Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Het rommelt in Frankrijk

2.164 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 ... 105 106 107 108 109 » | Laatste
voda
0
Handelstak stuwt omzet Société Générale

Gepubliceerd op 8 nov 2018 om 07:23 | Views: 601

Société Générale 16:38
34,11 +0,95 (+2,85%)

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - Société Générale heeft in het derde kwartaal meer omzet en winst behaald dan een jaar eerder. De Franse bank profiteerde van sterke prestaties van zijn handelsbank, die voor het eerst in anderhalf jaar groei liet zien.

De omzet dikte met 9 procent aan tot 6,5 miljard euro. Onder de streep hield SocGen 1,3 miljard euro over. Dat is ruim 16 procent meer dan een jaar eerder. De handelsdivisie zag de opbrengsten met 19 procent stijgen. Vooral in de Verenigde Staten werd stevig aan de weg getimmerd.

De bank wil in de periode tot aan 2020 jaarlijks 3 procent omzetgroei behalen. Dit jaar is in de eerste negen maanden 0,9 procent groei bewerkstelligd.
voda
0
EDF extends outage at France Havre 4 coal power plant due to strike

Reuters reported that French utility EDF has extended the outage at its 580 megawatts (MW) Havre 4 coal-fired power plant by another 24 hours until Tuesday Nov. 6 due to an ongoing strike, said grid operator RTE. Electricity generation at the unit has been suspended since October 27. The strike, which started in protest against a French government plan to shut down power generation from coal, was initially expected to end on Sunday.

RTE said the unit was expected to restart on Tuesday.

EDF warned on October 17 that protests could hit its coal power plants in France until the end of June 2019, due to a legislative process that would lead to the adoption of France's long-term energy policy.

France, which depends on nuclear power for over 75 per cent of its electricity needs, has shut down most of its coal power plants. Only five units with an installed capacity of around 3,000 MW are currently operational.

President Emmanuel Macron has promised to shut down the remaining coal power plants by the end of 2021 to respect climate change obligations.

Source : Reuters
voda
0
Industriele productie Frankrijk omlaag

(ABM FN-Dow Jones) De industriële productie in Frankrijk is in september op maandbasis gedaald. Dit bleek vrijdag uit cijfers van statistiekbureau Insee.

De productie daalde met 1,8 procent op maandbasis, na een stijging van 0,2 procent in augustus. De Franse maakindustrie produceerde 2,1 procent minder in september, na een stijging van 0,4 procent in augustus.

Op jaarbasis lag de industriële productie in september 0,8 procent hoger. De maakindustrie boekte een groei van 0,9 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Strike cuts French electricity output by 3.5 GW

Reuters reported that a nationwide strike has reduced French electricity production by 3.5 gigawatts (GW) mostly at state-controlled utility EDF's nuclear, coal and hydro power plants, said power grid operator RTE.

The energy branch of France's CGT union had called for the strike in protest over stalled wage negotiations and a possible government-led restructuring of EDF.

The RTE said the strike had reduced power generation at EDF-operated Chinon 1 and St. Laurent 1 nuclear reactors.

Source : Reuters
voda
0
Red het oerwoud: Frankrijk boycot producten die worden gelinkt aan houtkap

Frankrijk verbiedt vanaf 2030 de import van alle soja, palmolie, hout en andere producten die te maken hebben met ontbossing. Parijs verhoogt daarmee de druk op de Europese Unie om met een gelijkwaardig plan te komen.

Karen van Eyken 17-11-18, 13:49
55
De nieuwe Franse nationale strategie die is voorgesteld door het Franse ministerie van Leefmilieu, zal handel gebruiken om economische ontwikkeling in armere landen te ontkoppelen van houtkap. Frankrijk wil ook bedrijven helpen om hun eigen doelstellingen te halen en de import van producten te verminderen die met ontbossing te maken hebben, en investeerders aanmoedigen om ecologische en sociale thema’s mee te laten tellen in hun beslissingen.

Derde van alle ontbossing
De Europese import van landbouwproducten - van rundvlees en soja uit Latijns-Amerika tot palmolie uit Zuidoost-Azië en cacao uit Afrika - is verantwoordelijk voor meer dan een derde van de wereldwijde ontbossing, zegt de Franse overheid.

,,De EU heeft als globale economische speler de verantwoordelijkheid om een voorbeeld te zijn. De EU heeft daarom net als Frankrijk de plicht om snel maatregelen uit te dokteren om de impact van consumptie op ontbossing te verminderen.”

De Europese Commissie ligt onder steeds zwaardere druk vanuit de Europese hoofdsteden, het Europees parlement en milieuorganisaties om de invloed van de Unie op de wereldwijde ontbossing aan banden te leggen. Frankrijk, Nederland, Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Denemarken en Noorwegen hebben eerder deze maand al een brief gestuurd naar de Europese Commissie. Daarin dringen ze aan op een actieplan voor de hele EU om ontbossing tegen te gaan. Dat plan moet gebaseerd zijn op een haalbaarheidsstudie die in maart van dit jaar werd gepubliceerd.

Lees verder onder de foto.

De Munduruku-stam pauzeert tijdens het werk. Ze ontginnen illegaal een deel van eht Amazonewoud.

De Munduruku-stam pauzeert tijdens het werk. Ze ontginnen illegaal een deel van eht Amazonewoud. © NYT
Brazilië
De nieuw verkozen president van Brazilië Jair Bolsonaro.
De nieuw verkozen president van Brazilië Jair Bolsonaro. © EPA
De Franse strategie valt samen met de groeiende bezorgdheid over ontbossing in het grootste tropische regenwoud ter wereld - het Amazonewoud - na de verkiezing van de nieuwe Braziliaanse president Jair Bolsonaro. In aanloop naar zijn verkiezing steeg de ontbossing in het Amazonegebied al met de helft, blijkt uit voorlopige cijfers. De nieuwe president heeft plannen voor een autosnelweg door het woud en pleit voor een afzwakking van de milieuwetgeving ten voordele van boeren en houtbedrijven.

Tropisch bos herbergt meer dan 75 procent van de biodiversiteit in de wereld. Ze absorberen broeikasgassen en beschermen de bodem en watervoorraden, stelt de Franse regering. Maar de wereldwijde oppervlakte aan bos is tussen 1990 en 215 met 129 miljoen hectare geslonken, vergelijkbaar met twee keer de oppervlakte van Frankrijk.

www.ad.nl/buitenland/red-het-oerwoud-...
rationeel
0
Frankrijk heeft in ieder geval geen geld om de landen waar houtkap nodig is om de steeds maar grotere bevolking van voedsel te voorzien, te onderhouden.

Er is maar een oplossing...minder mensen...

Rest is allemaal praatjes voor de vaak.
voda
0
Correctie: Nissan wil Ghosn ontslaan

(ABM FN-Dow Jones) Nissan wil voorzitter Carlos Ghosn na "ernstig wangedrag" ontslaan. Dat maakte de Japanse automaker maandag bekend.

De CEO van het Japanse bedrijf gaat dat voorstellen aan de raad van commissarissen. Die neemt daar komende donderdag een besluit over.

De topman van Renault is maandag door de politie in Japan gearresteerd. Ghosn zou hebben gesjoemeld met de aangifte van zijn salarisgegevens. Ook zou hij bezittingen van Nissan voor persoonlijk gebruik hebben aangewend. Nissan werkt naar eigen zeggen volledig mee met het Japanse Openbaar Ministerie.

Representative director Greg Kelly wordt door Nissan eveneens van wangedrag beschuldigd.

Ghosn heeft Nissan gered van een mogelijke ondergang en leidde het bedrijf bijna twee decennia. Ongeveer een jaar geleden trad hij terug en werd hij voorzitter van een alliantie van Nissan met Renault en Mitsubishi.

Correctie: om aan te geven dat de topman nog niet is ontslagen als voorzitter.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Renault hard onderuit op beurs
Gepubliceerd op 19 nov 2018 om 11:51 | Views: 5.383

Artikel
Reacties (2)
Gerelateerde instrumenten
11:51 - Renault hard onderuit op beurs
Renault 16:23
58,26 -6,24 (-9,67%)

AMSTERDAM (AFN) - Het aandeel Renault ging maandag hard onderuit na een arrestatiebevel voor de topman van de automaker. Het algehele beurssentiment in Europa bleef terughoudend. Beleggers hielden de ontwikkelingen rond de brexit en de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China in de gaten. Op het Damrak toonde ABN AMRO herstel na de verliesbeurt op vrijdag.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent hoger op 524,10 punten. De MidKap daalde 0,1 procent tot 711,59 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs gingen een fractie omlaag. Londen won 0,3 procent.

Automaker Renault kelderde meer dan 12 procent in Parijs. De Japanse autoriteiten hebben een arrestatiebevel uitgevaardigd voor topman Carlos Ghosn van de Franse autofabrikant en diens samenwerkingspartners Nissan en Mitsubishi. Ghosn zou jarenlang hebben gesjoemeld met zijn belastingaangifte en onrechtmatig gebruik hebben gemaakt van bedrijfsgelden.

Anonieme brandbrief

ABN AMRO behoorde tot de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 1,7 procent. Een groep hoge managers heeft volgens Het Financieele Dagblad (FD) opnieuw een anonieme brandbrief geschreven. De schrijvers vragen om de officiële status van klokkenluiders, zodat zij zonder angst voor represailles met president-commissaris Tom de Swaan kunnen spreken over problemen binnen de bank.

Unilever won een fractie. Volgens zakenkrant Economic Times zijn Unilever en Nestlé naar verluidt nog in de race voor de aankoop van een Indiase dochter van GlaxoSmithKline. Coca-Cola zou de strijd hebben gestaakt. Kabel- en telecomconcern Altice Europe was de grootste daler met een verlies van 2,6 procent.

Productieverlaging OPEC

Bij de kleinere bedrijven klom B&S Group 1,4 procent na een handelsupdate. De distributeur en groothandel zag in het derde kwartaal de omzet verder groeien. Het Belgische winkelvastgoedfonds Retail Estates, dat vrijdag na de slotbel met cijfers kwam, steeg meer dan 4 procent.

De euro was 1,1419 dollar waard, tegen 1,1407 dollar op vrijdag. De olieprijzen veerden op na berichten dat oliekartel OPEC kijkt naar een productieverlaging. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 56,76 dollar. Een vat Brentolie kostte een fractie meer op 66,78 dollar.
voda
0
Fikse boete voor Societe Generale in Amerika

(ABM FN-Dow Jones) Société Générale is een schikking overeengekomen met de Amerikaanse autoriteiten. Dit maakte de Franse bank maandag bekend.

De autoriteiten onderzochten dollartransacties uitgevoerd door Société Générale voor bepaalde klanten, die daarmee Amerikaanse sancties schonden die golden voor Iran, Soedan, Cuba en Libië.

Société Générale zal 1,3 miljard dollar aan boetes betalen. Deze boete is gedekt door de provisies die de bank reeds nam.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Franse werkloosheid stabiel

(ABM FN-Dow Jones) De werkloosheid in Frankrijk is afgelopen kwartaal stabiel gebleven. Dit bleek uit cijfers van statistiekbureau Insee.

Het werkloosheidscijfer in Frankrijk bleef in het derde kwartaal op kwartaalbasis staan op 8,8 procent. Op jaarbasis daalde de werkloosheid met 0,5 procentpunt.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Nieuwe financieel topman voor Casino

Gepubliceerd op 20 nov 2018 om 08:32 | Views: 869

Ahold Delhaize 16:22
22,31 -0,58 (-2,51%)

PARIJS (AFN/BLOOMBERG) - De Franse supermarktketen Casino krijgt een nieuwe financieel topman. David Lubek volgt bij de onderneming Antoine Giscard d'Estaing op. Dat bleek dinsdag.

De 45-jarige Lubek was al plaatsvervangend financieel bestuurder bij de onderneming. Giscard d'Estaing verlaat Casino na tien jaar om ,,nieuwe professionele projecten'' te gaan vervullen.
voda
0
Benzine-oorlog in Frankrijk gaat door: wegblokkades op weg naar ‘totale ontsporing’

VIDEO
Op tientallen plaatsen in Frankrijk gaan de acties van de ‘Gele hesjes', die demonstreren tegen de in hun ogen te hoge brandstofprijzen, nog altijd door. Vandaag werden benzinedepots en diverse doorgaande wegen geblokkeerd. Deze speldenprikken vormen de opmaat naar een tweede grote actiedag, komende zaterdag door heel Frankrijk.

Wilko Voordouw 21-11-18, 16:49 Laatste update: 18:06
52

Langzaam-aan-actie in de buurt van Rennes van de Gilets jaunes.
Langzaam-aan-actie in de buurt van Rennes van de Gilets jaunes. © AFP
Nog zo'n 10.000 ‘Gilets jaunes’ (Gele hesjes) waren vandaag volgens de Franse politie in het land actief. Op Corsica maakte de mobiele eenheid met veel geweld een eind aan de blokkade van de olieraffinaderij van Lucciana. Ook trad de oproerpolitie op toen demonstranten de autosnelweg A10 (Bordeaux-Parijs) bij Virsac willen blokkeren.

Volgens autosnelwegbedrijf Vinci vonden er verder acties plaats op de snelwegen A7, A8, A9, A11, A28, A62 en A71. Dat varieert van gedeeltelijke blokkades tot langzaam-aan-acties. Meestal treedt de politie op als het verkeer geheel vast komt te staan. Op het eiland La Réunion blijft de situatie ronduit gespannen. Er waren rellen, complete wegen op het eiland in de Stille Oceaan waren geblokkeerd en werden winkels geplunderd. In totaal raakten alleen afgelopen nacht 16 agenten gewond, waarvan een ernstig.

Lees ook
Tweede dode in Frankrijk, protest brandstofprijzen gaat verder
Tweede dode in Frankrijk, protest brandstofprijzen gaat verder
Lees meer
(Tekst gaat verder onder de foto)

Oproerpolitie in actie in Saint-Denis-de-la-Réunion.
Oproerpolitie in actie in Saint-Denis-de-la-Réunion. © AFP
Afgelopen zaterdag begonnen de acties van de Gele hesjes. Er kwamen zo’n 290.000 mensen in actie tegen de hoge benzineprijzen, en tegen de hoge belastingdruk in het algemeen. Er waren zaterdag ruim 2000 blokkades door het hele land. Bij de acties vielen tot nu toe twee dodelijke slachtoffers en raakten in totaal tot nu toe zo’n 650 mensen gewond. Ook werden al omstreeks 650 arrestaties verricht. Van hen zitten nog altijd zo'n 500 mensen vast.

De acties, die niet centraal geleid worden, maar opgezet zijn door lokale comité's, al dan niet gesteund door politieke partijen als Les Républicains (conservatief), Rassemblement national (extreem-rechts) of extreem-links (La France Insoumise), kennen een grillig karakter. Wat ze allemaal gemeen hebben: een intense afkeer van de politiek van president Emmanuel Macron. Die heeft besloten om de accijnzen op brandstof fors te verhogen, om de Fransen aldus te verleiden tot het maken van een schonere keuze, bijvoorbeeld door de oude diesel in te ruilen voor een schonere auto. Naast politieke partijen sluiten nu ook de vakbonden zich aan bij de acties.

Na het succes van afgelopen zaterdag, en het uitblijven van een reactie van de kant van Macron en zijn regeringsploeg, is besloten om komende zaterdag opnieuw uit te roepen tot blokkadedag.

Enorme gevolgen
Het gevolg voor het bedrijfsleven is intussen enorm. Supermarktketen Auchan spreekt van een omzetverlies van ‘enkele tientallen procenten'. En de autofabriek van PSA (Peugeot en Citroën) in het oost-Franse Sochaux moet enkele montagelijnen sluiten omdat enkele tientallen vrachtwagens met onderdelen muurvast staan. Dat geldt ook voor veel andere vrachtwagens. De Franse evenknie van Transport en Logistiek Nederland noemt de mogelijke gevolgen voor de sector ‘dramatisch’.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Blokkade bij een benzinedepot in de buurt van Toulouse.
Blokkade bij een benzinedepot in de buurt van Toulouse. © AFP
Toch valt op hoe weinig de Franse regering onderneemt. President Emmanuel Macron heeft nog nauwelijks gesproken over de acties. Hij reist door heel Europa, maar hij doet alsof er in eigen land niets aan de hand is. Hooguit roept hij op tot ‘dialoog, om tot een oplossing te komen’. Zijn houding doet denken aan zijn manier van reageren op de langdurige spoorwegstaking, dit voorjaar. Ook toen ging hij nauwelijks in op de situatie in eigen land.

‘Totale ontsporing’
Een van zijn vertrouwelingen, minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner, meende dat er sprake is van een 'totale ontsporing’ en een 'radicalisering’ van de acties. Hij heeft al aangekondigd dat een geplande blokkade, zaterdag op de Place de la Concorde in Parijs ‘in geen enkel geval’ door kan gaan. Tot nu toe hebben via Facebook zich al ruim 30.000 mensen aangemeld voor zo'n actie, terwijl ruim 200.000 mensen geïnteresseerd zeggen te zijn.

Minister van Milieu François de Rugy houdt vast aan zijn maatregelen. ,,Nog maar enkele maanden geleden waren er dramatische overstromingen in het zuiden, nadat in drie dagen tijd de hoeveelheid regen was gevallen die normaal in drie maanden valt. De klimaatverandering is geen ver-van-mijn-bedshow, maar vindt ook hier in Frankrijk plaats. Niets doen is geen optie.’’

Overigens is de prijs van een liter euro 95 in Frankrijk nog altijd zo'n 10 cent lager dan de laagste prijs in Nederland. Diesel is wel enkele centen duurder.

www.ad.nl/buitenland/benzine-oorlog-i...
voda
0
Frans ondernemersvertrouwen blijft stabiel

(ABM FN-Dow Jones) Het vertrouwen van Franse ondernemers in de economie is in november stabiel gebleven. Dit bleek donderdag uit data van statistiekbureau Insee.

De index voor het ondernemersklimaat kwam deze maand uit op 104, gelijk aan de stand van de maand eerder.

De index noteert daarmee wel ruim boven het historische gemiddelde.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Meer autonome omzet voor Remy Cointreau

(ABM FN-Dow Jones) Rémy Cointreau heeft over het eerste halfjaar van het gebroken boekjaar weer meer omzet geboekt. Dit liet de Franse drankenproducent donderdag weten.

In totaal behaalde Rémy Cointreau in de eerste zes maanden van dit jaar, dat eindigde op 30 september, een omzet van 571,4 miljoen euro, tegen 544,4 miljoen over dezelfde periode vorig jaar. Dat betekende een omzetgroei van 5,0 procent en 7,7 procent op een autonome basis.

Het operationeel resultaat over de verslagperiode kwam uit op 138,0 miljoen euro tegen 134,1 miljoen euro een jaar eerder en dat bracht een operationele marge met zich mee van 24,1 procent tegen 24,6 procent in dezelfde periode vorig jaar.

De nettowinst, exclusief niet terugkerende items, kwam uit op 87,5 miljoen euro. Een jaar eerder was dit 90,3 miljoen euro.

Bij House of Rémy Martin ging het operationeel resultaat op autonome basis met 11,3 procent omhoog naar 119,5 miljoen euro, goed voor 30 procent van het groepsresultaat.

Outlook

De onderneming houdt vast aan de verwachting dat het operationeel resultaat in het lopende fiscale boekjaar 2018/2019 tegen constante valutakoersen groeit.

Het aandeel Remy Cointreau sloot woensdag 1,2 procent lager op 104,10 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Samengestelde inkoopmanagersindex Frankrijk daalt fracioneel

(ABM FN-Dow Jones) De bedrijvigheid van de Franse economie is in november iets minder sterk gegroeid. Dit bleek vrijdag uit de voorlopige inkoopmanagersindex van Markit Economics.

De samengestelde inkoopmanagersindex van de industrie en de dienstensector daalde van 54,1 in november naar 54,0 in november. Daarmee noteerde de index op het laagste punt in 2 maanden.

De voorlopige inkoopmanagersindex voor de industrie daalde van 51,2 in november naar 50,7 in november en de index voor de dienstensector daalde van 55,3 naar 55,0.

Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei, terwijl een cijfer beneden de 50 wijst op krimp.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Frankrijk maakt zich op voor nieuw hoofdstuk in benzine-opstand

Frankrijk gaat een nieuwe dag met veel overlast tegemoet. Morgen worden weer door heel het land benzineprotesten gehouden met wegblokkades. Het hoogtepunt moet plaatsvinden onder de rook van de Eiffeltoren in Parijs. Daar mag van de autoriteiten een manifestatie worden gehouden worden, op de Champ-de-Mars bij de Eiffeltoren.

Wilko Voordouw 23-11-18, 17:47 Laatste update: 18:44
8
De zogeheten Gilets jaunes (Gele hesjes) wilden aanvankelijk elders in Parijs betogen, op de Place de la Concorde. Maar die plek is volgens de autoriteiten te risicovol, vlakbij het Elysée, het presidentiële paleis. Bovendien is Concorde een té strategische plek om vol te laten stromen met tot op het bot gemotiveerde actievoerders.

Lees ook
Brandstofoorlog overgewaaid naar België, eerste tankstations zonder diesel
Brandstofoorlog overgewaaid naar België, eerste tankstations zonder diesel
Lees meer

Minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner vindt de grasvlakte onder de Eiffeltoren wel acceptabel. ,,Er is tenslotte in dit land het recht om te demonstreren.’’ Hij voegde daar meteen dreigend aan toe dat er ‘een grote politiemacht’ gereed staat om in te grijpen als dat nodig is. ,,Bij rellen zal onder pardon worden opgetreden.’’ Castaner is van mening dat er sprake is van ‘totale ontsporing en radicalisering’. President Macron zweeg tot nu toe over de acties. Dinsdag, zo meldt het Elysée, komt het Franse staatshoofd met aanvullende maatregelen in de hoop de rust terug te brengen in het land.

De acties zijn aan de gang sinds vorige week zaterdag. Uit protest tegen de hoge brandstofprijzen (de Franse regering verhoogt met name het accijns op diesel om de Fransen ertoe te bewegen schoner te rijden) blokkeerden actievoerders op zo’n 2000 punten de wegen. Bijna 300.000 Fransen bevolkten de blokkades. Bij de acties - die de dagen erna verder gingen - vielen tot nu toe twee dodelijke slachtoffers, raakten bijna 700 mensen gewond en werden ongeveer evenveel arrestaties verricht. Woensdagavond beleefde een Nederlandse chauffeur - een man met meer dan 25 jaar ervaring - de angstigste uren uit zijn carrière toen zijn truck werd aangevallen door een joelende meute met bivakmutsen.

Tekst gaat verder onder de foto

Priscilla Lodosky plaatste de eerste oproep tot de actie op Facebook. Ze woonde een eind buiten de stad en was aangewezen op haar auto om te gaan werken of boodschappen te doen. ‘Ik zie mijn koopkracht achteruit hollen’, schreef ze. Dat werd herkend. En de dure brandstof veranderde voor velen al in een algemeen verzet tegen de te hoge belastingen. ,,Wat we aan de ene kant verdienen, wordt ons via de belastingen weer afgepakt’’, is de teneur op de blokkades.

Koopkracht
De benzine is te duur (de laagste prijs voor een liter euro loodvrij is in Frankrijk nog altijd zo’n 10 cent goedkoper dan in Nederland, alleen diesel is er duurder), belastingen zijn te hoog en de pensioenen te laag. Dat alles resulteert in een lagere koopkracht, of op z'n minst het gevoel dat de koopkracht afneemt. En dat gevoel wordt onderbouwd door cijfers, blijkt uit onderzoek van het Franse bureau voor de statistiek OFCE. Volgens de statistici ging een Frans huishouden tussen 2008 (het begin van de crisis) en 2016 er gemiddeld 440 euro per jaar op achteruit. ,,Tot de crisis ging iedereen er gemiddeld wel iets op vooruit. Dat hield op in 2008. En de koopkracht heeft zich sindsdien niet hersteld’’, zegt econoom Mathieu Plane van de OFCE.

Volgens econoom Emmanuel Jessua van het Instituut Rexecode is de situatie aan de beterende hand. ,,Over dit jaar is de verwachting dat de koopkracht met 1,3 procent verbetert. En als het economisch voor de wind blijft gaan, lopen we de achterstand geleidelijk aan weer in.’’

Maar dat gaat de Fransen, en zeker de Fransen die buiten de grote steden wonen, niet snel genoeg. Want daar gaat het gevoel van ‘steeds meer belasting betalen’ gepaard met een snel terugtredende overheid (minder scholen, minder openbaar vervoer, minder gemeentelijke voorzieningen). ,,Belasting wordt geaccepteerd omdat er geld wordt herverdeeld. Maar die acceptatie daalt snel als publieke diensten verdwijnen, als het vangnet van de overheid steeds minder goed werkt en als de kloof tussen arm en rijk groeit’’, zo verklaart de politicoloog Jean-Yves Camus de huidige revolte op met name het platteland.

Tekst gaat verder onder de foto

Een demonstrant staat oog in oog met een agent op de snelweg bij het vliegveld van Sainte Marie op La Réunion in de Stille Oceaan.
Een demonstrant staat oog in oog met een agent op de snelweg bij het vliegveld van Sainte Marie op La Réunion in de Stille Oceaan. © AP
Nieuw hoofdstuk
De beweging van de Gele hesjes, die niet duidelijk wordt aangevoerd door een politieke partij of vakbond, opent volgens hem een nieuw hoofdstuk in de Franse geschiedenis van het verzet tegen de centrale overheid. Dat begon in 1358, zegt hij, tijdens de Grande Jacquerie, een opstand van boeren die de hogere belastingen afwezen. En in de historie zijn meer van deze frondes geweest tegen de centrale overheid die, in de ogen van de plattelanders, alleen maar profiteert. ,,Deze niet centraal geleide beweging staat in de traditie van min of meer spontaan verzet, dat terugvoert tot de Middeleeuwen’’, zegt ook historicus Jean Garrigues van de Franse eliteopleiding Sciences Po.

,,Die opstanden legden een sociaal-economisch systeem bloot dat door de mensen niet meer werd gepruimd. Dat gebeurt dus nu ook met de Gele hesjes, en dat maakt het probleem heel moeilijk op te lossen voor de centrale overheid’’, aldus Garrigues.

Politicoloog Guy Groux van het onderzoekscentrum Cevipof denkt niet dat uit dit spontane verzet een politieke partij komt als de Vijfsterrenbeweging in Italië. ,,Daarvoor ontbreekt het aan een charismatische leider à la Beppe Grillo, die in staat is om van een losse club een beweging te maken, die ook het gesprek kan aangaan met de politiek. Deze beweging is totaal divers, qua verwachtingen en politieke motivatie.’’

Hij verwacht dan ook dat het benzine-oproer geen lang leven beschoren zal zijn. Maar Groux wijst ook op het gevaar dat de deelnemers, als er geen enkel resultaat wordt geboekt, totaal gefrustreerd huiswaarts keren en zich nog meer zullen afkeren van de centrale overheid in Parijs.

Bij de protesten werd er zelfs een agent aangereden.

Met video, zie link:

www.ad.nl/buitenland/frankrijk-maakt-...
haas
0
in 1968,50 jaren geleden was er ook wat rumoer in Frankrijk:)
ook toen zat er meer onvrede achter de protesten dan men dacht
Cézan
0
quote:

Nel schreef op 3 september 2012 21:01:

Dit weekeinde werd plotseling de op een na grootste hypotheekverstrekker van Frankrijk –CIF- genationaliseerd. Als dat niet was gebeurt dan had dat zeker tot een run op de banken in Frankrijk geleid.

Al heel vaak en vanuit alle hoeken en gaten is gewaarschuwd voor de slechte staat waarin de Franse banken verkeren.

Frankrijk zal de finale klap gaan geven!!!!
En hoe staat die ene bank er nu voor? Anno end 2018? Nog steeds in handen vd staat?

Deze reactie nav van de beelden die ik gisteren zag over iets anders dan, de dieselprijzen.
Fransen laten er geen gras over groeien ( ad andere kant zijn we wel gewend vd Fransen), hup gele hesjes aan en de barricades op. Loopt nu wel de spuitgaten uit. Ik zie zoiets niet gauw in NL gebeuren als er iets niet bevalt.
simidoc
0
josti5
1
Precies hetzelfde proces als in Frankrijk: minder en minder vrije koopkracht door almaar stijgende (semi)overheidstarieven en verborgen inflatie, vindt ook in Nederland en Duitsland plaats.
Het is een proces van massaal overhevelen van door Henk en Ingrid verdiend geld naar (semi) overheden en voornamelijk multinationaal bedrijfsleven.
De vele Engelsen, die ik hier in Portugal spreek, verkneukelen zich net niet te opvallend: zij hebben zich aan dit proces weten te onttrekken door de Brexit, en nemen het heft weer in eigen hand, zo menen zij zonder uitzondering.
De Duitsers zien ook, hoe zij zich door Merkel in de luren hebben laten leggen, nu haar ware gezicht spreekt door de rauwe Duitse werkelijkheid, en hetzelfde geldt voor de Nederlanders met betrekking tot Rutte.
Fransen: een invasie hier, de afgelopen jaren. Met name zij kopen zich suf aan huizen en appartementen.
Afijn: de Fransen beginnen nu eveneens te begrijpen, wat er gaande is!
Natuurlijk is het maar een selectie van de bevolking, die hier korter, langer of permanent verblijft: zeg de leeftijdsgroep 60-80 plus(een Duitse vriend van ons loopt hier ook weer rond, 89 jaar jong!): stuk voor stuk mensen, die het financieel gemaakt hebben in hun arbeidzame leven.
Maar de eensgezinde afkeer van Brussel, en daarmee van de nationale politiek, is opvallend groot.
Met diverse mensen maken wij lange wandelingen, en dan kun je veel dieper op de zaken ingaan.
Zo gaf een Nederlandse vriend onlangs aan: ' sommige mensen vinden mij cynisch geworden, zoals ik tegen de situatie in Nederland, en tegen de macht van Brussel ben gaan aankijken, na al mijn studie, onderzoek en ervaring. Ze doen maar. Ik vind mijzelf een realist.'

En ja hoor: Macron geeft le Pen de schuld van de rellen.
Deze snotneus heeft, ondanks een veel oudere en wijzere echtgenote, nog niets geleerd...
2.164 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 ... 105 106 107 108 109 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
865,36  +0,01  +0,00%  18 apr
 Germany40^ 17.751,90 -0,48%
 BEL 20 3.826,58 +0,84%
 Europe50^ 4.919,39 -0,35%
 US30^ 38.013,46 0,00%
 Nasd100^ 17.548,80 0,00%
 US500^ 5.049,25 0,00%
 Japan225^ 38.001,71 0,00%
 Gold spot 2.380,21 +0,81%
 EUR/USD 1,0641 -0,28%
 WTI 82,08 -0,16%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +11,51%
JUST EAT TAKE... +5,71%
Air France-KLM +4,18%
FASTNED +3,00%
RANDSTAD NV +2,65%

Dalers

Pharming -9,63%
ASMI -6,10%
Avantium -6,01%
PostNL -5,84%
TomTom -3,31%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront