Wereldhave « Terug naar discussie overzicht

Wereldhave 2019

4.713 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 232 233 234 235 236 » | Laatste
[verwijderd]
2
quote:

Arie S schreef op 12 april 2019 12:18:

te risicovol lijkt me om in wereldhave te stappen
nou dan doe je het toch gewoon niet, doei !
profbeleg11
0
quote:

pjotr3 schreef op 12 april 2019 13:19:

[...]

nou dan doe je het toch gewoon niet, doei !
inderdaad groot gelijk :)
Arie S
0
[verwijderd]
0
quote:

Arie S schreef op 12 april 2019 14:44:

beleggers die hier ooit zijn ingestapt die zijn wel de klos zeg . alleen maar zakken
idd ieder kwartaal dividend.
NLvalue
0
Shortmelding 11/4. Adelphi +0.07% naar 0.6% - schepje er bovenop.

Vandaag een mooie dag - rond de 207k totaal, 45k gedumpt, en opgezogen. Ben benieuwd wie de players zijn.

Businessmen
0
quote:

Ortega schreef op 10 april 2019 14:21:

+4% nog nooit meegemaakt hier.
Zoals ik al zei die 4% is alweer weg zoals we gewend zijn bij wereldhaven
florida7
0
Heeft wereldhave veel last van een mogelijk faillissement van Hudson’s Bay?
Voor zover mij bekend alleen Tilburg vestiging via wereldhave verhuurd?
keffertje
0
quote:

florida7 schreef op 13 april 2019 09:15:

Heeft wereldhave veel last van een mogelijk faillissement van Hudson’s Bay?
Voor zover mij bekend alleen Tilburg vestiging via wereldhave verhuurd?
Zie posting van economische vluchteling van enkele dagen geleden, die aangeeft dat het 3% op het directe resultaat zou schelen.
Economische Vluchteling
0
quote:

florida7 schreef op 13 april 2019 09:15:

Heeft wereldhave veel last van een mogelijk faillissement van Hudson’s Bay?
Voor zover mij bekend alleen Tilburg vestiging via wereldhave verhuurd?
Heb het nog even wat beter bekenen. In het jaarverslag staat de Frederikstraat met 13400m^2 er in voor €2,6m theoretische huur. Hudsons Bay zou zo'n 12500m^2 zijn. Dus ongeveer 2,4m huur op jaarbasis.
Base-case voor het geconsolideerde directe resultaat voor 2019 is zo'n €113,5m. dus het zal 2,1% kunnen schelen op jaarbasis. 6 cent per aandeel. Daardoor gaat de dividend payout ratio op jaarbasis met 2% omhoog naar 91%, dat is op de lange termijn niet houdbaar zonder groei, en zou dus een probleem kunnen zijn. WHV moet nu eenmaal 10-15% van het direct resultaat investeren om de centra up to date te houden.

Het zal de vraag zijn of heel HB Nederland failliet gaat, wat natuurlijk een grote stap voor ze zou zijn. En of Karstadt als moederorganisatie verantwoordelijk zal blijven om de huur door te betalen (geen idee hoe ze dit contractueel geregeld hebben). Grote kans dat het contract voor de resterende 16 jaar wordt afgekocht (Wat is een redelijke prijs voor 16 jaar x €2,4m?). Als het €10m+ oplevert heb je alweer voldoende middelen en tijd om alternatieven te vinden en de ruimte voor hen aan te passen.

Over all te veel vraagtekens nog om te voorspellen wat het gaat worden voorlopig, maar alles is op deze niveaus al ingesprijsd wat mij betreft.
NLvalue
1
Bedank Economische Vluchteling voor het uitspitten. Deimpact zal waarschijnlijk wat milder en gespreider zijn. Zie bijgaand artikel over de dynamiek tussen de (grotere) verhuurders en HB:

www.bd.nl/economie/hudson-s-bay-wil-m...
Economische Vluchteling
0
quote:

NLvalue schreef op 13 april 2019 11:24:

Bedank Economische Vluchteling voor het uitspitten. Deimpact zal waarschijnlijk wat milder en gespreider zijn. Zie bijgaand artikel over de dynamiek tussen de (grotere) verhuurders en HB:

www.bd.nl/economie/hudson-s-bay-wil-m...
Ah goede timing met het artikel, thanks!

"De huurbazen hebben bovendien zelf substantiële investeringen gedaan in het aanpassen en renoveren van de panden. Ook schermen ze met een concerngarantie van HBC. Daarin staat de juridisch spijkerharde garantie dat zij meerdere jaren lang de huur betaald krijgen. Tot nu toe hebben ze die ook altijd netjes ontvangen."

Concerngarantie van het moederbedrijf dus. Dat is in ieder geval mooi voor Wereldhave.

"Vraag is wel: hoeveel is die garantie in de toekomst waard? Verhuurders hebben geen belang bij een failliet Hudson's Bay, aan wie moeten ze hun panden anders verhuren?"

Grote kans dat er dus wel enige concessies kunnen komen, deel huurcontract af laten kopen en een deel van het pand herontwikkelen als er een goede optie is?

Leefloon
0
quote:

Economische Vluchteling schreef op 13 april 2019 12:08:

Grote kans dat er dus wel enige concessies kunnen komen, deel huurcontract af laten kopen en een deel van het pand herontwikkelen als er een goede optie is?
Juist, als er bijv. tenminste niet teveel jaren van de "meerdere jaren" zijn verstreken. Of dat de moeder inferieure huurders zoekt en vindt, en dan af is van een garantstelling. Een minimale looptijd van een huurcontract, bij leegstand, lijkt mij redelijk normaal voor deze grote panden.

Ik noemde eerder een collectiviteitskorting als voorbeeld voor een moeder om al dan niet echt harde garanties af te geven, maar investeringen in een pand zijn een ander voorbeeld. Anders zou je als verhuurder miljoenen moeten gaan investeren in een onbewezen, nieuw winkelconcept. Met garantie ligt het ondernemersrisico dan meer waar het thuishoort, namelijk bij de investeerder in die winkels.
junkyard
0
De signalen in 2019 (Intertoys-CoolCat-SissyBoy-HB) duiden erop dat huren in NL onder druk zullen blijven staan, deze partijen zullen allemaal bij WHV hebben aangeklopt om de huren te verlagen zodat een doorstart/verkoop beter haalbaar is. Alleen doorrekenen van een HB effect lijkt mij een onderschatting van de WHV problematiek. Als in Tilburg HB + SissyBoy vertrekt, dan zal door leegstand het gehele winkelgebied minder aantrekkelijk worden, en zullen ook huren in omliggende panden onder druk komen te staan. Als HB + SissyBoy met succes huren kunnen verlagen, een teken dat markthuren dalen, dan zullen overige huurders in hetzelfde winkelgebied dit ook eisen. Zie:

www.telegraaf.nl/financieel/2563963/v...

Na 'verkoop' van Blokker aan de CEO, is het wachten tot hier het Intertoys scenario wordt herhaald, wegsnijden uit de holding om vervolgens eenvoudiger tot faillissement + bijbehorende benodigde harde saneringen te komen.

Niet erg veel aan te doen voor WHV, hoort bij het zwakke vastgoed en dit zit verweven in het huidige koersniveau. Daarbij aan WHV om rekening te houden met nieuwe afboekingen, waarbij een dividend payout ratio van 90% te weinig buffer biedt. Lijkt mij verstandiger om de dividend payout op de minimale 75% te stellen (naar +/- 2 euro per aandeel), anders moet er bij kleine tegenvallers opnieuw vastgoed worden verkocht om de LTV beneden de 40% te behouden.
DeZwarteRidder
0
Hudson's Bay wil minder huur en kleinere winkels, verhuurders liggen dwars

Om de 15 slecht draaiende warenhuizen eindelijk winstgevend te krijgen, poogt Hudson’s Bay huurverlaging te bedingen bij verhuurders. Dat bevestigen betrokkenen aan het AD. De vastgoedbazen liggen dwars en beroepen zich onder meer op een spijkerharde meerjarige huurgarantie.
David Bremmer 13-04-19, 06:30

Anderhalf jaar na de opening van de eerste vestigingen in oa Amsterdam, Den Haag, Den Bosch, Leiden en Rotterdam, is het alarmfase tien voor Hudson's Bay. Consumenten blijven massaal weg. Het eerste volledige jaar leed Hudson’s Nederlandse warenhuizen een verlies van 80 miljoen euro, lekte eerder uit. En nu zou de Duitse moeder Karstadt overwegen nog dit jaar het faillissement aan te vragen, schreef het Duitse Wirtschaftswoche gisteren. Als er niks verbetert dreigen de Hollandse vestigingen tot 2028 een miljard euro te verliezen.

De nieuwe in januari aangetreden Duitse topman Armin Devender werkt hard aan een nieuwe strategie. Veel geld om te investeren is er niet, belangrijke voorwaarde is daarom dat winkels kleiner worden en de huren flink dalen, vertellen betrokkenen het AD. Om de klus te klaren heeft Hudson’s vastgoedadviseur Harper Dennis Hobbs ingeschakeld.

,,Hudson’s Bay probeert bij alle verhuurders middels minder vierkante meters een lagere huur te bedingen,” zegt Jos van de Mortel, eigenaar van Hudson’s onderkomen in Den Bosch. ,,Dit is al twee maanden gaande.”

Probleem

Jeroen Lokerse, CEO van vastgoedadviseur bij Cushman & Wakefield, adviseert de eigenaren. Hij bevestigt dat Hudson’s Bay minder huur wil betalen. ,,Veel warenhuizen hebben meerdere verdiepingen en met name de bovenste verdiepingen vormen een probleem voor Hudson’s. Die trekken onvoldoende klanten.”

Wat Hudson’s Bay betreft, kunnen er in ruil voor huurverlaging meerdere winkels in de panden komen, weet Lokerse. Eerder stond hij de verhuurders al bij rond het faillissement van V&D in 2015. ,,Als dat te moeilijk is valt ook te denken aan kantoren, hotels of woonruimte.”

De directie van Hudson’s Bay stuit voorlopig op een muur van onwil bij verhuurders, die recent vergaderden onder leiding van grootste vastgoedeigenaar CBRE. Ze wijzen op de langjarige contracten die zij in 2016 afsloten met Canadees moederbedrijf Hudson’s Bay Company (HBC). Die overeenkomsten zijn gesloten voor twintig jaar en bevatten ook nog opties om de overeenkomst vijf keer met tien jaar te verlengen. ,,De inkt van die huurcontracten is nog maar net droog,” klinkt het.

Verder lezen na de foto
Nog geen drie weken geleden werd het vijftiende filiaal van Hudson's Bay geopend, in Utrecht. Vraag is hoe lang het open blijft.
Geschorst en weet niet waarom
0
quote:

junkyard schreef op 13 april 2019 13:45:

De signalen in 2019 (Intertoys-CoolCat-SissyBoy-HB) duiden erop dat huren in NL onder druk zullen blijven staan, deze partijen zullen allemaal bij WHV hebben aangeklopt om de huren te verlagen zodat een doorstart/verkoop beter haalbaar is. Alleen doorrekenen van een HB effect lijkt mij een onderschatting van de WHV problematiek. Als in Tilburg HB + SissyBoy vertrekt, dan zal door leegstand het gehele winkelgebied minder aantrekkelijk worden, en zullen ook huren in omliggende panden onder druk komen te staan. Als HB + SissyBoy met succes huren kunnen verlagen, een teken dat markthuren dalen, dan zullen overige huurders in hetzelfde winkelgebied dit ook eisen. Zie:

www.telegraaf.nl/financieel/2563963/v...

Na 'verkoop' van Blokker aan de CEO, is het wachten tot hier het Intertoys scenario wordt herhaald, wegsnijden uit de holding om vervolgens eenvoudiger tot faillissement + bijbehorende benodigde harde saneringen te komen.

Niet erg veel aan te doen voor WHV, hoort bij het zwakke vastgoed en dit zit verweven in het huidige koersniveau. Daarbij aan WHV om rekening te houden met nieuwe afboekingen, waarbij een dividend payout ratio van 90% te weinig buffer biedt. Lijkt mij verstandiger om de dividend payout op de minimale 75% te stellen (naar +/- 2 euro per aandeel), anders moet er bij kleine tegenvallers opnieuw vastgoed worden verkocht om de LTV beneden de 40% te behouden.
Ik vraag me af wat er van de detailhandel overblijft. De afgelopen kabinetten zijn voor de middenstand niet gunstig geweest. Forse vaste lasten verhogingen en een BTW verhoging is er doorgevoerd. Voor de energiezuinige auto's zijn juist veel subsidies verstrekt. Veel banen gaan er verloren in de detailhandel. Zou het kabinet ook niet de winkels moeten gaan ondersteunen in plaats van veel naar de banksector en het milieu. Het zou jammer zijn als alle winkels zullen gaan verdwijnen. Ik moet er niet aan denken.
NLvalue
0
Het gaat vrij aardig met de detailhandel, al vele kwartalen op een rij:

www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/11/omzet...

Als je dit een beetje ontleedt, doen supermarkten het goed/electronica slecht. Je mag aannemen dat dit gemiddelde ook geldt voor de WHV top 10 huurders in NL.

Feit blijft zoals Junkyard terecht aangeeft dat er overtollige m2 winkel oppervlakte van sommige traditionele winkelcategorieen zal zijn die getransformeerd moet gaan worden of een nieuwe bestemming gaat zoeken.

V&D is een mooi voorbeeld; van de 57 winkels t.t. van het faillissement (2015) zijn er 20 omgebouwd tot woningvoorraad, en 15 tot Hudson Bay.

1 daarvan is van WHV. Waarvan de verdieping ooit prima leeg kan komen te staan, zonder dat t Tilburgse publiek daar ooit iets van zal merken. Jammer voor de huurinkomsten in 2021 van WHV, tot die tijd huurpenningen en afkoopsommen innen. Tussen de eerste signalen dat het fout zat met V&D en die uitkomst gaat een bijna een decennium zitten (..).

Apocalypse now is het niet, wel slow motion herontwikkeling van Nederlands vastgoed dat nog 20 jaar door zal gaan. En waar er meer dan genoeg kansen op waardecreatie liggen.

junkyard
0
quote:

NLvalue schreef op 14 april 2019 11:59:

Het gaat vrij aardig met de detailhandel, al vele kwartalen op een rij:

www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/11/omzet...

Naar mijn idee zeggen deze cijfers niet dat het vrij aardig gaat met de detailhandel, zeker niet met de WHV huurders.

Omzetstijging zegt namelijk weinig over marges / winstgevendheid, wat onder druk staat door online (prijs) concurrentie. Verder wordt de omzetstijging gedreven door een toename in online verkopen.

Omzetstijging in de non-food sector zit alleen in de doehetzelf, keukens, vloeren, meubels en woninginrichting. Dit type winkels zit vaak niet in winkelcentra, meer richting de woonboulevard.

De omzetdaling in kleding (-5%) is opvallend, en zal retailers hard raken.

De verwachting dat huurinkomsten in de loop van de komende jaren zullen dalen, raakt de marktwaarde van het vastgoed direct.

Herontwikkeling van winkelruimte klinkt leuk, maar zal bijna altijd minder opleveren dan tegen huidige voorwaarden blijven verhuren. Voorbeeld HB Tilburg, deze winkelruimte zal tegen +/- 4.000 euro per m2 in de boeken staan, een hogere m2 prijs dan woonruimte in hetzelfde gebied. Daarmee is conversie naar woonruimte incl. kosten verbouwing (en leegstand tijdens verbouwing) te beschouwen als kapitaalvernietiging, en alleen denkbaar als noodsprong (onverhuurbare ruimte) en afhankelijk van medewerking gemeente.
DrkBlg
0
www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190412_043...

Winkel werd voor de helft verkleind om sluiting te vermijden
Verhuurder daagt Carrefour voor rechter wegens “te klein”

( carrefour, belgie, genk )

4.713 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 232 233 234 235 236 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 14,100
Verschil +0,020 (+0,14%)
Hoog 14,100
Laag 14,000
Volume 92.718
Volume gemiddeld 90.760
Volume gisteren 57.121

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront