Altice « Terug naar discussie overzicht

Altice Europe Januari 2019

576 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 25 26 27 28 29 » | Laatste
[verwijderd]
0
Dit verandert er als 5G wordt ingevoerd

Mobiel netwerk 5G belooft een revolutie in datacommunicatie. Hoe werkt dit vijfdegeneratienet, en wat mag je ervan verwachten?

Marc Hijink

12 december 2018

Dit verandert er als 5G wordt ingevoerd

Wereldwijd beginnen providers met de aanleg van ‘5G’, de nieuwe generatie mobiele netwerken. Niet om nog sneller YouTube-filmpjes te downloaden (hoewel dat ook kan). Dit zijn de datasnelwegen waarmee we de komende decennia onze industrie en samenleving kunnen moderniseren. De bouw van de hightech netwerken vergt miljarden en de innovatiestrijd tussen Azië en de VS laait op.
We zetten de tien belangrijkste veranderingen van 5G op een rijtje.
De race naar 5G

NRC over de race naar 5G:

Grote beloftes

5G maakt mobiele netwerken sneller, betrouwbaarder en massaler. Maar van die drie grote beloftes komt alleen de eerste voorlopig uit.

Sneller dan 4G: Het 5G-netwerk kan meer data verzenden. De pieksnelheid van 4G is 1 Gbit/s. Dat wordt 10 Gbit/s, en uiteindelijk nog meer. Voor mobiele gebruikers is de ‘gevoelssnelheid’ 100 Mbit (nu via 4G circa 10 Mbit). De extra bandbreedte is vooral nuttig voor videobeveiliging, virtual reality in hoge kwaliteit of als alternatief voor je vaste internetverbinding thuis.

Ultrabetrouwbaar, bijna geen vertraging: Het 5G-netwerk kan diensten voorrang geven die dat nodig hebben. Jouw Netflixfilmpje heeft minder haast dan de robot die op afstand door een brandend gebouw gestuurd wordt. Een extreem korte reactietijd is belangrijk als elke milliseconde telt: robotauto’s, industriële toepassingen, de spreekwoordelijke chirurg die vanuit een rijdende trein een openhartoperatie begeleidt.

Een massa machines: 5G moet veel meer apparaten per zendmast kunnen verbinden dan 4G. Industriële sensoren, huizen, telefoons, camera’s: een miljoen apparaten per vierkante kilometer, terwijl 4G er ‘maar’ honderdduizend aankan. Dit is de ruggegraat van het internet of things – alle denkbare objecten verbonden met een netwerk.
Hogere frequenties

Het radionetwerk van 5G kan overweg met hogere frequenties dan de bestaande 4G-netwerken. Die zogeheten millimeterwave-band (26 GHz in Nederland, elders kan het ook 28 GHz zijn) kan enorme datasnelheden aan, maar het bereik is beperkt. Dat vergt extra antennes.

Een lagere frequentie, zoals 700 MHz, levert veel dekking, maar kan minder data doorgeven.

De gulden middenweg is 3,5 GHz, wereldwijd de norm voor 5G. In Nederland veroorzaakt die frequentie echter storing op het satellietafluisterstation in het Friese Burum.
Bredere blokken

Het radiospectrum wordt verdeeld in meerdere blokken. Als Nederland bijvoorbeeld de 3,5 GHz-frequentie zou gaan veilen (nog niet gepland), gaat het in werkelijkheid om het spectrum van 3,4 tot 3,8 MHz, dat verdeeld zouden kunnen worden in vier blokken van 100 MHz. Genoeg voor drie providers en nog één blok voor de particuliere sector, bijvoorbeeld voor industriecomplexen die hun eigen netwerk willen bouwen. Nederland veilt eerst de lagere frequenties: 700, 1.400 en 2.100 MHz. Die staat gepland voor eind 2019, begin 2020.
Smartphones met 5G

De eerste toestellen met een 5G-chip worden in het voorjaar van 2019 verwacht. Samsung vermoedelijk in maart, net als Huawei en OnePlus. Apple wacht vermoedelijk tot 2020 met de eerste 5G iPhone. De toestellen werken met de 3,5 GHz-frequentie; in Nederland heb je er voorlopig vermoedelijk weinig aan.
Straling op maat

De allerhoogste 5G-frequenties hebben een klein bereik. Om toch een grotere afstand te overbruggen, wordt de radiogolven in een geconcentreerde straal (beam) op de gebruiker gericht en volgen diens bewegingen. MIMO (multi-input, multi-output) is een methode om meerdere mobiele gebruikers een ander signaal voor te schotelen vanuit één zendpunt. Dat maakt doorgifte sneller en efficiënter. 4G-netwerken kunnen dat trucje ook, maar 5G kan het nog nauwkeuriger – kan bewegingen van gebruikers zowel horizontaal als verticaal volgen, en tot op zeer hoge snelheid (bijvoorbeeld in een trein die 500 km/uur rijdt).

Nog niet zelfstandig

Mobiele netwerken bestaan uit een draadloos deel (de radiotechniek), maar bij de zendmast gaat datacommunicatie meteen de grond in, naar het vaste netwerk. De eerste generatie 5G is ‘not standalone’ en maakt nog gebruik van bestaande 4G-computernetwerken. Dat beperkt de functionaliteit.
Intelligentie op het randje

Signalen van het ene naar het andere 5G-apparaat hoeven niet door een centraal netwerk te reizen. Het uitbreiden van de rekenkracht naar de rand van het netwerk is de basis van de grootste 5G-beloftes, maar vergt ook een enorme investering.
Ieder zijn eigen netwerk

Zowel het 5G-radioverkeer als het onderliggende netwerk kan opgedeeld worden in virtueel netwerken, toegesneden op specifieke toepassingen. Network slicing heet het. Denk aan industriële processen, de transportsector of videobewaking, elk met eigen eisen. Bijvoorbeeld: extreem snelle verbindingen, een hele hoge betrouwbaarheid of heel zuinig met energie.
Alle dingen een verbinding

Apparaten en machines die met elkaar praten vormen de basis van de smart city (sensoren in alle hoeken en gaten van de stad), smart industry (sensoren in het productieproces) en smart logistics (het traceren van massale vervoersbewegingen). 5G biedt in de toekomst een hogere dichtheid van apparaten per zendmast. Vooralsnog zijn bestaande technieken afdoende, zoals Narrowband-IOT (via 4G) en LoRa (voor sensoren die nu en dan wat data doorgeven).
Zij profiteren mee van 5G

5G helpt de wereld slim en efficiënt in te richten, zegt de telecomsector. Het is ook een manier waarop de telecombranche nieuwe diensten wil verkopen, belangrijk in een branche die onder druk staat. Er zijn meer industrieën die erop rekenen dat 5G geld oplevert en dus helpen ‘pushen’.

Radionetwerkleveranciers (Huawei, Ericsson, Nokia, ZTE, Samsung): Leveren radiosystemen en bijbehorende apparatuur, en verzorgen het onderhoud. Het Chinese Huawei groeide explosief ten koste van Ericsson en Nokia.

Smartphonefabrikanten (Samsung, Apple, Huawei, Xiaomi, Oppo): Een nieuwe 5G-chip geeft de telefoonmakers de mogelijkheid meer geld te vragen per toestel en zo de gemiddelde prijsdaling van smartphones te compenseren.

Chipfabrikanten en toeleveranciers (Qualcomm, Intel, Samsung, Hynix, ASML): Of het nou een telefoon, auto of sensor is: apparaten die verbonden worden met 5G, vergen nieuwe modemchips en computergeheugen. ASML, dat lithografiemachines maakt voor de chipindustrie, profiteert mee.

Datacentra en toeleveranciers (Dell, HPE, Cisco, Juniper, Intel): De verwerking van al die gegevens vergt veel meer rekenkracht. Niet alleen in grote datacentra, maar ook aan de rand van het netwerk, dichtbij de zendmasten.

Software-industrie en clouddiensten (Microsoft, IBM, Amazon, Google): De afhandeling van grote hoeveelheden data vergt nieuwe software die zijn intelligentie haalt uit automatische data-analyse. Zo voedt 5G de artificial intelligence-hype.

www.nrc.nl/nieuws/2018/12/12/dit-vera...
[verwijderd]
0
Als je dan alles leest is het niet onverstandig ASML in de gaten te houden de aankomende 2 a 4 jaar, en deze op een dip koers te kopen.
Doe ik tenminste:)
[verwijderd]
0
quote:

Pokkertje schreef op 7 januari 2019 21:03:

Wie weet,bij welke koers zou jij instappen dan?
Als je ASML bedoeld onder de 100 euro in ieder geval.
Maar moet me daar nog in verdiepen, ben er nog niet echt mee bezig geweest.
[verwijderd]
0
Chipfabrikanten en toeleveranciers (Qualcomm, Intel, Samsung, Hynix, ASML): Of het nou een telefoon, auto of sensor is: apparaten die verbonden worden met 5G, vergen nieuwe modemchips en computergeheugen. ASML, dat lithografiemachines maakt voor de chipindustrie, profiteert mee.

Bedoel met verdiepen, welke ik dan het aantrekkelijkst vind op een gegeven moment en verwacht wie grootste voetdruk zet.

Je zit met probleem pak consument het ook direct op of toch eerst de industrie, samen tegelijk zou natuurlijk ook kunnen.
Welk aandeel is dan het beste om in port te hebben.
[verwijderd]
0
Maar misschien dat andere forumleden, hier een betere kijk op hebben, dan lees ik graag mee:)
Kan je een mening vormen.
pieren
0
quote:

Wie weet ! schreef op 5 januari 2019 19:09:

[...]kpnqwest vergeet ik nooit, was op vakantie met mijn kinderen, in drie dagen 100.000 gld en nog niet met zoveel aandelen.
Maar ook beurs crash mee gemaakt na de bubble was minder leuk.

Ja, LCI met Sam Asseer was er op tijd uit, was een goede leerschool.
Enigste waar ik nooit ingestapt ben is World Online
Had toen prospectus gelezen, toen vertrouwde ik het al niet.
Mooi verhaal van kpnqwest zeg.

Ik was toen 19 en had het schrijven van puts ontdekt.

Ik heb toen op alle aandelen waar ik puts van kon vinden, die verkocht.

Dat kon toen nog zonder margin. Je raadt wel hoe dat is afgelopen...

Veel van geleerd, haha
[verwijderd]
0
quote:

pieren schreef op 7 januari 2019 21:46:

[...]

Mooi verhaal van kpnqwest zeg.

Ik was toen 19 en had het schrijven van puts ontdekt.

Ik heb toen op alle aandelen waar ik puts van kon vinden, die verkocht.

Dat kon toen nog zonder margin. Je raadt wel hoe dat is afgelopen...

Veel van geleerd, haha
Ja achter af kan je erom lachen, leergeld is nooit leuk:))
[verwijderd]
0
Zit ook veel te kijken naar game industrie (5G), als 1 sector veel profijt er van heeft is het deze.
En mensen die gamen, zijn ook bereid er voor te betalen.
Daar ontstaat dan ook een evolutie.
[verwijderd]
0
quote:

Peter2meter schreef op 7 januari 2019 21:52:

Altice bleef stabiel liggen vandaag, ook weleens prettig
Van 11 dec tot 19 december bleef hij ook aardig stabiel, daar is waarschijnlijk ook de verandering opgetreden.
Denk dat het mede komt omdat een CEO eigen aandelen in koopt.
pieren
0
quote:

Wie weet ! schreef op 7 januari 2019 21:50:

[...]Ja achter af kan je erom lachen, leergeld is nooit leuk:))

Nee dat was niet leuk. Veel geld verloren, dat ik niet eens had.
Heb toen zelfs nog een deal met de banken moeten maken om het terug te betalen.

Maar ok dan maar, als je eens failliet moet gaan dan maar als 19 jarige student...:)
[verwijderd]
0
quote:

pieren schreef op 7 januari 2019 22:28:

[...]

Nee dat was niet leuk. Veel geld verloren, dat ik niet eens had.
Heb toen zelfs nog een deal met de banken moeten maken om het terug te betalen.

Maar ok dan maar, als je eens failliet moet gaan dan maar als 19 jarige student...:)
Ja is niet leuk, ik ben altijd blij dat ik 50% afroom op de winst en naar spaarrekening stort, waar ik niet alla minuut bij kan(eerst dan overboeken, maar kan tegenwoordig ook al veel te snel).
En als de beurs dan instort weer in kan leggen.
Maar ik doe bewust niet in call en puts, wil de tijd hebben.
pieren
0
quote:

Wie weet ! schreef op 7 januari 2019 22:39:

[...]Ja is niet leuk, ik ben altijd blij dat ik 50% afroom op de winst en naar spaarrekening stort, waar ik niet alla minuut bij kan(eerst dan overboeken, maar kan tegenwoordig ook al veel te snel).
En als de beurs dan instort weer in kan leggen.
Maar ik doe bewust niet in call en puts, wil de tijd hebben.
Ik doe wel veel in calls en puts maar zorg ervoor dat ik nooit meer grote zeperds kan meemaken.

Heb jij nog wat geshopt gedurende de kerstdagen?

Er was wel wat gelegenheid bij bepaalde fondsen..

Aapl wellicht? (Ik heb ze niet, maar misschien heb jij ze gevolgd)
[verwijderd]
0
quote:

pieren schreef op 7 januari 2019 22:48:

[...]

Ik doe wel veel in calls en puts maar zorg ervoor dat ik nooit meer grote zeperds kan meemaken.

Heb jij nog wat geshopt gedurende de kerstdagen?

Er was wel wat gelegenheid bij bepaalde fondsen..

Aapl wellicht? (Ik heb ze niet, maar misschien heb jij ze gevolgd)
Nee, zit alleen in Altice, zit ff op de blaren, ben port voor de jongens aan het opbouwen, ben er ook 10 jaar uit geweest. en pas weer 1,5 jaar bezig.
Moet me draai nog vinden in wat ik wil, ging voor long, maar bevalt me niet zo, dus misschien toch wat actiever aankomend jaar.
[verwijderd]
0
Aapl, gaat waarschijnlijk de strijd verliezen, ik geloof meer in open source technologie.
Met smartphone ging het nog wel, maar met andere technologie is het niet veel.
Moet je nie lachen, heb gehoor apparaat sinds 3 weken met bluetooth , dus ik ben tech winkel binnen gestapt met smart tv's.
Enigste tv die verbinding bluetooth kon maken en ook de tv luidsprekers kon laten horen tegelijk was Samsung.
Dan kan iet kopen voor 200 euro(gesloten systeem), en kan mijn tv horen.
Kan ook een nieuwe samsung tv kopen kost me 300 euro meer, maar kunnen alle gehoor apparaten op in de toekomst , beslissing snel gemaakt.
Aapl is knap gesloten (closedsource), wat nu gebeurd is, er komt een hele generatie aan komt, die anders is.
Auto fabrikanten stappen op, en gaan over opensource (dag, tomtom).
Samsung dus ook steeds meer opensource.
Vroeger verdiende ze aan gesloten systemen, nu maak de consument de keus veel meer, kan ik met de aparatuur (smartphone enz)gewoon verbinden zonder extra kosten.
Als je Nokia bekijkt die bouwt in zijn smartphone gewoon een kale android van google, altijd de eerste updates, hoeft niks aangepast te worden.
Ik denk dat we hier naar toe gaan dat dit als standaard gaat gelden.
Wat vroeger Microsoft was voor comps (en XP voor defensie) is straks android voor 5G.

[verwijderd]
0
Orange: wij zetten consolidatieslag niet in
Door ANP PRODUCTIES

Updated 2 min geleden
8 min geleden in FINANCIEEL

PARIJS - De Franse telecomreus zal niet het voortouw nemen in een consolidatieslag in de Franse telecomwereld. Het bedrijf heeft geen plannen om een concurrent over te nemen, zegt topman Stéphane Richard tegen de Franse radiozender Radio Classique.

Dus??????????????????
die valt af
Bouygues gaat SFR overnemen dan toch???
Peter2meter
0
576 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 25 26 27 28 29 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
874,79  +8,28  +0,96%  18:05
 Germany40^ 18.169,20 +1,73%
 BEL 20 3.890,71 +0,71%
 Europe50^ 5.019,67 +1,68%
 US30^ 38.498,96 +0,65%
 Nasd100^ 17.480,92 +1,57%
 US500^ 5.070,70 +1,07%
 Japan225^ 37.926,21 +0,54%
 Gold spot 2.323,14 -0,18%
 EUR/USD 1,0704 +0,49%
 WTI 83,31 +1,54%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +26,32%
BAM +4,73%
PROSUS +3,52%
ASMI +3,14%
JUST EAT TAKE... +3,10%

Dalers

RANDSTAD NV -7,22%
Akzo Nobel -6,93%
FASTNED -4,65%
NSI -3,89%
ArcelorMittal -2,65%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront