Vastned « Terug naar discussie overzicht

Forum Vastned geopend

2.233 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 ... 108 109 110 111 112 » | Laatste
Marco19
0
Junkyard, ben het met je eens dat De verhuur van grote objecten niet heel snel gaat. Begreep dat een dergelijk proces 6-8 maanden in beslag neemt. Vaak is de opzegtermijn 12 maanden bij dergelijke objecten. Indien je een opzegging ontvangt moet je als de bliksem aan de slag met nieuwe kandidaten. In 12 maanden tijd moet je echt wel rond kunnen komen.

Het mooiste is om niet al te grote winkelpanden te hebben. De doelgroep is kleiner dam de midsize.
Ik denk dat ze in de toekomst wel rekening houden hiermee. Beter spreiden van meer kleinere objecten.

Denk dat Vastned Rokin destijds ook heeft gekocht om in 1 keer een grote stap te maken in het core city segment.
Gekocht van Ivy group. Zag dat die gasten ook een behoorlijke portefeuille hebben.....

junkyard
0
Rokin was gekocht van Ivy Group en Ronnie Rosenbaum:

www.vastgoedmarkt.nl/beleggingen/nieu...

Volgens mij een prima aankoop, flexibel te verhuren (ook bijvoorbeeld als kantoor) en sinds 2015 zijn de meters alleen maar duurder geworden in Amsterdam centrum. Onduidelijk is waarom Forever 21 vertrok, maar door de ontvangen vertrekpremie van 5,25 miljoen en gelijktijdige doorverhuring (per saldo incl. vertrekpremie tegen betere voorwaarden) is dit niet zo'n probleem. Lelijk vind ik dit pand niet, maar dat is een kwestie van smaak. Dus op dit punt niet eens met the Devil.

Trend is juist dat er meer behoefte is aan grotere winkelruimte van grote retailers in de binnensteden. Vandaar dat Vastned naastgelegen panden koopt, zodat panden samengevoegd kunnen worden als hier vanuit huurders meer behoefte aan is.

De vorige huurder vertrok eind mei 2018 uit Calle Serrano 36, dit zal Vastned al enkele maanden eerder vernomen hebben. Per saldo heeft het bijna een jaar geduurd voordat het huurcontract met een nieuwe huurder is getekend. Het zal ongeveer een halfjaar geleden duidelijk zijn geworden dat Rue de Rivoli 118-120 werd opgezegd, eind oktober 2018 meldde Vastned:

Het huurcontract met H&M voor de Rue de Rivoli 118-120 in Parijs zal worden beëindigd per 15 januari 2019. Vastned is in gesprek met geïnteresseerde kandidaat-huurders voor dit pand.

Blijkbaar is het nog niet gelukt een huurder te vinden. Jammer, zonder snelle verhuring kan dit een flinke deuk in het 2019 resultaat veroorzaken.
[verwijderd]
0
@Junkyard

Zoals ik het interpreteer ontvangt Vastned dus per saldo net iets meer als je de vertrekpremie over de looptijd van het nieuwe contract uit smeert. Die contracten zijn vaak van het type 5+5, d.w.z. 5 jaar contract en 5 jaar optie. Je moet de vertrekpremie dus uitsmeren over 5 of 10 jaar. Als je dan ook meeneemt dat F21 slechts 75% van de ruimte huurde (de rest is bij mijn weten verhuurd aan een formule van Inditex) betekent dat volgens mij dat Uniqlo (afgezien van indexatie) zelf uiteindelijk een tientallen procenten lagere huur betaald. Als je niet af schrijft op dat pand, daalt de NIY dan dus tot onder het niveau van recent betaalde rente op de nieuwe lening. Als je dan vervolgens de kosten voor de organisatie ook nog eens mee neemt, wordt het beeld voor de aandeelhouder wel een beetje bedroevend.

Ik prefereer in ieder geval Klepierre en URW; de hefboom is daar duidelijk positief (NIY 4% en hoger, financieringskosten iets van 1.6%) en huren van de grootste objecten in de portefeuille (Rokin is iets van 6-7% van de porto) gaan daar niet opeens met tientallen procenten omlaag.

Kortom, aangezien jij als Master Google Searcher je feiten vaak goed op een rij hebt en je nu alles recht probeert te lullen wat krom is, ga ik er vanuit dat je stevig long zit in dit mooie fonds, of heb ik dat mis?

PS

Dan valt ook nog maar te bezien of Uniqlo wel succesvol zal zijn. Daarnaast heb ik ergens gelezen (jij kunt de bron er vast wel bij Googelen) dat juist die hele grote units minder in trek zijn. Mijn stelling dat Ronnie Rosenbaum en consorten een enorme klapper hebben gemaakt ten koste van de aandeelhouder blijft daarmee stevig overeind. Ik heb hier destijds bij aankoop (in een vorig IEX-leven) overigens al voor gewaarschuwd. Fondsen met een dergelijk (in mijn ogen) belabberd en dubieus investeringsbeleid komen bij mij in ieder geval direct op de zwarte lijst terecht...
junkyard
2
@the Devil, wat betreft Rokin ben ik het niet met je eens, maar krijg het idee dat je niet vatbaar voor argumentatie bent, en je onderbuik gevoel op dit pand niet kunt loslaten, wellicht omdat het pand niet voldoet aan je schoonheidsideaal?

Ik plaats vaak links om mijn posts te onderbouwen, en heb zoekopdrachten uitstaan om op de hoogte te blijven. Als je externe links niet op prijs stelt en liever je eigen waarschuwingspost van 3 jaar geleden quote (bij aankoop Rokin), dan snap ik dat je mijn posts niet kunt waarderen.

We weten beiden niet precies onder welke voorwaarden Vastned de door Forever 21 verhuurde ruimte heeft doorverhuurd aan Uniqlo, en over welke periode de vertrekpremie is uitgesmeerd. Vertrekpremie over 5 of 10 jaar uitsmeren lijkt mij ook niet zuiver, aangezien de resterende huurperiode van Forever 21 vast korter is geweest dan 5 jaar (mogelijk slechts 1,5 jaar ivm verhuring per medio 2014). Het pand heeft 9 maanden leeg gestaan en is in deze periode verbouwd door Uniqlo, waarschijnlijk is met Uniqlo een huurvrije periode afgesproken ter compensatie hiervan, en is hierna een meer normale huur (mogelijk met ingroei) gaan lopen. Dat de uiteindelijke huurprijs tientallen procenten lager zou zijn, neem ik dus niet serieus. Rokin zal nu tegen een hogere waarde in de boeken staan dan op moment van aankoop, en heeft de afgelopen jaren bijgedragen aan het resultaat, en is daarmee een verkeerd voorbeeld van dubieus investeringsbeleid.

Natuurlijk valt het te bezien of Uniqlo succesvol zal zijn, niemand heeft een succes garantie. Het is in ieder geval een kwalitatief hoogwaardige internationale retailer, die groene cijfers schrijft, en op zoek was naar de beste lokatie om de NL markt te betreden, die Vastned kon bieden.

URW of Klepierre zijn ook prima fondsen, de lagere financieringslast is een groot voordeel. Daarin stelt Vastned nu aardig teleur. URW heeft een gemiddelde NIY op winkelcentra van 4,0%, Vastned zat gemiddeld op 3,8%. Keuze hangt er vooral vanaf of je denkt dat grote winkelcentra meer potentieel hebben dan winkels in historische binnensteden. Winkelcentra zullen hogere capex nodig houden om relevant te blijven, dit voordeel heeft Vastned. Over het geheel genomen zullen deze fondsen (wegens exposure in dezelfde sector) ongeveer in lijn met elkaar bewegen, en maakt deze keuze dus niet ontzettend veel uit, je gaat long wanneer er vertrouwen is in winkelvastgoed.

Zoals je hier hebt kunnen lezen zit ik stevig long in Vastned, maar om nu te zeggen dat ik alles wat krom is rechtpraat, daar ben ik het niet mee eens. De afgelopen weken ben ik vaak negatief geweest over Vastned, o.a. over de hoge financieringslast en de aankopen in december. Ik probeer mijn posts en mening met feiten te onderbouwen, en zou liever een meer onderbouwde en beschaafde reactie terug ontvangen als je het hier niet mee eens bent.
junkyard
0
JP Morgan is wakker geworden en heeft al het EU retail vandaag stevig afgewaardeerd:

www.vastgoedmarkt.nl/financieel/nieuw...

Vastned koersdoel van 45 euro naar 34 euro.

www.trivano.com/aandeel/advies-jp-mor...

Nog niet zo erg als Eurocommercial, van 45 euro naar 29 euro.
Marco19
0
Kwam aardig aanbod los door de downgrade. Echter alles werd opgezogen.
Zelfde verhaal voor Ecp.

Analisten zijn totaal ongeloofwaardig. Na een flinke swing passen zij pas het koersdoel aan.
[verwijderd]
0
Beleggingstip André Brouwers:

Tip 1: Kopen aandeel Vastned.
In de eerste ronde tipt André Brouwers het aandeel Vastned. Volgens hem staat de vastgoed sector onder druk maar biedt dat een mooie koopkans. Vastned heeft echter liquide en first class onroerend goed. Het heeft een hoge bezettingsgraad en kwalitatief sterke huurders. De intrinsieke waarde is € 46 en met de huidige beurskoers van € 31, kun je het aandeel kopen met een flinke korting vindt André. Het dividend rendement van 6,6% is een zeer mooie toevoeging.
Marco19
0
Sprak een ingewijde en die bevestigde als ze iets te koop aanbieden kunnen ze 15-20 biedingen ontvangen op een pand.
Meerendeel (op Rokin na) zijn relatief kleine objecten die redelijk snel te verkopen zijn. Mixed retail objecten zal iets anders liggen.
Leefloon
0
Zie daar een mogelijke deelverklaring voor het op jaarbasis met 3,68% verslaan van de eigen subsector, alhoewel zowel "kunnen", "15-20" als "bevestigde" niet erg zwaar wegen. Klein helpt zeker. Er zijn genoeg bedrijfskundig jonge, nieuwe initiatieven van ondernemers. In uitzonderlijke gevallen verdwijnt ogenschijnlijk goedlopende retail soms zelfs door een bod op het pand.

Je ziet, in algemene zin, in Nederland wel dat de markt geforceerd omhoog wordt gehouden. Het aantal verkooppunten van overheidsbrillen en koffie op (iets te) goede locaties benadert bijvoorbeeld zo'n beetje het aantal stenen verkooppunten van verzekeringetjes van voor de financiële crisis, en tegenover vulling via het sociale domein staan weinig naturelle gaten in de markt.

Al met al doet VastNed het "gewoon goed", in een uitdagende deelmarkt. Het kaf van een Qrf doet het met -23,42% bijvoorbeeld beduidend slechter dan de eigen subsector (Retail REITs), en daalde op jaarbasis met -40,91%. VastNed daalde het afgelopen jaar met "maar" 20,00%. Allemaal exclusief dividenden.
am1993
0
quote:

pielsje schreef op 28 januari 2019 18:50:

Vastned Retail Belgium + 3,5%, zal Vastned nog een poging wagen?
Waarvan akte:).
am1993
0
ING is vandaag minder optimistisch over het retailvastgoed en waardeert een aantal fondsen af, zoals EP en Wereldhave. Opvallend is dat tevens gesproken wordt over een overnamebod en Vastned (waarover ING nogal eens negatief kan uitpakken) totaal niet genoemd wordt in het bericht. Zoals bekend is loop ik al lang te roeptoeteren, dat Vastned in 2019 overgenomen zal worden. Zou het dan toch nog uitkomen? De omzetten (en de koers) van de aandelen stijgen namelijk opvallend de laatste dagen.
Ik wacht maar eens rustig af en hou alle aandelen in porto.
pielsje
0
quote:

am1993 schreef op 31 januari 2019 11:00:

ING is vandaag minder optimistisch over het retailvastgoed en waardeert een aantal fondsen af, zoals EP en Wereldhave. Opvallend is dat tevens gesproken wordt over een overnamebod en Vastned (waarover ING nogal eens negatief kan uitpakken) totaal niet genoemd wordt in het bericht. Zoals bekend is loop ik al lang te roeptoeteren, dat Vastned in 2019 overgenomen zal worden. Zou het dan toch nog uitkomen? De omzetten (en de koers) van de aandelen stijgen namelijk opvallend de laatste dagen.
Ik wacht maar eens rustig af en hou alle aandelen in porto.
Of Herk komt langs, of Vastned neemt Vastned België over

Vandaag weer ruim 2% erbij
junkyard
0
Resultaten Vastned Belgium vielen mij niet erg mee:

www.vastned.be/nl/investor-relations/...

een daling van de reële waarde van de bestaande vastgoedportefeuille met € 7,5 miljoen voornamelijk als gevolg van een daling van de geschatte markthuren zowel in het segment van de core city assets als bij de mixed retail locations.

Deze daling is in het tweede halfjaar van 2018 genomen. Impact boekwaarde Vastned +/- 0,30 per aandeel.

De doorverhuring van het 'core city' pand aan Veldstraat 81 (Gent) gaat extreem moeizaam. Eind 2017 vertrok de vorige huurder, na een verbouwing van € 0,3 miljoen met oplevering begin 2018 is het pand nu nog steeds niet verhuurd. Net als vorig kwartaalbericht wordt opnieuw gemeld:

Er zijn momenteel contacten met geïnteresseerde partijen, doch deze zijn nog
niet uitgemond in een ondertekende huurovereenkomst.


Al met al was 2018 een vrij inactief jaar voor Vastned Belgium, er is niets aangekocht of verkocht, bezetting is ongeveer stabiel en hoog op 98% (leegstand = Veldstraat 81). Management heeft weinig verschil kunnen maken.

Vastned Belgium is wat somber over de markt:

Bij de mixed retail locations is het in de huidige marktsituatie bij huurhernieuwingen moeilijker haalbaar om een huurtoename te realiseren. Op secundaire locaties zijn regelmatig huurprijsverlagingen noodzakelijk.

Volgende week de jaarcijfers Vastned. Verwacht hier en daar wat afboekingen, NNNAV op 45. Grootste aandachtspunt is hoe het staat met de doorverhuring van Rue de Rivoli 118-120, als dit net zo moeizaam verhuurt als Veldstraat 81 (& Calle Serrano 36) dan heeft dit grote gevolgen voor het 2019 resultaat (> dividend).

Leefloon
0
quote:

junkyard schreef op 8 februari 2019 17:42:

Resultaten Vastned Belgium vielen mij niet erg mee:

www.vastned.be/nl/investor-relations/...
Toch +2,38% erbij op de beurs, met ca. 1,6x de gemiddelde dagomzet in stuks.

www.euronext.com/nl/products/equities...
junkyard
0
Vastned Belgium is een illiquide aandeel, koers kan met lage omzet alle kanten op. Echt slecht waren jaarcijfers ook niet, dat Veldstraat 81 leegstaat was al bekend, en er waren geen grote negatieve verrassingen.

Wel opvallend dat Belgium in 2018 met bijna 20% is gestegen, mogelijk een actieve koper in de markt?

De Vastned aandeleninkoop draait op volle toeren, afgelopen 4 weken is het dagmaximum ingekocht (10.885 stuks). Ik ben benieuwd wat er aan panden wordt verkocht, ter financiering van deze inkoop. Of zal Vastned de LTV wat verhogen, om zo het directe resultaat per aandeel te ondersteunen?
Marco19
0
Ben ook niet enthousiast over vastned belgium cijfers. Huren staan onder druk en daarmee de prijzen. Het is zeker niet slecht maar ik ben een klein beetje bang dat er de komende kwartalen bijstellingen gaan komen van de waarderingen (negatief).

Ook een grote vastgoedbelegger kan er weleens naast zitten. Zie zijn positie in Wereldhave.
Vastned blijft degelijk. Ze moeten zsm die mixed locations van de hand doen en focussen. Op de huidige porto. Huren in stand houden en geen leegstand. Ik kijk er dan min of meer naar als een obligatie met rendement.
Leefloon
0
quote:

junkyard schreef op 8 februari 2019 18:56:

Vastned Belgium is een illiquide aandeel, koers kan met lage omzet alle kanten op. Echt slecht waren jaarcijfers ook niet, dat Veldstraat 81 leegstaat was al bekend, en er waren geen grote negatieve verrassingen.
Dan ook maar even ontkrachten dat Belgium een illiquide aandeel zou zijn. Veel minder liquide dan VastNed Retail, op een kleinere thuismarkt, maar minder liquide is echt niet hetzelfde als illiquide.

Het noemen van de koersstijging of koersreactie op dagbasis was maar om aan te geven dat de relatieve verwachtingen iets te somber waren. Op weekbasis wint VastNed NL met +0,30%, en daalde Belgium met -1,04%.

Belgium versloeg in 2018 inderdaad de eigen subsector (Retail REITs), met 14,75% outperformance (per 2 januari i.p.v. 31 december als peildata). De ontdekking van (het potentieel van) Belgium heeft ongetwijfeld iets te maken met de in 2018 gestaakte overnamepoging. Grootste kneus was Wereldhave, met -16,47% underperformance.
Erny
0
Aan de koers van vandaag te zien hebben beleggers weinig vertrouwen in de komende cijfers.
2.233 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 ... 108 109 110 111 112 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 17:35
Koers 22,250
Verschil +0,150 (+0,68%)
Hoog 22,450
Laag 22,150
Volume 6.009
Volume gemiddeld 9.669
Volume gisteren 8.432

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront