Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Energie Transitie in EU

838 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 38 39 40 41 42 » | Laatste
Ronald Engels
0
nobahamas,

Inderdaad de wereld regeringen overtuigen is zeer moeilijk, wellicht vinden ze de CO2-paniek verstandelijk ook volslagen zinloos?
Het is echter toch gelukt met de zeer kostbare (100 miljard/jaar) Parijse Klimaat akkoorden van december 2015, waar de ontwikkelde wereldlanden en gewone burgers straat arm van gaan worden en zeker Nederland, wellicht worden we een nieuw derde wereldland.

Dat wind, zonnepanelen en batterij technologie ongesubsidieerd zullen kunnen groeien, en werkelijk milieuvriendelijk schoon zijn, en onze wereld van voldoende energie kunnen voorzien, dat is een natte droom van iedere groene politicus.
Binnen 20 jaar komen met zekerheid de enorme kostbare milieuproblemen met al deze zogenaamd duurzame technologien, zeker niet schoner en veel gebruikers onvriendelijker als schoon geproduceerde fossiele brandstoffen.

B.v. bij mijn beste weten zijn de Borsele Windmolenparken eigendom van en gefinancierd via Tennet/de Nederlandse staat, dus gewoon gesubsidieerd en eigendom van de nederlandse burgers, net zoals de spoorwegen en de deltawerken eigendom zijn van alle nederlandse burgers.

Dong Energy, Borsele 1, is slechts een productie exploitant en krijgt een luxe prijs van 74.2 euro per geleverde MWuur electriciteit aan land in Borsele.
Dong heeft geen euro aan windmolen kapitaal investering gepleegt, dat is Tennet`s / Nederlandse staat volledige verantwoordelijkheid.
Met zekerheid worden wij de burgers van Nederland niet juist en transparant geinformeerd, ook de media niet die de Overheid naar de mond praat bovendien, de contracten zijn nooit volledig openbaar gemaakt, alleen het exploitatie contract met Dong was met zeer veel moeite te vinden via de Tweede-kamer.

Een goede Energieopslag is afvangen en hergebruik/recycling van hete CO2, H2, H20 via Molten Carbonate Fuel Cells uit alle wereldwijde centrales hete rookgassen, waarbij bovendien de elektrische centrale capaciteit met 80 % kan worden vergroot bij 90 % CO2 uitstoot reductie en afvang en dus een 500 MWuur centrale een capaciteit krijgt van 900 MWuur, warmte en elektriciteit rendement vergroting van ruwweg 50 % naar 85 %, voor slechts 20 % prijsstijging per geproduceerde MWuur van de 400 additionele geproduceerde MWuur.

Windmolens en zonnepanelen kunnen qua prijs totaal niet concurreren met MCFC`s van FuelCell Energy Inc, ook in de toekomst niet en bovendien is de MCFC`s situatie echt schoon en mileu en gebruiks vriendelijk, t.o.v. Windmolens, Zonnepanelen, Batterijen opslag, Electrolyzers voor H2 productie, enzv.
Deze MCFC technologie is nu in Test-Eindfase met groot potentieel van succesvol.

Zeker weten, dat de wereld / politici totaal niet geintereseerd zijn in schone, met 90% CO2 uitstoot reductie via MCFC`s, met 80 % elektrische capaciteit vergroting, dus werkelijk absoluut schone, totaal niet vervuilende kolen- en gas-centrales is voor mij reeds lang duidelijk, ook op dit Forum. Dit is echter gebrek aan kennis en pure desinteresse.

Bovendien men vergeet de waardevolle hete CO2, H2, H2O gassen omzetting/recycling`s mogelijkheden naar waardevolle chemicaliën/brandstoffen, zoals Methanol, Ethanol, Kerosine tegen lage productiekosten en dit is dan mogelijk wereldwijd en zeer winstgevend, zeker bij een CO2 uitstoot taks van 100 USD per ton.

Wat de wereld en dit Forum ook zegt, ik ben vol overtuigd van deze schone CO2 capture/recycle MCFC denkwijze naar chemicaliën/fuel productie en weet dat dit uiteindelijk binnen nu en 10 jaar zeer belangrijk gaat worden voor de clean-up van centrales, raffinaderijen, petrochemische complexen wereldwijd en zeker ook in Rotterdam/Antwerpen.

Of denken de Politici, de eigenaren Centrales en de Olie en Chemie Majors nu echt hun plants te kunnen opwarmen met elektrische verwarmings elementen, hah wat een mop.

Ter info: alleen al het Esso Antwerpen Raffinaderij Crude Olie Fornuis voor 1350 ton/uur Crude Olie doorzet heeft al een energie capaciteit nodig van max 248 MWuur.

Denk maar eens goed na over de totale energie behoefte van alleen al onze totale nederlandse industrie, minimaal 150 à 200 miljoen MWuur/jaar en dat alles opwarmen via electrische heaters en elektriciteit geleverd door batterijen opslag en windmolens/zonnepanelen, dat wordt een enorme giller!

M.v.g.

Deze nederlandse politieke domheid, incompetentie, het zal mijn tijd wel duren, echter mijn kleinkinderen en kinderen worden met zekerheid het slachtoffer van al deze daze onzin, ondanks dat ook zij het nu totaal niet met me eens zijn, ook zij zijn long windmolens, zonnepanelen en batterij opslag.

Met zekerheid zal men OPA herinneren over 20 jaar, als de rekeningen niet meer betaald kunnen worden en Nederland een derde wereldland vol uitkerings-trekkers is geworden.
Ronald Engels
0
Nobahamas,

De CO2 uitstoot van een schip, fabriek, fornuis, oven, centrale berekenen is voor de gemiddelde ingenieur zeer eenvoudig en als men dit doet via een computerprogramma weet men na invullen van het type brandstof en het verbruik onmiddellijk de CO2 uitstoot per uur, dag, maand, enzv.

Dit geld ook voor alle vervuilingen aanwezig in brandstoffen, zoals zwavel-, stikstof- en zuurstof verbindingen en zware metalen/cyanides, enzv. Een slim kind met een computer kan probleemloos de was doen.

Overigens iedere raffinaderij in de wereld kan volledig schone brandstoffen zonder vervuilingen produceren.
Heb dit heel mijn leven wereldwijd gedaan, was er zeer goed in!

Het is slechts een kwestie van geld en vraag naar volledig schone brandstoffen, die logischerwijze door extra raffinage aanzienlijk duurder zijn en dus daardoor vaak wereldwijd niet gebruikt worden.

Heavy Bunkerfuel, zeer vervuilende troep is zeer goedkoop en dus zeer gewenst door Zeeschepen, Cement fabrieken, staalbedrijven, wereldwijd, allen buiten Nederland natuurlijk.

Nederland/Zwitserland/Duitsland zijn praktisch 100 % schoon en niet vervuild, de rest van de wereld is inclusief China, Rusland, Afrika, Indonesie, India, enzv. nog steeds een enorme vuilnisbende, ongelooflijk schokkend soms, echter zeer zeer moeilijk te stoppen, ook door hardwerkende eerlijke correcte Nederlanders in het buitenland.

M.v.g. Ronald
[verwijderd]
2
De Antwerpse haven grenzend aan Antwerpen stad met zijn lage emissie zone waar geen oude diesels meer mogen rijden, wat een lachertje!!!
Reken voor een zeeschip in de haven maar alvast op een ton diesel per uur en dan weten dat er hier dagelijks meer dan 100 schepen gemeerd liggen / binnen varen / buiten varen.
Te zot om los te laten lopen!
nobahamas
4
Als we nu stoppen met aardgas, wordt de CO2-uitstoot alleen maar hoger, zegt TU/e-hoogleraar David Smeulders. Over een eenvoudig rekensommetje dat de regering vergat te maken.
www.ad.nl/eindhoven/hoogleraar-tu-ein...
haas
0
quote:

haas schreef op 28 december 2018 18:03:

Toename zonne-energie leidt tot overbelasting stroomnetwerk

De enorme toename van nieuwe zonneparken en bedrijven met panelen zorgt in het noorden van Overijssel voor problemen. Het stroomnetwerk is er niet op berekend. Netbeheerder Enexis roept op de aanleg van nieuwe initiatieven voor zonne-energie veel eerder te melden en wil bovendien in debat over gekozen locaties.

Arjen ten Cate 28-12-18, 08:01 Laatste update: 09:44
34
Het aanleggen van complete velden of bedrijfsdaken met zonnepanelen is enorm populair. Alleen al in Oost-Nederland staan er vijftig nieuwe projecten op stapel. Het succes zorgt nu ook voor problemen. ,,Vooral in landelijke gebieden. Er zijn bijvoorbeeld veel boerderijen met een flink aantal zonnepanelen op het dak”, zegt Jan Bakker van Enexis. Daar is het stroomnetwerk ingericht voor een beperkt aantal gebruikers.

,,Probleem is dat de grond in die gebieden veel goedkoper is. Daardoor is het interessant voor exploitanten van zonneparken.

Helaas is de capaciteit van het netwerk onvoldoende om de opgewekte stroom kwijt te kunnen.”

www.destentor.nl/hardenberg/toename-z...
voda
0
Het stroomnet is vol: stop op nieuwe zonnecentrales

In delen van het land kunnen voorlopig geen grote zonneparken meer worden gebouwd. Op het elektriciteitsnet is op sommige plaatsen nu al geen ruimte meer beschikbaar om nieuwe zonneakkers en staldaken vol panelen aan te sluiten, volgens de netbeheerders.

Annemieke van Dongen 11-01-19, 09:21 Laatste update: 10:04

In zes gebieden in Groningen, Drenthe en Overijssel is voor komende jaren geen capaciteit op het stroomnet meer beschikbaar. ,,Het net zit vol. Daardoor kunnen we geen grootverbruikers meer aansluiten die stroom terugleveren’’, zegt woordvoerder Loek de Lange van Enexis. De netbeheerder heeft alle gemeenten in Groningen, Drenthe en Overijssel in een brief voor dat probleem gewaarschuwd. Ook in steeds meer andere delen van het land kampen netbeheerders met krapte.

Lees ook

'Goudkoorts rond zonneparken is gevaarlijk'

Lees meer

TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, stelt te zijn overvallen door de snelle groei van zonne-energie in Nederland. ,,Die overtreft alle verwachtingen. Halverwege 2017 hebben we nog gekeken welke investeringen nodig zijn. Maar de ontwikkelingen gaan zo hard dat ze alle prognoses ver overstijgen.’’

Hausse

De lage grondprijs, in combinatie met subsidies en een totaal gebrek aan coördinatie, leidt tot een mismatch
Jeroen Brouwers, TenneT

In Hoogeveen, Beilen, Stadskanaal, Musselkanaal, Gasselte en Eemshaven-Oost zijn nieuwe aansluitingen voor grootverbruikers nu al niet meer mogelijk. In minstens twintig andere gebieden kunnen nieuwe zonnecentrales op bijvoorbeeld staldaken, akkers en bedrijventerreinen nog beperkt worden aangesloten. Particulieren die zonnepanelen op het dak van hun huis willen leggen, kunnen de stroom overal in het land nog wel terugleveren.

De problemen spelen vooral in het noorden van het land omdat de grond daar goedkoper is. Dat heeft tot een hausse aan zonneakkers geleid. De netcapaciteit is in het dunbevolkte noorden echter relatief laag, verklaart woordvoerder Jeroen Brouwers van TenneT. ,,De lage grondprijs, in combinatie met subsidies en een totaal gebrek aan coördinatie, leidt tot een mismatch.’’

Volgens de zonne-energiesector hadden de netbeheerders de problemen kunnen voorkomen. ,,Dit kon iedereen zien aankomen’’, zegt woordvoerder Irene Bloemink van branchevereniging Holland Solar. ,,Het is precies bekend voor welke projecten subsidie is aangevraagd. Nu ondernemers hun projecten niet kunnen uitvoeren, lopen de energietransitie en de uitvoering van het Klimaatakkoord vertraging op.’’

Bekijk in de video hieronder hoe je energierekening krijgt van nul euro:

www.ad.nl/binnenland/het-stroomnet-is...
voda
0
Vestas becomes the first company to install 100 GW of wind turbines

Vestas has been a pioneer in wind energy solutions and a cornerstone in making the world’s energy mix sustainable. In late 2018, a new milestone was reached in that 40-year journey, as Vestas achieved 100 GW of installed wind turbines with the installation of a V110-2.0 MW turbine at MidAmerican Energy’s Wind XI project in Iowa, US.

Since the inaugural installation of a V10-30 kW turbine in Denmark in 1979, Vestas has installed over 66,000 turbines in around 80 countries across six continents and been a key part of taking wind energy from niche to mainstream. Today, Vestas’ largest onshore wind turbine is the V150-4.2 MW turbine, and the 100 GW milestone has thus been made possible by the continuous evolution of our wind energy technology and solutions, which have seen output and efficiency increase to a level that has made wind energy the cheapest form of electricity in many markets.

Mr Anders Runevad, Vestas President and CEO said that “We have pioneered wind energy across the globe for 40 years, and to install 100 GW together with our customers and partners is something we are extremely proud of as it underlines how far Vestas and wind energy have come. It’s also a pleasure to celebrate this milestone with a key customer like MidAmerican Energy. Reaching this milestone has required continuous innovation, strong commitment and great execution from all Vestas’ employees, and the 100 GW therefore represents a key part of the foundation that enables us to develop the sustainable energy solutions of the future”.

During the journey to 100 GW, Vestas has helped remove over a hundred million tonnes of CO2 from the atmosphere by providing sustainable and cost-effective solutions to meet the world’s energy demand. By crossing this 100 GW threshold, Vestas has installed approximately 10 percent of the world’s total 1 TW of installed wind and solar energy capacity1.

The capacity of the Wind XI project will grow to up to 2,000 MW and consist of multiple sites in Iowa placed into service between 2017 and 2019. Powered by V110-2.0 MW turbines built at Vestas’ factories in Colorado, Wind XI will deliver clean, low-cost wind energy to MidAmerican Energy’s customers and communities. Vestas will provide operations and maintenance for Wind XI project sites via long-term AOM 5000 service agreements.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Dutch court to hear demands to end Groningen gas output on January 17

Reuters reported that the Dutch High Court said on Wednesday it would consider demands on January 17 seeking an immediate end to gas production from the Groningen field, after the government said it would cut output gradually. The High Court said it had received 26 objections to the plan, ranging from civilians to local and regional authorities, expressing concerns about seismic risks caused by drilling and demanding that production is stopped at once. Two of those objections would be heard this month and the rest were expected to be dealt with in April

The government has capped Groningen production at 19.4 billion cubic metres (bcm) in the year starting October 2018 and said it would reduce output to zero in the coming decade.

Years of gas extraction have led to a string of minor earthquakes in the Groningen region, damaging thousands of houses and buildings in the northern Dutch province.

Source : Reuters
haas
0
Vroege vogels ?
=====================
Vijftig molens van tweehonderd meter hoog doorsnijden straks de rechte lijnen en verre horizon van het voormalige veenlandschap in Drenthe. Boeren uit de Veenkoloniën willen windmolens op hun land zetten voor schone energie, maar oogsten in plaats daarvan woede en afgunst. Nergens in Nederland is het verzet zo groot als hier. Buren spreken elkaar niet meer, families staan onder spanning, kaart- en biljartclubs vallen uiteen. Hoe kwam het zover?

verhalen.trouw.nl/windmolens/
haas
0
SOCIALE WINDMOLENS
VRIJDAG 11 JANUARI 2019

Windmolen
BRON: PIXABAY, STEPPINSTARS
Nederland is in Europa zo'n beetje de hekkensluiter als het op het opwekken van hernieuwbare energie aankomt. In 2017 zaten we op minder dan 7% duurzame energie. Eén van de oorzaken is dat we in ons volle land continu gedoe hebben over het plaatsen van windmolens. Niemand wil zo'n ding in z'n achtertuin hebben, tenzij je er dik aan kan verdienen. Duurzaamheidsorganisatie Urgenda denkt nu een slimme oplossing te hebben: maak van windmolens sociále windmolens, zodat de complete gemeenschap in de omgeving profiteert van de opgewekte duurzame energie en het verdiende geld.

(tekst gaat verder onder grafiek)

vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/social...
haas
0
Er komt geen verbod op houtkachels.
Staatssecretaris Van Veldhoven wil zich
wel inzetten om de schade voor de
gezondheid terug te dringen.Zo wil ze
sneller eisen gaan stellen aan de
uitstoot van schadelijke stoffen.

Ook moeten mensen worden gewaarschuwd
als de weersomstandigheden ongeschikt
zijn om de kachel aan te steken.
voda
1
Eigen Huis: teruggavetermijn btw bij zonnepanelen beperkt tot 6 maanden

Vereniging Eigen Huis meldt dat de termijn waarbinnen consumenten de btw kunnen terugvragen op de aanschaf en installatie van zonnepanelen wordt beperkt tot 6 maanden na afloop van het jaar van aankoop.

Eigen Huis baseert zich op een mededeling van staatssecretaris van Financiën Menno Snel (red. Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 31 december 2018 tot wijziging van enige uitvoeringsregelingen op het gebied van belastingen en toeslagen). Voor de aanvraag voor de teruggave van de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen gold tot 1 januari 2019 geen uiterlijke termijn. Met de aanpassing is er nu alsnog een termijn van 6 maanden gekomen. Wie als consument in 2018 dus zonnepanelen heeft gekocht, dient deze dus voor 1 juli 2019 terug te vragen.

Wordt het verzoek later dan deze gedaan, dan kan bij de Belastingdienst om een zogenaamde ambtshalve teruggave worden gevraagd. Hiervoor geldt een periode van 5 jaar na afloop van het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangeschaft. Eigen Huis raadt consumenten echter wel aan om het hier niet op aan te laten komen, omdat deze stap volgens de vereniging met meer onzekerheden is omgeven.

De wijziging is door de staatssecretaris in de officiële publicatie als volgt geformuleerd: 'Met de wijziging van artikel wordt geregeld dat ook voor belastingplichtigen die niet reeds zijn uitgenodigd tot het doen van aangifte, maar wel een teruggaaf van omzetbelasting wensen (red. zoals consumenten die eigenaar zijn van zonnepanelen), een termijn gaat gelden waarbinnen om een dergelijke uitnodiging moet worden verzocht. Deze termijn wordt gesteld op 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin het recht op teruggaaf is ontstaan.'

Door Marco de Jonge Baas

solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
voda
0
Zonnestroomperikelen in Noord-Nederland laten zien dat energietransitie om meer regie vraagt

Expert | Remco de Boer, onderzoeker, adviseur en publicist op het gebied van de energietransitie

‘Omslag naar groene energie stuit op gebrek aan stroomkabels’, kopte het FD vorige week. Er blijkt in delen van Groningen, Drenthe en Overijssel onvoldoende capaciteit op het elektriciteitsnet om nieuwe, grootschalige zonneprojecten aan te sluiten. Op het eerste gezicht lijkt hier sprake van gestuntel. Nederland werkt immers sinds 2013, toen het Energieakkoord werd gesloten, met man en macht aan het opwekken van zoveel mogelijk schone energie. Hoe kan het dan bij zoiets ogenschijnlijk simpels als het aansluiten van zonneparken al niet goed gaan?

Illustratie: Hein de Kort voor het FD

Lage grondprijzen
Met gestuntel heeft dat weinig te maken, maar toeval is het ook niet. Sterker nog, wat in het Noorden speelt, is tekenend voor de hele energietransitie. Die is veel complexer dan vooral bestuurders en politici denken of durven toe te geven. Eenvoudige oplossingen zijn er zelden en alles hangt met alles samen. Ook in Noord-Nederland, zo blijkt.

Landelijke netbeheerder Tennet stelde vorige week dat de groei van zonne-energie alle verwachtingen overtreft. Dat klopt. Vorig jaar nam de productie met 50% toe ten opzichte van die in 2017, een jaar waarin de zon al 3,5 keer zoveel energie leverde als in 2013. Van een autonoom proces is echter geen sprake. Integendeel. Iedere kilowattuur zonnestroom is er dankzij subsidie van het Rijk. Sinds 2013 is er al voor bijna €10 mrd toegezegd voor grootschalige zonneprojecten. Ook de hoeveelheid stroom die daarvoor geproduceerd gaat worden, is bekend.

Niet die hoeveelheid elektriciteit is het probleem, maar de capaciteit van het netwerk in delen van Groningen, Drenthe en Overijssel. Daar is dat net even minder robuust dan in andere delen van het land. In het noorden is veel ruimte en is de grond relatief goedkoop. De subsidie die exploitanten krijgen, houdt daar geen rekening mee. Hoe goedkoper de grond, hoe meer een exploitant verdient. En dus zijn gebieden met lage grondprijzen zeer in trek en ontstaan daar problemen.

Provincies en gemeenten maken de komende maanden een eigen energiestrategie. Of die vervolgens optellen tot wat er nationaal is en wordt afgesproken, is hoogst onzeker

Breid het netwerk dan gewoon uit! Dat kan, maar netbeheerders lopen al snel achter de feiten aan. Een jaar na de subsidieverstrekking kan een zonneproject al klaar zijn, maar aanpassing van de infrastructuur kost veel meer tijd. Voor het uitbreiden van een zogeheten ‘onderstation’ is voor ontwerp, vergunning- en bewaarprocedures en uitvoering al snel drie tot vijf jaar nodig, zegt netbeheerder Alliander.

Begin dan gewoon eerder met die uitbreiding. Ook dat is lastig. Dat mag pas van de wetgever als absoluut zeker is dat de kostbare aanpassingen ook echt nodig zijn. Dit om burgers en bedrijven, die via hun stroomrekening die infrastructuur betalen, niet onnodig op kosten te jagen.

De oplossing voor dit probleem vraagt dus nogal wat. Andere regels voor de uitbreiding van infrastructuur bijvoorbeeld. Of subsidie voor zonne-energie die afhankelijk is van de capaciteit van de infrastructuur. Of minder subsidie als de grond goedkoper is om zo zonneparken geografisch beter te spreiden.

Bekende kritiek
Op z’n minst is er behoefte aan meer regie, zoveel is wel duidelijk. En laat het kabinet daar nu ook serieus over hebben nagedacht. Bij de presentatie van de Energieagenda eind 2016 zei Henk Kamp, toen minister van Economische Zaken, dat het Rijk ervoor voelde om bij grootschalige zonneprojecten de regie meer naar zich toe te trekken. Kamp dacht aan een aanpak vergelijkbaar met de succesvolle wind-op-zeemethode. Voor windparken op zee kiest de overheid zelf de locaties en zorgt voor de infrastructuur. Marktpartijen kunnen vervolgens op panklare projecten bieden. Wie de minste subsidie nodig heeft, krijgt het project.

Na Kamps aankondiging werd het al snel stil rondom het voornemen, ook in de Tweede Kamer. Die staat vaak opvallend snel op de achterste benen als de gevolgen van beleid en wet- en regelgeving in de praktijk duidelijk worden, maar veel minder als dat beleid en die wet- en regelgeving nog gemaakt moeten worden.

Het is overigens de vraag of de Tweede Kamer, en ook gemeenten en provincies, blij zouden zijn met een nationale zonneparkenregie. Dat waren ze achteraf ook niet bij die voor windparken op land. Mede daarom hebben ze voor de laatste Tweede Kamerverkiezingen gepleit voor een grotere rol in de energietransitie, iets wat dit jaar z’n beslag krijgt. Verdeeld over dertig regio’s maken provincies en gemeenten de komende maanden een eigen energiestrategie. Of die strategieën vervolgens optellen tot wat er nationaal is en wordt afgesproken, is hoogst onzeker.

Als de zonnestroomperikelen in het noorden iets duidelijk maken, dan is het wel dat regie onontbeerlijk is. Regie, maar ook meer aandacht voor afstemming, uitvoering en wet- en regelgeving. Dat is niet zo sexy als het stellen van uiterst ambitieuze doelen, maar wel essentieel om ze te kunnen halen.

Volgende week presenteert het Planbureau voor de Leefomgeving de tussenstand van een aantal van die doelen, inclusief de hoeveelheid hernieuwbare energie die Nederland intussen opwekt. Als de cijfers overeenkomen met die van Energieopwek.nl, de site van het Energieakkoord, komt dit voor 2018 op 7,3%. Reken dus maar op veel verontwaardigde reacties; in 2013 stonden we op 4,7% en eind 2020 moet het 14% zijn.

Het zou goed zijn als iedereen die volgende week met de bekende kritiek komt — het gaat te langzaam — minimaal ook één concreet voorstel doet voor verbeteringen in besluitvorming, wet- en regelgeving of uitvoering. En dan niet even uit de losse pols, maar goed onderbouwd en met alle nuances en mitsen en maren die horen bij een complex proces wat de energietransitie is.
Remco de Boer is onderzoeker, adviseur en publicist op het gebied van de energietransitie. Reageer via expert@fd.nl.

fd.nl/opinie/1285880/zonnestroomperik...
Bijlage:
izdp
1
Ik hoop dat de ellende in deze vorm blijft bestaan.
We moeten toe naar verplichte decentrale opwek voor alle bedrijven op hun daken.
Niets, maar dan ook niets op onze kostbare vrije grond.
Het is van de zotte dat de huishoudens de subsidie voor die parken ook nog eens moeten betalen.
Parken die Tennet nodig hebben omdat daar onvoldoende gebruikers zijn en dus duur transport nodig hebben.
En dat wordt ook nog eens verwerkt in het vastrecht.
Eerst alle daken en zonder subsidie, krek eender als met huishoudens.
voda
0
Minister Wiebes kan in Europa met energietransitie het verschil maken
Opinie | Jannes Verwer

Het ‘voorstel voor klimaatbeleid’ waar honderd belangenorganisaties aan hebben bijgedragen, is weinig meer dan een opsomming van maatregelen, ideeën en deels ingewikkelde uitvoeringsbepalingen. Door de beperkte vraagstelling, over het verminderen van uitstoot van koolstofdioxide, mist het voorstel ruggengraat om een kostendekkende transitie mogelijk te maken.

Werkzaamheden in een zonne-energiecentraleFoto: Anatoliy Gleb/Istock

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken laat nu de financiële consequenties van de plannen doorrekenen en moet dekking vinden bij bedrijven en burgers voor de vele tientallen miljarden euro’s die ze zeker gaan kosten. Daarbij staat de minister voor grote dilemma’s. Burgers kampen nu al met snel stijgende kosten door het huidige klimaatbeleid, de internationaal concurrerende energie-intensieve bedrijven moeten waken voor hun concurrentiepositie en aan de inkomstenkant voor de Staat valt €40 mrd inkomsten direct terug te voeren op de bedrijvigheid rond fossiele brandstoffen.

Europees plan
Is er een weg voor de minister? Zeker wel. De meest voor de hand liggende is dat hij zich conformeert aan het Europese beleid. Dat beleid is heel redelijk en progressief en laat het beprijzingssysteem (ETS) voor CO2 steeds beter werken. Waarom zou Nederland met hernieuwbare energie voorop moeten lopen, dat duizendmaal meer ruimte vergt dan fossiele brandstoffen? Alles pleit voor een Europees plan waarbij wind- en zonneparken gebouwd worden waar ruimte is en waar de beste rendementen gehaald kunnen worden.

Maar het allerbelangrijkste is een grootschalige transitie van de infrastructuur voor transport en distributie, de ruggengraat van het energiesysteem en van een hoogwaardige economie. Daarvoor is een visie nodig op hoe deze systemen van kabels en leidingen de komende vijftig jaar eruit moeten zien.

Begin deze eeuw is de infrastructuur met de splitsing van energiebedrijven losgekoppeld van de marktfuncties — het produceren en verkopen van energie. Toenmalig minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst vond dat de netten een cruciale rol zouden spelen bij de vergroening. PvdA-Tweede Kamerlid Ferd Crone hielp hem om de infrastructuur in overheidshanden te houden.
Gas en elektriciteit kunnen uit vele bronnen komen, maar kunnen alleen via de netten worden getransporteerd. De infrastructuur zorgt daarnaast voor de zo cruciale balans tussen vraag en aanbod.

Het fundamentele belang van die besluiten wordt dus steeds duidelijker en geeft juist de(semi-)overheidsaandeelhouders de mogelijkheid een toekomstbestendige en kosteneffectieve infrastructuur te ontwerpen. In landen waarbij de infrastructuren in handen zijn van private partijen, is dat veel moeilijker.
‘Het is veel te kort door de bocht om te zeggen dat we gaan elektrificeren en dat we van het gas afgaan’• Jannes Verwer

Intussen is het ook overduidelijk geworden dat er een nieuwe universele energiedrager nodig is. Waterstof ligt voor de hand, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Ook daarvoor is minimaal Noordwest-Europese samenwerking nodig. Het is veel te kort door de bocht om te zeggen dat we gaan elektrificeren en dat we van het gas afgaan.

Elektrificatie is met zekerheid de duurste optie. Het transport van moleculen, gas of een nieuw te kiezen energiedrager, zoals waterstof, is vele malen goedkoper dan het voortduwen van elektronen met stevig energieverlies over
lange koperen geleiders en via vele transformatoren. Moleculen kun je bovendien opslaan en dus grootschalig bufferen. Het maken van groene waterstof of ander groen gas zal fors goedkoper worden.

Grondige marktanalyse
Het lijkt me verstandig dat minister Wiebes de vijf grote — van de markt onafhankelijke — infrastructuurbedrijven vraagt om samen met ons omringende en Scandinavische landen te bedenken hoe de infrastructuur er voor de komende decennia uit moet zien. Daarbij gaat het om de bedrijven Alliander, Stedin en Enexis, en Tennet en Gasunie. Infrastructuur die grootschalige transitie mogelijk moet maken, vereist allereerst een grondige marktanalyse bij de industrie, bij autofabrikanten, bij energieleveranciers.

Onze infrabedrijven hebben de ‘cash’ om in samenwerking met kennisinstituten in binnen- en buitenland een robuust plan op tafel te leggen over hoe energiemarkten zich zullen ontwikkelen en welke infrastructuren daarbij horen. Pas dan kunnen de marktpartijen zelf heldere strategieën ontwerpen. Door voort te bouwen op eerder beleid, kan de minister toch een voortrekkersrol nemen in Noordwest-Europa. Hij moet alleen wel wat meer tijd nemen dan haastige politici hem hebben toegedacht.

Jannes Verwer is voormalig directievoorzitter E.ON Benelux en commissaris bij Covra.

fd.nl/opinie/1286099/minister-wiebes-...
voda
0
Stikstofzuiger maakt rijverbod in steden overbodig

De Duitse stad Kiel gaat een reuzenstofzuiger plaatsen om op die manier rijverboden voor diesels en oude benzinemotoren te voorkomen. Fijnstof en stikstofoxiden worden op die manier uit de lucht gehaald.

Erik Kouwenhoven 12-01-19, 06:00 Laatste update: 12:01

Het apparaat is een soort zilveren doos ter grootte van een bestelbusje. Het zal naar verwachting eind januari worden neergezet in het centrum van de stad, dichtbij een meetstation voor stikstofoxide.

Het gaat hierbij om een proef waarmee wordt gekeken hoe effectief het systeem is en of er geen geluidsoverlast wordt gegenereerd. Wanneer het experiment slaagt, wil men meer exemplaren plaatsen.

Volgens de fabrikant maakt de stadsluchtzuiveringsinstallatie niet meer geluid dan een druk café en moet de installatie alleen actief zijn op piekmomenten. Het systeem reinigt ongeveer 40.000 kubieke meter lucht per uur filtert 85 procent van de verontreinigende stoffen uit de lucht. Volgens de fabrikant is de inlaatluchtstroom ongeveer net zo sterk als die van een grote stofzuiger.

www.ad.nl/auto/stikstofzuiger-maakt-r...
[verwijderd]
3
quote:

izdp schreef op 17 januari 2019 00:29:

Ik hoop dat de ellende in deze vorm blijft bestaan.
We moeten toe naar verplichte decentrale opwek voor alle bedrijven op hun daken.
Niets, maar dan ook niets op onze kostbare vrije grond.
Het is van de zotte dat de huishoudens de subsidie voor die parken ook nog eens moeten betalen.
Parken die Tennet nodig hebben omdat daar onvoldoende gebruikers zijn en dus duur transport nodig hebben.
En dat wordt ook nog eens verwerkt in het vastrecht.
Eerst alle daken en zonder subsidie, krek eender als met huishoudens.
Die 'kostbare vrije grond' van jou is spotgoedkoop.
Een boer hoeft aan jaarlijkse huur nog geen €0,10/m2 te betalen!
Huurprijzen landbouwgrond zijn verplicht genormeerd www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/land...

Een dak is dus veel te kostbaar om daar panelen op te leggen.

Op de begane boerengrond kan je er van alle kanten bij. Als je 5 m2 per paneel neemt kost je dat maar €0,50 per jaar :)))
voda
0
Nieuw investeringsfonds voor energietransitie

Venture capital firma Set Ventures heeft €75 mln opgehaald voor een nieuw investeringsfonds dat zich richt op de energietransitie.

Investeerders in het nieuwe fonds zijn familiefondsen, financiële instellingen, het Europese Investeringsfonds, Shell Ventures, BNP Paribas, het Zuid-Hollands energie-innovatiefonds Energiiq en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij.
Het is het derde fonds van SET Ventures, dat zich volledig richt op Europese start-ups die zich bezig houden met technologieën voor het toekomstige energiesysteem. Daarbij gaat het onder andere om energieopslagtechnologie, slimme energiedistributie, energiebesparing en het balanceren van fluctuerende hernieuwbare energiebronnen op het elektriciteitsnet.

Parkeerplek voor het opladen van een elektrische auto.Foto: Robin Utrecht/Hollandse Hoogte

'We zijn het fonds gestart, omdat we werden benaderd door partijen die geïnteresseerd zijn in investeringsmogelijkheden in dit specifieke segment van de energiesector', legt René Savelsberg, managing partner van SET Ventures, uit.

Anton Arts
Anton Arts is benoemd tot managing partner van het fonds: 'Naast traditionele nutsbedrijven, kent het energiesysteem van de toekomst veel nieuwe deelnemers: van energie producerende consumenten tot de automotive en onroerend goed-sector. We zien enorme mogelijkheden voor het creëren van waarde door een nieuwe generatie grote technologiebedrijven te ontwikkelen die profiteren van Europa's visionaire rol in de energietransitie.'

Nederland speelt belangrijke rol
Savelsberg verwacht in totaal 10 tot 15 investeringen in Europa te kunnen doen met het fonds. Ook in Nederland. 'Nederland speelt een belangrijke rol op het gebied van elektrische auto's en infrastructuur.'

SET Ventures heeft in het verleden geïnvesteerd in onder andere Epyon (overgenomen door ABB), GreenFlux, dat software ontwikkelt voor laadpalen, en het Duitse Sonnen, dat inmiddels samen werkt met Shell.

fd.nl/ondernemen/1286286/nieuw-invest...
voda
0
24 uur per dag bezig met de energietransitie: 'De opgave wordt onderschat'

Twee keer per week is het Centrum voor Duurzaamheid, een wat gedateerd ogend wit pand in het hart van Geldermalsen, geopend. Mensen uit het stadje druppelen binnen, vrijwel allemaal met vragen over hun huis. Hoe moet dat groener?

Op een groot plakkaat aan de muur staan drie regels. De eerste: spouwmuur isoleren. Verduurzaming leeft 'best wel' hier bij de mensen in Geldermalsen, zegt Gerlach Velthoven.

Gerlach Velthoven.Foto: Erik van 't Woud voor het FD

Hij werkt deeltijd op de faculteit commerciële economie aan de Hogeschool Utrecht en is daarnaast directeur van Betuwewind, een coöperatie die in die streek meebouwt aan een windpark van veertien molens. Velthoven adviseert andere coöperaties - vaak gerund door vrijwilligers - om professioneler te worden en zit om tafel met gemeentes en provincies. Hij houdt zich concreet bezig met wat abstract 'de energietransitie' heet.

Die transitie moet lokaal wortel schieten. Wat ziet hij daarvan terug, in Geldermalsen en omgeving? Animo is er wel: het Centrum voor Duurzaamheid krijgt veel vragen 'vooral ook per mail', zegt Velthoven. Toch is hij niet positief: 'De opgave wordt onderschat.'

Onlangs was de herindeling: Geldermalsen is nu onderdeel van de gemeente West-Betuwe. Dit jaar worden er veertien turbines opgeleverd. Maar daarna? 'Voor een gemeente van onze omvang moeten we misschien wel naar veertig turbines.'

In buurgemeente Wijk bij Duurstede heeft nota bene GroenLinks ermee ingestemd dat de komende vier jaar geen turbines worden gebouwd, zegt Velthoven. Dát is volgens hem het probleem: politieke lef. 'Zowel lokaal als landelijk. Het is te hopen dat partijen hun rug recht houden.'

En als de politiek lef er wel is?
'Dan is alsnog de infrastructuur op lange termijn een probleem. Dit is gebied van netbeheerder Liander. Die heeft geen invloed op de ruimtelijke ordening.'
Vorige week werd bekend dat het stroomnet in delen van Noord-Nederland 'vol' is. Er zijn zo veel zonneweides gepland, dat de infrastructuur dat niet aan kan: te weinig kabels. Dat kan ook in de Betuwe gaan spelen, zegt Velthoven.

Mogelijk zullen windparken en zonneweides straks 1.000 megawatt gaan terugleveren aan het elektriciteitsnet. Op dit moment heeft het stroomnet daar ruimte voor 50 megawatt om teruggeleverd te krijgen, zegt Velthoven: 'Daar loopt het echt op vast.'

Lees ook
Het net is vol

Wie moet dat oplossen?
'Niet de lokale politiek. Die kan dat ook niet. Wat ik ervaar: bij de gemeente is er te weinig besef en geen gevoel urgentie. En het is technisch: het gaat over elektronen, piekbelasting, megawatturen, en conversie. Mensen haken af.'
'Binnen onze gemeente spreek je met een wethouder ruimtelijke ordening, maar dat is weer iemand anders dan de wethouder duurzaam. De gemeente en Liander spreken wel met elkaar, ze horen elkaar ook, maar er komt niets uit.'

Wat zou er uit moeten komen?
'Eén windmolen staat gelijk aan 15 hectare zon. We zien nu heel veel zonneprojecten en weinig wind. Dat zal echt een zware wissel trekken op het stroomnet. Als kabels neergelegd moeten worden voor alleen zon, dan liggen ze er goeddeels ongebruikt. Daar ontbreekt nu beleid voor.'

Wat merkt Betuwewind daarvan?
'Het windpark waar wij 50% van hebben, levert 50 megawatt. Wij hebben gesprekken gevoerd met Liander. In Neerijnen is een onderstation. Dat zou Liander moeten verdubbelen, om ons windpark op aan te sluiten. Alleen voor ons mochten ze dat niet doen. De investering was te hoog, terwijl die capaciteit in de toekomst wel nodig is. Uiteindelijk is gekozen voor een kabel onder de Waal door, naar een groter verdeelstation in Zaltbommel. Die kabel betalen wij.'

Zijn lokale coöperaties de juiste instanties om dit soort landelijke problemen aan te kaarten?

'Ik denk van wel. In elk geval zijn lokale coöperaties heel belangrijk. Voor de steun onder de bevolking, maar ook om de opbrengst van lokaal opgewekte energie in de regio te houden.'

Hoe bedoelt u?
'Letterlijk de hele wereld komt af op zonnepanelen. Het kan niet zo zijn dat een projectontwikkelaar met een boer een deal sluit over een zonneweide, en dat de lokale coöperatie daar pas van hoort als alles al klaar is. Bewoners kunnen deelnemen in lokale projecten. Het rendement op een zonproject is al snel 6%.

Dat is meer dan de rente op spaargeld bij een bank. Als een lokale coöperatie erbij betrokken is, stromen de winsten niet naar het buitenland, maar kan het geld gaan naar duurzame doelen. Het zou toch mooi zijn om 'van het gas af' te financieren met geld van lokale coöperaties?'

fd.nl/ondernemen/1285384/24-uur-per-d...
voda
0
VVD begint weer over kernenergie: minder molens, meer kerncentrales

De VVD onderzoekt of kernenergie een rol kan spelen bij de verduurzaming van Nederland. De partij laat daarvoor drie scenario's doorrekenen, zegt Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD) tegen onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV).

David Bremmer 19-01-19, 09:23 Laatste update: 09:36

De liberalen blijven zich profileren als rechtse partij op klimaatgebied. Liet fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zich vorige week kritisch uit over het klimaatakkoord en de betaalbaarheid daarvan, nu begint de VVD opnieuw over kernenergie.

Eerder heropende Dijkhoff afgelopen november de discussie met een pleidooi voor nucleaire energie als manier om de CO2-uitstoot te beperken. Hoewel Dijkhoffs woorden vooral kritiek oogsten, blijkt de VVD nu een onderzoek is gestart. Dat zegt kamerlid Dilan Yesilgöz in tv-programma De Monitor, dat morgenavond wordt uitgezonden.

De drie nucleaire plannen die de partij laat doorrekenen, bestaan uit het langer openhouden van de huidige kerncentrale in het Zeeuwse Borsele, het bouwen van nieuwe kerncentrale(s) in Nederland en het realiseren van nieuwe kerncentrales in Europees verband.

Yesilgöz neemt in het programma alvast een voorschot op de resultaten. Wat het kamerlid betreft komen er desnoods minder windmolens en meer kerncentrales. ,,Als dat het slimste is, dan gaan we dat doen. Dit is een kwestie van hoe maken we ons land beter, schoner en veiliger, en niet: hoe zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk windmolens staan?”

PREMIUM
Zes vragen over de nieuwe roep om meer kerncentrales
Lees meer

Onrealistisch
Op dit moment lijkt het pleidooi van de VVD overigens totaal onrealistisch. Een nieuwe kerncentrale kost minstens 10 miljard euro om te bouwen, in Engeland en de VS lopen de kosten op tot boven de 20 miljard. Geen energieleverancier wil er in investeren, ook is de bouwtijd langer dan tien jaar. De kerncentrale in Borssele draait sinds 2015 verlies, de provincie Zeeland en gemeenten die eigenaar zijn van exploitant PZEM willen er van af.

Ander probleem is dat kernenergie lastig te combineren zijn met windmolens, momenteel een speerpunt in de klimaatambities. Nucleaire centrales moeten permanent draaien, windmolens leveren het ene moment veel stroom en staan de andere keer weer stil als het niet of weinig waait.

VVD-kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius © Rink Hof
Kan Nederland niet langer meer om kernenergie heen? Bekijk hier de video van de Universiteit van Nederland:

www.ad.nl/politiek/vvd-begint-weer-ov...
838 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 38 39 40 41 42 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,92  +0,57  +0,07%  14:35
 Germany40^ 17.754,50 -0,09%
 BEL 20 3.815,53 +0,55%
 Europe50^ 4.922,81 +0,18%
 US30^ 37.803,08 +0,20%
 Nasd100^ 17.528,93 +0,14%
 US500^ 5.029,26 +0,19%
 Japan225^ 37.994,21 +0,66%
 Gold spot 2.382,74 +0,92%
 EUR/USD 1,0665 -0,06%
 WTI 81,73 -0,58%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +8,42%
Alfen N.V. +4,54%
Air France-KLM +4,22%
JUST EAT TAKE... +4,20%
Vastned +1,83%

Dalers

Pharming -8,64%
PostNL -5,84%
ASMI -3,79%
Avantium -2,33%
BESI -1,62%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront