Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Huizenprijzen dalen met 60% in 7 jaar en nog veel meer.

[verwijderd]
0
Je moet ook eigenlijk naar reële rente kijken natuurlijk.

Rentetheorie is ook lastig. Uiteindelijk een kwestie van vraag en aanbod.

Waarbij de invloed van (CB) rente op economie zwaar overschat wordt. Lagere rentes leiden niet (meer) tot minder sparen, meer uitgeven en meer investeringen. Hangt ook af van demografische opbouw en scheefheid verdeling vermogen.
jonas
0

Ben het is mogelijk wat verder af van die huizenmarkt, maar hiermee ben ik het matig eens.

"Waarbij de invloed van (CB) rente op economie zwaar overschat wordt. Lagere rentes leiden niet (meer) tot minder sparen, meer uitgeven en meer investeringen".

De Centrale banken kunnen die rente wel degelijk omlaag krijgen alleen volgt er dan niet automatisch ontsparing en meer investeren. Wat in ieder geval wel volgt is bijvoorbeeld lage rekenrentes mede door die duivel Klaas Knot van de DNB voor de gepensioneerden en een vlucht naar investeren in huisjes, vakantieparken, Bitcoins etc.

Dat huisjes investeren zal dan ook weer tegen zijn grenzen aanlopen als de inkomens stagneren en we zien wel.

Al dat monetair gemanipuleer zal zijn grenzen eveneens naderen. Denk aan het ECB loaded met obligaties van zwakke landen.

Anyhow zoals de huizenmarkt ineens kon opleven kan het ook maar zo maar ineens behoorlijk down gaan en dat zal toch vooral van de reële economie afhangen.

Groet, Jonas
[verwijderd]
0
jonas
0

Bam met klein winstje genomen. Wacht zaken wat af met Brexit enzo. Wel mijn olies Fugro, SBM en Kiades, Stern en GE nog vastgehouden. Redelijk high risk, maar goed heb vorig jaar de grote hap er al uitgegooid.

Huizenmarkt hier en dus Bam. Bam meldt wel allerlei opdrachten, maar er zijn heel veel huizenprojecten nodig om de 100 mln verlies die ze door hun "geweldige" ingenieurs al te pakken hebben. Komt bij dat afsluitdijkproject hetgeen ik ook niet vertrouw.

Groet, Jonas

PS Bam pak ik wel weer op na meer duidelijkheid. Mis ik een ritje naar de E 4 of E 4,5 maar pak ik ze daar dan is een ritje naar de E 10 ook wel mooi en met betere nachtrust
[verwijderd]
0
quote:

jonas schreef op 17 januari 2019 22:34:

De Centrale banken kunnen die rente wel degelijk omlaag krijgen alleen volgt er dan niet automatisch ontsparing en meer investeren. Wat in ieder geval wel volgt is bijvoorbeeld lage rekenrentes mede door die duivel Klaas Knot van de DNB voor de gepensioneerden en een vlucht naar investeren in huisjes, vakantieparken, Bitcoins etc.

De invloed van CB op lange kapitaalmarktrente is niet zo groot. Tot ongenoegen en verbazing van Greenspan destijds (google: conundrum).

De vraag is zelfs of CB wel de reële korte rente kan beïnvloeden of dat zij eigenlijk gedwongen wordt door de reële economie.

Maar dat was niet waar ik op doelde. Waar ik op doelde was dat een lagere rente niet perse leidt tot meer bestedingen en investeringen en vice versa.

Voor bedrijven is rente eigenlijk geen factor van betekenis, blijkt uit zowel hun gedrag alsook enquetes onder CFO's. Van belang is of zie groei zijn in toekomstige vraag zodat hun investering renderend zal zijn.

Voor huishoudens zijn er tegenstrijdige effecten. Wat je al aanhaalt, bij een lagere rente zal er meer geld opzij gezet moeten worden voor pensioenbesparingen. Als dat effect groter is dan het effect dan consumptieve leningen goedkoper worden zal een lagere rente juist leiden tot lagere bestedingen en meer besparingen. Zie de situatie waarin Japan al heel lang zit. En Europa mogelijkerwijs ook al in zit.

Overigens, die lage kapitaalmarktrente komt met name door pensioenfondsen zelf en niet door beleid van CB'en. Er wordt simpelweg veel te veel gespaard voor later.
[verwijderd]
0
Das afwachten dan maar Jona,

De tijd zal het leren

Op zich wel rationeel gedacht.

Wanneer ga je een keer mee koffie drinken?

Wees neit bevreesd, ik heb een erectiestoornis gekregen :-)
izdp
0
Juist Ben, er is ahw teveel geld wat gespaard wordt.
En al dat spaargeld moet ergens in worden opgeslagen en wordt in feite niet gebruikt.
Dat moeten anderen doen die het lenen.
En de rente geeft in feite de balans aan.
Niet de inflatie.
NewKidInTown
0
Zoals ik al jaren beweer, de grondprijzen zijn FAKE, het is voor een groot deel een woon- of bouw-VERGUNNING. Een toestemming van gemeente-ambtenaren om geld binnen te harken en staat in geen enkele verhouding tot de echte waarde van de grond. Zie de verschillen met ons omringende landen zoals Duitsland, Belgie, Denemarken, Frankrijk.

"Enorme domper woningbezitters

AMSTERDAM - Het deel van de WOZ-waarde dat in Amsterdam aan de grondwaarde wordt toegeschreven, is gestegen tot nooit eerder vertoonde hoogten.

De huizengekte in Amsterdam bereikt hoogtepunt na hoogtepunt, maar de waardestijging komt de gemeente toe. Zo vindt de stad.

Als ergens in Nederland de huizenprijzen de afgelopen jaren fors gestegen zijn, dan is het wel Amsterdam. Maar de huizenbezitter merkt daar weinig van. Volgens de gemeente komt de stijging van de huizenprijzen namelijk zo goed als volledig ten goede aan de grondwaarde. En de grond in de hoofdstad is voor circa tachtig procent niet in handen van de huizenbezitter, maar van de gemeente.

Amsterdam heeft afgelopen week de waarde van de bebouwde grond in de stad vastgesteld. Er is een kaart op de site van de gemeente geplaatst, waarin elke huizenbezitter kan zien welk deel aan de grond wordt toegeschreven. Die grondwaarde bepaalt inmiddels gemiddeld zo’n vijftig procent van de WOZ-waarde, met uitschieters naar meer dan tachtig procent van de WOZ-waarde.
Iemand die een huis met bijvoorbeeld een WOZ-waarde van 500.000 euro heeft, kan op de kaart zien, dat zo’n 250.000 euro aan de grond en dus de gemeente toekomt. Dus niet aan de huizeneigenaar, die echter wel de volle mep heeft betaald bij de aankoop van de woning.
Extra waarde
Wie dan naar de dezelfde kaart, maar dan uit 2017 kijkt, zal opkijken. De huizenprijzen zijn de afgelopen twee jaar enorm gestegen in de stad. Maar de huizenkoper profiteert daar eigenlijk helemaal niet van. Alle extra waarde komt de gemeente toe. Hoe hoger de WOZ-waarde, des te groter wordt het procentuele deel dat aan de gemeente toekomt. De grondprijs stijgt volgens de gemeente immers sneller dan de prijs van de woning die op de grond staat.
Opvallend genoeg berekent de belastingdienst de grondwaarde op een andere manier dan de gemeente. Daarbij komt de grondwaarde een stuk lager uit.
Met name buiten de Ring A10 stijgt de grondwaarde volgens de gemeente hard. Zo zijn er in Zuidoost delen waar de grondwaarde van een woning in 2018 nog vijf procent bedroeg en nu is vastgesteld op 32 procent van de WOZ-waarde.
Erfpachtdossier
De door de gemeente bepaalde grondwaarde is vooral belangrijk voor het erfpachtdossier. De vastgestelde grondwaardes gelden als basis om de zogeheten erfpachtcanon te betalen: het bedrag dat huizenbezitters moeten afdragen aan de gemeente voor het gebruik van de grond.
„In Amsterdam stijgt volgens de gemeente alleen de grondwaarde en niet de prijs van de woningen die er op staan”, stelt Koen de Lange van de Stichting Erfpacht Belangen Amsterdam. „Stel dat de waarde van je woning in het afgelopen jaar met tien procent is gestegen, dan is volgens de gemeente die stijging volledig te danken aan de waardevermeerdering van de grondprijs en niet van de stenen die op de grond staan. Dit toont het complete failliet aan van het systeem”, vindt De Lange.
Uitgelachen
Hij vervolgt: „Eigenlijk trekt de gemeente een lange neus naar de woningbezitters en zegt ’dit, wat jullie betaald hebben voor de woning in Amsterdam, hadden jullie nooit moeten betalen, want de waarde van de stenen is niet zo hoog’. Ze lachen iedereen uit. Maar het is wrang dat er beleid op die rare grondprijzen wordt gemaakt. Wat mij betreft is het grondwaardebeleid van de stad fictie, uit de duim gezogen door ambtenaren. Het staat ver weg van iedere realiteit.”

www.telegraaf.nl/nieuws/3038120/enorm...
NewKidInTown
0
"Amsterdam jaagt woningbouwers weg

Amsterdam - Door de knellende gemeentelijke eisen in combinatie met de hoge grondprijzen en stijgende bouwkosten wordt woningbouw in Amsterdam steeds minder interessant voor investeerders. Zij zoeken in toenemende mate hun heil buiten Amsterdam."

www.telegraaf.nl/financieel/3037091/a...
josti5
0
Megalomaan stadsbestuur dus - typisch voorbeeld van Vadertje Financiële Staat, in dit geval op lokaal niveau.
De hoogste tijd voor een fatsoenlijke lokale politieke partij, die de belangen van haar burgers behartigt: Amsterdam's Burger Belang of zo.
NewKidInTown
0
"Bizar! Grondprijzen aan de grens tot 10x te hoog"

"Variëren grondprijzen in Duitsland aan de grens tussen de 7 en 47 euro, hier is de goedkoopste vierkante meter ongeveer 50 euro (Oost-Groningen) en de duurste lap grond te vinden in de regio Arnhem en Nijmegen met 150 euro per m2."

LET OP: cijfers 2013 en 2014

www.daskapital.nl/4348161/grond_grens...
A3aan
0
quote:

NewKidInTown schreef op 18 januari 2019 10:58:

"Bizar! Grondprijzen aan de grens tot 10x te hoog"

"Variëren grondprijzen in Duitsland aan de grens tussen de 7 en 47 euro, hier is de goedkoopste vierkante meter ongeveer 50 euro (Oost-Groningen) en de duurste lap grond te vinden in de regio Arnhem en Nijmegen met 150 euro per m2."

LET OP: cijfers 2013 en 2014

www.daskapital.nl/4348161/grond_grens...
Dat is een kooppie!! Waar ik woon zijn de grondprijzen voor woningbouw € 450,00 per m2 excl. BTW
izdp
0
Zo dat is goedkope grond A3aantje.
Maar op zich vind ik het prima als een gemeente de kostbare vrije ruimte van de gemeenschap tegen marktprijzen verkoopt.
Dat is in het belang van al hun ingezetenen.
A3aan
3
We hadden het gisteren over subsidies, HRA etc. aan kopers van woningen, waarvan men vond dat oneigenlijk gebruik werd gemaakt van die subsidies alhoewel het legaal is. Ik sta daar recht tegenover omdat ik vind dat men er gebruik van mag maken van als iets legaal is. Waarom zou je dat niet doen. Andersom heeft de Staat er ook geen moeite mee om bij jou legaal te plukken als dat kan. Denk maar eens aan box 3 voor spaargelden. Een mooi voorbeeld. Een dochter van mij is onlangs gescheiden. Waarom is even niet belangrijk. Door die scheiding moest de woning, die ze samen bezaten, verplicht verkocht worden omdat ze de andere helft niet kon kopen. Zij heeft geen baan en is voorlopig afhankelijk van een alimentatie voor twee kinderen en haarzelf. Helaas geen grote bedragen. Verder als alleenstaande vrouw aanvulling met kind gebonden budget, kinderbijslag en zorgtoeslag. Daar moet ze het voorlopig mee doen.
Maar er is wel een groot bedrag overgebleven uit de verkochte woning. Die woning is verkocht in juni 2018 en dus moest mijn dochter met kinderen eruit. Volgens de advocaat is de gemeente in zo'n geval verplicht om een sociale huurwoning ter beschikking te stellen. Een vrouw met kinderen mag men niet op straat zetten. Maar nu komt het. Er werd gezegd dat het wettelijk inderdaad zo is maar dat andere nieuwe verblijfstatushouders voor gaan omdat de gemeente wettelijk binnen 13 weken onderdak moeten hebben gaan. Maar waren reeds op de hoogte dat ze een flink bedrag over hield aan de verkochte woning en dus zouden aan die zorgplicht onderdak voldoen door haar in een hotel te plaatsen, uiteraard voor eigen rekening. Verder werd ze verwezen naar de particuliere verhuur, zo'n 1200 euro per maand. Dan maar naar een kleinere koopwoning kijken en er één gevonden waarvoor ze met de overwaarde van de oude woning de helft kon betalen. Naar de bank voor een aanvullende hypotheek. Maar U heefteen geringe alimentatie en aan zulke dames verstrekken we geen hypotheek. Die alimentatie kan zo maar door omstandigheden ineens ophouden. Kortom, er op wijzen dat de bank toch geen enkel risico loopt als de helft zelf wordt betaald is voor de bank geen reden toch die hypotheek te verstrekken.
Dan blijkt ineens dat wanneer je dan gaat wonen in die vrije sector woning je door dat overwaarde bedrag geen kind gebonden budget en zorgtoeslag meer krijgt. Nee, het komende jaar moet je zelfs belasting in box 3 gaan betalen omdat bedrag hoger is dan 30.000 euro. Men kijkt terug naar de situatie op 1 januari van een jaar voor vast stellen toeslagen. Woning is in juni 2018 verkocht, dus in januari 2018 is er dan nog geen sprake van bezit. Maar wel p 1 januari 2019. Maar nu komt het, als het geld weer op die datum in een koopwoning zit valt het in box 1 en dan blijven alle toeslagen gewoon zoals ze zijn.

De enige oplossing is gewoon toch een manier te zoeken om een woning te kopen zodat er dus geen vermogen in box 3 is op 1 januari 2019. Dus heb ik haar een hypotheek van de helft van het huis verstrekt. Je mag dan nog een hogere rente dan de bank rekenen ook en dat hebben we gedaan. Hypotheekakte gewoon ingeschreven en dochter betaalt maandelijks netjes de hypotheek annuïtair af.
Mag die hogere rente aftrekken in box 3. Daardoor bijna geen belastbaar inkomen. Alle toeslagen blijven van toepassing. Lekker zal men zeggen, je vader helpt met een hoge rente dubbel zo hoog als bij de bank. Maar...…...die hoge rente wordt goed gemaakt omdat ik per jaar belastingvrij ruim 5000 euro mag schenken. In plaats van 1200 euro huur woont ze met een maandlast van 250 euro. Dan ben je toch gek als je geen gebruik maakt van de legale mogelijkheden. Is dat misbruik maken, misschien wel maar de Staat vraagt erom.
izdp
0
Ik zie geen enkele hiaat in je verhaal en zie ook niets bijzonders.
Eigen huis, als spil, is immers geen eigen vermogen.
De akte hoef je zelfs niet eens in te schrijven.
Je kan zelfs volstaan met een hypotheekovereenkomst en geen notaris nodig.
Bespaart weer wat honderden euro's.

Alleen de rente dubbel zo hoog? Conform de marktrente met wat marge.
Maar ja als een bank het zou doen met het genoemde risico zou het ook wel eens dubbel zo hoog kunnen zijn.
A3aan
3
Ik rommel al zeker 35 jaar in huizen. Alleen voor familie. Begonnen met voor ouders een appartement te kopen. Gezien de leeftijd wilde zij zelf niet meer kopen. Via belastingcontructies betaalden ze netto bijna geen huur. Vroeger ging het wel wat anders dan nu. Dan moest je de huur als inkomen opgeven en mocht je alle kosten aftrekken. Dan betaalden ze maar 50 gulden huur en de kosten waren veel hoger, die ik dan weer volledig aftrok van mijn belastbare inkomen bij de jaarlijkse aangifte. Er is op een gegeven moment zelfs een belastinginspecteur bij me lang geweest omdat hij dus vast stelde dat de opbrengst van de huur ieder jaar veel lager was dan de kosten. Gewoon vertelt hoe ik het deed en omdat het vrije sector was kon ik niet verplicht worden om een hogere huur te vragen. Ja en toen was het omgekeerd en gaven mijn ouders jaarlijks een belastingvrije schenking als aanvulling voor de huur. Pas ergens de jaren 90 veranderde de belastingwetgeving en hoefde je de huuropbrengst niet meer op te geven, maar mocht ook geen kosten meer aftrekken en de tweede/derde woning viel in box 3. Toen gelijk maximum huur gerekend en weer bijgedragen door de Staat met aanvragen huursubsidie. Zo werkte ik aan aan opbouw van bezit. En toch bleef het goedkoop wonen omdat ik toen de veel hogere huur die ze betaalden weer terug schonk.De banken hebben nooit een cent aan mijn familie verdiend Al het geld wat besteed werd aan wonen is als het ware in de familie gebleven en komt later weer bij mijn kinderen en kleinkinderen terecht. Hopelijk duurt het nog wel een flink aantal jaren, dus ze moeten wel geduld hebben.
[verwijderd]
0
quote:

A3aantje schreef op 18 januari 2019 23:28:

Ik sta daar recht tegenover omdat ik vind dat men er gebruik van mag maken van als iets legaal is.
Mee eens. Taak van de overheid is om te zorgen dat wetten kloppen en oneigenlijk gebruik niet kan.
NewKidInTown
0
quote:

BEN RisQuant schreef op 19 januari 2019 12:56:

Mee eens. Taak van de overheid is om te zorgen dat wetten kloppen en oneigenlijk gebruik niet kan.
De ideale situatie, maar de praktijk pakt vaak anders uit. Hoe vaak hebben we al gezien dat de beoogde effecten uit blijven en dat misbruik gebruik anders is dan men verwachtte ?
Probleem is dat men te veel en te vaak probeert de maatschappij te "maken" of inkomenspolitiek te bedrijven op geheel andere terreinen. Beter ware het geweest als de overheid zich geheel van de woning"markt" had terug getrokken in de 50-er of 60-er jaren toen vlak na WWII. Sinds toen heerst er woningnood en het is in 50 jaar niet opgelost. Elke subsidie zorgt voor hogere prijzen en spekt dus groot-woningbeziters en groot grondbezitters.
40.341 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 1881 1882 1883 1884 1885 1886 1887 1888 1889 1890 1891 ... 2014 2015 2016 2017 2018 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
861,63  -3,73  -0,43%  16:18
 Germany40^ 17.738,70 -0,55%
 BEL 20 3.824,60 -0,05%
 Europe50^ 4.925,18 -0,23%
 US30^ 37.825,52 -0,49%
 Nasd100^ 17.290,06 -1,47%
 US500^ 5.015,44 -0,67%
 Japan225^ 37.523,47 -1,26%
 Gold spot 2.387,66 +0,35%
 EUR/USD 1,0664 +0,19%
 WTI 82,14 +0,07%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

EBUSCO HOLDING +3,30%
WDP +3,04%
Vopak +1,85%
Heineken +1,70%
B&S Group SA +1,56%

Dalers

ADYEN NV -3,29%
JUST EAT TAKE... -3,02%
TomTom -2,93%
Fugro -2,56%
VIVORYON THER... -2,55%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront