VolkerWessels « Terug naar discussie overzicht

Forum VolkerWessels geopend

1.735 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 ... 83 84 85 86 87 » | Laatste
[verwijderd]
0
Hoogleraar: 'Stikstofeffect woningbouw niet nihil, wel superklein'

Nederland zit op slot, en dat is vooral aan de intensieve landbouw te wijten. Dat stelt hoogleraar Maarten Krol van de Wageningen Universiteit in een reactie op de oproep van de NEPROM. De vereniging van projectontwikkelaars bepleitte vorige week een uitzonderingspositie in het stikstofdebat voor woningbouw, omdat woningbouw niet zou leiden tot verhoging van de stikstofdepositie in de Natura2000-gebieden. Krol pleit voor een snelle oplossing waarbij vooral de landbouwsector water bij de wijn doet.

Krol is ook duidelijk: de Nederlandse staat is té gemakkelijk geweest met het toestaan van activiteiten die te veel ammoniak en/of stikstofoxide uitstoten, waarvoor een beroep kon worden gedaan op het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Volgens de PAS moet er gecompenseerd worden. De Raad van State zetten eind mei een streep door het PAS, omdat deze compensatie bij veel aanvragen niet voldoende onderbouwd was.

Van de 160 zogeheten Natura 2000-gebieden staan er 118 bloot aan te veel ammoniak en/of stikstofoxide. Eind vorig jaar tikte het Europees Hof van Justitie Nederland daarvoor al op de vingers. De gevolgen van het arrest van de Raad van State zijn inmiddels bijna niet meer te overzien. Bestemmingsplannen voor bedrijventerreinen en woningbouwprojecten gaan de prullenbak in, de opening van Lelystad Airport komt nog meer op losse schroeven te staan en gisteren werd bekend dat het rijk de maximumsnelheid op diverse Rijkswegen onder druk van de uitspraak verlaagt naar 100 kilometer per uur.

'Onterechte vergunningstop'
De vereniging van projectontwikkelaars NEPROM riep vorige echter op tot een uitzonderingspositie voor woningbouw en claimde een snelle oplossing van het kabinet om de bouwstop ongedaan te maken. Want naast het sneuvelen van bestemmingsplannen, verlenen gemeenten sinds de uitspraak van de Raad van State geen bouwvergunningen meer. Onterecht, stelt de NEPROM, woningbouw leidt niet tot een verhoging van de stikstofdepositie in de Natura 2000-gebieden. Daarbij baseert de vereniging zich op ‘recent onderzoek van RIVM’ (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en een analyse die in opdracht van ‘lidbedrijven van de NEPROM bij concrete bouwprojecten is uitgevoerd’.

'70% van ons vlees is voor de export. Het is gek dat andere sectoren daar nu voor moeten boeten'
Volgens NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter leidt de bouw van een gemiddeld woningbouwproject tot ‘minder dan 1 gram stikstof per hectare per jaar; minder dan de inhoud van een zakje Chrysal voor in de vaas’, terwijl er vanuit andere bronnen, voornamelijk intensieve veeteelt en het verkeer, een equivalent van 100 kg kunstmest per hectare per jaar neerslaat. Een woordvoerder van het RIVM meldt dat het onderzoeksinstituut naar aanleiding van de PAS-uitspraak werkt aan een nieuwe ‘AERIUS-tool’, waarmee de stikstofdepositie als gevolg van projecten en plannen op Natura 2000-gebieden tot in detail kan worden berekend. Aan een uitspraak over de proportionaliteit van de schadelijkheid van woningbouw ten opzichte van de bijvoorbeeld intensieve veeteelt waagt het onderzoekinstituut zich liever niet. ‘De stikstofdepositie van woningbouw blijft vooralsnog een black box’, stelt de woordvoerder.

’Niet nihil, wel superklein’
Hoogleraar Maarten Krol vindt echter dat de ontwikkelaars een punt hebben. ‘De uitstoot als het gevolg van woningbouw is niet nihil, maar wel superklein’, reageert hij. Of dit in de verhouding van 1 gram voor woningbouw op 100 kilogram kunstmest is, zoals Uitzetter stelt, kan hij niet bevestigen. Wel weet hij te vertellen dat 68 procent van de stikstofdepositie in Natura-2000 gebieden een gevolg is van de landbouw, 17 procent afkomstig is van verkeer, 5 procent voor rekening komt van industrie, energie en afval, en de overige 10 procent afkomstig is van consumenten en een veelheid aan kleinere bronnen. ‘Woningbouw maakt hier onderdeel van uit. De stikstofdepositie in de woningbouw is bijvoorbeeld afkomstig van aggregaten en andere machines, maar ook de auto’s van toekomstige bewoners worden aan de stikstofdepositie toegerekend, net als stikstofuitstoot door verwarming van gebouwen.’

De NEPROM stelt dat de bouwsector onterecht onderdeel van een discussie is geworden waar ze geen deel aan heeft. Niet iedereen is het daarmee eens. Bijzonder hoogleraar integrale stikstofstudies aan de Vrije Universiteit Jan-Willem Erisman reageerde vorige week op Stadszaken: ‘De uitstoot kan nog zo verwaarloosbaar klein zijn; alles wat boven de nul zit, is volgens de Raad van State ontoelaatbaar.’ Ook de RIVM hanteert het standpunt dat de rechter heeft gesproken. Erisman verklaarde verder: ‘Nu de grenzen in zicht zijn kan het niet zo zijn dat je opeens aan de afspraken gaat tornen. Iedereen is nu wakker geworden. Ik zou zeggen: laat eerst maar zien dat je de depositie kunt reduceren.’

‘Uiteindelijk moet de commissie Remkes (een door minister Schouten ingesteld Adviescollege Stikstofproblematiek die op korte termijn met een beoordelingskader voor woningbouwprojecten, red.) met een iets slims komen waardoor ontwikkeling door kunnen gaan zonder dat natuurgebieden er onnodig onder leiden’, zegt Krol. ‘Het lijkt me in dat geval logisch dat de grootste vervuilers het meeste water bij de wijn doen. Dat komt erop neer dat de veestapel moet inkrimpen. In de hele klimaatdiscussie speelt onze landbouw een heel belangrijke rol.’

Hij vervolgt: ‘Het is eigenlijk onbegrijpelijk hoe onder druk van nationaal beleid ons land is uitgegroeid tot de tweede landbouw-exporterende natie op de wereld, met een enorme milieubelasting tot gevolg. 70% van ons vlees is voor de export. Het is gek dat andere sectoren daar nu voor moeten boeten. Er moet snel een oplossing worden gevonden.’

stadszaken.nl/ruimte/gebiedsontwikkel...
[verwijderd]
0
Erny
0
quote:

shutterspeedy schreef op 4 september 2019 18:09:

Hoogleraar: 'Stikstofeffect woningbouw niet nihil, wel superklein'

Nederland zit op slot, en dat is vooral aan de intensieve landbouw te wijten.
..................
De NEPROM stelt dat de bouwsector onterecht onderdeel van een discussie is geworden waar ze geen deel aan heeft.

‘Uiteindelijk moet de commissie Remkes (een door minister Schouten ingesteld Adviescollege Stikstofproblematiek die op korte termijn met een beoordelingskader voor woningbouwprojecten, red.) met een iets slims komen waardoor ontwikkeling door kunnen gaan zonder dat natuurgebieden er onnodig onder leiden’, zegt Krol.

stadszaken.nl/ruimte/gebiedsontwikkel...
Tegen de hoogste rechter is helaas geen beroep mogelijk. Alleen algehele elektrificatie van de bouwsector en van de toekomstige bewoners maakt bouwen in de toekomst nog mogelijk. Maar die transitie kost honderden miljarden bovenop alle andere milieumaatregelen van onze regering en duurt tientallen jaren. Maar tegen die tijd bevinden we ons al lang in een recessie, want investeren in het milieu is natuurlijk wat anders dan investeren in de economie.
Erny
0
quote:

T.overdose schreef op 5 september 2019 10:04:

Ik hoop dat ze meelezen in Den Haag; www.telegraaf.nl/financieel/706032325...
Voor Den Haag is klimaat de nieuwe godsdienst. Duizendmiljard lastenverzwaring om heel misschien 0.0000000001 graad temp. verhoging te voorkomen is geen enkel probleem. Dus waarom een uitzondering maken voor de bouw ? Woningnood lossen we wel op door met veel meer mensen samen te gaan hokken. Is goed voor de saamhorigheid en bespaard weer zorgkosten.
tradersonly
0
Kabinet bereidt 'onorthodoxe' maatregelen tegen woningtekort voor
VANDAAG, 09:24 POLITIEK
Het kabinet wil een miljard euro uittrekken voor subsidies aan gemeenten die nieuwbouwprojecten beginnen. Verder komt er een miljard beschikbaar voor fiscale kortingen voor woningcorporaties die nieuwbouw plegen.

Eerder was al uitgelekt dat het kabinet miljarden extra wil besteden om de woningmarkt te stimuleren en ingewijden bevestigen nu een bericht uit de Volkskrant over de 'onorthodoxe' manier waarop dat gaat gebeuren. De verdere details worden bekendgemaakt op Prinsjesdag.

De fiscale korting voor corporaties wil het kabinet regelen door de verhuurdersheffing te verlagen, de belasting die woningcorporaties moeten betalen voor sociale huurwoningen. Verder denkt het kabinet na over het schrappen van de overdrachtsbelasting voor starters en het extra belasten van huisbazen. Maar of die laatste twee ingrepen echt worden gedaan, hangt er ook van af of de Belastingdienst die maatregelen op korte termijn kan uitvoeren.

Hypotheekrenteaftrek
Haagse bronnen bevestigen ook dat de coalitie verdere beperking van de hypotheekrenteaftrek heeft bekeken, maar dat daar nu niets aan verandert.

Algemeen wordt het tekort aan woningen als een van de grootste problemen van deze tijd gezien. Dat probleem is nog urgenter geworden na de uitspraak van de Raad van State over de beperking van de uitstoot van stikstof. Gisteren klaagden wethouders in Den Haag en Eindhoven dat de woningbouw ernstig in de knel komt en dat er snel iets moet gebeuren.
Erny
0
quote:

tradersonly schreef op 5 september 2019 17:29:

Kabinet bereidt 'onorthodoxe' maatregelen tegen woningtekort voor
VANDAAG, 09:24 POLITIEK
Het kabinet wil een miljard euro uittrekken voor subsidies aan gemeenten die nieuwbouwprojecten beginnen. Verder komt er een miljard beschikbaar voor fiscale kortingen voor woningcorporaties die nieuwbouw plegen.
.....
Algemeen wordt het tekort aan woningen als een van de grootste problemen van deze tijd gezien. Dat probleem is nog urgenter geworden na de uitspraak van de Raad van State over de beperking van de uitstoot van stikstof. Gisteren klaagden wethouders in Den Haag en Eindhoven dat de woningbouw ernstig in de knel komt en dat er snel iets moet gebeuren.
Allemaal leuk, aardig en noodzakelijk, maar dat heeft de hoogste rechter dus onmogelijk gemaakt.
[verwijderd]
0
quote:

Erny schreef op 5 september 2019 21:33:

[...]

Allemaal leuk, aardig en noodzakelijk, maar dat heeft de hoogste rechter dus onmogelijk gemaakt.
Denk dat je de zin af moet maken

…. daar waar het gaat om projecten waarbij er een invloed is wb stikstofdepositie op natuurgebieden.
Erny
0
quote:

PJ schreef op 6 september 2019 09:48:

Als de hoogste rechter nu knettergek is?
Die is ongetwijfeld knettergek, zoals veel rechters, maar helaas doet dat niets af aan zijn uitspraak.
Erny
0
quote:

Sunshine Band schreef op 5 september 2019 21:37:

[...]

Denk dat je de zin af moet maken

…. daar waar het gaat om projecten waarbij er een invloed is wb stikstofdepositie op natuurgebieden.
Klopt, en dat blijkt vooralsnog bijna overal het geval te zijn. Probeer maar eens te bouwen zonder gevolgen voor de uitstoot van stikstof. Technisch onmogelijk.
De Zalm
0
DNFTT
0
quote:

Erny schreef op 5 september 2019 12:32:

[...]

Voor Den Haag is klimaat de nieuwe godsdienst. Duizendmiljard lastenverzwaring om heel misschien 0.0000000001 graad temp. verhoging te voorkomen is geen enkel probleem. Dus waarom een uitzondering maken voor de bouw ? Woningnood lossen we wel op door met veel meer mensen samen te gaan hokken. Is goed voor de saamhorigheid en bespaard weer zorgkosten.
Je hebt teveel naar die bral van een Beaudet geluisterd. Zijn grootste probleem is dat hij zonder al teveel kennis van zaken wat roeptoetert.
1000 miljard is voor zover het bedrag klopt geen kostenpost maar het is goeddeels een investering.
De gebakken pannetjes worden vervangen door glas met cellen, vensterglas gaat over naar trippel en een isolatiewaarde van 2,8 daar kom je niet meer mee weg.
Als Miep en Jan niet van plan zijn om wat aan hun woning te doen en de schoorsteen flink laten roken dan is dat een keuze, maar niet die van mij.
[verwijderd]
0
quote:

Erny schreef op 6 september 2019 11:31:

[...]
Klopt, en dat blijkt vooralsnog bijna overal het geval te zijn. Probeer maar eens te bouwen zonder gevolgen voor de uitstoot van stikstof. Technisch onmogelijk.
Misschien heb je overal verstand van.
Geef maar even aan: er wordt een getal van 18000 projecten genoemd waarvan onduidelijk is of en in welke vorm ze door kunnen. Hoeveel projecten zijn er in totaal 30.000, 100.000, 300.000? zegt u het maar!

u schrijft dat bijna overal de projecten minimaal vertraging oplopen; ook de projecten om stikstofuitstoot te beperken?

ja, er is zeker wat te doen rond de ontwikkeling van projecten nabij natuurgebieden, maar hou op met je ongefundeerde stemmmingmakerij
Erny
0
quote:

Sunshine Band schreef op 6 september 2019 21:24:

[...]

Misschien heb je overal verstand van.
Geef maar even aan: er wordt een getal van 18000 projecten genoemd waarvan onduidelijk is of en in welke vorm ze door kunnen. Hoeveel projecten zijn er in totaal 30.000, 100.000, 300.000? zegt u het maar!

u schrijft dat bijna overal de projecten minimaal vertraging oplopen; ook de projecten om stikstofuitstoot te beperken?

ja, er is zeker wat te doen rond de ontwikkeling van projecten nabij natuurgebieden, maar hou op met je ongefundeerde stemmmingmakerij
Ik haal mijn informatie vnl uit datgene wat door VolkerWessels zelf wordt aangedragen en uit de media. Als die informatie ongefundeerd is, prima hoor dan is deze informatie ongefundeerd. Dan is er dus mogelijk geen sprake van een significante impact op bouw- en infraprojecten, dat was een ongefundeerde uitspraak van VolkerWessels en pure stemmingmakerij. Willen kennelijk zelf dat de koersen inzakken, heel logisch inderdaad. De berekening van ABN Amro waaruit blijkt dat de sector maar liefst €14 mrd aan omzet misloopt is kennelijk ook ongefundeerd en daarom pure stemmingmakerij. Kortom, waar maken we ons eigenlijk druk over. Want ook de koersdaling van het aandeel VolkerWessels is dus ongefundeerd. Pure stemmingmakerij.
Erny
0
quote:

Japio_ schreef op 6 september 2019 17:48:

[...]
Je hebt teveel naar die bral van een Beaudet geluisterd. Zijn grootste probleem is dat hij zonder al teveel kennis van zaken wat roeptoetert.
1000 miljard is voor zover het bedrag klopt geen kostenpost maar het is goeddeels een investering.
De gebakken pannetjes worden vervangen door glas met cellen, vensterglas gaat over naar trippel en een isolatiewaarde van 2,8 daar kom je niet meer mee weg.
Als Miep en Jan niet van plan zijn om wat aan hun woning te doen en de schoorsteen flink laten roken dan is dat een keuze, maar niet die van mij.
Misschien heb je helemaal gelijk hoor. Maar zou je mij dan kunnen uitleggen op welke wijze wij deze investering in economische zin kunnen terugverdienen?
En dan heb ik het niet over de verdienmodellen van al die bedrijfjes en bureautjes aan wie al deze opdrachten worden gegund, want die draaien op subsidie,belastinggeld en gedwongen winkelnering. Aan de economie als geheel voegen deze dus niets toe, integendeel. En dan heb ik het ook niet over energiebesparingen en milieuvoordelen, want de door voorstanders gepresenteerde rekenmodellen kloppen niet.
[verwijderd]
0
Erg mooi dat je zo'n lijstje kunt produceren, waarmee je door de eenzijdigheid overigens al aangeeft geen interesse te hebben in de positieve kanten van het verhaal.

Laten we voorop stellen dat de opmerking over de relatie stikstofbeleid en projecten van Volkerwessels niet bedoeld was om aan te geven dat de impact op cijfers en werk van VW kritiek is, maar meer om de overheid eens wakker te schudden.

Banken gebruiken die opmerkingen graag om fluctuaties op de financiele markten te creeren; beleggers verkopen en kopen wat anders (of later weer terug) allemaal omzet en dat is mooi toch zal men bij ABN zeggen; we doen er even een rapportje tegenaan.

Even om aan te geven wat VW denkt dat de impact is voor de komende 6 maanden:

HALF YEAR RESULTS 2019
VolkerWessels reports stable underlying EBITDA of € 93 million and a record high order book of € 9,352 million

• Underlying EBITDA H1 2019 stable at € 93 million (including OpenIJ: € 85 million)
• Net result attributable to shareholders € 32 million (+68.4%), net result per share € 0.40 (H1 2018: € 0.24)
• Order book at historic high of € 9,352 million (+6.7%)
• Revenue increased to € 3,055 million (+10.3%)
• Expects to pay an interim dividend which is equal to the € 0.28 per share paid in November 2018
• Confirmation of outlook: 2019 EBITDA to increase, on track to meet medium-term objectives

de stikstofproblematiek kan dus wel impact hebben, maar VW voorziet dit niet voor komend half jaar. Er is dus tijd voor de overheid om het probleem op te lossen.

Vijf procent beperking stikstof in de agrarische sector maakt de bouwsector (en meer) vrij van problemen. Met stallenbouw zal het tijdelijk slechter gaan, maar ik geloof niet dat VW daar veel omzet maakt.

Als ze (overheid) het slim spelen ruilen ze de stikstofuitstoot van bijv nertsenhouderij die toch al moet verdwijnen in tegen andere economische pijlers prettig weekeinde
Erny
0
quote:

Sunshine Band schreef op 6 september 2019 23:46:

Erg mooi dat je zo'n lijstje kunt produceren, waarmee je door de eenzijdigheid overigens al aangeeft geen interesse te hebben in de positieve kanten van het verhaal.

Laten we voorop stellen dat de opmerking over de relatie stikstofbeleid en projecten van Volkerwessels niet bedoeld was om aan te geven dat de impact op cijfers en werk van VW kritiek is, maar meer om de overheid eens wakker te schudden.

Banken gebruiken die opmerkingen graag om fluctuaties op de financiele markten te creeren; beleggers verkopen en kopen wat anders (of later weer terug) allemaal omzet en dat is mooi toch zal men bij SBM zeggen; we doen er even een rapportje tegenaan.

Even om aan te geven wat VW denkt dat de impact is voor de komende 6 maanden:

HALF YEAR RESULTS 2019

VolkerWessels reports stable underlying EBITDA of € 93 million and a record high order book of € 9,352 million

• Underlying EBITDA H1 2019 stable at € 93 million (including OpenIJ: € 85 million)
• Net result attributable to shareholders € 32 million (+68.4%), net result per share € 0.40 (H1 2018: € 0.24)
• Order book at historic high of € 9,352 million (+6.7%)
• Revenue increased to € 3,055 million (+10.3%)
• Expects to pay an interim dividend which is equal to the € 0.28 per share paid in November 2018
• Confirmation of outlook: 2019 EBITDA to increase, on track to meet medium-term objectives

de stikstofproblematiek kan dus wel impact hebben, maar VW voorziet dit niet voor komend half jaar. Er is dus tijd voor de overheid om het probleem op te lossen.

Vijf procent beperking stikstof in de agrarische sector maakt de bouwsector (en meer) vrij van problemen. Met stallenbouw zal het tijdelijk slechter gaan, maar ik geloof niet dat VW daar veel omzet maakt.

Als ze (overheid) het slim spelen ruilen ze de stikstofuitstoot van bijv nertsenhouderij die toch al moet verdwijnen in tegen andere economische pijlers prettig weekeinde

Dank voor je zonnige kijk Sunshine Band ! Misschien helpt dit om mijn zorgen wat te verlichten. Prettig weekend.
mvdp
0
quote:

Erny schreef op 6 september 2019 11:31:

[...]
Klopt, en dat blijkt vooralsnog bijna overal het geval te zijn. Probeer maar eens te bouwen zonder gevolgen voor de uitstoot van stikstof. Technisch onmogelijk.
Technisch onmogelijk is wel erg absoluut geformuleerd. Allerhande andere aspecten maken het voor partijen momenteel allicht niet haalbaar, maar dat is wat anders.

1.735 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 ... 83 84 85 86 87 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
870,27  -3,75  -0,43%  25 apr
 Germany40^ 17.931,00 +0,08%
 BEL 20 3.857,94 -0,67%
 Europe50^ 4.952,68 +0,28%
 US30^ 38.124,13 0,00%
 Nasd100^ 17.428,55 0,00%
 US500^ 5.044,94 0,00%
 Japan225^ 37.725,14 0,00%
 Gold spot 2.331,61 -0,02%
 EUR/USD 1,0730 +0,30%
 WTI 83,75 +1,03%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

UNILEVER PLC +5,85%
RENEWI +4,68%
B&S Group SA +2,85%
Flow Traders +2,26%
Fugro +2,09%

Dalers

ADYEN NV -18,43%
VIVORYON THER... -8,38%
WDP -4,93%
Alfen N.V. -4,39%
CM.COM -3,66%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront