Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Draadje:Pensioenfondsen en effect op de beurs

10.075 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 ... 500 501 502 503 504 » | Laatste
voda
1
Pensioenfondsen lopen miljarden mis door strenge regels

Pensioenfondsen lopen jaarlijks zeker 7 miljard euro mis, doordat ze gedwongen zijn te beleggen in Nederlandse en Duitse staatsleningen. Daardoor raakt verhoging van de pensioenen steeds verder buiten beeld.

Peet Vogels 09-02-19, 12:00
8
Door de lage rente leveren Nederlandse en Duitse staatsleningen nauwelijks rendement op. De rente op een tienjarige Duitse staatslening staat op dit moment op 0,1 procent. ,,Zelfs de dertigjarige rente ligt onder het inflatieniveau'', zegt Eloy Lindeijer, beleggingsspecialist bij pensioenuitvoerder PGGM in een blog. PGGM belegt honderden miljarden namens pensioenfondsen, waaronder pensioenfonds PFZW. Kortlopende leningen hebben zelfs een negatieve rente.

Risicoloos
De Nederlandse pensioenfondsen beheren een gezamenlijk vermogen van zo'n 1400 miljard euro. Daarvan is gemiddeld een kwart belegd in risicoloze obligaties, Nederlandse en Duitse staatsleningen en renteswaps, instrumenten die beschermen tegen een lagere of juist hogere rente. ,,Op die beleggingen wordt soms maar 0,25 procent rendement gemaakt'', zegt een woordvoerder van PGGM.

Dat is bij lange na niet voldoende om de pensioenen te kunnen laten meestijgen met de inflatie. En hoe langer de rente laag blijft, hoe groter het probleem wordt. Oudere nog wel renderende staatsleningen worden steeds meer vervangen door nieuwe, waarover nauwelijks of geen rente wordt betaald.

De beleggingen in de vrijwel waardeloze leningen zijn geen vrije keuze van de pensioenfondsen. Zij moeten daarin beleggen op basis van afspraken in het Financieel Toetsings Kader (FTK), de rekenregels voor de pensioenfondsen. In het huidige stelsel zijn de pensioenaanspraken nog min of meer gegarandeerd. Om die garantie waar te maken, moet een deel van het pensioengeld risicovrij worden belegd. ,,Deze aanpak leidt ertoe dat het FTK alleen swaps en staatsleningen uit landen als Duitsland en Nederland beschouwt als 'risicoloze' belegging'', schrijft Lindeijer.

En dat kost de pensioenfondsen goud geld. Een ruwe berekening van PGGM laat zien dat pensioenfondsen jaarlijks 7 miljard euro mislopen. De Europese Centrale Bank heeft al laten weten dat de rente nog lang laag blijft, dus voorlopig zit er geen verbetering in voor de pensioenfondsen.

Sterker, de kans dat de pensioenen alleen maar meer koopkracht inleveren, wordt op deze manier steeds groter. ,,Pensioenfondsen missen zo niet alleen rendement op de korte termijn, ze hebben ook minder ruimte om op de lange termijn hun indexatieambitie te realiseren'', merkt Lindeijer op.

De beleggingsspecialist stelt dat er goede alternatieven zijn voor de pensioenfondsen; alternatieven die weinig risico en goede rendementen opleveren. Hij denkt aan investeringen in tolwegen en huurhuizen. ,,De energietransitie biedt ook nieuwe kansen, bijvoorbeeld bij de opslag van CO2'', voegt de woordvoerder toe.

Dergelijke investeringen leveren een veel beter rendement dan staatsleningen. Bovendien zijn het langjarige opbrengsten, en dat past goed bij pensioenfondsen. Die moeten over vele jaren pensioenen uitkeren. Dan is het prettig te weten hoe hoog de rendementen zijn. ,,En aan huurhuizen en tolwegen zitten nauwelijks risico's'', meent Lindeijer.

PGGM pleit niet voor een tussentijdse aanpassing van de regels. Het huidige FTK ziet erop toe dat pensioenfondsen niet te risicovol beleggen en dat is een goede zaak, zegt Lindeijer. Bovendien is het niet opportuun steeds de regels aan te passen.

Nieuw pensioenstelsel
De aanpassingen moeten komen als er een akkoord is over een nieuw pensioenstelsel. De bedoeling is dat in een nieuw stelsel de pensioenen minder gegarandeerd worden. Als het goed gaat met de rendementen, kunnen de pensioenen sneller omhoog. Als het tegenzit, wordt erop ook sneller gekort. In zo'n situatie kan een pensioenfonds ook minder risicoloos beleggen.

Daarmee gooit PGGM een nieuw argument in de strijd om de aanpassing van het pensioenstelsel: vasthouden aan het huidige stelsel zal onherroepelijk tot meer kortingen op de pensioenen leiden.

MN Services, dat zo'n 130 miljard euro belegt voor de metaalfondsen, kent het probleem. ,,De situatie wordt eerder erger dan beter'', zegt Hans Copini, hoofd obligatiebeleggingen. MN heeft zo'n 20 miljard in slecht renderende Duitse en Nederlandse staatsleningen zitten. ,,Als de regels veranderen, passen wij de beleggingen aan'', zegt Copini.

www.ad.nl/economie/pensioenfondsen-lo...
[verwijderd]
0
quote:

voda schreef op 9 februari 2019 16:24:

Oudere nog wel renderende staatsleningen worden steeds meer vervangen door nieuwe, waarover nauwelijks of geen rente wordt betaald.
Heerlijk zo'n artikel geschreven door iemand met nul verstand ervan.
[verwijderd]
0
"Aan huurhuizen en tolwegen zitten nauwelijks risico's".

Het zal je vermogensbeheerder maar wezen.
[verwijderd]
0
"Dit hangt samen met het ECB-beleid van Quantitative Easing (QE). Door QE liggen de swaprentes nu mogelijk wel een vol procentpunt onder hun evenwichtsniveau; ook onderzoek van ECB geeft aan dat rentes kunstmatig laag zijn. De ECB breidt QE niet verder uit, maar er is de komende jaren nog geen volledige beëindiging te verwachten."

Dit ook.
josti5
1
'Pensioenfondsen lopen jaarlijks zeker 7 miljard euro mis, doordat ze gedwongen zijn te beleggen in Nederlandse en Duitse staatsleningen.'

'Doordat ze gedwongen zijn te beleggen in Nederlandse en Duitse staatsleningem.'

Het staat er écht: 'gedwongen', 'beleggen in staatsleningen'.

Een dubbele gotspe, dus.
Niet alleen dwang, maar óók geld stoppen in staatsleningen.
Hoezo: 'beleggen'???
Het levert geen duit op.
Het is de hoogste tijd voor een andere definitie van 'beleggen'.
En die vreselijke overheidsdwang, altijd maar weer, 'in ons eigen belang'...
ffff
0
quote:

BEN RisQuant schreef op 9 februari 2019 16:49:

"Aan huurhuizen en tolwegen zitten nauwelijks risico's".

Het zal je vermogensbeheerder maar wezen.
Precies Ben !!!! Hier beweer je nu net precies hetgeen ik nu al dagen beweer over het risico dat pensioenfondsen KUNNEN lopen als ze zich in de hypotheekmarkt begeven. Hetgeen dus uit het verleden bleek: Huurders betaalden hun huur niet, de hypotheken werden niet afgelost, de huizen moesten verkocht worden en brachten minder op dan de verstrekte hypotheek.
ffff
0
quote:

BEN RisQuant schreef op 9 februari 2019 18:24:

Peter, dat zijn twee totaal verschillende dingen.
Geloof je het zelf, Ben?

Ben je nu echt serieus? Of een pensioenfonds nu zijn premies gebruikt om zelf onroerend goed aan te kopen en dat onroerend goed te gaan verhuren , dan wel aan gegadigden de kans geeft onroerend goed te gaan aankopen en daarna dus netjes hypotheekrente betalen en eventueel aflossingen te doen, dan wel een hypotheekbank die geld uit de markt opneemt , middels pandbrieven en dat opgehaalde geld in onroerend goed investeert ( precies dus zoals een pensioenfonds nu wil gaan doen).

Dat is toch uiteindelijk precies dezelfde markt, met precies dezelfde risico's. Namelijk dat de huurder, dan wel de hypotheeknemer niet zijn maandelijkse aflossingen betaalt, dan wel niet zijn maandelijkse huur betaalt.

En in beide gevallen zit zowel het pensioenfonds met zijn fonkel nieuwe business, als de ouderwetse hypotheekbanken met hun ouderwetse business met hetzelfde probleem: Geen inkomsten en ondertussen is het onroerend goed minder waard geworden….

Het risico is voor de hypotheekbanken dat ze er failliet aan gingen zoals 45 jaar geleden volop gebeurde en voor de huidige pensioenfondsen dat ze een heel slechte investering deden.

Daar begon de discussie mee en dat blijft overeind!

Peter
[verwijderd]
0
Wow.

Als je niet snapt dat beleggen in hypotheken en totaal ander risicoprofiel heeft dan beleggen in huurwoningen.

Denk je dan ook dat gedekt krediet verstrekken aan een bedrijf net zoveel risico heeft als aandelen in dat bedrijf kopen?

PS:
Er ging maar 1 hypotheekbank failliet. En dat was door fraude.
En pandbriefhouders van die bank kregen 95% uitgekeerd.
ffff
0
We raken het nooit eens!
Die pandbriefhouders kregen zeker geen 95 procent. Overigens: Als die pandbriefhouders 95 procent uitbetaald zouden hebben gekregen, dan had die hele hypotheekbank niet failliet hoeven te gaan, want dan was er heus wel een andere bank of verzekeringsmaatschappij opgedoken geweest die zo'n bestaand bedrijf dat 95 procent kon terugbetalen, over te nemen.

Uiteindelijk gebeurde dat ook bij de Westland Utrecht dat inderdaad ook niet failliet ging, maar wel door Nationale Nederlanden net op tijd werd overgenomen.

En als ik ooit 95 procent van mijn tegoed zou hebben gekregen….. zou ik mij nooit de grote verliezen uit die tijd nu nog herinneren.

Peter

[verwijderd]
0
De grootste pandbrieven markt is de Duitse. Daar is in 200 jaar nog nooit een default geweest.
2008drama
0
quote:

BEN RisQuant schreef op 9 februari 2019 16:48:

[...]

Heerlijk zo'n artikel geschreven door iemand met nul verstand ervan.
Zo raar is dit niet. Obligaties met een hoge coupon sterven uit en noteren bij afloop weer 100. Vrijkomende bedragen moeten weer worden herbelegd voor een veel lagere coupon of voor een hogere instap.Kortom rente opbrengsten op obligaties zullen bij een zelfde mandje veel minder opbrengen en of anders koersverlies die je dure coupon aantast.

Je kan van een journalist niet verwachten dat hij als een autist de obligatiemarkt duidt. Had het ABP maar eens de afgelopen jaren zijn obligaties gehedged tegen lagere rentes, was er geen vuiltje aan de lucht geweest.

[verwijderd]
0
Da's achteraf analyse. Als ze dat gedaan hadden en inflatie was opgelopen en ook de rente hadden ze dubbel verkeerd gezeten.

Het is een afweging tussen enerzijds herbeleggingsrisico rente en anderzijds inflatierisico.

Renterisico van pensioenfondsen is deels kunstmatig gecreeerd door FTK.

Die opmerking van journalist raakt kant noch wal.
2008drama
0

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse staat heeft een kleine 5,9 miljard euro opgehaald met een nieuwe tienjaarslening. Dat heeft het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekendgemaakt.
Voor de lening met een looptijd tot 15 juli 2029 was veel interesse. Er kwamen voor ruim 27 miljard euro aan inschrijvingen.

Coupon van een kwartje..... daar gaat het ABP rijk van worden de komend tien jaar....
voda
0
‘Persoonlijk pensioen is de toekomst’

Of de vakbonden het nu leuk vinden of niet, persoonlijke pensioenvermogens zijn de toekomst, zegt Theo Nijman, pensioendeskundige bij Tilburg University en pensioendenktank Netspar. Stap een: de doorsnee-premie moet eraan.

Peet Vogels 28-02-19, 09:19

Wat is het voordeel van een persoonlijk pensioen?

,,Het is veel duidelijker uitlegbaar naar de deelnemer. En het is transparanter. Mensen zien wat er door henzelf is gespaard. Nu is het vaak niet duidelijk welk deel voor jezelf is en welk deel voor de andere deelnemers. Bovendien maakt het meer maatwerk mogelijk. In de hoogte van de uitkering bijvoorbeeld, of iemand een vaste of fluctuerende uitkering wil, of waar iemand in wil beleggen.”

Zo'n persoonlijk potje willen de sociale partners juist niet. Stel je voor dat je ouder wordt dan gedacht en dat je potje leeg is.
,,Nee, het gaat niet om een persoonlijk potje, maar om een persoonlijker pensioen. In het buitenland gaat het vooral om het opgebouwde vermogen. Hier blijft de nadruk meer op de te verwachten pensioenuitkering. Voor jongeren is duidelijk wat ze in totaal opbouwen; het pensioenvermogen. Bij ouderen ligt de nadruk op de hoogte van de daadwerkelijke pensioenuitkering die ze kunnen verwachten. Daar hoort ook bij dat duidelijk is wat de risico's zijn op een lagere uitkering. Maar het potje kan niet leeg raken. Dat risico op lang leven wordt gewoon gedeeld.”

Tekst loopt door onder de foto

Theo Nijman
Theo Nijman © RV
Hoe werkt dat dan?
,,In alle varianten van een nieuw pensioencontract zijn er nog de pensioenen van mensen die (eerder) overlijden dan gemiddeld. Die worden gebruikt voor het pensioen van mensen die juist langer leven.”

Waar zit het maatwerk in?
,,Net als nu gaat het geld in een collectieve pot en wordt het collectief belegd. Maar nu wordt voor iedereen op dezelfde manier belegd. Denkbaar is dat we meer beleggingsrisico gaan nemen voor jongeren. Bij maatwerk kun je ook denken aan de keuze om alleen duurzaam te beleggen, of juist meer in private equity.”

Maatwerk kan volgens u ook in de uitkeringsfase.
,,Ja. Kies je voor een vast, maar lager pensioen? Of wil je juist sneller een verhoging als het goed gaat en sneller korten als de rendementen tegenvallen? Ook kun je er voor kiezen de eerste jaren meer pensioen te krijgen met een grotere kans op tegenvallers later.”

Willen mensen dat wel, al die keuzes maken? Ze willen toch gewoon een goed pensioen?
,,Dat klopt. Mensen willen aan de ene kant meer keuzevrijheid, maar aan de andere kant willen ze ontzorgd worden en maken ze weinig gebruik van keuzevrijheid. Bovendien is het van belang mensen te behoeden verkeerde keuzes te maken, die ze later veel geld kunnen kosten. Ik ga er dan ook vanuit dat de keuzes primair door de fondsen gemaakt worden. Maar keuzemogelijkheden geeft wel meer betrokkenheid.”

In het huidige pensioenstelsel is er veel te doen over de verdeling van tegenvallers. Zijn die problemen voorbij in een meer persoonlijk pensioenstelsel?
,,Nee, tegenvallers kunnen we niet uitbannen. Maar de vraag is wat je moet doen als de dekkingsgraad te laag is. Moeten alle opgebouwde aanspraken gelijk worden gekort, bijvoorbeeld met 5 procent als de dekkingsgraad 5 procent te laag is? Dat is onvoordelig voor ouderen. Die hebben immers hogere aanspraken en gaan er in euro's dus meer op achteruit dan jongeren die nog maar weinig opgebouwd hebben. Een oudere zou dus langer moeten doorwerken dan een jongere om dat verlies goed te maken. Willen we dat, of moet iedereen even lang doorwerken om het verlies goed te maken?”

Voorkomen van kortingen is toch juist een van de belangrijkste redenen om voor een nieuw pensioenstelsel te kiezen?
,,Als we afstappen van het systeem van gegarandeerde aanspraak op te verwachten pensioenuitkeringen hoeven de pensioenfondsen geen grote buffers meer aan te houden om tegenvallers op te vangen.”

www.ad.nl/economie/persoonlijk-pensio...
Beperktedijkbewaking
0
quote:

voda schreef op 28 februari 2019 13:08:

‘Persoonlijk pensioen is de toekomst’

Of de vakbonden het nu leuk vinden of niet, persoonlijke pensioenvermogens zijn de toekomst, zegt Theo Nijman, pensioendeskundige bij Tilburg University en pensioendenktank Netspar. Stap een: de doorsnee-premie moet eraan.
...

Waar zit het maatwerk in?
,,Net als nu gaat het geld in een collectieve pot en wordt het collectief belegd. Maar nu wordt voor iedereen op dezelfde manier belegd. Denkbaar is dat we meer beleggingsrisico gaan nemen voor jongeren. Bij maatwerk kun je ook denken aan de keuze om alleen duurzaam te beleggen, of juist meer in private equity.”

Maatwerk kan volgens u ook in de uitkeringsfase.
,,Ja. Kies je voor een vast, maar lager pensioen? Of wil je juist sneller een verhoging als het goed gaat en sneller korten als de rendementen tegenvallen? Ook kun je er voor kiezen de eerste jaren meer pensioen te krijgen met een grotere kans op tegenvallers later.”

Willen mensen dat wel, al die keuzes maken? Ze willen toch gewoon een goed pensioen?
,,Dat klopt. Mensen willen aan de ene kant meer keuzevrijheid, maar aan de andere kant willen ze ontzorgd worden en maken ze weinig gebruik van keuzevrijheid. Bovendien is het van belang mensen te behoeden verkeerde keuzes te maken, die ze later veel geld kunnen kosten. Ik ga er dan ook vanuit dat de keuzes primair door de fondsen gemaakt worden. Maar keuzemogelijkheden geeft wel meer betrokkenheid.”
...
Vaag verhaal, de man spreekt zichzelf tegen. Hij begint over persoonlijke pensioenpotjes, maar komt met niet meer dan wat keuzemogelijkheden binnen het huidige systeem (waarbij bovendien "de keuzes primair door de fondsen gemaakt worden").

Maatwerk in de uitkeringsfase? Direct bij je pensionering een groot bedrag opnemen? Dat is diefstal van langer levenden (denk daar maar eens over na).

Meer keuzevrijheid is een schone theorie, een met veel woorden bepleite VVD-hobby. Net als bij de 'geprivatiseerde' ziektekostenverzekeringen en energiebedrijven. Je kunt in principe elk jaar de goedkoopste kiezen. Maar wie doet dat? Zeker bij de ziektekosten is dat onbegonnen werk. Je zou er elk najaar heel wat regenachtige weekends aan moeten besteden om alles in kaart te brengen, en dan nog heb je de in jouw geval beste verzekering waarschijnlijk nog niet te pakken.
De VVD heeft de laatste decennia in hun dogmatische liberaliserings- en privatiseringsdrang veel 'overwinningen' geboekt, maar is de gewone burger er echt veel mee opgeschoten?

Nu zouden de mensen ook nog allerlei moeilijke keuzen over hun pensioen moeten gaan maken? Het zou meer betrokkenheid geven. Veel tijd erin steken en dan toch nog de verkeerde keuzen maken, zal je bedoelen.

Ik kan dit soort deskundigen missen als kiespijn. Pensioendeskundige bij Tilburg University? Een fulltimebaan neem ik aan. En toch nog bijklussen bij Netspar? Mag een ambtenaar dat?
Laten de pensioendeskundigen het liever hebben over die achterlijke rekenrente, verzonnen in een tijd toen werkelijk niemand, ook geen 'deskundige', de huidige extreem lage rentes voorzag. En niemand maar dan ook niemand voorzag dat de meerjarig-gemiddelde aandelenrendementen 20 keer zo hoog zouden worden als de 10-jaarsrente.
Laat de 'deskundigen' maar eens uitleggen waarom Koolmees en DNB (Knot) zo halsstarrig vasthouden aan het in 'andere tijden' bepaalde FTK en de daarin besloten zo kunstmatige rekenrente.

josti5
0
Dat zijn te gevoelige, baantjes kostende, promotie belemmerende vragen, BDB...
Meelopen in de ganzenmars, anders lig je er uit.

Hetzelfde zie je bij openlijk PVV-leden gebeuren.
Martin Bosma geeft er in zij boek 'de schijnélite van de valse munters' diverse voorbeelden van.
[verwijderd]
0
quote:

Beperktedijkbewaking schreef op 1 maart 2019 05:53:

[...]
Laat de 'deskundigen' maar eens uitleggen waarom Koolmees en DNB (Knot) zo halsstarrig vasthouden aan het in 'andere tijden' bepaalde FTK en de daarin besloten zo kunstmatige rekenrente.
Haha!! Hilarisch, Han. Leg een lopendebandmedewerker maar eens uit dat een robot zijn werk sneller, goedkoper en beter kan.
FinCentre
10.075 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 ... 500 501 502 503 504 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  23 apr
 Germany40^ 18.161,70 +0,13%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.015,49 +0,15%
 US30^ 38.504,96 0,00%
 Nasd100^ 17.481,67 0,00%
 US500^ 5.069,70 0,00%
 Japan225^ 37.938,71 0,00%
 Gold spot 2.320,86 -0,05%
 EUR/USD 1,0709 +0,07%
 WTI 83,30 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront