Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.124 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
voda
0
AEX begint week met hoop op handelsakkoord

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de week positief begonnen. De AEX sloot maandag 0,4 procent hoger op 540,77 punten. De AMX won 0,6 procent en de AScX steeg 1,5 procent.

Wereldwijd trokken de aandelenmarkten zich maandag opnieuw op aan het optimisme over een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China nu een deal ook echt spoedig gesloten lijkt te gaan worden.

"Dat is de afgelopen maanden natuurlijk wel vaker gezegd, maar toch reageren beleggers weer enthousiast", zag online broker Lynx. De weerstand voor de AEX ligt momenteel rond de 544 punten. "De index moet hierboven zien te breken om de stijging te kunnen hervatten."

The Wall Street Journal schreef zondagavond dat Beijing bereid zou zijn om tarieven op Amerikaanse goederen te verlagen en andere beperkingen terug te schroeven. In ruil daarvoor zou Washington overwegen de meeste, zo niet alle, sancties op Chinese goederen op te heffen. Dat maakt de weg vrij voor een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn ambtsgenoot Xi Jinping om een deal te beklinken. Die top moet voor het eind van de maand plaatsvinden, maar details zijn er nog niet.

Het positieve effect werkte ook door op de oliemarkt, waar een vat West Texas Intermediate 1,2 procent duurder werd.

Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. De producentenprijzen in de eurozone stegen in januari met 3,0 procent, net als in december. Verder nam de bedrijvigheid in de regio New York in februari voor de zesde maand op rij minder sterk toe. De index kwam uit op 61,1.

Later deze week kan de markt aan de slag met het Beige Book van de Federal Reserve, het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en een tweetal Amerikaanse banenrapporten, waarvan het officiële overheidsrapport wordt gezien als de belangrijkste.

"Er wordt gerekend op een plus van 185.000 banen en 3,3 procent loongroei. Maar maakt het uit voor de Fed – geduld is toch een schone zaak", aldus economen van Rabobank.

Trump uitte dit weekend opnieuw kritiek op de Fed, tijdens een toespraak in Maryland. Hij stelde dat voorzitter Jerome Powell graag een "heel sterke" dollar ziet, waar de president een dollar wil die goed is voor het land en geen dollar die de VS belemmert in het onderhandelen met andere landen.

"Een tijdje terug zou dat nog groot nieuws zijn, maar de markt is deze verbale interventie van Trump ondertussen wel gewend en gaat over tot de orde van de dag", aldus Rabobank.

De dollar steeg na de woorden van Trump. De euro verhandelde richting het slot van de Amsterdamse beurs op 1,1321 dollar. Maandagochtend vroeg noteerde het muntpaar op 1,1363 en vrijdagavond op 1,1359.

De Europese munt zal deze week vooral bewegen op het banenrapport en het rentebesluit van de ECB. Wijzigingen worden niet voorzien maar de markt rekent wel op mogelijke hints die de deur openen naar een nieuwe stimuleringsronde TLTRO's later dit jaar.

"De voornaamste reden is dat de nieuwe economische ramingen waarschijnlijk een veel zwakkere groei en inflatie laten zien. De ECB gaat er niet langer van uit dat de groeivertraging te maken heeft met tijdelijke factoren", zeiden economen van Morgan Stanley in een voorbeschouwing op het ECB rentebesluit van donderdag.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Aalberts Industries, dat 2,7 procent steeg.

RELX herstelde van de forse dip voor het weekend toen het aandeel dik 7 procent moest inleveren. De Universiteit van Californië besloot vorige week om het abonnement op wetenschappelijke tijdschriften van RELX-onderdeel Elsevier niet te verlengen. Analisten van UBS spraken van een gevoelige klap voor RELX en vrezen dat meer afnemers hun contract met het databedrijf zullen opzeggen, wat flink druk kan zetten op de EBIT van RELX. Berenberg noemde de koersval echter overdreven en sprak van een uniek koopmoment. Dat laatste advies namen beleggers maandag duidelijk ter harte want het aandeel steeg 2,3 procent.

Heineken leverde 0,8 procent in na een adviesverlaging bij RBC van Outperform naar Sector Perform. Het koersdoel werd verlaagd van 94,00 naar 86,00 euro. Meer concurrentie in vooral Mexico, Azië en Nigeria vormen een risico voor de winstontwikkeling van Heineken, aldus analisten van RBC. Daarentegen is het niet uitgesloten dat Heineken, net als in 2018, een bovengemiddelde autonome groei zal realiseren zonder de noodzaak om te investeren.

Ahold Delhaize was de sterkste daler en leverde 2,4 procent in. Amazon.com zou van plan zijn om tientallen fysieke levensmiddelenwinkels in de VS openen. Ahold Delhaize haalt een flink deel van zijn omzet uit Amerika. "Een aantal winkels wordt waarschijnlijk aan de westkust geopend en daar is Ahold Delhaize niet actief. Maar er zijn ook winkels gepland in Chicago, Philadelphia en Washington DC en in deze regio's zijn wel winkels van Ahold Delhaize aanwezig", zei een analist van ABN AMRO. Volgens de analist worden de stappen van Amazon in de retailmarkt "met argusogen" gevolgd.

De AMX werd aangevoerd door OCI, dat liefst 14,4 procent won. Het Saoedische Sabic overweegt een bod uit te brengen op de methanolfabrieken van het in Amsterdam genoteerde bedrijf, volgens Bloomberg. Met die deal, waarover de twee partijen in gesprek zouden zijn, zou 4 miljard dollar gemoeid zijn. Ook de fabriek van OCI in Nederland zou onderdeel van de overname zijn. In een reactie op het nieuws liet OCI weten dat er inderdaad interesse is getoond in de methanoltak. Een besluit is nog niet genomen.

Boskalis won 1,0 procent. De baggeraar tekende met medeaandeelhouder Kotug International een intentieovereenkomst voor de verkoop van Kotug Smit Towage aan Boluda Group. Volgens de overeenkomst bedraagt de ondernemingswaarde van Kotug Smit Towage 300 miljoen euro. Boskalis verwacht voor zijn belang van vijftig procent in de joint venture circa 90 miljoen euro in contanten te ontvangen.

Air France-KLM sloot de rij met een verlies van 3,2 procent. TKH Group, dat dinsdag voorbeurs de boeken opent, steeg juist 3,2 procent.

Onder de kleinere aandelen viel VolkerWessels in de smaak; het aandeel steeg 5,3 procent. Ook Pharming, dat donderdag met jaarcijfers komt, deed het goed en won 4,1 procent. Hunter Douglas leverde 2,0 procent in.

Het lokaal genoteerde Stern Groep won 4,8 procent. De automotive groep verkoopt Sternlease aan leasemaatschappij ALD Automotive voor 80 miljoen euro. Daarnaast sloot Stern een zevenjarige strategische partnerovereenkomst met de leasemaatschappij over het aanbrengen van leasecontracten en de levering van auto's en diensten door Stern. NIBC sprak van een "zeer positieve" deal.

Euronext steeg 0,3 procent. Nasdaq heeft het bod op Oslo Børs VPS verhoogd en de Noorse beurs beveelt dit bod aan bij zijn aandeelhouders. Een eerder verhoogd bod van Euronext wijst men in Oslo af. Nasdaq maakte vanmiddag bekend 158 Noorse kronen per aandeel Oslo Børs VPS te willen betalen, in plaats van het eerdere bod van 152 kronen. Eerder verhoogde de andere kaper op de kust, beursbedrijf Euronext, zijn bod al tot 158 kronen. Euronext liet maandag weten dat men van plan is het bod door te zetten, omdat men reeds een meerderheid van de aandelen van de Noorse beurs in handen heeft.

Het lokaal genoteerde Avantium steeg 7,2 procent bij bovengemiddelde omzetten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs zakte Wall Street weg na een hogere start. De S&P 500, de Dow Jones en de Nasdaq leverden zo'n 0,4 procent in.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
OCI blikvanger op groen Damrak

Gepubliceerd op 4 mrt 2019 om 17:47 | Views: 234

AEX 17:58
540,77 +2,18 (+0,40%)

OCI 17:37
23,95 +3,02 (+14,43%)

AMSTERDAM (AFN) - Kunstmestbedrijf OCI was maandag een opvallende uitschieter op de beurs in Amsterdam, na berichten dat het Saudische petrochemische concern Sabic erover denkt een bod te doen op de methanoltak van OCI. Het sentiment op de aandelenmarkten was overwegend positief door geluiden dat de Verenigde Staten en China dicht bij een handelsakkoord zijn.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,4 procent hoger op 540,77 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 775,28 punten. Londen en Parijs kregen er 0,4 procent bij. Frankfurt zakte 0,1 procent.

OCI sprong 14,4 procent omhoog in de MidKap. Sabic zou tot wel 4 miljard dollar overhebben voor de overname, om in te spelen op de groeiende vraag naar methanol. Die stof wordt onder meer gebruikt om andere chemicaliën als formaldehyde te maken.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize was hekkensluiter in de AEX met een verlies van 2,4 procent. Het bericht dat Amazon tientallen fysieke winkels in de VS wil openen, zette de koers van het supermarktconcern onder druk door angst voor toenemende concurrentie op de Amerikaanse markt. Het Nederlands-Belgische bedrijf verdient het gros van zijn geld in de VS.

Grootste stijger in de AEX was industriebedrijf Aalberts Industries met een winst van 2,7 procent. RELX (plus 2,3 procent) toonde herstel. De informatieleverancier verloor vrijdag ruim 7 procent na tegenvallend nieuws in de VS.

Boskalis

In de MidKap steeg Boskalis 1 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener heeft met medeaandeelhouder Kotug een intentieovereenkomst getekend voor de verkoop van Kotug Smit Towage aan Boluda. Bij de kleinere bedrijven dikte Stern 4,8 procent aan. Het autobedrijf verkoopt het onderdeel SternLease aan leasemaatschappij ALD Automotive Nederland.

Nordea Bank zakte 4 procent in Helsinki voorafgaand aan de uitkomsten van een onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken van de Scandinavische bank. In Londen won Ted Baker 4,8 procent. Topman en oprichter Ray Kelvin van het Britse kledingmerk stapt per direct op. Kelvin ging in december al gedwongen met verlof na aantijgingen van ongewenst gedrag.

De euro was 1,1321 dollar waard, tegen 1,1378 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 56,22 dollar. Brent steeg 0,5 procent tot 65,39 dollar per vat.
voda
0
Europese beurzen leveren winst deels in

(ABM FN-Dow Jones) De meeste Europese beurzen zijn maandag licht hoger gesloten, al werd richting het slot een deel van de winst ingeleverd toen Wall Street omlaag ging.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot maandag 0,2 procent hoger op 375,09 punten. De Duitse DAX eindigde 0,1 procent lager op 11.592,66 punten, De Franse CAC 40 steeg 0,4 procent tot 5.286,57 punten. De Britse FTSE 100 klom 0,4 procent naar 7.134,39 punten.

Aan het einde van de handelsdag zakte Wall Street weg. Beleggers leken bezorgd dat de koersen te sterk gestegen zijn op het optimisme over een Amerikaans-Chinese handelsdeal.

De aandelenmarkten reageerden aanvankelijk positief op de berichten dat Amerika en China in de afrondende fase van een handelsdeal zijn. Dit schreef The Wall Street Journal. Beijing is bereid importheffingen en andere restricties op Amerikaanse landbouwgoederen, chemieproducten, auto's en andere producten te verlagen. Washington zou daarnaast overwegen de meeste, of mogelijk zelfs alle heffingen te laten vallen die het sinds vorig jaar heeft ingesteld.

Wel blijven er nog altijd hordes om te nemen, aldus de zakenkrant, en ook is er vrees dat de thuisfronten wellicht vinden dat er te veel wordt weggegeven. Vermoedelijk zullen de presidenten Donald Trump en Xi Jinping elkaar rond 27 maart ontmoeten en dan zal ook het definitieve akkoord kunnen worden getekend, is de verwachting.

Het sentiment in Europa is nu al een aantal weken aan het verbeteren en de impasse tussen de twee grootste economische machten op het wereldtoneel nadert nu mogelijk zijn einde, zei marktanalist David Madden.

De macro-economische agenda was dun.

Maandagochtend werd bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in januari even hard stegen als in december, met 3,0 procent. In november stegen de prijzen 4,0 procent. 's Middags toonde de inkoopmanagersindex van New York een vertraging van 63,4 in januari naar 61,1 in februari. De bouwuitgaven in de VS waren in december 0,6 procent lager dan in november en op jaarbasis 1,6 procent hoger.

De euro/dollar stond maandag op 1,1321 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1356 dollar en vrijdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1368 dollar op de borden. De Amerikaanse president Trump deed dit weekend tijdens een toespraak in Maryland opnieuw zijn beklag over een te dure dollar en de Federal Reserve.

Olie werd maandag duurder. Een april-future West Texas Intermediate noteerde 1,0 procent in het groen op 56,33 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 65,52 dollar moest worden neergeteld, een plus van 0,7 procent.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Julius Baer steeg 1,0 procent. De Zwitserse vermogensbeheerder heeft een meerderheidsbelang in een Mexicaanse branchegenoot genomen.

Ahold Delhaize eindigde 2,4 procent lager in Amsterdam. Het aandeel van het supermarktbedrijf stond onder druk na het bericht dat Amazon in de VS tientallen fysieke winkels wil gaan openen.

Heineken verloor 0,8 procent. RBC verlaagde het advies voor de bierbrouwer van Outperform naar Sector Perform met een koersdoel van 86,00 euro, zo merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij op.

The Daily Mail & General Trust steeg 4,5 procent in Londen, nadat de mediagroep bekendmaakte dat het 896 miljoen Britse pond gaat teruggeven aan zijn aandeelhouders.

Keller Group steeg ruim 15 procent in Londen, hoewel de winst kelderde door reorganisatiekosten van 111 miljoen naar 8 miljoen Britse pond. De schulden vielen echter mee en gek genoeg werd zelfs het dividend verhoogd, omdat het bedrijf met vertrouwen naar de toekomst kijkt.

Telenet verloor 1,6 procent. UBS verlaagde het koersdoel voor het telecombedrijf naar 45,30 euro maar hield het koopadvies overeind. De omzet zal onder druk blijven staan in 2019, is de verwachting, maar het management vertrouwt erop dat het kan terugkeren naar groei in 2020. Niet elke belegger lijkt hiervan overtuigd, maar dat is deels ook al ingeprijsd, meende UBS.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond het sluiten van de Europese beurzen lager. De S&P 500 index daalde 0,7 procent tot 2.783 punten, de Dow Jones index zakte 0,9 procent op 25.795 punten en de Nasdaq verloor 0,8 procent op 7.532 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak blijft dicht bij huis

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag vrijwel vlak gesloten, na een overwegend rode handelsdag zonder veel grote uitslagen. Altice was een grote verliezer.

De AEX index eindigde 0,1 procent hoger op 541,12 punten. De Midkap-index steeg 0,1 procent en de AScX-index zakte 0,4 procent.

De beurs kreeg aan het einde van de handelsdag steun van een paar sterke economische cijfers uit de Verenigde Staten. Volgens Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management verhullen die cijfers dat de tendens omlaag is. Die tendens zou ook blijken uit de beperkte koerswinst voor TKH na sterke kwartaalcijfers en de afstraffing van het volatiele Altice Europe na een stevige koersdoelverlaging.

De beurs zou volgens Vermeulen eigenlijk wat lager moeten gaan, maar blijft hangen op hetzelfde niveau, dichtbij 540 punten. "Ik denk dat al veertien dagen", zegt de vermogensbeheerder. "Technisch zouden we naar 510-520 kunnen en eigenlijk ook moeten, maar er is meer nodig om de beurs onderuit te krijgen."

Sinds medio februari bivakkeert de AEX op het huidige niveau. "Er is zich een geweldig plafond aan het vormen", aldus Van Eerden. "Het kan ook een bodem worden als we erdoorheen breken, maar dat verwacht ik eigenlijk niet."

Beperkte winsten op het Damrak in de ochtend verdampten al snel, ondanks positieve cijfers voor de Europese dienstensector, die groei liet zien in Frankrijk en Italië in februari, na krimp in januari. Ook de detailhandelsomzet in de eurozone was in januari hoger dan een maand eerder, na een daling in december.

In de namiddag droegen een sterke inkoopmanagersindex van ISM voor de Amerikaanse dienstensector in februari bij aan enig herstel. De index steeg van 56,7 tot 59,7. Een index van Markit liet ook een sterker dan verwachte stijging zien. Bovendien bleken er in december meer eengezinswoningen te zijn verkocht in de VS dan een maand eerder.

Een tragere economische groei in China kwam daarentegen niet als een grote verrassing. De zwaargewicht verlaagde zijn economische groeiprognose tot een bandbreedte van 6 tot 6,5 procent groei in 2019. Eerder mikte het land nog op 6,5 procent groei. De bedrijvigheid in de Chinese dienstensector bleek in februari ook nog eens beduidend trager te zijn gegroeid dan een maand eerder.

Ook in Nederland werd de economische groeiraming van het CPB fors neerwaarts bijgesteld, tot een groei van 1,5 procent in 2019 en 2020, waar eerder voor dit jaar nog een groei rond 2 procent was voorspeld. Ook banken zoals ING en ABN AMRO verlaagden al hun groeiverwachtingen al tot vergelijkbare niveaus.

Woensdagavond komt de Federal Reserve met zijn Beige Book over de Amerikaanse economie, gevolgd door de monetaire beleidsvergadering van de ECB donderdag en het maandelijkse officiële banenrapport in de VS op vrijdag. Dit kan voor vuurwerk op de beurs zorgen, voorziet beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij.

De euro/dollar noteerde op 1,1299. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1328 en bij het openen van de Europese beurzen vanochtend stond er nog 1,1326 op de borden.

De olieprijzen waren stabiel, op 56,82 dollar voor een WTI-future en 65,78 dollar voor de Brent-future.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen verloor Altice Europe maar liefst 9,3 procent. De Franse kabelaar verliest op 18 maart zijn plekje in de Amsterdamse hoofdindex. Barclays verlaagde daarnaast het advies naar Onderwogen en halveerde bijna het koersdoel van 2,80 naar 1,50 euro. De bank verwacht een lastig jaar voor Altice, dat nog altijd veel schuld meetorst. Pas in 2021 voorziet Barclays weer groei op de Franse markt voor de kabelaar.

Ook lampenspecialist Signify verliest binnenkort zijn plekje in de hoofdindex. Het voormalige Philips Lighting verloor 2,0 procent.

Het Amsterdamse betaalbedrijf Adyen, dat nog maar kort een beursnotering heeft, en distributeur van chemicaliën en voedingsingrediënten IMCD treden toe tot de Amsterdamse hoofdgraadmeter. Adyen sloot vlak.

Banken stonden maandag onder druk na publicatie van een onderzoek waaruit bleek dat geld uit Rusland, dat werd witgewassen in banken in de Baltische staat Litouwen, onder andere terechtkwam bij klanten van diverse Nederlandse banken.

Genoemd werden ING, Rabobank, een voormalig onderdeel van ABN AMRO, en twee kleine banken uit Rusland en Turkije, maar met vestigingen in Nederland. ABN AMRO benadrukte dat eventuele claims en boetes in deze zaak geheel voor rekening zijn van Royal Bank of Scotland. Het aandeel beperkte het eerdere verlies uiteindelijk tot 1,3 procent.

Voor ING is nog niet duidelijk of deze zaak tot een nieuwe boete kan leiden, nadat de bank vorig jaar al voor 775 miljoen euro schikte in verband met gebrekkige naleving van antiwitwaswetgeving. ING leverde 3,3 procent in.

Kwartaalcijfers van TKH Group werden positief onthaald. Het aandeel steeg 1,5. Volgens analist Martijn den Drijver van NIBC overtrof de Haaksbergse onderneming de verwachtingen met een solide autonome groei. Het Twentse techbedrijf zei verder op koers te liggen voor zijn doelstellingen voor de middellange termijn.

Sligro, dat op 18 maart uit de AMX verdwijnt, was een van de grootste verliezers bij de middelgrote fondsen met een koersdaling van 1,5 procent.

Takeaway won 0,9 procent. Aandeelhouders gingen akkoord met de overname van de maaltijdbezorging in Duitsland van rivaal Delivery Hero.

In de AScX steeg Hunter Douglas 2,0 procent, ondanks dat de fabrikant van Luxaflex uit de AScX valt. Alfen was de sterkste stijger met 3,4 procent.

Biotechbedrijf Pharming leverde de winst van de afgelopen dagen deels in met een verlies van 5,3 procent. Het bedrijf publiceert donderdag kwartaalcijfers.

Woensdag publiceren Corbion en Basic-Fit de jaarcijfers. De aandelen sloten licht lager.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van het Damrak stond de S&P500 index vrijwel vlak, terwijl de Dow Jones index 0,9 procent daalde en de Nasdaq een fractie steeg.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, na met name sterke Amerikaanse macro-data.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 375,64 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,2 procent op 11.620,74 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 5.297,52 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent hoger op 7.183,43 punten.

De indices in Parijs en Frankfurt noteerden maandag in eerste instantie in het rood, terwijl de Britse FTSE 100 in Londen beter presteerde. Winsten in de telecomsector compenseerden maandag de druk op de Europese autosector. Sterke economische cijfers zorgden voor wat opleving.

De economische activiteit in de dienstensector van de eurozone is in februari verder aangetrokken ten opzichte van de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de muntunie kwam uit op 52,8 in februari tegenover 51,2 in januari. Een lichte verbetering, volgens econoom Chris Williamson van Markit te danken aan afnemende zorgen over de gele hesjes in Frankrijk en de emissieregels voor de autosector. Reden dat de economische groei volgens de econoom aantrok van 0,1 procent in januari naar 0,2 procent in februari. Dat biedt perspectief voor de eurozone om dit kwartaal de groei van 0,2 procent uit het vierde kwartaal van 2018 te overtreffen, aldus de econoom.
Geopolitieke zorgen blijven volgens Williamson echter op het sentiment drukken.

De separate Europese indices lieten een verdeeld beeld zien. In Duitsland trok de groei van de bedrijvigheid in de dienstensector verder aan, evenals in Frankrijk. In Spanje was sprake van een vertraging van de groei, terwijl de Italiaanse dienstensector een licht krimp vorige maand wist om te buigen naar een lichte groei. Ook in het Verenigd Koninkrijk trok de groei in februari aan.

De detailhandelsverkopen in de eurozone zijn in januari op maandbasis gestegen met 1,3 procent. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 2,2 procent.

Beleggers zijn echter nog steeds in afwachting van een handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China. China stelde dinsdag zijn groeidoelstelling voor 2019 vast op 6 tot 6,5 procent, wat de laagste groei zou markeren in de afgelopen circa 30 jaar.

"Het sentiment kwam onder druk te staan nadat China zijn economische groei doelstellingen verlaagde en verdere steun voor de economie beloofde, terwijl het optimisme over de handelsbesprekingen tussen de VS en China vervaagde", zei marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group. "Dit is een bekend patroon dat we dit jaar al verschillende keer hebben gezien, waarbij beleggers vooruitlopen op bemoedigende geruchten of officiële verklaringen, terwijl door een gebrek aan solide bewijs een vervolgrally wordt voorkomen."

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de activiteit in de Amerikaanse dienstensector in februari is gestegen, en flink ook, terwijl er in december op maandbasis tevens meer nieuwe eengezinswoningen werden verkocht. Op jaarbasis was echter sprake van een daling.

De euro/dollar noteerde op 1,1299. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1319 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1337 op de borden.

Olie werd dinsdag tot 0,2 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Banken stonden onder druk, met name de Oostenrijkse bank Raiffeisen Bank, dat 12,9 procent lager noteerde, nadat persbureau Bloomberg meldde dat de bank geen aandacht besteedde aan waarschuwingssignalen die het witwassen van geld door criminelen in Rusland zou hebben voorkomen.

De Nederlandse banken stonden onder druk, nadat tijdschrift De Groene Amsterdammer op basis van onderzoek meldde dat er miljarden illegaal zijn doorgesluisd via Europese banken en dat daarbij ook Nederlandse banken dit geld ontvingen op rekeningen. ABN AMRO noteerde 1,3 procent lager en ING verloor zelfs 3,3 procent.

British American Tobacco neemt een voorziening van 436 miljoen Britse pond voor 2019 naar aanleiding van een juridische uitspraak in Canada. BAT won dinsdag 1,4 procent.

Volkswagen keert een aantal van zijn werknemers over 2018 een bonus uit die beduidend hoger ligt dan over 2017. De koers van het aandeel sloot uiteindelijk 0,1 procent hoger.

Het aandeel Wacker Chemie stond dinsdag stevig onder druk nadat het Duitse chemiebedrijf een winstwaarschuwing voor 2019 afgaf. Voor dit jaar mikt Wacker op een omzetgroei van ongeveer 5 procent, maar het EBITDA-resultaat daalt naar verwachting met 10 tot 20 procent, wat ook zal doorwerken in de nettowinst. Die daling is volgens het chemiebedrijf het gevolg van lagere prijzen voor polysilicon. Het aandeel daalde 8,9 procent.

Vodafone wil 4 miljard euro ophalen met de uitgifte van twee converteerbare obligaties. Als tegenwicht wil het telecomconcern ook aandelen inkopen. Het aandeel steeg 2,3 procent.

Barclays heeft dinsdag het advies voor Altice Europe verlaagd van Gelijkgewogen naar Onderwogen en paste het koersdoel neerwaarts aan van 2,80 naar 1,50 euro. Het aandeel verloor 9,3 procent.

Ashtead daalde 1,0 procent, ondanks beter dan verwachte resultaten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.791,43 punten. De Dow Jones index noteerde vlak, evenals technologiebeurs Nasdaq.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Damrak hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,5 procent tot 552,18 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,7 procent.

Europa-breed domineerden vrijdag de Brexit-perikelen en de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. De Britse premier Theresa May wist donderdag de regie in de Britse uittreding te behouden. Het parlement stemde voor het regeringsvoorstel om de EU te verzoeken om uitstel van de Brexit-datum.

Wat de handelsbesprekingen betreft, zei de Amerikaanse president Donald Trump gisteren geen haast te hebben om een deal te sluiten. Hij zei tevens nog steeds weg te kunnen lopen van de onderhandelingen als de voorwaarden hem niet bevallen.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij spreekt terugblikkend op de afgelopen handelsdagen van een opmerkelijk sterke week, wat niet was voorzien. De groene borden op vrijdag zijn het resultaat van de sterke semiconductors, die zich optrekken aan de sterke resultaten van het Amerikaanse Broadcom donderdag nabeurs. Daarnaast zag de markt zich gesteund door de winsten op Wall Street, nadat Boeing meldde binnen tien dagen te komen met een nieuwe software update voor het 737 MAX-toestel. Komende week kijkt de beleggingsadviseur met name uit naar het Fed-rentebesluit op woensdag "hoewel daar bijna alles al wel over gezegd is" en een stemming dinsdag van het Britse Lagerhuis inzake May's Brexitdeal.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse detailhandel in januari op jaarbasis met 1,6 procent is gegroeid, na een stijging van 2,4 procent in december, terwijl de export in januari met 2,7 procent groeide, terwijl in de laatste twee maanden van 2018 juist sprake was van krimp.

De inflatie in de eurozone bedroeg in februari op jaarbasis 1,5 procent, tegen 1,4 procent in januari.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de New York Fed index voor de industrie in de regio New York in maart is gedaald van 8,8 in februari naar 3,7 in maart. Tevens werd bekend dat de industriële productie in februari is gestegen met 0,1 procent op maandbasis, evenals het aantal vacatures in Amerika in januari, Ook het consumentenvertrouwen liet in maart een stijging zien.

Olie noteerde vrijdag tot 0,6 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1320. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1328 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1302 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 23 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice Europe met een winst van 4,9 procent, gevolgd door ASML en Signify met winsten van 4,7 procent en 2,6 procent.

Galapagos was de sterkste daler van de AEX met een verlies van 1,6 procent. Vopak verloor 0,3 procent.

In de AMX won Flow Traders 0,2 procent. KBC Securities startte met het volgen van de flitshandelaar met een koopadvies en koersdoel van 32,00 euro. Analist Thomas Couvreur gelooft dat de op Exchange Traded Products gerichte handelsstrategie van Flow Traders een aanzienlijk groeipotentieel heeft en dat de penetratie in de Amerikaanse en Aziatische markten nog kan toenemen.

ASMI voerde de lijst echter aan met een winst van 3,3 procent. AMG was een goede tweede, gevolgd door BAM met winsten van achtereenvolgens 2,7 procent en 2,4 procent.

Adyen verloor 2,9 procent en was daarmee de sterkste daler op de tweede rij, terwijl Fugro 1,3 procent inleverde.

Bij de kleinere aandelen ging alle aandacht uit naar de producent van biologische voeding Wessanen. Het Franse PAI Partners en de Amerikaanse investeerder Charles Jobson zijn bereid om 11,50 euro in contanten per aandeel neer te tellen voor een overname van Wessanen. Wessanen voert momenteel gesprekken met de belangstellenden die ondertussen ook in de boeken van het Nederlandse bedrijf mogen kijken. ING gelooft niet in het bod, terwijl KBC juist een hoger bod mogelijk acht. Het aandeel won 19,4 procent tot 11,87 euro.

ForFarmers won 2,6 procent, terwijl Pharming 2,4 procent steeg. Vastned en NSI leverden respectievelijk 1,3 procent en 1,1 procent in.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 2.828,06 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd en behaalden op weekbasis een mooie winst.

De STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent en sloot op 381,10 punten. De Duitse DAX eindigde op een slot van 11.685,69 punten, 0,9 procent in de plus. De Franse CAC 40 sloot 1,0 procent hoger op 5.405,32 punten en voor de FTSE 100 restte op een slot van 7.228,28 punten, een winst van 0,6 procent.

Op weekbasis steeg de pan-Europese Stoxx 600 bijna 3 procent en de Duitse DAX circa 2 procent.

Het was een roerige handelsweek in Europa, waarbij er vooral aandacht was voor de Brexit-perikelen in het Verenigd Koninkrijk. Donderdag stemde het Britse Lagerhuis in met het uitstellen van een vertrek uit de Europese Unie. Hoe lang dit uitstel zal zijn, hangt af van wat er volgende week gebeurt, wanneer Theresa May haar plan voor een derde maal voorlegt aan het parlement voor een meaningful vote.

"Als dat weer een nederlaag wordt, dan dreigt een lange verlenging met zo'n twee jaar", aldus marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group. "Wint ze de stemming, dan is er slechts een korte, technische verlenging nodig."

Volgens Lawler is May's strategie dat eurosceptische parlementariërs mogelijk toch haar deal kiezen om een lang uitstel van Brexit te voorkomen. Mocht het toch uitdraaien op een lange verlenging, dan zal de EU hier unaniem mee akkoord moeten gaan.

De Chinese overheid heeft een wet goedgekeurd waarmee de gedwongen overdracht van technologie van buitenlandse bedrijven wordt bemoeilijkt. Hiermee hoopt Beijing een van de pijnpunten weg te nemen die een handelsakkoord met de VS in de weg staat. Volgens de laatste berichten verlopen de handelsbesprekingen tussen Amerika en China nog altijd positief.

Ondertussen lijkt Europa nog weinig trek te hebben in handelsbesprekingen met de VS. Het Europees Parlement stemde deze week met een kleine meerderheid tegen het opstarten van zulke gesprekken. Trump dreigde deze week met Amerikaanse importheffingen op "heel veel" Europese producten als de Europeanen niet naar de onderhandelingstafel komen.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de inflatie in de eurozone conform een eerdere raming in februari is uitgekomen op 1,5 procent. De kerninflatie verzwakte licht, tot 1,0 procent.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1320 dollar, vrijwel stabiel ten opzichte van vrijdagochtend vroeg. Het Britse pond noteerde ten opzichte van de euro en dollar ongeveer 0,3 procent hoger.

Olie werd iets goedkoper. Een vat West Texas Intermediate daalde 0,2 procent op 58,49 dollar per vat. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorziet in 2019 nog altijd een stabiele groei van de vraag naar olie, maar waarschuwde wel voor een onzekere periode voor de wereldeconomie.

Bedrijfsnieuws

Hennes & Mauritz zag de omzet in het eerste kwartaal met 10 procent toenemen. Dat was beter dan verwacht. Het aandeel daalde bijna 5 procent.

BMW heeft de winstgevendheid over 2018 flink onder druk zien komen te staan en kwam ook met een voorzichtige outlook. De koers van het aandeel steeg circa een half procent.

Volkswagen maakte bekend dat een aanklacht van de Amerikaanse toezichthouder SEC tegen de autobouwer en een voormalige CEO wettelijk en feitelijk niet klopt. Daarom zal men zich verzetten tegen eventuele boetes. Het aandeel Volkswagen verloor 0,2 procent.

Eni wil via dividend en aandeleninkoopprogramma's de komende vier jaar kapitaal aan zijn aandeelhouders teruggeven, meldde het Italiaanse olieconcern vrijdag. Bij een prijs boven de 65 dollar per vat Brent wil Eni per jaar 800 miljoen euro aan eigen aandelen inslaan. Eni steeg 0,3 procent op het nieuws.

Het positieve effect van sterke cijfers van de Amerikaanse chipmaker Broadcom waaide over naar Europa. STMicroelectronics won bijna 5 procent in Parijs en ASML dikte bijna 5 procent aan in Amsterdam.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerde Wall Street in het groen. De Dow Jones index en S&P 500 index stegen 0,7 procent. De Nasdaq steeg 1,0 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
ING lager op vlak Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag na een zeer rustige handelsdag vlak geëindigd. De AEX sloot 0,01 procent hoger op 552,23 punten.

Met name de staalfondsen ArcelorMittal en Aperam hadden een goede dag.

“Het was vandaag een rustige dag”, stelde fondsmanager Cees Smit van Today’s Group. “Dat zag je ook op andere Europese beurzen. Er was vandaag weinig richtinggevend nieuws. Alleen het bericht over de fusiegesprekken tussen Commerzbank en Deutsche Bank was opvallend. Beleggers zijn in afwachting van de verklaring van de Federal Reserve op woensdagavond. De Amerikaanse centrale bank komt dan met een rentebesluit. Mogelijk zet de bijbehorende toelichting de koersen wat meer in beweging. De verschrikkelijke aanslag in Utrecht had vandaag geen invloed op de koersen in Amsterdam.”

Er was vandaag weinig nieuws op macro-economisch gebied.

Het overschot op de goederenbalans van de eurozone slonk in januari ten opzichte van een jaar eerder. In de eerste maand van 2019 steeg de export met 2,5 procent op jaarbasis tot 183,4 miljard euro. De import nam toe tot 181,8 miljard euro, op jaarbasis een stijging van 3,4 procent.

Daarnaast bleek dat in de VS het vertrouwen onder de huizenbouwers afgelopen maand ongewijzigd op een stand van 62 is gebleven. Analisten hadden een stijging naar 63 verwacht.

Het muntpaar euro/dollar noteerde maandag licht hoger op 1,1336. Bij het begin van de handelsdag was dit nog 1,1348.

De olieprijzen stegen tot 1 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen woog ING Groep met een verlies van 1 procent op de koersvorming. ING Italië kreeg dit weekend een tik op de vingers van de Italiaanse centrale bank. De procedures van de Nederlandse bank schieten tekort om witwassen tegen te gaan en daarom mogen er voorlopig geen nieuwe klanten worden geaccepteerd. Banca d'Italia heeft inspecties uitgevoerd tussen oktober 2018 en januari dit jaar en constateerde daarbij de tekortkomingen.

ArcelorMittal was een grote stijger in de AEX met een winst 2,2 procent, in de hoop op meer stimuleringsmaatregelen in China. In de AMX won roestvaststaalbedrijf Aperam 2,9 procent.

Nieuwkomer in de AEX, Adyen, bleek één van de grotere stijgers met een winst van 1,8 procent. Vanochtend werd bekend dat een concurrent van het betaalbedrijf, Fidelity National Information Services, voor ongeveer 43 miljard dollar sectorgenoot Worldpay overneemt.

De andere nieuwkomer in de hoofdindex, IMCD, verloor juist 0,5 procent. Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij merkte op dat HSBC het advies voor IMCD verlaagde van Kopen naar Houden, terwijl het koersdoel wel omhoog ging van 63,00 naar 70,00 euro.

Basic-Fit noteerde in de AMX 1,2 procent lager. Berenberg verhoogde het koersdoel voor Basic-Fit van 28,00 naar 32,00 euro bij handhaving van het Houden advies. Berenberg kwam tot lagere ramingen voor de winst per aandeel in 2019 en 2020, vanwege de hogere doelstelling van Basic-Fit voor de uitrol van nieuwe clubs. Dit leidt op korte termijn tot verwatering, zo verwachten de analisten. Toch zijn meer nieuwe clubs op lange termijn wel gunstig voor Basic-Fit, aldus de marktvorsers, wat een hoger koersdoel rechtvaardigt.

TKH bungelde bij de middelgrote fondsen onderaan met een verlies van 2,2 procent.

Bij de kleinere fondsen won Kendrion 2,6 procent. Berenberg verlaagde het koersdoel voor Kendrion van 40,00 naar 35,00 euro, maar handhaafde het koopadvies op het aandeel. Kendrion is volgens de analisten goed gepositioneerd om te kunnen profiteren van enkele lange termijn groeitrends en beschikt over een sterke pijplijn die de groei in 2019 zal versnellen.

ForFarmers steeg 2,4 procent, terwijl Ordina daarentegen 2 procent moest inleveren.

Op de lokale markt verloor Ajax 2,9 procent. De beursgenoteerde voetbalclub uit Amsterdam wil directeur Marc Overmars vijf jaar langer aan zich binden. Het verlies tegen AZ afgelopen weekend zette mogelijk de koers onder druk, nu het kampioenschap verder weg is.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden maandag bij het slot van het Damrak vlak tot hoger. De toonaangevende S&P 500 noteerde 0,1 procent in de plus.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Beursupdate: weer winst op het Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft dinsdag zijn winstreeks voortgezet, geholpen door een meevallend sentiment in Duitsland, en in afwachting van monetaire beleidscommentaren van de Federal Reserve.

De AEX index eindigde 0,1 procent hoger op 552,65 punten. De Midkap-index steeg 0,6 procent en de AScX-index sloot nagenoeg vlak.

Na het dipje van begin maart, tot 530 punten, is de AEX nu zeven dagen op rij hoger gesloten. De toppen van 2018 komen langzamerhand weer in zicht.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management was vooral verrast door een sterker dan verwachte index voor het economisch vertrouwen bij Duitse investeerders, van onderzoeksinstituut ZEW.

Het instituut uit Mannheim meldde een verbetering met bijna tien punten in maart, tot 3,6 negatief. "Een hele mooie opsteker", vond Montfrooij, aangezien de markt rekende op een veel beperkter herstel tot een cijfer van minus 11.

Ook de hogere olieprijs en een lage werkloosheid in het Verenigd Koninkrijk waren positieve factoren. De Britse werkgelegenheid steeg naar 76 procent en de werkloosheid daalde naar 3,9 procent, de laagste stand sinds 1975.

De Britse economie heeft geprofiteerd van het goedkopere Britse pond in aanloop naar de uittreding uit de EU. Of dat na de Brexit ook zo blijft, staat te bezien, zei Montfrooij.

Er was niet veel nieuws op geopolitiek gebied, al bleef de Brexit boven de markt hangen. Het ziet er naar uit dat premier Theresa May haar uittredingsakkoord met de EU niet een derde keer in stemming kan brengen in het Lagerhuis, zonder aanpassingen. Volgens de parlementsvoorzitter was het oordeel over het huidige voorstel eenduidig. Dit vergroot de kans dat de Britten langer uitstel nodig hebben. EU-onderhandelaar Michel Barnier liet weten dat de EU dat uitstel niet zo maar zal geven. De Britten moeten een goede reden opgeven en een concreet plan overleggen, zei hij.

Verder deden economen van Rabobank een opvallende oproep aan de Nederlandse overheid, om de economische groei op gang te houden met overheidsbestedingen. Als Europese kernlanden niet meer gaan spenderen, dreigt een Japans scenario voor de EU, met zeer langdurige lage rentes. Als de VS volgend jaar een recessie ingaan, dan stijgt dat gevaar.

"Een krasse uitspraak van Rabobank", stelde Montfrooij.

De Amerikaanse fabrieksorders vielen niet uit de toon met een verwachte groei van 0,1 procent in januari.

De euro/dollar noteerde op 1,1350. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1342 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1334 op de borden. De olieprijzen stegen tot 0,3 procent.

Stijgers en dalers

Zestien van de vijfentwintig hoofdfondsen in de AEX sloten hoger.

Aalberts eindigde bovenaan met een koerswinst van 2,9 procent. Staalconcern ArcelorMittal dikte 1,9 procent aan.

RELX was hekkensluiter met een verlies van 1,7 procent.

In de AMX stegen halfgeleiderfondsen Besi en ASMI relatief sterk, met 2,4 en 1,4 procent. Deze herstelden van de stap terug die ze maandag deden, met de rest van de sector, zei Montfrooij.

Fabrikant van roestvaststaal Aperam, het voormaliger onderdeel van ArcelorMittal, was ook in trek en sloot 2 procent hoger.

Onder de kleinere aandelen blonk Sif Holding uit met een winst van 2,8 procent. Donderdag komt de Roermondse funderingsspecialist met cijfers.

Wessanen, waar een bod op ligt van 11,50 euro, was de grootste verliezer met een daling van 1,9 procent op 11,62 euro. De hoop op een hoger tegenbod lijkt af te nemen.

De lege beurshuls Dutch Star Companies One, dat lokaal genoteerd is, bewoog niet. Op 30 april houdt het fonds, waar voormalig Delta Lloyd-topman Niek Hoek met een aantal partners een nieuwe invulling voor zoekt, een jaarvergadering.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden rond het sluiten van de Amsterdamse markt hoger. De grote indices stegen ongeveer een half procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Groen slot op Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,6 procent hoger op 384,29 punten. De Duitse DAX liet een winst optekenen van 1,1 procent op 11.788,41 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,2 procent op een stand van 5.425,90 punten. De Britse FTSE 100 eindigde dinsdag 0,3 procent hoger op 7.324,00 punten.

Al met al was het een rustige handelsdag, in aanloop naar meer reuring. Woensdag komt de Amerikaanse Federal Reserve met een rentebesluit en op donderdag volgt de Bank of England.

Later deze week kan de markt verder reageren op het antwoord van de Europese Unie op het Britse verzoek om de vertrekdatum uit de Europese Unie van 29 maart op te schorten.

Daarvoor moeten de Britten met een goed verhaal komen, waarschuwde hoofdonderhandelaar Michael Barnier dinsdag. “We hebben een concreet plan nodig." Hij zei dat de EU voorbereid is op het alternatief van een 'no deal Brexit', met waarschijnlijk veel economische schade aan beide kanten.

Macro-economisch was het relatief rustig.

De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment is in maart flink opgelopen, maar bevindt zich nog wel altijd in negatief terrein. De ZEW-index steeg naar 3,6 negatief, waar economen een stijging naar 11,0 negatief voorzagen. In februari stond de index nog op 13,4 negatief.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent in het groen op 59,44 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 67,78 dollar moest worden neergeteld, een winst van 0,4 procent.

Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken zijn in januari zoals verwacht licht gestegen met 0,1 procent, na een zelfde stijging in december.

De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,1355 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1348 dollar en maandag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1330 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

Na de winsten van maandag leverden Deutsche Bank en Commerzbank vandaag weer een deel van de winst in. Deutsche Bank daalde 1,5 procent en Commerzbank 3,3 procent. Daimler was een van de koploper in de Dax30 met een koerswinst van 3,4 procent. BMW en Volkswagen stegen 2,1 en 1,7 procent.

De familie achter de Franse autoreus Peugeot zal volgens de Franse zakenkrant Les Echos een overname door of fusie tussen Peugeot en een andere partij ondersteunen. De koers van het aandeel Peugeot noteerde dinsdag 2,7 procent hoger. Renault werd 2,2 procent duurder.

In Milaan werd Fiat Chrysler 4,9 procent duurder.

Iliad zag in 2018 de omzet licht stijgen, maar de nettowinst flink zien dalen. In het lopende jaar wil het bedrijf zijn glasvezelnetwerk verder uitrollen en het aantal 4G-klanten verder vergroten. In het afgelopen jaar werden meer dan 700.000 mensen aan het 4G-klantenbestand toegevoegd. Het aandeel Iliad steeg dinsdag met 2,8 procent.

Koperdelver Antofagasta zag in 2018 de nettowinst met bijna dertig procent teruglopen bij een vlakke omzet, terwijl de kosten verder opliepen. Dit jaar mikt de FTSE-100 component op een kostenbesparing van nog eens 100 miljoen dollar bovenop het lopende kostenreductieprogramma. In 2018 werd al voor 184 miljoen dollar bespaard. De koers van het aandeel Antofagasta sloot dinsdag 2,9 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX daalt in afwachting van Fed

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag, in aanloop naar het rentebesluit van de Federal Reserve, lager gesloten. De AEX leverde een procent in op 547,42 punten.

De Federal Reserve zal vanavond vermoedelijk niet tornen aan zijn monetaire beleid, maar het aantal verwachte renteverhogingen gaat mogelijk wel omlaag. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

"De lijst met economische indicatoren die ondermaats zijn, neemt gestaag toe en dit levert verder bewijs dat de Amerikaanse economie aan het begin van dit jaar flink is vertraagd. Dat heeft de verwachting gevoed dat de rentevoorspelling van Fed zal duiden op slechts een minimale of zelfs helemaal geen verkrapping in 2019", aldus marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group.

Hoewel het rentebesluit dus niet al te spannend lijkt te worden, was dit voor beleggers toch reden om wat terughoudend te zijn, stelde handelaar Ramon Hörchner van ABN AMRO.

Sales trader Gert Berendse van ING deelde die mening. "Absoluut het geval."

Berendse wees verder op een cocktail van negatieve zaken, met bijvoorbeeld de koersval van Bayer en Brexit.

Het muntpaar euro/pond steeg 0,6 procent naar 0,8602, nadat de Britse premier Theresa May de Europese Unie formeel uitstel van Brexit tot 30 juni 2019 vroeg.

"De reden hiervoor lijkt dat deze termijn door de markt als een kort uitstel wordt gezien, terwijl werd gehoopt op een langere termijn", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News over de daling van het pond.

Donderdag en vrijdag vindt in Brussel een EU-top plaats over Brexit. Diverse lidstaten hebben al laten weten dat uitstel niet vanzelfsprekend is. Een dergelijk besluit moet unaniem worden goedgekeurd. Brexit-onderhandelaar voor de EU Michel Barnier riep de Britse regering eerder deze week nog op om met een duidelijk plan te komen.

Volgens Berendse komt er toch angst in de markt dat de EU het verzoek van May niet inwilligt.

De euro/dollar noteerde op 1,1349.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanochtend inzicht in de Britse producentenprijzen en inflatiecijfers in de maand februari. De inflatie trok verder aan en ook de producentenprijzen liepen iets op. De Duitse producentenprijzen stegen in februari op jaarbasis even hard als in januari.

De olieprijzen stegen met maar liefst 1,5 procent. In de afgelopen daalden de voorraden ruwe olie met 9,6 miljoen vaten tot 439,5 miljoen vaten. Er was door analisten juist een stijging van 800.000 vaten olie voorzien.

Stijgers en dalers

In de AEX was Galapagos koploper met een koerswinst van 1,4 procent. Heineken steeg 0,4 procent.

De verzekeraars hadden het woensdag lastig. ASR leverde 3,1 procent in, net als Aegon. NN werd 3,4 procent goedkoper. Een opmerkelijke beweging, zei Berendse, maar een verklaring moest hij schuldig blijven.

In de Midcap ging Altice aan de leiding met een stijging van 1,6 procent. SBM Offshore volgde met 0,6 procent.

De grootste dalers waren Aperam en Signify, met verliezen van 2,4 en 3,1 procent.

De topman van Osram, een sectorgenoot van Signify, zei volgens diverse media in een intern document dat het steeds moeilijker lijkt te worden om de doelen voor dit jaar te halen.

Air France-KLM heeft met succes converteerbare obligaties uitgegeven ter waarde van 500 miljoen euro. Het aandeel daalde 1,8 procent.

Onder de kleinere fondsen wist Brunel te profiteren van een positief rapport van ING. Het koersdoel werd verhoogd van 16,25 euro naar 17,10 euro met een onveranderde koopaanbeveling. Betere omstandigheden in Duitsland en in de energiesector zijn nog niet ingeprijsd, meent de bank. Het aandeel steeg 5,1 procent.

Nedap won 1,1 procent, maar Wessanen leverde 2,7 procent in.

Het lokaal genoteerde Probiodrug won maar liefst 34 procent. Probiodrug heeft van de National Institutes of Health (NIH) in de Verenigde Staten 15 miljoen dollar gekregen ter ondersteuning van het uitvoeren van een Fase2b studie met zijn potentiële Alzheimer behandeling, PQ912.

Er gingen vandaag ruim een miljoen stukken Probiodrug om, terwijl dit er anders maar iets meer dan 25.000 stuks zijn.

Tussenstanden Wall Street

In Amerika noteerden de belangrijkste indexen ruim een half procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen sluiten in de min

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen eindigden woensdag overwegend lager in afwachting van het rentebesluit in de Verenigde Staten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot met een verlies van 0,9 procent op 380,84 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 1,6 procent naar 11.603,89 punten. De Franse CAC 40 noteerde 0,8 procent lager op 5.382,66 punten. De Britse FTSE 100 verloor woensdag 0,5 procent op 7.291,01 punten.

De markt wacht woensdag op het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, dat vanavond bekend wordt gemaakt. Er wordt geen wijziging in het belangrijkste rentetarief voorzien. De Fed komt om 19.00 uur Nederlandse tijd met zijn rentebesluit en de economische ramingen naar buiten.

“De Europese beurzen eindigden stevig in het rood”, concludeerde analist David Madden van CMC Markets. “De aanstaande mededeling van de Fed zorgde ervoor dat sommige handelaren al wat geld van de tafel haalden.”

“De toon van de Fed was de afgelopen maanden neutraal en handelaren verwachten dat dit vanavond opnieuw het geval zal zijn. De besprekingen tussen de VS en China staan daarnaast op het punt volgende week hervat te worden. Er bestaat bezorgdheid over de voortgang van deze gesprekken en dat was woensdag een belangrijke reden voor de koersdalingen”, vond Madden.

De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie formeel uitstel van Brexit tot 30 juni 2019 gevraagd, zo bleek woensdagmiddag uit een brief van May aan de voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Als er volgende week vrijdag 29 maart, de nu nog geldende uiterste vertrekdatum uit de Europese Unie door het Verenigd Koninkrijk, namelijk geen akkoord ligt met de EU, dan dreigt chaos. Uitstel kan dit tijdelijk voorkomen.

Uitstel van Brexit is mogelijk, maar dan wel op de voorwaarde dat het Britse Lagerhuis zich achter het terugtrekkingsakkoord schaart, zo stelde Tusk woensdag. Een extra EU-vergadering lijkt Tusk niet nodig, maar mocht dit wel het geval blijken dan kan die volgende week plaatsvinden.

Vorige week werd de deal die May overeenkwam met de EU in een tweede 'meaningful vote' opnieuw afgewezen door een meerderheid van het Britse parlement. Ook een no-deal Brexit scenario werd verworpen, waardoor uiteindelijk de optie van een verlenging van Artikel 50 overbleef.

De Duitse producentenprijzen kwamen over februari op jaarbasis 2,6 procent hoger uit, terwijl op maandbasis de prijzen met 0,1 procent daalden. Daarmee was de trend op jaarbasis ten opzichte van een maand eerder stabiel.

De Britse variant liet over februari een lichte versnelling in de prijsstijging zien van 21, procent op jaarbasis in de eerste maand van dit jaar naar 2,2 procent in februari. Op maandbasis was het beeld identiek: een lichte versnelling in februari in de prijsontwikkeling.

De consumentenprijzen van het Verenigd Koninkrijk weken niet van dit beeld af. Zowel op maand- als op jaarbasis liepen de prijzen iets meer op dan in januari werd gemeten.

Olie noteerde woensdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate noteerde 1 procent in het groen op 59,92 dollar, terwijl voor een mei-future Brent 68,16 dollar moest worden neergeteld, een stijging van 0,8 procent. De Amerikaanse olievoorraden bleken vorige week met bijna 10 miljoen vaten te zijn gedaald.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1356 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1343 dollar en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1354 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Bayer verloor woensdag 9,6 procent, nadat een Amerikaanse jury heeft geoordeeld dat Roundup kanker heeft veroorzaakt bij iemand die met het gewasbestrijdingsmiddel werkte. Bayer meldde in een verklaring teleurgesteld te zijn over het besluit van de jury. Een tweede ronde moet nu oordelen over de aansprakelijkheid.

Osram Licht zal dit jaar moeite hebben om de eigen doelstellingen te halen. CEO Olaf Berlien zei in een intern document volgens de persbureaus Reuters en Bloomberg dat de doelstellingen voor dit boekjaar "nog moeilijker te halen zijn" door de economische ontwikkelingen en de omstandigheden bij de klanten. Het aandeel Osram daalde woensdag 3 procent.

UBS gaat dit jaar voor nog eens 300 miljoen dollar aan kosten besparen nu de resultaten in het eerste kwartaal flink onder druk staan, zo meldde Reuters woensdag op basis van uitspraken die CEO Sergio Ermotti deed tijdens een conferentie in Londen. Volgens Ermotti zijn de opbrengsten uit investment banking in de eerste drie maanden van 2019 fors gedaald en stonden ook de resultaten bij de vermogensbeheertak onder druk. Het aandeel verloor 2,4 procent.

Kingfisher gaf 6,4 procent prijs. Veronique Lauary zal binnenkort afscheid nemen als CEO, maar een vertrekdatum staat nog niet vast, zo gaf het bedrijf aan. Lauary is er niet in geslaagd om de transformatie van de Britse doe-het-zelfketen tot een goed eind te brengen. Kingfisher meldde daarnaast circa een halvering van de winst voor belasting over het afgelopen boekjaar, dat op 31 januari van dit jaar eindigde.

BMW gaf woensdag aan dat het voor 2019 een marge voor het bedrijfsresultaat (EBIT) voorziet die ligt tussen de 6 en 8 procent. Tegelijkertijd verwacht de Duitse autobouwer een eerste jaarhelft die nog zwak kan uitpakken, maar een tweede helft van 2019 die een gunstiger verloop kent. De koers van het aandeel BMW noteerde woensdag 4,9 procent lager.

Münchener Rückversicherungs-Gesellschaft, dat dinsdag nabeurs kwam met cijfers, verwacht voor 2019 en 2020 een verdere stijging van de winstgevendheid. Voor dit jaar wordt gemikt op een stijging van de winst naar 2,5 miljard euro. De koers daalde met 2,8 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden woensdag bij het slot van de Europese beurzen lager. De S&P 500 index noteerde 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Mooie plus op Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met een mooie plus gesloten. De AEX won 0,5 procent op 550,39 punten.

"Het was vandaag een rustige en positieve beurs", stelde vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management. "De markt reageerde positief op een sterk herstel van de bedrijvigheid in de regio van Philadelphia en op een toename van het consumentenvertrouwen in de eurozone. Vandaag vindt op Wall Street ook de beursgang van Levi Strauss plaats. Het aandeel ging al snel flink omhoog. Dat draagt bij tot een positieve stemming", aldus Van Eerden.

De vermogensbeheerder wees ook op rooskleurige sentiment rond de chipaandelen, zoals ASML, Besi en ASMI. "Dit was te danken aan de positieve outlook van het Amerikaanse Micron Technology." De verklaring van de Federal Reserve gisteravond dat dit jaar de Amerikaanse rente waarschijnlijk niet meer wordt verhoogd, verbaast Van Eerden niet. "Iedereen weet dat de economie afvlakt."

Vanochtend verschenen er wat Nederlandse macro-economische cijfers, onder meer over het vertrouwen en de bestedingen van consumenten. Consumenten kregen minder vertrouwen in maart en de groei van de Nederlandse consumptie vlakte af in januari. Verder daalde de werkloosheid in februari van 3,6 procent in januari naar 3,4 procent in februari.

De Bank of England liet zijn belangrijkste rentetarief donderdag ongewijzigd. Dat was conform de verwachting. Daarmee bleef de rente staan op 0,75 procent, net als de afgelopen maanden.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone steeg van min 7,4 in februari naar min 7,2 in maart.

In de VS daalden vorige week de eerste steunaanvragen, terwijl er een sterk herstel was van de bedrijvigheid in de regio rond Philadelphia. De zogenoemde Philly Fed index steeg van 4,1 negatief in februari tot 13,7 positief in maart. De index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie steeg in februari fractioneel.

De euro schoot woensdag na het rentebesluit nog omhoog naar 1,1431 dollar, in vergelijking met 1,1349 rond het slot van de handel dinsdag laat. Vanmiddag stond er een stand van 1,1350 op de borden.

De olieprijzen noteerden lager.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was ASML de grootste stijger met een winst van 2 procent, na een kwartaalupdate van Micron Technology, waardoor beleggers weer lijken te geloven in de groeivooruitzichten van de halfgeleidersector. In de AMX won Besi 1,6 procent, terwijl ASMI 0,7 procent omhoog ging. Uit de woorden van Micron kon worden afgeleid dat de chipfabrikant denkt dat de bodem is bereikt en dat groei weer lonkt.

Banken en verzekeraars waren daarentegen de gebeten hond na de gematigde toon van de Federal Reserve woensdagavond. Aegon en NN Group verloren gemiddeld tot 1,5 procent.

Galapagos verloor 0,6 procent. Het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf heeft zijn uitstaande kapitaal verhoogd via de uitoefening van warrants. zo maakt het woensdagavond laat bekend. Galapagos heeft op 20 maart van dit jaar 149.370 nieuwe aandelen uitgegeven die goed waren voor een totaal van krap 3,5 miljoen euro. Dit bedrag is inclusief de uitgiftepremie.

Onderaan bungelde Vopak, met een verlies van 2,7 procent.

In de AMX was WDP een sterke stijger met een winst van 1,2 procent. PostNL was een laagvlieger met een verlies van 2,7 procent.

ABN AMRO vindt TomTom koopwaardig, en hanteert een koersdoel van 10,00 euro. Dit zei analist Wim Gille donderdag tegen ABM Financial News. Volgens Gille zit het navigatiebedrijf in een groeimarkt en kan deze groei zelfs versnellen door de komst van elektrisch en autonoom rijden. Gille noemde het een "waanzinnig goede" prestatie dat TomTom tussen 2014 en 2018 het marktaandeel wist te verdubbelen. En de angst van beleggers dat Google TomTom en Here wegvaagt, is overdreven vindt hij. Het aandeel eindigde praktisch onveranderd.

Bij de kleinere aandelen won Brunel 1,4 procent. Pharming verloor daarentegen 1,2 procent.

Sif steeg met 1,1 procent na bekendmaking van jaarcijfers. NIBC sprak van een zwakker dan verwacht vierde kwartaal, terwijl de outlook voor de komende jaren een gemengd beeld afgaf. ING noemde de consensusvooruitzichten te optimistisch en rekent op een verlaging van deze taxaties.

Het lokaal genoteerde Probiodrug verloor 6,5 procent. Woensdag won Probiodrug maar liefst 34 procent nadat het van de National Institutes of Health in de Verenigde Staten 15 miljoen dollar kreeg ter ondersteuning van het uitvoeren van een Fase2b studie met zijn potentiële Alzheimer behandeling, PQ912.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden bij het slot van het Damrak hoger. De toonaangevende S&P 500 stond 0,7 procent in de plus.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen verdeeld gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag verdeeld gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 380,69 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,5 procent op 11.549,96 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 5.378,85 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent hoger op 7.355,31 punten.

De Europese beurzen noteerden donderdag verdeeld, waarbij de markt het recente rentebesluit van de Federal Reserve verwerkte. De Amerikaanse centrale bank kondigde woensdag aan vanaf september te stoppen met het afbouwen van de balans. Daarnaast bleek uit de dotplot, dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar niet van plan is de rente te verhogen.

Daarnaast kijkt de markt uit naar de bijeenkomst van de Europese raad, die vandaag is aangevangen en een cruciaal moment vertegenwoordigt in het Brexit-saga, nadat de Britse premier Theresa May haar achterban heeft toegezegd te zullen aandringen op een korte verlenging van de deadline van 29 maart.

De leiders van de Europese Unie hebben aangegeven daar waarschijnlijk mee in te stemmen, indien May de twee keer afgewezen overeenkomst alsnog door het Britse parlement kan krijgen, maar de enige zekerheid is dat de Brexit zal worden voortgezet.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Britse detailhandelsverkopen vorige maand ten opzichte van de maand ervoor onverwacht zijn gestegen. Met 0,4 procent was dit overigens wel duidelijk minder dan de stijging met 1,0 procent die in januari in volumes werd gemeten.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in maart gestegen. De index ging van min 7,4 in februari naar min 7,2 deze maand.

Olie noteerde donderdag verdeeld.

De euro/dollar noteerde op 1,1351. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1407 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1411 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het Franse catering- en schoonmaakbedrijf Sodexo kreeg van Goldman Sachs een adviesverlaging van Neutraal naar Verkopen, omdat de Amerikaanse zakenbank druk op de winstgevendheid van het bedrijf verwacht, nu uitbesteding van activiteiten door bedrijven daalt. De koers van het aandeel Sodexo daalde donderdag 2,8 procent.

De scepsis rond een mogelijke Duitse bankenfusie duurt voort. Deutsche Bank daalde 4,2 procent en Commerzbank noteerde 3,7 procent lager. In een note aan cliënten adviseerde Citi aandelen Commerzbank te kopen en Deutsche Bank te verkopen.

EssilorLuxottica verloor 6,6 procent, na een interview met de voorzitter van het concern in de Franse krant Le Figaro, waarin hij de vice-voorzitter van het bedrijf en de CEO van Essilor beschuldigde van het schenden van de voorwaarden van de fusieovereenkomst tussen Essilo en Luxottica in 2017.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 2.844,08 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,2 procent tot 543,90 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,2 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,6 procent.

In heel Europa stonden de beurzen onder druk na tegenvallende macro-economische cijfers, terwijl de markt nauwgezet de ontwikkeling in Brussel volgden, waar een belangrijke Europese top plaatsvindt.

Brussel is inmiddels akkoord met een uitstel van de Brexit tot 22 mei op voorwaarde dat de Britse parlementariërs volgende week alsnog akkoord gaan met het Brexit-voorstel, zo niet dan wordt de vertrekdatum verplaatst naar 12 april.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de economische activiteit in de eurozone in maart in een iets lager tempo is gegroeid. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de muntunie daalde van 51,9 in februari naar 51,3 in maart.

De separate Europese indices lieten een verdeeld beeld zien. De bedrijvigheid van de Duitse economie is in maart minder hard gegroeid, vooral doordat de industrie steeds harder krimpt. In Frankrijk is de activiteit in zowel de dienstensector als de industrie in maart omgeslagen vaan een groei naar een krimp.

"De economie in de eurozone is het eerste kwartaal zwak geëindigd", concludeerde econoom Chris Williamson van Markit vrijdag. Vermoedelijk steeg het bruto binnenlands product met een "bescheiden" 0,2 procent in het eerste kwartaal, verwacht Williamson.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de samengestelde inkoopmanagersindex voor de dienstensector en industrie in de Verenigde Staten in maart ook is gedaald. De index daalde van 55,5 in februari naar 54,3 in maart.

"Tegenvallende Europese macro-data drukten vanochtend op het sentiment en daar kwamen in de tweede helft van de handelsdag de tegenvallende pmi-data uit de VS nog overheen", bevestigde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Dit drukte volgens de beleggingsadviseur met name op fondsen als ArcelorMittal en Aperam. Banken en verzekeraars hebben het volgens hem momenteel zwaar te verduren vanwege de lage rente en de aankondiging van de Fed eerder deze week dat de rente waarschijnlijk dit jaar niet wordt verhoogd.

Ook ging er een alarmbel in de Verenigde Staten af, nadat de korte rente inmiddels boven de lange rente noteert. Dit is sinds 2007 niet meer het geval geweest en een sterke indicatie dat de Amerikaanse economie over 12 tot 18 maanden in recessie zit.

De komende handelsweek kijkt Schutte onder andere uit naar het verdere verloop van het Brexit-saga. De beleggersdag van ING is ook een punt van aandacht, evenals de Duitse Ifo-index op dinsdag en de Chicago-inkoopmanagersindex op vrijdag.

De euro/dollar dollar daalde, vooral na de publicatie van de pmi's, naar 1,1294. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1388 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1373 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 2,5 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 2 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door RELX met een winst van 0,5 procent, gevolgd door Unibail-Rodamco met een winst van 0,1 procent.

ArcelorMittal was de sterkste daler met een verlies van 5,4 procent.

Randstad daalde 4,9 procent. De daling is volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten direct toe te schrijven aan de inkoopmanagersindices. Daar reageert de uitzender, die vroegcyclisch is, altijd direct op, voegde hij toe.

Ook de financials hadden het weer lastig, met bijvoorbeeld een koersverlies van 5,1 procent voor Aegon, terwijl ING 2,6 procent inleverde en ABN AMRO 2,3 procent daalde.

In de Midcap was OCI met een winst van 1,4 procent de enige stijger. Eurocommercial sloot vlak. Aperam bungelde met een verlies van 8,0 procent onderaan. Air-France KLM daalde 3,8 procent, terwijl Fugro 4,7 procent inleverde.

Degroof Petercam heeft het advies voor Corbion verhoogd van Houden naar Kopen en het koersdoel opwaarts bijgesteld van 30,00 naar 35,00 euro. Het aandeel daalde 1,3 procent.

Signify daalde 3,6 procent. ING verlaagde het koersdoel van 24,00 euro naar 23,00 euro en handhaafde het advies op Houden, vanwege de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden, waarmee de verlichtingsspecialist zich geconfronteerd ziet.

In de AScX ging NSI aan kop met een winst van 0,9 procent. Nedap steeg 0,6 procent en Wessanen won 0,4 procent. Alfen was met een verlies van 4,6 procent de sterkste daler. Kendrion leverde 3,8 procent in.

Sligro daalde 4,6 procent, maar noteerde ook ex-dividend.

Lokaal viel de daling van Stern op. Het aandeel verloor 4,3 procent na volgens NIBC zwakke jaarcijfer te hebben afgegeven.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,6 procent lager op 2.809,73 punten. De Dow Jones index daalde 1,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,0 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen lager gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,2 procent tot 376,03 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,6 procent op 11.364,17 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 2,0 procent op 5.269,92 punten. De Britse FTSE 100 sloot ook 2,0 procent lager op een slot van 7.207,59 punten.

De Europese aandelenmarkten kwamen vrijdag onder druk te staan na zwakke Europese macro-data, die de zorgen over een economische groeivertraging versterkten. "De Franse industrie en dienstensector krimpen, terwijl de activiteit van de Duitse industrie op zijn laagste niveau noteert sinds juli 2012. Alle aandacht richt zich op de Brexit, maar de eurozone heeft het moeilijk en het laatste wat continentaal Europa kan gebruiken is een no-deal Brexit", zei marktanalist David Madden van CMC Markets.

De samengestelde inkoopmanagersindex voor de eurozone daalde van 51,9 in februari naar 51,3 in maart. De separate Europese indices lieten een verdeeld beeld zien. De bedrijvigheid van de Duitse economie is in maart minder hard gegroeid, vooral doordat de industrie steeds harder krimpt. In Frankrijk is de activiteit in zowel de dienstensector als de industrie in maart omgeslagen vaan een groei naar een krimp.

Terwijl de Europese aandelenmarkten onder druk kwamen te staan, kochten beleggers juist obligaties, waardoor de Duitse 10-jaarsrente onder de 0 procent kwam.

Tegelijkertijd bleven de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China een punt van focus, nadat de Amerikaanse president Donald Trump vrijdagochtend bij Fox Business Network zei te blijven geloven in een handelsakkoord. "Ik denk dat we dicht bij een akkoord zijn. Dat betekent echter niet dat we er al zijn, maar wel dat we heel dichtbij komen", zei hij.

Daarnaast zijn de ogen gericht op Brussel, waar op dit moment een cruciale Europese Commissie-top plaatsvindt. Brussel is akkoord met een uitstel van de Brexit tot 22 mei op voorwaarde dat de Britse parlementariërs volgende week alsnog akkoord gaan met het Brexit-voorstel, zo niet dan wordt de vertrekdatum verplaatst naar 12 april.

Olie noteerde vrijdag tot 2,5 procent lager.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1294. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1388 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1373 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Thomas Cook heeft het plan om 320 banen te schrappen en 21 vestigingen te sluiten in een poging de operaties in het Verenigd Koninkrijk te stroomlijnen. Het aandeel verloor 2,5 procent.

Nokia leverde 5,1 procent in, nadat het concern waarschuwde voor mogelijke boetes, aangezien het bedrijf zich geconfronteerd ziet met compliance-kwesties,

Easyjet gaf vrijdag aan klaar te zijn voor een plan dat voorziet in onvoorziene omstandigheden in het geval het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder overeenkomst verlaat. Het plan bevat onder meer een verval van stemrecht voor een bescheiden deel van de aandeelhouders op basis van anciënniteit. Het aandeel leverde vrijdag 1,6 procent in.

MillerCoors sleept AB InBev voor de rechter omdat het een advertentiecampagne ter waarde van 13 miljoen dollar tijdens de Super Bowl zou hebben getoond om mensen af te schrikken van de merken Miller Lite en Coors Lite. Dit schreef persbureau Bloomberg vrijdag op basis van een klacht die Miller indiende in Madison. Het aandeel AB InBev zakte vrijdag 2,3 procent.

Vanwege de dalende inkoopmanagersindices hadden de vroeg-cyclische uitzenders het lastig. Randstad daalde 4,9 procent en Adecco verloor 2,5 procent.

In Frankfurt vielen de koerswinsten van E.ON en RWE op. Die stegen respectievelijk 0,3 en 3,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,6 procent lager op 2.809,73 punten. De Dow Jones index daalde 1,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,0 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
AEX start nieuwe week in het rood

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week weinig positief begonnen. De AEX eindigde maandag 0,5 procent lager op een slot van 541,16 punten. De AMX verloor 0,8 procent en de AScX daalde 0,9 procent.

Door het verlies van maandag komt het steunniveau van 530 punten weer in zicht, volgens online broker Lynx.

Dat de daling van de AEX meevalt in vergelijking met bijvoorbeeld de beurzen in Azië, "heeft mogelijk te maken met het feit dat vrijdag ook al een zeer zwakke dag was", aldus Lynx.

Bepalende factor momenteel zijn de zorgen over de wereldeconomie. Bezorgde beleggers zoeken daarom hun heil in obligaties, wat ervoor heeft gezorgd dat de Amerikaanse driemaandsrente vrijdag boven de tienjaarsrente uitkwam. Dit suggereert een inverse rentecurve en wanneer deze langdurig aanhoudt, kan dit in de toekomst duiden op een recessie. Het was voor het eerst sinds 2007 dat de korte rente hoger stond dan de langlopende.

Maandag rond het slot in Amsterdam noteerde de driemaandsrente op 2,45 procent en de rente op een tienjarige Treasury lening op 2,41 procent.

"De omgekeerde rentecurve heeft, zelfs in de huidige tijden van ruim monetair beleid, het recessie-voorspellende karakter nog niet verloren", volgens hoofdstrateeg Luca Paolini van het Zwitserse Pictet Asset Management. De marktkenner benadrukt dat er op korte termijn, zeg tussen 3 en 12 maanden, nog weinig aan de hand is. De omkering van de rentecurve vindt doorgaans 1,5 jaar plaats voordat de recessie begint, en loopt dus ook ver vooruit op een bear market.

Volgens kenners hoopt de markt zich later in de week op te trekken aan de handelsbesprekingen tussen de VS en China, als die worden voortgezet in Beijing. Daarbij zijn ook de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en minister van financiën Steve Mnuchin aanwezig.

"Mogelijk kalmeert de boel wanneer we positieve berichten uit Beijing krijgen later deze week maar tot die tijd is het sentiment mogelijk grillig", aldus marktanalist Jeffrey Halley van Oanda.

Een andere kwestie die de markt blijft bezighouden, is het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Maandagavond staan een aantal stemmingen over Brexit-amendementen op de rol in het Britse Lagerhuis, waaronder over een tweede referendum, het intrekken van Artikel 50 en een no-deal Brexit.

"Het zijn niet-bindende indicatieve stemmingen die de markt mogelijk de broodnodige duidelijkheid geven, terwijl wordt gewacht op een derde meaningful vote", merkten analisten van Monex Europe op. May brengt haar deal deze mogelijk voor de derde maal in stemming. Dat is op zijn vroegst dinsdag. Als het parlement instemt, dan is er tot 22 mei tijd om een nette Brexit te regelen. Lukt het May niet om haar deal door het parlement te loodsen, dan is een no-deal Brexit op 12 april een feit.

De macro-economische agenda was maandag weinig gevuld. Uit de Chicago activiteitsindex bleek dat de groei momenteel beneden de trend ligt in de VS. De index daalde in februari tot -0,29, tegen een bijgestelde -0,25 in januari.

Vanuit Europa kwam het nieuws dat het ondernemersvertrouwen zoals Ifo dat meet, in maart is gestegen naar 99,6, wat ruim boven de verwachting was van 98,3. "Zonder meer positief", zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld in reactie op de cijfers.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1312. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdagavond verhandelde het muntpaar op 1,1301. Olie werd maandag iets goedkoper.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen waren de winsten veelal beperkt, aangevoerd door ASR Nederland, dat 0,9 procent won. KPN en Adyen maakten de top drie compleet en stegen 0,5 procent.

ING steeg 0,3 procent. De bank vertelde maandag tijdens zijn beleggersdag dat men bezig is met de wereldwijde uitrol van een verbeteringsprogramma voor de klantencontrole. ING stond de afgelopen weken onder druk door publicaties over betrokkenheid bij witwasgelden uit Litouwen en een berisping door de Italiaanse centrale bank. Dat laatste kwam als een verrassing, zei ING maandag.

Vakbond CNV eist een loonsverhoging voor medewerkers van Shell van 5 procent in één jaar tijd, nu topman Ben van Beurden ook fors meer loon krijgt. Volgens CNV biedt Shell tot nu toe slechts een "ondermaatse" loonsverhoging van 4,5 procent, uitgesmeerd over twee jaar. Als de concernleiding de eis niet voor donderdagavond inwilligt, sluit Verburg acties bij de raffinaderij van Shell in Pernis en de chemische tak in Moerdijk niet uit. Royal Dutch Shell sloot maandag 0,7 procent lager.

Sterkste daler in de AEX was Galapagos, dat 4,7 procent verloor. ABN AMRO volgde op gepaste afstand met een verlies van 2,4 procent.

In de AMX won Basic-Fit 2,1 procent. Vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld zag niet direct een aanleiding voor de koerssprong. AMG leverde 3,2 procent in en Fugro verloor zelfs 3,7 procent.

Met de overname van Granotec do Brazil verdubbelt Corbion zijn aanwezigheid in Latijns-Amerika, wat past bij de groeistrategie in die regio. Dat stelde ING maandag in een rapport. Corbion betaalde 45 miljoen dollar voor Granotec. Het aandeel van Corbion steeg 0,4 procent.

Aperam verloor 1,2 procent. Het roestvaststaalbedrijf wil voor ruim 160 miljoen dollar aan uitgegeven converteerbare obligaties terugkopen.

Onder de kleinere aandelen werden de cijfers van Accsys negatief ontvangen met een verlies van 3,4 procent. Het bedrijf wordt met veel vraag geconfronteerd en bouwt daarom aan een Tricoya-fabriek in Hull, maar de bouw ervan loopt vertraging op. Als gevolg zal de fabriek nu enkele maanden later dan gepland operationeel zijn in 2020. Dit betekent dat Accsys nog geen omzet uit de fabriek kan genereren in het boekjaar dat loopt tot 31 maart 2020. Als gevolg zal de EBITDA in het boekjaar 2020 "marginaal" lager uitvallen dan de marktverwachtingen. NIBC sprak wel van een sterke volumegroei.

Alfen was echter de sterkste daler en leverde 6,8 procent in. De AScX werd aangevoerd door Sif Holding, dat 1,3 procent steeg.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs waren de koersenborden op Wall Street lichtrood gekleurd. De S&P 500 daalde 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Europese beurzen eindigen in de min

(ABM FN-Dow Jones) De Europese aandelenbeurzen zijn maandag lager gesloten. De verliezen werden beperkt door de Duitse Ifo-index, die sterker uitviel dan verwacht. Bovendien veerde Wall Street wat op, na een lagere opening.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 374,33 punten, de Duitse DAX stond 0,2 procent lager op 11.346,65 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,2 procent op 5.260,64 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent lager op 7.177,58 punten.

"De aandelenmarkten stonden maandag in het rood, vanwege zorgen over de staat van de Europese economie", meende analist David Madden van CMC Markets. “De heel slechte cijfers van de Duitse en Franse industrie, van afgelopen vrijdag, speelden de markten nog steeds parten”, aldus Madden.

Positief was dat de Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland in maart is gestegen naar 99,6 waar analisten rekenden op een stand van 98,3. De ifo-index is volgens Tom Simonts KBC een heel belangrijke index. Men had een lagere ifo-index kunnen verwachten, gezien de gedaalde inkoopmanagersindices van vorig week.

Het Britse Lagerhuis stemt maandagavond over een aantal Brexit scenario's, waaronder een tweede referendum, het intrekken van Artikel 50 en een no-deal Brexit.

"Het zijn niet-bindende indicatieve stemmingen die de markt mogelijk de broodnodige duidelijkheid geven, terwijl wordt gewacht op een derde meaningful vote en wanneer die überhaupt plaatsvindt", merkten analisten van Monex Europe op.

Er staan tot nu toe zeven stemmingen op de rol, maar dat aantal kan worden uitgebreid tot kort voor het debat aanvangt.

De EU gaat ervan uit dat een vertrek zonder akkoord op 12 april kan plaatsvinden. Daarvoor publiceerde de Europese Commissie de laatste voorbereidingen voor een harde Brexit maandag in een toelichting.

Sinds december 2017 treft de Europese Commissie voorbereidingen voor een mogelijk vertrek zonder akkoord. 90 nota's over de brexit-voorbereidingen en 3 mededelingen van de Commissie werden gepubliceerd en 19 wetgevingsvoorstellen ingediend.

Daarnaast werd in de VS bekend dat de Chicago Fed National Activity Index is gedaald van 0,25 negatief in januari tot 0,29 negatief in februari. Het cijfer voor januari werd opwaarts bijgesteld van 0,43 negatief.

De euro/dollar noteerde op 1,1312. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1302 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1301 op de borden.

De olieprijzen konden wat zich herstellen en noteerden licht hoger.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel ING steeg 0,3 procent. De bank is bezig zijn verbeterprogramma voor de klantencontrole uit te rollen over veertig landen en tientallen miljoenen klanten. "Daarvoor is tijd nodig", zei topman Ralph Hamers donderdag tijdens de beleggersdag van de bank nabij Frankfurt.

Bayer verloor 2,9 procent. Het chemie- en farmabedrijf heeft samen met het Belgische Janssen Pharmaceuticals Amerikaanse claims over het bloedverdunningsmiddel Xarelto geschikt. De twee bedrijven trekken gezamenlijk 775 miljoen dollar uit om alle circa 25.000 zaken af te kopen.

Voor een fusie met Commerzbank, zal Deutsche Bank moeten aangeven bereid te zijn om zijn zakenbank te reorganiseren. Dat meldde The Wall Street Journal maandag. Deutsche Bank verloor 0,7 procent, terwijl Commerzbank 1 procent lager noteerde.

Thomas Cook heeft het plan om 320 banen te schrappen en 21 vestigingen te sluiten in een poging de operaties in het Verenigd Koninkrijk te stroomlijnen. Het aandeel verloor 5,4 procent.

Nokia noteerde maandag 1,5 procent lager, na een verlies op vrijdag, toen het Finse technologiebedrijf waarschuwde voor mogelijke boetes voor compliance-kwesties.

Easyjet stelde vrijdag klaar te zijn voor onvoorziene omstandigheden bij een no deal-Brexit. Het plan bevat onder meer een verval van stemrecht voor een bescheiden deel van de aandeelhouders op basis van anciënniteit. Het aandeel daalde maandag 0,2 procent.

MillerCoors sleept AB InBev voor de rechter omdat het een advertentiecampagne ter waarde van 13 miljoen dollar tijdens de Super Bowl zou hebben getoond om mensen af te schrikken van de merken Miller Lite en Coors Lite. Dit schreef persbureau Bloomberg vrijdag op basis van een klacht die Miller indiende in Madison. Het aandeel AB InBev verloor maandag 0,8 procent.

De halfgeleidersector had het lastig, met een verlies van 2,2 procent voor Infineon en 3,9 procent voor STMicroelectronics. ASML verloor 1,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden maandag bij het sluiten van de Europese beurzen vlak tot licht hoger. De S&P 500 index noteerde praktisch onveranderd.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Galapagos blikvanger op hoger Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met een mooie plus gesloten. De AEX eindigde 0,8 procent hoger op 545,37 punten. In de loop van de middag liepen de winsten steeds verder op, waarna tegen het eind weer gas werd teruggenomen.

Galapagos liet bij de hoofdfondsen een opvallend koersverloop zien, want een groot openingsverlies werd in de middaguren omgezet in een fraaie koerswinst.

"Het was een positieve dag, al was er vandaag weinig richtinggevend nieuws", stelde vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. "Je zag wel dat de Amerikaanse futures vanmorgen in de plus stonden en dat wij in reactie hoger openden. Ook werkte misschien het effect van de Duitse Ifo-index nog door, die maandag beter was dan verwacht. Een positief punt is dat de besprekingen tussen de VS en China spoedig worden hervat. Ook trekt de komende Brexit nog steeds de aandacht van beleggers. De kans op een harde Brexit wordt wel steeds groter. En dat is eigenlijk geen positief nieuws voor de beurs", meende Nijkamp.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen in april op maandbasis licht daalde van 10,7 naar 10,4. Er werd een stand van 10,8 verwacht. De Franse economie groeide in 2018 met 1,6 procent in plaats van de eerder geraamde 1,5 procent.

In de VS bleken de huizenprijzen in januari minder hard te zijn gestegen, in vergelijking met de maand daarvoor. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde van 131,4 in februari naar 124,1 in maart. Analisten hadden op een stand van 133,0 gerekend. Het aantal in aanbouw genomen woningen daalde in februari flink.

Het muntpaar euro/dollar daalde naar 1,1287. Bij het begin van de handelsdag was dit nog 1,1312.

De olieprijzen stegen met 1 tot 2 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen gingen Adyen aan kop met een winst van 3,8 procent. Na de aangekondigde fusie tussen betaalbedrijven Worldpay en FIS zou een verdere consolidatie in deze sector kunnen optreden. Wolters Kluwer steeg 2,1 procent.

Galapagos wist in de loop van de dag een openingsverlies van circa 8 procent om te buigen in een koerswinst van 2,9 procent. “Galapagos is een puur speculatief aandeel”, zei vermogensbeheerder Nijkamp. “Ze hebben nog geen producten in de markt gezet. Het is puur speculeren op wat er in de toekomst gaat gebeuren.” Als het goed is, worden er nog voor het einde van de maand nieuwe onderzoeksresultaten gepubliceerd. Op vragen van ABM Financial News naar de exacte datum hiervan, kwam vooralsnog geen reactie.

In de AMX index won Signify 4,4 procent. Ook Flow Traders deed het met een winst van 3,2 procent goed. Altice daarentegen verloor 2,2 procent.

OCI klom 1,1 procent. Een fusie van OCI en Yara International is een heel logische, schreven schreven analisten van Berenberg dinsdag in een sectorrapport. "We denken dat er een nieuwe consolidatiegolf aan komt in de kunstmestsector", zo stelden zij. De analisten wezen op een combinatie van cyclische meewind en dalende investeringen, wat ruimte biedt voor verdere consolidatie. Daarbij is een samengaan van OCI en het Noorse Yara de meest voor de hand liggende, denkt Berenberg. Dan zou OCI wel zijn methanol-activiteiten moeten verkopen en zich volledig richten op stikstofmest.

Onder de kleinere aandelen won Pharming 3,6 procent, terwijl Kiadis Pharma met 0,9 procent daalde.

Het lokaal genoteerde Curetis klom 0,8 procent. Curetis heeft een exclusief contract getekend met A. Meranini Diagnostics voor de distributie van zijn belangrijkste product Unyvero. Sectorgenoot Probiodrug steeg 0,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het slot van de Amsterdamse beurs noteerde Wall Street in de plus. De toonaangevende S&P 500 stond 0,6 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Banken trekken AEX niet in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag vlak gesloten, ondanks stevige koerswinsten voor de financials.

De AEX handelde vrijwel onveranderd op 545,14 punten.

De rentes in landen als Duitsland en Nederland stonden onder druk.

"Het vriespunt nadert", zei beursanalist Corné van Zeijl van Actiam wijzend op de bijna negatieve rente in Nederland.

Ook handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO wees op de rente. "Dat is het plaatje waar we vandaag naar kijken", aldus de marktkenner.

Volgens Van Zeijl staan de rendementen op veilige geachte landen als Nederland en Duitsland onder druk omdat beleggers zich zorgen maken over het Italiaanse begrotingstekort, dat toch meer dreigt te gaan afwijken van de Europese normen nu het land in recessie verkeert.

Als gevolg hiervan deden defensieve waarden het volgens Bonsee vandaag aardig.

Volgens investmentmanager Simon Wiersma van ING zijn beleggers in afwachting van een nieuwe stemming in het Britse Lagerhuis vanavond. Dan wordt namelijk gestemd over verschillende alternatieven voor de Brexit-deal van premier Theresa May, die voor even buitenspel is gezet. "Misschien dat we na vandaag meer weten over het vervolg van de Brexit, maar misschien ook niet. Ik ga er geen voorspelling aan wagen", aldus Wiersma.

Vanmiddag bleek het Amerikaanse handelstekort gedaald, en dat was mede te danken aan een lagere import uit China. De uitvoer naar China was grosso modo stabiel.

Morgen starten als het goed is nieuwe onderhandelingen in Beijing tussen China en de VS. Namens Amerika zouden handelsgezant Robert Lighthizer en minister Steven Mnuchin aanschuiven.

"Ze zullen niet voor niets gaan", zei Bonsee, maar net als met Brexit, is de onzekerheidsfactor groot.

Daardoor begint de markt volgens de handelaar van ABN AMRO "nerveus" te worden, wat ook zichtbaar wordt in de oplopende VIX.

De euro/dollar noteerde op 1,1252. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1269.

Stijgers en dalers

In de AEX was ABN AMRO de uitblinker met een koerswinst van 3,6 procent. ING steeg 2,5 procent. "Ik denk dat de markt vooral reageert op de uitspraken van Draghi die suggereren dat de ECB wel degelijk gevoelig is voor het argument dat haar beleid van negatieve rente een drukkend effect kan hebben op rentemarges van banken", zei marktanalist Elwin de Groot van Rabobank tegen ABM Financial News.

Daarentegen leverde Unibail 3,3 procent in. Het aandeel noteerde echter ook ex-dividend. Galapagos werd drie procent goedkoper. De markt wacht al dagenlang op bepaalde onderzoeksresultaten, die in principe voor het einde van de maand bekend worden gemaakt.

In de Midcap was Air France-KLM koploper met een koerswinst van 2,4 procent. BAM steeg 1,5 procent. Van de aandelen die in het rood noteerden, was Takeaway.com de kop van Jut met een koersdaling van 3,2 procent.

De halfgeleidersector had het moeilijk na een waarschuwing van het Duitse Infineon. ASML verloor 1,6 procent, ASMI 1,5 procent en Besi 2,2 procent.

In de AScX viel Brunel op met een stijging van 2,1 procent. Alfen werd 1,9 procent duurder, maar B&S Group verloor 2,2 procent.

Lokaal ging de aandacht uit naar de jaarcijfers van Avantium. ING en KBC Securities spraken van zwakke en tegenvallende resultaten. KBC wees op een daling van de omzet, waarbij de krimp in de tweede jaarhelft 30 procent bedroeg. ING mikte op een jaaromzet van 14,7 miljoen euro, maar dit werd 11,3 miljoen euro, 1,4 miljoen euro minder dan in 2017. "Wij denken dat 2019 een jaar van hergroeperen wordt, na de schok dat BASF uit de joint venture Synvina stapte in 2018", zei analist Reginald Watson van ING woensdag. Het aandeel eindigde niettemin 3,5 procent hoger.

Verder stond ook Veon onder druk. Het aandeel daalde 6,6 procent nadat grootaandeelhouder Telenor aankondigde 100 miljoen zogeheten American Depositary Shares van Veon voor 2,16 dollar per stuk te verkopen. Hierdoor daalt het belang van Telenor in Veon van net geen 15 naar circa 9 procent.

Tussenstanden Wall Street

In New York noteerden de belangrijkste indexen tot een procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
5.124 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
864,31  -1,04  -0,12%  16:01
 Germany40^ 17.777,80 +0,04%
 BEL 20 3.813,67 +0,50%
 Europe50^ 4.924,47 +0,21%
 US30^ 37.819,07 +0,24%
 Nasd100^ 17.529,68 +0,14%
 US500^ 5.029,76 +0,20%
 Japan225^ 37.934,21 +0,50%
 Gold spot 2.379,40 +0,78%
 EUR/USD 1,0651 -0,19%
 WTI 82,21 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +8,42%
JUST EAT TAKE... +4,02%
Air France-KLM +3,48%
Alfen N.V. +1,86%
Vastned +1,83%

Dalers

Pharming -8,49%
PostNL -6,07%
ASMI -5,52%
Avantium -5,04%
BESI -2,67%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront