Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Biotech en Farmacie Nieuws

194 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
Farmaceut Merck nóg positiever over toekomst

Door ANP Producties
7 min geleden in FINANCIEEL

Kenilworth - Merck ziet de toekomst nog rooskleuriger tegemoet. De Amerikaanse farmaceut verhoogde na een succesvol kwartaal voor de derde keer op rij zijn verwachtingen voor de omzet en winst in 2019.

De naamgenoot van de Duitse farmaceut Merck, waarmee het in een grijs verleden verwant was, verwacht nu een winst per aandeel van 5,12 tot 5,17 dollar per aandeel. Dat was 4,84 tot 5,02 dollar. De omzetverwachting is opgekrikt naar 46,5 miljard tot 47 miljard dollar, waar eerder nog op hooguit 46,2 miljard dollar werd gerekend.

Het concern harkte opnieuw veel geld binnen met zijn belangrijke medicijn tegen kanker Keytruda. De opbrengsten van alleen al dat medicijn stegen met 64 procent tot 3,1 miljard dollar. Eerder dit jaar kreeg Merck groen licht om het middel ook in te zetten tegen bepaalde soorten longkanker. De totale omzet van Keytruda komt waarschijnlijk uit op meer dan 10 miljard dollar. Merck ging overigens nog niet in op de vraag wie topman Ken Frazier opvolgt.
DeZwarteRidder
0
Merck verliest kostbare patentzaak van Gilead

Door ANP Producties
26 min geleden in FINANCIEEL

Washington - De Amerikaanse farmaceut Merck heeft een kostbare patentzaak verloren van branchegenoot Gilead. Het Hof van Beroep voor het federale circuit in Washington bevestigde woensdag een eerdere uitspraak waardoor Gilead aan het langste eind trekt.

De zaak speelt al een aantal jaar. In 2016 volgde uit een uitspraak dat Gileads middelen tegen hepatitis C Sovaldi en Harvoni inbreuk maakten op een patent van Merck. Gilead, de samenwerkingspartner van biotechnoloog Galapagos, zou op basis van die uitspraak ruim 2,5 miljard dollar schadevergoeding moeten betalen aan Merck.

In 2018 zette een rechter in Delaware een streep door die uitspraak, omdat het patent van Merck volgens de rechter eigenlijk nooit verstrekt had mogen worden. Het Hof in Washington is het met die laatste uitspraak eens.
DeZwarteRidder
0
Doorbraak in onderzoek naar mazelen mede dankzij Nederlandse Biblebelt
01 november 2019 05:50 Laatste update: 3 uur geleden

De mazeleninfectie veroorzaakt (naast de mazelen) langdurige schade aan het afweersysteem, wat patiënten kwetsbaar maakt voor andere ziekten. Twee bijzondere onderzoekstechnieken hebben hiervoor mogelijk doorslaggevend bewijs geleverd. Dit is ontdekt met hulp van een Nederlandse bevindelijk gereformeerde gemeenschap, die zich om religieuze redenen niet laat vaccineren, maar wel meewerkte aan een groot onderzoek.

Al ruim honderd jaar zien artsen en wetenschappers een bijzonder fenomeen dat ook wel de mazelenparadox wordt genoemd. Patiënten die het virus oplopen, bouwen aan de ene kant een uitzonderlijk goede weerstand tegen mazelen op. Maar aan de andere kant verzwakt hun weerstand en zijn ze maandenlang juist extra kwetsbaar voor andere infectieziekten.

De laatste jaren werd stap voor stap bevestigd dat een mazeleninfectie het afweersysteem ernstig en langdurig beschadigt, maar het was onduidelijk hoe dat precies werkt. Twee nieuwe onderzoeken bieden nu een uniek inzicht in het mechanisme achter de mazelenparadox.

Afweersysteem 'vergeet' immuniteit

De genoemde onderzoeken zijn vrijdag gepubliceerd in Science en Science Immunology. Beide studies tonen aan dat het mazelenvirus met name zogeheten B-cellen infecteert. Deze cellen zitten onder meer in het beenmerg en dragen bij aan het 'geheugen' van het afweersysteem. Maar wanneer het lichaam zich tegen een mazelenvirus verdedigt, vernietigt het onverhoopt een groot deel van deze geheugencellen.

Dit effect wordt ook wel immunologisch geheugenverlies genoemd. Het afweersysteem bouwt namelijk immuniteit op na het doormaken van infecties. Deze informatie wordt met name opgeslagen in antistofproducerende B-cellen in het beenmerg: precies de cellen die worden aangevallen als het lichaam vecht tegen het mazelenvirus.

Biblebelt maakte studies mogelijk

De Nederlandse bioloog Rik de Swart van het Erasmus MC is betrokken bij beide onderzoeken. Zijn onderzoek naar de Nederlandse bevindelijk gereformeerde gemeenschap vormde de grondslag voor de twee internationale studies.

Tijdens de Nederlandse mazelenepidemie in 2013 kregen De Swart en zijn medeonderzoekers toestemming om bij ouders en kinderen bloedmonsters af te nemen voor, tijdens en na het doormaken van de mazelen.

Het betrof een groep van 90 kinderen, van wie 77 daadwerkelijk de mazelen kregen. Het is niet bekendgemaakt waar de kinderen wonen.

"Onderdeel van het geloof van deze gemeenschap is dat zij uit principe ziekten niet willen voorkomen", aldus De Swart. "Hoewel ze kinderen niet laten vaccineren, heeft de groep ook geen bezwaar tegen wetenschap of tegen wetenschappers die proberen te begrijpen hoe een infectieziekte werkt."
Gezondheid
Zie ook: NUcheckt: Onbetrouwbaar onderzoek naar vaccinatie-effect weer verspreid
De Swart gaat samenwerking aan met Britten en Amerikanen

De resultaten van De Swart en zijn collega's werden vorig jaar gepubliceerd in Nature Communications. Het was voor het eerst dat het mechanisme bij natuurlijk geïnfecteerde patiënten aangetoond was. Vrij snel daarna zijn ze een samenwerking aangegaan met internationale onderzoeksgroepen.

"Beide onderzoeken lieten hetzelfde zien; mazelen geven het afweersysteem een enorme opdonder, waardoor het immuunsysteem als het ware een reset krijgt. Ook bleek dat er maanden of zelfs een paar jaar nodig waren om te herstellen", zegt De Swart.

De Swart werkte voor de nieuwe studies onder meer samen met het Wellcome Sanger Institute in Cambridge en de Harvard Medical School in Boston. Onderzoekers van het Erasmus MC werkten samen met onderzoekers van het AMC in Amsterdam.

'Het is geen onschuldige kinderziekte'

De onderzoeken bevestigen volgens De Swart het belang van vaccinaties. "Vaccinaties beschermen je tegen meer dan alleen mazelen. Doordat je schade aan je afweersysteem voorkomt, loop je ook niet het verhoogde risico op een andere infectieziekte."

De Swart benadrukt ook de ernst van mazelen: "Het is geen onschuldige kinderziekte. 10 tot 20 procent krijgt ernstige complicaties en wordt serieus ziek. Jaarlijks gaan er wereldwijd ruim 100.000 mensen dood aan dit zeer besmettelijke virus. In Nederland is de kans hierop gelukkig nog erg klein, maar als de vaccinatiegraad verder daalt, zal de ziekte ook hier weer vaker voorkomen."
DeZwarteRidder
0
‘Nieuwe bloedtest kan borstkanker vijf jaar voor de eerste knobbel opsporen’

Britse onderzoekers hebben een bloedtest ontwikkeld die borstkanker in een vroeg stadium kan opsporen, tot wel vijf jaar voordat de eerste symptomen verschijnen. Hiermee kunnen duizenden levens worden gered, omdat de ziekte beter te behandelen is als deze vroeg wordt ontdekt.
Olaf Heyblom 03-11-19, 09:35

Het onderzoek van de Universiteit van Nottingham is een eerste proef, maar als ook verdere onderzoeken deze resultaten steunen, kan deze techniek al binnen vier jaar worden gebruikt. De huidige manier om borstkanker op te sporen is doorgaans een mammografie. De röntgenfoto van de borst zou met deze nieuwe techniek worden vervangen.

Deze nieuwe bloedtest biedt meerdere voordelen, zoals minder kosten. ,,Het is goedkoper en gemakkelijker te implementeren dan de huidige methodes, zoals mammografie", zegt onderzoeker Daniyah Alfattani.

Antistoffen

De bloedtest treft veranderingen in het immuunsysteem aan die worden veroorzaakt door borstkanker. Het lichaam maakt antistoffen aan tegen de kleine hoeveelheden chemische stoffen die door de kanker in het bloed worden vrijgelaten. Als deze antistoffen in het bloed worden gedetecteerd, kan al in een vroeg stadium de behandeling tegen borstkanker beginnen.

De bevindingen werden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst voor kankeronderzoek in Glasgow, Schotland. Er werden 180 vrouwen onderzocht. Een vervolgonderzoek met 800 mensen is momenteel bezig. Ook wordt gekeken of de bloedtest kan worden gebruik voor het opsporen andere vormen van kanker.

Overlevingskans

In 2018 overleden ruim 3000 vrouwen aan borstkanker in Nederland. Borstkanker is overigens een ziekte met een relatief hoge overlevingskans. Ongeveer 88 procent van mensen met borstkanker is vijf jaar na diagnose nog in leven. Nieuwe technieken, zoals deze bloedtest, moeten dit percentage nog verder verhogen.
DeZwarteRidder
0
Both Alnylam and Dicerna are aggressively pursuing RNAi drugs for conditions that affect the CNS, including Huntington’s disease and Alzheimer’s disease, and Fambrough is optimistic about the prospects of this line of research. Unlike therapies that target the liver, which rely on a receptor expressed by the organ to access liver cells, he notes that therapeutic RNAs can penetrate neurons without the need for GalNAc modification once they have been delivered into the CNS.

These ambitious efforts are being made possible by fresh investment from big pharma — perhaps the surest sign that RNAi therapy has regained its stride. In October 2018, for example, Eli Lilly in Indianapolis, Indiana, proffered an upfront investment of $100 million to support Dicerna’s work in CNS and other non-liver conditions, and Johnson & Johnson in New Brunswick, New Jersey, purchased the rights to Arrowhead’s hepatitis B RNAi programme in a deal that could net the biotechnology company up to $1.6 billion. And in April, Regeneron Pharmaceuticals in Tarrytown, New York, and Alnylam embarked on a $1-billion collaboration to develop RNAi therapies for use in the CNS, eye and liver. After almost two decades of development, and with one drug across the regulatory finish line — and several other candidates close behind — hopes are high that these investments might finally unlock RNAi’s clinical potential. “I think we’ve pretty much put the old scepticism and demons to bed,” says Fambrough.

Nature 574, S4-S6 (2019)
DeZwarteRidder
0
'AbbVie wil 28 miljard met obligaties'

Door ANP Producties
45 min geleden in FINANCIEEL

New York - De Amerikaanse farmaceut AbbVie wil tot wel 28 miljard dollar ophalen met de uitgifte van obligaties om zo de overname van branchegenoot Allergan te helpen financieren. Dat meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Dat zou een van de grootste obligatie-uitgiftes door een bedrijf in de Verenigde Staten ooit worden.

Het farmaciebedrijf kondigde eerder dit jaar aan Allergan te willen overnemen in een deal ter waarde van circa 63 miljard dollar. Momenteel zou AbbVie de interesse in de markt voor de obligaties aan het peilen zijn en mogelijk kan volgende week een bekendmaking naar buiten komen. Het zou gaan om leningen met verschillende looptijden. De veiling wordt begeleid door de banken Morgan Stanley, BofA Securities en Barclays, aldus de ingewijden.

De grootste obligatie-uitgifte door een bedrijf in de VS ooit is die van telecomconcern Verizon Communications in 2013 ter waarde van 49 miljard dollar.
DeZwarteRidder
0
Doorbraak in onderzoek naar longziekte VS

Amerikaanse onderzoekers melden een doorbraak in het onderzoek naar de mysterieuze longziekte die duizenden mensen heeft getroffen. In vloeistoffen uit de longen van 29 patiënten zijn sporen aangetroffen van vitamine E acetaat, meldt het Centrum voor Ziektebestrijding- en preventie (CDC).
Buitenlandredactie 08-11-19, 22:19

Makers van illegale vapingvloeistoffen zouden vitamine E acetaat in hun producten gebruiken als een soort versnijdingsmiddel. Een CDC-functionaris zegt dat het middel ook in levensmiddelen en huidproducten zit en dan niet gevaarlijk is. Ze beklemtoont wel dat er een verschil is tussen het doorslikken en inademen van stoffen.

In de Verenigde Staten zijn zeker 39 mensen overleden aan de longaandoening, die in verband is gebracht met het roken van e-sigaretten. Meer dan 2000 personen zijn ziek geworden. Hoewel vitamine E acetaat is aangetroffen in alle 29 monsters, benadrukt het CDC dat verder onderzoek nodig is om een definitieve uitspraak te kunnen doen over de oorzaak van de longaandoening.
DeZwarteRidder
0
Spreekuur: helpen antibiotica tegen hoesten?
1 min geleden in GEZONDHEID

In Spreekuur beantwoorden specialisten, onder wie een huisarts, tandarts, oncoloog en seksuoloog/uroloog elke week een medische vraag van een lezer. Deze week: „Sinds mijn verkoudheid blijf ik maar hoesten. Moet ik niet een keer een antibioticum krijgen?”

Die vraag krijg ik heel vaak! Het is natuurlijk ook erg lastig als u dan eindelijk van dat snotteren af bent, u vervolgens zo’n hinderlijke hoest overhoudt. Antibiotica helpen hierbij echter niet!

Het aanhoudende hoesten ontstaat meestal doordat de bovenste luchtweg door een virus geïrriteerd is geraakt. Dit veroorzaakt de hoestprikkel, die door het hoesten dezelfde irritatie zo weer in stand houdt. Gelukkig gaat dit vanzelf weer over, maar kan weleens tot zes weken duren!

"Antibiotica alleen tegen bacteriën"

Antibiotica helpen alleen maar tegen bacteriën. In de bovenste luchtweg is er een natuurlijke balans, waarbij onder andere gezonde bacteriën voor een goede afweer zorgen. Bij het geven van een antibioticum zou je daarmee die natuurlijke balans alleen maar kunnen verstoren.

Gelukkig zijn we in Nederland terughoudend met het voorschrijven van antibiotica, waardoor er in ons land (nog) weinig resistente bacteriën zijn. Ook de door de reclame aangeprezen, vaak dure, hoestdrankjes beïnvloeden de ziekteduur niet.

Wat te doen tegen het hoesten dan? Op een dropje sabbelen helpt ook niet, maar verzacht wel lekker!
DeZwarteRidder
1
Pil vaak even goed als hartoperatie
Updated 54 min geleden
3 uur geleden in BUITENLAND

NEW YORK - Medicijnen zijn bij bepaalde hartproblemen net zo effectief als stents of bypass-operaties. Die conclusie trekt de American Heart Association na een groot onderzoek dat 100 miljoen dollar heeft gekost en waarbij de gegevens van 5000 patiënten zijn bekeken. Uit de studie blijkt dat mensen met ernstige, maar stabiele hartproblemen net zo veel baat hebben bij alleen medicatie.

Nu worden patiënten met vernauwde bloedvaten vaak standaard gedotterd. In het bloedvat wordt dan een stent, een soort klein buisje geschoven. In ernstige gevallen wordt er een ader verlegd. Volgens het onderzoek daalt het risico op hartaanvallen door deze chirurgische ingrepen niet meer dan bij alleen medicijngebruik. Uit twee eerdere grote studies kwam deze conclusie ook al naar voren. Wel moet de patiënt meer bewegen, stoppen met roken en gezond eten.

Cardiologen kiezen vaak voor stents omdat de patiënt er zich vrijwel direct daarna beter door voelt.

Bekijk ook:
Steunhart biedt zelfde overlevingskansen als transplantatie
DeZwarteRidder
0
Genezing MS weer dichterbij
Updated 1 uur geleden
2 uur geleden in BINNENLAND

NIJMEGEN - Wetenschappers van het Radboudumc in Nijmegen zeggen meerdere DNA-varianten te hebben ontdekt die een verhoogd risico geven op de ziekte MS. De ontdekkingen bieden extra houvast voor gerichter onderzoek naar de bestrijding van de ziekte.

De belangrijkste vondst betreft een variant in het zogenoemde MBP-gen, dat het belangrijkste eiwit aanmaakt voor het myeline-omhulsel om de zenuwen. Door een auto-immuunreactie van het lichaam, waarbij antistoffen worden gevormd, wordt die beschermlaag bij MS-patiënten beschadigd. Zenuwen komen hierdoor bloot te liggen en geven minder of zelfs geen signalen van en naar de hersenen door, waardoor verlammings- en uitvalsverschijnselen optreden.

Door alle nieuwe ontdekkingen samen lijken er nu meer mogelijkheden te zijn om uit te vinden hoe deze beschermlaag beter kan worden gehandhaafd. De wetenschappers willen zo spoedig mogelijk met huidcellen van MS-patiënten stam- en zenuwcellen kweken voor onderzoek naar een nieuwe remedie. Er zijn wel medicijnen die werken tegen de auto-immuunreactie, maar die werken niet bij iedereen. En als het wel werkt, neemt het effect vaak geleidelijk af.

Aan het onderzoek werkten mensen met MS en hun gezonde familieleden mee. De ontdekkingen werden gedaan door analyses van hun DNA-profielen.

Volgens Geert Poelmans, onderzoeker van de afdeling Humane Genetica van het Radboudumc is er twee jaar en 750.000 euro nodig voor het nieuwe onderzoek.
DeZwarteRidder
1
De pest maakt weer slachtoffers in China, Zwarte Dood maakt comeback

In China zijn twee mensen opgenomen in het ziekenhuis met symptomen van de pest. Eerder dit jaar stierven in dat land al twee mensen aan de ziekte die in de middeleeuwen dood en verderf zaaide in Europa.
Buitenlandredactie 13-11-19, 21:06

De twee pestpatiënten komen volgens Chinese staatsmedia uit de provincie Binnen-Mongolië, zo meldt CNN. Ze worden verpleegd in de hoofdstad Beijing en in quarantaine gehouden. In mei van dit jaar stierven twee Chinezen uit dezelfde regio aan de pest. Zij liepen die waarschijnlijk op nadat ze de rauwe nieren van een marmot hadden gegeten.

Zwarte Dood

De pest, ook wel de Zwarte Dood genoemd, hield in de middeleeuwen afgrijselijk huis in Europa. Er stierven toen zo'n vijftig miljoen mensen aan de ziekte. Dat wordt nog steeds gezien als een van de ergste pandemieën ooit.

De pest wordt veroorzaakt door een bacterie en kan worden overgebracht door besmette dieren. Als de ziekte niet juist behandeld wordt, is hij dodelijk. Volgens CNN is de ziekte bezig aan een comeback, tussen 2010 en 2015 stierven er 584 mensen aan, vooral in Congo, Madagascar en Peru.
DeZwarteRidder
0
Deze biotech-startup wil een einde maken aan kaalheid, rimpels en botveroudering – enthousiaste investeerders waarderen Samumed op $12 miljard
Lydia Ramsey
07 Aug 2018

Samumed, een Amerikaans biotechbedrijf dat op 12 miljard dollar (ruim 10 miljard euro) wordt gewaardeerd, heeft maandag nog eens 438 miljoen dollar (379 miljoen euro) aan investeringen opgehaald.

Het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van potentieel revolutionaire behandelingen om haar, huid, botten en gewrichten te laten regenereren en aangroeien.

Samumed zal de nieuwe investeringen aanwenden om deze ontwikkeling voort te zetten en hoopt binnen afzienbare tijd goedgekeurde producten op de markt te kunnen gaan brengen.

“We prijzen ons gelukkig dat we richting commerciële toepassingen gaan en tegelijk kunnen blijven werken aan wetenschappelijk en klinisch onderzoek in vroegere productfases”, liet topman Osman Kibar maandag in een verklaring weten.

Investeringen die Samumed eerder al binnenhaalde, kwamen vooral van vermogende particulieren en staatsinvesteringsfondsen – ofwel beleggingsfondsen die door een overheid worden beheerd.

Afgelopen mei kondigde Erich Horsley, chief business officer bij Samumed, aan dat het bedrijf in de komende drie tot vier jaar naar de beurs kan.

Stamcellen

Samumed werkt aan een aantal experimentele behandelingen die ouderdomsverschijnselen moeten terugdraaien. Het bedrijf kijkt bijvoorbeeld naar toepassingen om haar te laten aangroeien op kalende hoofden, gerimpelde huid weer strak te trekken en kraakbeen te herstellen in versleten gewrichten van artrosepatiënten.

De technologie van het bedrijf richt zich op specifieke eiwitten. Die kunnen volgens wetenschappers een cruciale rol spelen in de ontwikkeling en vernieuwing van stamcellen die kunnen uitgroeien tot specifieke varianten zoals oog-, huid- en haarcellen.

Het menselijk lichaam beschikt over zogenaamde voorlopercellen, die verantwoordelijk zijn voor onderhoud en reparatie van specifieke organen. Zo kunnen zogenoemde mesenchymatische stamcellen bijvoorbeeld beschadigde botten repareren. Dat proces heeft iets te maken met de zogenoemde WNT-signaalroute, waarbij een groep eiwitten de stamcellen laten weten dat ze in actie moeten komen.

“Door bepaalde WNT-processen te manipuleren, kunnen we de voorlopercellen triggeren”, zei Kibar in 2017 tegen Business Insider.

Naarmate we ouder worden, raken de WNT-functies uit balans, aldus Kibar. “Als de signaleringsfunctie niet meer dusdanig kan worden geactiveerd dat er genoeg bot wordt aangemaakt, dan krijg je artrose.”

Samumed wil de signaleringsfunctie op zo’n manier manipuleren dat de voorlopercellen naar behoren blijven werken zodat zulke aandoeningen en ziektes niet ontstaan.

Op dit moment heeft Samumed zeven klinische onderzoeken lopen, waarvan er twee klaar zijn om naar de derde fase te gaan die kan leiden tot goedkeuring door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).
DeZwarteRidder
0
November 23, 2019 / 8:32 PM / Updated 13 hours ago
Novartis nears deal to buy U.S. biotech firm Medicines Co for about $7 billion: WSJ

2 Min Read

(Reuters) - Swiss drugmaker Novartis AG (NOVN.S) is nearing an agreement to acquire U.S. biotechnology firm The Medicines Co (MDCO.O) for about $7 billion, the Wall Street Journal reported on Saturday.

The deal, in which Novartis has agreed to pay $85 a share, could be announced this weekend, the Journal reported, citing people familiar with the matter.

Going by a fully diluted share count, the agreement is worth about $10 billion, according to the report.

Novartis declined to comment. The Medicines Co did not respond to a request for comment on Saturday.

The deal could broaden the Swiss drugmaker’s cabinet of heart medicines and shore up growth threatened by patent expirations.

Novartis has been hunting for a $5 billion acquisition in the United States, two banking sources told Reuters earlier this week without identifying a target.

New Jersey-based The Medicines Co’s top drug candidate is cholesterol-lowering drug inclisiran for heart patients. Novartis has historically had a strong cardiovascular drug franchise, but lost ground when Diovan, once a $6 billion-per-year seller, lost patent protection in 2012 and left the company without an immediate, innovative follow-up product.

Novartis has since been building up its portfolio, which now includes Entresto, a $1 billion seller for heart failure, as well as an experimental RNA-targeting molecule from Ionis Pharmaceuticals (IONS.O) that it licensed earlier this year for $150 million.
DeZwarteRidder
0
Philips komt met nieuwe behandeling longkanker - media

(ABM FN-Dow Jones) Philips heeft een nieuwe behandelmethode ontwikkeld tegen longkanker. Dit schreef het Financieele Dagblad woensdag naar aanleiding van een presentatie van het bedrijf.

Het gaat om geavanceerde röntgenapparatuur waarmee artsen ook kleinere tumoren in de longen kunnen opsporen en dat in een relatief vroeg stadium. Bovendien kan direct een behandeling plaatsvinden tijdens het stellen van de diagnose. In twintig ziekenhuizen wordt momenteel ervaring opgedaan met de nieuwe technologie van Philips.

De technologie behoort tot de nieuwste vorm van het 'nieuwe opereren', aldus het FD. Via de lies wordt meestal een katheter in de bloedbaan ingebracht, om vervolgens ingrepen uit te voeren in bijvoorbeeld de bloedvaten, het hart of zelfs de hersenen. Met de technologie van Philips kan zelfs de hele luchtwegenboom met zijn vele vertakkingen in beeld worden gebracht.

Philips levert hiervoor de beeldvormende apparatuur, dat wil zeggen de scanners die doktoren in staat stellen om een katheter naar de juiste plaats te leiden.

De technologie zal Philips komende week presenteren in de Verenigde Staten op het belangrijkste congres ter wereld voor radiologen, volgens de krant. Het bedrijf denkt met de technologie een voorsprong te hebben op concurrenten als General Electric en Siemens.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
DeZwarteRidder
0

Nieuwe test met donorbloed kan jaarlijks 400.000 proefkonijnenlevens redden

Dankzij een nieuwe test met donorbloed kunnen medicijnen voortaan zonder de inzet van proefdieren worden gecheckt op verontreinigingen die koorts geven. Wereldwijd worden hiervoor nu per jaar 400.000 konijnen gebruikt, die daarna sterven.
Edwin van der Aa 28-11-19, 06:00 Laatste update: 07:37

Universiteit Utrecht zet steeds minder proefdieren in: ‘We geven om ze, maar ze dienen ook een hoger doel’

,,Je meet koorts in een petrischaaltje”, zegt projectleider Eelo Gitz. ,,De laboratoriumtest maakt gebruik van een specifieke menselijke afweercel. Die wordt actief als het geneesmiddel een koortsverwekker bevat. De nieuwe test vindt dus koortsverwekkers zonder proefdieren.”

Sterker, de test van Sanquin maakt het geneesmiddel volgens de onderzoeker ook net wat veiliger omdat die daadwerkelijk een menselijke afweerreactie meet, in plaats van die van een konijn.

Donorbloed

De afweercellen voor de test worden gewonnen uit donorbloed. Donors worden speciaal hiervoor opgeroepen en ze geven iedere keer expliciet toestemming voor het gebruik van hun bloed voor dit soort onderzoek en tests. Elke donatie die hiervoor wordt gebruikt, spaart zo’n vijfhonderd konijnenlevens.

Frank Wassenberg, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren: ,,Dit zou een les voor de politiek moeten zijn. Het Rijk besteedt jaarlijks honderden miljoenen aan onderzoek met proefdieren, en minder dan een half procent daarvan gaat naar onderzoek zonder proefdieren.”

Proefdierenonderzoek is een doodlopende weg, vindt Wassenberg. ,,Het alternatief is betrouwbaarder, sneller en levert geen dierenleed meer op. Proefdiervrije testmethoden zijn in alle opzichten beter dan de ouderwetse dierproeven, heb het lef om daar nu een einde aan te maken!”

Proefdieren gespaard

Sanquin, zelf een non-profitorganisatie, staat nu op het punt om een samenwerking aan te gaan met een partner die ervoor zorgt dat de test breed beschikbaar komt. Zo kunnen volgens de organisatie de levens van een paar honderdduizend proefdieren gespaard worden.

Recent bleek al dat voor het eerst in vijfentwintig jaar de richtlijn voor het testen van medicijnen op schadelijkheid bij zwangerschap wordt aangepast. Daardoor zijn voortaan veel minder proefdieren nodig. Die maatregel kan wereldwijd jaarlijks zo’n 300.000 tot 400.000 proefdieren schelen.
DeZwarteRidder
0
Beursblik: Galapagos heeft robuuste pijplijn
05-12-2019 07:51 - Berenberg handhaaft koopadvies.

(ABM FN) Galapagos heeft een robuuste pijplijn en heeft daarbij zich op het halen van verschillende mijlpalen. Dit stelde analist Patrick Trucchio van Berenberg donderdagochtend in een rapport naar aanleiding van een door de zakenbank georganiseerde bedrijfspresentatie.

In 2020 zullen de spotlights gericht zijn op filgotinib voor ontstekingsziekten. Verschillende indicaties voor het middel worden uitgewerkt, waaronder voor reuma en chronische darmklachten. Volgens Berenberg zal filgotinib uiteindelijk een piekomzet van 4,5 miljard euro kunnen genereren.

Het middel GLPG1690 kan volgens Berenberg een piekomzet van 1,5 miljard euro gaan halen. Tussentijdse data worden begin 2021 verwacht voor dit middel tegen idiopathische longfibrose.

GLPG1972 voor knieartrose ligt volgens Trucchio ook op schema om fase IIa gegevens te genereren in de tweede helft van volgend jaar. Galapagos zal bovendien belangrijke mijlpaalbetalingen van Gilead ontvangen.

Meer nieuws rond het Toledo-programma, voor meerdere ontstekingsgebieden, kan in 2020 en 2021 worden verwacht. Indien dit succesvol blijkt, dan zal dit een verlagend effect hebben op het risicoprofiel van Galapagos.

Naast deze vergevorderde producten zal Galapagos volgens Berenberg de pijplijn blijven uitbreiden met nieuwe moleculen.

Berenberg heeft een koopadvies op Galapagos met een koersdoel van 176,00 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481
[verwijderd]
0
Ik wil jullie mening over het Duitse Biofrontera en haar belangrijkste product Ameluz.

Biofrontera heeft een werkend en goedgekeurd product: Ameluz dat een groei in verkoopvolumes kent sinds 2015. Ameluz is zowel in Europa (EMA) als ook in de VS (FDA) op de markt goedgekeurd als middel tegen actinische keratose (AK), een huidaandoening als gevolg van te veel in de zon te hebben gezeten. Ook is in het jaar 2017 Ameluz in Europa goedgekeurd tegen basaalcelcarcinoom (BCC). De FDA goedkeuring verwacht men in 2021. Er liggen nog kansen in het verschiet voor behandeling van acne en prickle cell carcinoma, kortom wederom enorme marktkansen.

Als je de wetenschappelijke studie wilt lezen van Ameluz zie:

www.ema.europa.eu/docs/nl_NL/document...

In het geval dat je dat in een andere taal wilt doen:

www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=...

Helaas is er door mij om onbekende redenen enige groeivertraging opgetreden (let wel vertraging geen verkoopafname). Wie kan mij uitleggen waarom? Ik haal het niet uit: Biofrontera AG (BFRA) CEO Hermann Lübbert on Q3 2019 Results - Earnings Call Transcript. Waarom heeft er zo’n onredelijke koersafstraffing plaatsgevonden? Ik vind het onredelijke gezien het feit dat Ameluz een superieur middel is in vergelijking tot wat er is en de marktkansen die (nog) in het verschiet liggen. Is er iets structureel veranderd?
DeZwarteRidder
0
Biogen maakt vaart met Alzheimer-medicijn

Gepubliceerd op 6 dec 2019 om 08:10 | Views: 1.374

NEW YORK (AFN/BLOOMBERG) - De Amerikaanse biotechnoloog Biogen en zijn Japanse partner Eisai maken vaart met hun experimenteel middel voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. De nieuwe testresultaten voor medicijn aducanumab werden bestempeld als een "mijlpaal" door het onderzoekspanel bij een farmaceutische conferentie in de Verenigde Staten.

Een hoge dosis van aducanumab, genomen voor een lange periode, zou "enige effectiviteit" kunnen hebben in de behandeling van Alzheimer, bleek uit de resultaten. Volgens een kenner uit het onderzoekspanel is het medicijn de eerste behandeling die de kernoorzaak van Alzheimer aanpakt. Dat opent de deuren om verder onderzoek in deze richting te voeren.

In oktober besloten Biogen en Eisai nieuw leven in de testen van het experimentele medicijn te blazen. De twee hadden eerder juist een punt gezet achter de onderzoeken, na teleurstellende resultaten. Die bleken naderhand toch mee te vallen.
DeZwarteRidder
0
Kabinet bepleit afbouw van grote marktmacht farmabedrijven in de EU

Nu nog krijgen fabrikanten die een medicijn hebben ontwikkeld ter bestrijding van zeer zeldzame ziekten, tien jaar het exclusieve recht dat middel in Europa te verkopen. Maar de vraag is of zo'n lange periode van marktexclusiviteit gerechtvaardigd is, vindt minister Bruno Bruins.

www.fd.nl
194 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
866,25  +0,90  +0,10%  10:10
 Germany40^ 17.802,60 +0,18%
 BEL 20 3.812,53 +0,47%
 Europe50^ 4.932,84 +0,38%
 US30^ 37.805,58 +0,21%
 Nasd100^ 17.578,40 +0,42%
 US500^ 5.037,51 +0,36%
 Japan225^ 38.086,71 +0,91%
 Gold spot 2.379,99 +0,80%
 EUR/USD 1,0679 +0,07%
 WTI 81,59 -0,75%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

Air France-KLM +2,28%
AZERION +2,05%
B&S Group SA +1,65%
VIVORYON THER... +1,54%
ArcelorMittal +1,49%

Dalers

Pharming -7,81%
PostNL -4,32%
ASMI -4,10%
BESI -2,07%
Avantium -1,94%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront