Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Hedge funds

13 Posts
[verwijderd]
0
Ik ben nogal defensief belegd, voornamelijk in obligaties, maar past een hedgefund daar wel in en wat zijn de risico's.
Het Attica long/short selector fund heeft het niet slecht gedaan
(in 1 jaar 12,4% en 5 sterren) en het koersverloop is in vergelijking met de AEX een stuk rustiger.

Mag ik ook uw mening horen over het Delta Lloyd Deelnemingen Fonds.
Dat lijkt mooi, maar is het dat nog steeds.

Vriendelijke groeten,
Andreas1
bearishbull
0
Ik heb al een maandje het delta deelnemingen fonds en het staat bijna stil. Ik hou het nog een maandje aan, maar als er niets veranderd verkoop ik hem.

Je zegt zelf dat je een voorzichtige belegger bent, dan zou ik in ieder geval geen hedge funds kopen. hedgefunds maken grote bewegingen, 12,5% in een jaar is redelijk voor een hedgefunds, maar het kan net zo hard omlaag en de vraag is of je dat kan dragen. Zo ja is het een goede belegging lijkt me.

Ik ken trouwens ook hedgefunds die meer dan 80% stijgen in een jaar, maar een 5 sterren rating heeft die natuurlijk niet. Het is maat net hoe groot risico je wilt nemen dus
[verwijderd]
0
Dit is dus echt klinklare onzin!!
Delta Deelnemingenfonds is eerder een defensief fonds wat zich richt op value in plaats van growth. Het is een redelijke belegging als je je op dividend rendement wilt richten. Kijk eens naar de onderliggende waarden van dit fonds en bedenk of je daar nog vertrouwen in hebt. Het is in ieder geval geen spectaculair fonds waar je even snel geld mee kunt pakken in een maandje, ookal was hun performance afgelopen jaar spectaculair.
In hedgefunds zijn er soorten en maten. Maar bijv. een long/short fonds zoals jij noemt hoeft niet heel erg veel risico te hebben. De portefeuille is namelijk in principe marktneutraal. Ook bijv. fondsen die zich richten op convertible arbitrage hoeven niet veel risico te hebben. De correlatie met andere categorieën beleggingen is ook erg laag. Het past dus eigenlijk in iedere portefeuille. Natuurlijk zijn er uitwassen en fondsen met veel risico, maar dat geldt zeker niet voor alle hedgefunds. Een hedgefund is niks meer met een iets ander belggingsbeleid dan een normaal fonds. De meeste normale beleggingsfondsen beleggen volgens een index. Als dat niet het geval is heet het bijna meteen een hedge fund. Ook stockpickers vallen binnen deze categorie.
Belangrijk is wel om te kijken wat de strategie van een fonds is, en of dat bij jou risicoprofiel past. Er bestaan ook funds of funds hierin. Dat zijn beleggingsfondsen die alleen in hedgefunds beleggen. MeesPierson heeft daar een aantal van bijv.
Ilan, ik zou als ik jou eens goed kijken naar wat bepaalde fondsen inhouden in plaats van direct een ongegrond oordeel te geven. Je haalt de zaken hier precies door elkaar: Delta Deelnemingen Fonds is geen spectaculair fonds, maar wel met een vrij zekere cashflow. Hedgefunds hoeven absoluut niet hard te bewegen, als je er eerst maar eens goed naar kijkt wat ze inhouden.

Succes!

Pieter
[verwijderd]
0
Kijk eens op www.iasg.com
Daar vind je objectieve, onafhankelijke info over s werelds beste hedge funds en CTA´s.
Fundamentals
0
Goed stuk commentaar! Aanbevolen! Helaas zijn er nog veel mensen die schrikken bij de term hedgefund. Op de een of andere manier leggen veel beleggers een verband tussen hedgefund en een hoog risico, terwijl dit helemaal niet waar is. Er zijn hedgefunds met uiteenlopende risicoprofielen.

MVG
[verwijderd]
0
Wie aan hedge funds denkt denkt aan aandelen shorten, het gokken op bijvoorbeeld valuta en de enorme hefboomwerking. Maar slechts een beperkt deel van de hedge funds maakt gebruik van de bovengenoemde strategieën. In dit artikel zal ik dan ook nader ingaan op de overige, vaak relatief onbekende stijlen van hedge funds.

De verdeling in de verschillende stijlen (strategieën) kan worden gemaakt aan de hand van drie hoofdgroepen:

• Relative value-strategieën
• Event driven-strategieën
• Directional strategieën

De hierboven genoemde groepen kunnen vervolgens worden onderverdeeld naar verschillende subgroepen.

RELATIVE VALUE-STRATEGIEËN
Deze hoofdgroep kent een laag risicoprofiel. De correlatie met de aandelenmarkten is gering omdat er gebruik wordt gemaakt van arbitrage of van een marktneutrale positie in aandelen.

De bekendste vorm is de convertible arbitrage. Een hedge fund wat zich bezighoudt met deze strategie koopt een convertible en knipt deze dan als het ware in tweeën.
Het fonds short de aandelen na aankoop van de convertible. Hierdoor blijft er een calloptie op de stukken over en een obligatiedeel. Deze worden met winst verkocht.
De mogelijkheid om deze vorm van arbitrage toe te passen ontstaat doordat bedrijven convertibles net iets onder de marktprijs uitgeven om er op die manier (vrijwel) zeker van te zijn dat de emissie slaagt.

Vervolgens valt ook fixed income arbitrage onder de Relative value-strategieën. Hierbij is sprake van arbitrage tussen verschillende rente-instrumenten.

Equity market neutral is de laatste subgroep die kan worden onderscheiden. Een hedge fund gaat bij deze strategie voor hetzelfde bedrag long én short. Per saldo is de positie dus nul en volledig neutraal.

EVENT DRIVEN- STRATEGIEËN
Zoals de naam van deze hoofdgroep al aangeeft is er een “evenement”, een speciale situatie, nodig om te kunnen handelen.

Merger arbitrage houdt zich bezig met het arbitreren bij fusies en overnamen. Het hedge fund gaat long in het fonds dat wordt overgenomen en short in de overnemende partij.

Zoals bekend schiet een aandeel vaak omhoog na een overnamebod, maar raakt de koers nog net niet het bod. Het verschil tussen de prijs die wordt betaald door de overnemende partij en de huidige beurskoers, die zoals gezegd lager ligt, is de winst voor het fonds.
Een belangrijk risico bij deze strategie is het uitblijven van een overname, oftewel het intrekken van het bod. In zo’n geval valt de koers van het aandeel waarop een bod is gedaan vaak terug naar de koers voor het bod. De overnamepremie verdwijnt en het hedge fund blijft zitten met een longpostie in het fonds waarop een fors verlies is geleden.

Deze strategie vergt veel kennis van de markt en met name van de aandelen die betrokken zijn bij de overname of fusie. Hoe dichter het hedge fund bij het vuur zit, hoe groter de kans van slagen.

De tweede en laatste subgroep die onder de event driven-strategiën valt is distressed securities.
Michael Kraland legt uit: “deze beheerders beleggen in papier waar het niet zo goed meer mee gaat. UPC-obligaties, Fokker en andere bedrijven met uitstel van betaling of in staat van faillissement. Het is een zeer gespecialiseerd vak, op de grens van bedrijfsrecht en vermogensbeheer.”

DIRECTIONAL STRATEGIEËN
Per saldo wordt er bij deze hoofdgroep wél een positie ingenomen op de internationale financiële markten. Uiteraard brengt dat risico’s met zich mee.

Ongetwijfeld bij de meeste lezers wel bekend: global macro. Deze subgroep bevat hedge funds die speculeren op internationale trends. De bekende hedgie George Soros speculeerde met zijn Quantum Fund het Pond omver en werd binnen 24 uur schathemelrijk.

Hedge funds die tot de global macro-spelers behoren gebruiken nogal eens geleend geld om op die manier een hefboom (leverage) effect te creëren. Hierdoor kan een veel grotere positie worden ingenomen in bijvoorbeeld valuta, die vaak niet zo volatiel zijn als aandelen.

Vervolgens nog een bekende maar vooral ook gevreesde groep: de short sellers. Eigenlijk zegt de naam al alles: deze hedge funds shorten aandelen (en ook derivaten) in de hoop de deze later terug te kopen voor een lagere prijs. Hierover is al genoeg geschreven en gediscuteerd. Daarom lijkt mij een verdere toelichting overbodig.

Als laatste de populairste categorie: long/short equity.
In tegenstelling tot Equity market neutral heeft deze groep hedge funds per saldo een longpositie in de markt. Met andere woorden: zij hebben meer stukken gekocht dan geshort.

CONCLUSIE
Zoals uit het bovenstaande kan worden opgemerkt is het niet zo dat elk hedge fund speculatief is. Het ligt er aan welke stijl er wordt toegepast.

BRONVERMELDING
Website MeesPierson Private Wealth Management

Artikel “Hedge funds zijn net groeiend gras”, Het Financieele Dagblad
Publicatiedatum: 29 mei 2002

Michael Kraland: “De vlucht naar hedge funds (I)
www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...

Michael Kraland: “De vlucht naar hedge funds (II)
www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
[verwijderd]
0
Mike,
Mooie site, maar mijn kennis is hiervoor onvoldoende om hier iets zinnigs ui te disteleren.
Toch bedant.
mvg
Andreas1
[verwijderd]
0
Het beste fonds over 2003 was Fitrol met 140% (zie site www.iasg.com). Het fonds is ook reeds mogelijk met EUR 40.000. Men moet dit aanvragen bij IASG. Men belegt dan in een markt (DAX)i.p.v. een combinatie van markten. Uiteraard is dit fonds niet voor de conservatieve beleggers.
[verwijderd]
0
Andreas1,

Het Delta Deelnemingen Fonds is een uitstekend fonds. Tot maart 2003 daalde het fonds sneller dan het Postbank Hoogdividend Aandelenfonds, maar vanaf maart is het fonds zeer sterk in waarde gestegen. De fondsen waarin het DDF belegt zijn nog aantrekkelijk geprijsd.

Maar er kleeft een groot nadeel aan het DDF. Het is een GESLOTEN fonds. Nu fungeert het nog als een open fonds. In het 4e kwartaal van 2003 zijn er vrij veel aandelen geplaatst. DDF is het ENIGE GESLOTEN fonds dat om en nabij de intrinsieke waarde noteert. Alle andere gesloten fondsen noteren (ver) onder de intrinsieke waarde. Als veel beleggers beleggers gaan reageren zoals Ilian en van hun stukken afwillen, dan is het loket gesloten en wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod. En als er veel aanbod is, zakt de koers stevig.

Het verhaal doet me denken aan Rodamco in 1990. Vastgoed rendeerde in de jaren 80 uitstekend. Rodamco is tien jaar lang een OPEN fonds geweest. Maar in 1990 moest het fonds vele stukken inkopen. Dus hebben ze het loket maar gesloten. Drie dagen later was de openingskoers 23% lager.

Vastgoed en grote partijen aandelen die op de lokale markt noteren, raak je niet zomaar kwijt zonder veel koersverlies. Zie ook artikel over het Orange Fund.

mvg,

Hythloday

"Het Orange Fund zal niet langer al zijn posities waarderen tegen de laatst bekende beurskoers en stelt zijn waarde naar beneden bij. Sommige posities zijn dermate illiquide dat het niet mogelijk zou zijn om tegen de beurskoers te handelen.

Het Orange Fund, wat in Nederlandse small caps belegt, ziet in Nederland een voortgaande verschraling in de omzetten ter beurze in deze aandelen. Voor de aandeelhouders van het fonds zou dit tot gevolg kunnen hebben dat de verkoopopbrengst systematisch lager ligt dan op basis van de laatst bekende beurskoers zou mogen worden verwacht. Om dit te voorkomen zal het fonds zich bij het waarderen van de portefeuille niet enkel meer op beurskoersen richten.

Orange berekent voortaan voor zijn posities de verhouding tussen het aantal aandelen in portefeuille en de gemiddelde dagomzet. Voor aandelen die te weinig worden verhandeld, wordt de waarde vastgesteld als waren het niet-genoteerde aandelen. Voor aandelen die regelmatig worden verhandeld op de beurs wordt wel de laatst bekende koers genomen, terwijl voor een tussencategorie bij het berekenen van de waarde van de portefeuille de laatst bekende biedkoers wordt genomen.

Eén en ander komt er op neer dat de marktwaarde van de portefeuille volgens de nieuwe waarderingssystematiek op 31 december 2,9% minder lager uitkomt dan onder de oude waarderingssystematiek het geval zou zijn. Bij de andere Orange fondsen is een dergelijke aanpassing niet nodig volgens de directie."

(bron: www.morningstar.nl)

Geschorst en weet niet waarom
0
Het beste hedgefonds komt uit Nederland en dat is Antaurus Europe fund. Zij behalen het hoogste rendement en staan nu zelfs op het hoogste punt, terwijl de beurzen toch nog 15% hier onder staan. Zelfs in een flink dalende markt kunnen zij geld verdienen. Het is knap staaltje werk, eerlijk is eerlijk. Het grote voordeel is dat dit fonds direct met een CEO gaat praten en daarom pikken ze veel meer informatie op. Kleine beleggers hebben dus veel achterstand. Ik denk dat ze daarom ook zo groot rendement halen.
hirshi
0
@Bakker88

Je hebt goed naar het verkooppraatje bij Harry Mens gekeken.
Het resultaat van dit long/shortfonds is inderdaad goed.

Met Flow Traders zaten ze goed en met Takeaway zitten ze vooralsnog ook goed. vooral ook omdat ze hebben ze kunnen profiteren van de aandelenemissie tegen € 51,50.
Probeer dat als particuliere belegger maar eens!

Maar ook voor Antaurus geldt dat er geen garantie is voor eenzelfde goed resultaat in de toekomst.

Als dat tegenvalt komt er wel weer een andere adverteerder bij Harry Mens om goed resultaat te etaleren.
DurianCS
0
quote:

hirshi schreef op 20 januari 2019 12:59:

@Bakker88

Je hebt goed naar het verkooppraatje bij Harry Mens gekeken.
Het resultaat van dit long/shortfonds is inderdaad goed.

Met Flow Traders zaten ze goed en met Takeaway zitten ze vooralsnog ook goed. vooral ook omdat ze hebben ze kunnen profiteren van de aandelenemissie tegen € 51,50.
Probeer dat als particuliere belegger maar eens!

Maar ook voor Antaurus geldt dat er geen garantie is voor eenzelfde goed resultaat in de toekomst.

Als dat tegenvalt komt er wel weer een andere adverteerder bij Harry Mens om goed resultaat te etaleren.

Inderdaad, resultaten uit het verleden... Maar het tien jaar lang goed doen is toch indrukwekkend.
Leefloon
0
Bij 10 jaar is de referentieperiode of rugwind ongeveer vanaf de bodem van een zogenoemde crisis, en koersdalingen hopen te missen is nou eenmaal een gewoon kenmerk van een long-short hedgefonds.

Kan een particulier ook. Aandelen Heineken Holding, KBC Ancora of Tubize kopen bij een historisch veel te grote discount ten opzichte van respectievelijk Heineken, KBC of UCB, en synthetisch short gaan in laatstgenoemde bijbehorende onderliggende aandelen (combinatie van short call, long put).

Een zinnig, marktneutraal beleggingsmotief met een positieve rendementsverwachting, zolang als de discount maar afneemt. Doordat long harder stijgt, of short harder daalt. Het kan natuurlijk onderling schever, of agressiever en riskanter, maar dat is het punt niet.

Er is meer aanbod, incl. bv. beursgenoteerde dakfondsen. O.a. de Capital Holdingen.
13 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,02  0,00  0,00%  24 apr
 Germany40^ 18.086,70 -0,01%
 BEL 20 3.883,83 0,00%
 Europe50^ 4.990,80 +0,02%
 US30^ 38.353,31 0,00%
 Nasd100^ 17.524,13 0,00%
 US500^ 5.072,39 0,00%
 Japan225^ 37.998,76 0,00%
 Gold spot 2.315,19 -0,04%
 EUR/USD 1,0709 +0,11%
 WTI 82,90 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront