Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Boeren krijgen te weinig

650 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 29 30 31 32 33 » | Laatste
Jorry
0
DeZwarteRidder
0
quote:

Jorry schreef op 24 december 2019 11:42:

melkquotum her invoeren klinkt raar maar zal de economie helpen.
Had nooit afgeschaft moeten worden, want daarna is alles in de soep gelopen.
haas
0
quote:

DeZwarteRidder schreef op 24 december 2019 11:46:

[...]
Had nooit afgeschaft moeten worden, want daarna is alles in de soep gelopen.
10 jan 2020

Kaassector boekt nieuwe records
Zowel de kaasproductie, de import als ook de export naar markten binnen de EU zijn naar nieuwe hoogten gestegen.
De Nederlandse kaasproductie is vorig jaar met 3% gestegen naar het nieuwe record van 903.000 ton. In 2018 jaar werd bijna 877.000 ton kaas geproduceerd. Dit meldde voorzitter Marlou Verkleij op de nieuwjaarsbijeenkomst van de stichting Nederlandse Zuivelbeurs.

Import steeg ook
Niet alleen de productie van kaas nam toe, maar ook de import steeg. Er kwam 400.000 ton kaas naar Nederland, waarvan het overgrote deel (99%) vanuit de EU. Genoemd volume is 4,5% groter dan in 2018. Toen steeg de invoer met 4%.

Toegenomen onzekerheid op wereldmarkt
Van het totale volume van opgeteld 1,3 miljoen ton kaas dat in Nederland beschikbaar was, bleef 391.000 (ofwel iets meer dan 30%) in Nederland zelf. Het overgrote deel (ruim 59%) werd weer verkocht naar bestemmingen binnen de EU. Dit volume was 5% hoger dan in 2018. De export naar landen buiten de Europese Unie daalde met bijna 1% naar 139.000 ton. Verkleij vermoedt dat dit wordt veroorzaakt door de toch iets toegenomen onzekerheid op de wereldmarkt en het gestegen aantal handelsperikelen.

De gemiddelde kaasconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland blijft ondertussen stabiel op zo’n 17 kilo.
haas
0
Grüne Woche: Kaas en tulpen blijven favoriet
Op de Grüne Woche laten 72 landen zien wat zij op gebied van landbouw en voedsel te bieden hebb
haas
0
FTM:De aanwas van jonge boeren daalt, miljardensteun ten spijt
========================================================================
De landbouwsector vergrijst en slechts twee op de vijf boeren heeft een opvolger klaar staan. Deze ontwikkeling speelt in de hele Europese Unie. Daarom heeft de EU sinds 2007 in totaal 9,6 miljard euro besteed aan subsidies om jonge boeren te ondersteunen bij de overname van een boerenbedrijf.
haas
0
Amerikaanse landbouwminister prijst Nederlandse duurzame kassen: ‘Jullie zijn goed bezig’
Sonny Perdue, de Amerikaanse minister van Landbouw, bezocht dinsdag het glastuinbouwcomplex van de Universiteit van Wageningen (WUR). De politicus wilde met eigen ogen zien hoe die Dutchies het voor elkaar krijgen om na de VS de grootste landbouwexporteur van de wereld te zijn. ,,Maar dat stikstofprobleem is voor jullie wel een uitdaging.’’

www.ad.nl/economie/amerikaanse-landbo...
haas
0
Allianz hoeft hagelschade door supercel toch niet te vergoeden

Allianz hoeft toch niet op te draaien voor de schade die een supercel heeft aangericht bij een varkensfokbedrijf in het Brabantse Sterksel. In hoger beroep heeft het gerechtshof Den Haag bepaald dat de verzekeraar de hagelschade van 75 mille niet hoeft te vergoeden.
haas
0
4 mrt 2020 4 reacties

Onderzoek meerlingfraude nog lang niet afgerond
Het onderzoek naar de zogenoemde meerlingfraude in 2017 is nog steeds niet afgerond. Melkveehouders tegen wie proces-verbaal is opgemaakt vanwege verdenking van fraude met de identificatie en registratie van kalveren met het doel om het fosfaatreductieplan in 2017 te omzeilen, weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft tegen enkele tientallen veehouders proces-verbaal opgemaakt. Die worden nu aan het Openbaar Ministerie voorgelegd.

Minister Schouten wilde de kwestie in oktober 2018 al afronden, maar voor de betrokken melkveehouders is de nasleep nog niet ten einde.

Meerdere keuzes OM
Of het openbaar ministerie (OM) tot vervolging overgaat, hangt van een aantal factoren af. Het OM kan kiezen tussen seponeren, een schikking aanbieden, of de zaak aan de rechter voorleggen. Een woordvoerder van het OM zegt dat het nog wel enkele maanden kan duren voordat betrokken veehouders duidelijkheid krijgen. De zogenoemde meerlingfraude werd meer dan twee jaar geleden door landbouwminister Carola Schouten wereldkundig gemaakt op een persconferentie.

www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieu...
haas
0
wel 'n hele lange :)

8 mrt 2020

Hallink: ‘Findfarm.nl verbindt consument en boer’
Consumenten die hun voedsel direct bij de boer willen kopen, kunnen op findfarm.nl adressen in hun buurt vinden. Roy Hallink uit het Gelderse Ede is een van de drijvende krachten achter het digitale platform. “Meer binding tussen boeren en consumenten, daar gaat het ons vooral om.”
“Een uit de hand gelopen hobby, dat is het internetplatform findfarm.nl voor mij eigenlijk. Maar dan wel een hobby met een ontzettend serieus doel. Op het platform staan inmiddels 550 boeren en tuinders die hun eigen producten verkopen. Er staan ook bedrijven tussen die rondleidingen verzorgen. Elke dag komen er twee of drie bij.”

“Ik ben zelf geen boer, maar ben wel op het Overijsselse platteland opgegroeid. Een paar ooms van mij hadden een boerderij en daar heb ik heel wat dagen doorgebracht. Ik riep als klein jochie altijd: ‘ik wil boer worden’. Maar ja, als je ouders geen boerderij hebben dan is het onmogelijk om zo’n droom te verwezenlijken.”

“Nu ben ik zelfstandig ondernemer en houd me bezig met elektronica en telecommunicatie. Ik kom daarvoor ook regelmatig bij boeren en zo hoor ik veel over wat er tegenwoordig allemaal in de landbouw gebeurt en wat de overheid doet om het de boeren zo moeilijk mogelijk te maken.
haas
0
14 mrt 2020

Intensief boeren met ruime NB-vergunning in Drenthe

In het Drentse Zeijen staat een gemengd melkvee- en vleeskuikensbedrijf te koop. Melkgeiten zijn op deze locatie ook een optie. Vraagprijs net geen € 5 miljoen.
Foto

In Zeijen (Dr.) staat voor €4,95 miljoen een melkvee- en vleeskuikensbedrijf met 60 hectare land te koop. Rechten zitten niet bij de prijs in, maar kunnen overgenomen worden. Dit gaat om 34.822 pluimveerechten, 5.700 kilo stikstof en 5.273 kilo fosfaat. - Foto's: AgriPlaza
haas
0
The Beach Boys perform "Barbara Ann" live at the Farm Aid concert in Champaign, Illinois on September 22, 1985. Farm Aid was started by Willie Nelson, Neil Young and John Mellencamp in 1985 to keep family farmers on the land and has worked since then to make sure everyone has access to good food from family farmers. Dave Matthews joined Farm Aid's board of directors in 2001.

www.youtube.com/watch?v=-zgcM6gchZo
haas
0
quote:

Jorry schreef op 24 december 2019 11:42:

melkquotum her invoeren klinkt raar maar zal de economie helpen.
even wat anders dan Corona, zijsprongetje.............
=============================================================
Yvon gaat terug naar melkveehouders Frans en Léonie voor wie 2018 een ingrijpend jaar was. De nieuwe fosfaatwetgeving dwong het jonge boerenstel ertoe om een groot deel van hun veestapel naar de slacht te brengen. De consequenties van deze periode zijn nog steeds voelbaar, in zowel de bedrijfsvoering als in hun persoonlijke leven. Hoe gaat het nu met ze?

filmpje:
www.youtube.com/watch?v=1HRNmp-iTHM&a...
Juun
1
Om mee te nemen bij de gedachten vorming, want boeren zijn niet zielig, maar klagen met de ... vol vreten:

3% van onze bevolking is werkzaam in de agrarische sector, en 50% van de miljonairs in Nederland is boer. De resultaten zijn gemiddeld helemaal niet slecht, de vermogensposities zijn enorm en daarbovenop zijn er talloze fiscale faciliteiten die voor het MKB niet gelden.

En maar vragen om meer steun.
haas
0
Dit zijn de ontvangers van de grootste GLB-bedragen
Collectieven voor agrarisch natuurbeheer, telersverenigingen en waterschappen ontvingen in 2019 de grootste bedragen uit het budget voor het Europese gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB).
De vereniging Natuurrijk Limburg was in het boekjaar 2019 de grootste ontvanger van geld uit het GLB-budget. Bijna € 6,5 miljoen kreeg het collectief voor de uitvoering van agrarisch natuurbeheer bij circa 1.300 leden in de provincie Limburg. In de top 10 van ontvangers in het boekjaar 2019 staan nog enkele collectieven voor agrarisch natuurbeheer, telersverenigingen en Wetterskip Fryslân. Dat blijkt uit de database GLB-betalingen van overheidsdienst RVO.nl.

Het boekjaar 2019 heeft betrekking op betalingen tussen 16 oktober 2018 en 15 oktober 2019. In totaal is in 2019 € 769 miljoen uitbetaald. In 2015 was dat nog € 930 miljoen.
haas
0
FrieslandCampina: aantal melkveehouders krimpt fors
Updated 3 min geleden
4 min geleden in FINANCIEEL

AMERSFOORT (ANP) - Het aantal melkveebedrijven in Nederland daalt de komende tien jaar waarschijnlijk fors, van 15.000 tot zo’n 10.000. Daarbij zakt het aantal koeien naar verwachting met circa 10 procent. Deze prognoses hebben bestuurders van zuivelcoöperatie FrieslandCampina bekendgemaakt.

? ANP
„Het is niet dat wij de afname van het aantal koeien of het aantal melkveehouders politiek of sociaal wenselijk vinden”, benadrukt coöperatiebestuursvoorzitter Frans Keurentjes in het Financieele Dagblad. „Maar dit zijn de meest aannemelijke inschattingen als je de huidige ontwikkelingen, zoals dat jaarlijks 2 tot 3 procent van de melkveehouders stopt, doortrekt. Op deze realiteit moet de onderneming inspelen.”

meer info:
www.telegraaf.nl/financieel/200334421...
haas
0
FrieslandCampina’s winst keldert door corona

AMERSFOORT - FrieslandCampina heeft zijn winst in de eerste 6 maanden van 2020 door corona met 37,2 procent zien kelderen. Op vergelijkbare basis komt het bedrijfsresultaat 17,2 procent lager uit dan in de eerste helft van 2019.

Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde halfjaarcijfers van het zuivelbedrijf. De omzet is stabiel (+0,3%) en kwam in de eerste helft van 2020 uit op €5,6 miljard. De business groups Consumer Dairy en Ingredients zagen het bedrijfsresultaat toenemen, met respectievelijk 18,1 en 21,9 procent. De business groups Specialised Nutrition en Dairy Essentials rapporteerden echter een lager bedrijfsresultaat (-16,5% en -50,5%).

‘Sterke start, daarna impact corona’

Merkproducten als Optimel en Campina stegen
De verkoop van consumentenproducten en in het bijzonder merkproducten nam volgens FrieslandCampina toe in het eerste halfjaar van 2020. De marktaandelen van belangrijke consumentenmerken, waaronder Rainbow (Midden-Oosten), Peak (Nigeria), Frisian Flag (Indonesië), Olper’s (Pakistan), Campina, Optimel, Parrano (Nederland) en Landliebe (Duitsland) zijn gestegen.
haas
0
én ja: steeds weet DenHaag nwe kansen:)
=================================
Nieuws 27 aug 2020

Schouten wil kalvertransport maximaal 8 uur

Landbouwminister Carola Schouten wil dat de Europese transportverordening voor vee wordt aangepast, zodat de maximale transportduur van kalveren en slachtdieren in Europa wordt begrensd op 8 uur.
Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgende week spreekt Schouten met haar collega-landbouwministers over diertransporten. De inzet van Nederland is om diertransporten te beperken, de condities tijdens transport te verbeteren en de handhaving van bestaande regels te verbeteren.

Om het transport van slachtdieren te verminderen oppert de minister een overgang naar karkasvervoer.
marique
0
quote:

haas schreef op 27 augustus 2020 18:28:

(...)
Om het transport van slachtdieren te verminderen oppert de minister een overgang naar karkasvervoer.
Goh, wat een ingeving.
Niet opperen maar wettelijk verbod op transport van slachtvee invoeren.
jonas
0

Dat is totaal verbod op slachten Marique als ik je goed begrijp. Ben je radikalinski geworden?

Lijkt me overigens beter dat die vrij mislukte minister Schouten zich op de problemen hier richt.
Uiteindelijk die EU toch onhoudbaar dus laten we het hier maar goed houden zonder verkwisting van miljarden aan die EU.

Groet, Jonas

PS Overigens ben ik ook tegen opbouwen nieuwe boterbergen enzo. Ik denk dat onze landbouw het zonder al te overdreven subsidies aan kan. In het verleden gingen die landbouwgelden via EU naar vooral die Zuidelijke Landen zoals alles met die EU
marique
1
Nee, jonas, dat bedoel ik niet. Ik bedoel dat het krankzinnige dwaasheid is om vee levend te vervoeren om het vervolgens op plaats van aankomst te slachten. Dát moet verboden worden.
Het is ook dwaasheid om de voor de Nederlandse kust gevangen garnalen naar Marokko te transporteren, ze daar laten pellen en vervolgens weer naar Nederland terug transporteren.
Kostenefficiënt? Knappe commercieel ingestelde rekenmeesters zullen daarvoor wel een passende smoes kunnen bedenken.
Tragisch dat de milieukosten veroorzaakt door volslagen overbodig transport nooit door die rekenmeesters worden meegenomen. Nog tragischer dat machthebbende politici dit weten en er niet naar handelen.
650 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 ... 29 30 31 32 33 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
875,43  +8,92  +1,03%  12:54
 Germany40^ 18.060,20 +1,12%
 BEL 20 3.886,60 +0,60%
 Europe50^ 4.992,00 +1,12%
 US30^ 38.328,01 +0,20%
 Nasd100^ 17.270,23 +0,35%
 US500^ 5.026,46 +0,19%
 Japan225^ 37.626,21 -0,26%
 Gold spot 2.304,08 -1,00%
 EUR/USD 1,0657 +0,04%
 WTI 81,67 -0,46%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +29,82%
ALLFUNDS GROUP +3,90%
PROSUS +3,80%
JUST EAT TAKE... +3,43%
Philips Konin... +2,54%

Dalers

RANDSTAD NV -5,77%
Akzo Nobel -4,93%
NSI -3,56%
FASTNED -2,21%
ArcelorMittal -1,33%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront