen vaten.

De voorraden stookolie en diesel daalden met 2,1 miljoen vaten tot 138,5 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 89,4 naar 87,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De prijs voor een vat ruwe olie is woensdag lager gesloten, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energie Information Administration bleek dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week zijn gestegen.

Uit de EIA-data bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenige Staten in de week eindigend op 21 februari zijn gestegen met circa 0,5 miljoen vaten tot 443,3 miljoen vaten.

De benzinevoorraden namen af met 2,7 miljoen vaten tot 256,4 miljoen vaten, terwijl de voorraden stookolie en diesel met 2,1 miljoen vaten tot 138,5 miljoen vaten zijn gedaald. De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 89,4 naar 87,9 procent.

De prijs voor een vat ruwe olie daalde woensdag naar zijn laagste niveau in meer dan een jaar vanwege zorgen over de verspreiding van het coronavirus buiten China en het daaruit voortvloeiende effect op de wereldwijde vraag naar olie.

Sommige westerse bedrijven vragen personeel inmiddels om vanuit huis te werken. Medewerkers van het kantoor Canary Warf van Chevron werkten woensdag vanuit huis, terwijl het bedrijf in afwachting is van de coronavirus-tests bij werknemers. Een medewerker van de Amerikaanse oliegigant had eerder deze week verdachte symptomen, waarna het overige personeel werd verzocht vanuit huis te werken.

"De vraag naar olie wordt links, rechts en in het midden getroffen en de handelsvolumes zijn ook lager", zei handelaar Robert Montefusco van Sucden Financial.

Terwijl de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten dinsdag meldden dat ze een grotere verspreiding van het coronavirus in de Verenigde Staten verwachten en zich voorbereiden op een mogelijke pandemie, wachtten oliemarkten op de verdere impact.

"Het [virus] verspreidt zich in Europa en zal zich verspreiden in de VS met een bredere negatieve schok aan de vraagzijde tot gevolg", zei Bjarne Schieldrop van SEB Markets.

De april-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag op de New York Mercantile Exchange 1,17 dollar lager, ofwel 2,3 procent, op 48,73 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olie nadert met rasse schreden $50 per vat

De wereldwijde verspreiding van het coronavirus trekt een fikse wissel op het sentiment in de oliemarkt. Sinds handelaren zich eind vorige week zorgen begonnen te maken dat er wel eens een heuse pandemie kan uitbreken is de prijs voor een vat Brent-olie al bijna 12% gedaald. Sinds vrijdag is olie iedere dag goedkoper geworden.

Inmiddels wordt een vat verhandeld voor $52,47, de laagste prijs sinds december 2018. En ten opzichte van de piek op bijna $69 in de eerste week van dit jaar is de olieprijs bijna een kwart omlaag gekomen.

Lees ook:

Laatste nieuws coronavirus: beurzen opnieuw lager

Oliehandelaren zijn bang dat 'Covid-19' het wereldwijde groeitempo danig kan verlagen en dat heeft consequenties voor de mondiale behoefte aan olie.

'Pandemieën zijn een schok voor zowel de wereldwijde vraag als het aanbod', stelt analist Kallum Pickering van Berenberg Bank over de impact op de economie. 'De door het virus getroffen regio's krijgen te maken met lagere uitgaven en productiestoringen. Elders komen de gevolgen vooral tot uiting in verstoringen van de wereldwijde toeleveringsketens en in vertrouwen.'

Beleidsmakers hebben weinig mogelijkheden om de pijn te verzachten. Centrale banken kunnen gasgeven wat ze willen, maar daar gaan de fabrieken niet door open. En belastingverlagingen helpt angstige burgers niet hun bestedingen op te voeren.

Koper als indicator

Een teken aan de wand is wat er in de aanpalende kopermarkt gebeurt. Omdat koper voor zo veel verschillende doeleinden wordt gebruikt, geldt het als een van de belangrijkste indicatoren voor de mondiale economie. Uit cijfers van de metaalbeurs in Londen blijkt dat de wereldwijde kopervoorraden in de afgelopen maand met 50% zijn gestegen. De prijs van het metaal is tot nu toe dit jaar met ruim 8% gedaald.

Ondertussen is de goudprijs juist met bijna 9% opgelopen tot $1650,70 per ounce. De onzekerheid over de groei en het vooruitlopen op een mogelijke verruiming van het monetaire beleid doet veel beleggers bescherming zoeken in de 'veilige haven' van het goud. Hoewel de prijs in zeven jaar niet zo hoog is geweest, houdt analist Michael Sprogis van Goldman Sachs nu rekening met een verdere prijsstijging richting $1800.

Opec-ingrijpen

Met de scherpe terugval van de olieprijs is de kans groot geworden dat oliekartel Opec begint na te denken over productiebeperkingen. 'Dit is een duidelijk signaal vooruitlopend naar de bijeenkomst volgende week in Wenen', stelt Warren Patterson van ING. Rusland, dat geen lid is van het kartel, maar doorgaans wel betrokken wordt in de besluitvorming, vindt het volgens de analist nog te vroeg om maatregelen te nemen. Gezien de onzekerheid over de vraag moet een besluit op een later moment vallen, klinkt het in Russische oliekringen.

Woensdag kreeg de markt nog steun van het bericht van de Amerikaanse Energie Information Administration dat de Amerikaanse olievoorraden weliswaar gestegen zijn, maar veel minder dan verwacht. Toch daalde ook de prijs van een vat West Texas Intermediate verder. Inmiddels wordt voor die Amerikaanse benchmark nog maar $47,62 neergelegd. Afgelopen dinsdag daalde de prijs voor het eerst sinds lange tijd weer onder de $50.

fd.nl/beurs/1336228/olie-nadert-met-r...
voda
0
Olieprijs daalt verder

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag verder gedaald. Op een settlement van 47,09 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 3,4 procent minder waard.

Voor de vijfde handelssessie op rij stond de olieprijs onder druk. De settlement van donderdag is de laagste stand in ruim een jaar. Ook op de oliemarkt blijven beleggers bezorgd over de verspreiding van het coronavirus en de impact op de mondiale economische groei.

"Het COVID-19 virus heeft de oliemarkt nog steeds in de houdgreep", volgens analist Carsten Fritsch van Commerzbank.

Omdat het coronavirus delen van de samenleving en de productie tot stilstand brengt, resulteert dit in een aanzienlijk lagere vraag naar benzine en kerosine, aldus Fritsch.

"Bovendien is de winter ongewoon mild, waardoor er minder vraag is naar stookolie. Raffinaderijen zullen hun output vermoedelijk flink verlagen in reactie op deze ontwikkelingen", denkt de analist.

Ondertussen is Saoedi-Arabië van plan om de olieleveringen aan China vanaf maart met zeker 500.000 vaten per dag te verlagen nu Chinese raffinaderijen de productie terugschroeven in reactie op de zwakke vraag naar olie door het coronavirus.

Dit zou een paar maanden kunnen aanhouden, meldde The Wall Street Journal op basis van ingewijden.

Saoedi-Arabië levert zo'n 1,7 miljoen vaten olie per dag aan China.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijzen zakken verder door coronavrees

Gepubliceerd op 28 februari 2020 10:54 | Views: 260

Royal Dutch Shell A 10:49
19,64 -0,84 (-4,11%)

LONDEN (AFN) - De olieprijzen zijn vrijdag verder ingezakt als gevolg van het nieuwe coronavirus. De economie wordt wereldwijd hard geraakt door de epidemie, wat slecht nieuws is voor de vraag naar olie. De prijs van Brent-olie uit de Noordzee zakte tussentijds voor het eerst sinds december 2018 onder de 50 dollar per vat.

Omstreeks 10.30 uur stond de prijs van een vat Amerikaanse olie 4,3 procent lager op 45,03 dollar per vat van 159 liter. Brent ging 4,1 procent omlaag, naar 50,05 dollar per vat.

Door maatregelen om het oprukkende virus in te dammen lag eerder onder meer de Chinese economie, grootverbruiker van olie, goeddeels plat. Zo werden onder meer veel vluchten geschrapt en zijn veel fabrieken gesloten. Nu het virus ook elders steeds meer opduikt, nemen ook de zorgen over verdere verstoringen toe. Vluchten van en naar Italië worden minder en ook de transport- en logistieksector merkt langzaamaan de gevolgen.
voda
1
Poetin kan leven met huidige olieprijzen

Gepubliceerd op 1 maart 2020 10:55 | Views: 4.720

MOSKOU (AFN/RTR) - De huidige olieprijzen zijn acceptabel volgens de Russische president Poetin. Hij zei dat zijn land de middelen heeft om de negatieve effecten van het nieuwe coronavirus op de economie en de olieprijzen op te vangen. Rusland gaat zich volgens hem wel voorbereiden op verschillende scenario's voor de ontwikkeling van de prijzen in de olie- en gassector door toedoen van het coronavirus. De Russische economie drijft voor een belangrijk deel op de export van olie en gas.
voda
0
Rusland bereid om olieproductie te beperken

Gepubliceerd op 2 maart 2020 08:52 | Views: 286

MOSKOU (AFN/BLOOMBERG) - Rusland is bereid om minder olie op te pompen om zo de daling van de prijzen veroorzaakt door het nieuwe coronavirus tegen te gaan. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Daarmee neemt de kans toe dat olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoten later deze week in Wenen over verdere productieverlagingen beslissen. Poetin benadrukte wel dat Rusland geen probleem heeft met de huidige prijzen.

De olieprijzen lieten afgelopen week de grootste daling zien sinds de financiële crisis. De uitbraak en de verspreiding van het virus zit de olievraag duidelijk in de weg. Mogelijk is er dit jaar geen sprake van een groeiende vraag, wat in de laatste veertig jaar slechts vier keer is voorgekomen. Ook als de vraag in de tweede helft van dit jaar aantrekt, zal dat volgens kenners waarschijnlijk onvoldoende zijn voor groei.

De Russische mededeling zorgde maandag voor herstel van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie was kort voor de opening van de Europese beurzen 2,3 procent duurder op 45,76 dollar. De prijs voor een vat Brent-olie steeg 2,7 procent tot 50,99 dollar.
voda
0
Olieprijs sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag licht hoger geëindigd, maar zakte weg vanaf de top die eerder op de dag was neergezet.

Een aprilfuture voor een vat ruwe olie sloot dinsdag 0,9 procent hoger op 47,18 dollar op de New York Mercantile Exchange. Eerder op de dag was nog een niveau van 48,66 dollar aangetikt.
De prijs kreeg een impuls van de verwachting dat grote olieproducerende landen later deze week zullen afspreken om de productie te verlagen.

Een onverwachte tussentijdse renteverlaging door de Federal Reserve, tussen de geplande monetaire beleidsvergaderingen door, voedde echter de zorgen over de economische impact van het COVID-19 virus.

De terugval van de olieprijs, na een eerdere stijging, viel ook samen met een sterke terugval van de Amerikaanse aandelenmarkt.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beperkte toename Amerikaanse olievoorraden

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen, maar minder sterk dan was voorspeld. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 28 februari stegen de voorraden ruwe olie met 784.000 vaten tot 444,1 miljoen vaten. Er was een stijging met 3,1 miljoen vaten voorspeld door economen.

De benzinevoorraden namen af met 4,4 miljoen vaten tot 252,0 miljoen vaten. Een daling van 1,8 miljoen vaten was voorzien.

De voorraden stookolie en diesel daalden met 4,0 miljoen vaten tot 134,5 miljoen vaten. Ook hier was een kleinere afname voorzien, van 1,7 miljoen vaten.

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen daalde van 87,9 naar 86,9 procent. Hier was een stabiel cijfer van 87,7 procent voorspeld.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Rusland tegen Saoedisch plan olieproductieverlaging

(ABM FN-Dow Jones) Rusland is tegen een plan van Saoedi-Arabië om de olieproductie van de OPEC+ landen verder te verlagen in de hoop hiermee de oliemarkt meer in balans te brengen. Dit meldde The Wall Street Journal woensdag op basis van ingewijden.

De OPEC wil ingrijpen vanwege de gevolgen van het coronavirus op de mondiale economie en de vraag naar olie. Daarom komt het kartel donderdag in Wenen bijeen en wordt vrijdag gepraat met bondgenoten als Rusland.

De verwachting is dat de corona-uitbraak de mondiale vraag naar olie in de eerste helft van 2020 met 2,1 miljoen vaten per dag zal verlagen, berekenden economen van Goldman Sachs onlangs.

Saoedi-Arabië, de defacto leider van de OPEC, wil een productieverlaging van zeker 1,2 miljoen vaten per dag, bovenop bestaande afspraken, aldus de bronnen. Rusland is het hier niet mee eens en wil de bestaande afspraken tot eind tweede kwartaal handhaven, volgens de zakenkrant.

"We verwachten op het allerlaatste moment een akkoord maar wel één waar Saoedi-Arabië het meeste werk doet en Rusland hooguit een kleine bijdrage levert", zei een OPEC-gedelegeerde woensdag tegen The Wall Street Journal.

Saoedi-Arabië overweegt om zelf een groot deel van de productieverlaging voor zijn rekening te nemen, met hulp van belangrijke bondgenoten als Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.

Hoewel Rusland minder impact voelt van lagere olieprijzen dan de meeste OPEC-landen, zal het uiteindelijk wel overstag gaan en instemmen met een inperking, denkt marktstrateeg Helima Crof van RBC. Dit omdat anders begrotingsuitgaven voor bijvoorbeeld defensie niet zijn gedekt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright Dow Jones & Company All rights reserved.
voda
0
Olieprijs volatiel

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs bewoog woensdag richting de settlement volatiel, in afwachting van de OPEC+ vergadering.

Op een slot van 46,78 dollar werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk 0,40 dollar of 0,8 procent minder waard.

Donderdag vergadert het kartel alleen met zijn leden en vrijdag ook met bondgenoten als Rusland.

Volgens de laatste berichten wil Saoedi-Arabië de productie verder terugschroeven met 1,2 miljoen vaten per dag, in de hoop vraag en aanbod meer in balans te brengen. Ook de oliemarkten hebben veel last van de gevolgen van het coronavirus. Rusland ligt echter dwars en vindt de huidige afspraken afdoende.

Manish Raj, chief financial officer bij Velandera Energy, is van mening dat de productie van de OPEC+ zeker met 1 miljoen vaten moet worden verlaagd om de markt te overtuigen. Daarbij helpt de weerstand van Rusland niet.

Raj verwacht niet dat de gehele OPEC+ ineenstort maar de kans bestaat dat Moskou echt niet gaat deelnemen aan een verdere productieverlaging. "Dat zou de OPEC in een lastige positie brengen waarbij het moet beslissen of het dan maar zelf de output verlaagt, of [niets doet en] de olieprijzen verder laat dalen."

Eerder op de dag konden de oliemarkten zich nog optrekken aan een veel kleinere stijging van de Amerikaanse olievoorraden dan verwacht. Die namen afgelopen week met minder dan 800.000 vaten toe, waar werd gerekend op ruim 3 miljoen vaten. Verder daalden de benzinevoorraden en voorraden stookolie met ruim 4 miljoen vaten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
'Oliekartel OPEC besluit tot beperken olieproductie'

Gepubliceerd op 5 maart 2020 12:58 | Views: 572

WENEN (AFN) - De landen van oliekartel OPEC zijn naar verluidt overeengekomen om de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag terug te brengen. Dat meldden persbureaus Bloomberg en Reuters op basis van bronnen. De olielanden willen hiermee de olieprijzen stutten, die door de uitbraak van het nieuwe coronavirus flink zijn ingezakt. De details van de overeenkomst worden waarschijnlijk vrijdag uitgewerkt.

Het is niet duidelijk of Rusland bij de deal betrokken is. Dat land is geen OPEC-lid maar trekt wel vaak samen met het kartel op. Maar de Russische energieminister Alexander Novak zou het dit keer niet eens zijn met de OPEC en wilde daarom niet bij de gesprekken aanwezig zijn. Rusland is overigens wel bereid om minder olie op te pompen om zo de daling van de prijzen veroorzaakt door de virusuitbraak tegen te gaan. Dat heeft althans president Vladimir Poetin eerder deze week gezegd. Poetin benadrukte wel dat Rusland geen probleem heeft met de huidige prijzen.

De olieprijzen lieten vorige week nog de grootste daling zien sinds de financiële crisis. De uitbraak en de verspreiding van het virus zitten de olievraag duidelijk in de weg. Mogelijk is er dit jaar geen sprake van een groeiende vraag, wat in de laatste veertig jaar slechts vier keer is voorgekomen. Ook als de vraag in de tweede helft van dit jaar aantrekt, zal dat volgens kenners waarschijnlijk onvoldoende zijn voor groei.
voda
0
Olieprijs stijgt op bericht nieuwe productiebeperking OPEC

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag gestegen, nadat oliekartel OPEC zou hebben besloten om de olieproductie met 1,5 miljoen vaten per dag te verlagen. Dit schreef persbureau Bloomberg donderdag.

Bij de OPEC-vergadering waren ook de zogenaamde bondgenoten, die geen lid zijn, aanwezig, waaronder Rusland, de zogeheten OPEC+.

De afspraak geldt alleen als ook Rusland meedoet, volgens Bloomberg.

OPEC vergadert in Wenen om de olieprijs te stabiliseren, nu de corona-uitbraak de vraag heeft verminderd.

De olie-future in New York steeg aanvankelijk sterker op het nieuws maar beperkte die stijging vervolgens tot 0,2 procent op 46,87 dollar per vat. Brent-olie werd 0,1 procent duurder.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
OPEC verlaagt productie met nog eens 1,5 miljoen vaten

(ABM FN-Dow Jones) Oliekartel OPEC heeft samen met zijn partners, de zogeheten OPEC+, besloten om nog eens 1,5 miljoen vaten per dag minder te gaan produceren. Dit bevestigde het kartel donderdagmiddag, nadat eerder op de dag al was uitgelekt dat zou zijn besloten.

De OPEC zal hiervan 1,0 miljoen vaten voor zijn rekening nemen en de partnerlanden de resterende 0,5 miljoen vaten.

De nieuwe productiebeperking geldt tot 30 juni 2020.

OPEC zei in een toelichting dat het coronavirus ervoor zorgt dat de vraag naar olie dit jaar niet met 1,1 miljoen vaten per dag zal groeien, zoals eerder geraamd, maar met slechts 0,48 miljoen vaten per dag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olieprijs daalt verder

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is donderdag verder gedaald. Op een slot van 45,90 dollar werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk 0,88 dollar of 1,9 procent minder waard.

De OPEC heeft donderdag voorgesteld om nog eens 1,5 miljoen vaten per dag minder te gaan produceren, om de impact van het coronavirus te bestrijden. Het kartel zal hiervan 1,0 miljoen vaten voor zijn rekening nemen en de partnerlanden moeten hun productie met de resterende 0,5 miljoen vaten verlagen. Momenteel worden er dagelijks al 1,2 miljoen vaten olie minder geproduceerd.

Volgens analisten van RBC is het een gedurfde actie van de OPEC om een productieverlaging voor te stellen zonder instemming van Rusland. Dit zet extra druk op Moskou. Gaat Rusland niet akkoord, dan zullen de olieprijzen verder dalen, voorspellen de marktkenners.

Vrijdag vergadert OPEC opnieuw; dan ook met Rusland en andere partnerlanden. De aanvullende productiebeperking, indien die ook door de bondgenoten wordt aangenomen, geldt tot 30 juni 2020.

Volgens analisten van Rystad Energy zal dit echter weinig helpen. De mondiale olievoorraden groeien met de dag dus de inperking van OPEC+ is niet voldoende om de markt in balans te brengen.

Ook analisten van Ritterbusch zien de nu voorgestelde verlaging als louter een pleister op de wonde. Omdat de vraag naar olie daalt door het coronavirus, lopen de voorraden snel op.

OPEC zei donderdag in een toelichting dat het coronavirus ervoor zorgt dat de vraag naar olie dit jaar niet met 1,1 miljoen vaten per dag zal groeien, zoals eerder geraamd, maar met slechts 0,48 miljoen vaten per dag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
OPEC wil productieverlaging tot eind 2020

(ABM FN-Dow Jones) De OPEC wil zijn voorgestelde productieverlaging, bedoeld om de gevolgen van het coronavirus te bestrijden, tot zeker eind 2020 in stand houden. Dit werd donderdagavond bekend.

De OPEC stelde donderdag eerder op de dag al voor om nog eens 1,5 miljoen vaten per dag minder te gaan produceren, bovenop de bestaande inperking van 1,2 miljoen vaten per dag.

Het kartel zal hiervan 1,0 miljoen vaten voor zijn rekening nemen en de partnerlanden moeten hun productie met de resterende 0,5 miljoen vaten verlagen.

Aanvankelijk zou de aanvullende verlaging tot en met het tweede kwartaal gelden, maar na verder beraad stelt de OPEC nu voor dit tot het eind van het jaar te handhaven.

Vrijdag vergadert OPEC opnieuw; dan ook met Rusland en andere partnerlanden. Moskou moet nog akkoord gaan.

Een definitief besluit wordt vrijdag verwacht.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Exxon-baas noemt najagen klimaatdoelen een schoonheidswedstrijd

Gepubliceerd op 6 maart 2020 08:57 | Views: 52

HOUSTON (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse olie- en gasreus ExxonMobil waagt zich niet aan het opstellen van eigen klimaatdoelen om de uitstoot van CO2 te verminderen zoals veel van de concurrenten wel doen. Volgens Exxon-baas Darren Woods is het opstellen van dergelijke doelen niets anders dan een schoonheidswedstrijd en halen zulke beloften van sectorgenoten voor het klimaat weinig uit.

Volgens Woods is het zaak dat energiebedrijven zich richten op wereldwijde systematische inspanningen om de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen te verminderen. Hij wijst erop dat sectorgenoten goede sier maken met het vervangen van zwaar vervuilende onderdelen voor schonere activiteiten, vooral om zichzelf er goed uit te laten zien. Maar met de verkoop van vervuilende onderdelen aan een ander bedrijf is volgens de Exxon-baas het probleem niet de wereld uit.

Het beleid van Exxon is er op gericht om stappen te zetten om het probleem voor de samenleving als geheel op te lossen. "Wij willen niet deelnemen aan een schoonheidswedstrijd."

Kloof

De woorden van Woods sluiten aan bij die van Chevron-collega Mike Wirth. Ze onderstrepen ook de kloof tussen Amerikaanse en Europese aanpak van klimaatverandering door grote energiebedrijven. Beide Amerikaanse oliereuzen zien de vraag naar olie en gas de komende jaren groeien. Ze weigeren ook om te gaan concurreren in de opkomende markt voor hernieuwbare energiebronnen waar ze weinig expertise hebben. Onder meer de Europese bedrijven Shell, Repsol en Eni zegden toe de uitstoot van CO2 op de lange termijn aanzienlijk te verminderen. BP beloofde onlangs dat het tegen 2050 CO2-neutraal wil zijn.

Volgens Exxon zal de opbrengst van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zonne-energie ook niet voldoende zijn om aan de groeiende vraag te voldoen. Woods is wel van mening dat de energie-industrie echt iets moet doen aan de klimaatverandering en dat er grote technologische doorbraken nodig zijn op het gebied van CO2-afvang, alternatieve brandstoffen in het transport en het herzien van industriële processen.
5.452 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 ... 269 270 271 272 273 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  -0,77  -0,09%  24 apr
 Germany40^ 18.086,70 -0,01%
 BEL 20 3.883,83 -0,18%
 Europe50^ 4.990,80 +0,02%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.317,66 -0,19%
 EUR/USD 1,0698 -0,04%
 WTI 82,90 -0,48%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +24,31%
ASMI +10,99%
BESI +4,08%
NX FILTRATION +3,85%
TomTom +3,80%

Dalers

ALLFUNDS GROUP -11,00%
ING -5,96%
Flow Traders -2,94%
WDP -2,89%
RELX -2,04%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront