Galapagos « Terug naar discussie overzicht

Draadje OT, bijzaken & geleuter in de marge!

3.327 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 ... 163 164 165 166 167 » | Laatste
voda
0
Takeda mag Shire overnemen, maar vooral de banken profiteren

Joran-Lars8 uur geleden

Een overname in farmaceutenland die niet alleen beladen was bij de betrokkenen maar ook nogal wat met zich meebrengt: de overname van Shire door Takeda mag doorgaan. Pillenproducent Takeda moest eerst door de antitrust-hoepeltjes springen om oneerlijke concurrentie en monopolie te voorkomen, vervolgens wilden de aandeelhouders van Takeda ’t nog eens goed bekijken. De kogel is echter door de kerk: 90% van de aandeelhouders stemden in.

‘Beladen’ is nog een understatement voor de overname. Shire en Takeda wilden samen het bed wel in, maar de familie die ooit aan het roer stond van de Japanse firma was actief tegenstander van het huwelijk.

“We zijn absoluut tegen [de overname], de financiële risico’s zijn te groot en de verwachte voordelen nogal beperkt” – Kazuhisa Takeda, voormalig eindbaas Takeda

De visie van de Takeda-dynastie is niet geheel ongefundeerd; de koers van het bedrijf daalde met 25% sinds de bekendmaking van de deal. Naast de verschillen in visie op de markt van Shire en Takeda speelt er namelijk nog iets anders mee: de enorme schuldenberg die Takeda nodig heeft om de overname überhaupt te financieren.

De vastgestelde overnameprijs bedraagt 59 miljard dollar; een prijs die ondersteund wordt door een banklening van 30,9 miljard dollar, gecombineerd met een emissie. Takeda kan het bedrijf absoluut niet betalen, wat de situatie ietwat ongemakkelijk maakt. De baas van Takeda, Christophe Weber, maakt zich echter geen zorgen. Hij is van plan zo’n 10 miljard dollar aan ‘non-core assets’ te gaan verpatsen en gaat bezuinigen op de kosten van het bedrijf. Vanaf 2022 zal dit het bedrijf zo’n 1,4 miljard dollar per jaar moeten gaan besparen. Takeda lijkt echter te vergeten dat dit een risicovolle strategie is.

Ruconest
Ergens doet de deal denken aan het trucje van Valeant in 2016, toen zij de rechten van Ruconest in de US of A verkochten aan de ontwikkelaar van het medicijn, Pharming. Dit om een gigantische schuldenberg af te lossen, die Valeant had opgelopen door overnames en onderzoek en ontwikkeling van medicijnen. Valeant is overigens nog steeds niet schuldenvrij, ook al heeft het bedrijf wel verschillende pogingen gedaan af te lossen.

Takeda heeft op zich geen slechte schuldenpositie, maar met de 30 miljard dollar tellende lening is het de vraag of ze er wel op vooruit gaan. Pharming zou er wel eens goed van kunnen profiteren, wanneer Shire kopje onder gaat op de HAE markt. Momenteel concurreren Shire en Pharming op de Amerikaanse markt voor HAE met Ruconest van Pharming en Lanadelumab van Shire.

De Shire-Takeda fusie zal overduidelijk de boeken in gaan, maar of het een groot succes zal worden is de vraag. Amerikaanse firma’s die in Japan begonnen te shoppen, en vice versa, hebben vaker de deksel op de neus gekregen wat betreft waarderingen en verwachte groei, om Toshiba maar even als voorbeeld aan te halen.

Afbeelding: Takeda Corporation

degeldpers.nl/2018/12/05/takeda-mag-s...
voda
1
Een medicijn 80% goedkoper? Hoe kan dat?

De prijs van het best verkochte medicijn in Nederland, het reumamiddel Humira, is in één klap met tachtig procent gedaald, meldde het FD eerder deze week. 'Dat is natuurlijk heel mooi nieuws', aldus minister Bruno Bruins voor Medische Zorg. Maar tachtig procent goedkoper is wel heel veel goedkoper. Zo'n prijsdaling roept ook vragen op.

Als Humira zoveel in prijs daalt, was het medicijn dan voorheen veel te duur?
Veel commentatoren uit de wereld van ziekenhuizen, verzekeraars en overheidsinstanties vinden van wel. Zij noemen de oude prijs voor Humira 'exorbitant'. Het Amerikaanse bedrijf AbbVie is uitermate winstgevend. De winst over de eerste negen maanden van dit jaar bedroeg $7,5 mrd op een omzet van $24,4 mrd. Voor Humira kon producent AbbVie in Nederland €14.000 per patiënt per jaar in rekening brengen.

Lees ook
AbbVie stunt met prijs van Humira

Fabrikanten van geneesmiddelen vinden de ophef over de hoge prijzen van medicijnen vaak misplaatst, juist omdat die prijzen na een aantal jaren sterk dalen. De prijsdaling van Humira toont volgens hen aan dat het huidige systeem werkt. Dat wil zeggen: het systeem waarbij bedrijven een aantal jaren een monopolie hebben om de hoge ontwikkelingskosten van nieuwe medicijnen terug te verdienen. Na het verlopen van de patentperiode kan de concurrentie zijn werk doen.

Een van de verklaringen voor het succes van Humira of adalimumab is overigens dat de ontstekingsremmer niet alleen wordt gebruikt door patiënten met chronische reuma maar ook door patiënten met andere ontstekingsziekten, zoals de ziekte van Crohn.

Is een prijsdaling van tachtig procent gangbaar voor een middel dat zijn patent verliest?

Geneesmiddelen zijn in het verleden wel negentig procent of meer in prijs gedaald, nadat de originele fabrikant het alleenrecht verloor. Toch is de prijsdaling van tachtig procent boven verwachting, zo erkent ook minister Bruins in zijn reactie. Deskundigen hadden een minder ingrijpende prijsverlaging verwacht omdat Humira een biologisch en geen chemisch medicijn is. Biologische medicijnen zijn veel moeilijker te produceren en lastiger na te maken, waardoor nieuwe aanbieders nog altijd aanzienlijke kosten moeten maken.

500
De branchevereniging van farmabedrijven schat dat het verlopen van patenten tot en met 2021 een besparing van circa €500 mln gaat opleveren.

De prijsdaling lijkt in dit geval zo hoog uit te vallen, doordat veel grote farmabedrijven wel brood zagen in een eigen versie van het best verkochte medicijn ter wereld. De concurrentie is dus groot. Alleen al in Nederland hebben zich vier nieuwe aanbieders gemeld. Wereldwijd gaat het om zeker zes bedrijven die een Humira-variant introduceren.

De prijsdaling levert de Nederlandse zorg een meevaller van mogelijk €180 mln op. Zit er nog meer in het vat?

Zeker wel. De branchevereniging VIG van farmabedrijven in Nederland schat dat het verlopen van patenten tot en met 2021 een besparing van circa €500 mln gaat opleveren. Dat is een substantieel bedrag op de totale uitgaven aan geneesmiddelen van momenteel ruim €5 mrd per jaar.

24,4
AbbVie boekte over de eerste negen maanden van het jaar een winst van $7,5 mrd op een omzet van $24,4 mrd
Tegelijkertijd is de klapper met Humira uitzonderlijk groot, door het simpele feit dat dit reumamedicijn met een omzet van €230 mln in Nederland veruit het duurste geneesmiddel was. Andere medicijnen in de top-tien van best-verkochte geneesmiddelen zitten allemaal op een omzet onder de €100 mln. Daar is dus minder te halen. Bovendien zijn drie van die middelen al uit patent, overigens alle drie ook ontstekingsremmers. Bij deze medicijnen is geen grote prijsverlaging meer te verwachten.

Is de prijsverlaging duurzaam?
Dat is nog maar de vraag. Artsen, verzekeraars en patiëntenverenigingen waarschuwen dat AbbVie met zijn ingrijpende prijsverlaging mogelijk de nieuwe concurrenten uit de markt wil drukken. Het bedrijf zou dan de prijzen later weer kunnen verhogen. Een andere risico is dat zich productieproblemen gaan voordoen, waarna AbbVie voorrang zou kunnen verlenen aan de veel lucratievere Amerikaanse markt.

Lees ook
Strijd om Humira

Er is nog een andere reden waarom minister Bruins en de verzekeraars zich niet te vroeg rijk moeten rekenen. En dat is dat er een hele nieuwe klasse van reumamiddelen aankomt en deels al is, de zogenoemde JAK-inhibitors, in de vorm van pillen. Die kunnen het leven van reumapatiënten verder verbeteren. Twee middelen zijn al op de markt. Deze medicijnen kosten ongeveer €12.000 per patiënt per jaar - bijna evenveel als oude prijs van Humira.

Thieu Vaessen

fd.nl/ondernemen/1281190/een-medicijn...
voda
0
Update: gunstige uitkomsten voor Pharming met Ruconest

(ABM FN-Dow Jones)Pharming heeft gunstige conclusie bekend gemaakt met een vergelijkende studie met Ruconest en andere therapieën tegen acute erfelijk angio-oedeem-aanvallen. Dit maakte het biotechbedrijf vrijdag voorbeurs bekend.

Het belangrijkste resultaat van de studie, die in Berlijn door het Charité Universitätsmedizin werd uitgevoerd, was dat de behandeling met recombinante therapie Ruconest en met plasma-afgeleide C1-middelen significant minder herdosering vereist dan icatibant, om acute aanvallen van erfelijk angio-oedeem te stoppen, aldus Pharming.

In de studie toonde Ruconest 100 procent werkzaamheid met de eerste -juiste- dosering. In twee gevallen werd aanvullende therapie toegepast vanwege initiële onderdosering van de eerste behandeling. Cinryze en Berinert lieten ook goede resultaten zien.

Het belangrijkste verschil werd volgens Pharming echter aangetoond bij patiënten die Firazyr als hun initiële therapie hadden gekozen. Deze patiënten registreerden meer herdoseringen dan uit gecontroleerde klinische studies naar voren is gekomen.

In een toelichting wees CEO Sijmen de Vries van Pharming vooral op het veel gunstigere kostenplaatje van Ruconest ten opzichte van Firazyr. Doordat hier veel meer behandelingen nodig zijn, en die per stuk 11.000 tot 12.000 dollar kosten, is Ruconest "significant goedkoper", aldus De Vries.

Het onderzoek in Berlijn is niet door Pharming gefinancierd, zei de CEO nog.

Het aandeel Pharming steeg vrijdag meer dan vier procent naar 0,79 euro.

Update: om toelichting CEO en koersreactie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
1
Roche Pharmaceuticals benoemt nieuwe ceo

Het Zwitserse farmaconcern Roche heeft Bill Anderson benoemd tot hoofd van zijn farmaceutische tak. Hij zal per 1 januari 2019 aantreden. Tot zijn benoeming leidde Anderson het biotechnologiebedrijf Genentech, een dochteronderneming van Roche. De benoeming volgt op het vertrek van Daniel O'Day die zijn functie als ceo van Roche Pharmaceuticals inruilde voor een toppositie bij het Amerikaanse Gilead.

Bill Anderson stapt over van Genentech naar moederbedrijf Roche.Foto: Reuters
De wisseling van de wacht komt in een periode waarin Roche voor de nodige uitdagingen staat. In de komende tijd komen er voor het eerst goedkopere varianten van zijn bestverkopende medicijnen — Herceptin, Rituxan en Avastin — op de markt.

Patent verloopt
Daarnaast verloopt deze maand een lucratief patent voor een belangrijk onderdeel van de productie van bepaalde medicijnen waar het bedrijf honderden miljoenen Zwitserse frank per jaar aan overhield. Zo leverde het Cabilly-patent — dat wordt gebruikt in een aantal van de meestverkochte medicijnen ter wereld — Roche in 2017 834 mln Zwitserse frank (€766 mln) aan royalty's op.

Aan Anderson dus de taak om nieuwe medicijnen van de farmaceut winstgevend te maken. Een aantal van deze medicijnen zoals Ocrevus, tegen multiple sclerose, en Perjeta, tegen borstkanker, zijn ontwikkeld door Genentech.

fd.nl/ondernemen/1281530/roche-pharma...
[verwijderd]
1
ProQR Announces Strategic Changes to the Management Team and Key New Hires
13 December 2018 at 7:00 AM EST
LEIDEN, Netherlands & CAMBRIDGE, Mass., Dec. 13, 2018 (GLOBE NEWSWIRE) -- ProQR Therapeutics N.V. (Nasdaq: PRQR) (the “Company”), a company dedicated to changing lives through the creation of transformative RNA medicines for the treatment of severe genetic rare diseases, today announced changes to its management team and key hires:

Aniz Girach, MD, is joining ProQR in the role of Chief Medical Officer
Tiffany Burt is joining the Company in the role of Vice president, Head of Commercial
Lisa Hayes is joining the Company in the role of Vice President of Investor Relations and Corporate Communications
Smital Shah is promoted to Chief Business and Financial Officer
René Beukema will retire at year-end 2018 as Chief Corporate Development Officer & General Counsel and management board member
Robert Cornelisse, Chief People and Organization will also retire at year-end 2018
“We are excited to announce several changes to our team, setting up our company for its next phase. With the addition of Aniz’s decades of experience in ophthalmology I’m confident we can accelerate our pipeline for patients with inherited retinal disease, in LCA10, Usher syndrome and beyond,” said Daniel A. de Boer, chief executive officer of ProQR. “As we are moving into late stage development we are pleased with Tiffany joining our team to initiate the preparations for the potential launch of our first product.”

“I am grateful to René and Robert for their important contributions to establishing, building and growing our company over the last five years,” continued Daniel.

Aniz Girach, MD – Chief Medical Officer

Aniz Girach, MD, is joining ProQR as Chief Medical Officer and will be reporting to David Rodman, MD, Executive Vice President of R&D. Aniz is an experienced ophthalmologist and has over 20 years of experience in the biotech industry focusing on retinal diseases. He has been involved with the development and approval of four drugs Jetrea (ocriplasmin) being the latest one. Most recently, Aniz worked as the Chief Medical Officer for Nightstar Therapeutics where he oversaw the development of gene therapies for inherited retinal disorders. Previously, he was the Global Head of Ophthalmology at Thrombogenics (now Oxurion), VP of International Clinical Development at Alcon and Executive Medical Director and Global Head of Ophthalmology at Merck.

Tiffany Burt – Vice President, Head of Commercial

Tiffany Burt has more than 20 years of global commercial experience spanning across all phases of pre-launch market development and global biopharmaceutical commercialization including multiple rare therapeutic areas. She has been involved with the launch of 8 different products. Prior to joining ProQR, she served as Vice President, Marketing at Verastem Oncology where she built the marketing organization including key platforms and programs across the commercial organization launching Duvelisib in 2018. Before joining Verastem, Tiffany held numerous commercial leadership positions at EMD Serono, ARIAD and Novartis.

Lisa A. Hayes - Vice President of Investor Relations and Corporate Communications

Lisa A. Hayes will join ProQR as Vice President of Investor Relations and Corporate Communications and brings over 20 years of experience in the healthcare space. Lisa joins ProQR from Celgene, where she was most recently Senior Director of Investor Relations. She also has an extensive background in competitive intelligence with experience at Celgene, J&J and Sanofi (formerly Aventis).

Smital Shah – Chief Business and Financial Officer

Smital Shah joined ProQR in 2014 as Chief Financial Officer and is now promoted to Chief Business and Financial Officer. Prior to ProQR, Smital held management and leadership positions in biopharma companies and investment banking. Most recently she was at Gilead Sciences, where she managed their multi-billion dollar debt, cash and investment portfolios. Prior to Gilead, Smital spent several years in investment banking at Leerink Partners and JP Morgan focused on capital raising and strategic transactions in the biotech space.

Retirements

At year-end 2018 both René Beukema, Chief Corporate Development Officer, General Counsel and management board member and Robert Cornelisse, Chief People and Organization, will retire from their roles at ProQR. René and Robert will not be replaced in the management team.

About ProQR

ProQR Therapeutics is dedicated to changing lives through the creation of transformative RNA medicines for the treatment of severe genetic rare diseases such as Leber’s congenital amaurosis 10, dystrophic epidermolysis bullosa and cystic fibrosis. Based on our unique proprietary RNA repair platform technologies we are growing our pipeline with patients and loved ones in mind.
*Since 2012*

FORWARD-LOOKING STATEMENTS

This press release contains forward-looking statements. All statements other than statements of historical fact are forward-looking statements, which are often indicated by terms such as "anticipate," "believe," "could," "estimate," "expect," "goal," "intend," "look forward to", "may," "plan," "potential," "predict," "project," "should," "will," "would" and similar expressions. Forward-looking statements are based on management's beliefs and assumptions and on information available to management only as of the date of this press release. Our actual results could differ materially from those anticipated in these forward-looking statements for many reasons, including, without limitation, the risks, uncertainties and other factors in our filings made with the Securities and Exchange Commission, including certain sections of our annual report filed on Form 20-F. Given these risks, uncertainties and other factors, you should not place undue reliance on these forward-looking statements, and we assume no obligation to update these forward-looking statements, even if new information becomes available in the future, except as required by law.

ProQR Therapeutics N.V.
voda
0
Curetis neemt maatregelen

(ABM FN-Dow Jones) Curetis zet het mes in de uitgaven. Dit bleek donderdag uit een update van de specialist in moleculaire diagnoses.

Focus blijft het vermarkten van Unyvero in Amerika en de versnelde aanvraag voor het Unyvero-systeem bij indicaties van de onderste luchtwegen.

Daarbij heeft het bedrijf besloten om meer gebruik te maken van distributiepartners. Inmiddels is het in exclusieve gesprekken met een grote Europese diagnostische onderneming, die Unyvero zou willen vermarkten in verschillende grote Europese markten.

Tegelijk zal Curetis verkoopkantoren in Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Zwitserland sluiten.

Voor 2019 mikt Curetis op een cash burn van ongeveer 12,5 tot 15 miljoen euro, een reductie van 50 procent ten opzichte van de 25 miljoen euro in 2018.

Curetis schat de totale reorganisatiekosten op 0,2 miljoen tot 0,4 miljoen euro. Deze maatregelen zouden voor het einde van het eerste kwartaal van 2019 moeten zijn ingevoerd.

Curetis verwacht zijn werknemersbestand met meer dan 30 procent te kunnen terugbrengen.

Verder meldde Curetis alle opties open te houden om kapitaal op te halen. Eind november was er nog 12,8 miljoen euro in kas.

Begin november haalde Curetis 8,9 miljoen euro op met de uitgifte van 4,45 miljoen aandelen. Dat was echter veel minder dan de 7,4 miljoen aandelen die het had willen uitgeven.

Beleggers reageerden enthousiast op de plannen en het aandeel koerste kort na de opening 6,9 procent hoger op 1,63 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Novartis krijgt Europese goedkeuring voor zelf-toediening Xolair

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Commissie heeft Novartis toestemming te geven om een geprepareerde biofarmaceutische spuit te verkopen die patiënten bij zichzelf kunnen toedienen. Dat maakte het Zwitserse farmaceutische bedrijf donderdag bekend.

De spuit, Xolair genaamd, is goedgekeurd voor alle indicaties, waaronder zware allergische astma en chronische spontane urticaria of netelroos.

Xolair, dat zich richt op immunoglobine E, is daarmee volgens Novartis het enige biofarmaceutische medicijn dat astmapatiënten zelf kunnen toedienen in de EU en in IJsland, Liechtenstein of Noorwegen. Ook een getrainde verzorger kan de spuit zetten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Johnson & Johnson wist van asbest in talkpoeder - media

(ABM FN-Dow Jones) Johnson & Johnson wist al tientallen jaren dat er soms asbestdeeltjes in hun talkpoeder zat. Dit bleek uit interne documenten die Reuters onderzocht.

Volgens deze gegevens zou Johnson & Johnson al sinds tenminste 1971 hebben geweten van de kwestie.

Asbest kan kanker veroorzaken. Om die reden zijn er duizenden rechtszaken tegen de farmaceut aangespannen.

Het aandeel Johnson & Johnson daalde vrijdag 11,0 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Merck & Co lijft Anetlliq Group in

(ABM FN-Dow Jones) Merck & Co neemt Antellic Group over. Dit maakte de Amerikaanse farmaceut vrijdag bekend.

Merck betaalt circa 2,1 miljard euro in contanten voor de Franse toeleverancier van apparatuur voor de dierengezondheidssector.

Antellic draaide in het boekjaar dat eindigde op 30 september van dit jaar een omzet van 360 miljoen euro en heeft een schuld van 1,15 miljard euro.

Merck heeft de intentie deze kort na afronding van de afronding van deze overname af te lossen

Antellic blijft een apart opererende dochter die wordt ingebracht in de Animal Health Division van Merck.

De overname wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van 2019 afgerond.

Het aandeel Merck noteerde vrijdag in de elektronische handel voorbeurs 1,7 procent lager op 77,70 dollar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Johnson & Johnson noemt Reuters bericht vals en opruiend

(ABM FN-Dow Jones) Johnson & Johnson zegt dat zijn talkpoeder veilig is en asbestvrij en noemt de berichtgeving van persbureau Reuters 'vals en opruiend'. Dit meldde het Amerikaanse levensmiddelen- en farmaceutische zwaargewicht vrijdag in reactie op een artikel van het persbureau.

Reuters schreef eerder op de dag dat Johnson & Johnson al tientallen jaren wist dat er soms asbestdeeltjes in hun talkpoeder zat. Dit zou volgens het persbureau blijken uit interne documenten die het onderzocht.

Volgens deze gegevens zou Johnson & Johnson al sinds tenminste 1971 hebben geweten van de kwestie. Asbest kan kanker veroorzaken. Om die reden zijn er duizenden rechtszaken tegen de farmaceut aangespannen.

Johnson & Johnson sprak vaan een "eenzijdig, vals en opruiend" artikel. "Het babypoeder van Johnson & Johnson is veilig en asbestvrij", meldde het concern in een verklaring. "Studies met meer dan 100.000 mannen en vrouwen laten zien dat de talkpoeder geen kanker of asbestgerelateerde ziekten veroorzaakt", meldde het concern.

Het aandeel Johnson & Johnson daalde vrijdag 9,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
[verwijderd]
0
INTERVIEW DE GROOTSTE WETENSCHAPPELIJKE DOORBRAAK IN DECENNIA
Emmanuelle Charpentier ontdekte de revolutie die de wereld nodig had: Crispr-Cas

www.volkskrant.nl/wetenschap/emmanuel...
voda
0
Goldman verkleint belang in Pharming

(ABM FN-Dow Jones) Goldman Sachs heeft een kleiner belang in Pharming Group gemeld. Dit bleek uit een melding in het kader van de Wet op het financieel toezicht, gedateerd op 12 december 2018.

Goldman meldde een kapitaalbelang van 2,97 procent met een stemrecht van eveneens 2,97 procent. Het belang wordt deels middellijk reëel en deels middellijk potentieel gehouden.

Op 21 september dit jaar meldde Goldman nog een eerste kapitaalbelang van 3,16 procent met een dito stemrecht.

Wet op het financieel toezicht

De melding valt onder de Wet melding zeggenschap, die sinds 1 januari 2007 onder de overkoepelende Wet op het financieel toezicht valt. Volgens deze wet moeten aandeelhouders met een belang groter dan 3 procent elke wijziging in hun belang melden bij het overschrijden van de volgende drempelwaarden: 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30, 40, 50, 60, 75 en 95 procent. Dit geldt zowel bij het opbouwen als het afbouwen van een belang.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Sandoz verbetert antibiotica met database Curetis

(ABM FN-Dow Jones) Sandoz gaat een database van Curetis gebruiken om de toepassing en werkzaamheid van bestaande antibiotica te verbeteren en nieuwe antibiotica te ontwikkelen. Dat maakten de bedrijven dinsdag bekend, zonder financiële details te geven.

Ares Genetics, een onderdeel van Curetis, heeft een database voor de genetica van resistentie tegen antibiotica, ARESdb genaamd. Het nieuwe digitale platform moet bestaande laboratoriummethoden combineren met geavanceerde bioinformatica en kunstmatige intelligentie om medicijnontwikkeling te ondersteunen.

Op de korte tot middellange termijn is het de bedoeling om snel en tegen beperkte kosten nieuwe functies te geven aan bestaande antibiotica, zodat deze op meer gebieden kunnen worden gebruikt en om te voorkomen dat patiënten weerstand opbouwen tegen antibiotica. Dit geldt met name voor bacteriële infecties die al resistent zijn geworden tegen verschillende behandelwijzen.

Op de lange termijn is het de bedoeling dat het platform nieuwe ontstekingsremmers ontwikkelt waarbij de kans kleiner is dat patiënten hier weerstand tegen opbouwen, waardoor het gebruik van antibiotica effectief blijft.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Glaxo en Pfizer voegen consumententak samen

(ABM FN-Dow Jones) GlaxoSmithKline en concurrent Pfizer voegen hun consumententakken samen, om deze later eventueel af te splitsen. Dit maakten de twee farmaceuten woensdag bekend.

GSK krijgt een belang van 68 procent in de joint venture en de resterende 32 procent komt in handen van Pfizer.

De deal wordt vermoedelijk in de tweede helft van 2019 afgerond. De bedoeling is vervolgens om de joint venture binnen drie jaar af te splitsen en een notering te geven in het Verenigd Koninkrijk.

De mondiale omzet van de gecombineerde onderneming bedroeg in 2017 circa 12,7 miljard dollar.

Het aandeel GlaxoSmithKline noteerde rond het middaguur 6,1 procent hoger, terwijl Pfizer in de elektronische handel voorbeurs in de Verenigde Staten 1,2 procent steeg.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
harvester
0

Medigene publishes topline interim data from ongoing Phase I/II clinical trial with DC vaccines in AML patients

12/19/2018 21:41:00

Martinsried/Munich - - Topline-data from first half of treatment period (one year)
- Very good feasibility of the manufacture of the vaccine from patient-derived cells
- Excellent safety and tolerability profile
- Preliminary data on overall survival and progression-free survival
- Presentation of further details planned at an upcoming scientific conference

Medigene AG (FWB: MDG1, Prime Standard, SDAX) publishes interim clinical results from its ongoing company-sponsored Phase I/II clinical trial of a dendritic cell (DC) vaccine in 20 patients with acute myeloid leukemia (AML). The primary objectives of the study are the safety and feasibility of this active immunotherapy with the patient-derived DCs produced according to Medigene's proprietary technology.

The topline data released today is from a period of one year of vaccination of all patients and represents an interim dataset after half of the treatment period.

A total of 20 subjects (median age 59, range 24 to 73) with AML (risk groups good, intermediate, poor: 13, 5, 2), in morphologic complete remission (CR) or complete remission with incomplete hematologic recovery (CRi) after induction or consolidation therapy, not eligible for allogeneic hematopoietic stem cell transplantation, were enrolled into this safety and feasibility Phase I/II trial, vaccinated and followed up for 12 months. Subjects in this trial had AML that was positive for Wilms Tumor-1 (WT-1) antigen with or without positivity for Preferentially Expressed Antigen in Melanoma (PRAME). Vaccination with dendritic cells, presenting the antigens WT-1 and PRAME, was carried out monthly, with a higher frequency within the first 6 weeks. AML diagnoses had been established with a median of 9.8 months before the first vaccination (range 4.5 to 17.5 months), and the last chemotherapy infusion had been performed at a median of 6.9 months (range 2 to 14.8 months).

The vaccinations were well tolerated with no serious adverse events (SAEs) related to the treatment. The most common adverse events (AEs) were injection site related, accounting for 35% of all AEs and mild in nature (Grade 1). The feasibility of the manufacture of the dendritic cell vaccine in these chemotherapy-pretreated subjects was already presented earlier this year (abstract AACR). Link to poster: www.medigene.de/fileadmin/download/ab...

After a 12-months treatment period, the overall survival was 89% (18 of 20 patients, 95% confidence interval: 61 to 97%) and the progression free survival was 60% (12 of 20 patients, 95% confidence interval: 36 to 78%). Most relapses, 5 out of 8, occurred within the first 80 days after the start of the vaccination, out of which the 2 deaths were in patients with relapses on days 45 and 64, which could point to a starting relapse upon entering the study.

The completion of the ongoing trial is scheduled for the end of 2019 following a two-year treatment period.

Dr. Yngvar Floisand, Head Physician of the Department of Hematology at the Oslo University Hospital and Principal Investigator of the trial, comments: "The interim results after one year of treatment demonstrate an excellent safety profile and a very good manufacturability of Medigene's personalized DC vaccines. The initial data on the efficacy of the therapy point in the right direction, but we have to complete the two-year trial period for a conclusive evaluation."

Dr. Kai Pinkernell, CMO and CDO of Medigene AG, comments: "We are pleased about these first encouraging interim results from our ongoing safety and feasibility trial with our DC vaccine. AML is a serious disease with poor long-term prognosis and we are committed to developing new treatment options for those patients in urgent need."
voda
0
Biotechbedrijf Merus legt slepend conflict met Regeneron bij

Het Utrechtse biotechnologiebedrijf Merus MRUS$13,09+13,43% heeft een jaren oud juridisch conflict met de grotere Amerikaanse branchegenoot Regeneron Pharmaceuticals REGN$348,24-2,14% bijgelegd. De kern van het bereikte compromis is dat Regeneron voor $15 mln 600.000 aandelen koopt in Merus.

Merus doet onderzoek naar kanker.Foto: Reuters

Merus heeft dit donderdagavond bekendgemaakt na afloop van de aandelenhandel op de Amerikaanse beurzen. De aandelen in de Utrechtse onderneming zijn, net als die van Regeneron, genoteerd aan technologiebeurs Nasdaq. De prijs die de Amerikanen betalen, ligt met $25 per stuk 118% boven de slotkoers van donderdag van $11,49.

Strijd om patenten
De twee ondernemingen zijn verder overeengekomen dat ze elkaar patenten verlenen. De inzet van de juridische strijd, die was aangespannen door Regeneron, was een patent op een genetisch gemanipuleerde muis die menselijke antistoffen kan maken. Deze antistoffen spelen een grote rol bij de ontwikkeling van nieuwe, dure geneesmiddelen.

Lees ook
Strijd om patent kost biotechbedrijf Merus miljoenen

Ton Logtenberg, medeoprichter en topman van Merus, was vrijdagochtend niet bereikbaar voor een nadere toelichting. In het persbericht noemt hij het compromis een 'positief resultaat'.

fd.nl/ondernemen/1283366/biotechbedri...
voda
0
Mogelijke doorbraak: voor het eerst met hiv besmette cellen vernietigd

Wetenschappers hebben een potentiële doorbraak in de strijd tegen het hiv-virus aangekondigd. Onderzoekers aan het Institut Pasteur in Parijs beweren dat ze geïnfecteerde cellen voor het eerst met succes vernietigden. Dat meldden ze in hun studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Cell Metabolism.

Annick Wellens 22-12-18, 08:11
67
,,Hiv richt zich op cellen met een hoge metabolische activiteit en kaapt die energie om zo te vermenigvuldigen”, leggen de auteurs van de studie uit. ,,Door activiteitsremmers te introduceren in de cellen, worden ze vernietigd, net als het hiv-virus dat erin huist.”

De vernietiging van besmette cellen zorgt ervoor dat het virus zich niet langer kan vermenigvuldigen, waarmee aids voorkomen wordt. Voorlopig wordt hiv nog met anti-retrovirale geneesmiddelen behandeld, medicijnen die de patiënt levenslang moet innemen. Die remmen de vermenigvuldiging van het virus, maar kunnen het niet effectief uit het lichaam verwijderen. Het eindstadium van hiv is aids.

In vivo
Het onderzoek vond voorlopig plaats in een steriel laboratorium: ‘ex vivo’. Dat betekent dat wetenschappers besmette cellen manipuleerden en experimenteerden buiten het lichaam. Bij een volgende onderzoeksfase zullen de wetenschappers activiteitsremmers ‘in vivo’ proberen te introduceren. Pas dan kunnen concrete conclusies getrokken worden.

www.ad.nl/gezond/mogelijke-doorbraak-...
voda
0
Miljardendeal van biotechbedrijf Dezima loopt uit op flop

Een van de grootste deals uit de geschiedenis van de Nederlandse biotechnologie dreigt te eindigen in een flop. Het Amerikaanse Amgen heeft de ontwikkeling van de cholesterolverlager van het Nederlandse Dezima gestaakt.

Amgen nam Dezima drie jaar geleden over. De overnamesom bedroeg $300 mln en kon oplopen tot omgerekend bijna €1,4 mrd als het kandidaat-medicijn van Dezima een succes werd. Maar Amgen blijkt de ontwikkeling van het Dezima-medicijn al een jaar geleden te hebben gestaakt.

De kans is groot dat de cholesterolverlager nooit op de markt zal komen. De nabetalingen van ruim $1,2 mrd zijn nu ook uit het zicht voor de oud-aandeelhouders van Dezima. Amgen heeft geen toelichting gegeven op zijn besluit.

Een van de grootste successen
De verkoop van Dezima stond bekend als een van de grootste successen uit de geschiedenis van de Nederlandse biotechsector. Als de onderneming inderdaad €1,4 mrd had opgebracht, zou de verkoop de op twee na grootste deal zijn geweest met een Nederlands bedrijf dat medicijnen ontwikkelt. Alleen met de verkoop van Acerta uit Oss en van Crucell uit Leiden waren grotere bedragen gemoeid.

Het besluit van Amgen is een tegenvaller voor Forbion, een grote Nederlandse investeringsmaatschappij die een meerderheidsbelang in Dezima had. Dezima had slechts een handjevol werknemers. Het bedrijf bestond vooral uit de rechten op een cholesterolverlager-in-ontwikkeling, die in Japan op de plank was beland. Het Nederlandse biotechbedrijf deed een positief verlopen onderzoek met het middel, dat in 2015 de interesse van Amgen wekte.

Dezima bestond vooral uit de rechten op een cholesterolverlager-in-ontwikkeling. Het Nederlandse biotechbedrijf deed een positief verlopen onderzoek met het middel, dat in 2015 de interesse van Amgen wekte.Foto: Hollandse Hoogte / Richard Brocken

Bestrijding hart- en vaatziektes
Forbion geeft geen commentaar op het besluit van Amgen. De investeringsmaatschappij maakte maandag wel bekend dat een van haar bedrijven - Staten Biotech uit Nijmegen - in principe is verkocht aan Novo Nordisk, een Deens farmabedrijf. Met deze deal is een bedrag van maximaal €430 mln gemoeid. Ook in dit geval kunnen de aandeelhouders alleen een maximale opbrengst tegemoet zien als het belangrijkste medicijn van Staten met succes wordt geïntroduceerd.

Doorverkoop?
Amgen heeft nog wel hoop een deel van de geïnvesteerde $300 mln terug te verdienen. De Amerikanen zijn op zoek naar ander farmabedrijf dat de ontwikkeling van Dezima's cholesterolverlager weer wil oppakken. Tot nu toe is die zoektocht zonder resultaat gebleven.

Kort na de aangekondigde aankoop van Dezima ontstonden al twijfels over het toekomstperspectief voor het Nederlands-Japanse kandidaatsmedicijn. Een belangrijke aanleiding daarvoor was de beslissing van het Amerikaanse farmaconcern Eli Lilly om niet verder te gaan met de ontwikkeling van een vergelijkbaar middel.

Amgen stopte de ontwikkeling van het Dezima-medicijn nadat weer een ander Amerikaans farmaconcern - Merck & Co of MSD - had besloten geen geld meer te steken in zijn eigen variant van de cholesterolverlager. Door de beslissing van de concurrent verloor Amgen kennelijk ook de moed.

Weggegooid geld
De middelen van Dezima/Amgen, Eli Lilly en Merck & Co behoren tot de klasse van CETP-remmers. Deze cholesterolverlagers werd aanvankelijk een groot potentieel toegedicht, dat tot nu toe niet is waargemaakt. Al voor de deal van Amgen en Dezima hadden Pfizer en Roche grootschalige onderzoeksprogramma's met hun eigen CETP-remmers stilgelegd.

Het is niet voor het eerst dat de aankoop van een Nederlands biotechbedrijf uitloopt op een teleurstelling. In 2014 betaalde het Amerikaanse farmaconcern BioMarin $680 mln voor het Nederlandse bedrijf Prosensa. Dat bleek weggegooid geld toen toezichthouders niet overtuigd waren van de meerwaarde van Pronsesa's medicijn.

Thieu Vaessen

fd.nl/ondernemen/1282588/miljardendea...
[verwijderd]
4
quote:

durobinet schreef op 24 december 2018 18:30:

[...]

Ja, dat waren nog eens tijden! :-)

Dat had veel te maken ook met wat ikvoorspelde. Dat er een oorlog aan zat te komen tussen de VS en China bijv. Ook dat GLPG niet overgenomen zou worden direct na die persberichten over lock-up en standstill. En vooral niet toen ik begon over een aanstaande recessie!
Daar zou GLPG zich toch niets van aantrekken immers? Tja, je hebt dromers en realisten en dromers lachen en kotsen graag realisten uit.
Dit is het gepaste draadje voor een reactie op de leugens in deze en andere postings in de maanddraad.

De voorspelling was oorlog tussen de VS en NK. Gewapend conflict. Niets van terechtgekomen. Zelfs in dat opzicht bent u een contra-indicator geweest.

Wat de pb over het eindigen van de standstill betreft. Ik heb toen inderdaad - dezelfde dag nog - gepost dat de GLPG koers volgens mij zou gaan knallen. Vervolgens is de koers in zo'n anderhalve maand tijd zo'n 40% gestegen. Ik had dus volkomen gelijk.

U maakte de inschatting van een dergelijke stijging belachelijk en had het over verzekeren en goud. Verzekeren was dus gewoon rampzalig getimed en wat goud betreft brengt u vandaag de dagkoers ter sprake, maar dat is op zichzelf natuurlijk irrelevant. Wat heeft goud gedaan sinds het moment van uw voorspelling?

Dan wat de recessie betreft. U heeft ooit beweerd dat er binnen dacht ik 6 maanden een recessie zat aan te komen, volgens u waarschijnlijk nog eerder. Daar valt dus geen gelijk te halen, want we zijn inmiddels al heel lang die deadline gepasseerd. Overigens is er nog steeds geen sprake van een recessie.

Kortom: U was toen een fantast, jaren daarvoor ook, en u bent het nog steeds. Met overduidelijke leugens probeert u de boel te verdraaien. Voor aandacht? Voor meer volgelingen voor een blog? Voor wat gedraagt u zich op deze manier, op uw oude dag? Joost mag het weten.

In ieder geval ben ik van mening dat uw soort gedrag een van de redenen is dat het niveau op dit forum in de loop der jaren enorm is gedaald.
voda
0
Voor Big Farma zijn zeperds als Dezima part of the deal

'Amgen is er trots op dat ze het voortouw neemt bij een opwindende nieuwe vorm van behandelingen van hart- en vaatziektes, een aandoening die wereldwijd miljoenen mensen raakt.' Met die ronkende verklaring kondigde Amgen drie jaar geleden de overname aan van het kleine, onbekende Nederlandse biotechbedrijf Dezima.

$300 mln
De Amerikaanse farmaceut Amgen telde $300 mln neer voor de cholesterolverlager van het Nederlandse biotechbedrijf Dezima.

Het bedrijfje uit Naarden had positieve onderzoeksresultaten behaald met een nieuw soort cholesterolverlager. Amgen zag er wel toekomst in en telde $300 mln neer voor Dezima en zijn medicijn-in-ontwikkeling. De aandeelhouders van het biotechbedrijfje konden nog een nabetaling van $1,25 mrd tegemoet zien als de cholesterolverlager een commercieel succes zou opleveren.

Een vleugje Oranjegevoel
De totale dealwaarde van $1,55 mrd of €1,4 mrd maakte de verkoop van Dezima tot een van de grootste transacties uit de geschiedenis van de Nederlandse biotech. Het succes werd hier en daar gevierd met een vleugje Oranjegevoel. Nederland doet weer volop mee met de wereldwijde ontwikkeling van nieuwe medicijnen, concludeerde Rudy Dekeyser, de geestelijk vader van de veelgeprezen Vlaamse biotechsector.

Lees ook
Miljardendeal van biotechbedrijf Dezima loopt uit op flop

Helaas. Het succesverhaal en het bijbehorende miljardenbedrag blijken vooralsnog een illusie. Amgen heeft het vertrouwen in de nieuwe cholesterolverlager verloren en investeert niet meer in de verdere ontwikkeling van het medicijn. Het Amerikaanse farmaconcern moet de overnamesom van $300 mln als verloren beschouwen. En de voormalige aandeelhouders van Dezima kunnen vooralsnog fluiten naar de resterende $1,2 mrd.

Meer mislukkingen
De aankoop van Dezima is kortom geëindigd in een zeperd. Het is niet voor het eerst dat de overname van een Nederlands biotechbedrijf eindigt in een mislukking. Al snel na de overname van Prosensa uit Leiden kon het Amerikaanse concern Biomarin de aankoopsom van $680 mln afschrijven. Dat was onvermijdelijk, nadat Prosensa's medicijn tegen de Ziekte van Duchenne, een zeldzame spieraandoening, niet was goedgekeurd.

Ook Johnson & Johnson beleefde financieel gezien weinig plezier aan de overname eind 2010 van Crucell, op dat moment het bekendste Nederlandse biotechbedrijf. De Amerikanen betaalden omgerekend €1,75 mrd voor 82% van de aandelen. Dat was achteraf gezien veel te veel, want de vaccin-technologie van Crucell bleek nog lang niet rijp voor toepassing in de praktijk.

Grootste aankoop: Acerta voor $4 mrd
Gelukkig mislukt niet alles. De grootste aankoop dateert van eind 2015 en komt op naam van AstraZeneca, dat tot nu toe $4 mrd betaalde voor het biotechbedrijf Acerta uit Oss. Het bedrag kan nog met $3 mrd oplopen, als het belangrijkste medicijn van Acerta een commercieel succes oplevert. Een eerste stap is in ieder geval gezet: het middel tegen bloedkankers is in 2017 voor een eerste indicatie goedgekeurd, sneller dan verwacht.

Maar hebben de kopers van Dezima, Prosensa en Crucell zich dan in de luren laten leggen? Hadden Amgen, Biomarin en Johnson & Johnson deze zeperds kunnen voorzien?

Met de kennis van nu ongetwijfeld wel, maar de praktijk is anders. In de farmaceutische industrie zijn zeperds onvermijdelijk. Farmabedrijven moeten bereid zijn om grote risico's te nemen, willen ze medicijnen kunnen introduceren die echt verschil maken. De rechten op zulke geneesmiddelen zijn altijd duur als gevolg van de lange ontwikkelingstrajecten die ermee zijn gemoeid en de grote kans op mislukking.

Als Amgen kon aantonen
dat de cholesterolverlager patiënten wel degelijk kon helpen, lag een geweldige beloning in het verschiet

Amgen nam in het geval van Dezima zeker een risico. Concurrenten als Roche en Pfizer waren al eerder vastgelopen bij hun pogingen om soortgelijke nieuwe cholesterolverlagers te introduceren. Dat beloofde niet veel goeds. Anderzijds, als Amgen kon aantonen dat een nieuwe cholesterolverlager patiënten wel degelijk kon helpen, lag een geweldige beloning in het verschiet - juist omdat anderen hadden gefaald.

'Biodollars', een wat spottende term
Amgen deed ook wat veel farmabedrijven tegenwoordig doen. Het Amerikaanse concern betaalde slechts een voorschot van de 'totale dealwaarde' en beperkte daarmee het risico. Het resterende bedrag van de overnamesom - de nabetaling van $1,2 mrd - bestond uit zogenoemde 'biotechdollars', een wat spottende term waarin de illusie zit ingebakken.

Het Nederlands-Belgische biotechbedrijf Galapagos kan erover mee praten. Eerder dit jaar bleek dat het Amerikaanse AbbVie minder vaart wilde maken met de gezamenlijke ontwikkeling van een drievoudige combinatietherapie tegen taaislijmziekte. Beledigd staakte Galapagos de samenwerking. Het bedrijf moest vervolgens wel genoegen nemen met slechts een deel van 'totale dealwaarde' van $600 mln die AbbVie ooit in het vooruitzicht had gesteld.

Thieu Vaessen

fd.nl/ondernemen/1283087/voor-big-far...
3.327 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 ... 163 164 165 166 167 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 25 apr 2024 17:35
Koers 26,560
Verschil -0,560 (-2,06%)
Hoog 26,980
Laag 26,380
Volume 112.312
Volume gemiddeld 81.657
Volume gisteren 86.317

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront