Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Politiek en olieprijs

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jilles van den Beukel

Jilles van den Beukel is geofysicus en energie specialist bij HCSS (the Hague Centre for Strategic Studies). Sinds 2016 schrijft hij over de olie- en gasindustrie op zijn blog JillesonEnergy.

Meer over Jilles van den Beukel

Recente artikelen van Jilles van den Beukel

  1. jul '21 Vijf redenen voor de stijgende gasprijzen 8
  2. jun '21 Hoe lang gaat de rally in grondstoffen duren?
  3. apr '21 Een nieuwe wereld voor de oliemarkten 23

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. Noyby 10 december 2018 18:25
    Tsjonge, des te meer reden om af te kicken van die troep met Trump of Putin of Kroonprins moordenaar als leveranciers. Binnenkort allemaal nieuwe en ook beter betaalbare elektrische auto's op de markt. Volgens een grote Chinese producent van batterijen zullen in 2020 elektrische auto's al goedkoper worden dan benzine auto's. Kan niet wachten.
  2. forum rang 6 Ronald Engels 10 december 2018 21:03
    Jilles,

    Met dank voor goede complete uitleg en ben het met je eens over de olieprijs voor 2019. Grootste risico zijn inderdaad het Midden-Oosten en ondoordachtheid Trump en hardheadedness van Putin, ook t.o.v. Nordstream 2, die naar ik aanneem volledig zal doorgaan, LNG gas USA is inclusief transport voor Europa veel te duur en Europa blijft praktisch volledig afhankelijk van Gas en franse kern energie voor zijn energie voorziening, bovendie worden alle winters noordelijk halfrond de komende 20 jaar aanzienlijk kouder ook dit jaar 2018/2019 winter, dus longterm de komende 5 jaar langzaam maar zeker groeiende vraag olie en gas en dus langzaam stijgende olie en gas prijzen tot zeker eind 2023, daarna lets`s wait and see.

    Met dank, Long TOTAL, ENI, ROYAL DUTCH en heb zeer recent mijn olie en gas hoog dividend aandelen verdubbelt.

    M.v.g. Ronald Engels
  3. Dikke Durk 11 december 2018 11:21
    Weer een mooi en informatief stuk Jilles.

    quote:

    Noyby schreef op 10 december 2018 18:25:

    Tsjonge, des te meer reden om af te kicken van die troep met Trump of Putin of Kroonprins moordenaar als leveranciers. Binnenkort allemaal nieuwe en ook beter betaalbare elektrische auto's op de markt. Volgens een grote Chinese producent van batterijen zullen in 2020 elektrische auto's al goedkoper worden dan benzine auto's. Kan niet wachten.
    Een paar aandachtspunten:

    a. Op wat voor 'troep' gaan al die elektrische auto's dan rijden? Het gaat om veel energie daarvoor is het huidige aanbod uit zonne- en windenergie voor nog geen 1% toereikend, wat overblijft is dus de volgende troep: steenkool, kernenergie, en toch ook olie.

    b. Poetin heeft meer critici en andere potentiële vijanden (inclusief die in het buitenland zaten) laten vermoorden dan MBS. Daarbij zijn ook nogal eens wat onschuldige slachtoffers gevallen. Er zijn zelfs passagiersvliegtuigen uit de lucht geknald! Het Westen gaat echter niet te veel in op de (terechte) beschuldigingen gericht aan MBS en Poetin. We kunnen ook niet anders: het zijn staatshoofden en we hebben ze helaas nodig. MBS krijgt wat meer aandacht, maar dat komt door Erdogan. omdat Poetin een grote vriend is van boef Erdogan hoor je die niet over hem.

    c. Die Chinese batterijen zijn nog niet bepaald schoon.. Ik hoop dat dit verbeterd in de nabije toekomst.
  4. barondehuile 11 december 2018 11:47
    quote:

    Noyby schreef op 10 december 2018 18:25:

    Tsjonge, des te meer reden om af te kicken van die troep met Trump of Putin of Kroonprins moordenaar als leveranciers. Binnenkort allemaal nieuwe en ook beter betaalbare elektrische auto's op de markt. Volgens een grote Chinese producent van batterijen zullen in 2020 elektrische auto's al goedkoper worden dan benzine auto's. Kan niet wachten.
    En waar dacht je dat al die elektriciteit vandaan gaat komen, slimmerik? Zeker van de zon!
  5. Ruud, Frankrijk 11 december 2018 12:38
    Bedankt Jilles,

    voor het hele stuk, maar vooral voor jouw typering van POTUS: "Trumps tweets geven een beeld van een onzekere en rancuneuze man die er waarde aan hecht om gezien te worden als een sterke leider. Zijn rol als architect van de recente val van de olieprijzen doet hem goed."
    Heel verstandig opgemerkt en goed verwoord en dat voor een olieman :-)
  6. forum rang 5 theo1 17 december 2018 17:01
    Zou het niet zo kunnen zijn dat een motief voor Trump om de olieprijs laag te houden is de Arabieren kort te houden? Ik merk weinig sympathie bij Trump voor Arabische leiders en hun zwakke punt is hun totale afhankelijkheid van olie. Een lage olieprijs is misschien niet optimaal voor de VS, maar desastreus voor landen die niks anders produceren dan olie. Houdt ze onder druk om zich voorlopig koest te houden qua terrorisme-financiering en al. De huidige aanslagen zijn ook vooral doorgedraaide eenlingen, geen georganiseerde operaties. Dat het electoraal ook lekker ligt in de VS is mooi meegenomen.

    En ja, Trump flirt wel wat met MBS, maar dat is alleen maar omdat die een hoop wapens koopt in de VS. Volgens mij heeft Trump veel meer warme gevoelens voor MBS zijn poen dan voor MBS zelf.

    En zou dat staakt het vuren in Jemen niet ineens kunnen komen omdat MBS eens een punt wil zetten onder dat geldvretende fiasco, zonder al te veel af te gaan?
  7. forum rang 5 theo1 18 december 2018 13:45
    Ik denk trouwens dat Trump stelselmatig onderschat wordt. Het is een klassieke denkfout om mensen die je onsympathiek vindt en waar je het niet mee eens bent, dom te vinden.

    Toen Trump kandidaat-kandidaat was, was Jeb Bush de gedoodverfde Republikeinse kandidaat. Toen Bush het verknoeide, werd dat Ted Cruz. Trump was een outsider, die bijna iedereen kansloos achtte. Toch werd het Trump.

    Toen was hij kandidaat tegen Hillary Clinton. Iedereen, zeker ook Hillary zelf, ging ervan uit dat Hillary hem plat zou gaan walsen. Het enige dat ze hoefde te doen was geen grote blunders maken. Ze was zowat zeker van de stemmen van de Oostkust, de Westkust, de zwarten, de vrouwen en de jongeren. Toch werd het Trump. En toen hij president was, dacht het Republikeinse establishment, en dat zijn geen sukkels, hem wel als zetbaas te kunnen gebruiken. Dus niet. De Breitbart-ideologen dachten hetzelfde. Die staan ook op straat. Dat alles is nogal een prestatie.

    Dat bereik je niet door alleen maar een miezerig, rancuneus mannetje te zijn. We hebben in dit land ook wel een paar miezerige, rancuneuze mannetjes in de politiek, maar die worden niet premier. Lang niet.

    Volgens mij weet Trump heel erg goed wat zijn electoraat wil en weet hij daar heel sluw op in te spelen. En hij laat zich niet vangen in politieke spelletjes. Dat is zonder meer knap en als je dat kan, ben je geen domme jongen. Hij heeft Canada en Mexico gedwongen tot een verdrag dat gunstiger is voor de VS. Obama heeft dat niet eens geprobeerd, bang dat hij niet aardig gevonden zou worden. Nu pakt hij de Chinezen aan. Het is nog onduidelijk hoe dat gaat aflopen, maar hij spreekt een taal die de Chinezen verstaan en het mes ligt op tafel. En je kan lacherig doen over dat handje van Kim Jong Un, maar dat is meer dan al die andere presidenten hebben bereikt.

    Zijn methode is eigenlijk best simpel: hij zet hoog in, vliegt er met gestrekt been op af en is niet bang om onaardig gevonden te worden. En dan krijgt hij een betere deal dan hij had. Niet alles wat hij eiste, maar dat is onderhandelen. Ted Roosevelt zei "speak softly but carry a big stick". Trump schreeuwt hard en zwaait tegelijk met zijn grote stok. Het is niet zoals het heurt in de diplomatie, maar het werkt wel.

    Ook ik vind Trump een hufter en ik ben het ook in lang niet alles met hem eens. En ik geloof zonder meer dat hij hartstikke schuldig is wat betreft die Russen (en volgens mij heeft Poetin hem ook onderschat). Maar ik denk dat het een hele grote fout is om hem alleen maar als chaotisch, rancuneus en dom te zien.
  8. forum rang 6 gbakl 23 december 2018 13:51
    niet alleen chaotisch, rancuneus en vaak dom is deze narcistische malafide
    bedrijfsleider, maar ook gewetenloos en helaas erg sluw en streetwise.
    een echte straatvechter dus die alles wegvaagt wat hem niet zint en dat
    is nogal wat.
    onvoorstelbaar dat het democratische besef wordt weggevaagd in een natie
    die ooit model stond voor het begrip democratie ende roeptoeters die het wel grappig vinden deze herdefiniering van een democratie wens ik nog een paar jaar veel plezier met deze onbenul.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links