Greenyard « Terug naar discussie overzicht

Forum Greenyard geopend

856 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 39 40 41 42 43 » | Laatste
voda
2
Greenyard plukt vruchten van verbeterplan

Gepubliceerd op 18 nov 2019 om 08:49 | Views: 274

BRUSSEL (AFN) - De Belgische groente- en fruithandelaar Greenyard profiteert naar eigen zeggen van de eerder ingezette transformatie. Het bedrijf sloot het eerste halfjaar van zijn gebroken boekjaar af met een fors hogere operationeel resultaat, geholpen door kostenbesparingen.

Greenyard sloot het halfjaar af met een aangepast bedrijfsresultaat van 47,6 miljoen euro. Dat betekende op jaarbasis een stijging van bijna 16 procent. De omzet viel met bijna 2 miljard euro 0,5 procent lager uit. In de meetperiode nam Greenyard onder meer afscheid van 334 werknemers. Verdere ingrepen zijn aanstaande.

Het herstelplan blijkt volgens Greenyard succesvoller dan verwacht. De voorbije periode werden drie onderdelen verkocht als onderdeel van de reorganisatie. Het ging om een diepvriesfabriek in Hongarije, de Britse divisie Greenyard Flowers UK en een distributiecentrum van versproducten in het Duitse Freiburg.

Greenyard verwacht nog een aantal niet-kernonderdelen van de hand te zullen doen. Die moeten bij elkaar circa 50 miljoen tot 75 miljoen euro opleveren. Verder verwacht het bedrijf dat de verkoop van Belgische maaltijdendivisie niet nodig zal zijn. Ook lijkt een extra financieringsronde overbodig.
JdeFL
1
quote:

Leefloon schreef op 31 oktober 2019 18:04:

[...]
...
Ik sluit niet uit dat de werkelijke cijfers nog iets gunstiger zijn, als drietrapsraket om de koers meer richting een boekwaarde van een CEO omhoog te jagen. ...
Uitstekend voorzien...
g62333
0
Winst vandaag verdampt toch wel snel....van 6,90 naar 6,17. Er zijn er velen die dus winst nemen en het schip verlaten.
Matthiso
0
Komt wel weer goed in de namiddag. We volgen de lijn van de Bel20. Ik heb pas een verkooporder ingezet op 8 euro. Heb ze voor 2,5 euro gekocht vorige maand.
g62333
0
quote:

Matthiso schreef op 18 november 2019 11:14:

Komt wel weer goed in de namiddag. We volgen de lijn van de Bel20. Ik heb pas een verkooporder ingezet op 8 euro. Heb ze voor 2,5 euro gekocht vorige maand.
Ik zit er in aan 5,65 vorige week dus denk ook niet echt aan verkopen. 8 zou al een ander verhaal zijn.
JdeFL
1
'Greenyard neemt risico met langdurig hoge schuldgraad'
Vandaag om 11:59
Het beurshuis Degroof Petercam verlaagt zijn koopadvies voor Greenyard. 'In 2021 zou de schuldgraad factor 4 zijn. Maar dat is nog altijd te hoog.'
Analisten reageren verrast op het nieuws dat Greenyard maandagochtend aankondigde. Er komt dan toch geen kapitaalverhoging en de afdeling bokaalgroenten wordt niet verkocht. Het bedrijf herstelt naar eigen zeggen sneller dan verwacht van de moeilijkheden van het afgelopen anderhalf jaar en krijgt van de banken tot december 2021 om zijn schuldenberg te verlagen.
'We nemen de tijd om de gevolgen van deze aankondiging te analyseren', schrijft het beurshuis KBC Securities in zijn analyse.
Degroof Petercam trekt wel al conclusies. Het beurshuis verlaagt zijn advies van 'kopen' naar 'houden'.
'Voor een heleboel mensen is het een opluchting dat er geen grote kapitaalverhoging komt', zegt analist Fernand de Boer. 'Hun aandeel verwatert niet.'
Het bedrijf ging door een perfecte storm en die is nu voorbij, maar het bedrijf is er nog niet.
'Maar de keerzijde is dat Greenyard een te hoge schuldgraad houdt. Als er iets misloopt, dan kan het bedrijf daar moeilijker op reageren. Greenyard neemt dus een risico.' Eind september was de schuldenberg van Greenyard 7,2 keer hoger dan de brutobedrijfswinst (ebitda).
De analist is kritisch voor de middellangetermijndoelstellingen. 'Eind 2021 zou de schuldgraad 4 bedragen. Maar dat vind ik nog altijd te veel. Greenyard zou beter streven naar factor 3. Dat was eerder dit jaar zijn doelstelling. Een bedrijf als de levensmiddelenmaker Unilever streeft naar factor 2.'
Zo denkt ook Robet Jan Vos van ABN AMRO erover. 'We hebben gezien hoe het op korte termijn mis kan lopen. Door allerlei factoren stortte de ebitda vorige zomer in.'
Greenyard heeft nog veel werk voor de boeg, vindt De Boer. 'De resultaten verbeteren. Het bedrijf ging door een perfecte storm en die is nu voorbij, maar het is er nog niet. Die schuldratio blijft echt te hoog. (tijd.be)

Tsja. Wat ze nu doen is: 'die schuld is er vanzelf gekomen, die zal vanzelf weer verdwijnen'. Echt management is dat niet, wel baas in huis willen blijven.
Leefloon
0
quote:

JdeFL schreef op 18 november 2019 13:09:

'Voor een heleboel mensen is het een opluchting dat er geen grote kapitaalverhoging komt', zegt analist Fernand de Boer. 'Hun aandeel verwatert niet.'
Het bedrijf ging door een perfecte storm en die is nu voorbij
Analist De Boer heeft het dan misschien over een heleboel onverstandige mensen. Want de prijs, via een jarenlang te lage koers, voor het scenario "op eigen kracht" wordt AB InBev-achtig mogelijk alsnog betaald door die mensen. De grote winnaar is vooralsnog de geduldige grote aandeelhouder met z'n kaartenhuis, die een grote aandeelhouder blijft zonder deel te hoeven nemen aan een KV.

Het is niet van storm naar windstil. De kans dat één sterk kwartaal tot een bijpassend sterk dividend leidt, is bijvoorbeeld tamelijk gering. Hoe dan ook staat de met meerdere jaren verlengde duur van het herstel een koerssprong in de weg. Iemands uitkomst zou "kopen" kunnen zijn, maar zonder koersexplosie. Volgt zo'n koersexplosie toch, dan zal Greenyard al snel té duur worden. Door de duur van het herstel, om over Unilever-idealen nog maar te zwijgen.

De FSMA kan zich afvragen wanneer de "meevallende" (Greenyard heeft nota bene zelf 2x de telkens hogere lat van een toch al opmerkelijke kwartaalsverwachjing te laag neergelegd) cijfers bekend of duidelijk werden. bpost kan min of meer hetzelfde doen, maar daar heeft de grootaandeelhouder een andere positie.
[verwijderd]
0
de €8 is mogelijk, vanaf volgend jaar minder subsidies, dus minder oneerlijke concurrentie

[Modbreak IEX: Gelieve hier geen reclame te maken, bericht is bij dezen aangepast. waarschuwing.]
JdeFL
1
Nou ja, … Alles kan.
Ben toch maar effkens in het cijferwerk gedoken. En wat verder terug.
H1 '17, '18, '19: EPS (cont.) 0.22, -1.57, -1.05€
Voorlopig toch niet teveel victorie kraaien. Nog altijd een nettoverlies van zowat 45M€.
Moet nog opzoeken of de 1e of 2de jaarhelft belangrijker zijn.
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 18 november 2019 15:06:

Nog altijd een nettoverlies van zowat 45M€.
Moet nog opzoeken of de 1e of 2de jaarhelft belangrijker zijn.
En of listeria recurrent is? Ik kan het nu niet bekijken, maar gebruik eventueel de kennelijk verbeterde marges van de actuele rapportageperiode en pas die toe op een HJ2 zonder listeria. Bespaarde rente geloof ik verder wel.

De impact van een discount, wanneer een wenselijkere ratio pas eind 2021 zou worden bereikt (en dus in 2022 wordt gerapporteerd), kan makkelijk richting 30% tot 40% gaan. Daar zit wellicht de meeste winstjemarge in, richting een "kopen". Cijfers die passen bij duidelijk hogere koersen, exclusief discount. Het is AB InBev-achtig, met winsten die de komende jaren eigenlijk naar het sparen van de geduldige, grote aandeelhouders gaan. Geen KV, maar jarenlang achterblijvende koersen. Door het hogere risico zou Greenyard misschien iets aantrekkelijker moeten lijken te zijn voor kopers dan AB InBev, wat nu een typisch "houden"-aandeel is.
JdeFL
1
Die -45M vallen eigenlijk uiteen in 2 stukken. 29,5M impairment, die beïnvloeden de cash niet en eenmalig, maar ook een stijgende rentelast van -16.3 vorig jaar naar nu 29.6M€. Het zijn die rentebetalingen die er teveel aan zijn.
Hoe ze in dit scenario hun schuld gaan afbouwen, is me een raadsel. 1e of 2e jaarhelft maakt geen verschil, zijn zowat gelijkwaardig.
Gooi hier nog een simpel recessiesausje over, en.... (het moet zelfs geen listeria zijn...).
[verwijderd]
1
Jammer dat de verkoop van de conserventak is afgeblazen, dit had een positief begin kunnen zijn van de schuldafbouw.

@JdeFL, Persoonlijk verwacht ik niet dat Greenyard veel last zal hebben van een recessie, mensen blijven tenslotte ook in een recessie eten. Listeria is volgens mij gevaarlijker voor Greenyard dan een recessie.
[verwijderd]
2
'Greenyard maakte deze ochtend bekend dat er geen kapitaalverhoging komt én dat ook de divisie blik- en bokaalgroenten niet verkocht wordt. Er waren geen goede biedingen voor de bokaalgroenten en het was ook niet direct aanschuiven van kandidaat-investeerders om geld te stoppen in Greenyard.' Bron De Standaard.

Ik krijg een beetje het gevoel (ook gezien de koersreactie) dat het plan van Greenyard om door te gaan op eigen kracht meer een noodzaak is dan een bewuste keuze.
JdeFL
1
Een recessie doet prijzen dalen, en tast de totale omzet op die manier ook aan. Soit, hetgeen ik bedoel is dat er nu echt geen enkele reserve is,
Bedrijfsresultaat moet nog flink omhoog, geen idee of dat haalbaar is. Toch een beetje bangelijk als zowat twee derde (30/47) van je ebitda rechtstreeks naar de banken gaat.
Leefloon
1
Het blijft pokeren, in een kaartenhuis op de rand van een vulkaan. Greenyard blijft zwak. Het enige nieuws in dat verband is dat het kaartenhuis cfr. banken nu blijkbaar stevig genoeg is om aan het waagstuk te mogen beginnen. Een KV kan altijd nog, gunstigere voorwaarden kunnen helpen, en KW2 heeft kennelijk overtuigend genoeg bewezen dat het scenario "op eigen kracht" niet onrealistisch is.

Maak niet opnieuw een foutje met jaarhelften, wanneer het specifiek in KW2 "verrassend" goed gaat. Dus x4 i.p.v. x2, daargelaten of Greenyard een volledig jaar lang het mooie weer kan komen brengen.
Leefloon
0
quote:

mvhcordoba schreef op 19 november 2019 10:24:

Ik krijg een beetje het gevoel (ook gezien de koersreactie) dat het plan van Greenyard om door te gaan op eigen kracht meer een noodzaak is dan een bewuste keuze.
Het is niet alleen de koersreactie, maar alles. Het kaartenhuis van een CEO stond onder druk, en die grootaandeelhouder wil graag grootaandeelhouder blijven zonder naar verhouding mee te hoeven/kunnen doen met een KV.

Niet eens zo heel erg lang geleden was het volgens sommigen nog een punt van belang dat de KV aldus door die CEO ondersteund had moeten worden, meen ik.

Ook de koersreactie was breder, en begon bij het 3x "pumpen" met KW2-cijfers. Waarbij je je kunt afvragen of nieuws terstond is gepubliceerd, want nu lijkt het alsof nieuws bewust is achtergehouden om de koers 3x op te peppen.
JdeFL
1
16:17 Greenyard: de echte beursrally is voor het schuldpapier
Greenyard kondigde maandag verrassend aan géén kapitaalverhoging door te voeren om de met schulden overladen balans recht te trekken. Terwijl het aandeel intussen alle winst sinds gisterenochtend weer kwijtgespeeld is, beleeft een ander effect van de groente- en fruitreus wel een remonte die langer dan één dag duurt: de converteerbare obligatie van 125 miljoen die Greenyard eind 2016 uitgaf en in december 2021 op de vervaldag komt.
Volgens data van informatieleverancier Bloomberg noteert het papier 'tweedehands' nu tegen 80 procent van de nominale waarde. Met andere woorden: de eigenaars zijn bereid het recht om in december 2021 100 euro te ontvangen van Greenyard nu te verkopen voor 80 euro.
Dat wijst er op dat beleggers er nog altijd niet gerust in zijn dat er geen schuldenknip zal komen om de hoge schuldenlast draaglijker te maken. In theorie kunnen beleggers zich ook in aandelen laten betalen, maar dat is weinig realistisch omdat de conversieprijs van 16,82 euro ruim het dubbele van de huidige beurskoers beloopt.
De huidige koers van het schuldpapier is wel een forse verbetering tegenover vrijdagavond, toen het papier aan 66 procent van de nominale waarde noteerde. De belangrijkste reden voor de remonte is puntje 6.6 op pagina 19 van het - voorlopig alleen in het Engelse verschenen - halfjaarverslag van Greenyard. Daarin staat niet alleen de bankiers van Greenyard de schuldconvenanten laten vallen tot eind 2021 - als de obligatie vervalt - maar ook water in de wijn doen met lagere rentes op hun kredieten.
Op de 'term loan' - een soort in schijfjes af te betalen krediet, met een rente in functie van de schuldgraad - zakt de maximale rente van 4,50 naar 3,75 procent. Van het krediet van 150 miljoen staat er nog 126 miljoen uit. En op het wentelkrediet ('revolving credit facility') van 360 miljoen zakt de maximale rente van 5 naar 3,50 procent.
Zeker dat laatste is potentieel een grote besparing voor Greenyard en vergroot dus de kans dat de groep eind 2021 voldoende cash heeft om de obligatie af te lossen. Omdat de rentes in functies zijn van de schuldgraad, is de kans groot dat die op dit ogenblik dicht tegen het plafond zitten. Een lager renteplafond is dus ten zeerste welkom. Het halfjaarverslag leerde namelijk ook dat de schulden van de groep hardnekkig hoog blijven: 7,2 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) over de voorbije 12 maanden, evenveel als per 31 maart.
Greenyard belooft tegen eind 2021 de schulden tot 4 keer de jaarlijkse ebitda terug te dringen, een doel dat volgens analisten zonder vers geld weinig ruimte voor nieuwe tegenvallers laat. (Tijd.be)

maximale rente van 4,50 naar 3,75 procent. ... 126 miljoen uit. En op het wentelkrediet ('revolving credit facility') van 360 miljoen zakt de maximale rente van 5 naar 3,50 procent.

Scheelt wel wat... Om het in hun terminologie verder te zetten: maximaal 6.34M.

g62333
0
quote:

Dutch Navigator schreef op 19 november 2019 20:39:

Don't Worry. Volgende week zien we de 7 weer op het scherm ...
..
Daar vrees ik voor.
g62333
0
856 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 ... 39 40 41 42 43 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 16:56
Koers 5,160
Verschil -0,060 (-1,15%)
Hoog 5,380
Laag 5,140
Volume 26.094
Volume gemiddeld 10.633
Volume gisteren 12.773

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront