Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: Koers door het dak

Prijsanalyse bitcoin: Koers door het dak

Daar was 'ie dan: na een week met een minieme beweging van -0,53%, ineens een stijging van minstens 10%. Komt dat zien, in cryptoland gebeurt het.

Maar hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog onduidelijk. De ene week ligt de markt nagenoeg stil, de andere week gaan de koersen door het dak. Toch is dit bij crypto's niet uitzonderlijk.

Zondag en maandag begonnen de altcoins, na een zeer stabiele week, rustig aan op te lopen. Ook bitcoin liep mee en noteerde maandag aan het einde van de dag een plus van net geen 2%.

Andere altcoins, waaronder stellar, profiteerden van een stijging van minstens 15%. Bitcoin bleef daarbij achter, ondanks het (FOMO) nieuws dat BlackRock, de grootste vermogensbeheerder van de wereld, interesse toonde in crypto's.

Koers door het dak

Ik vroeg me al af waarom dat positieve nieuws geen effect had op de koers. Als dit in december was gebeurd, had dit een megastijging teweeg gebracht. Tot dinsdag avond 20:00 uur. De koers van bitcoin schoot in een kwestie van nog geen tien minuten snoeihard omhoog. Om daarna op datzelfde niveau te blijven hangen.

Ik pak de grafiek er even bij om te laten zien wat er gebeurde. Het grote plaatje schetst een duidelijk beeld. Nadat bitcoin vanaf mei in een neerwaartse trend bewoog, kwam de koers tussen halverwege juni en halverwege juli in een consolidatiefase terecht.

In de onderstaande afbeelding is een duidelijke opwaartse uitbraak te zien. Of de opwaartse (lange termijn) trend hiermee is bevestigd, is nog even afwachten. Kijkend naar het grotere patroon heeft de koers nog ruimte om te stijgen naar $7.800.

Ik zet daar echter mijn vraagtekens bij, gezien het feit dat de koers zo abrupt omhoog schoot.

eurdol


Ascending Triangle

Nu pak ik de korte termijn grafiek er even bij. Op de onderstaande 4-uursgrafiek is duidelijk te zien dat de koers uit een driehoekpatroon is gebroken.

Dit driehoekpatroon heet een Ascending Triangle en in 60% van de gevallen breekt de koers hierbij opwaarts uit. Door middel van de "klap en flap"-regel kan het koersdoel worden berekend (de lichtblauwe blokken in de grafiek). Het koersdoel bevond zich rond de $7.600.

Dit is precies volgens het boekje verlopen, ondanks het feit dat het volume achterbleef en de RSI zich al enige tijd in een oversold gebied bevindt.

bitcoin


Sinds december 2017 is de RSI niet meer zo hoog geweest. Normaliter staat dit gebied voor een verkoopzone. Ik wacht toch liever op negatieve divergentie, wat voor mij een extra bevestiging is. Deze divergentie laat nog even op zich wachten.

Ik wil u graag nog op één ding wijzen. De stijging van afgelopen dinsdag is behoorlijk rap gegaan. Zo steeg de koers bijna 10% in slechts tien minuten, wat goed te zien is in de 15-minutengrafiek hieronder. Een stijging van deze proportie in zo’n kort tijdsbestek heb ik al geruime tijd niet meer gezien. Trek uw eigen conclusies hieruit, maar voorzichtigheid lijkt geboden.

15mins


Het koersverloop voor de komende periode is erg lastig te bepalen. Te zien is dat de koers op dit moment op adem komt, en rond de $7.500 en de $7.300 schommelt. Ik zie op dit moment geen duidelijke patronen noch divergenties. Het is even afwachten dus. 

Samenvatting

  • Koersdoel van de Ascending Triangle is $7.600 is bereikt.
  • Korte termijn: steunlijn ligt rond de $7.300, weerstandslijn rond de $7.500.
  • Afwachten op negatieve divergentie op de 4-uursgrafiek.
  • Koers komt momenteel op adem.

Bekijk hier ook de video van Madelon Vos.

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 juli 2018 12:20
    Dat is meer origami, klap en flap, en om er dan ook nog eens een regel van te maken gaat wel héel erg ver.Candle sticks erbij gebruiken?, past wel bij de Oosterse sfeer..

    Hou het gewoon bij wat TA allemaal te bieden heeft, Head & Shoulder patroon bijvoorbeeld, of steek de Pitchfork erin, gebruik Fibonacci tool, want de zelf bedachte methodes rammelen altijd….
  2. [verwijderd] 22 juli 2018 12:57
    Wat een niveau…De analyse van/over jullie is snel gemaakt, sneller dan een Bitcoin analyse gedaan kan worden in ieder geval…

    Storende, en verstorende, kinderen zouden eigenlijk gewoon verbannen moeten worden hier, pas dan zou de website enige status van betekenis kunnen krijgen. Maarja die komen niet voor in het regelement, de website zelf houdt het kinderachtige karakter zelf in stand dus. Wat een website...
  3. [verwijderd] 23 juli 2018 05:28
    quote:

    Helvan '18 schreef op 22 juli 2018 12:57:

    Wat een niveau…De analyse van/over jullie is snel gemaakt, sneller dan een Bitcoin analyse gedaan kan worden in ieder geval…

    Storende, en verstorende, kinderen zouden eigenlijk gewoon verbannen moeten worden hier, pas dan zou de website enige status van betekenis kunnen krijgen. Maarja die komen niet voor in het regelement, de website zelf houdt het kinderachtige karakter zelf in stand dus. Wat een website...
    Van mij een AB.
    Heb je de video gezien?
  4. keesmx2 23 juli 2018 11:50
    quote:

    Donald T(usk)(rump) schreef op 23 juli 2018 10:26:

    [...]

    Van mij ook een AB omdat hij het niveau opkrikt. Dank!
    Omdat ik (als enorm fan van Trump en Tommy Robinson) politiek correct tot op het bot ben... en graag even wil deugen (geen idee tot nu toe hoe dat voelt) van mij ook een AB.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links