Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Gasloos of niet

1.767 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 ... 85 86 87 88 89 » | Laatste
jrxs4all
6
quote:

Willempie3 schreef op 12 november 2019 01:45:

[...]

De truuk van een warmtepomp is dat hij 75 procent van de energie uit de buitenlucht haalt. Je hebt stroom nodig voor de pomp, maar dat is maar 25 procent van wat je nodig zou hebben als je een simpel electrisch kacheltje van 30 euro zou gebruiken.

Die factor 4 haal je van je leven nooit met een lucht/water warmtepomp. Over een heel seizoen gerekend is het in de praktijk nog geen factor 3, reken 2,8. Met een bodem warmtepomp is een factor 4 wel haalbaar maar dan praat je over een investering van tienduizenden euro plus nog een keer dat bedrag voor de isolatie.

Ik betaal op dit moment inclusief alle belastingen 19,4 cent voor een kWh en 62,94 cent voor een m3.

Dus op stroom verwarmen met een warmtepomp is gelijkwaardig aan een m3:
19,4*9/2,8=62,36 cent. Vrijwel net zo duur als op gas, totaal onzinnige investering die warmtepomp.

Als je op pure kostenbasis gaat kijken dus zonder alle belastingen kost een kWh me 5,18 cent tegen 17,46 cent voor een m3. 5,18*9/2,8=16,64 cent. Een fractie goedkoper dan op gas maar nog steeds totaal onrendabel.

En als meer dan een paar groene gekken met een warmtepomp gaan verwarmen, dan kan het stroomnet dat totaal niet aan.

CO2 besparen ? Stel de stroom wordt met kolen opgewekt. Stoken op gas thuis heeft een rendement van bijna 100%. Die kolencentrale haalt ongeveer 1/3e en stoot per eenheid warmte 2 keer zoveel CO2 uit als gas. Dus qua CO2 een factor 2 * 3 = 6 ten opzichte van thuis stoken en daar haal je dan een factor 2,8 van terug met de warmtepomp. Conclusie: de dubbele CO2 uitstoot ten opzichte van thuis stoken op gas. Met een moderne gascentrale kom je ongeveer gelijk uit als thuis stoken.

Dan heb je dus ten koste van een enorme investering niets bereikt en het stroomnet kan het niet aan. Conclusie 2: zolang niet het overgrote deel van de stroom duurzaam wordt opgewekt en je die energie bovendien niet kan opslaan is van het gas gaan a. veel te duur, b. levert het geen CO2 besparing op.
Chiddix
2
Het kabinet verplicht gemeenten bij nieuwbouwwoningen zonnepanelen op het dak. Een regeling die sinds kort is ingegaan.
Willempie3
3
Je zou bijna gaan denken dat vermindering van CO2 niet het hoofddoel is, maar bijvoorbeeld iets heel anders: Geen aardgas uit Rusland kopen vanwege MH17 en Oekraine.
alexnr75
1
@jrxs4all,

Jij rekent met in te kopen stroom, waarbij de rekensom klopt als de door jou gehanteerde cop van 2,8 klopt. Hier kan je nog over discussiëren. Op tweakers.net zijn er genoeg praktijk gegevens met andere resultaten.

In het geval van zelf geproduceerde stroom is de rekensom anders en vervalt jouw argument w.b. het overbelasten van het stroomnet.
jrxs4all
7
quote:

Willempie3 schreef op 12 november 2019 13:33:

Je zou bijna gaan denken dat vermindering van CO2 niet het hoofddoel is
Gasloos is een verdienmodel. Een gigantisch verdienmodel, de lobbyisten van de bouw- en installatiebranche lopen zich het vuur uit de sloffen in Den Haag. Het gaat om honderden miljarden die ons uit de zak geklopt gaan worden.

Je kunt het als bedrijfsleven natuurlijk niet mooier bedenken, door de overheid afgedwongen klandizie.

Waarom denk je dat de VVD in dit dossier zij aan zij staat met de Groenlinkse mafklappers? Daarom dus.

jrxs4all
6
quote:

alexnr75 schreef op 12 november 2019 13:52:

In het geval van zelf geproduceerde stroom is de rekensom anders en vervalt jouw argument w.b. het overbelasten van het stroomnet.
Zeker weten van niet. Op het moment dat de warmtevraag het grootst is (in de 3 wintermaanden gebruik je pakweg de helft van de energie voor verwarming) is er juist heel weinig eigen stroomproductie.

Je kunt die stroom niet opslaan, dat je het hele jaar eigen stroom gebruikt is een illusie die door het salderen in stand wordt gehouden. Dat salderen wordt terecht afgeschaft.

Dan kun je dus in de wintermaanden dure fossiel opgewekte stroom gaan inkopen. En hoe meer mensen zonnepanelen gaan installeren, des te duurder wordt de stroom die in de wintermaanden geproduceerd moet worden. Afgezien van de brandstof kost een centrale namelijk net zoveel als hij stil staat dan als hij draait.
Gilaph
4
Het is de industrie die de potten met (overheids) geld aan de horizon zien blinken. Jij en ik gaan onder de mom van millieu hier het gelag betalen, wat nergens toe zal leiden. Ja , lege gasnetten en uitvallende electra netten.
mjmj
0
quote:

Gilaph schreef op 13 november 2019 09:44:

Het is de industrie die de potten met (overheids) geld aan de horizon zien blinken. Jij en ik gaan onder de mom van millieu hier het gelag betalen, wat nergens toe zal leiden. Ja , lege gasnetten en uitvallende electra netten.
Dit is onzin.
NewKidInTown
2
Ronald Engels
2
jrxs4all ,

Bravo voor je uitstekende en goed door gerekende commentaren, waar ik me ook ten volste in kan vinden.

M.v.g. Ronald
DeZwarteRidder
1
Geen subsidie meer voor warmtepomp in nieuwbouwhuis vanaf 1 januari
28 november 2019 08:35 Laatste update: een uur geleden

De subsidie voor warmtepompen in nieuwbouwhuizen en nieuwe kantoren vervalt op 1 januari 2020. Dit komt doordat nieuwbouwhuizen vanaf 1 juli vorig jaar geen gasaansluiting meer mogen krijgen.

De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een subsidie voor het verduurzamen van het huis.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat de ISDE-regeling wel wordt verlengd tot 2030. De maatregel wordt ook breder ingezet. Zo kunnen straks ook isolatiemaatregelen worden gefinancierd met de subsidie. In 2019 was 160 miljoen euro beschikbaar voor zakelijke gebruikers en particulieren.

Vereniging Eigen Huis zegt tegen RTL Z dat het afschaffen van de regeling pijnlijk is. De belangenclub merkt op dat subsidies voor verduurzaming vaak kort beschikbaar zijn en dat de budgetten snel op zijn. Mensen zouden worden overvallen wanneer een regeling afloopt.

Door: NU.nl Beeld: 123RF
rob77
3
In de Duitse stad waar ik woon ligt momenteel de stad vol met gasbuizen voor de vernieuwing van het gasnet. Ik heb gevraagd aan een van de medewerkers van het energiebedrijf waar het gas vandaan komt: "vroeger kwam het grotendeels uit Nederland maar tegenwoordig is het vrijwel volledig hoogcalorisch gas uit Rusland en Noorwegen"
haas
1
quote:

rob77 schreef op 28 november 2019 13:20:

In de Duitse stad waar ik woon ligt momenteel de stad vol met gasbuizen voor de vernieuwing van het gasnet. Ik heb gevraagd aan een van de medewerkers van het energiebedrijf waar het gas vandaan komt: "vroeger kwam het grotendeels uit Nederland maar tegenwoordig is het vrijwel volledig hoogcalorisch gas uit Rusland en Noorwegen"
eerst maar de groningers uitbetalen
haas
1
quote:

haas schreef op 29 november 2019 21:56:

[...]

eerst maar de groningers uitbetalen
Naar een kind zullen ze wel luisteren!

Kinderen in Groningen zien dagelijks de gevolgen van de aardbevingen om zich heen. Ze zien wat het doet met hun eigen huis en met de gebouwen in hun dorp. Op school leren ze om te schuilen onder hun tafeltje als de aarde weer begint te schudden. Thuis zien ze hoe boos, gefrustreerd en radeloos hun ouders zijn.

Edith Holscher, 12 jaar, wil met haar musical ‘Een Brief aan de NAM’ laten zien en voelen hoe het voor een kind is om op te groeien in het aardbevingsgebied. Samen met Femke, Natalie, Hugo, Gabriëlle, Iris en Kyra weet ze alle betrokken partijen in de aardbevingsproblematiek samen te brengen. Voor het eerst is er aandacht voor hun verhaal: het verhaal van de kinderen uit het aardbevingsgebied.

Voor meer informatie of een leuke impressie klik dan hier
www.kielzog.nl/theater/een-brief-aan-...
Ronald Engels
0
Forumleden, Interessante informatie: Elektrische CV-Water verwarmingsketels?

Bekijk deze Elektrische CV-Water circulatie opwarming-ketels eens van Thermogroup.nl, een zeer interessante oplossing voor de toekomst, wellicht als we gedwongen worden van het Gas af Te Gaan. Het is een opwarming-systeem CV-Water circulatie via een elektrische kleine warmtewisselaar, ik kan in hun documentatie nog geen vergelijk cijfers vinden van Gas naar Elektrisch CV-water verwarming verbruik?

Ik zal trachten uit te zoeken, wat het elektrisch verbruik op jaarbasis wordt bij 850 M3 gas verbruik nu, "dit is doorsnee gasverbruik van all onze appartementen hier in Hulst", hierbij hebben we de Overheid vermoedelijk nooit nodig, hooguit voor subsidies en misschien vergroten elektrische voedingskabels/kasten naar alle appartementen?

S.v.p. bestuderen graag en met deze firma minimaal eens contact opnemen voor maximale completere informatie,

M.v.g. aan Forumleden IEX

Advertentie en Internet Link van ThermoGroup, Rotterdam

Elektrische CV-Ketels vanaf 649€
Nieuwe klanten : -75€ korting & Gratis verzending
ThermoGroup.nl
Openen

========================================
Ronald Engels
0
Internetlink: ThermoGroup.nl, Rotterdam, nogmaals,

Elektrische CV-ketel vanaf 649 € van 4,5 kW tot 24 kW gratis ...

www.thermogroup.com › nl

De inzet van Thermogroep ... ThermoGroup elektrische CV-ketel : de slimme keuze om te vechten tegen de geplande veroudering ·
[verwijderd]
3
Waarom wordt de elektrische ketel in Nederland niet vaak toegepast:
Het antwoord is simpel; De energie kosten.

Elektrische ketel kosten rekenvoorbeeld -2-
We nemen als voorbeeld een woning uit 1990, welke matig is na-geïsoleerd, het gasverbruik over de laatste jaren is ca. 1200 m³ gas per jaar. In de woning hangt een HR-combiketel op aardgas. De eigenaar van deze woning wil van het gas af. De woning heeft overal radiatoren. We hebben de bewoner gevraagd zijn ketel op maximaal 50 graden te zetten voor verwarmen, daarmee kreeg deze bewonen zijn woning toch warm gedurende de winter. Een warmtepomp is dus een optie.

De redenatie:
In 1 m³ aardgas zit ongeveer 8,8 kWh netto afgegeven verwarmingsenergie.
De woning (inclusief tapwater) heeft dus 1200 x 8,8 kWh energie nodig = 10.560 kWh per jaar af te geven.

met aardgasketel (HR107) is het financieel plaatje voor deze woning: 1200 m³ x € 0,70 = € 840 ,- per jaar
met een elektrische ketel zou dit worden: 10.560 kWh x € 0,22 = € 2,323,- euro per jaar
met een warmtepomp type SPF 4 (rendement) , zou dit worden € 580,- euro per jaar

Vervolg..
We nemen een economische levensduur (tijdsduur waarnaar we het zouden kunnen vervangen) van 10 jaar.

Eenmalige aanschaf HR combiketel = € 1500 ,-
+ 10 jaar lang verbruik van € 840 per jaar
geeft per jaar totaal : € 990,-
Aanschaf E ketel + E boiler = € 2000,-
+ 10 jaar lang verbruik van € 2323,- per jaar
geeft totaal per jaar: € 2523,-
Aanschaf warmtepomp + boiler = € 8.000,-
+ 10 jaar lang verbruik van 580,- per jaar
geeft totaal per jaar: €1380,-

Conclusie: Een elektrische ketel is t.o.v. de warmtepomp gunstig in aanschaf, maar ongunstig in energieverbruik.
elektrische-ketel.nl/
JP Samosa
2
Chiddix
1
quote:

hosternokke schreef op 1 december 2019 17:21:

Waarom wordt de elektrische ketel in Nederland niet vaak toegepast:
Het antwoord is simpel; De energie kosten.

De redenatie:
In 1 m³ aardgas zit ongeveer 8,8 kWh netto afgegeven verwarmingsenergie.
De woning (inclusief tapwater) heeft dus 1200 x 8,8 kWh energie nodig = 10.560 kWh per jaar af te geven.

met aardgasketel (HR107) is het financieel plaatje voor deze woning: 1200 m³ x € 0,70 = € 840 ,- per jaar
met een elektrische ketel zou dit worden: 10.560 kWh x € 0,22 = € 2,323,- euro per jaar
met een warmtepomp type SPF 4 (rendement) , zou dit worden € 580,- euro per jaar


Eenmalige aanschaf HR combiketel = € 1500 ,-
+ 10 jaar lang verbruik van € 840 per jaar
geeft per jaar totaal : € 990,-
Aanschaf E ketel + E boiler = € 2000,-
+ 10 jaar lang verbruik van € 2323,- per jaar
geeft totaal per jaar: € 2523,-
Aanschaf warmtepomp + boiler = € 8.000,-
+ 10 jaar lang verbruik van 580,- per jaar
geeft totaal per jaar: €1380,-

Conclusie: Een elektrische ketel is t.o.v. de warmtepomp gunstig in aanschaf, maar ongunstig in energieverbruik.
elektrische-ketel.nl/

Electriciteitsverbruik warmtepomp voor 580 euro per jaar(SPF-4)? Lees ook andere verhalen. Installateurs gaan uit van 7000 a 8000 kWh verbruik warmtepomp per jaar. Kom je uit op 1600 a 1700 euro electriciteitkosten excl het andere electriciteitverbruik in huis. Lees ook hoger verbruik van de warmtepomp tot 12000 kWh in goed geisoleerde woning met vloerverwarming.
Opgemerkt, er zijn verschillende soorten warmtepompen(lucht, water, grondwater). Dan speelt grootte woning etc een rol en door hoeveel personen een huis bewoond wordt.
1.767 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 ... 85 86 87 88 89 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,39 -0,35%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 0,00%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 0,00%
 Gold spot 2.379,81 +0,02%
 EUR/USD 1,0643 -0,26%
 WTI 82,08 -0,16%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront