Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tracker Tips: Moody’s over ETF-liquiditeit

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. dec '21 Outlook 2022: mijn ETF-portefeuille voor 2022 10
  2. dec '21 Tracker Tips: een biotechnologische revolutie 1
  3. nov '21 Tracker Tips: een koperen belegging 4

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. SlechteBelegger 16 mei 2019 09:29
    Hetzelfde geldt overigens voor de onderliggende waarden zelf. In periode van crisis is er ook geen enkele bank meer die een prijs afgeeft in een bedrijfsobligatie. Bij de ETF's heeft de market maker in ieder geval nog de mogelijkheid om ze hedge te spreiden of tijdelijk te kiezen voor een alternatieve hedge.

    Daarnaast is het niet alleen zo dat de banken vanwege de regels niet marketmaken in de etf's. De banken zijn vaak veel te log en niet ingericht om te kunnen concurreren met de partijen die zich volledig richten op market making. Ze richten zich dan ook veelal op het doorplaatsen van grote orders naar deze partijen met een risicovrije commissie.
  2. [verwijderd] 17 mei 2019 09:43
    We hadden hier ooit een meneer die ook analyses schreef, zijn naam is Alexander van Elsloo zeg ik zo uit mijn hoofd. Dat wat jij nu zegt, zei hij in 2015 of 2016 al. Meneer werd toen tot op de grond afgebrand door onder andere Think ETF managers. Niets zo veilig als een ETF was het betoog van de, laten we het bij de naam noemen, belanghebbenden.

    Niet veel later had Alexander er dus geen zin meer in om hier stukjes te plaatsen. Jammer, want het was er een die ik erg hoog had zitten.

    Anyway, het klopt denk ik wel ja. Als iedereen en masse door de voordeur naar buiten wil, dan gaan die ETF's waarschijnlijk nog harder dan de onderliggende waarden, al is het alleen maar omdat de ''premie'' op/tussen bied- en laatkoers groter wordt bij de market maker/beheerder. Dat zie je ook bij turbo's op volatiele dagen. Die kan en mag men gewoon aanpassen en dat doet men dus ook.

    Als iedereen tegelijk van zijn ETF'jes af wil, wat doet bijvoorbeeld een BlackRock dan. Die zal dan ook de onderliggende waarden niet op de plank laten liggen lijkt me dus dan gaat het ze geld kosten om ervan af te komen. Het lijkt me een zekerheidje dat in ieder geval een deel van die kosten weer ergens opgehaald moet worden, hence grotere marges op bied/laat is dan het eerste waar ik aan denk.

    Ik denk dat het voor de lange termijn belegger niets uitmaakt overigens, die zit het gewoon rustig uit. De korte termijn belegger kiest waarschijnlijk voor andere producten dan een ETF.

    We gaan het nog wel een keer zien ergens in de komende 10 jaar. De afgelopen 10 jaar was een bullmarkt met wat tijdelijke dipjes, dus de komende 10 jaar komt er vast een hardnekkige berendip en ik ben benieuwd hoe de markt er dan uit komt te zien voor deze productgroep.
  3. SlechteBelegger 21 mei 2019 13:52
    Als iedereen tegelijk van zijn ETF'jes af wil, wat doet bijvoorbeeld een BlackRock dan. Die zal dan ook de onderliggende waarden niet op de plank laten liggen lijkt me dus dan gaat het ze geld kosten om ervan af te komen. Het lijkt me een zekerheidje dat in ieder geval een deel van die kosten weer ergens opgehaald moet worden, hence grotere marges op bied/laat is dan het eerste waar ik aan denk.

    Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen de marketmaker en de uitgever van de ETF's. De marketmaker is degene die de prijs in de markt bepaald. In een volatiele markt zal deze een grotere spread hanteren bij het prijzen van de ETF's. Maar zoals ik al aangaf zal dit ook in de onderliggende aandelen het geval zijn. Het voordeel van de ETF is juist dat de belegger met een transactie een heel breed assortiment aandelen kan handelen. Hier dient echter wel een prijs voor betaald te worden. En die prijs is inderdaad hoger naarmate de volatiliteit hoger is. Probeer echter maar eens om je hele portfolio van losse aandelen af te bouwen. Daar ben je waarschijnlijk ook wel even mee bezig.

    Als iedereen tegelijk van zijn ETF'jes af wil, wat doet bijvoorbeeld een BlackRock dan. Die zal dan ook de onderliggende waarden niet op de plank laten liggen lijkt me dus dan gaat het ze geld kosten om ervan af te komen.

    Dit stukje begrijp ik niet helemaal. Blackrock zelf doet namelijk helemaal niks. Pas zodra de ETF's bij Blockrock geredeemed worden, zal Blackrock de onderliggende aandelen van de betreffende ETF verkopen. Hier krijgen zij een vergoeding voor die vastligt in de algemene voorwaarden van de ETF. Deze kosten voor het redeemen of creeren neemt de marketmaker mee in het prijzen van zijn ETF's.

    Als je veel geld tot je beschikking hebt en het risico kan lopen dan kun je waarschijnlijk zelf goedkopen je portfolio opbouwen. Maar als je breed wilt beleggen zijn er niet heel veel goede en goedkope alternatieven voor de ETF's.

    Over de berendip gesproken. Ook in 2008 en 2011/2012 hebben de ETF's redelijk stand gehouden. De relatief 'gevaarlijke' ETF's waarbij de onderliggende waarde niet de aandelen maar een swap waren hebben dit in de afgelopen jaren veranderd waardoor bij alle uitgevers van ETF's de fysieke aandelen ook daadwerkelijk in bezit hebben. Juist deze met swaps afgedekte ETF's konden in roerige tijden flink van hun NAV gaan afwijken door de risico's in de betreffende swap.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links