Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.132 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
voda
0
Damrak sluit lager

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten na een dag zonder veel richting.

De AEX daalde 0,3 procent tot 543,71 punten. De Midkap en AScX eindigden beide 0,1 procent lager.

Het was een markt die zich zijwaarts bewoog, zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger. In de middag trok de markt zich tijdelijk wat op aan de opening van Wall Street.

"Je zou kunnen zeggen dat de 'Powell put' een bodem onder de markt heeft gelegd", zei Zwanenburg. Eerdere vrees voor meer renteverhogingen in de VS is inmiddels geheel uit de markt verdwenen, na een recente versoepeling in de monetaire taal van de voorzitter van de Federal Reserve.

In Europa is er overigens net zo goed een 'Draghi put', dacht Zwanenburg. Ook de ECB-president kondigde aan de rente langer laag te houden, gezien de onrust over een vertragende wereldeconomie.

Toch is het sentiment in Europa slechter, en veel beleggers halen er hun beleggingen weg, na het sterke herstel in het eerste kwartaal, zei de beleggingsstrateeg: er is hier minder groei dan in de VS, minder innovatieve bedrijven. Ook stroomt er weer geld naar opkomende markten.

Een inversie van de rentecurve in de VS bracht afgelopen week weer recessievrees de kop opsteken, zei Zwanenburg, maar dat heeft zich niet doorgezet. Sombere signalen over de Duitse economie, die lijdt onder dalende export naar China, zouden inmiddels weer zijn getemperd door signalen van herstel in China. Net als in de VS voorziet Zwanenburg ook in Europa geen recessie.

Teleurstellende Duitse inflatiecijfers drukten op de euro. De Duitse inflatie daalde in maart tot 1,3 procent, van 1,5 procent in februari. Deze tegenvaller bevestigde de zwakke consumptie in de grootste economie van de eurozone. Die inflatiecijfers vallen al een hele tijd dan verwacht uit, volgens Zwanenburg.

's Ochtends bleek het economisch sentiment in de eurozone in maart te zijn gedaald, volgens definitieve cijfers.

Amerikaanse economische cijfers braken geen potten. De Amerikaanse economie bleek zoals verwacht te zijn gegroeid met 2,2 procent in het vierde kwartaal. De neerwaartse bijstelling kwam niet als een verrassing. In het derde kwartaal was de geannualiseerde groei nog 3,4 procent.

De aanstaande huizenverkopen in de VS daalden licht in februari, met 1 procent. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 5.000 tot 211.000, waar economen vooraf rekenden op 220.000.

Het muntpaar euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1223.

De olieprijzen daalden tot 1,1 procent. De Amerikaanse president Trump tweette donderdag weer eens dat de olieprijzen te hoog zijn en riep de OPEC op de output te verhogen om zo de prijzen te drukken.

Stijgers en dalers

In de AEX bewogen de meeste aandelen minder dan anderhalf procent ten opzichte van het slot van woensdag, behalve uitzender Randstad, dat ex-dividend noteerde en daardoor 3,5 procent prijs gaf.

Galapagos won 0,6 procent. De spanning bij beleggers over de langverwachte testresultaten van filgotinib is enorm, zei analist Jos Versteeg van Insinger Gilissen. De onderzoeksresultaten worden spoedig verwacht.

ING eindigde 0,9 procent lager. Minister van Financiën Wopke Hoekstra gaat het betalingsverkeer van de ministeries en rijksdiensten opnieuw aanbesteden, waardoor ING zijn contract als huisbankier van de overheid kan kwijtraken.

Unilever eindigde nagenoeg vlak. Het concern start een online advertentiebureau. Het bedrijf wil zeker weten dat echte mensen zijn advertenties bekijken, en geen bots. Bloomberg meldde dat Unilever zich heeft gemengd in de biedingsstrijd om het onderdeel van Nestlé dat huidverzorgingsproducten voor consumenten maakt. Nestlé zou de huidverzorgingsproducten, die ook een medische tak hebben, liefst in zijn geheel verkopen voor 8 tot 10 miljard dollar, meldde het persbureau.

Wolters Kluwer sloot 0,7 procent hoger. Het bedrijf slaat de handen ineen met het Amerikaanse Equifax. Dit maakten beide bedrijven donderdag bekend zonder financiële details te vermelden.

In de AMX werd Takeaway.com 2,6 procent meer waard. De maaltijdbezorger liet weten een flinke loonsverhoging door te voeren voor haar bestuurders. Aandeelhouders kunnen hier op 14 mei over stemmen.

Altice eindigde 0,2 procent lager. Het telecombedrijf rondde de verkoop van een belang van 49,99 procent in zijn dochterbedrijf SFR Fibre to the Home af. Nabeurs komt de kabelaar met de jaarcijfers.

Lampenfonds Signify leverde 1,7 procent in. Sectorgenoot Osram gaf een omzetwaarschuwing, voorziet lagere marges en een negatieve kasstroom.

Arcadis verloor 1,1 procent. Het ingenieurs- en adviesbureau neemt een meerderheidsbelang in het Britse EAMS Group. Kepler Cheuvreux noemde dit een interessante overname voor de lange termijn, die naar schatting 10 miljoen euro omzet en voor minder dan dat zou zijn gekocht.

Het lokaal genoteerde aandeel AND International sloot 12 procent lager na het openen van de boeken, terwijl DPA 8 procent won na het publiceren van jaarcijfers. DPA zag de omzet en winstgevendheid in 2018 oplopen, terwijl AND minder omzet behaalde. CEO Thierry Jaccoud sprak van een "overgangsjaar" voor AND.

Kardan verloor 10 procent. Het Israëlische investeringsbedrijf zag het verlies in het vierde kwartaal oplopen tot 13 miljoen euro, ondanks een positief effect van wisselkoersen van 5,5 miljoen euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten, noteerden de Amerikaanse beurzen vrijwel vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen eindigen verdeeld

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag verdeeld gesloten.

De Stoxx Europe 600 index sloot uiteindelijk 0,1 procent lager op een slot van 376,84 punten. De Duitse DAX steeg 0,1 procent tot 11.428,16 punten, de Franse CAC 40 eindigde 0,1 procent in de min op een slot van 5.296,54 punten en de Britse FTSE 100 won op 7.234,33 punten, 0,6 procent.

De Italiaanse beurs daalde 0,5 procent en de Spaanse beurs verloor 0,6 procent.

Het algemene sentiment wordt gedomineerd door de zorgen over de mondiale groei enerzijds en voorzichtig optimisme over de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China anderzijds.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets waren beleggers redelijk optimistisch over de handelsbesprekingen tussen de VS en China, die donderdag een vervolg kregen, zeker nu Beijing een aantal belangrijke voorstellen zou hebben gedaan om tot een akkoord te komen.

Topeconoom Peter Praet van de Europese Centrale Bank zei in een interview met Bloomberg donderdag dat de centrale bank onderzoekt of het mogelijk is om een stapsgewijs systeem op te zetten waarbij bepaalde deposito's die banken bij de ECB stallen, niet onderhevig zijn aan de negatieve rente. Nu leggen financials geld toe wanneer ze geld stallen bij de centrale bank. Ten tijde van economische zwakte zou het banken echter een impuls geven wanneer er wordt gewerkt met zo'n stapsgewijs rentesysteem.

Maar terwijl voorzitter Mario Draghi woensdag nog leek te hinten op actie, maakte Praet in gesprek met Bloomberg duidelijk dat dit niet op korte termijn verwacht hoeft te worden.

De zorgen over de mondiale economie zijn vooral op de obligatiemarkten merkbaar. Zo is de tienjaarsrente op Duitse staatsleningen momenteel weer negatief en is er in de VS sprake van een zogenoemde inverse rentecurve. De Duitse rente noteerde donderdag op -0,07 procent en daarmee het laagste niveau in ruim twee jaar. Met 2,44 procent is de Amerikaanse driemaandsrente inmiddels iets teruggezakt ten opzichte van eerder deze week, maar staat die nog wel boven de tienjaarsrente van 2,39 procent.

Op macro-economisch vlak werd donderdag onder meer bekend dat het economisch sentiment in de eurozone in maart is verslechterd. De index daalde met 0,7 procentpunt tot 105,5. Het consumentenvertrouwen bleef ook negatief in maart. De index verbeterde iets op maandbasis, van -7,4 naar -7,2.

De Duitse consumentenprijzen stegen in maart volgens de geharmoniseerde methode met 1,5 procent, bleek uit voorlopige data. Er was op een inflatie van 1,6 procent gerekend. In februari stegen de consumentenprijzen met 1,7 procent. "De sterker dan verwachte daling onderstreept de zwakke vraag in de grootste economie van de eurozone", aldus marktanalist Madden.

De Amerikaanse economie groeide in het vierde kwartaal van 2018 conform de verwachting met 2,2 procent, bleek uit definitieve cijfers, na een groei van 3,4 procent in het derde kwartaal.

De euro verhandelde rond het slot in Europa op 1,1221 dollar. Donderdagochtend vroeg kregen beleggers voor de euro/dollar 1,1255.

Het Britse pond stond donderdag onder druk ten opzichte van de euro en de dollar. Woensdagavond stemde het Lagerhuis over een aantal Brexit-opties, die het geen van allen haalden. "Een politieke impasse", volgens Madden.

De kans dat het Brexit-plan van premier Theresa May het in een derde 'meaningful vote' wel haalt, is nog altijd klein, ondanks dat zij heeft aangeboden om op te stappen wanneer de deal wordt geaccepteerd.

De olieprijs kwam onder druk te staan nadat de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter zei dat hij wil dat de OPEC de productie verhoogt om de prijzen te laten zakken.

Bedrijfsnieuws

Financiële waarden vielen donderdag op. Deutsche Bank leverde 3,4 procent in op een verhaal in de Financial Times dat de Duitse grootbank een emissie van 10 miljard euro overweegt voor de financiering van een fusie met Commerzbank. Eerder werd al bekend dat de Duitse overheid waarschijnlijk niet bereid is staatssteun te geven voor de fusie. Het aandeel Commerzbank daalde 3,3 procent.

Swedbank stond opnieuw onder druk en leverde 7,8 procent in na het ontslag van CEO Brigitte Bonnesen vanwege vermeende witwaspraktijken. Woensdag verloor de Zweedse bank al bijna 12 procent aan beurswaarde vanwege het schandaal.

Elders in Europa noteerden bankaandelen ook in het rood. ING Groep daalde 0,9 procent in Amsterdam, Société Générale verloor 1,9 procent in Parijs, UniCredit leverde in Milaan ook 1,9 procent in en Barclays eindigde 1,6 procent lager in Londen. Banco Santander verloor 1,2 procent in Madrid.

Bayer sloot 0,1 procent lager. Een jury in San Francisco heeft een kankerpatiënt een schadevergoeding van 80,3 miljoen dollar toegekend, omdat de man de ziekte zou hebben gekregen van het onkruidverdelgingsmiddel Roundup van Monsanto, dat inmiddels eigendom is van het Duitse chemiebedrijf. Bayer vecht de uitspraak aan.

Osram Licht verloor 13,4 procent. De lampenfabrikant kwam opnieuw met een waarschuwing en verwacht nu in plaats van een vlakke tot licht stijgende omzet een flinke daling, van 11 tot 14 procent voor het huidige boekjaar. Ook de marges komen vermoedelijk zwakker uit en de kasstroom zal zich negatief ontwikkelen, verwacht de sectorgenoot van Signify. Dat aandeel verloor in Amsterdam 1,7 procent.

Opvallende koersbewegingen waren er verder voor de Duitse bouwer Hochtief, die 10,7 procent daalde en farmabedrijf Evotec, die in Frankfurt juist 3,5 procent steeg.

Hochtief maakte bekend dat het Italiaanse Atlantia een belang van 8 procent in het Duitse bedrijf heeft verkocht om zo de schulden te verlagen. Atlantia kwam afgelopen zomer in het nieuws na het instorten van een verkeersbrug in Genua. Het bedrijf was verantwoordelijk voor de bouw en het onderhoud.

Farmabedrijf Evotec werd beloond voor prima jaarcijfers, waarbij de omzet met 42 procent steeg, en een positieve outlook voor het lopende boekjaar.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten, noteerden de Amerikaanse beurzen vrijwel vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX sluit hoger

(ABM FN-Dow Jones) De AEX index is vrijdag hoger geëindigd. Op een slotstand van 548,98 punten, steeg de Amsterdamse hoofdindex 1,0 procent. De AMX eindigde 1,9 procent in de plus en de AScX won 0,8 procent.

Op weekbasis steeg de AEX 0,8 procent en over heel het eerste kwartaal genomen zelfs meer dan 13 procent.

In het algemeen was het sentiment optimistisch vanwege de mogelijke handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China, zagen beleggingsspecialisten van online broker Lynx. "Zorgen over de economie werden aan de kant gezet."

De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin sprak van constructieve gesprekken die volgende week worden voortgezet in Washington. Dan schuift ook de Chinese vice-premier Liu He aan, bevestigde Mnuchin. Eerder deze week werd al bekend dat Beijing bereid zou zijn tot aanzienlijke concessies, met name op het gebied van intellectueel eigendom.

"Toch kunnen onderhandelingen nog maanden duren volgens de Amerikaanse onderhandelaren", aldus Lynx.

Galapagos was na positief nieuws de uitblinker in de AEX, terwijl Altice Europe bij de middelgrote fondsen een koerssprong maakte. Daarnaast was het de laatste dag van de maand. "Dan zie je wat zogeheten 'window dressing'. Er worden wat bijgekocht om portefeuilles op te poetsen", verklaarde fondsmanager Cees Smit van Today’s Groep.

Op macro-economisch vlak was het een drukke dag. Britse groeicijfers over het vierde kwartaal waren iets beter dan uit een eerdere raming bleek en het Amerikaanse consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan steeg in maart sterker dan een voorlopige raming eerder liet zien.

De persoonlijke inkomens en bestedingen in de VS bleken solide. De data werden opgedeeld in de bestedingen over januari, die licht stegen, en de inkomens over februari, die conform de verwachting ook licht toenamen. De data zijn belangrijk voor de Federal Reserve vanwege de PCE inflatie-indicator. Die liet in januari een minimale stijging op maandbasis zien. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 1,8 procent, tegen 1,9 procent in december.

Duitse economische data over de detailhandel en de arbeidsmarkt waren goed. De Franse inflatie zwakte in maart wat af. Verder bleek dat de Amerikaanse nieuwe woningverkopen in februari sterker dan verwacht zijn gestegen. De bedrijvigheid rond de regio Chicago verzwakte tussen februari en maart.

Het Britse parlement stemde vrijdag, de oorspronkelijke Brexit deadline, voor een derde maal over Theresa May's deal. Het akkoord dat zij in 2018 sloot met de EU werd in afgeslankte vorm in stemming gebracht. Ook in deze vorm haalde de deal het niet in het Lagerhuis, want 344 parlementariërs stemden tegen. Het Verenigd Koninkrijk heeft tot 12 april om een oplossing te verzinnen, anders verlaat het de EU echt zonder deal of dreigt een lange verlenging van Artikel 50.

May verklaarde na de stemming dat zij zich in blijft zetten voor een ordentelijke Brexit. Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad liet in een reactie op Twitter weten dat hij de regeringsleiders van de EU oproept voor een bijeenkomst op 10 april.

Het Britse pond daalde na de stemming ten opzichte van de euro en dollar. "De Brexit-saga duurt voort", concludeerde marktanalist David Madden van CMC Markets.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1226. Vanochtend verhandelde het muntpaar op 1,1228.

De olieprijzen gingen vrijdag omhoog, na een daling op donderdag. Toen riep de Amerikaanse president Donald Trump de OPEC op om de productie op te schroeven zodat de prijzen dalen.

Stijgers en dalers

Grootste stijger onder de hoofdfondsen was Galapagos. Het biofarmaceutische bedrijf won liefst 22,2 procent. Galapagos en partner Gilead Sciences hebben de primaire en secundaire einddoelen behaald bij een tweetal Fase 3 onderzoeksstudies met het potentiële reumamedicijn filgotinib, waardoor een belangrijke horde is genomen voor de vermarkting van het middel. KBC Securities verhoogde in reactie het koersdoel van 113,00 euro naar 124,00 euro en herhaalde het koopadvies voor het fonds. Jefferies was positief over de resultaten en verwacht een marktaanvraag van filgotinib in Europa op zijn vroegst in het derde kwartaal.

"Galapagos maakte positieve onderzoeksresultaten over het medicijn filgotinib bekend, maar het is de vraag of artsen dit medicijn ook gaan voorschrijven. Dus of het commercieel ook een succes werd. Het enthousiasme vind ik hier wat voorbarig", zei fondsmanager Cees Smit.

De verliezen in de AEX bleven zeer beperkt. AkzoNobel leverde 0,6 procent in.

Altice steeg in de AMX liefst 26,3 procent. De omzet van van het telecombedrijf bedroeg in het vierde kwartaal van 2018 3.644 miljoen euro, vrijwel gelijk aan de omzet in het vierde kwartaal van 2017. Analisten hadden juist gerekend op een daling op jaarbasis met 5 procent tot 3.527 miljoen euro. Altice heeft een tegenvallende winstgevendheid in het vierde kwartaal laten zien, maar gaf een bemoedigende hoewel erg ambitieuze outlook af, zo concludeerden analisten van Kepler Cheuvreux vrijdag. JPMorgan noemde de outlook van de kabelaar "solide".

SBM Offshore won 0,4 procent. Het heeft een boete ter waarde van 2 miljoen euro van de AFM gekregen. De beurswaakhond meent dat SBM Offshore tussen 2012 en 2014 soms niet tijdig melding maakte van ontwikkelingen, wat de oliedienstverlener bestrijdt. SBM Offshore gaat tegen de boete in beroep. KBC Securities noemde de omvang van de boete "beperkt".

AMG steeg in de Midcap 3,4 procent, terwijl Air France-KLM juist 0,9 procent inleverde, mogelijk in reactie op de winstwaarschuwing van TUI. Boskalis was de stevigste daler en leverde 2,3 procent in.

Bij de kleinere fondsen steeg Pharming 1,4 procent. Het heeft een minderheidsbelang in haar fill & finish-partner BioConnection genomen. Het biotechbedrijf meldde dat het belang wordt gefinancierd uit de contante verwerving van aandelen voor 1,6 miljoen euro en de conversie in aandelen van 2,5 miljoen euro aan vooruitbetalingen.

Accell was koploper met een winst van dik 5 procent. Sif Holding leverde 1,6 procent in.

Op de lokale markt steeg Stern Groep 1,8 procent. Het bedrijf maakt nieuwe financiële afspraken met zijn banken voor een driejarige overeenkomst van 60 miljoen euro, wanneer het zijn leasetak verkoopt. "Met de financierende banken, ABN AMRO, ING en Rabobank is een nieuw arrangement overeengekomen voor het geval aandeelhouders goedkeuring geven voor de verkoop van SternLease aan ALD Automotive op 31 mei 2019", aldus het concern. 25 miljoen euro van de verkoopopbrengsten zal naar verwachting van NIBC richting aandeelhouders van het Stern gaan, wat dit jaar goed kan zijn voor een dividend van 4,40 euro per aandeel.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de Amerikaanse beurzen op Wall Street in het groen. De Dow Jones index, S&P 500 en Nasdaq stegen gemiddeld 0,4 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten, na voorzichtig optimisme over de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vrijdag 0,6 procent hoger op 378,95 punten. De Duitse DAX liet een plus zien van 0,9 procent op 11.526,04 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 1,0 procent met een stand van 5.350,53 punten. De Britse FTSE 100 won vrijdag 0,6 procent op 7.279,19 punten.

"Beleggers zijn optimistisch over de voortgang van de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Beijing zou volgens bronnen van persbureau Reuters zelfs bereid zijn om flinke concessies te doen op het gebied van intellectueel eigendom.

"Toch kunnen onderhandelingen nog maanden duren volgens de Amerikaanse onderhandelaren", aldus onlinebroker Lynx.

Madden merkte op dat de onderhandelingen volgens de laatste berichten constructief verlopen en dit doet het beurssentiment goed. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin stelde dat de gesprekken volgende week worden voortgezet in Washington. Dan schuift ook de Chinese vice-premier Liu He aan, bevestigde Mnuchin.

Vorige week vrijdag leverden de beurzen nog flink wat winst in tegenvallende cijfers over de Duitse industrie. "Een groot deel van het verloren terrein werd deze week weer teruggewonnen", aldus Madden, mede geholpen door zalvende woorden van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank. Draghi wil de rentes vooralsnog ongemoeid laten om de economie in de eurozone te steunen. "Negatief economisch nieuws, lijkt positief nieuws voor de aandelenmarkten."

Naast de handelsonderhandelingen stond vrijdag ook de volgende sessie in het Britse Lagerhuis centraal. Het akkoord dat premier Theresa May in 2018 sloot met de EU werd in afgeslankte vorm in stemming gebracht. Ook in deze vorm haalde de deal het niet in het Lagerhuis, want 344 parlementariërs stemden tegen. Het Verenigd Koninkrijk heeft tot 12 april om een oplossing te verzinnen, anders verlaat het de EU echt zonder deal of dreigt een lange verlenging van Artikel 50.

May verklaarde na de stemming dat zij zich in blijft zetten voor een ordentelijke Brexit. Voorzitter Donald Tusk van de Europese Raad liet in een reactie op Twitter weten dat hij de regeringsleiders van de EU oproept voor een bijeenkomst op 10 april.

Het Britse pond daalde na de stemming ten opzichte van de euro en dollar. "De Brexit-saga duurt voort", concludeerde Madden van CMC.

Op macro-economisch vlak kwamen er diverse cijfers uit Duitsland. De Duitse detailhandel verkocht vorig maand bijna vijf procent meer, terwijl de importprijzen met 1,6 procent stegen en de werkloosheid conform verwachting daalden naar 4,9 procent.

Verder groeide de Britse economie in het vierde kwartaal met 1,4 procent, 0,1 procentpunt meer dan in een eerdere raming.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent in het groen op 60,07 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 67,49 dollar moest worden neergeteld, een plus van 0,6 procent.

De euro/dollar noteerde vrijdag rond het slot op 1,1226 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1230 dollar en donderdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1226 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Hennes & Mauritz steeg vrijdag 9,6 procent, nadat het Zweedse modebedrijf een winstdaling bekendmaakte, maar die was beperkter dan analisten vooraf hadden voorzien.

De uitblinker in Amsterdam en Brussel was Galapagos, met een koerswinst van 22,2 procent. Galapagos en partner Gilead Sciences hebben de primaire en secundaire einddoelen behaald bij een tweetal Fase 3 onderzoeksstudies met het potentiële reumamedicijn filgotinib, waardoor een belangrijke horde is genomen voor de vermarkting van het middel. Galapagos maakte het nieuws donderdagavond bekend.

TUI gaf een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar af in verband met de inkoop van extra vluchtcapaciteit om de uitval van de capaciteit van de Boeing 737 tot en met half juli op te vangen. De koers van het aandeel TUI ging vrijdag met 4,5 procent onderuit.

Credit Suisse heeft het koersdoel voor Altice Europe verhoogd van 2,15 naar 2,40 euro met een onveranderd Neutraal advies. Het aandeel schoot vrijdag 26,3 procent omhoog, na donderdagavond met kwartaalcijfers te zijn gekomen. JPMorgan Cazenove sprak van solide resultaten.

Het Duitse Wirecard daalde ruim 8,7 procent. Eerder deze week liep het aandeel nog flink op, nadat een extern onderzoek geen grote misstanden aantoonde.

Tussenstand Wall Street

De Dow Jones index koerste rond het sluiten van de Europese beurzen 0,6 procent hoger op 25.860 punten, de S&P 500 won 0,4 procent op 2.827 punten en de Nasdaq steeg 0,5 procent tot 7.711 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Vliegende start voor AEX in tweede kwartaal

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is het tweede kwartaal prima begonnen. De AEX sloot maandag 0,9 procent hoger op 554,14 punten. De AMX won 1,4 procent en de AScX steeg 0,7 procent.

Beleggers waren de eerste dag van het nieuwe kwartaal in een "hosanna-stemming", vanwege de onverwachte groei van de Chinese bedrijvigheid, zagen beleggingsspecialisten van online broker Lynx.

"Ondanks de handelsoorlog en recessievrees blijven aandelen goed presteren. Is dit misschien dan toch de laatste fase, die vaak bekend staat als de overdrijvingsfase?", vraagt de online broker zich evenwel af.

Van de aanhoudende onrust rond Brexit trekken beleggers zich vooralsnog weinig aan, ook al werd de deal van premier Theresa May met de EU daarover vrijdag opnieuw weggestemd en lijkt de chaos binnen haar eigen Conservatieve partij compleet, ruim een week voordat de nieuwe Brexit deadline zich aandient. Maandagavond volgen in het Britse parlement opnieuw een aantal niet-bindende stemmingen over Brexit-alternatieven.

Meer aandacht is er voor de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Washington worden voortgezet. "Die lijken weer eens in een afrondende fase te zijn beland. De markten blijven de hoopgevende berichten eten als zoete koek", aldus Lynx.

Maandag draaide het vooral om de inkoopmanagersindexen voor de maakindustrie, die een gemengd beeld lieten zien in verschillende delen van de wereld.

Uit cijfers van Markit Economics en Caixin kwam naar voren dat de Chinese industrie in maart is gegroeid. De inkoopmanagersindex steeg van 49,9 in februari naar 50,8 afgelopen maand. De data bevestigden officiële overheidscijfers die dit weekend verschenen. "Met een soepeler financieringsklimaat, overheidsinspanningen om de private sector te ondersteunen en de positieve vooruitgang die is geboekt in de handelsbesprekingen tussen de VS en China, herstelde de maakindustrie in maart", volgens macro-econoom Zhengsheng Zhong van Caixin.

In de eurozone was het beeld minder rooskleurig. De inkoopmanagersindex daalde van 49,3 in februari naar 47,5 in maart. Het vertrouwen daalde bovendien tot het laagste niveau in zes jaar.
"De inkoopmanagersindex van maart toonde de sterkste krimp in de maakindustrie in de eurozone sinds de mondiale schuldencrisis in 2012 zijn dieptepunt bereikte", zag econoom Chris Williamson van Markit. Volgens Williamson zijn de neerwaartse economische risico's toegenomen en zou de trend in het tweede kwartaal zeker verder kunnen verslechteren.

In het Verenigd Koninkrijk trok de groei in de industrie in maart aan, terwijl in de VS sprake was van een gemengd beeld. Zo liet de inkoopmanagersindex van Markit tussen februari en maart een verdere daling zien, tot 52,4. Dat was het laagste niveau in bijna twee jaar. Volgens econoom Williamson van Markit zet de maakindustrie in de VS in toenemende mate druk op de algehele economie. Hij sluit een verdere verzwakking in april niet uit.

Daar stond tegenover dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie zoals ISM die meet, tussen februari en maart juist een stijging toonde. De inkoopmanagersindex kwam met 55,3 bovendien beter dan verwacht uit.

Verder bleken de Amerikaanse detailhandelsverkopen, een belangrijke graadmeter voor de economie in de VS, in februari onverwacht gedaald. Er was een stijging van 0,2 procent voorzien ten opzichte van januari, maar de detailhandelsverkopen in de VS daalden juist met 0,2 procent. In vergelijking met een jaar eerder was wel sprake van een toename. In de eurozone verzwakte de inflatie tussen februari en maart licht.

Later deze week verschuift de aandacht naar het tweetal Amerikaanse banenrapporten, op woensdag en vrijdag, en de notulen van de laatste vergadering van de Europese Centrale Bank, op donderdag.

Het muntpaar euro/dollar verhandelde maandag rond het Europese slot op 1,1214. Maandagochtend kregen beleggers voor elke euro 1,1244 dollar.
Olieprijzen stegen ruim een procent.

Stijgers en dalers

Na een winst van meer dan 20 procent op vrijdag, klom Galapagos maandag een meer bescheiden 1,0 procent. Eind vorige week kwam het biotechbedrijf met positieve onderzoeksresultaten voor ontstekingsmedicijn filgotinib als behandeling tegen reuma. Hiermee ligt de weg open naar een marktaanvraag voor het middel. Dit weekend sprak CEO Onno van de Stolpe tijdens de VFB Beleggersdag in Antwerpen bovendien de ambitie uit dat hij met Galapagos tot de beste tien farmabedrijven ter wereld wil gaan behoren. Ook herhaalde de topman dat een overname van Galapagos niet in het voordeel zou zijn van het bedrijf. De mogelijke kaper op de kust Gilead zou Van de Stolpe hebben verzekerd de zelfstandigheid van Galapagos te respecteren. Barclays verhoogde maandag het koersdoel.

ING Groep kreeg een kleine koersdoelverhoging bij Jefferies, terwijl UBS het koersdoel voor de bank juist iets verlaagde. Het koopadvies werd voor beiden wel gehandhaafd. ING steeg maandag 2,4 procent. ABN AMRO won 1,0 procent en Aegon ging 2,9 procent omhoog.

Het aantal dalers in de AEX bleef maandag beperkt. KPN leverde 1,5 procent in.

Cyclische aandelen als die van ArcelorMittal en Aperam deden het goed in de hoofdindex en de Midcap, met winsten van gemiddeld 5 procent. AMG kreeg bij ING een koersdoelverlaging met een ongewijzigde koopaanbeveling en won 0,9 procent.

In de AMX zag PostNL de beurswaarde met 6,0 procent toenemen. Berenberg verhoogde het advies voor PostNL van Houden naar Kopen en handhaafde daarbij het koersdoel op 2,75 euro, vanwege optimisme over de Nederlandse markt.

Air France-KLM leverde 0,2 procent in. Sectorgenoot easyJet liet zich voorzichtig uit over de tweede jaarhelft van het lopende gebroken boekjaar.

Flow Traders verloor 2,0 procent bij een gebrek aan marktvolatiliteit.

Bij de kleinere aandelen steeg Kiadis Pharma 4,6 procent. Aandeelhouders stemden vrijdag bij de jaarvergadering in met een beschermingsconstructie en gaven akkoord voor de bevoegdheid van het bestuur om extra aandelen uit te geven. Dit biedt Kiadis de mogelijkheid om meer kapitaal op te halen voor een eventuele beursgang in de Verenigde Staten.

Nedap voerde de AScX aan en won 4,8 procent. Accell, dat vorige week nog sterk steeg, leverde 2,2 procent in.

Het lokaal genoteerde Value8 steeg 1,1 procent na jaarcijfers.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Amsterdam, kleurde Wall Street ook groen. De S&P 500 won 0,9 procent en de Dow Jones index zelfs een vol procent, net als de Nasdaq.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
voda
0
Europese beurzen eindigen fors hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag hoger gesloten, na optimisme over een aantrekkende Chinese economie en een beter mondiaal handelsklimaat.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 1,2 procent tot 383,68 punten, de Duitse DAX klom 1,4 procent naar 11.682 punten en voor de Franse CAC 40 was er een plus van 1,0 procent op 5.405 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,5 procent hoger op 7.317 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets waren de stijgingen te danken aan meevallende cijfers over de Chinese industrie en optimisme over het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China.

Analist Justin Blekemolen van Lynx sprak van een hosanna-stemming op de beurzen, na mooie plussen in de Aziatische handel en stevig hogere Amerikaanse futures.

"Verder hebben de Britten nog twaalf dagen om iets te regelen, want dan verstrijkt de nieuwe deadline voor vertrek uit de Europese Unie. Alhoewel de beurzen zich voorlopig niet zoveel aantrekken van de Brexit. Des te meer van de handelsoorlog, en die lijken wel eens in een afrondende fase te zijn beland", aldus Blekemolen.

Positieve Chinese macro-economische data gaven het sentiment voorbeurs een stevige boost en verminderde zo de zorg over de wereldwijde economische vertraging. De Chinese inkoopmanagersindex voor de industrie herstelde van van 49,9 in februari naar 50,8 in maart. Cijfers van de Chinese overheid wezen ook op groei.

Europese data lieten daarentegen een verdeeld beeld zien. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde van 49,3 naar 47,5 afgelopen maand, wat wijst op toenemende krimp. Ook de Duitse index daalde, tot het laagste niveau in bijna zeven jaar, terwijl ook de Franse industrie een krimp liet zien. In Spanje sloeg de krimp juist om naar groei. In Nederland daalde de groei fractioneel, terwijl de Britse index naar zijn hoogste niveau in dertien maanden steeg.

Verder bleek dat de inflatie in de eurozone in maart is gedaald tot 1,4 procent, van 1,5 procent in februari, terwijl de werkloosheid in de eurozone in februari stabiel was op 7,8 procent. Dat is het laagste niveau in meer dan 10 jaar.

's Middags waren er gemengde cijfers over de Amerikaanse economie. De detailhandelsverkopen in februari lieten een kleine daling zien, waar juist een kleine groei was verwacht. De inkoopmanagersindex van ISM voor de industrie verbeterde van 54,2 tot 55,3, wat Madden bemoedigend noemde na het relatief zwakke cijfer voor de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex van Markit wees wel op een groeivertraging, maar meestal dichten Amerikaanse beleggers meer waarde toe aan de cijfers van ISM. Verder stegen de bedrijfsvoorraden in januari iets sterker dan verwacht en stegen ook de bouwuitgaven in februari.

Olie noteerde maandag tot 1,5 procent hoger, mede aangejaagd door het optimisme over de aantrekkende Chinese industrie.

De euro/dollar noteerde op 1,1214. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1231 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1216 op de borden.

Bedrijfsnieuws

EasyJet sloot 10 procent lager. De prijsvechter boekte in de eerste zes maanden van het lopende gebroken boekjaar wisselende resultaten en uitte zich voorzichtig over de tweede jaarhelft.

Osram eindigde 4 procent hoger, hoewel de topman zich in de Frankfurter Allgemeine pessimistisch een omzetdaling van 11 tot 14 procent dit boekjaar zei te voorzien. Hij zei echter ook stevig in gesprek te zijn met Bain en Carlyle over een eventuele overname van het lampenbedrijf.

UCB moet meer informatie aan de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) geven, dat de midazolam neusspray aan het evalueren is. Het aandeel won 1,6 procent.

De autosector deed het goed, na positieve signalen uit China over importheffingen op buitenlandse auto's en auto-onderdelen. Daimler steeg 4 procent, terwijl auto-onderdelenproducent Faurecia 7 procent won en Valeo ruim 6 procent kon bijschrijven.

Halfgeleiders deden het ook goed, met 4,6 procent winst voor Infineon en bijna 4 procent voor STMicroelectronics.

In de bankensector was het Nederlandse ING in trek, na positieve rapporten van UBS en Jefferies. Het aandeel sloot 2,4 hoger.

Spaanse banken waren nog geliefder. Banco Bilbao Viscaya uit Spanje werd 4,4 procent meer waard na een koopadvies en koersdoelverhoging door Deutsche Bank, dat optimistisch is over de nieuwe Mexicaanse regering. Banco Santander won 3,4 procent, ondanks een kritisch rapport van Jefferies. De bank presenteert deze week zijn nieuwe strategie.

RTL benoemde bestuursvoorzitter Thomas Rabe als nieuwe CEO na het onverwachte terugtreden van Bert Habets, die dit om persoonlijke redenen doet. Het aandeel steeg 0,9 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het sluiten van de Europese beurzen hoger. De S&P 500 index stond 0,8 procent in het groen. de Dow Jones index en de Nasdaq Composite stegen elk 0,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Galapagos en ING helpen Damrak hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag hoger gesloten.

De AEX index sloot 0,3 procent hoger op 555,94 punten. De Midkap-index won 0,7 procent tot 781,52 punten en de AScX index steeg een kwart procent tot 990,49 punten.

"De stemming blijft positief", concludeerde vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. Weliswaar liep de winst aan het einde van de dag wat terug, omdat Wall Street in de rode cijfers zakte, maar Nijkamp zag hier geen groot nieuws aan ten grondslag liggen.

De aandelenbeurzen klommen maandag sterk na signalen dat de Chinese economie aan het uitbodemen is. Het wachten is nu op inkoopmanagersindices over de dienstensector woensdag die dat hopelijk kunnen bevestigen. "Dat zou een positief signaal zijn", aldus Nijkamp.

Verder is de beurs in afwachting van de uitkomst van Brexit en van het Amerikaans-Chinese handelsakkoord, en zit de handel in een rustige fase in aanloop naar het nieuwe kwartaalcijferseizoen dat halverwege april van start gaat in de VS.

"Daar wordt niet al te veel van verwacht", zei Nijkamp. Beleggers rekenen op winstdalingen na de dip in de economische groei, waar de beurs eind vorig jaar op anticipeerde. Inmiddels lopen de aandelenmarkten alweer vooruit op een verwacht economisch herstel in de tweede helft van het jaar, zei Nijkamp. Ook DNB-voorzitter Klaas Knot hintte daar vorige week al op. De vraag is of bedrijven dat herstel straks ook zien aankomen.

Aandelenkoersen van banken herstelden in lijn met met de Amerikaanse rentecurve, die weer steiler werd na de inversie vorige maand.

De macro-economische agenda was vandaag karig. De Amerikaanse orders voor duurzame goederen daalden in februari met 1,6 procent, waar een daling met 2,1 procent was verwacht.

Een inkoopmanagersindex van ISM voor de regio New York liet voor het eerst in zeven maanden een beter bedrijfsklimaat zien, hoewel de vooruitzichten voor de komende zes maanden juist sterk verslechterden, zelfs tot het laagste niveau in bijna tien jaar.

Woensdag volgen inkoopmanagersindices voor de dienstensector in maart van over de hele wereld en het ADP banenrapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Het muntpaar euro/dollar noteerde licht lager op 1,1186. De olieprijs steeg 1 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen won Galapagos verder terrein, na de koerssprong van afgelopen vrijdag en maandag op positieve testresultaten. "Het was even spannend, maar nu is Galapagos weer het gevierde aandeel dit jaar", zei Nijkamp. Het aandeel steeg 1,4 procent.

Ahold Delhaize verloor 1,5 procent op het nieuws dat Amazon.com meer prijzen gaat verlagen bij Whole Foods, een concurrerende Amerikaanse supermarktketen.

Ruim de helft van de Amsterdamse hoofdfondsen eindigde hoger. Betaalbedrijf Adyen was de sterkste stijger met 3,7 procent.

Ook ING steeg verder, profiterend van de minder ongunstige rentecurve in de Verenigde Staten. Een inverse rentecurve is lastig voor banken en kan wijzen op een naderende recessie. Dankzij een oplopende lange rente in Amerika is de rentecurve weer stijgend. De bank sloot 1,1 procent hoger.

Ook halfgeleiders waren in trek. Zowel ASML als Midkapper Besi eindigden hoger.

In de AMX was TomTom favoriet met een winst van 4,3 procent. MG India heeft TomTom geselecteerd voor de levering van navigatiecomponenten voor zijn MG Connected Car. Financiële details maakte TomTom niet bekend. De kleinere sectorgenoot AND International verloor juist 7,8 procent.

Fugro verloor 1,9 procent nadat NIBC het aandeel van zijn kooplijst schrapte en het koersdoel verlaagde van 20,00 naar 13,50 euro. Analist Martijn den Drijver vreest teleurstellende resultaten, ondanks solide groei.

Bij de kleinere aandelen won Sif Holding 6,5 procent.

Kendrion steeg 3,7 procent.

Het lokaal genoteerde Curetis steeg 0,8 procent. De specialist in moleculaire diagnoses lanceert half april zijn Unyvero-systeem voor de detectie van antimicrobiële resistentie tijdens een medische conferentie in Amsterdam.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag aan het einde van de middag licht lager. De S&P500-index daalde 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Weer groene Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen hebben ook de tweede handelsdag van het nieuwe kwartaal de weg omhoog vervolgd.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot dinsdag 0,4 procent hoger op 385,03 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,6 procent naar 11.754,79 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,3 procent met een slotstand van 5.423,47 punten. De Britse FTSE 100 won dinsdag een procent en steeg daarmee naar 7.391,12 punten.

Met deze winsten werd een vervolg gegeven aan de stijgingen op maandag, toen inkoopcijfers uit China en de Verenigde Staten de angst voor een recessie temperden.

"Het goede gevoel na de rally van gisteren houdt aan", meent marktanalist David Madden van CMC Markets.

De kans dat de Britten opnieuw de gang naar de stembus zullen maken, ofwel voor verkiezingen of een referendum, acht valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe groot, zo zei hij voor de camera van ABM Financial News.

www.youtube.com/watch?v=4y5Io3aeKsY

Macro-economisch was het dinsdag relatief rustig.

De producentenprijzen in de eurozone stegen in februari met 3,0 procent op jaarbasis, een lichte versnelling ten opzichte van de 2,9 procent in januari, maar conform de verwachting van economen.

Uit de VS kwam het nieuws dat de orders voor duurzame goederen minder sterk daalden dan gevreesd en de inkoopmanagersindex voor de regio New York liet na zes maanden van dalingen weer een stevige groei zien.

De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,1185 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1200 dollar en maandag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1212 dollar op de borden.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,8 procent in het groen op 62,41 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 69,26 dollar moest worden neergeteld, een stijging van 0,4 procent.

Bedrijfsnieuws

In Amsterdam was Ahold Delhaize één van de weinige dalers. Het aandeel leek weer te reageren op nieuws uit Amerika, waar concurrent Whole Foods aankondigde prijzen te zullen verlagen. Ahold Delhaize zag 1,5 procent aan beurswaarde verdampen.

Thales heeft de overname van Gemalto afgerond. Eind maart werd het bod gestand gedaan. Gemalto zal vanaf 1 april in de boeken van Thales worden opgenomen. Gemalto zal, in overleg met Euronext Amsterdam, zo snel mogelijk zijn beursnotering beëindigen. De koers van het aandeel Thales noteerde dinsdag 0,9 procent lager.

Barclays kwam met verse adviezen voor de Belgische brouwer AB InBev en het Nederlandse Heineken. AB InBev wordt door de Britse bank gevolgd met een Gelijkgewogen advies en een koersdoel van 79,00 euro. Heineken kreeg een Overwogen advies met een koersdoel van 111,00 euro. Heineken zal volgens Barclays de komende jaren harder groeien dan InBev. Het aandeel Heineken steeg 1,4 procent en AB InBev 0,5 procent.

Halfgeleiders deden het net als op maandag weer goed, met 1,9 procent winst voor Infineon en 2,7 procent voor STMicroelectronics.

in Duitsland viel de koers van het aandeel Deutsche Post op dat met 1,5 procent daalde. Citigroup verlaagde het advies van Kopen naar Neutraal en het koersdoel van 32,00 naar 30,00 euro. De bank waarschuwde dinsdag voor druk op de kasstroom van het Duitse postbedrijf.

Wall Street

De Amerikaanse beuren handelden dinsdagmiddag rond de slotkoersen van maandagavond of iets daaronder.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag voor de vierde dag op rij met winst gesloten. De AEX index steeg 1,0 procent tot 561,35 punten, terwijl de AMX een winst van 2,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,9 procent.

Europese beleggers haalden steun uit sterke Chinese macrocijfers, terwijl de aandacht ook uitging naar Amerikaanse banencijfers en de onderhandelingen tussen Beijing en Washington. De Financial Times tekende uit de mond van Myron Brilliant van de Amerikaanse Kamer van Koophandel op dat negentig procent van de deal is rond, "maar de laatste 10 procent is het moeilijkste deel, het is het lastigste deel en vereist compromissen van beide kanten".

De Chinese macrodata werden door de markt geïnterpreteerd als tekenen van herstel van de Chinese economie. De Chinese inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg in maart van 51,1 naar 54,4.

Al met al "voorzichtige signalen van herstel", aldus econoom Zhengsheng Zhong van Caixin. Maar volgens de econoom is meer bewijs nodig om te kunnen constateren dat de Chinese economie stabiliseert.

Beleggingsspecialist Wubbe Bos van online broker Lynx merkte voor de camera van ABM Financial News op dat de AEX sinds het begin van het jaar hard omhoog is geschoten, waarbij het hem opviel dat de beurzen eerder stijgen dan de economische cijfers zouden doen vermoeden. "Beurzen lopen vaak vooruit op economische cijfers", aldus Wubbe, die tevens stelde dat de economische dip inmiddels voorbij lijkt. Volgens de beleggingsspecialist is er ruimte voor nieuwe toppen en presteren momenteel cyclische aandelen goed, waaronder de halfgeleiders en techaandelen.

De inkoopmanagersindices voor de dienstensector in Europa lieten over maart een verdeeld beeld zien. Spanje en Italië zagen de groei versnellen, Duitsland in lichte mate, Frankrijk viel terug van een bescheiden groei naar een lichte krimp en de eurozone meldde woensdag tot slot een verdere versnelling van de groei van de dienstensector in maart. Het Verenigd Koninkrijk zakte met zijn dienstensector duidelijk onder de grens van 50 en kwam daarmee in een krimp terecht.

De detailhandelsverkopen van de eurozone over februari stegen op maandbasis uitgedrukt in volumes sterker dan verwacht.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal banen in de niet-agrarische private sector is gestegen met 129.000, terwijl economen rekenden op een stijging met 173.000 banen. Vrijdag volgt het officiële banenrapport.

De inkoopmanagersindices voor de Amerikaanse dienstensector berekend door ISM en Markit lieten beide een groeivertraging zien in maart.

Tot slot bleek uit de Amerikaanse Energy Information Administration dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen met circa 7,2 miljoen vaten tot 449,5 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag tot 1,6 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1233. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1216 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1204 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door het cyclische ArcelorMittal met een winst van 2,6 procent, gevolgd door Galapagos met een winst van 2,4 procent.

ABN AMRO steeg 2,0 procent. Gert-Jan Meppelink, die de vernieuwing van de top en de transformatie van de 'purpose' van de bank in goede banen moest leiden in de afgelopen jaren, vertrekt volgend jaar in goed overleg.

Aegon won 2,0 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een rapport van Barclays over de Nederlandse verzekeraars, waarin het koersdoel voor Aegon omhoog ging naar 5,00 euro terwijl dat voor NN Group werd verlaagd naar 39,00 euro. Het aandeel NN won niettemin 1,3 procent.

Adyen verloor 1,4 procent en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Vopak daalde 0,4 procent, terwijl Ahold Delhaize 0,2 procent inleverde.

In de AMX ging Besi aan kop met een winst van 5,2 procent en sectorgenoot ASMI won 4,2 procent.

GrandVision was met een verlies van 0,5 procent een van de weinige dalers onder de midkappers.

Fugro won 0,1 procent. Invesco heeft zijn belang in de bodemonderzoeker vergroot van 2,97 procent naar 3,03 procent.

Flow Traders werd 2,8 procent meer waard. ING verlaagde het koersdoel van 32,00 naar 31,00 euro, in afwachting van de komende kwartaalresultaten, maar handhaafde de koopaanbeveling.

In de AScX ging Pharming aan kop met een winst van 2,5 procent. Volgens vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor is de biotechsector in trek nu "het geliefde" aandeel Galapagos een nieuwe fase ingaat. Nu het bedrijf een goedgekeurd medicijn heeft "komt de echte sprong vooruit" en kan Galapagos zich ontwikkelen tot een middelgroot Europees farmaciebedrijf. Daarmee maakt topman Onno van de Stolpe zijn eigen droom en die van veel beleggers waar, zei de vermogensbeheerder.

ForFarmers verloor 1,0 procent bij de kleinere fondsen. KBC Securities verlaagde het koersdoel van 9,20 naar 8,50 euro.

Sif bungelde onderaan met een verlies van 2,2 procent.

Lokaal viel het veel kleinere Probiodrug op met een koerswinst van 14,1 procent met volumes die ruim 15 keer hoger liggen dan normaal. Het biotechbedrijf werkt aan een middel tegen Alzheimer en heeft een subsidie gekregen, wat betekent dat een college van wetenschappers de aanpak van Probiodrug positief heeft beoordeeld, zei van Deijck.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 2.882,79 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,0 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX blijft dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De AEX heeft donderdag een adempauze genomen. De Amsterdamse hoofdindex sloot vlak op 561,55 punten. De AMX verloor 0,3 procent tot 796,10 punten en de AScX steeg 0,4 procent tot 1.002,06 punten

Een pas op de plaats "na de sterke stijging" van woensdag, concludeerden beleggingsspecialisten van Lynx.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer spreekt vooralsnog van een positieve handelsweek. Dat de AEX vandaag licht lager opende, was volgens hem logisch gezien de tegenvallende macrocijfers uit Duitsland. "In Europa gaat het toch allemaal ietsjes minder, maar ja, dan is het half vier en gaan de Amerikaanse beurzen open en dan gaan ook de koersen in Europa weer omhoog", voegde hij toe.

De markt was met name in afwachting van concreet nieuws rond de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. De Chinese vice-premier Liu He bezoekt vandaag het Witte Huis en beleggers hopen dat de Amerikaanse president Trump een datum aankondigt voor een ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping. Een functionaris van de Amerikaanse Kamer van Koophandel heeft gezegd dat een deal deze week nog niet hoeft te worden verwacht.

Vooralsnog blijft de markt echter wel optimistisch over een goede afloop.

Op macro-economisch vlak bleken de Duitse fabrieksorders in februari wederom flink te zijn gedaald, iets dat de zorgen over de groeivertraging in de eurozone nog maar eens onderstreept. Een afname op maandbasis van 4,2 procent en van 8,4 procent op jaarbasis. ING noemde het cijfer erg slecht en ondermijnend voor het idee dat de Duitse economie aan het herstellen was in het eerste kwartaal. Econoom Carsten Brzeski concludeerde dat februari duidelijk nog te vroeg was om die trend te zien, als die er überhaupt al is.

Het Duitse onderzoeksinstituut Ifo verlaagde zijn groeiraming voor Duitsland in 2019 van 1,1 naar 0,8 procent. De Amerikaanse steunaanvragen daalden sterker dan verwacht.

Uit de notulen van van de laatste vergadering van de Europese Centrale Bank bleek dat de centrale bank zich zorgen maakt dat de zwakke groei in de eurozone mogelijk langer aanhoudt dan verwacht. De ECB sluit daarom verdere monetaire verruiming niet uit. Bovendien werden bij die vergadering ook agressievere maatregelen besproken dan alleen dan de nieuwe ronde TLTRO's die de centrale bank uiteindelijk aankondigde.

Volgens econoom Brzeski maakt de ECB zich niet alleen zorgen over de economische groei, maar ook of de inflatie uiteindelijk wel duurzaam rond het niveau van 2 procent uitkomt. Volgende week maakt de centrale bank al zijn volgende rentebesluit bekend, maar de markt hoeft nog niet te rekenen op nieuwe stimuleringsmaatregelen, denkt de econoom van ING.

"De ECB houdt vast aan zijn balanceeract waarbij men benadrukt dat er nog voldoende verruimingsmaatregelen in het vat zitten terwijl het tegelijkertijd de kaarten dicht tegen de borst houdt", aldus Brzeski.

Vrijdag ligt de focus op het officiële Amerikaanse banenrapport. In februari was nog sprake van een zeer matige groei, omdat de werkgelegenheid toen met slechts 20.000 banen steeg.

"Als de banengroei opnieuw zwak blijkt, dan zou dat een sterkere en aanhoudende groeivertraging suggereren", volgens macrostrateeg Kathy Bostjancic van Oxford Economics. Vooralsnog rekent de markt op herstel want analisten gaan uit van een banengroei in maart van 179.000 stuks.

Woensdag meldde het rapport van loonstrookjesverwerker ADP echter een tegenvallende banengroei van 129.000 stuks in maart. Dat was ruim onder de verwachte groei van 173.000 banen.

De euro noteerde rond het slot in Europa op 1,1224 dollar. Woensdagavond bij het slot van Wall Street was dit nog 1,1238. Olie werd iets goedkoper.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen bleven grote koersbewegingen achterwege. Vastgoedfonds Unibail onderscheidde zich met een koerswinst van 1,2 procent. Philips leverde 1,3 procent in.

Bij de middelgrote fondsen werd Corbion 2,0 procent meer waard. BAM won 0,6 procent. Het bouwbedrijf is dicht bij een opdracht voor de bouw van een metrotunnel met metrostations in het Australische Brisbane. De opdracht heeft voor BAM een bouwvolume van 100 miljoen euro per jaar voor een periode van vijf jaar.

Fitnessketen Basic-Fit steeg 1,7 procent. De uitbater van fitnessclubs is de winnaar in de sterk groeiende Europese fitnessmarkt, volgens analisten van Kepler Cheuvreux. Basic-Fit zag de lidmaatschappen met 21 procent stijgen, tegen een Europees gemiddelde van 3,5 procent, en is de nummer één op de markt McFit daarmee al bijna voorbij. Kepler Cheuvreux heeft een koopadvies op Basic-Fit met een koersdoel van 34,40 euro. Het aandeel staat ook op de favorietenlijst van Kepler.

Takeaway.com verloor juist 4,9 procent en WDP leverde xxx procent in.

Intertrust werd 1,1 procent duurder. Het bedrijf draagt Stewart Bennett voor als nieuwe commissaris, in plaats van Lionel Assant, nu de voormalige eigenaar Blackstone geheel uitgestapt bij het trustkantoor.

Bij de kleinere aandelen won B&S Group 4,1 procent. De distributeur koopt zeventig procent van de Lagaay Medical Group, een specialist die medische en farmaceutische merkproducten levert op maritieme en verafgelegen locaties. Volgens ING kostte de overname zo'n 24 miljoen euro en voegde deze een interessante niche toe.

Het lokaal genoteerde Probiodrug steeg 0,9 procent. Het aandeel is nu ook verhandelbaar aan het elektronische handelsplatform XETRA van Deutsche Börse in Frankfurt. Woensdag steeg het aandeel al sterk.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent tot 562,58 punten, terwijl de AMX een winst van 1,0 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

Europa-breed ging de aandacht vrijdag uit naar het Amerikaans banenrapport en de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat de twee grootmachten ernaar streven om in de komende vier weken tot een akkoord te komen, hoewel de langverwachte aankondiging van een top met de Chinese leider Xi Jinping uitbleef.

Uit de meest recente data van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de Verenigde Staten in maart is gestegen met 196.000 banen, wat beter was dan verwacht. Vooraf geraadpleegde economen gingen uit van een stijging van slechts 175.000 banen. De banengroei in februari werd opwaarts bijgesteld naar een groei van 33.000 banen, waar eerder nog een stijging van 20.000 banen werd gerapporteerd. De werkloosheid kwam in maart conform verwachting uit op 3,8 procent, wat gelijk was aan de voorgaande maand. Het gemiddeld uurloon steeg op maandbasis met 0,04 dollar tot 27,70 dollar.

"Die loonontwikkeling houdt de Federal Reserve nog aan de zijlijn als het om rente-aanpassingen gaat", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. "Bovendien kende de loonmeting in februari een oneffenheid door het meetmoment, waardoor het beeld voor die maand vertekende", voegde de analist toe.

"Renteverlagingen lijken echter voorbarig op basis van dit arbeidsmarktrapport", reageerde valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe.

In Duitsland kwam de industriële productie over februari met een stijging van 0,7 procent iets beter uit dan de verwachte plus met 0,5 procent. Een ander lichtpuntje in deze cijfers betrof het cijfer over januari waarover op maandbasis aanvankelijk een daling met 0,8 procent was gemeld. Na een herziening bleek de industriële productie over januari op maandbasis geen verandering te hebben ondergaan.

Olie noteerde vrijdag tot 0,8 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1215. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1228 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1220 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van 1,6 procent, gevolgd door ASML en
DSM met winsten van 1,4 procent.

Tankopslagbedrijf Vopak meldde de verkoop van drie terminals die niet langer tot de kernactiviteiten behoren. De verkoop was voor KBC Securities aanleiding om het advies te verhogen naar Accumuleren en het koersdoel naar 47,00 euro. Ook NIBC reageerde positief op de desinvestering. Het aandeel won 0,9 procent.

NN Group was daarentegen de sterkste daler met een verlies van 1,3 procent, gevolgd door ING met een verlies van 1,0 procent.

In de Midcap ging Takeaway.com aan kop met een winst van 5,6 procent. Delivery Hero heeft een optieconstructie opgezet om een beschermingsconstructie te creëren tegen een koersval, maar ook om mee te blijven profiteren als de koers oploopt. Daarvoor gebruikt het 3,2 miljoen aandelen Takeaway, circa een derde van de aandelen die Delivery ontving bij de verkoop van de Duitse activiteiten aan de Nederlandse maaltijdbezorger.

Altice Europe won 2,3 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten, wijzend op een rapport van Goldman Sachs, heeft een roadshow van de kabelaar geruststellende woorden over de ontwikkelingen op de Franse markt opgeleverd.

Sephora, onderdeel van luxeconcern LVMH, heeft zijn huurcontracten met Wereldhave in vijf Franse winkelcentra van het Nederlandse vastgoedfonds verlengd voor een periode van tien jaar. De financiële details werden niet vermeld. Het aandeel daalde 0,7 procent.

Boskalis heeft het voornemen tot gunning ontvangen van de provincie in Zuid-Holland voor een deel project van de RijnlandRoute. Het contract heeft een waarde van ruim 100 miljoen euro. Het aandeel won 1,2 procent.

Onder de kleinere aandelen steeg B&S Group 5,4 procent. Donderdag won het aandeel ook al ruim vier procent, na aankondiging van een nieuwe overname. ForFarmers werd vrijdag 1,9 procent duurder.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs noteerden de Amerikaanse beurzen in het groen met winsten van zo'n 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 388,23 punten, de Duitse DAX presenteerde een bescheiden winst van 0,2 procent op 12.009,75 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 5.476,20 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent hoger op 7.446,87 punten.

De meeste Europese beurzen kennen een positief einde van de handelsweek, vanwege bemoedigende berichten over de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten, hoewel de Duitse beurs wel wat worstelde na zwakke macro-data, maar uiteindelijk eerdere verliezen wist goed te maken.

In Duitsland kwam de industriële productie over februari weliswaar met een stijging van 0,7 procent iets beter uit dan verwacht, maar de data bevestigden volgens marktvolgers desalniettemin dat de Duitse productie zwak blijft. Eerder deze week bleken de fabrieksorders flink gedaald.

De rest van Europa trok zich op aan bemoedigende woorden omtrent de handelsbesprekingen tussen Washington en Beijing. De Amerikaanse president Donald Trump zei dat de twee grootmachten ernaar streven om in de komende vier weken tot een akkoord te komen, hoewel de langverwachte aankondiging van een top met de Chinese leider Xi Jinping uitbleef.

Daarnaast verwelkomde de markt positieve Amerikaanse arbeidsdata. Uit de meest recente data van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de Verenigde Staten in maart is gestegen met 196.000 banen, wat beter was dan verwacht. Vooraf geraadpleegde economen gingen uit van een stijging van slechts 175.000 banen. De banengroei in februari werd opwaarts bijgesteld naar een groei van 33.000 banen, waar eerder nog een stijging van 20.000 banen werd gerapporteerd. De werkloosheid kwam in maart conform verwachting uit op 3,8 procent, wat gelijk was aan de voorgaande maand. Het gemiddeld uurloon steeg op maandbasis met 0,04 dollar tot 27,70 dollar.

Analist Naaem Aslam van ThinkMarkets sprak van een zogenaamd Goldilocks-scenario, waarbij slecht nieuws goed nieuws is. De analist sprak van een solide banengroei, die beleggers zal aanzetten tot een grotere risicobereidheid. De arbeidsdata zullen ook volgens Aslam niets veranderen aan het huidige [monetaire] standpunt van de Fed.

Olie noteerde vrijdag tot 0,8 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1215. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1228 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1220 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Bayer sloot vrijdag 0,8 procent hoger. Topman Werner Wenning verdedigde in de Duitse zakenkrant Handelsblatt de overname van Monsanto.

Op de Duitse markt noteerde Infineon een opvallende koersstijging van 1,9 procent, terwijl daar SAP juist 1,0 procent inleverde.

In Parijs won techfonds STMicroelectronics 2,8 procent. Het aandeel EssilorLuxottica leverde 1,2 procent in.

In Londen steeg Fresnillo 1,4 procent, terwijl Rolls Royce er 2,5 procent bij kreeg. TUI dikte 0,4 procent aan. Centrica verloor 1,2 procent en Sainsbury daalde 0,4 procent, terwijl WM Morrison 0,7 procent prijsgaf.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerden de Amerikaanse beurzen in het groen met winsten van zo'n 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Olie lichtpuntje op rode beursdag

Gepubliceerd op 8 apr 2019 om 17:46 | Views: 0

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met een klein verlies gesloten. Ook andere Europese beurzen gingen overwegend met kleine minnen de dag uit. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de start van het nieuwe cijferseizoen, nieuws over de brexit en het nieuwe ECB-rentebesluit, allemaal later in de week. Wel gaf een stijging van de olieprijzen de dag voor oliegerelateerde fondsen wat glans.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde nipt 0,1 procent lager op 562,32 punten. De MidKap daalde 0,4 procent tot 801,22 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent. Londen won een fractie.

Olie- en gasbedrijf Shell voerde de schaarse stijgers in de AEX aan met een winst van 0,9 procent. Ook elders in Europa deden bedrijven in de sector het goed. De olieprijzen stegen door het oplopende geweld in het olierijke Libië naar het hoogste niveau van dit jaar. De prijzen worden ook gestuwd door de productiebeperkingen van de OPEC en de problemen in Venezuela. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent meer op 64,03 dollar. Brentolie steeg 0,8 procent in prijs tot 70,93 dollar per vat.
voda
0
AEX licht lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 562,32 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

Europa-breed maakten de Europese beurzen een pas op de plaats, nadat markten de handelsweek vorige week op positieve noot sloten, na een beter dan verwacht Amerikaans banenrapport en positieve berichten over de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten het China. De handelsweek staat met name in het teken van de ingelaste Brexit-top en het ECB-rentebesluit op woensdag.

Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe merkte voor de camera's van ABM Financial News op dat de Europese Centrale Bank met een reeks tegenvallers worstelt, waarbij hij met name in de maakindustrie neerwaartse risico's ziet. "De Duitse industriële productie wijst op weer een kwartaal met negatieve groei, terwijl de Duitse fabrieksorders op het slechtste niveau sinds het uitbreken van de financiële crisis noteerden", aldus Hordijk, die overigens ook lichtpuntjes ziet, zoals de sterke detailhandelsverkopen en positieve inkoopmanagersindices voor de dienstensector. Uiteindelijk verwacht de valuta-analist dat de centrale bank vrij "duivig" zal blijven en geen redenen ziet om zijn beleid te wijzigen, "maar ook niet om nog meer maatregelen aan te kondigen", aldus Hordijk.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse import en export in februari op maandbasis zijn gedaald met achtereenvolgens 1,3 procent en 1,6 procent. Op jaarbasis groeide de Duitse export met 3,9 procent en de import met 5,1 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de orders geplaatste bij Amerikaanse fabrieken in februari conform de verwachting zijn gedaald met 0,5 procent, terwijl de order duurzame goederen in februari met 1,6 procent daalden.

Olie noteerde maandag tot 1,4 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1261. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1225 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1214 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Royal Dutch Shell met een winst van 0,9 procent, gevolgd door IMCD en ASML met winsten van achtereenvolgens 0,4 procent en 0,2 procent.

Adyen was met een verlies van 2,3 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen.

AkzoNobel verloor 0,9 procent, na een adviesverlaging bij ABN AMRO. Het aandeel van het verf- en chemieconcern werd van de kooplijst gehaald en ingeruild voor een Houden advies. Het koersdoel ging omlaag van 87,00 naar 83,00 euro. Na de recente koersstijging verhandelt het aandeel AkzoNobel, rekening houdend met onder meer dividenduitkeringen, rond het niveau dat PPG destijds wilde betalen, merkten analisten van ABN AMRO op. Ook wordt het aandeel verhandeld tegen een premie in vergelijking met sectorgenoten, waar dit vroeger juist een korting was.

KPN kreeg bij Jefferies een minimale koersdoelverhoging, van 1,91 naar 1,97 euro. Het Underperform advies bleef staan. Het aandeel noteerde 1,1 procent lager.

In de Midcap ging Fugro aan kop met een winst van 1,7 procent. Sifnify was een goede tweede met een winst van 1,0 procent, terwijl SBM Offshore tevens 1,0 procent won.

Air France-KLM vervoerde in maart 8,3 miljoen passagiers, wat een stijging op jaarbasis betekende van 3,4 procent. Ook het vrachtvervoer nam toe. Het aandeel daalde maandag 1,1 procent.

Sterkste daler in de AMX was Altice Europe, dat 2,0 procent verloor.

Bij de kleinere fondsen was het opnieuw Kendrion dat positief opviel, met een stijging van 0,7 procent. Maandag houdt het bedrijf zijn jaarvergadering. Afgelopen week steeg het aandeel al 14 procent.

Nedap, dat maandag ex-dividend noteerde, daalde 4,9 procent.

Kiadis Pharma ging aan kop met een winst van 2,8 procent, terwijl ForFarmers 0,7 procent won. IEX Group gaf een koopadvies af op Kiadis. "Dit Amsterdamse biotechbedrijf heeft met het medicijn ATIR101 een potentiële kaskraker in huis op het gebied van stamceltransplantatie", aldus analisten van IEX.

Euronext steeg 1,9 procent. De Noorse toezichthouder Finanstilsynet steunt de overname van Oslo Børs door Euronext. Ook kaper op de kust Nasdaq heeft een positieve aanbeveling gekregen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.889,62 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
leek2018
0
Een voorzichtige daling van de beurzen vandaag. Nog even afwachten en dan gaar het merendeel in de verkoop.
voda
0
Europese beurzen beginnen week in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten, terwijl de olieprijzen opliepen, net als de geopolitieke spanningen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent tot 387,06 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,4 procent op 11.963,40 punten en de Franse CAC 40 maakt een pas op de plaats op 5.471,78 punten. De Britse FTSE 100 steeg fractioneel tot 7.451,89 punten.

"De volatiliteit op de Europese aandelenmarkten bleef vandaag laag, vanwege het gebrek aan groot macro-economisch nieuws", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "Beleggers bleven op hun handen zitten."

Volgens Madden komen beleggers bij van de recente sterke rally, waarin de beurzen tot de hoogste niveaus in maanden stegen.

De stijgende olieprijzen hadden een drukkend effect op de koersontwikkeling. De escalerende strijd tussen de Libische regering en rebellen is één van de redenen die ten grondslag ligt aan deze stijging. De voortdurende productievermindering van de OPEC en een aantal bondgenoten leidde de afgelopen maanden tot een versterking van de prijzen, maar de reeks positieve macrocijfers uit de VS en China en positieve berichten over de handelsbesprekingen tussen deze twee landen stuwen de olieprijs tot nieuwe hoogten. Olie noteerde maandag circa 1,4 procent hoger.

Marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group zei dat, terwijl een reeks factoren recent het aanbod beïnvloedden, met name het beter dan verwachte Amerikaans banenrapport de ramingen voor de vraagzijde verder zal doen stijgen. "Op dit moment zijn er tal van redenen om aan te nemen dat de kracht op de oliemarkt zal aanhouden", voegde hij toe.

De Brexit-gesprekken tussen de Britse premier Theresa May en oppositieleider Jeremy Corbyn werden maandag hervat, ondanks de verklaring van Labour vrijdag dat de conservatieve regering tot dusver niet met een compromis is gekomen over een aantal belangrijke problemen. Terwijl het optimisme afneemt, richt de markt de focus op een ingelaste Brexit-top op woensdag. De Europese Centrale Bank komt woensdag tevens met zijn rentebesluit naar buiten.

De euro/dollar noteerde op 1,1261. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1225 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1214 op de borden.

Bedrijfsnieuws

De Italiaanse autoproducent Fiat Chrysler sloot 1,9 procent hoger, na het nieuws dat het concern een deal heeft gesloten met de Amerikaanse autoproducent Tesla om de elektrische voertuigen van het concern op te nemen in zijn vloot. Daarmee kan Fiat voor circa 2 miljard euro aan emissiereductieboetes vermijden.

Airbus steeg 1,7 procent, na het nieuws dat Americain Airlines meer vluchten heeft gecanceld met vliegtuigen van Boeing, terwijl toezichthouders onderzoek doen naar de oorzaken achter de twee recente rampen met vliegtuigen van Boeing.

Het Duitse softwarebedrijf SAP verloor 0,6 procent, vanwege zorgen over de clouddiensten van het concern.

De Britse retailer Debenhams verloor in Londen 10,3 procent aan waarde, nadat het aandeel aan het begin van de handelsdag nog flink steeg. Mike Ashley, die dertig procent van het bedrijf bezit, heeft aangeboden Debenhams bij te staan tijdens een claimemissie van 150 miljoen pond. De retailer voelt daar niets voor en wees het aanbod af, waardoor het aandeel een flinke koersval maakte. "Debenhams moet nu waarschijnlijk schulden van bestaande financiers omzetten in aandelen, waardoor er verwatering komt", aldus Madden van CMC.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten koersten de Amerikaanse beurs lager. De Dow Jones index verloor 0,4 procent op 26.317,11 punten. De S&P 500 index verloor 0,1 procent op 2.888,72 punten en de Nasdaq verloor ook 0,1 procent op 7.932,75 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Groeizorgen zetten Amsterdam in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is dinsdag met een klein verlies gesloten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter daalde een half procent naar 559,66 punten.

Volgens sales trader Gert Berendse van ING begon de handelsdag nog hoopvol, maar werd deze hoop "in de kiem gesmoord".

Berendse wees op de Amerikaanse president Donald Trump die Europa met importheffingen dreigde. "Dat zette mensen toch aan het denken", aldus de handelaar.

"De Wereldhandelsorganisatie is van mening dat de subsidies van de Europese Unie aan Airbus een negatieve invloed hebben gehad op de Verenigde Staten, waardoor de heffingen nu op 11 miljard dollar aan EU-producten komen te liggen! De EU heeft jarenlang geprofiteerd van de Verenigde Staten op het gebied van de handel. Dat zal binnenkort stoppen!", twitterde Trump.

Daar kwam vervolgens het verhaal van Italië bovenop. Bloomberg berichtte dinsdag dat Rome zijn groeiverwachting voor 2019 flink heeft verlaagd. Ging Italië in het najaar van 2018 er nog van uit dat de economie dit jaar met 1,0 procent zou groeien, nu is dat nog maar 0,1 procent. Daarmee komt het geplande begrotingstekort niet uit op 2,04 procent, zoals afgesproken met Brussel, maar eerder rond de 2,5 procent.

Toch mag het nieuws uit Italië volgens Berendse niet echt als een verrassing komen. Ook de verlaging van de groeiramingen door het Internationaal Monetair Fonds waren geen echte schok, denkt de handelaar van ING. Wel stipte hij aan dat de groeitaxaties op het laatste niveau sinds de financiële crisis zijn.

Dat betekent dat de Europese Centrale Bank langer zijn hand onder de markt zal houden. "Lower for longer", aldus Berendse, en vaak reageert de beurs daar juist positief op.

In dat opzicht kan de ECB woensdag mogelijk voor een opleving zorgen, hoewel van het rentebesluit an sich weinig te verwachten valt en de markt vooral kijkt naar de toelichting van de voorzitter Mario Draghi.

Brexit tot slot blijft volgens ING voor onzekerheid zorgen. Woensdag vindt een speciale Brexit-top plaats in Brussel om te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk op 12 april uit de EU gaat zonder deal.

De euro/dollar werd rond het slot verhandeld op 1,1272. Dinsdagochtend verhandelde het muntpaar op 1,1266.

Olie werd dinsdag iets goedkoper, ondanks de aanhoudende geopolitieke spanningen.

Stijgers en dalers

In de AEX was ABN AMRO koploper met een koerswinst van 1,5 procent. KPN steeg 0,9 procent.

Morgan Stanley verhoogde het advies voor Randstad naar Overwogen en het koersdoel naar 53,10 euro. De analisten van de bank betoogden dat de inkoopmanagersdata hun dal naderen en dat de autonome groei in de Europese uitzendmarkt stabiliseert. Dit is voor met name Randstad het moment om de markt te overstijgen, aldus Morgan Stanley. Het aandeel steeg 0,4 procent.

RELX en Adyen daalden 1,2 en 2,2 procent.

In de AMX deed AMG goede zaken na de aankondiging van de start van een aandeleninkoopprogramma. Er zullen 3 miljoen eigen aandelen worden ingekocht, wat volgens ING positief nieuws is, die ook wees op het grote aantal uitstaande shorts op het aandeel. De koers van AMG steeg 6,0 procent.

GrandVision werd 2,1 procent duurder.

Fugro verloor 1,9 procent, ondanks dat Kepler Cheuvreux het aandeel een koopadvies gaf. Kepler wees op een combinatie van sterk herstellende resultaten, structureel lagere uitgaven aan werkkapitaal en investeringen en significante vooruitgang met het desinvesteren van niet-kernactiviteiten, wat de druk op de balans vermindert.

OCI werd 2,7 procent goedkoper.

Onder de kleinere aandelen in de AScX steeg Kiadis Pharma 3,8 procent en won NIBC 0,7 procent.

Nedap en Vastned leverden 2,4 en 1,8 procent in.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerden de Amerikaanse beurzen tot ruim een half procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Bescheiden winst AEX

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag na een drukke dag hoger gesloten. De AEX steeg 0,4 procent op 561,85 punten.

Vanmiddag waren de ogen gericht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en vanavond volgen nog de notulen van de Amerikaanse Federal Reserve en de EU-top over Brexit.

De ECB hield zijn kruit droog, zoals ook wel was voorzien. Dat de centrale bank tevens geen aanvullende informatie verschafte over de nieuwe stimuleringsronde TLTRO die in maart werd aangekondigd, was ook geen verrassing. De meeste marktvolgers rekenen erop dat dit niet voor juni gebeurt. Ook met betrekking tot een mogelijk tiered systeem voor negatieve rentes, kwam Draghi met niks concreets. De ECB heeft momenteel nog geen concrete maatregelen in petto, zei de centraal bankier.

"Draghi wist op vakkundige wijze elke vraag waarover de ECB nog geen consensus heeft bereikt te omzeilen", zag valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe.

Als de risico's toenemen, dan stelt dit de ECB in staat om stimuleringsmaatregelen uit te breiden, "zonder dat het de marktverwachtingen hiermee stukslaat", volgens valuta-analist Hordijk. Dat heeft de ECB goed bekeken, vindt Hordijk, want zo kan het de marktspeculatie negeren wanneer de economische omstandigheden in de eurozone in de tussentijd verbeteren.

Wat betreft de Europese bankensector stelde Mario Draghi dat die overvol is en dat er een dringende behoefte is aan consolidatie. Die boodschap viel niet goed bij grote Europese banken.

De euro zakte tijdens de persconferentie van Draghi even weg tot 1,1239 dollar, van 1,1279 voor het rentebesluit. Inmiddels verhandelt het muntpaar op 1,1259.

De industriële productie van Frankrijk over februari steeg op maandbasis met 0,4 procent, terwijl er juist was gerekend op een daling met 0,5 procent. De industriële productie van de Britten kwam in februari 0,6 procent hoger uit. Er was gerekend op een lichte daling met 0,1 procent.

Op macro-economisch vlak werd in de VS bekend dat de consumentenprijzen in maart zijn gestegen met 1,9 procent op jaarbasis. De kerninflatie bedroeg op jaarbasis 2,0 procent.

De olieprijs liep verder op. In maart daalde de OPEC-productie met 534.000 vaten per dag tot een gemiddelde van 30,02 miljoen vaten. Saoedi-Arabië verlaagde de output met 324.000 vaten per dag, terwijl de productie in Venezuela met 289.000 vaten per dag afnam. Dit had onder meer te maken met Amerikaanse sancties en stroomstoringen in het land, dat in economisch zwaar weer verkeert.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Unibail-Rodamco-Westfield aan kop met een koerswinst van 3,6 procent. Het vastgoedfonds bereikte een akkoord met een consortium van institutionele investeerders voor de verkoop van wolkenkrabber Tour Majunga in het zakendistrict La Défense in Parijs. De verkoop van het kantorenpand, met een oppervlak van 67.000 vierkante meter, levert 850 miljoen euro op.

KPN, dat vandaag de jaarvergadering hield, steeg 2,6 procent. Tijdens de verandering waren XS4All en het beloningsbeleid hete hangijzers. Vooral de Vereniging van Effectenbezitters leverde felle kritiek op de remuneratie bij het telecombedrijf. De analistenconsensus laat voor het eerste kwartaal een stijging van zowel omzet als winstgevendheid zien.

De grootste daler in de AEX was ABN AMRO met een verlies van 1,3 procent.

In de Midcap steeg Wereldhave 3,3 procent. ABN AMRO vindt het aandeel nog altijd koopwaardig en verhoogde het koersdoel naar 35,00 euro. Toch is het vooral de opvolging van CEO Dirk Anbeek die beleggers volgens de bank bezighoudt.

WDP werd 1,4 procent duurder en Takeaway.com, dat voorbeurs met een kwartaalupdate kwam, behoorde ook tot het rijtje stijgers. De orders stegen in het eerste kwartaal van dit jaar met 51 procent. ABN AMRO sprak van een geruststellende update van de maaltijdbezorger, aangezien de bestaande activiteiten niet de impact voelden van de huidige integratie van zowel 10Bis als Delivery Hero in Duitsland. Het aandeel won 0,8 procent.

Grandvision leverde 1,1 procent in en AMG daalde 2,9 procent. AMG steeg dinsdag juist nog zes procent na de start van een aandeleninkoopprogramma.

In de AScX ging Wessanen 6,2 procent hoger naar 11,53 euro. De onderneming ging akkoord met een overnamebod van PAI Partners van 11,50 euro per aandeel. Dat is in de ogen van ABN AMRO mager. Tegelijk met het bod meldde Wessanen ook dat de omzet in het eerste kwartaal onder druk stond. Dat was toch vooral het gevolg van de ontwikkelingen op de Franse markt.

Vastned steeg 3,6 procent, maar Kendrion leverde 4,6 procent in. Het aandeel noteerde echter ex-dividend

Het aandeel Ajax steeg 0,6 procent. Vanavond strijdt de Amsterdamse club tegen het Italiaanse Juventus voor een plek in de halve finale van de Champions League.

Probiodrug werd maar liefst 45 procent duurder. Er werd 8,2 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van 4,1 miljoen aandelen. De opbrengst zal Probiodrug gebruiken ter voorbereiding en de gedeeltelijke uitvoering van een Europese Fase 2b studie om de werkzaamheid en veiligheid van zijn belangrijkste middel PQ912 te testen.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenmarkten blijven vooralsnog dicht bij huis.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, in afwachting van de ingelaste Brexit-top in Brussel, na een neutraal rentebesluit met afwachtend commentaar van de ECB.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,3 procent hoger op 386,68 punten. De Duitse DAX won 0,5 procent op 11.906 punten. De Franse CAC 40 klom een kwart procent naar 5.450 punten. Alleen de Britse FTSE 100 daalde een fractie tot 7.422 punten.

De EU-top en de persconferentie van de ECB waren woensdag de belangrijkste blikvangers.

Mario Draghi van de ECB hield zijn kruit droog tijdens de persconferentie over de monetaire beleidsvergadering van woensdag. De rente bleef ongewijzigd en de voorwaarden van de nieuwe ronde van goedkope leningen voor Europese banken, die de kredietverlening moeten stimuleren, zullen later worden bekendgemaakt, mogelijk in juni. Het loket gaat in september open. Afhankelijk van hoe de economie zich ontwikkelt, kan Draghi bij een volgende gelegenheid ook andere instrumenten uit de kast halen, zoals een minder negatieve depositorente om de bankensector te ondersteunen.

Analist Frederic Ducrozet van Pictet sprake van een "subtiele maar belangrijke verschuiving" in het ECB-beleid, vergeleken met eind maart. Draghi zou dreigen met renteverlagingen, maar hopen dat dit niet nodig zal zijn.

Uit Brussel wordt na het diner vanavond een verklaring verwacht over de voorwaarden voor een langer Brexit-uitstel. Terwijl alle ogen op de aanhoudende Britse perikelen gericht waren, meldde de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk een succesvolle handelstop met de Chinese premier Li Keqiang.

Het IMF, dat dinsdag zijn groeiraming voor de wereldeconomie dit jaar met weer een stapje verlaagde, waarschuwde woensdag in Washington voor hoge staatsschulden, vooral in de eurozone, en te snel oplopende bedrijfsschulden, onder andere in Frankrijk.

De olieprijs steeg beperkt, na een forse stijging van de Amerikaanse olievoorraden, met 7 miljoen vaten afgelopen week. Economen rekenden op een kleinere toename met 2 miljoen vaten. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,8 procent in het groen op 64,52 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 71,09 dollar moest worden neergeteld, een plus van 0,7 procent.

De OPEC meldde woensdag dat de productie door landen uit het kartel in maart is gedaald en dat men erop rekent dat de mondiale vraag naar olie dit jaar minder sterk stijgt dan eerder verwacht.

De Amerikaanse consumentenprijzen stegen in maart met 0,4 procent, bleek woensdag verder, iets sterker dan de verwachting. Op jaarbasis was de inflatie 1,9 procent en de kerninflatie 2,0 procent.

Woensdagochtend bleek al dat de industriële productie van Frankrijk in februari weliswaar vertraagde van 1,3 procent in januari tot 0,4 procent, maar toch beter was dan de verwacht productiedaling met 0,5 procent. Ook een Brits cijfer voor de industriële productie viel mee, hoewel de groei van de gehele Britse economie vertraagde van 0,5 procent in januari tot 0,2 procent in februari.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1254 dollar, een fractie lager dan voor het ECB-commentaar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1270 dollar en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1266 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

Supermarktconcern Tesco won 3,6 procent in Londen. Het bedrijf boekte afgelopen jaar 29 procent meer winst, voor belastingen, en bespaarde meer kosten. Het jaardividend werd bijna verdubbeld tot 5,77 pence.

Farmaceut Indivior leverde liefst 72 procent in. De Amerikaanse justitie beschuldigt het Britse bedrijf van frauduleuze praktijken om de omzet van zijn afkickmedicijn Suboxone op te krikken en eist 3 miljard dollar terug. Voormalig moederbedrijf Reckitt Benckiser verloor 5,4 procent.

Het Brusselse UCB daalde 2,6 procent, ondanks de goedkeuring van zijn osteoporosemiddel Evenity door de Amerikaanse FDA.

AstraZeneca meldde met Merck woensdag de goedkeuring door de Europese Commissie van een behandelingsmethode tegen een vorm van borstkanker. Het aandeel sloot 0,5 procent lager.

In de Duitse markt was Wirecard met een winst van 1,9 procent een sterke stijger en Deutsche Bank het aandeel dat het meest onder druk stond met een verlies van 0,9 procent.

In Londen vielen verder de wisselende uitslagen bij retailers op: Sainsbury zakte 1,3 procent, WM Morrison verloor 0,5 procent, maar Kingfisher won 1,3 procent.

Unibail-Rodamco-Westfield won in Parijs ruim 3 procent, Valeo, Carrefour en BNP Paribas moesten een slordige 1,5 procent prijsgeven.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond het slot van de Europese handel overwegend hoger. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX eindigt vlak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag overwegend hoger gesloten, hoewel de hoofdgraadmeter niet bewoog, na een kalme dag waarop er geen aanjagers waren. Het wachten is op de start van het kwartaalcijferseizoen.

De AEX eindigde vlak op 561,83 punten. De Midkap-index steeg 0,6 procent en de AScX-indexc werd 0,7 procent meer waard.

"Het was niet veel bijzonders", zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. "Het wachten is echt op de kwartaalcijfers."

Die kunnen in Europa wel positief uitvallen, denkt Vermeulen. In de Verenigde Staten zal worden lagere winsten verwacht, maar dat is ook al in de koersen verwerkt, na de prognoses van zakenbank Goldman Sachs, die een gemiddelde winstdaling voorziet van 6,5 procent. JPMorgan en Wells Fargo trappen vrijdag het kwartaalcijferseizoen af.

Het uitstel van Brexit biedt ruimte om dat dossier op te lossen en de handelsdeal tussen de VS en China zal nog lang op zich laten wachten. "Ze kunnen zeggen dat 90 procent is afgerond, maar de laatste tien procent zijn het moeilijkst", aldus Vermeulen.

De stemming blijft positief, met de koersen weer op topniveaus.

ASML was donderdag in het nieuws vanwege een bedrijfsspionagezaak, die mogelijk de relatie van het bedrijf met China onder druk kon zetten. "Het aandeel ging lager maar het valt erg mee, omdat het verhaal ook weer deels werd ontzenuwd door ASML zelf", zei Vermeulen. "Dit zal de banden met China niet verknallen."

De berichten van de centrale banken woensdag konden beleggers geen zorgen baren. Uit de Fed-notulen bleek volgens Vermeulen dat het wel wat minder gaat met de economische groei, maar dat de gevolgen vooralsnog beperkt blijven. "Je ziet het nog niet terug in de werkgelegenheid bijvoorbeeld."

De AEX sloot woensdag licht hoger, na het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de bijhorende toespraak van voorzitter Mario Draghi, die geen nieuws had over nieuwe stimulerende maatregelen.

In het Brexit-dossier kreeg premier Theresa May tot eind oktober de tijd van EU-leiders om een meerderheid te vinden voor haar uittredingsakkoord met Brussel.

In economisch nieuws daalden de Chinese consumentenprijzen in maart sterker dan verwacht. De Amerikaanse producentenprijzen stegen in maart juist sterker dan verwacht, met een versnelling van 0,1 naar 0,6 procent, waar 0,3 procent was voorzien. De nieuwe aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de VS daalden afgelopen week met 8.000 tot 196.000, waar een vergelijkbare toename was voorspeld.

De olieprijzen daalden tot 1,1 procent, tot 63,86 dollar voor de oliefuture in New York en 71,31 dollar voor Brent-olie. De euro noteerde op 1,1261.

Stijgers en dalers

In de AEX-index waren vooral de financiële waarden in trek.

Aegon en ING werden beide ruim 2 procent meer waard. Ook vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield en verzekeraar NN Group eindigden bovenin de lijst.

ASML beperkte het eerder verlies en sloot 0,8 procent lager. De wereldleider op het gebied van chipmachines leed voor honderden miljoenen dollars schade door bedrijfsdiefstal in de VS. Het Financieele Dagblad pakte donderdag groot uit met het verhaal, dat vorig jaar al publiek werd door een rechtszaak.

ASML benadrukte dat er geen blauwdruk voor de bouw van een lithogratiemachine op straat ligt, slechts informatie over een specifieke technologie. De suggestie van "Chinese spionage" op nationaal niveau wees het bedrijf van de hand: volgens het bedrijf hebben eigen medewerkers in de VS, waarvan sommige van Chinese nationaliteit, de wet overtreden om zich te verrijken. Volgens NIBC toont de spionagezaak wel aan hoe kwetsbaar de beveiliging van technologie is.

Philips verloor 0,8 procent. Het techbedrijf sloot een zevenjarig contract met een Vietnamees ziekenhuis voor de levering van IT, beeldtechnologie en patiëntmonitoring.

Ahold en Adyen waren de sterkste dalers, met 1,6 procent.

In de AMX won Air France-KLM 3,1 procent. De luchtvaartmaatschappij was daarmee de sterkste stijger. Metaalspecialist AMG verloor juist 2 procent.

Verder waren Arcadis en Takeaway opnieuw opvallende stijgers.

TKH won 1 procent. Het bedrijf breidde de activiteiten in Zwitserland uit met de overname van Commend, dat communicatiesystemen verkoopt.

Bij de kleinere aandelen steeg Fagron 5,7 procent. Analisten verwachten forse omzetgroei in de kwartaalupdate vrijdag.

Op de lokale markt steeg Probiodrug 46 procent tot 5,10 euro. Het aandeel werd in twee dagen tijd meer dan twee keer zo veel waard. Enkele dagen geleden haalde het bedrijf ruim 8 miljoen euro op met de plaatsing van neiuwe aandelen. Een jaar geleden noteerde het fonds echter nog boven 10 euro. En in 2014 ging het voor ruim 15 euro naar de beurs.

Kwartaalcijfers van Neways werden beloond met een koersstijging van 3 procent. NIBC sprak van een sterk eerste kwartaal.

Curetis daalde 4 procent na het openen van de boeken. Opvallend was niet zozeer het grotere verlies maar de kaspositie die volgens Curetis eigenlijk niet voldoende is om de activiteiten nog een jaar te financieren. Het bedrijf werkt aan manieren om de kas te versterken, zoals kostenbesparingen en mogelijke partnerdeals. Daarnaast kan het concern onder meer rekenen op financiële steun vanuit de Europese Investeringsbank.

MKB Nedsense verloor 5 procent. De recente koerswinst na een positief jaarresultaat over 2018 werd deels ingeleverd.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurzen, noteerde Wall Street licht lager. De Dow Jones index en de Nasdaq daalden 0,2 procent en de S&P 500 leverde 0,1 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
5.132 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  18:05
 Germany40^ 18.149,30 +1,62%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.011,62 +1,51%
 US30^ 38.488,96 +0,62%
 Nasd100^ 17.456,43 +1,43%
 US500^ 5.068,45 +1,03%
 Japan225^ 37.893,71 +0,45%
 Gold spot 2.329,88 +0,11%
 EUR/USD 1,0700 +0,45%
 WTI 83,07 +1,24%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront