Nyrstar « Terug naar discussie overzicht

Nyrstar 2018

3.660 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 ... 179 180 181 182 183 » | Laatste
Bets
0
quote:

manic-e schreef op 19 januari 2019 01:12:

Ze geeft aan dat de situatie nu niet meer te vergelijken is met afgelopen zomer. Lees: we hebben een crisismanager nodig. Matej gaat zich luidens de mededeling intensief bezig houden met de herstructurering van de balans.

Beetje laat niet? Het is daar al jaren stront aan de knikker. Hoeveel personeelswissel is er daar ondertussen wel niet geweest?

Bets
0
De harde les van Nyrstar

07/03/2009 om 00:00 - Print - Corrigeer




'Destijds werd Nyrstar met veel poeha, klaroengeschal en noem maar op opgericht en naar de beurs gebracht. Op zeer korte tijd, en nog voor de huidige crisis uitbrak, duikelde dit aandeel van 20 euro naar minder dan 5 euro. Begin maart verdween het uit de Bel20. Voor mij is dat je reinste witteboordcriminaliteit. Graag had ik uw mening daarover eens gehoord. (Johan Govaers, Merksem)

Nyrstar is de grootste producent ter wereld van zinkmetaal en zinklegeringen. Daarnaast is Nyrstar ook een van de grootste loodsmelterijen ter wereld. Het bedrijf produceert ook nog nevenproducten zoals koper, goud, zilver en indium.

Nyrstar is ontstaan door de fusie van de zink- en loodraffinageactiviteiten van de Belgische onderneming Umicore en het Australische bedrijf Zinifex (dat vorige maand in handen is gekomen van het Chinese staatsbedrijf Minmetals). Umicore was een onderneming die de voorbije tientallen jaren bij elke recessie zware verliezen leed. Dat kwam vooral door de koper- en de zinkafdeling, die het bij een economische terugval traditioneel erg moeilijk krijgt. Toen Thomas Leysen de leiding van Umicore in handen kreeg, was hij vastbesloten daar wat aan te doen. Hij investeerde vooral in de productie van nieuwe materialen en was vastbesloten zich te ontdoen van de koper- en zinkafdeling.

De koperafdeling werd verzelfstandigd onder de naam Cumerio en de aandelen werden uitgedeeld aan de aandeelhouders van Umicore. Voor de zinkafdeling werd een koper gezocht. Die bleek moeilijk te vinden. Daarom werd de zinkafdeling gefuseerd met die van Zinifex en onder de naam Nyrstar naar de beurs gebracht. Dat gebeurde in oktober 2007 tegen 20 euro per aandeel.

De beursgang van Nyrstar bevat een aantal harde lessen voor beleggers. Om te beginnen: waarom zou jij aandelen kopen van een bedrijf dat 'publiekelijk te koop staat' en waarin blijkbaar geen enkele andere industriële onderneming geïnteresseerd is?

Bij een beursintroductie moet je ook altijd beseffen dat de vérkoper probeert om de hoogst mogelijke prijs te krijgen. Aandelen van beursnieuwelingen zijn daarom meestal erg duur. Daardoor valt de beurskoers in veel gevallen snel terug ónder de introductieprijs.

In dit geval kon je ook weten waarom Nyrstar zonodig naar de beurs moest. Umicore wou ervan af vóór de volgende recessie eraan kwam. De timing van Umicore was perfect. Vorig jaar - in zijn eerste jaar als beursgenoteerde onderneming - leed Nyrstar al meteen een verlies van 595 miljoen euro.

Voor de rest deel ik wel je verontwaardiging, ook al heb ikzelf in oktober 2007 aangeraden om géén aandelen Nyrstar te kopen. Beursintroducties zoals deze - waarbij de beleggers wellicht nooit meer hun oorspronkelijk belegde bedrag zullen terugzien - ondermijnen het vertrouwen van het brede publiek in de beurs. Jammer.
[verwijderd]
1
Hi Society,

'De Tijd' schrijft in het artikel " Trafigura grijpt de macht bij Nyrstar":
"Analisten denken dat de enige manier om Nyrstar weer een toekomst te geven een schuldherschikking is, die bij die lopende evaluatie uit de bus moet komen. Schulden in aandelen omzetten, met andere woorden. Daarbij zullen de huidige aandeelhouders zo goed als zeker hun stukken vrijwel waardeloos zien worden. Beurshuis ABN AMRO hanteert daarom pro forma een koersdoel van 1 cent."

JUIST NIET !!!!

Herlees mijn post van 02 december 2018 !!! (pagina 43)
Het bewijst gewoon dat Trafigura niet WIL dat Nyrstar er onderdoor gaat (of in onderdelen verkocht wordt, waarbij zij alle zeggenschap zouden verliezen) en dat ze nog altijd geloven (of zelfs meer en meer geloven) in het toekomstig potentieel van Nyrstar.
Eventueel anticiperen ze met hun actuele 'ingreep' op een (mogelijkl) slecht vierde kwartaal en dito jaarverslag, maar daarmee plonzen ze zichzelf, willens-nillens, nog dieper in het Nyrstar bad. Daarbij is dit waarschijnlijk zelfs hun bedoeling, zoals kon blijken uit het feit dat ze, in hun overeenkomst met Nyrstar eind 2018, stipuleerden dat ze in de komende twee jaar willen participeren in elke kredietaanvraag of lening van Nyrstar.
Ze zijn daarbij wel niet zo zot dat ze Nyrstar (ongelofelijk veel) nieuwe aandelen zullen laten uitgeven om de obligaties van september 2019 te kunnen herfinancieren en om daarbij te zien dat hun eigen aandelen in Nyrstar (ongeveer 25 procent) verwateren tot ongeveer ZERO, zoals ABM Amro zo losjes vanuit de pols aankondigt .
Ze investeren dan nog liever geld om de boel draaiende te houden tot betere tijden aanbreken voor Nyrstar en negeren gewoon de actuele beurskoers of alle mogelijke acties van 'shorters' en andere 'influencers'.
Dit is een stap die tot de mogelijkheden behoorde en die, in het kader van mijn post, volkomen logisch is als tussenstap naar het aflossen van de schuld in september 2019..

Jongens, WE ZIJN GERED !!!!
Het zal alleen nog een paar jaar geduld kosten om er de vruchten van de plukken, zowel voor Trafigura als voor ons.
Maar de meesten onder ons hebben dit geduld al sedert jàààààren....

Den Blinker
JdeFL
1
Nou moe, lijkt meer op een trainerswissel in het voetbal. Gered? Hoe? Andere personeelsbezetting, om welke reden dan ook (burn-out bij de vorige?). Oplossingen zullen helaas op een ander vlak genomen moeten worden.
Weet ook niet wat de Tijd bedoelt met 'betonneert'. Hoeveel keer kan je hetzelfde gegeven betonneren? (CEO leveren, CEO afdanken en vervangen, lening waarborgen met Port Pyrie inbegrepen en nu (slechts) het vervangen van de CFO).

Een non-event, zij het dat het een slecht omen is, bij nacht en ontij de CFO vervangen.
JdeFL
0
DeZwarteRidder
0
quote:

JdeFL schreef op 19 januari 2019 08:53:

P.S. Kan je de taal niet meer kiezen op de website? Vind het knopje niet.
Hier vind je DE knop:
www.iex.nl/Forum/Topic/1357818/1/Nyrs...
[verwijderd]
0
Als Nyrstar 'gered' is...

Zou het lonen om een gokje te wagen met de obligaties september 2019?
Leefloon
1
Inderdaad; www.nyrstar.com/fi geleidt users door naar www.nyrstar.com/en

To save costs, presumably.

Top-idee om een weinig neutrale 2019-thread hiermee niet te vervuilen...
gigatron
1
ik denk dat ik mijn zwembroek vroegtijdig zal moeten bovenhalen dit jaar.Ik verwacht maandag een
vroege eerste voorjaarsduik.
JdeFL
0
quote:

Leefloon schreef op 19 januari 2019 13:14:

Inderdaad; www.nyrstar.com/fi geleidt users door naar www.nyrstar.com/en

To save costs, presumably.

Top-idee om een weinig neutrale 2019-thread hiermee niet te vervuilen...
Zitten wel meer zwaktes in. Na het verdwijnen van enkele banners, wat denk je hiervan:

Investors, talkbook, 10/1/2019 (aha dacht ik, nieuws). Als je 'm opent, krijg je direct August 2018 voorgeschoteld, en als je naar de appendix voor PP gaat, blijkt dat in 2016 al edele metalen gebaard te hebben.
Nooit begrepen waarom dat zelfs niet maar een klein beetje bijgewerkt werd.
Alfonz
0
quote:

gigatron schreef op 19 januari 2019 13:47:

ik denk dat ik mijn zwembroek vroegtijdig zal moeten bovenhalen dit jaar.Ik verwacht maandag een
vroege eerste voorjaarsduik.
Diepzeeduik van 30%.
Alias321
0
denk dat nyrstar zijn levensvatbaarheid aan het betonneren is,door zoals Den Blinker formuleerd,de grotere betrokkenheid van trafigura,die wacht op betere tijden die eraan komen.Bij nyrstar zijn de grootste investeringen achter de rug en na het zaaien komt het oogsten.de verwerkingslonen waren de laatste 23jaar,19jaar hoger dan 200dollar per ton,waarbij 2002, 2003, 2017, 2018 de uitzonderingen waren.In 2016 waren die 400 dollar per ton,een ebit verschil van 400milj dollar tov de laagste prijs.Bij en cyclisch aandeel komen die tijden terug tel er dan nog de mijnen bij +PP+de indekkingen en gekomt aan een ebitha voor u tegen te zeggen.
Leefloon
0
quote:

Alias321 schreef op 19 januari 2019 21:46:

In 2006 waren die 400 dollar per ton,een ebit verschil van 400milj dollar tov de laagste prijs.Bij en cyclisch aandeel komen die tijden terug
Een voorwaarde voor terugkomst van recordtijden is dat de rechtspersoon Nyrstar na die 13+ jaar durende cyclus nog leeft, en een voorwaarde voor een fantastisch groen rendement is dat een grote aandeelhouder en/of schuldeisers er niet met 99%+ van winsten vandoor zijn gaan. Daar komen het afbouwen van de schuldenberg en het sparen voor de volgende cyclus van 13+ jaar bovenop. Vergeleken met 13 jaar geleden zijn er ook meer aandelen bijgekomen, wat dan telkens ook bij zo'n selectieve cyclus met één meetpunt, 2006, behoort.
JdeFL
1
Je zou je kunnen afvragen wat nog mogelijk is. 0. Maar dat beseft iedereen wel ondertussen. Maar als ze wel overleven (als nr.1) en als alles loopt zoals gepland (als nr.2), dan heb ik het nog niet over 400$ (als nr.3).
PP levert dan zowat 130M $, de mijnen draaien fatsoenlijk (Berenberg ging ooit tot 120M) 90M $, de smelters bereiken terug een fatsoenlijk niveau 330M € (2015, een topjaar, TC 245$, anders 240 M of 220 M of minder). Rente soupeert 170M € op, capex 200M € (zowat een vast cijfer van nu af aan).
Blijft zowat 160M € voor schuldreductie en vergoeding voor aandeelhouders. Heb je wel 2 * als voor nodig. En minimum 1.5 jaar om daar te geraken. Oh ja, geen winst, telling gebeurde in ebitda. Dat is van een andere categorie.

Alleen heb je kortgeleden die winstwaarschuwing, en in het derde kwartaal een ebitda van de mijnen: nul. 2 serieuze feiten die me weerhouden van een gokje.
Maar wel een ebitda in PP van 40 M zoals beloofd. Wat bij mij aanleiding geeft tot de gedachte dat er intern serieus met geld rondgeschoven is, om die doelstelling te halen. Ten koste van de oude smelters en mijnen.
Leefloon
0
Plus geïdealiseerde cijfers per mogelijk verwaterd aandeel (als 4: geen conversie van schulden in aandelen), plus een lage K/W van een verondersteld cyclisch bedrijf met een cyclus van 13+ jaar. Zeer hoog risico; geen bijpassend zeer hoog rendement. Tenzij de beurs t.z.t. een K/W van 20 koppelt aan een te zeldzame recordwinst.

Wat mij betreft afblijven, totdat er een reden is om eraan te komen en hét grote probleem adequaat wordt opgelost. Ja, dan mis je weleens een opleving van 36%. Gokken met 100 aandelen of zo 'kan', maar dat gaat geen gefortuneerde gokverslaafde opleveren.

Houd bij opties ook rekening met aanpassingen na gebeurtenissen.

quote:

JdeFL schreef op 20 januari 2019 13:37:

een ebitda in PP van 40 M zoals beloofd. Wat bij mij aanleiding geeft tot de gedachte dat er intern serieus met geld rondgeschoven is, om die doelstelling te halen.
Professioneel te onfatsoenlijke dingen verlangen van een voor zo'n functie geschikte CFO, is een reden om het afbreukrisico van zo'n functie in werking te zien.
Alias321
0
JDeFL,jou rekenwerk leverd pp130 + mijnen 90+ smelters 330=550milj ebitda op.U zegt rente 170 milj,en capex 200 mijl.Maar capex zijn investeringen en zitten niet in de ebitda,wel de afschrijvingen van die investering,vandaar uw o ebitda voor de mijnen,de zware investering in de mijnbouw komt van de kasstromen,vandaar oa de povere ebitda in het 3e kw maar dat is tijdelijk,eens de investering achter de rug,zal de ebitda snel de hoogte in gaan
[verwijderd]
0
Beste

Ik ben een nieuwe belegger en volg dit Forum recentelijk. Misschien is volgende een naïeve vraag.

Als Trafigura haar eieren in NyrStar heeft gelegd, waarom kopen ze de 2019 Obligaties dan niet op aan 50% zoals ze nu genoteerd staan. Het verlicht de Balans en S&P credit rating zal verbeteren.

Verder denk ik dat een bedrijf dat door een recessie gaat daardoor gedwongen efficiënter wordt. What doesn't kill you makes you stronger.

Mijn inzien gaat het er bij Trafigura erom het bedrijf te redden en niet om er geld aan te verdienen. Dat volgt later wel. Er gaan een hoop nieuwe elektrische wagens gebouwd worden.
3.660 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 ... 179 180 181 182 183 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 11:46
Koers 0,070
Verschil -0,003 (-4,09%)
Hoog 0,075
Laag 0,070
Volume 14.273
Volume gemiddeld 57.468
Volume gisteren 31.785

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront