Nyrstar « Terug naar discussie overzicht

Nyrstar 2018

3.660 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 ... 179 180 181 182 183 » | Laatste
Blackadder19
1
Heeft zwaar verlies inderdaad maar zal wel weten wat hij doet hoop ik
Ik hoop op een redelijke schikking met de obligatiehouders
JdeFL
1
Ik denk altijd dat als je in staat bent om een zinkprijs, $ of welke munt ook vast te klikken, je dan ook wel in staat bent om verliezen op een grote aandelenportefeuille af te dekken. Hij zit tegenwoordig meer met bankiers/financiers aan tafel dan met smelters of mineurs. Dus denk ik niet dat er verlies is. Voor de kleine man is dat helaas niet mogelijk. De Optiebeurs wordt soms geopperd, maar dat is ontzettend duur.
Alias321
0
ja,Blackadder19,Rode weet zeker wat hij doet,dat zie je aan de algemene produktieverhogingen.Wat hij niet zag aankomen was het vernietigend rapport van ABN AMRO,+ de navolgingen die de koers hebben laten imploderen,was dit niet gebeurt dan was een kapitaalverhoging een normale volgende zet,met een aanvaardbare verwatering voor de aandeelhouders.Nu ze het geweer van schouder moeten veranderen verwijs ik naar het artikel geschreven door ,Den Blinker,enkele pagina terug,die een realistisch beeld schetst hoe de logische vogende stap eruit zou kunnen zien.
DeZwarteRidder
0
Verwateren of verzuipen

Ruim 900 kilometer ten noorden van het Damrak is een fonds bezig met een financiële metamorfose van Pharmingesque omvang. Oceanteam, een offshorebedrijf dat genoteerd staat op de beurs van Oslo maar een Nederlandse leiding heeft, kende een bijna-doodervaring en is toen aandelen gaan uitgegeven.
Kolossaal veel aandelen.

Waarmee de parallel met Pharming is gelegd. Het bedrijf dat medicijnen maakt uit genetisch gemodificeerd konijnenmelk was jarenlang structureel verlieslatend. De beurs was zijn pinautomaat, want geen bank leende Pharming nog wat. De keuze was simpel: verwateren of verzuipen. In 1998 ging Pharming naar de beurs met 4,1 miljoen aandelen. Zes jaar geleden waren dat er meer dan een miljard. In veertien jaar was het aantal aandelen met een factor 250 toegenomen.

Hoe verwatering werkt? Neem het hypothetische geval dat Pharming €1 mln dividend uitkeert. Op 4,1 mln stukken, is dat ruim €0,24 per aandeel. Met een miljard aandelen, is dat 0,1 eurocent per aandeel.

Op een kleine twee uur vliegen van Amsterdam speelt iets soortgelijks. Ook Oceanteam, dat enkele grote schepen heeft voor de offshore industrie, kwam in geldnood. Het was crisis in de offshore en afgelopen voorjaar is de top van het bedrijf vervangen. Er kwam een debt-for-equity swap.

Dus: schuldeisers hebben hun vordering op het bedrijf omgezet in een belang in Oceanteam. Een partij die eerst geld tegoed had van het offshorebedrijf, kon fluiten naar die claim, maar kreeg wel aandelen in het bedrijf - en daarmee ook 'opwaarts potentieel'. Koerswinst, dividend: aandelenbeleggen is anders dan investeren in obligaties.

Begin dit jaar waren er 80 miljoen aandelen Oceanteam. Het bedrijf gaf dit voorjaar 620 miljoen aandelen uit van elk $0,10, om een obligatie van $62 mln af te betalen: debt-for-equity. Zo stonden er ineens 700 miljoen aandelen uit. Een maand geleden werd nog eens 50 miljoen aandelen uitgegeven om de resterende lening van $5 mln af te lossen.

Dus staan er nu 750 miljoen aandelen uit. Het zittende management heeft zichzelf het recht voorbehouden om nog meer emissies te doen. De schuld van Oceanteam is fors verlaagd. Het bedrijf meldde begin deze week optimistisch dat 'de weg is vrijgemaakt voor de toekomst'.

Koers dit jaar: -75%. Omgerekend is de koers zo'n €0,03.
Zo'n oplawaai komen trouwe aandeelhouders nooit meer te boven. Hun belang werd kleiner en dus minder waard. Winsten die mogelijk in de toekomst worden behaald, moeten ze delen met nieuwe aandeelhouders: hun oorspronkelijke belang is teruggevallen tot krap 10% van de uitstaande aandelen.
Maar zij weten ook: het was verwateren of verzuipen.

Reageren? Bartjens@fd.nl
[verwijderd]
1
Goeienavond 'Zwarte Ridder',

Met aandacht uw artikel gelezen en als aandeelhouder van Nyrstar zou men er inderdaad koude rillingen bij krijgen.
Maar ik kan ook andere voorbeelden geven:
- AB Inbev heeft +/-100 miljard schulden. Ze hebben nu aangekondigd dat ze van plan zijn die schulden met 1 miljard per jaar te zullen aflossen. Het zal dus 100 jaar duren vooraleer hun schuld afgelost is en toch hebben ze (voor zover ik weet) geen enkel probleem om die schulden te herfinancieren.
- Tijdens de financiële crisis van 2008 geraakten een hoop banken (om niet te zeggen de meesten) in grote liquiditeitsproblemen en moesten ze gered worden door Vadertje Staat. De meesten onder hen zijn 10 jaar later opnieuw springlevend, hebben Vadertje Staat (met een serieuze interest) terugbetaald en zijn florissanter dan ooit.

Ik wil gewoon zeggen: het gaat niet alleen om het (actuele) financiële plaatje, maar om de globale visie en mogelijkheden in de toekomst.
Ik ken Oceanteam onvoldoende om te weten waar hun (financiële) problemen liggen of vandaan komen en waar hu toekomstige groei ligt, maar bij Nyrstar is het allemaal nogal duidelijk:
- Een groot deel van de schulden zijn historisch door de (te dure) aankoop van onrendabele mijnen. Ondertussen hebben ze het 'bloeden' gestopt en worden de resterende mijnen een bron van inkomsten.
- De rest van de schulden komen van de herontwikkeling van Port Pirie tot multi-metaal smelter. Dit kan echter niet zuiver als een schuld beschouwd worden, maar is in werkelijkheid een investering om (belangrijke) toekomstige winsten te genereren. In de boeken staat het natuurlijk als een schuld genoteerd.
- Nyrstar is (op termijn) serieus levensvatbaar en Trafigura (die dat weet) is nu in feite de rol aan het spelen die Vadertje Staat speelde bij de banken in 2008: het liquiditeitsprobleem oplossen en de firma door deze 'woelige wateren' (om een Nederlandse term te gebruiken) te loodsen. Ze doen dit natuurlijk niet voor de schone ogen van Nyrstar, maar omdat ze WETEN dat dit een toekomstig goudhaantje is.

Ik blijf nog altijd bij mijn analyse en ik zie de boel helemaal niet 'in elkaar donderen'.
De actuele koers heeft trouwens in feite geen enkele waarde voor Nyrstar noch Trafigura, want ongeacht de koersschommelingen komt er voor het kapitaal van Nyrstar zelf geen Euro bij of gaat er een Euro af.

De eerste 'momenten van waarheid' zullen nu de jaarcijfers 2018 zijn én de cijfers van het eerste kwartaal van 2019. En dan zullen we wel zien hoe de eerstvolgende horde van de 340 miljoen in september 2019 kan of zal genomen worden.

Als Trafigura en Nyrstar mijn artikel gelezen hebben, dan hebben ze toch al een paar ideeën over hoe ze zelfs eventuele tegenvallende resultaten toch kunnen opvangen.
Ik zie het echt wel zitten.

Alle commentaren hartelijk welkom,
Den Blinker

JdeFL
0
Waarom inbev met Nyrstar vergelijken. Inbev is zeer winstgevend, echt waar, en Nyrstar is structureel verlieslatend.
En bij de banken kijk je ook maar in één richting. Dexia bvb. kreeg een reverse split van 1/1000. Deutsche en Commerzbank zijn er nog altijd niet. Om maar enkele te noemen.
@ De Zwarte Ridder.
In België noteert Hamon, zowat zelfde verhaal, schuldherschikking + kapitaalsverhoging aan 0.50€ , aantal aandelen 'slechts' maal 5, wel ze staan nu op een zwakke dag aan 33 cent. De weg omhoog kan erg lang zijn.
P.S. Mijn persoonlijk koersdoel voor Nyrstar zit nog altijd in de buurt van 20 cent.
JdeFL
0
Ach, 'k zal het hier ook plaatsen, zij het dat het nog weinig belang heeft. Wel Nyrstar en Hamon in hetzelfde artikeltje....
(ABM FN) Exmar en beursnieuweling Shurgard worden opgenomen in de Bel Mid, terwijl Nyrstar, Oxurion en Van de Velde juist hun plek op de tweede lijn verliezen. Dit bleek woensdagavond uit de kwartaalherziening van beursbedrijf Euronext.
De samenstelling van Bel20 index blijft ongewijzigd en de Bel Small ziet naast Nyrstar, Oxurion en Van de Velde ook FNG toetreden. Hamon valt uit de index voor kleinere aandelen.
De wijzigingen gaan in per 24 december.
brillant
0
Aan de pseudo analisten hier die denken alle wijsheid in pacht te hebben,lees en overdenk het volgende eens! Started buying Disney when it was taking a beating, bought all I could, sold and made a small fortune. Started Buying General Dynamic’s, held for 35 years sold made a fortune. Bought Home Depot in the $20 range when the analyst where beating it up, sold in the spring 2018 and made a fortune!
Alias321
0
Geen enkel bedrijf is te vergelijken met een ander en dan al zeker niet in een andere branche,vanwaar al die nutteloze connecties?
Alias321
0
Ab inbev of Nyrstar,twee wereld spelers in hun branche,kga voor nyrstar.terwijl AB INBEV meer een matuur bedrijf aan het worden is(globaal minder bierverbruik,engeduchte concurentie) is Nyrstar de Chinese concurrentie gestaag uit het wiel aan het rijden,te zwaar vervuilende fabrieken moeten in china continue worden stilgelegd,terwijl Nyrstar gans zijn productieproces heeft opgedreven,en gemoderniseerd,op termijn werpt dit zeker zijn vruchten af
Blackadder19
0
ericdenoorman
0
De beurzen kleuren weer donkerrood. Ik zie niet in hoe NYR zonder echt positief nieuws in zo een slecht beursklimaat zou stijgen. Ik zie dan ook NYR langzaam verder afbrokkelen tot aan de steun van 0,37€. NYR moet minstens over 2019 een EBITDA realiseren van 350 milj €. Dan pas kan er begonnen worden met een echte schuldafbouw en kan er sprake zijn van een heropleving van de koers. De volgende kwartaalcijfers en vooral de outlook voor 2019 moeten meer duidelijkheid brengen.
JdeFL
0
350 is krap. Capex 2018 220-240M (dixit Nyr), 2019 zou dat rond de 200M zijn.
Maar rente: 2017 H1: 71M, voll. 2017: 147M (+/- in lijn), 2018 H1 slechts 65M (mooi), maar voor voll. 2018 (dixit Nyr): 145M, en denk dat gezien de recente extra kredieten het meer zal zijn.
Dus 350 is iets te krap. Weet niet welk het laatste cijfer is dat naar voorgeschoven wordt, mijn tabelletje zegt nog 355M voor 2019, maar er zijn recentere cijfers (heb enkel een - x% gezien, maar niet vanuit welk cijfer vertrokken werd).
Blackadder19
0
Als je de kranten en de analisten mag geloven is het game over.
Als je Nyrstar gelooft draait Port Pirie zonder noemenswaardige problemen.

Dat de ontevredenheid bij de vakbonden en het personeel groot is, is alleszins een zeer slechte zaak
Blackadder19
0
- Prestaties Balen / Overpelt oktober 2018:
-Produktie Balp +407 T hoger dan budget.
-Kathodeproduktie +317 T hoger dan budget.
-Casting -2506T lager dan budget. Vooral te wijten aan te weinig aanvoer kathodes.
-Washed oxides -984 T lager dan budget. Problemen met de chloor lozing.
-Voor de maand november is er 24810 T gebudgetteerd voor de smelterij.

8-Varia: Port Pirie: Alles verloopt goed, de verwachting is om in 2019 op 75% van de volle capaciteit te draaien.

abvv-nyrstar-overpelt.blogspot.com/2018/

ericdenoorman
0
De koers van NYR daalt weer met 5%. Zoals ik vorige week schreef: er is geen enkele steun meer tussen 0,63€ en 0,37€. Ik heb het in verleden meermaals meegemaakt. Als de koers van een aandeel fors daalt zonder aanwijsbare reden, bleek achteraf dat een geplande kapitaalsverhoging de oorzaak van de daling was. Ik sluit niet uit dat deze er komt en het zal met een grote discount moeten zijn om de bestaande aandeelhouders te overtuigen om deel te nemen en opnieuw vers kapitaal op tafel te leggen. Insiders weten natuurlijk wat er gaat gebeuren. De shorters lijken niet van plan om zelfs aan deze lage koersen hun posities te sluiten, zelfs al zitten ze met enorme winsten. Deze hopen natuurlijk dat ze hun shortposities nooit zullen moeten sluiten zoals bij Royal Imtech.
JdeFL
0
Aan 0.6€ heb je een totale beurskapitalisatie van 60M. Alleen al aan rentebetalingen gaat er dit jaar min. 150M buiten. Met wat voor soort kv wil je dit rechttrekken? M.i. gaat dat niet, omdat het opgehaalde bedrag geen perspectief op een goede belegging biedt. Wat als 2019 weer niet de beloofde stijging van de verwerkingslonen geeft, of stijging van de zinkprijs, of nog een tegenslag? Dan was dit kv'tje weer voor niets.
DeZwarteRidder
0
quote:

ericdenoorman schreef op 17 december 2018 09:48:

De koers van NYR daalt weer met 5%. Zoals ik vorige week schreef: er is geen enkele steun meer tussen 0,63€ en 0,37€. Ik heb het in verleden meermaals meegemaakt. Als de koers van een aandeel fors daalt zonder aanwijsbare reden, bleek achteraf dat een geplande kapitaalsverhoging de oorzaak van de daling was. Ik sluit niet uit dat deze er komt en het zal met een grote discount moeten zijn om de bestaande aandeelhouders te overtuigen om deel te nemen en opnieuw vers kapitaal op tafel te leggen. Insiders weten natuurlijk wat er gaat gebeuren. De shorters lijken niet van plan om zelfs aan deze lage koersen hun posities te sluiten, zelfs al zitten ze met enorme winsten. Deze hopen natuurlijk dat ze hun shortposities nooit zullen moeten sluiten zoals bij Royal Imtech.
Er komt geen gewone aandelenemissie, want die is zinloos en zou mislukken.

De koers voorspelt wel een omwisseling van obligaties in aandelen.
3.660 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 ... 179 180 181 182 183 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 23 apr 2024 13:59
Koers 0,076
Verschil +0,005 (+7,69%)
Hoog 0,076
Laag 0,070
Volume 17.374
Volume gemiddeld 57.512
Volume gisteren 84.879

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront