Pharming « Terug naar discussie overzicht

Draadje - Bijzaken en geleuter in de marge!

586 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 26 27 28 29 30 » | Laatste
voda
0
Dit jaar toch maar liever voor cash kiezen, of niet?


Het hangt er maar net vanaf
(finanzen.nl) - Sommige beleggingsexperts waren er in 2018 niet vies van om te pleiten voor cash. Zo vies was cash inderdaad niet. Is dat in 2019 weer een alternatief? Het hangt er maar net vanaf waar de financiële markten naartoe zeilen. Volgens econoom Keith Wade spelen daarbij drie thema's een cruciale rol.

De teleurstellende wereldwijde economische groei bleef vorig jaar een bron van zorg omdat de handelsspanningen escaleerden. Maar een nuancering is op zijn plaats. De tegenvallende groei was nou ook weer niet zo groot maar aandelenmarkten hadden juist een voortzetting van positief nieuws ingeprijsd, gezien de marktwaarderingen, zo stelt Keith Wade, die hoofdeconoom is bij de Britse asset manager Schroders.

Het slechte nieuws kwam daarom extra hard aan op de aandelenmarkten. De vertraging van de exportgroei werd volgens Wade niet alleen veroorzaakt door de handelsspanningen, maar ook door de sterke Amerikaanse dollar. Hij meent dat de toegenomen onzekerheid ook de kapitaalinvesteringen beïnvloedt.
Liever cash?

De teleurstellende economische groei verklaart niet de ondermaatse prestaties van staatsobligaties in 2018. Hiervoor kan beter naar de verkrapping van de wereldwijde liquiditeit worden gekeken, zegt de econoom.

De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) heeft de rente in 2018 vier keer verhoogd en hoewel de rentecurve is afgevlakt, zijn de obligatierendementen hoger als gevolg van de stijging van de korte rente. "Bovendien levert cash voor het eerst in tien jaar meer op dan de onderliggende inflatie en behoudt het dus zijn waarde in reële termen".

Cash is ook aantrekkelijk ten opzichte van het eigen vermogen, waarbij de rente voor het eerst sinds 2008 boven het dividendrendement op de S&P 500 uitkomt, zo gaat Wade verder. "Hoewel dit niet betekent dat aandelen duur zijn, vermindert het wel de zoektocht van beleggers naar inkomsten en die hen sinds de financiële crisis en de sterk gedaalde rente naar risicovolle activa heeft geleid."
Wade ziet drie thema's een grote rol spelen in 2019:

[1] Liquiditeit ebt weg
"In de toekomst zal de wereldwijde liquiditeit waarschijnlijk verder teruglopen. De Europese Centrale Bank (ECB) zal, naast een voortzetting van QT door de Fed, zijn programma voor de aankoop van activa beëindigen, zoals bevestigd tijdens zijn laatste beleidsvergadering."

"Deze stappen betekenen dat de Bank of Japan de enige centrale bank is die zich in 2019 actief met kwantitatieve verruiming zal bezighouden. De interventies van de centrale banken van China en Zwitserland op de valutamarkten kunnen worden voortgezet, maar het netto resultaat is dat het totale liquiditeitsniveau in 2019 zal teruglopen."

[2] Opkomende markten maken een comeback

"Het lijkt misschien vreemd in het verlengde van het vorige thema, maar opkomende markten kunnen in 2019 een comeback maken. De aanscherping van de wereldwijde liquiditeit en aanwezige handelsspanningen zijn hierbij niet behulpzaam, maar als de Fed in juni 2019 besluit de verkrappingscyclus te onderbreken, is er een goed argument voor een verzwakking van de dollar."
"Dit zou de druk op partijen die in dollars lenen en opkomende markten verlichten. Volgens Wade hebben opkomende markten het ergste al verdisconteerd, waarbij zowel de aandelen- als de valutamarkten aanzienlijk zijn gedaald."
[3] Meer populistische druk leidt tot meer en aangepast begrotingsbeleid

"Regeringen die groei nastreven, voeren niet langer economische hervormingen door om de concurrentiepositie van het land te versterken of de arbeidsmarkten flexibeler te maken. De aanpak tegenwoordig is om een snelle oplossing te vinden door middel van bijvoorbeeld een belastingverlaging, hogere overheidsuitgaven of een aanpassing van de regelgeving, zoals een verhoging van het minimumloon."
"Sommige van deze maatregelen zijn gerechtvaardigd en hadden zelfs al veel eerder moeten worden getroffen, maar regeringen zijn vaak niet sterk genoeg om de populistische druk om een budgettaire oplossing te realiseren te kunnen weerstaan."

"Dit betekent dat overheden vaker en meer geld zullen lenen, zoals de VS al deed met een begrotingstekort van bijna 4 procent van het bbp, wat opmerkelijk is voor een economie met het laagste werkloosheidspercentage sinds 1969. In dit stadium van de cyclus zou de begroting bijna in evenwicht moeten zijn, zo niet een overschot vertonen."

Hoe presteren de markten in 2019?

Zorgen over de krappe liquiditeit zullen blijven in 2019, maar Wade verwacht dat overheden de macro-effecten zullen trachten te compenseren door middel van begrotingsbeleid. Wat de groei betreft, liggen de basisscenario's van Schroders voor 2019 iets onder de consensus.

De handelsspanningen ziet Wade aanhouden, wat ervoor zorgt dat de bezorgdheid over de economische groei zal aanhouden. "Het is mogelijk dat de markten al veel van het slechte nieuws hebben verdisconteerd, met historische koers-winstratio's die nu al onder hun voortschrijdende gemiddelden liggen."
Dit is volgens hem geen garantie voor positieve rendementen in 2019, maar betekent wel dat de markten dit jaar beter gepositioneerd zijn voor teleurstelling en dus potentieel beter bestand zijn tegen schokken dan vorig jaar.

www.finanzen.nl/aandelen/nieuws///Dit...
voda
0
Een scheiding die Jeff Bezos 67,5 miljard kan kosten

De scheiding van Amazon-baas Jeff Bezos wordt de duurste ooit. Zijn vrouw Mackenzie speelde een voorname rol bij de start van de webshopgigant en kan ervandoor gaan met de helft van Bezos’ 135 miljard dollar (155,5 miljard euro) tellende gigafortuin.

David Bremmer 10-01-19, 20:21

Het leek zo’n stabiele verbintenis, maar na een kwart eeuw is het huwelijk van de 54-jarige Bezos en echtgenote MacKenzie Tuttle (48) op. ,,Zoals onze familie en goede vrienden weten, hebben we na een lange periode van liefdevolle exploratie en ook een proefscheiding, besloten uit elkaar te gaan,” meldde Bezos woensdag op Twitter, mede namens zijn vrouw.

Het koppel zegt geen moment spijt te hebben van hun samenzijn en goede vrienden te blijven. ,,We voelen ons enorm gelukkig dat we elkaar hebben gevonden en zijn diep dankbaar voor elk jaar dat we met elkaar getrouwd waren.”

Bezos leerde zijn vrouw in 1992 kennen toen hij in New York voor hedgefonds DE Shaw werkte en de zes jaar jongere MacKenzie bij hem solliciteerde. Binnen een jaar trouwden de twee.

Dat mag rap lijken, de Amazon-oprichter wist exact wat hij zocht. In een interview met techblad Wired noemde hij zich in 1999 een ‘professionele dater’. Bezos nam danslessen om zich comfortabeler rond vrouwen te voelen en ontwikkelde een puntensysteem om dé geschikte levenspartner te vinden. De nummer één voorwaarde: vindingrijkheid. ,,Ik wilde een vrouw die me zo nodig uit een Derde Wereld-gevangenis kon halen.”

Boekenwinkeltje
Bezos heeft altijd hoog opgegeven van zijn vrouw. Toen hij zijn droom om een online boekenwinkeltje te starten aan de Westkust vertelde, zei MacKenzie meteen: ,,Geweldig, doen!” Bezos dacht dat zijn vrouw zou vragen: Wat is internet eigenlijk?

Die boekwinkel was Amazon. Na de oprichting in 1994 verzorgde MacKenzie in het begin de boekhouding vanuit de omgebouwde garage te Seattle. Ze was één van Amazons eerste werknemers.

De rest is historie. Inmiddels behoort Amazon samen met Google, Apple, Microsoft en Facebook tot 's werelds grootste techbedrijven. In 2017 passeerde Bezos in Forbes’ bekende rijkenlijst Bill Gates als rijkste man op aarde. Vorig jaar doorbrak hij als eerste persoon ooit de 100 miljard dollar-grens. Zijn huidige fortuin bedraagt 135 miljard dollar (155,5 miljard euro). Het grootste deel door Amazon, maar Bezos is eveneens eigenaar van ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Verder kocht hij in 2013 de Washington Post voor 250 miljoen dollar.

(Tekst gaat verder onder de foto).

© AP
In materiële zin bezit het stel drie huizen in Medina bij Seattle, twee woningen in Beverly Hills, vier appartementen in New York, een 300.000 hectare tellende ranch in Texas. Ook is er een 65 miljoen dollar kostende privé Gulfstream-jet.

De vraag is of Bezos volgend jaar weer op die toppositie prijkt. De komende maanden werkt een legertje advocaten aan de scheidingspapieren. Beiden zijn getrouwd in de staat Washington, in het Noordwesten van de VS, voordat Amazon werd opgericht. Volgens het daar geldende huwelijksrecht dient alle rijkdom gelijk verdeeld te worden.

Een 50-50 verdeling zou MacKenzie in één klap 's wereld rijkste vrouw maken. Dat is slechts anders als er voorafgaand huwelijkse voorwaarden zijn opgesteld.

Probleem: om die scheiding te financieren zou Bezos een flink deel van zijn 80 miljoen Amazon-aandelen moeten verkopen. Nu bezit hij alle macht. Beleggers vrezen voor de beurskoers als Bezos die verliest.

(Tekst gaat verder onder de foto).

© AFP
Kenners speculeren erop dat Bezos-Tuttle haar ex-man niet tot verkoop zal dwingen. Zo kan Bezos’ fortuin blijven groeien, terwijl zij recht houdt op haar deel. Een vechtscheiding is verder niet in het belang van de vier kinderen. Het stel heeft drie zonen en een uit China geadopteerde dochter.

Hun gezamenlijke statement wijst op een nette scheiding. ,,Hoewel de labels misschien anders zijn, blijven we een familie en blijven we dierbare vrienden.”

Mackenzie Bezos heeft ook niet per se geld nodig. Ze is inmiddels een gewaardeerd auteur die twee romans publiceerde, waarvan één met een American Book Award is bekroond. Eerder studeerde ze aan de prestigieuze Princeton-universiteit. Auteur en Pulitzer-prijs winnaar Toni Morrison noemde haar daar één van de slimste studenten die hij ooit in zijn schrijfklassen kreeg.

Loterijwinnaar
Bezos’ eega geldt als publiciteitsschuw. In een schaars interview met Vogue in 2013 zei ze zich met haar succesvolle echtgenoot ‘een soort loterijwinnaar te voelen.’ ,,Het maakt mijn leven in veel opzichten geweldig, maar het is niet het soort loterij die me als persoon definieert.”

Ze viel destijds op Bezos vanwege diens lach. ,,Mijn kantoor bevond zich direct naast die van hem. De hele dag luisterde ik naar zijn geweldige lach.

Toen die er in Brad Stone's boek over Amazon uit 2013 slecht afkwam, verdedigde ze haar man. ,,Bevat veel te veel onjuistheden”, postte ze op Amazon in een recensie waarbij ze één ster toekende.

Zelf lijkt Bezos, die vrijdag 55 jaar oud wordt, de liefde weer te hebben gevonden. Hij date momenteel de 49-jarige Lauren Sanchez, presentatrice bij tv-zender Fox.

www.ad.nl/economie/een-scheiding-die-...
Bijlage:
voda
0
Voor als Pharming richting de 10 euro op gaat. :-)

RIMAC C_TWO SCHOKT VRIEND EN VIJAND

In het bijzonder Richard Hammond (je weet wel, de kleine grote meneer bij The Grand Tour en daarvoor Topgear) zal zich nu een andermaal bedenken of hij nogmaals in een Rimac zal stappen. Z'n bijna fatale crash met de Concept_One zal hem ongetwijfeld nog vers in het geheugen staan. En deze C_Two, diens opvolger, is zowaar nóg krachtiger en sneller. Onaards snel.

De Autosalon van Genève kent wederom vele spektakelstukken. Maar het Kroatische Rimac lijkt er toch wel vandoor te gaan met de grootste showklapper van allemaal. Niet alleen werkt het design van haar wereldprimeur als een brandweerrode lap op een stier, de specificaties én prestaties van de C_Two doen je pas echt achteroverslaan.

Laat het ontbijt maar zitten
Uiteraard is de C_Two volledig elektrisch. Voor auto's met een verbrandingsmotor haalt Mate Rimac, de pas 30-jarige oprichter en virtuoos achter het piepjonge maar nu al bewezen EV-merk, immers zijn neus op. Net als de Concept_One doet de C_Two het met vier elektromotoren, bij elk wiel eentje. Echter het kwartet krachtcentrales, die voeding krijgen van eene 120 kWh sterke batterij, zijn intussen tijd sterker geworden. Veel sterker. Bijna twee keer zo krachtig zelfs.
Hammond en Rimac blikken terug op de Grand Tour-crash
Hammond en Rimac blikken terug op de Grand Tour-crash »

Sta je stevig? Houd je toch maar even extra vast met één of allebei je armen. Want hier komen de cijfers. De Rimac C_Two weet maar liefst 1.914 pk op te wekken. Negentienhonderdveertien! En dan te bedenken dat de One al goed was voor 1.089 pk en een acceleratie in minder dan 3 tellen.
Het koppel van de C_Two verpulvert dat van z'n voorganger eveneens en ligt op een totaal van 2.300 Nm. Ter vergelijk: de eveneens in Genève gepresenteerde Bugatti Chiron Sport moet het doen met 'slechts' 1.600 Nm. Allemachtig!

Technisch meesterwerk
Hoe Rimac deze verpletterende cijfers precies voor elkaar heeft gebokst is grotendeels een geheim van de smid. Wel is duidelijk dat elk wiel van de C_Two ook over een eigen transmissie beschikt. Zou het daarom zo zijn dat de Rimac wél zoveel geweld effectief op de straat weet te brengen, waar andere hierin falen vanaf een bepaald vermogen? Hoe dan ook, het behoeft geen betoog dat de Concept_Two een technisch meesterwerk is.

Weet wat je eet
Dan de prestaties. Die zijn simpelweg krankzinnig. Rimac beweert dat de C_Two in minder dan twee seconden naar de 100 km/h kan snellen. Een NASA-raket is trager. Weet dus wat je eet voordat je in deze verder geruisloze Kroaat stapt.
Vanuit stilstand naar 160 km/h duurt nauwelijks langer dan 4 tellen en 300 km/h is haalbaar binnen de 12 seconden. Ter vergelijk: bolides als de McLaren Senna zijn dan allang stipjes in de binnenspiegel van de Rimac. De topsnelheid ligt op 415 km/h, nipt onder dat van de Chiron.

Rustig kan 'ie ook
Het briljantste aan de Rimac C_Two moet dan nog komen: de actieradius. Wie even genoeg heeft van het schaamrood kleuren op de kaken van Jan en alleman, zou slechts met één tussentijdse oplaadbeurt naar Sveta Nedelja kunnen rijden, daar waar het Rimac's hoofdkwartier is gevestigd, zo'n 1.300 kilometer van Utrecht.

Desnoods zonder interventie van een fysieke bestuurder. Ja, je begrijpt het goed: de C_Two heeft ondanks z'n immense snelheidspotentieel toch een actieradius van circa 650 kilometer en kan autonoom rijden (level 4). Het voor 80% opladen van de accu neemt bovendien niet meer dan een half uur in beslag neemt (via een snellader), dus dat zou betekenen dat de Rimac zelfs het vliegtuig de baas is. In theorie althans, al zien we Hammond graag nog eens dat duel aangaan met z'n TGT-maten. Hij is alvast gewaarschuwd, zie de tekst op de brandblusser: 'IN CASE OF HILLCLIMB, EXTINGUISH FIRE'.

www.autowereld.com/nieuws/autonieuws/...
Bijlage:
voda
0
Tekort aan geneesmiddelen loopt verder op

Het aantal acute tekorten aan geneesmiddelen is vorig jaar verder toegenomen. Volgens de branchevereniging van de apothekers in Nederland, de KNMP, was er 769 keer een tekort aan producten als de anticonceptiepil, refusal voor alcoholverslaafden en antibiotica. Dat betekent een groei met 5% tegenover het voorgaande jaar.

'Het is dweilen met de kraan open', zegt Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP. ‘Patiënt en apotheker hebben hier dagelijks enorme last van.'

Prijsbeleid
Volgens de belangenvereniging van de apothekers neemt het probleem al sinds 2010 jaarlijks in omvang toe. Een belangrijke oorzaak is het prijsbeleid van de overheid en de zorgverzekeraars. Die houden de vergoedingen in Nederland voor de leveranciers zo laag dat fabrikanten liever hun producten verkopen aan andere landen. Tot deze conclusie kwam ook adviesbureau Berenschot een jaar geleden.

Lees ook
Tekort aan medicijnen door lage prijzen

Dit jaar zouden er opnieuw tekorten kunnen optreden, nu ook door de brexit, waarschuwt de KNMP.

De vereniging juicht het voorstel van zorgminister Bruno Bruins toe om de voorraden in Nederland te verhogen. ‘Zeker voor de veel gebruikte middelen en bepaalde middelen waar uit oogpunt van goede patiëntenzorg geen tekort van mag zijn', stelt Klein Nulent. 'Met name de fabrikanten zullen hun voorraden moeten verhogen. Apothekers hebben daar beperkte mogelijkheden voor.’

Overleg met Bruins
Bruins heeft woensdag in Den Haag overleg met de gehele bedrijfsketen over het geneesmiddelentekort. Uitgenodigd zijn onder meer apothekers, fabrikanten, groothandels en zorgverzekeraars. Volgens de NOS wil de bewindsman dat groothandels en apothekers voorraden aanhouden van minimaal vier maanden.

fd.nl/economie-politiek/1285735/tekor...
voda
0
Niet alleen grote beleggers...

'Vertrouwen grote beleggers neemt duikvlucht'

Gepubliceerd op 15 jan 2019 om 15:42 | Views: 1.417

NEW YORK (AFN) - Het beleggersvertrouwen in de groei van de wereldeconomie is deze maand flink gezakt naar het laagste niveau sinds de financiële crisis. Dit blijkt uit een rondvraag uitgevoerd door zakenbank Bank of America Merrill Lynch, die nauwlettend wordt gevolgd op de financiële markten.

Liefst 60 procent van de 234 ondervraagde institutionele beleggers, die bij elkaar een vermogen van bijna 650 miljard dollar beheren, verwacht dat de dagen van sterke economische groei en hoge bedrijfswinsten geteld zijn. Zo'n laag niveau van vertrouwen kwam begin 2009 voor het laatst voor. De meerderheid gaat er vanuit dat de wereldeconomie in een situatie van sluimerende groei belandt. Daarbij rekent 14 procent zelfs op een recessie.

Eén van de grootste punten van zorg bij beleggers is dat veel bedrijven tot over de oren in de schulden zitten. Ongeveer de helft van de ondervraagden ziet dan ook graag dat bedrijven hun kasreserves inzetten om schulden af te lossen, in plaats van het geld te investeren of uit te keren aan aandeelhouders. Ook de Chinees-Amerikaanse handelsvete blijft de gemoederen bezighouden.
voda
0
Wanneer gaat Sijmen de Vries iets aan zijn aandeelhouders "terug" geven?

Omgekeerde aandelensplitsing AkzoNobel op 24 januari

FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
Akzo Nobel
71,50 0,96 1,36 % Euronext Amsterdam

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft donderdag details bekendgemaakt van de uitkering aan aandeelhouders na de verkoop van de Specialty Chemical-tak in maart 2018.

Het verf- en coatingsbedrijf voert op 24 januari een omgekeerde aandelensplitsing met een verhouding van 9 op 8 door. Op 25 januari zullen de aandeelhouders een kapitaalterugbetaling ontvangen van 8,78 euro per gewoon aandeel. De totale waarde hiervan bedraagt in totaal 2 miljard euro.

Een speciaal dividend van 1 miljard euro in contanten zal in februari 2019 worden betaald. Binnenkort zal ook een programma voor de terugkoop van eigen aandelen ter waarde van 2,5 miljard euro beginnen.

In december 2017 is al een speciaal dividend uitgekeerd, ter waarde van in totaal 1 miljard euro in contanten.

In totaal wordt door AkzoNobel 6,5 miljard euro aan de aandeelhouders uitgekeerd.

De chemietak van AkzoNobel werd in maart vorig jaar voor 10,1 miljard euro verkocht aan investeerder Carlyle.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Een dikke vinger van $41 mrd?

Was daar weer die bekende 'fat finger'? Met de koers van Jardine Matheson Holdings, een 186 jaar oud conglomeraat, gebeurt eigenlijk nooit iets bijzonders. Tot de koers van het aandeel donderdag in een mum van tijd 83% daalde, om dat verlies als de wiedeweerga te herstellen.

Handelaren en analisten waren er al snel bij die opmerkelijke marktbeweging te duiden. Dit moet die bekende dikke vinger zijn, stelden zij. Bijvoorbeeld iemand die twee nullen te veel invult bij het inleggen van een order of door onoplettendheid een andere tikfout maakt.

Dan krijg je vanzelf dat een koers fratsen vertoont zoals bij de Britse holding waarin een uitbater van Aziatische filialen van Pizza Hut huist, evenals een Hongkongs vastgoedbedrijf. Het aandeel van het conglomeraat sloot woensdag op $66,47. Toen de handel opende, wisselden meer dan honderdduizend stukjes opeens van hand voor slechts $10,99. Het zorgde voor een fikse koersdaling bij de opening en een kortstondig beursverlies van $41 mrd.

'Als je kijkt naar hoe de prijs zich herstelt, lijkt het, terwijl we wachten op informatie, op een dikke vinger', zei analist Marc Tan van KGI tegen persbureau Bloomberg.

Er waren genoeg redenen dat aan te nemen. Want dikke vingers zijn zelfs in tijden van algoritmes nogal eens de reden voor opmerkelijke 'flash crashes'.
Neem nu Samsung Securities, een Aziatische broker die in april vorig jaar van plan was werknemers een dividend van 1000 Koreaanse won uit te keren. In plaats daarvan voerde iemand in dat er 1000 aandelen naar de werkgevers gingen. De waarde van die stukken was dertig keer de beurswaarde van het bedrijf.
Dat was nog niet alles: toen een aantal medewerkers besloot die stukken te verkopen, kelderde het aandeel.

En wie herinnert zich Mizuho Securities nog? De Japanse broker wilde 610.000 aandelen van wervingsbedrijf J Com kopen voor één yen per stuk. Maar de werknemer die de opdracht moest uitvoeren in 2005, kocht één aandeel voor 610.000 yen.

'Geen manipulatie'
Wie had precies die dikke vinger bij het handelen in het aandeel Jardine? Het antwoord is onbevredigend: niemand.

Althans, als we het Singaporese beursbedrijf SGX mogen geloven. Dat kwam donderdag met een verklaring waarin stond dat er vlak voor de opening een stortvloed aan verkooporders binnenkwam. Aan de meeste van die orders was geen prijs gekoppeld. Er was 'geen teken van manipulatie', aldus de beursuitbater tegen persbureau Bloomberg. 'Verkopers hadden hun orders kunnen terugtrekken als ze niet wilden handelen', stelde SGX, dat de orders niet annuleerde.

Wat er dan wél aan de hand was, blijft voorlopig onduidelijk. In ieder geval schoten beleggers niet in de stress. Ondanks de kortstondige koersimplosie sloot het aandeel een halve procent hoger.

fd.nl/beurs/1286924/een-dikke-vinger-...
voda
0
IT-flop bij medicijngroothandel Pluripharm kost 180 banen

Medicijngroothandel Pluripharm uit Alkmaar ziet zich gedwongen om 180 van de circa 480 arbeidsplaatsen te schrappen, doordat eind vorig jaar een groot deel van de klanten is weggelopen.

IT-problemen bij Pluripharm leidden tot fouten in het voorraadbeheer waardoor patiënten soms wekenlang moesten wachten op medicijnen.

Foto: Hollandse Hoogte / Lex van Lieshout

De organisatie moet snel inkrimpen om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen, zo meldt de directie in een memo die in handen is van het FD. Ook neemt het bedrijf per februari afscheid van algemeen directeur Jan Dirk Jansen, bevestigt een woordvoerder.

Pluripharm, een van de grootste leveranciers van apotheken en ziekenhuizen in Nederland, kwam vorig jaar ernstig in de problemen tijdens de invoering van een nieuw IT-systeem. Door fouten in het voorraadbeheer moesten patiënten soms wekenlang wachten op essentiële medicijnen.

80
De IT-crisis leidde er samen met sectorbrede tekorten toe dat zo'n tachtig apotheken Pluripharm verlieten

De IT-crisis leidde er samen met sectorbrede tekorten toe dat zo'n tachtig van de tweehonderd apotheken Pluripharm per januari hebben verlaten, zegt directeur farmacie Léon Tinke in een toelichting. Inmiddels werken de systemen weer.

Fusie niet aan de orde
De farmaceutische groothandelaar meldde donderdag al in een persbericht dat het een partnerschap is aangegaan met de Deense leverancier Abacus Medicine, dat eigen importen verzorgt. Daarmee is de stabiliteit qua logistiek en financiën gegarandeerd, aldus Tinke. 'Een fusie is op dit moment niet aan de orde.'
Twee van de drie grootaandeelhouders, Tjeerd van den Berg en Martijn Rootring hebben met algemeen directeur Jansen afgesproken dat zij de leiding van hem overnemen voor onbepaalde tijd.

34
De bankschuld is tussen eind 2016 en eind 2017 verdubbeld tot € 34 mln
Ook huisbank ABN Amro houdt vanaf 2019 de vinger nog wat kritischer aan de pols; Pluripharm is eind vorig jaar overplaatst naar de afdeling bijzonder beheer, toen duidelijk werd dat veel van zijn klanten zouden overstappen en dus geen voorschotten meer zouden betalen. De bankschuld is tussen eind 2016 en eind 2017 verdubbeld tot € 34 mln, vermeldt het meest recente jaarverslag. Wat de huidige bankschuld is kan Tinke niet zeggen.

Verslikt in Distrimed
Pluripharm lijkt zich al met al te hebben verslikt in de overname van farmaceutische groothandelaar Distrimed in 2016, waarmee het bedrijf in één klap verdubbelde in omvang. Het Baarnse Distrimed moest van de mededingingstoezichthouder ACM afgestoten worden door eigenaar Mediq, dat zelf in 2016 fuseerde met Brocacef Groep.

De combinatie van Pluripharm en Distrimed beleverde in 2018 nog zo'n tweehonderd apotheken en tientallen ziekenhuislocaties, tussen de 10% en 15% van de totale markt. Het bedrijf had over 2017 een bedrijfsresultaat van ruim € 3 mln op zo'n € 480 mln omzet, zo blijkt uit het jaarverslag.

‘Het is cynisch dat je investeert in enorme groei en dat zoiets vervolgens leidt tot klantverloop’• Leon Tinke, directeur farmacie Pluripharm

Terug bij af
Tinke: 'Dit is een sector met heel grote omzetten en smalle marges. Het is cynisch dat je investeert in enorme groei, onder meer via de aanschaf van zo'n IT-systeem, en dat zoiets vervolgens leidt tot klantverloop. Eigenlijk zijn we in die zin terug bij af.'

In een bericht, gericht aan de klantenrelaties, zegt de nieuwe directie het als volgt: 'De stormachtige groei die ons bedrijf de afgelopen jaren heeft doorgemaakt is hiermee helaas tenietgedaan.'

Gedwongen ontslagen zijn bij de reorganisatie onontkoombaar, en het bedrijf heeft de afgelopen weken overleg gevoerd met uitkeringsinstantie UWV en de vakbonden om de afvloeiingen in goede banen te leiden. Eind januari moet de reorganisatie al voltooid zijn.

Systeem is twee jaar getest, toch nog fouten erin
De gewraakte bedrijfssoftware, een zogeheten ERP-systeem bedoeld om cruciale bedrijfsprocessen en goederenstromen te beheersen, is afkomstig van JD Edwards, een dochter van Oracle. Het is gedurende twee jaar uitvoerig getest, maar bleek na de ingebruikname toch fouten te bevatten.

Er zijn geen plannen om Oracle daarvoor aansprakelijk te stellen. 'Het zou te eenvoudig zijn om alleen maar met een beschuldigende vinger naar hen te wijzen', zegt Tinke.

fd.nl/ondernemen/1287010/it-flop-bij-...
voda
0
Criminelen zetten prijs op hoofd politiehond

Dit is Scamp, een politiehond met een ongelooflijke neus en een fascinerend jachtinstinct. In de afgelopen vijf jaar heeft de speurhond in het Verenigd Koninkrijk al voor 6 miljoen pond (bijna 7 miljoen euro) aan illegale tabak onderschept. Tot grote ergernis van de criminelen die hij tegenwerkt.

Ann De Nil 25-01-19, 17:31
6
Na een reeks rechtszaken in onder meer Birmingham, Sussex, Newcastle en Northampton hebben criminelen vorig jaar zelfs een prijs op het hoofd van de hardwerkende hond gezet: 25.000 pond (bijna 29.000 euro).

,,Scamp vormt nu eenmaal een bedreiging voor bendes die illegale dingen het land willen binnensmokkelen’’, stelt baasje en trainer Stuart Philips (40). Hij traint gespecialiseerde honden in onder meer het zoeken naar tabak, drugs, explosieven en stoffelijke resten.

Georganiseerde bende
De beloning voor wie de hond een dodelijk lesje zou leren voor zijn speurkunsten, zou zijn uitgeloofd door een maffiabende. De autoriteiten werden ingeschakeld, en Scamp moest zich een tijdje koest houden in de regio.

Het hoort bij het werk. Ook zijn trainer krijgt bedreigingen. ,,Ik ben al met de dood bedreigd, mijn autoruit is al ingeslagen en mijn banden lekgestoken. Dat verbaast me niets, we maken echt heel foute mensen boos.’’

© BWY Canine Instagram

Van palet tot peuk
De elite K9-dieren van de ‘BWY Canine’ van Philips in Pembrokeshire, Wales, worden over heel het Verenigd Koninkrijk ingezet. Vooral tabaksmokkel blijkt een groot probleem. ,,Er zijn niet genoeg dagen in een week.’’

Uit een onderzoek van ‘Action on Smoking and Health’ uit 2014 blijkt dat in Wales alleen al elke dag een miljoen illegale sigaretten worden verkocht. ,,De mensen zijn zich vaak ook niet bewust van waarmee illegale tabak in verband kan worden gebracht’’, aldus Philips. ,,Het gaat gepaard met een waaier aan andere misdrijven zoals drugshandel, wapenhandel, mensenhandel, enzovoort.’’

Een ervaren hond als Scamp kan zowel volledige pallets vol sigaretten als één peuk vinden. Daarnaast heeft de speurhond een neus voor geld, zo blijkt. Hij ontdekte tussen zijn tabakswerk door al 60.000 pond (zo’n 69.000 euro).

www.ad.nl/buitenland/criminelen-zette...

Drieklezoor
0
Ik probeer met wat humor sommige verhalen wat vlak te trekken , een echte bijdrage over het gebruik van Ruconest heb ik helaas net , een enkeling heeft wel degelijk kennis van zaken.
Berdientje
0
KBC Securities besloot om het koersdoel voor Avantium te verlagen van 2,50 naar 1,75 euro. Het aandeel won 9,3 procent en eindigde op 1,99 euro.
------
Dit is toch wel een 'top-down' logica ;-)
voda
0
Wiskundige legt uit hoe hij fout in loterij ontdekte en 26 miljoen won in 9 jaar

Wiskunde. Dat is wat de Amerikaan Jerry Selbee (80) gebruikte om stinkend rijk te worden met de loterij. Tussen 2003 en 2011 won hij 26 miljoen dollar, nadat hij een fout ontdekte in de logica van het systeem.

HLN 30-01-19, 19:30
66
Jerry Selbee en zijn vrouw Marge wonen in Evart, een dorpje met 1.900 inwoners in de Amerikaanse staat Michigan. Ze leerden elkaar kennen op de middelbare school, kregen samen zes kinderen en baatten 17 jaar lang een lokale supermarkt uit. Als jonge zestigers gingen ze met pensioen. ,,We wilden van het leven gaan genieten”, vertellen ze. Die wens kwam uit.

Jackpot
In 2003 ontdekte Jerry, een wiskundige van opleiding, een fout in de nieuwe staatsloterij van Michigan. Bij de zogeheten Winfall-loterij bleef de jackpot niet oplopen tot één of meerdere spelers alle zes cijfers juist hadden. Zodra er 5 miljoen dollar in de jackpot zat, kwam er een ‘roll-down’-week. Bij die trekking werd al het geld verdeeld over de winnaars die drie, vier en vijf cijfers juist hadden.

Het koppel baatte tot aan hun pensioen deze winkel uit.
Het koppel baatte tot aan hun pensioen deze winkel uit. © Screenshot '60 Minutes'
,,Ik begreep meteen dat ik altijd zou winnen, als ik alleen tijdens die roll-down-weken speelde”, zegt Jerry. ,,Als ik voor 1.100 dollar meespeelde, had ik mathematisch gezien kans om één keer vier juiste cijfers te hebben. Daarmee zou ik 1000 dollar winnen. Ik zou voor dezelfde inzet ook 18 of 19 keer drie cijfers juist hebben, goed voor 900 dollar winst. Dus voor elke investering van 1100 dollar, zou ik normaal 1900 dollar terugverdienen.”

Lees verder onder de foto’s.

De winstverdeling bij een normale trekking.
De winstverdeling bij een normale trekking. © Screenshot '60 Minutes'
De winstverdeling tijdens een 'roll-down'-week.
De winstverdeling tijdens een 'roll-down'-week. © Screenshot '60 Minutes'
De eerste keer speelde hij voor 3600 dollar en won 6300 dollar. De tweede keer zette hij 8000 dollar in. Zijn winst bedroeg 15700 dollar. ,,Toen heb ik mijn vrouw ingelicht”, glimlacht Jerry. Samen bespraken ze hoe ze dit zouden aanpakken.

Investeerders
Het koppel richtte ‘GS Investment Strategies LLC’ op. Ze nodigden vrienden en familie uit en brachten een groep van 25 investeerders samen. Telkens als er een roll-down-week was, speelden ze voor honderdduizenden dollars op de loterij. Nadien telden ze hun winst uit. Maar hun geluk bleef niet duren. In 2005 hield de Winfall-loterij in Michigan op te bestaan.

Het koppel liet vrienden en familie mee investeren. Zo konden zij ook hun graantje meepikken.
Het koppel liet vrienden en familie mee investeren. Zo konden zij ook hun graantje meepikken. © Screenshot '60 Minutes'
,,Iemand van onze groep vertelde me dat er in Massachusetts, 1450 kilometer verderop, ook een Winfall-loterij bestond”, zegt Jerry. ,,Ik bekeek het en inderdaad: ook daar zouden we altijd winnen.”

De zes jaar die erop volgen reden Jerry en Marge bij elke ‘roll-down’-week naar Massachusetts. Telkens speelden ze voor honderdduizenden dollars mee. In totaal wonnen ze 26 miljoen dollar, waarvan 8 miljoen dollar winst. Daarop betaalden ze via hun bedrijf netjes belastingen.

Tip
Pas in 2011 kwam er een einde aan het sprookje. Toen kreeg The Boston Globe een tip dat er in Massachusetts tijdens sommige weken voor belachelijk hoge bedragen op de lotto werd gespeeld.

Het duurde tot 2011 voordat The Boston Globe na een tip ontdekte wat er aan de hand was.
Het duurde tot 2011 voordat The Boston Globe na een tip ontdekte wat er aan de hand was. © Screenshot '60 Minutes'
De krant kwam erachter dat Jerry en Marge niet de enigen waren die de fout ontdekt hadden. Een groep studenten bleek hetzelfde te doen. Zij investeerden in totaal 17 à 18 miljoen dollar, en streken ongeveer 3,5 miljoen dollar winst op. Nadat het verhaal uitkwam, hield de staatsloterij van Massachusetts op te bestaan. Er begon een onderzoek naar illegale activiteiten en corruptie. ,,Maar alles gebeurde legaal”, zegt Greg Sullivan, die het onderzoek voerde. ,,Ze kraakten de code van de loterij.”

Hollywood
Jerry en Marge maken nog een keer kans op een financiële klapper. Volgens CBS News hebben ze de rechten op hun verhaal verkocht en is er een Hollywood-film in de maak. Met hun geld renoveerden ze hun huizen en lieten ook vrienden en familie meegenieten. Ook hun zes kinderen, 14 kleinkinderen en 10 achterkleinkinderen delen in de vreugde.

www.ad.nl/buitenland/wiskundige-legt-...
voda
0
Miljoenenprijs valt op lot dat AH-klant in prullenbak liet gooien

Valkenswaard had deze week een miljonair rijker kunnen zijn. In de Brabantse gemeente viel afgelopen maand de Lotto jackpot. Het lot met de winnende cijfercombinatie lag alleen in het vuilnis van de Albert Heijn.

Naz Taha 01-02-19, 17:14 Laatste update: 18:14
2
Een klant besloot op het laatste moment van de koop af te zien. Daarop verdween het winnende lot in de prullenbak. De jackpot stond op dat moment op 2,9 miljoen euro.

,,Onvoorstelbaar’’, zegt Lotto-woordvoerder Sander van de Vooren. ,,Dit is in de geschiedenis van de Lotto nog nooit gebeurd.’’ Normaal gesproken telt een geannuleerd lot niet mee, legt Van de Vooren uit, maar in dit geval is het de medewerker van de Albert Heijn niet gelukt het lot te annuleren, waardoor het kaartje gewoon meetelde.

Het leven van die ene inwoner van Valkenswaard had nu volledig op zijn kop kunnen staan. Hoe het misging heeft Albert Heijn niet kunnen achterhalen, maar een woordvoerder bevestigt dat het om een mislukte annulering gaat. ,,Het is een toevallige samenloop van omstandigheden. Daar kan niemand wat aan doen’’, zegt Pauline van den Brandhof van Ahold.

Lotto heeft besloten de Jackpot van 2,9 miljoen euro terug te stoppen in de prijzenpot. De jackpotkanjer is daarmee opgelopen tot 5,8 miljoen euro.

Een lot in de prullenbak is dan een uitzondering, het komt wel vaker voor dat mensen niet beseffen dat ze een prijs hebben gewonnen, weet Van de Vooren. Vorig jaar is daardoor in totaal 227.000 euro bij Lotto blijven liggen.

Bekijk in de video hieronder waarom je blij wordt van een loterij als je nooit iets wint:

www.ad.nl/binnenland/miljoenenprijs-v...
voda
0
Pharming was de enige niet die door het putje ging!!

Slecht kwartaal Nederlandse aandelenfondsen

(ABM FN-Dow Jones) De koersval op aandelenbeurzen eind vorig jaar heeft het grootste verlies ooit bij Nederlandse beleggingsinstellingen veroorzaakt. Dit concludeerde De Nederlandsche Bank maandag.

Aandelenfondsen zagen in het vierde kwartaal van 2018 de waarde van hun aangehouden aandelen met 44 miljard euro dalen. Samen met enkele andere ontwikkelingen resulteerde dit volgens DNB in een daling van het beheerd vermogen van Nederlandse beleggingsfondsen met 56 miljard euro naar 850 miljard euro.

Dit vermogen viel daarmee per eind 2018 terug naar het niveau van begin 2017.

De gemeten daling is ongeveer in lijn met de verliezen op internationale aandelenbeurzen in dezelfde periode: in Nederland verloor de AEX 12,2 procent, in Amerika noteerde de S&P een verlies van 12,6 procent, en de wereldindex MSCI World noteerde 12,4 procent negatief.

"In de eerste maand van 2019 hebben deze aandelenindices overigens wel enig herstel laten zien", voegde DNB toe.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
De computer die de wereld gaat veranderen

REPORTAGE
Quantummechanica is niet te begrijpen. Professor Leo Kouwenhoven, die van het vakgebied zijn levenswerk maakte, snapt het zelf ook niet. Wat hij wel weet, is dat de quantumcomputer die hij aan het ontwikkelen is in het net geopende Quantum Lab in Delft de wereld gaat veranderen.

Zoë de Goede 24-02-19, 16:25

De quantumcomputer, waar momenteel hard aan wordt gewerkt in het splinternieuw Quantum Lab in Delft, wordt krachtiger dan elke supercomputer die ooit heeft bestaan. Dankzij de unieke werking van quantummechanica kan deze computer in een mum van tijd berekeningen doen waar gewone computers uren of dagen voor nodig hebben. Zo kan de computer de opwarming van de aarde, overbevolking, voedseltekort en kanker helpen bestrijden.

De wetten van de natuur
De quantumcomputer werkt volgens de regels van de natuur, dat maakt hem zo krachtig. De natuur zit vol raadsels, net als de quantummechanica. Professor Leo Kouwenhoven vergelijkt deze zoektocht met het maken van een vliegtuig. ,,Toen wisten we ook dat het moest kunnen, want we zagen vogels vliegen. We wisten alleen niet hoe. Zo verloopt onze zoektocht ook. We zien hoe de natuur werkt en proberen de wetten van de natuur te verwerken in de computer."

Proberen te begrijpen hoe quantummechanica werkt, is onmogelijk. Kouwenhoven begrijpt het zelf ook niet. ,,Het enige dat we kunnen doen is uitgaan van kansberekeningen en metingen." Een van de weinige zekerheden in de wereld van de quantummechanica is dat het majoranadeeltje nodig is voor de bouw van een quantumcomputer. Jarenlang dacht men dat dit deeltje niet bestond, tot Kouwenhoven in 2012 die assumptie onderuit haalde. Sindsdien is het maken van een quantumcomputer een haalbaar doel.

We zien hoe de natuur werkt en proberen de wetten van de natuur te verwerken in de computer

Professor Leo Kouwenhoven
De quantumrace
Kouwenhovens ontdekking markeerde het begin van de quantumrace. Wereldwijd werden miljoenen uitgetrokken om deze krachtige supercomputer tot leven te brengen. In het Quantum Lab in Delft staan peperdure machines die onderzoekers moeten helpen in hun zoektocht. De grootste machine is tien miljoen euro waard en maakt nanodraden zichtbaar, die de onderzoekers nauwkeurig op hun plaats kunnen zetten. Gehuld in pakken, zodat geen stofje hun werk kan bederven, plaatsen ze chips voorzichtig in een koelkast met gouden plaatjes die werkt op helium.

Als je ze vraagt of ze niet liever buiten in de echte wereld werken dan hier binnen in een lab, kijken ze je aan met een glimlach die medelijden uitdrukt. Want zij weten: de quantumwereld is de echte wereld. Het is hoe de natuur werkt. Zonder quantummechanica zou een blad niet groen zijn en zouden onze lichamen in het niets uit elkaar vallen. Wij bestaan namelijk allemaal uit nanodeeltjes die op de een of andere manier in verbinding met elkaar staan. Die deeltjes, dat is de quantumwereld en dus de basis van alles wat we zien.

(tekst gaat verder onder de foto)

Prins Constantijn bij de opening van het Quantum Lab. Hij werkt aan het verstevigen van de positie van Nederland op het gebied van quantumtechnologie.
Prins Constantijn bij de opening van het Quantum Lab. Hij werkt aan het verstevigen van de positie van Nederland op het gebied van quantumtechnologie. © Microsoft
Maar de zoektocht naar de quantumcomputer is een lang proces vol tegenslagen. ,,Soms werken we maandenlang aan iets zonder resultaat", zeggen de onderzoekers. ,,Of iemand doet iets waardoor al het resultaat van de afgelopen maanden teniet wordt gedaan. Een klein stofje of miscalculatie kan al roet in het eten gooien, want het gaat om nanodeeltjes. Reken maar dat iedereen dan heel boos is op diegene. Maar we werken samen als een team, dat maakt het net zo fijn."

In Kopenhagen zoekt QDev, een team onderzoekers onder leiding van Charles Marcus, met dezelfde middelen naar dezelfde oplossingen. Beide teams wisselen waardevolle informatie uit, maar blijven elkaars tegenstander in de quantumrace.

voda
0
Deel 2:

Over het grotere doel van hun werk, de quantumcomputer, denken de onderzoekers niet echt na. ,,Elke stap die we zetten is al een enorme technische uitdaging en een minuscule vooruitgang in de bouw van de computer. We vieren dus kleine overwinningen en werken niet naar een enkel doel toe."

Onvoorspelbaar
Omdat de computer zich als de natuur gedraagt, is hij zo krachtig, maar ook onberekenbaar. ,,De natuur kan alleen maar gemeten worden op basis van kansberekening, niet met deterministische voorspellingen", vertelt Kouwenhoven. Het is niet te voorspellen wat de quantumcomputer gaat doen, we weten alleen dat de wereld zoals wij die kennen nooit meer hetzelfde zal zijn. De quantumcomputer heeft antwoorden op vragen waar wetenschappers zich al jaren over buigen.

,,Dat we op twee plaatsen tegelijkertijd kunnen zijn, is filosofisch gezien onbegrijpelijk", zegt Leo Kouwenhoven. ,,Maar we hebben de formules en het bewijs dat het werkt."

Zullen het dus toch de computers zijn die de wereld gaan redden? Prins Constantijn, namens Start Up Delta met Microsoft werkt aan het verstevigen van de positie van Nederland op het gebied van quantumtechnologie, vindt het belangrijk om het onderzoek vanuit verschillende disciplines te benaderen. ,,Op termijn moeten ook science-fictionschrijvers, filosofen en wetenschappers zich bezighouden met de mogelijke gevolgen van de quantumcomputer voor de maatschappij", zegt hij.

Volgens Kouwenhoven gaat het niet om macht, maar om antwoorden. Omdat de informatie op verschillende plaatsen tegelijkertijd kan zijn, kunnen berekeningen sneller uitgevoerd worden dan ooit tevoren en kunnen complexe vraagstukken opgelost worden. De gezondheidszorg, het bedrijfsleven en de economie zullen daardoor onomkeerbaar veranderen. We weten niet hoe het gaat veranderen, maar dat het dat gaat doen, is zeker. Overigens laat hij het oplossen van wereldproblemen over aan anderen. Kouwenhoven wil de quantumcomputer straks vooral gebruiken in de sterrenkunde.

(tekst gaat verder onder de foto)

Professor Leo Kouwenhoven heet koning Willem-Alexander welkom aan de TU Delft.
Professor Leo Kouwenhoven heet koning Willem-Alexander welkom aan de TU Delft. © Microsoft
Volgens Kouwenhoven moeten we ons niet te druk maken om doemscenario's. ,,Elke vooruitgang is onvoorspelbaar. Niemand heeft kunnen voorspellen wat voor een impact het internet op ons leven zou hebben.'' Angst voor de mogelijke gevolgen van technologische ontwikkelingen is van alle tijden, wil Kouwenhoven er maar mee zeggen. Maar dat moet de vooruitgang niet tegenhouden. Een computer met zoveel macht, is dat niet gevaarlijk? Als een quantumcomputer kapot gaat, hebben we een andere krachtige computer nodig om het probleem op te lossen. De werking van de computer zou het menselijk verstand namelijk te boven gaan. Moeten we gaan leunen op een machine die we zelf niet begrijpen?

De quantumcomputer is bedoeld om maatschappelijke vraagstukken op te lossen, zoals de opwarming van de aarde en het genezen van kanker, maar kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Het kraken van wachtwoorden en codes is namelijk geen probleem. Daarom ontwikkelt men nu al een encryptie in een taal die de quantumcomputer niet begrijpt, waarin de wachtwoorden opgeslagen kunnen worden, om zo privacy te garanderen.

Ecosysteem
Deze post quantum encryptie is door sommige bedrijven al geïmplementeerd. Dat is voor prins Constantijn het grote doel van het Quantum Lab. ,,Elke stap in het onderzoek kan nu al bedrijven helpen en invloed uitoefenen op onze economie, gezondheidszorg en de maatschappij", zegt hij. ,,We moeten het niet zien als een lineair proces met één doel, maar als een ecosysteem. Zo kunnen bedrijven chips gebruiken en kunnen andere ontdekkingen bruikbaar zijn in de gezondheidssector. Het gaat niet om het doel, maar de weg ernaartoe."

Het gaat dus om de kleine overwinningen, want net als de onderzoekers van Microsoft denkt Prins Constantijn dat die weg lang wordt. ,,Er moeten nog veel machines gebouwd en theorieën bewezen worden voor we echt een quantumcomputer in handen hebben."

www.ad.nl/delft/de-computer-die-de-we...
voda
0
Sijmen is eigenlijk maar een kleine jongen. :-)

Tientallen miljoenen bonus voor top NXP

Gepubliceerd op 1 mrt 2019 om 18:19 | Views: 481

NXP SEMICONDUCTORS EO-,20 28 feb
79,00 0,00 (0,00%)

NXP Semiconductors NV 28 feb
91,33 +0,01 (+0,01%)

EINDHOVEN (AFN/BLOOMBERG) - Chipmaker NXP Semiconductors keert zijn topbestuurders tientallen miljoenen aan bonussen uit. Topman Richard Clemmer ontvangt alleen al 77,4 miljoen dollar, het leeuwendeel via eigen aandelen van het bedrijf. De uitkering is wel afhankelijk van de koersontwikkeling van het aandeel NXP.

De bekendmaking gebeurde op de dag dat een overnamepoging van branchegenoot Qualcomm formeel ten einde kwam. Naast Clemmer ontvingen nog eens tweehonderd managers van de voormalig chipdivisie van Philips een bonus.

Eerder mislukte een overnamepoging van NXP door het Amerikaanse Qualcomm nadat Chinese autoriteiten dwars lagen. Daarop gooide Qualcomm de handdoek in de ring. Met de overname was een bedrag gemoeid van 44 miljard dollar.

De Amerikanen hadden eerder beloofd 2 miljard dollar aan NXP over te maken als de deal zou mislukken. NXP zegt 5 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen. Daarmee doet Clemmer een eerdere belofte in de richting van aandeelhouders gestand. Het aandeel NXP noteerde vrijdag in New York 2,3 procent hoger.
voda
0
Tegen de zomer flitsbetalingen bij meeste banken

Tegen de zomer moet iedereen in Nederland die gebruik maakt van internetbankieren of mobiel bankieren binnen vijf seconden zijn geld van rekening naar rekening kunnen sturen. De snelle overboekingen worden de komende maanden mondjesmaat ingevoerd.

Dat laat Betaalvereniging Nederland weten. De flitsbetalingen worden 24 uur per dag verstuurd, ook in het weekend en op feestdagen. Maar niet alle banken doen mee. Alleen ABN Amro, ASN Bank, ING, Knab, Rabobank, Regiobank en SNS nemen deel aan het project. Hiermee is volgens de Betaalvereniging 95% van alle banktransacties afgedekt. Het doel is het ontwikkelen van een gezamenlijke standaard.

€1,25 per overboeking
Maandag werd bekend dat ook België begonnen is met dergelijke 'instant payments'. Hoewel er in België ook sprake is van samenwerking, ziet niet iedere bank de directe overboeking als een normale dienst.

Van de in totaal zestien deelnemende banken in België spant Belfius de kroon en rekent liefst €1,25 voor een snelle overboeking. De meeste banken houden het bij een vergoeding van €0,50. BNP Paribas biedt de dienst alleen aan voor bedrijfsklanten. KBC geeft alleen zijn beste klanten de mogelijkheid om snel over te boeken. ING België is, voor zover bekend, de enige die de direct-geld-oplossing gratis aanbiedt.

In Nederland hebben de deelnemende banken afgesproken dat de snelle enkelvoudige overboekingsdienst voor consumenten gratis is. Het proces van omzetting is al begonnen. Het gaat nu nog om kleine aantallen. Over een paar weken gaan klanten iets merken van de de nieuwe vorm van overboeken, verwacht de Betaalvereniging. Rond juli moet de omzettingsoperatie afgerond zijn.

Dat de banken flitsbetalingen aanbieden is een uitvloeisel van het ‘SEPA Instant Credit Transfer Scheme Rulebook’ van de European Payments Council. Deelname aan 'instant payments' is vrijwillig.

Rutger Betlem

fd.nl/beurs/1291705/tegen-de-zomer-di...
voda
0
Hahaha, wat een monster zag! :-)

Maak kennis met 's werelds grootste SUV

Nu ook Europa massaal is gezwicht voor de SUV (Sport Utility Vehicle), moeten de rijken der aarde voor hun wagenpark ‘met iets aparts’ voor de dag komen. Iets wat je de steenrijke sjeik Hamdan al-Nahyan uit Abu Dhabi geen twee keer hoeft te zeggen. Zijn tien wielen tellende ‘Dhabiyan’ is naar eigen zeggen de grootste SUV ter wereld.

Autoredactie 04-03-19, 20:00 Laatste update: 21:39
4

De sjeik combineerde het onderstel van een Amerikaanse Oshkosh-pantserwagen met onderdelen van een Jeep Wrangler. Onder de motorkap bevindt zich een krachtige 15,2 liter zescilinder Caterpillar-dieselmotor (600 pk). De record-SUV weegt meer dan 24 ton, meet in totaal 10,8 meter, heeft een breedte van 2,5 meter en is 3,2 meter hoog.

Sjeik al-Nahyan, die bekendstaat als verwoed autoverzamelaar en zijn collectie regelmatig op Instagram de revue laat passeren, onthulde zijn speeltje begin dit jaar op een auto-evenement in het emiraat Sharjah.

Hoeveel het unieke voertuig heeft gekost, is een goed bewaard geheim. Op sociale media heeft de ‘Dhabiyan’ naast fans ook tegenstanders. Deze hekelen vooral het hoge verbruik van de dieselslurper, iets wat in het olierijke Abu Dhabi niet echt als een probleem wordt gezien.

Voor foto's en video, zie link:

www.ad.nl/auto/maak-kennis-met-s-were...
586 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 ... 26 27 28 29 30 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 18 apr 2024 12:44
Koers 0,882
Verschil -0,079 (-8,17%)
Hoog 0,957
Laag 0,861
Volume 21.942.017
Volume gemiddeld 6.382.260
Volume gisteren 2.891.437

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront