Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Koffiepraatjes

3.403 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Beowulf1972
0
Tja. Geen toeval dat het een Frans bedrijf is die het overkomt, als daar de baas iets zegt, doe je het of je kan je koffers pakken.
Blijft wel dat een beetje inventieve persoon met een paar simpele controles gelijk de gaten in dit verhaal had kunnen vinden. Maar kennelijk was de angstcultuur bij dit bedrijf te machtig, of vond de top van Pathe NL het hele verhaal wel spannend, en hebben ze teveel slechte films gezien.



DeZwarteRidder
0
Walvissen ervoeren extra stress door zeeslagen in Tweede Wereldoorlog
12 november 2018 13:27

Walvissen hadden tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel last van stress. Dat komt waarschijnlijk door zeeslagen en het ontploffen van bommen en mijnen onder water. Amerikaanse en Britse wetenschappers schrijven dat in het blad Nature Communications.

De onderzoekers bestudeerden oorsmeer van gewone vinvissen, bultruggen en blauwe vinvissen. Zulke propjes liggen in natuurhistorische musea over de hele wereld. In dat oorsmeer is terug te vinden welke hormonen de dieren in hun leven hebben aangemaakt en aan wat voor vervuiling ze zijn blootgesteld. De oudste prop is uit 1870, de meest recente uit 2016.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleken de walvissen veel cortisol te hebben aangemaakt. Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt bij stress.

Ook de walvisjacht was een bron van stress voor de walvissen. In de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw werden tienduizenden vinvissen en bultruggen gedood. In de jaren 60, toen de walvisvangst werd hervat, maakten de walvissen ook meer cortisol aan, wat betekent dat ze gestrest waren.

In de jaren 70 nam de jacht op walvissen enorm af en hun cortisolniveau daalde daardoor ook. Sindsdien stijgt het echter weer. Dat kan door de toename van scheepvaart, door vervuiling en stijgende zeetemperaturen komen.
DeZwarteRidder
0
’Taboe doorbroken’
Opluchting rond draai Schiphol over zeebanen

Door Paul Eldering en Yteke de Jong
3 uur geleden in BINNENLAND

SCHIPHOL - Bewoners en maritieme bouwers zijn verheugd dat Schiphol in zee nu bespreekbaar is. Het ministerie van Infrastructuur doet opnieuw onderzoek naar de haalbaarheid van de aanleg van twee of meer ’zeebanen’ op een opgespoten eiland voor de kust. Opties zijn bij IJmuiden of Katwijk.

„Het is voor het eerst dat Schiphol hiervoor openstaat. Opmerkelijk, want de verplaatsing naar de Noordzee was een nationaal taboe”, zegt bestuursvoorzitter Peter Berdowski van Boskalis.

Singapore

Het maritiem concern bouwde de luchthavens van Singapore en Hongkong in zee. Volgens Berdowski zou een eiland voor de kust te vergelijken zijn met de Tweede Maasvlakte voor de haven van Rotterdam.

Deze kostte €1,1 miljard, vertelt hij, en is in drie jaar aangelegd. „Het ligt eraan welke functies er nog meer te combineren zijn met de zeebanen. Daarbij komt er door een gedeeltelijke verplaatsing ook meer ruimte voor woningbouw in de Haarlemmermeer, wat veel waarde creëert.”

Schiphol in zee had eind jaren 90 politieke steun, maar dat plan werd door de toenmalige Schiphol-directie getorpedeerd. Die wilde meer verdienen. Dit plan had al gereed kunnen zijn.

In 2008 is er een andere voorzet gedaan door baggeraar Van Oord en adviesbureau DHV in het kader van de nodige innovatie. Directeur watermanagement Piet Dircke van Arcadis verwacht echter dat de kosten hoog zullen zijn, zelfs al blijft het huidige Schiphol de hoofdterminal voor passagiers. Een snelle lightrail brengt hen in tien minuten naar de zeebanen.

Dirckes inschatting van de totale kosten is circa €30 miljard. Andere prognoses komen op de helft uit. „Hoewel het Hollands Glorie in optima forma zou zijn, zijn sommige luchthavens in zee niet optimaal te gebruiken vanwege slecht weer. Om een echte oplossing te zijn voor de geluidsoverlast moet deze ook kilometers in zee worden gebouwd, zodat de aan- en uitvliegroutes niet over land hoeven”, aldus Dircke.

Ook omwonenden rond Schiphol hebben knappe koppen die zich bezighouden met een bijvliegveld in zee. „Ons idee is twee of meer banen op zeven kilometer uit de kust van IJmuiden. Op een multifunctionele IJvlakte identiek aan de Maasvlakte bij Rotterdam”, zeggen Eef Haverkort en Ronald Fukken van bewonerscollectief ’Een vlucht naar voren’. Zij hebben dit jaar de Tweede Kamer benaderd.

Duinontwikkeling

Niet alleen voor een luchthaven, maar volgens hen ook voor een Amsterdamse haven buitengaats met grote (cruise)schepen, groene energieopwekking, maritieme activiteiten, bedrijventerreinen, recreatie, wonen en horeca, natuur- en duinontwikkeling en mogelijk zelfs een racecircuit. „De kosten kunnen op deze manier ook gespreid worden.”

De discussie verandert volgens Berdowski, nu de toekomstige groei van de luchthaven op de huidige locatie in de knel komt door maatschappelijke en politieke weerstand. „Een dependance van Schiphol in zee lijkt de enige oplossing, anders zetten we Nederland op slot.”
DeZwarteRidder
0
Smeerkaasmaker kan smaak 'Heksenkaas' niet vastleggen
13 november 2018 10:32 Laatste update: 17 minuten geleden

De smaak van een voedingsmiddel kan niet auteursrechtelijk beschermd worden, heeft het Europees Hof van Justitie geoordeeld in een zaak tussen de producent van 'Heksenkaas' en de maker van 'Witte Wievenkaas'.

In 2007 werd 'Heksenkaas', een smeerdip met roomkaas en verse kruiden, gecreëerd en deze rechten liggen sinds 2011 bij het Nederlandse Levola. Sinds 2014 produceert het eveneens Nederlandse Smilde 'Witte Wievenkaas'.

Volgens Levola maakte Smilde hiermee inbreuk op de auteursrechten en is het product van Smilde een geënt op de smeerdip van Levola. De zaak kwam bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden terecht, dat het Europees Hof vroeg of de smaak van een voedingsmiddel eigenlijk wel beschermd kan worden met het auteursrecht.

Volgens het Europees Hof is de smaak van een voedingsmiddel vooral afhankelijk van de subjectieve smaakbeleving en -ervaring. Die zouden vooral afhankelijk zijn van factoren die eigen zijn aan de persoon die het product proeft.

Proeftest van Haagse rechters

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een boek, een schilderij of een film is een smaak daarom niet auteursrechtelijk vast te leggen, aldus het hof.

Al sinds 2014 probeert Levola de smaak van Heksenkaas auteursrechtelijk te laten beschermen nadat volgens het concern vergelijkbare smeerdippen op de markt kwamen. Maar in meerdere zaken kreeg het concern nul op het rekest.

Zo oordeelden Haagse rechters eerder na een proeftest dat de Heksenkaas bijvoorbeeld niet meer vormt dan de som van alle ingrediënten en dat er geen smaak zou zijn waar de creativiteit van de makers uit voortvloeit.
DeZwarteRidder
0
’Nieuwe auto’s roesten weer veel sneller’
Updated 25 min geleden
26 min geleden in BUITENLAND

Amsterdam - Het roestspook in de auto is weer terug. Sommige moderne auto’s worden al heel snel aangetast.

Uit een Zweeds rapport blijkt dat de Citroën C4 en Cactus, Ford Ecosport, Focus en S-Max, Honda Civic, Kia Stonic, Nissan Leaf en Qashqai en de Subaru XV te weinig doen aan corrosiepreventie.

De onderzoekers gingen met een endoscoop de holle ruimtes van de wagens in en ontdekte dat er al veel mis is, zo schrijft Autobild.

Vijf sterren

De Zweden hebben een sterrenclassificatie bedacht voor roestpreventie. Vijf sterren is top, 1 ster is een roestbak.

Audi, VW, Mercedes en BMW en de Renault blijken hun auto’s prima te beschermen. Japanners doen het een stuk slechter.

De drie grootste roestbakken zijn de Japanse Honda Jazz, de Franse Citroën C4 Cactus en de Japanse Nissan Quashquai. Ook het Zweedse Volvo komt er relatief slecht vanaf sinds het onder het Chinese Geely valt: de Volvo XC40 en XC60 krijgen slechts drie van de vijf sterren.

Vijf sterren: Audi A8, Audi A6, Mercedes S-Klasse en Renault Espace.

Vier sterren: Audi A4, BMW 1, Lexus LS 500h, Mercedes A, Opel Insignia, Renault Megane, Seat Arona, VW Golf, VW Passat, VW Tiguan.

Drie sterren: Citroën C3, Dacia Duster, Hyundai i30, Hyundai Ioniq, Jeep Compass, Kia Ceed, Peugeot 308, Skoda Karoq, Volvo V60, Volvo XC40, VW T-Roc

Twee sterren: Citroën C4, Ford Ecosport, Ford Focus, Ford S-Max, Honda Civic, Kia Stonic, Nissan Leaf, Nissan Qashqai, Subaru XV.
DeZwarteRidder
0
Dakloze zat in oplichtingscomplot
Updated 9 min geleden
27 min geleden in BUITENLAND

Philadelphia - Het tranentrekkende verhaal van een dakloze oorlogsveteraan die een gestrande vrouw van zijn laatste dollars langs een snelweg redde, wordt steeds gekker.

Heel Amerika was ontroerd door Johnny Bobbit en zamelde spontaan 400.000 dollar in. Al snel werd duidelijk dat het geld vooral in de zakken verdween van het echtpaar dat het verhaal openbaar had gemaakt en een inzamelingspagina was gestart.

De volkswoede richtte zich dan ook al snel op Mark d’Amico en Kate McClure. NBC meldt nu in een nieuwe episode van deze soap dat de dakloze zelf ook in het complot zat.

Mark (39) en Kate (28) zitten achter tralies, maar John Bobbit is nog op de vlucht.

NBC heeft de aanklacht in handen. Daarin staat dat ze alle drie van misleiding, samenzwering en oplichting worden verdacht.

McClure en D’Amico zetten november 2017 een GofundMe pagina op met het verhaal dat de drugsverslaafde dakloze Bobbit zijn laatste twintig dollar aan Kate gaf die gestrand was op een snelweg in de buurt van Phlidelphia.

In een paar weken schoot het inzamelbedrag op naar 400.000 dollar. 14.000 mensen maakten wat over. McClure vertelde aan iedereen die het maar horen wilde dat hij zo blij verrast was door de medemenselijkheid van de Amerikanen.

De eerste scheurtjes in het verhaal kwamen toen Bobbit naar de rechter stapte omdat hij zei dat het echtpaar geld achterhield. Het echtpaar riep toen ten overstaan van heel Amerika dat Johnny aan de drugs was en dat hij pas geld zou krijgen na een afkickkliniek. Volgens hen had hij op dat moment al 200.000 dollar gekregen.

De dakloze zei dat ’slechts’ 75.000 was overgemaakt. Vaststaat dat het niet echt bemiddelde stel een splinternieuwe BMW kocht, die later door de politie in beslag is genomen.
DeZwarteRidder
0
’Particuliere belegger komt bedrogen uit’
1 min geleden in FINANCIEEL

LONDEN - De torenhoge schuldenberg van bedrijven en overheden knelt economische groei komende kwartalen snel. Stijgende renteverplichtingen gaan inkomsten rap beperken. Beleggers houden echter een totaal onrealistisch idee van wat ze nog aan rendement op bijvoorbeeld aandelen kunnen verdienen.

Daarvoor waarschuwt ziet Charles Prideaux, hoofd producten bij vermogensbeheerder Schroders, met €515,5 miljard onder beheer. Daaronder Nederlandse pensioenfondsen en institutionele investeerders.

,,Schulden worden de handrem op vraag en groei”, aldus Prideaux. ,,Denk niet dat komende renteverhogingen op zichzelf voldoende zullen zijn om je inkomsten te redden. De duimschroeven worden verder aangedraaid.”

Bekijk ook:
‘Bubbel nadert maar zal nog niet barsten’

De rendementen van 10% en meer van afgelopen jaren wereldwijd zijn volgens Prideaux simpelweg niet houdbaar. ,,Maar beleggers zijn er gewend aan geraakt, ze zullen het verwachten maar komen bedrogen uit.”

Megaschuld

De ECB gaat volgend jaar de financiële steun aan de markt afbouwen. ,,We moeten nog maar zien hoe dat uitpakt, maar die opgebouwde steun ter grootte van $15,7 trillion sinds 2008 moet de markt gaan opvangen”, aldus Prideaux.

Banken hebben hun buffers de laatste jaren volgens Europese eisen verder moeten versterken. Daardoor zullen zij aanzienlijk minder krediet verstrekken als bedrijven - al overladen met schuld - daar bij nieuwe tegenvallers om gaan vragen.

Ook pensioenfondsen, die wereldwijd al worstelen om hun verplichtingen na te komen, zullen als investeerders - traditioneel in infrastructuur maar steeds meer in energiezuiniger projecten - vaker aan de zijlijn blijven. „Zij zullen vaker naar andere verdiensten moeten zoeken, veelal met meer risico en hogere vergoedingen”, zegt Philippe Respinard, verantwoordelijk voor obligatiebeleggingen bij het Britse Schroders.

Ruwe zee

De oplopende obligatierentes schrikken veel beleggers af. Die markt zal komende tijd een ruwe zee blijken. ,,De volatiliteit in deze markt stijgt, met heel scherpe uitslagen, met soms 20 tot 30 basispunten op en neer, weinig liquiditeit. Die volatiliteit zal nog lang blijven”, zegt Respinard.

De economische groei vertraagt komend jaren wereldwijd bovendien door een toenemend gebrek aan jonge gekwalificeerde werknemers. Tegelijkertijd vergroot de vergrijzing. Wie werk heeft gaat de komende jaren meer betalen voor voorzieningen die de overheden minder kan financieren: zijn zijn met handen en voeten gebonden vanwege de door grote schulden.
voda
0
The EUR 15 billion tunnel connecting Helsinki to Tallinn - Report

Forbes reported that Mr Peter Vesterbacka (50, Helsinki) is one of the most recognized people in Northern Europe. Known for his trademark red hoodie (some say he’s been wearing them since 2008), Vesterbacka has generally been involved in almost all aspects of Finland’s rise towards entrepreneurship. Every time I meet him, it's like as if he has become somehow younger, filled with enthusiasm towards something new. He is not ashamed of taking on outrageous projects nor is he afraid of talking loud, hustling or even failing, which sets him apart from the vast majority of his native Finns. Vesterbacka is known as one of the founders of the famous Slush conference in Helsinki, and as the evangelizer of Angry Birds game by Rovio, which became one of the biggest mobile games of all time and even spun out its own Hollywood animation movie

A true straight talker with no-hostages-mentality, Vesterbacka along with his partner, Kustaa Valtonen, are currently involved in building one of the most ambitious construction projects in Europe.

Their idea is to physically connect Finland to Estonia through a 103-kilometre tunnel which will host bullet trains with the ability to reach Tallinn from Helsinki in just 20 minutes. This is a significant reduction in travel from the fastest current time of crossing the gulf which stands at 90 minutes (if weather permits) to the typical two and half hours. Along the way, they are planning to build an artificial island called, well, The Island, thousands of residential and commercial buildings and much more. The Island on its own is estimated to accommodate around 50,000 residents, a large convention centre and all of the life amenities a mini-city needs to function. And these guys aren’t just talking, they are really doing and the testament to that is the constant influx of investors from China, Russia and North America.

Talking with Vesterbacka is something like a category-5-hurricane experience. The speeds at which he moves and provides information is simply staggering. It almost feels like I have to wear a helmet and goggles. No matter what the topic is with Vesterbacka, there is always the Pro-Finland baseline, “Why shouldn’t we be proud of our country, it’s the greatest on Earth” says Vesterbacka wearing his rare but famous smile. This is the guy who spent 8 weeks in China to “learn some Chinese so that I can connect to their culture” – which he did.

Almost as soon as I sat down, I have two seconds to sip my Chinese green tea when the hurricane man starts his incredible wind whirl, “This tunnel will make Finland and Estonia extremely connected and competitive, right now our travel methods to Tallinn are not optimal enough, we should do better”. And he is right, the journey from ether city to the other takes minimum of 2 hours and is done by ferries which cross the Gulf of Finland, but they rely on the weather which means that during some days the ferries cannot cross at all and that halts everything. “Current infrastructure is just not good enough, we can’t wait for someone to provide a solution, so we decided to solve it ourselves”, says Vesterbacka without any pause for taking in a breath.

Source : Forbes
Bijlage:
DeZwarteRidder
0
Fallen Madonna with the big boobies wordt verkocht
Updated 5 min geleden
6 min geleden in BUITENLAND

Bristol - Het meest gezochte schilderij uit de Tweede Wereldoorlog, dat van The Fallen Madonna with the Big Boobies, is te koop. Het iconische werk van de fictieve schilder Van Klomp, dat in tal van afleveringen van de tv-serie ’Allo ’Allo figureerde wordt ter veiling aangeboden.

In de verhaallijn doen de nazi’s wanhopige pogingen het fameuze schilderij uit de handen van het verzet te houden. In werkelijkheid werd het gemaakt door een decormaker en talloze malen gekopieerd. Van al die kopieën bestaat nu nog maar één exemplaar en dat wordt op 1 december aanstaande geveild in Bristol, zo weet de Daily Mail.

De verwachte opbrengst ligt tussen de 5000 en 10.000 Pond, omgerekend zo’n 5800 tot 11.600 euro, maar dan heb je ook een ’iconisch beeld uit de Britse televisiegeschiedenis’, aldus de veilingmeester.
DeZwarteRidder
0
Chinese casino-omzet blijkt seismograaf handelsoorlog

Door Theo Besteman
Vandaag, 05:40 in FINANCIEEL

Als Chinezen terughoudend worden met gokken, moet er echt iets aan de hand zijn met hun portemonnee. En Chinezen mijden casino’s steeds vaker.

Hoe de schade van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Volksrepubliek doorklinkt in de toch al afgekoelde Chinese economie blijkt volgens marktanalisten momenteel vrij goed uit de casino-omzetten.

Als er een economische tegenvaller van Pekings beleid doorklinkt in de portemonnee, blijven Chinezen doorgaans nog lang gokken - maar tot een bepaald punt. Analisten van Deutsche Bank en Sanford Bernstein sloegen in september alarm. De groei van casino-inkomsten zal halveren. Wegblijvende Chinezen in de gokhallen van, veel uit Las Vegas overgekomen, casino’s als Wynn en MGM, vormen het signaal van een neerwaartse spiraal die de economie gaat doormaken. Dat is de overtuiging van Deutsche Bank.

Relevant

Die casino-uitgaven blijken al langer relevant, omdat de officiële cijfers vanuit Peking over de Chinese economie volgens economen als Arnout van Rijn van vermogensbeheerder Robeco „met een flinke korrel zout” te beoordelen zijn. Het laatste kwartaal meldt Peking officieel 6,5% aan economische toename, voor heel 2018 is er nog 6,6% groei van het bbp.

Volgens hoofdeconoom Keith Wade van collega-investeerder Schroders zijn deze staatscijfers niet waardeloos, maar „redeneren bedrijven en Chinese overheidsinstellingen in hun rapportages naar een vooraf doorgegeven percentage als 6,5% toe”, zegt hij.

„De uitgaven van casino’s in Macau daarentegen zijn dan een redelijk betrouwbare indicator van de werkelijke Chinese groei gebleken”, stelt Wade terugkijkend. De casino’s zijn de laatste twintig jaar ook een enorme groeimarkt gebleken dankzij zwart geld dat corrupte ambtenaren op de speeltafels neerlegden.

Afkoeling

De Bloomberg-index met gokpaleizen van het vrijhandelsgebied Macau met een soortgelijke status als Hongkong - het duurste hotel-casino daar is Grand Lisboa Palace dat tegen $3,7 miljard volgend jaar afgebouwd moet zijn - kent tussentijds forse uitschieters op en neer. Maar als trend is de afkoeling voor Wade van Schroders ’onmiskenbaar’ geworden.

In de collectieve inkomsten van casino’s ziet Wade nu het effect van de importheffingen, als een wat buitenissige maar redelijk nauwkeurige seismograaf van economische trillingen. Chinese exporteurs verwerken momenteel zo’n €200 miljard aan tariefverhogingen op hun producten richting de Verenigde Staten. President Trump dreigde met nieuwe ingrepen, en dat effect is volgens Van Rijn van Robeco in China overal voelbaar. „Mensen zijn overal toch erg pessimistisch over nu en komend jaar geworden.”

Vrijdagavond meldde Trump toch kansen op een deal met president Xi Jinping te zien. China zou met een ’omvangrijke lijst’ met handelsvoorstellen komen.

Handelsoorlog

De handelsoorlog heeft sporen achtergelaten. De brede Chinese aandelenmarkten, voorbode van daadwerkelijke bedrijfsresultaten, zijn volgens Stephan Kam, hoofd producten Azië bij vermogensbeheerder Schroders, de bevestiging van de stilte voor de storm. Van 40% aandelenkoersstijging in 2017 naar nog 27%.

De Chinese misère is indirect voelbaar in het Westen, stelt Wade. Want de voor buitenlandse investeerders in China toegankelijke A-shares staan dit jaar al 30% in het rood. De schatting onder economen is dat 1 tot 2% van het Chinese bbp, rond $12 biljoen, verloren gaat.

Alibaba

Na de casino’s voelen consumenten de dreun. Het beursgenoteerde e-commercebedrijf Alibaba, met vorig jaar $40 miljard omzet, heeft recent zijn verwachtingen voor dit jaar teruggebracht. De pijn wordt niet overal op dezelfde manier gevoel. Kam: ,,Kledingverkopen behouden 40% groei over het jaar, witgoedverkopen stijgen niet 30% maar met 20%.” De Chinese autoverkopen zakken echter in. En de zee met net opgeleverde lege appartementen, door Chinezen volgens Van Rijn gebruikt als belegging, gaan tegen forse korting weg.
voda
0
Anticonceptiepil maar mondjesmaat te verkrijgen

De anticonceptiepil is nog steeds moeilijk te verkrijgen. Sommige apothekers hebben de pil helemaal niet meer in huis. Anderen geven maar één strip per keer mee, om de kleine voorraad zo eerlijk mogelijk te verdelen. ,,De problemen houden nog wel even aan”, reageert een woordvoerder van de de brancheorganisatie voor apothekers, KNMP.

Michel Hasselerharm & Natasja de Groot 17-11-18, 14:24
Apotheek Hasseler Es in Hengelo heeft momenteel helemaal niks meer in huis. „Waarschijnlijk pas in december weer”, meldt een medewerkster. Maatschap Service Apotheker Almelo heeft net nog een kleine hoeveelheid binnengekregen. Máár die is onvoldoende om vrouwen de normale hoeveelheid mee te geven. „We proberen het zo eerlijk mogelijk te verdelen”, zegt een medewerker. „Dat betekent niet meer dan een strip per persoon.”

,,Het is een drama’’, meldde een assistent van het Huisartsenteam Nieuw-Beijerland in Zuid-Holland een paar dagen geleden. ,,Het is al een paar weken kiele-kiele, de problemen hebben we al sinds de zomer. Zo lang we blijven uitleggen aan de klanten dat er problemen zijn met de grondstoffen, dan komt het wel goed. Maar we hopen met z'n allen dat het snel is opgelost.’’

In het hele land krijgen apothekers van de groothandel en leveranciers te horen dat de voorraden van alle merkloze, meest gangbare anticonceptiepillen op zijn. Ook de oorspronkelijke anticonceptiepil Microgynon 30, waar de merkloze pillen op zijn gebaseerd, is slecht te verkrijgen.

,,Dat blijft nog wel even zo”, meldt de woordvoerder van KNMP. Volgens gegevens van het KNMP-meldpunt Farmanco zullen de pillen op zijn vroegst pas vanaf 26 november weer leverbaar zijn. Dat wil nog niet zeggen dat ze dan meteen bij alle apothekers, zoals die in Hengelo of Nieuw-Beijerland, te verkrijgen zijn. ,,Voor de informatie op ons meldpunt zijn we afhankelijk van de informatie die de leveranciers ons aanleveren”, luidde de eerdere verklaring van de apothekersclub.

Alternatieven
De alternatieven zijn onderwijl beperkt. Zo zijn er wel pillen met een hogere of lagere concentratie van de werkzame stof ethinylestradiol/levonorgestrel of pillen met een andere samenstelling. Maar volgens sommige apothekers is het onverstandig om zomaar over te stappen op een andere pil. Zij adviseren dat alleen in overleg met de huisarts te doen. Blijven andersoortige anticonceptiemiddelen over als prikpil en spiraaltje, maar die leggen het af tegen het gemak en betrouwbaarheid van de dagelijkse pil.

Oorzaak van het tekort is dat een grote lading pillen uit het buitenland is afgekeurd en vernietigd door een toezichthouder en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De pillen worden in opdracht van de Nederlandse bedrijven gemaakt in landen als India, China en Turkije. Vaak doen verschillende leveranciers bestellingen bij dezelfde fabriek. Dat maakt het moeilijk om een dip in de productie op korte termijn in te halen.

De anticonceptiepil wordt door de zorgverzekeraars alleen voor vrouwen tot 21 jaar vergoed. In Nederland slikt 43 procent van de vrouwen tussen 18 en 45 jaar de pil.

www.ad.nl/binnenland/anticonceptiepil...
DeZwarteRidder
0
Tot hoe ver ga je mee met de kudde?

Door Wendy Roep, Illustratie Kees van de Nes
1 uur geleden in VRIJ

’Kuddegedrag’ heeft een negatieve klank. In onze maatschappij behoren we ons te onderscheiden, moeten we uniek zijn. Maar van nature laat de mens zich nu eenmaal graag leiden. Hoe vind je de balans tussen volgzaamheid en je mannetje staan?

Groepsgedrag oftewel kuddegedrag is zo slecht nog niet. Grote successen worden voornamelijk in teamverband geboekt. De krant valt niet op de mat vanwege één persoon, een voetbalwedstrijd win je niet in je uppie. We zijn op elkaar aangewezen. Gezamenlijk prestaties leveren geeft ook een machtig gevoel en bovendien voel je je veilig en geborgen in een groep.

Maar kuddegedrag kan ook verkeerd uitpakken. Soms zie je ergens zoveel afval liggen dat je denkt: dat van mij kan er ook nog wel bij. Of je lacht tegen je zin met de rest mee als een collega iets verkeerds zegt.

„Kuddegedrag zit in onze genen”, stelt psycholoog Huub Buijssen. „Evolutionair gezien zijn we geneigd om ons te hechten aan de moeder, iemand die voor je zorgt. Eenmaal volwassen zoeken we een nieuwe vorm van veiligheid en geborgenheid. Bij een partner, een vriendenkring of grotere groepen. In de puberteit is de groepsdrang het grootst. We willen er zo graag bij horen dat we bereid zijn ver te gaan.”

Ook volwassenen gaan hieronder gebukt. Hoe zorg je er nu voor dat je tevreden door het leven gaat, maar dat je niet buiten de groep valt? Hoe ver laat je je meeslepen zonder jezelf te verloochenen?

"’Niemand kijkt er raar van op als je andere keuzes maakt’"

„Wees gewaarschuwd als je je niet happy voelt bij een situatie”, tipt de psycholoog. „Als een stemmetje regelmatig zegt: dit kan en wil ik helemaal niet. Let er ook op of je bozig op jezelf bent of steeds vaker ergens spijt van hebt. Allemaal tekenen aan de wand dat je een weg inslaat die je eigenlijk niet bevalt. Luister goed naar je naasten als het bijvoorbeeld een werksituatie betreft. Hoor je hen vaak zeggen dat je over je heen laat lopen?”

Na het signaleren moet je beter voor jezelf opkomen, wat moed en doorzettingsvermogen vereist. Buijssen: „Met name pleasers hebben daar een zware dobber aan, want zij gaan het liefst in de groep op. Maar willen we binnen de groep floreren én persoonlijk happy zijn, dan moeten we op onze strepen durven staan. Leren om vaker een eigen keuze te maken. Daardoor laat je zien dat je ergens voor staat.”

„Het helpt als je je realiseert dat anderen je nooit echt aardig vinden zolang je niet zegt of doet wat je zelf het liefste wilt. Natuurlijk is het spannend om dat te doen; begin daarom klein met dingen die minder lastig zijn. Je zult zien dat niemand er raar van opkijkt als je andere keuzes maakt. Grote kans dat het niet eens opvalt.”

„Merk je dat er iets anders van je wordt verwacht? Bereid je er dan alvast op voor om te zeggen: ’Ik wil er eerst over nadenken’. Oefen voor de spiegel om die zin te herhalen als een ander aandringt. Let er de komende tijd ook eens op hoe andere mensen hun eigen gang gaan en probeer dat na te bootsen. Het meeste leren begint immers vaak met afkijken en nadoen.”

Hup, er achteraan

Mensen gedragen zich bewust én onbewust als kuddedieren. Wetenschappelijke experimenten tonen aan dat slechts een minderheid van 5 procent nodig is om een menigte van 200 personen naar een bepaalde locatie te leiden. De overige 95 procent volgt zonder zich te realiseren wat er aan de hand is en zelfs zonder te weten waar ze naartoe gaan.
DeZwarteRidder
0
Breuk in rug na horrorcrash

Door onze telesportredactie
Updated 2 min geleden
1 uur geleden in AUTOSPORT

Bij de vreselijke crash in Macau heeft Formule 3-coureur Sophia Flörsch een breuk in haar wervelkolom opgelopen. Dat meldt haar team Van Amersfoort Racing via Twitter. De 17-jarige Duitse is bij kennis en al haar vitale functies zijn stabiel.

De vader van Flörsch zei tegen het Duitse persbureau DPA dat zijn dochter geen verlammingsverschijnselen heeft en al haar ledematen kan bewegen.

Via Twitter laat Flörsch weten dat het goed met haar gaat en dat ze maandag wordt geopereerd. verder bedankte ze alle betrokkenen voor de hulp en steun die ze na haar crash kreeg.

Flörsch vloog op het smalle stratencircuit op hoge snelheid uit de baan en kwam achter de vangrails tegen een gebouw tot stilstand.

Bekijk ook:
Video - Gruwelijke crash bij Formule 3

Flörsch, die op 1 december 18 jaar wordt, debuteerde dit jaar in de Formule 3. De jonge Duitse startte afgelopen zomer op Zandvoort voor de eerste keer namens Van Amersfoort Racing in deze klasse. Als eerste vrouw eindigde ze in de Formule 4 twee keer op het podium.
DeZwarteRidder
0
Beleggingsinstellingen bereiken recordomvang

Door ANP Producties
2 uur geleden in FINANCIEEL

Amsterdam - De beleggingen van Nederlandse instellingen hebben in het derde kwartaal een recordomvang bereikt. Dat komt voornamelijk door goede resultaten die zijn behaald met investeringen in aandelen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Daarnaast werd er netto meer belegd in obligatiefondsen.

Het totaal aan beheerd vermogen van beleggingsinstellingen bedroeg in het voorbije kwartaal 906,6 miljard euro. Dat is een stijging van 21 miljard, oftewel 2,4 procent, ten opzichte van de voorgaande drie maanden. Aandelenbeleggingen leverden gemiddeld een rendement van 2,8 procent op.

Aandelen van Amerikaanse bedrijven waren net als in voorgaande periode populair. Beleggingsinstellingen hadden het voorbije kwartaal 194 miljard euro aan Amerikaanse aandelen onder beheer, goed voor 30 procent van alle aandelenbeleggingen. Veel beursgenoteerde ondernemingen uit de Verenigde Staten profiteerden het afgelopen jaar van belastinghervormingen. Ook aandelen uit Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn populair.
DeZwarteRidder
0
Collega’s ontslagen op basis van een post-it
Updated 1 uur geleden
2 uur geleden in BINNENLAND

Maassluis - Een marketingbedrijf in Maassluis heeft collega’s onderling via post-its (plakbriefjes) laten beslissen wie er moest worden ontslagen bij een bezuinigingsronde.

Tijdens een vergadering bij Keytoe moesten alle 45 werknemers een naam opschrijven op een briefje. Degene met de meeste stemmen vlogen eruit, zo schrijft het AD.

Keytoe was in de problemen gekomen na een aantal tegenslagen. Vijf grote klanten haakten af. „We zijn met de groep bij elkaar gekomen en constateerden dat het probleem te groot was en we nog maar twee maanden alle salarissen konden betalen”, vertelt Lennard Toma, die als organisatiepsycholoog bij het bedrijf werkt tegen de krant.

De 23-jarige Raphael Schuler werd weggestemd. In de krant zegt hij: „dat was niet de fijnste manier. Je voelt dat wel, ja. Als je collega’s het zeggen, is het erger dan als je baas het zegt. Maar ik snap de situatie wel.”

Volgens hem voelde de beslissing ’wel eerlijk’. Volgens Toma zijn alle weggestemde mensen ’positief weggegaan’. Vier van de vijf hebben alweer een andere baan.

Keytoe is bekend van een app waarbij collega’s elkaar dagelijks beoordelen op basis van gevoel. Een goede beoordeling betekende een hoger salaris. De app liep al snel vast en klanten haakten af.
DeZwarteRidder
0
Kalkoen na gratie president meestal snel dood
2 uur geleden in BUITENLAND

WASHINGTON - Kalkoenen die op de Amerikaanse feestdag Thanksgiving symbolisch gratie krijgen van de president, leven doorgaans niet lang en gelukkig. De vogels hebben meestal nog maar enkele maanden te leven, bericht nieuwssite Politico.

Kalkoen staat bij veel Amerikanen bovenaan het boodschappenlijstje als ze inkopen doen voor Thanksgiving. Het behoort tot het traditionele maal voor die feestdag. Kalkoenen kunnen de dans ontspringen als ze gratie krijgen van de president. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks ritueel.

Dit jaar heten de gelukkige kalkoenen Peas en Carrots. Zij belanden bij niemand op het bord, maar mogen hun laatste dagen doorbrengen in een speciale opvanglocatie, die Gobbler’s Rest heet. Politico concludeert echter dat de twee dieren de volgende Thanksgiving vermoedelijk niet meer zullen meemaken.

Voorlopers Wishbone, Drumstick, Tater, Tot, Abe en Honest bliezen in de meeste gevallen na enkele maanden hun laatste adem uit, zegt een verzorger van de dieren. Alleen Tater, die gratie kreeg van toenmalig president Barack Obama, overtrof alle verwachtingen en hield het twee jaar vol.

De kalkoenen hebben een lage levensverwachting omdat ze specifiek worden gefokt voor menselijke consumptie. Daardoor worden ze zo groot dat ze allerlei gezondheidsklachten ontwikkelen.
DeZwarteRidder
1
Vrouw vermoordt en kookt ex, onwetende gastarbeiders eten hem op
33 min geleden in BUITENLAND

DUBAI/RABAT - Een Marokkaanse wordt er in de Verenigde Arabische Emiraten van verdacht haar ex-vriend te hebben vermoord en vervolgens met rijst als maaltijd te hebben opgediend. De man had na zeven jaar gezegd de relatie te verbreken en met een ander te gaan trouwen, maar de verdachte slikte dat niet, aldus media in de Emiraten en Marokko.

De vrouw is in al-Ain aan de grens met Oman gearresteerd, nadat een tand van haar ex in haar mixer was gevonden. Wat er met haar ex is gebeurd was maandenlang onduidelijk. Zij verklaarde dat ze hem de deur uit had gegooid, nadat ze hem zeven jaar lang had onderhouden. De man was drie maanden lang vermist, maar recent kwam er met de tand een doorbraak in het onderzoek.

Na haar arrestatie heeft de vrouw tenslotte bekend de man in een aanval van razernij te hebben vermoord. Ze heeft toen het lichaam in stukken gehakt en met behulp van de mixer verwekt in een ’machboos’, een traditioneel gerecht van rijst en vlees dat op het Arabische schiereiland populair is. De maaltijd is opgediend en verorberd door Pakistaanse gastarbeiders.
3.403 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 ... 167 168 169 170 171 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront