Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: Terug van weggeweest

Prijsanalyse bitcoin: Terug van weggeweest

Zet u schrap, hier gaan we weer. Na een paar weken afwezigheid breng ik u wederom uw wekelijkse dosis technische analyse over bitcoin, met dit keer – speciaal voor de liefhebber – wat extra tools. Het belooft namelijk een spannende week te worden.

Allereerst wil ik graag benadrukken dat technische analyse slechts een handvat is om in te kunnen spelen op bepaalde koersbewegingen. Deze techniek wordt dus niet gebruikt om de toekomst te voorspellen, al had ik dat graag gewild. Helaas heeft – zelfs – Misss Bitcoin geen glazen bol.

Inspireert of enthousiasmeert dit verhaal u niet: neem vooral dan niet de moeite om er toch doorheen te gaan ploeteren. Ik heb de analyse dit keer namelijk extra lang gemaakt ;).

Zonneschijn

Terug naar bitcoin. Na regen komt zonneschijn, zeggen ze weleens, en dat lijkt bij bitcoin deze week het geval te zijn. De koers tuimelde afgelopen weken fors en is nu begonnen aan een trage, maar gestage opwaartse beweging.

Na de koersval van de afgelopen periode is bitcoin in de eerste twee dagen van deze week met ruim 11% opgelopen. In cryptotermen niet eens fors, maar wel netjes. Het lijkt weer de goede kant op te gaan. Om de situatie nader te verklaren pak ik het grote plaatje er ook maar even bij.


Dit plaatje is er een uit het boekje, zo mooi. De bodem lijkt nu echt gezet. Om dat uit te leggen moet ik even wat verder terugkijken. Vanaf december viel de koers van bitcoin als een baksteen uit een luchtballon. De koers kwam terecht in een neerwaartse trend en vormde een driehoeksformatie.

Aflopende driehoek

Die ziet u prachtig opdoemen in het bovenstaande plaatje. Met aan de rechterkant een Descending Triangle. Houd daarbij in het achterhoofd dat zo’n aflopende driehoek in 63% van de gevallen neerwaarts uitbreekt. De dikgedrukte blauwe steunlijn van 5925 dient dus nauwlettend in de gaten gehouden te worden.

Te zien is dat de bodem van deze driehoek afgelopen week extra is aangestampt. De dalende trend is vanaf begin mei teruggekeerd boven de laatste koersbodem. Hiermee is de neerwaartse uitbraak geneutraliseerd. Dit is een positief teken en wat dat betreft is er een opwaartse beweging mogelijk tot 7800 dollar.

Kijkend naar de indicatoren die meelopen in deze grafiek zie ik dat het verloop van de RSI in combinatie met de koers, positieve divergentie (de groene lijn) heeft laten zien. Daar is sprake van wanneer de koersbodems neerwaarts lopen, maar de bodems van de RSI opwaarts.

Volume baart zorgen

Het koopsignaal volgens de RSI lag op het punt waarop deze boven de 30 uitkwam, met een positieve beweging tot gevolg. Het volume baart mij wel enigszins zorgen. Het volume hoort, volgens de Dow Theory, de trend te bevestigen. Dit lijkt nu niet het geval te zijn.

Ik pak ook maar even een korter time-frame erbij om goed te kunnen bekijken wat de koers op de korte termijn van plan is. Hiervoor is de 4-uursgrafiek de meest ideale uitgangsvorm voor cryptocurrencies.


Het eerste wat opvalt is dat de RSI in deze grafiek erg hoog staat, en die stijging is behoorlijk rap verlopen. De koers bevindt zich momenteel in zogeheten overbought gebied. In combinatie met het afnemende volume, dat aantoont dat het aantal kopers op de markt afneemt, baart mij zorgen op de korte termijn.

Potentie richting $7800

Er is dus ruimte voor bitcoin om de steunlijn rond de $6380 nog even te testen. Om daarna weer opwaarts te gaan.

Samenvatting:

  • Bitcoin heeft de bodem aangestampt.
  • Op de korte termijn kan de koers nog iets terugzakken na de rappe stijging van de afgelopen dagen.
  • De koers vormt een Descending Triangle, die in 63% van de gevallen neerwaarts uitbreekt.
  • Koers heeft potentie om tot $7800 te stijgen.
  • De volumedaling baart wat zorgen.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Grabber? 4 juli 2018 14:11
    Positieve divergentie is een tijdelijke opleving in een dalende markt. Negatieve divergentie is een tijdelijke neergang in een stijgende markt.
    Aangezien er sprake is van positieve divergentie lijkt het mij verstandig om de shorts te cashen en te wachten op een nieuwe daling om weer short te gaan.
  2. Starseed 4 juli 2018 14:31
    Short gaan op bitcoin is alleen om geld te verdienen op de korte termijn. Het gaat er juist om dat er een stabiel waardensysteem komt zonder schuld en verwatering. Er staat meer op het spel dan welvaart voor een enkel individu. Het gaat om de toekomst van de volgende generatie. Debt is the new slavery. Crypto is bedoeld om aan de tyrannie van de centrale banken te ontsnappen.
  3. forum rang 6 De amateur 4 juli 2018 17:11
    quote:

    Starseed schreef op 4 juli 2018 14:31:

    Short gaan op bitcoin is alleen om geld te verdienen op de korte termijn. Het gaat er juist om dat er een stabiel waardensysteem komt zonder schuld en verwatering. Er staat meer op het spel dan welvaart voor een enkel individu. Het gaat om de toekomst van de volgende generatie. Debt is the new slavery. Crypto is bedoeld om aan de tyrannie van de centrale banken te ontsnappen.
    Kan het best voor bedoeld zijn maar dat is niet waar het voor gebruikt wordt. Crypto's worden nauwelijks als betaaleenheid gebruikt en voornamelijk om te kopen/verkopen om winst op te maken.
  4. Studentenrekening 4 juli 2018 18:01
    Prima heldere analyse Madelon! Technisch biedt IEX toch wel meerwaarde met dit soort artikelen, maar fundamenteel vind ik persoonlijk de selectie van nieuwsberichten een beetje te beperkt.

    Ik mis toch wel de coverage hier bij IEX over EOS. De RAM-markt heeft de afgelopen 2 weken zeer hoog rendement opgeleverd en dat had toch wel redelijk gemakkelijke voorspeld kunnen worden door zij die zich in EOS hadden verdiept...

    Tezos ook 3 dagen geleden gelanceerd. Eigenlijk de eerste platforms, sinds Ethereum, die toch wel echt significante innovaties introduceren in het cryptolandschap op het gebied van governance en scalability.

    cointelegraph.com/news/china-s-latest...
  5. Sir Cryptalot 5 juli 2018 14:23
    Ik kijk enkel nog hier naar:

    digiconomist.net/bitcoin-energy-consu...

    op een dag berekenen we terug hoeveel energie dit project heeft gekost en wat het heeft opgeleverd. Dit hele energie wegblazen om maar die proof of work te genereren is op de lange termijn onhoudbaar en zinloos. Het s niet uit te leggen aan komende generaties.
  6. tampi 5 juli 2018 16:29
    quote:

    Mrzl schreef op 5 juli 2018 14:23:

    Ik kijk enkel nog hier naar:

    digiconomist.net/bitcoin-energy-consu...

    op een dag berekenen we terug hoeveel energie dit project heeft gekost en wat het heeft opgeleverd. Dit hele energie wegblazen om maar die proof of work te genereren is op de lange termijn onhoudbaar en zinloos. Het s niet uit te leggen aan komende generaties.
    De 'energy-consumption' van Bitcoin wordt vaak negatief weggezet door mensen die zich niet willen verdiepen in de materie.

    Hier het lijstje:
    Bitcoin: 9 terawatt-hours/year
    Fiat: 11 terawatt-hours/year
    Goud: 132 terawatt-hours/year

    Ik hoor weinig mensen dat goud delven 'veel' energie kost.

    Anders dan bij Bitcoin, komen er bij fiat er allerlei niet-duurzame processen van pas. Zo worden er veel chemische stoffen gebruikt zoals: speciaal drukpapier, inkt, textiel en olie. Fiat wordt getransporteerd in dure gepantserde transportwagens en wordt opgeslagen in dure gebouwen. Zonder dure gebouwen is fiat niet mogelijk. Fiat moet namelijk vertrouwen uitstralen.

    Er zijn erg veel landen in Europa met een (groene) energie overschot. In Duitsland worden zelfs windmolens en zonnecellen om deze redenen uitgezet.

    Ik ben van mening dat de Bitcoin 'energy-consumption' nog maar het begin is. Bereid je er maar op voor dat Bitcoin nog veel een veel meer energie gaat gebruiken. Deze energie is de prijs die nodig is voor 'immutability' = de onveranderlijkheid. Het aantal gebruikers maakt niet uit voor het Bitcoin netwerk. Als de hele wereld meedoet, kost het nog steeds evenveel.
  7. forum rang 4 efreddy 5 juli 2018 23:17
    quote:

    TA=verlies schreef op 5 juli 2018 12:03:

    Debt is the new slavery lees ik hier. Daar hebben digitale coins werkelijk nix mee te maken. Of het betaalmiddel nu een euro is of een bitcoin, maakt in dat opzicht helemaal nix uit.
    Je hebt gelijk dat digitale coins daar werkelijk niets mee te maken hebben maar de
    € heeft in tegenstelling tot Bitcoin er wel alles mee te maken.

    De opmerking of het betaalmiddel nu een € of een Bitcoin is maakt in dit opzicht helemaal niets uit klopt dus totaal niet.
  8. Sir Cryptalot 6 juli 2018 09:58
    quote:

    tampi schreef op 5 juli 2018 16:29:

    [...]

    De 'energy-consumption' van Bitcoin wordt vaak negatief weggezet door mensen die zich niet willen verdiepen in de materie.

    Hier het lijstje:
    Bitcoin: 9 terawatt-hours/year
    Fiat: 11 terawatt-hours/year
    Goud: 132 terawatt-hours/year

    Ik hoor weinig mensen dat goud delven 'veel' energie kost.

    Anders dan bij Bitcoin, komen er bij fiat er allerlei niet-duurzame processen van pas. Zo worden er veel chemische stoffen gebruikt zoals: speciaal drukpapier, inkt, textiel en olie. Fiat wordt getransporteerd in dure gepantserde transportwagens en wordt opgeslagen in dure gebouwen. Zonder dure gebouwen is fiat niet mogelijk. Fiat moet namelijk vertrouwen uitstralen.

    Er zijn erg veel landen in Europa met een (groene) energie overschot. In Duitsland worden zelfs windmolens en zonnecellen om deze redenen uitgezet.

    Ik ben van mening dat de Bitcoin 'energy-consumption' nog maar het begin is. Bereid je er maar op voor dat Bitcoin nog veel een veel meer energie gaat gebruiken. Deze energie is de prijs die nodig is voor 'immutability' = de onveranderlijkheid. Het aantal gebruikers maakt niet uit voor het Bitcoin netwerk. Als de hele wereld meedoet, kost het nog steeds evenveel.
    Wat een onzin weer. Alsof we verplicht zijn een nieuw waardeoverdracht systeem te maken inclusief belachelijke hoeveelheden energieverspilling. Als crypto iets moet doen is het juist het vereenvoudigen en verduurzamen van financieel verkeer. Daarom is het goed idee geweest om de goudstandaard los te laten. Het delven/vervoer en opslag van wat blinkend spul is idd onnodig. Maar goed, we vallen weer terug in onze oude discussie, ik spreek u over een jaar of 5 wel weer.
  9. Bertpeer 7 juli 2018 03:08
    Goude tijden nu zou ik zeggen om de velen munten die niets meer waard zijn te verzaverzamelen en die wat jaren in de kast te leggen...wel even checken of de software onder het block chane principe werkt van die waardeloze munten.
    Investering bijna 0 ..met kans dat er over 5 jaar wel interesse is...succes.
  10. tampi 7 juli 2018 08:44
    quote:

    Mrzl schreef op 6 juli 2018 09:58:

    [...]

    Wat een onzin weer. Alsof we verplicht zijn een nieuw waardeoverdracht systeem te maken inclusief belachelijke hoeveelheden energieverspilling. Als crypto iets moet doen is het juist het vereenvoudigen en verduurzamen van financieel verkeer. Daarom is het goed idee geweest om de goudstandaard los te laten. Het delven/vervoer en opslag van wat blinkend spul is idd onnodig. Maar goed, we vallen weer terug in onze oude discussie, ik spreek u over een jaar of 5 wel weer.
    Beste Mrzl,

    De meeste mensen hebben gewoon niet door dat fiat momenteel een veel grotere energie en milieu verspiller is dan Bitcoin.

    Daarnaast hebben de meeste mensen ook niet door dat fiat een 'fiat payment system' vereist. Deze 'fiat payment systems' zijn de banken, creditcard maatschappijen, service providers etc.

    Ook kan fiat niet kan bestaan zonder een centrale bank met hun statige panden. Daarnaast moet elke 'fiat payment system' een hoog gebouw bezitten om het vertrouwen van geld verder uit te stralen. Fiat kan niet bestaan zonder schuld en (geforceerde) inflatie. Inflatie is goed voor de overheid en banken, deflatie is goed voor de bevolking. Deflatie MOET en zal dus altijd worden bestreden.

    Schuld is de moderne vorm van geloof. De schepper bepaalt de waarde van fiat. De centrale bank is de moderne kerk. De centrale bank directeur is de moderne priester. Inflatie is de moderne vorm van het verplaatsen van welvaart van arm naar rijk.

    Bitcoin is de currency + payment system in één. Geen dure gebouwen, geen centrale bank, geen dure transport kosten, geen chemicalien nodig, geen dure moderne priester, schepper bepaalt niet de waarde, geen welvaart verplaatsing van arm naar rijk. De prijs wordt uitgedrukt in het aantal kWh, dus energie.

    Ons leven wordt voor een groot gedeelte geleid door (fiat) geld. Ik zou zeggen, neem 1 dag van je leven de tijd om uit te zoeken wat geld is, waar het vandaan komt, hoe het wordt gedistribueerd, waarom we uberhaupt fiat hebben, wat schuld is etc.

    Begrijp mij niet verkeerd, Bitcoin is geen wondermiddel, maar het is nog altijd minder milieu belastend dan fiat. Dus duurzamer.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links