TomTom « Terug naar discussie overzicht

KIDS out-of-the-box denken en TIPS

359 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 » | Laatste
NewKidInTown
0
Rond 560,80 turbo's short AEX aantal verdubbeld.

Rond EUR 11,91 turbo long CBOE VIX gekocht.
NewKidInTown
0
FYI:

CRASH 2018
$5.1 Trillion Financial Time Bomb Proves the Dow Will Fall 70%
Starting on September 1… Igniting a Second Great Depression

pro.banyanhill.com/p/CRASH/PSCEU602/?...

Daar ga ik het weekend eens over nadenken.......
NewKidInTown
0
quote:

NewKidInTown schreef op 24 augustus 2018 16:54:

Rond 560,80 turbo's short AEX aantal verdubbeld.

Rond EUR 11,91 turbo long CBOE VIX gekocht.
Rond EUR 12,50 turbo long CBOE VIX aantal verdubbeld. Totale positie nu op ruim +20%.

(De turbo's short AEX, staan op licht verlies en moeten naar verwachting morgen of volgende week gaan "lopen")

Als laatste enige AEX puts nov-2018 gekocht. Staan rond aankoop-koers.
NewKidInTown
0
quote:

NewKidInTown schreef op 30 augustus 2018 22:47:

[...]

Rond EUR 12,50 turbo long CBOE VIX aantal verdubbeld. Totale positie nu op ruim +20%.

(De turbo's short AEX, staan op licht verlies en moeten naar verwachting morgen of volgende week gaan "lopen")

Als laatste enige AEX puts nov-2018 gekocht. Staan rond aankoop-koers.
Turbo's short AEX verkocht op +8%

Turbo long CBOE VIX blijven in pf met +20%

AEX puts nov-2018 blijven in pf met +22%

NewKidInTown
1
Nu even tijd voor TT en een opgave/hulp voor de serieus geïnteresseerde beleggers in TT.

"How To Use The P/E Ratio And PEG To Tell A Stock's Future"

www.investopedia.com/investing/use-pe...

Ik ga je alvast een stukje op weg helpen, de P/E is 72,1 en de annual EPS growth is tussen 2015 en 2020 circa 30%, geen rekening houdend met de dip in 2017.

www.marketscreener.com/TOMTOM-6269/fi...

Kom ik op een PEG van 72 / 30 = 2,4

"Although earnings growth rates can vary among different sectors, typically a stock with a PEG of less than 1 is considered undervalued since it's price is considered to be low compared to the company's expected earnings growth. A PEG greater than 1 might be considered overvalued since it might indicate the stock price is too high as compared to the company's expected earnings growth."

Omdat volgens de PEG-ratio benadering de uitkomst met 2,4 heel veel hoger is dan een redelijke 1,0 is TT extreem duur of extreem hoog gewaardeerd.

[verwijderd]
0
EPS komt dit jaar uit rond EUR 0,35 (outlook thans 0,30)

Dat betekent momenteel een P/E van 25. Geen 72 (!)

Dit bij procentueel gezien sterk groeiende winst. Dit jaar 100% winstgroei tov 2017 (EUR 0,18)

Komend jaar 50% winstgroei naar rond de EUR 0,55.

Wat dus nominaal gezien hetzelfde is als dit jaar.
boem!
0
AB @Kid

Dit is indien je fundamenteel naar een aandeel wenst te kijken volgens mij de enig juiste manier.

Om tot een juiste beoordeling van de waarde van een aandeel te komen spelen er slechts twee variabelen tw:
NETTO EPS
Groeipercentage van die EPS

Probleem in deze is dat het niet gaat om de geleverde prestaties in het verleden maar dat het slechts om de te verwachten prestaties gaat.

In die zin heeft het daarom weinig zin het groeipercentage EPS uit te drukken als een afgeleide over een periode van zes jaar waarvan het grootste gedeelte al achter ons ligt.

Daarnaast zal je moeten beoordelen of die aannames vwb EPS en groei EPS redelijk zijn.

De analisten die TT volgen geven hun visie waaruit een consensus volgt.

Op de TT site zien we de consensus voor 3q-18 en deze laat voor dit en volgend jaar een EPS zien van resp 14,5 en 15,9 cent.

Uitgaande van de 5 cent die TT gedurende de laatste 5 jaar gemiddeld heeft getoond kom je dan bij een koers van 8,70 euro tot het volgende plaatje:

Dit jaar P/E 59* en PEG van 59/ 1,90= 0,31
Over twee jaar 54* en PEG van 54/ 1,18= 0,45

Deze hoge PE en zeer lage PEG(die volledig wordt bepaald door het zeer lage EPS niveau van 5 cent over de afgelopen jaren) geeft precies aan waar TT zich momenteel bevindt.

Om dat nog eens te onderstrepen: De PEG van volgend jaar tov dit jaar bedraagt:
54/9,7= 5,5

Uit deze cijferbrij blijkt dat de analisten een beperkt vertrouwen hebben in TT gegeven hun PEG van 0,3 voor dit jaar, anderszins spreekt hun twijfel gezien de PEG die zij daar voor het jaar daarop tonen van 5,5.

Voor ieder dus zaak om zich te verdiepen in de Consensus.
Mij valt op, dat de analisten in hun consensus wel heel dicht bij de afgegeven outlook blijven.
Met name het bedrag dat zij opnemen voor Consumer is erg laag. Een bedrag in de orde van 300-310 mio ligt veel meer voor de hand gegeven de reeds getoonde resultaten.
Daarnaast blijft men vwb de omzet van Enterprise uitgaan van consolidatie en handhaaft men de lage groei van ca 8% bij Telematics. Zeker voor het volgend jaar mag je m.i. voor beide onderdelen uitgaan van een (hoger) groeipercentage.
Ook de stokkende groei bij Automotive in de consensus van volgend jaar getuigt van voorzichtigheid dan van opportunisme.

Indien ik deze componenten meeneem kom ik tot een omzet van 855 mio voor dit jaar en 905 mio voor volgend jaar.

Marge consensus dit jaar 71,3 en volgend jaar 73,3%.
Ook bij deze variabele een ondertoon van eerst zien en dan geloven daar je vanuit de resultaten geboekt in het verleden een marge verwacht die in beide gevallen 0,7% hoger verwacht.

Operationele kosten in lijn met outlook van 550 mio resp 555 mio.

Uitgaande van mijn verwachtingen omtrent revenue en marge en rekening houdend met kosten ad 550 mio en 555 mio en een belastingdruk van 15% kom ik uit op een EPS van drieentwintig,7 cent dit jaar en 41,9 cent in het jaar daaropvolgend.

Dit leidt bij een koers van 8,70 euro tot een PE van
37* resp eenentwintig * (toetsenbord aangetast door de mieren waardoor de smbolen twee, zes, iks en ips niet meer functioneren waarvoor ecuus).

Nog belangrijker is het groeipercentage van de EPS die dit jaar op het geflatteerde cijfer van 374 uitkomt en daardoor een PEG laat zien van minder dan 0,1 maar volgend jaar uitkomt op 7zes,8 waardoor er een PEG ontstaat van 0,3.

Resumerend:
Ja ik geloof heilig in een waardering gestoeld op netto EPS gecombineerd met de winstgroei van diezelfde EPS.
Probleem daarbij is, dat je je een oordeel dient te velen over die toekomstige EPS.
Terugkijkend naar het verleden heeft daarbij geen enkele zin derhalve gaat iedere vergelijking tov een gerealiseerde EPS mank.

Ieder voor zich zal een oordeel moeten geven over de te verwachten EPS dit en volgende jaren om in dit kader ook maar iets zinnigs te kunnen roepen.
Je kan je daarbij laten leiden door de consensus van de analisten die uitgaan van 14,5 cent en 15,9 cent waardoor je een PE krijgt van 59* en 54* met een PEG van 5,5 volgend jaar waaruit je de conclusie moet trekken dat TT sterk overgewaardeerd is zoals door @Kid aangegeven.
Of je maakt je eigen analse en komt daarbij tot dezelfde of een heel andere conclusie. Ik ga uit van een EPS van drieentwintig,7 en 41,9 cent met als gevolg een PE van 37* en eenentwintig* met een PEG van 0,3 waaruit je moet concluderen dat TT met 8,70 euro sterk ondergewaardeerd is.
Een neutrale PEG geeft een koers aan van 31,75 euro.

Nogmaals sterke aanbeveling voor de volgers van TT om de door @KID aangedragen info tot zich te nemen en daar de eigen visie op los te laten want 1 ding is zeker een koers van 8,70 zal geen twee jaar meer bewegen binnen een bandbreedte van 7 en 10,50 euro bij falen gaan we koersen zien ver onder de 5 euro en bij succes gaat het snel boven de 30 euro.







NewKidInTown
0
Dank Justin en MartinMartin voor jullie constructieve bijdragen.

@Justin: volgens de door mij aangehaalde site (https://www.marketscreener.com/TOMTOM-6269/financials/) wordt de netto EPS 2018: 0,12 EUR en niet de door jou gehanteerde 0,35.

@Beide: hoewel de PEG-analyse uitsluitend uitgaat van de groei van de EPS, is het maar helemaal de vraag of deze in de toekomst kan worden waargemaakt gezien de KRIMP in omzet de komende jaren. Alleen een hogere marge veroorzaakt door transitie van hardware naar software zal daar voor kunnen zorgen. Een groei van de marge de komende jaren wordt wel door vrijwel iedereen voorzien maar is natuurlijk eindig en zal over een paar jaar afvlakken.

Conclusie voor mij is en blijft dat ik van het aandeel af blijf, gezien de povere resultaten in het verleden en verwachting voor de toekomst. Ook al zou de koers binnen een paar jaar verdubbelen, wat ik onmogelijk acht, dan is het totaal rendement over een jaar of 6 a 7 nog slechts circa een paar procent op jaarbasis geweest. Ik zie elders betere kansen, maar goed, ben ook geen lange termijn belegger, vaak ultra-korte trades, waarbij de rendementen aanzienlijk hoger liggen, soms op week-basis maar ook op dag- en uur-basis.

ketchup
1
Interessant, maar hebben jullie de peg en p/e van AMZN wel eens bekeken ?
AMZN is na Apple het meest waardevolle bedrijf ter wereld met een beurswaarde van 950 miljard $ en het barst van de koopadviezen dat dit de volgende 1 trio$ company gaat worden, voor Alphabet zelfs.
het is voor die reden ( puur cijfers) dat ik ze spijtig genoeg nooit heb durven kopen, een grove fout.

denk dan ook dat je basis cijfers niet in TT moet investeren, het is voor totale omzet nog steeds een krimpend bedrijf en de winsten zijn karig en de investeringen/acquisities zijn hoog geweest, maar de cijfers gaan wel beteren en de kwaliteit van inkomsten uit de overgebleven divisies ziet er goed uit en ook de cash positie is goed, ebitda ziet er ook goed uit.

verder blijft een aanjager voor een betere koers en ook het vangnet onder het aandeel die enorme onderwaardering van TT's assets en daarom geloof ik ook niet in 5 euro of 30 euro scenario en ook niet in een horizon voor 5 jaar voor TT,
dit aandeel gaat structureel veranderen en 17,50 euro voor som der delen lijkt mij veel aannemelijker dan alle cijferberekeningen voor wat TT waard mag zijn.
Veel zal afhangen hoe het grote kapitaal zich gaat positioneren in de sector en TT kan daar gewoon op termijn niet in mee in een zelfstandig scenario, dus ze gaan ergens onderdak vinden

dat is de reden voor mij om in TT te investeren, verder heeft Kid gelijk, zie je dat niet zitten zijn er veel betere opties aan de beurs en dat heeft de markt de laatste 3 jaar duidelijk laten zien

TT is een uitermate zwakke performer geweest sinds eind 2015 daar waar vele waardes gedubbeld zijn staat TT nog steeds dik 25% onder het niveau van 12 euro, dat had geen enkele CEO bij een beursgenoteerd bedrijf weten te overleven in zo een gevraagde en gezochte sector vol of hype, of je nu het bedrijf bezig bent te draaien of niet.

NewKidInTown
0
quote:

NewKidInTown schreef op 31 augustus 2018 18:29:

Turbo's short AEX verkocht op +8%

Turbo long CBOE VIX blijven in pf met +20%

AEX puts nov-2018 blijven in pf met +22%
Even tussendoor als het mag.

AEX puts nov-2018 verkocht met +17% netto winst.

Wacht nog even met Turbo's short AEX om die boven de 562 weer op te pakken, geduld, geduld.
NewKidInTown
0
quote:

NewKidInTown schreef op 3 september 2018 10:07:

Wacht nog even met Turbo's short AEX om die boven de 562 weer op te pakken, geduld, geduld.
En de Turbo's short AEX weer ruim 5% goedkoper kunnen oppakken. Hoewel niet op het laagste punt, toch vanaf aankoop al weer ruim 9% in de plus vandaag.

EDIT: '@#$%^&' mijn shorts AEX zijn er al weer uit, zie ik net. Kon gisteren bij mijn bank geen (verkoop)dagorders opgeven, dus maar op 04-09 gezet en totaal vergeten, maar goed weg dus net, met 4,7% winst, dat dan weer wel.
NewKidInTown
0
quote:

NewKidInTown schreef op 31 augustus 2018 18:29:

Turbo long CBOE VIX blijven in pf met +20%
CBOE VIX turbo's verkocht met +33% in een week. Lager weer eens proberen.

Gekocht ZILVER turbo's long, wegens zilver historisch laag en goud-zilver ratio historisch hoog op 85.

goldprice.org/gold-price-charts/20-ye...

www.iex.nl/Grondstof-Koers/190156865/...

www.bnpparibasmarkets.nl/Grondstoffen...
[verwijderd]
0
quote:

NewKidInTown schreef op 5 september 2018 09:58:

[...]

CBOE VIX turbo's verkocht met +33% in een week. Lager weer eens proberen.

Gekocht ZILVER turbo's long, wegens zilver historisch laag en goud-zilver ratio historisch hoog op 85.

goldprice.org/gold-price-charts/20-ye...

www.iex.nl/Grondstof-Koers/190156865/...

www.bnpparibasmarkets.nl/Grondstoffen...
Gaat het nog over TomTom hier of praat je alleen maar tegen jezelf?
NewKidInTown
0
quote:

NewKidInTown schreef op 5 september 2018 09:58:

CBOE VIX turbo's verkocht met +33% in een week. Lager weer eens proberen.
DJIA +0,08% en S&P-500 -0,28% doet mij verwachten dat de CBOE VIX weer snel kan terugvallen, waarschijnlijk vandaag (donderdag) al. Dat zou mij goed uitkomen natuurlijk.
NewKidInTown
0
quote:

NewKidInTown schreef op 5 september 2018 09:58:

CBOE VIX turbo's verkocht met +33% in een week. Lager weer eens proberen.

Gekocht ZILVER turbo's long, wegens zilver historisch laag en goud-zilver ratio historisch hoog op 85.

CBOE VIX turbo's long nog niet terug gekocht, want kan nog veel lager.

ZILVER turbo's long, geen spijt van gehad met nu +9,8% verleiding is groot voor de snelle winst. Maar kan nog veel en veeeeel hoger. Bedenk dat zilver op 14 juni nog boven de USD 17 stond, nu op USD 14,26. Rond de USD 17 zullen de turbo's long haleluja gaan.

(verder alleen nog PostNL turbo's long in pf, al maanden dood geld, gaan er in het najaar uit)
NewKidInTown
0
quote:

NewKidInTown schreef op 6 september 2018 14:28:

DJIA turbo's short gekocht. Niet te veel.
En er weer uit met +6,7% netto.
[verwijderd]
1
[Modbreak IEX: Gelieve niet over de moderatie te discussiëren, dit bericht is verwijderd.]
NewKidInTown
0
359 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 25 apr 2024 10:18
Koers 5,660
Verschil -0,070 (-1,22%)
Hoog 5,725
Laag 5,640
Volume 54.155
Volume gemiddeld 321.259
Volume gisteren 524.733

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront