Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

RABOBANK

865 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 » | Laatste
voda
0
'Ex-Rabo-medewerkers in vizier justitie VS'

Gepubliceerd op 10 mei 2018 om 12:49 | Views: 391

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse justitie heeft naar verluidt enkele hooggeplaatste oud-medewerkers van Rabobank in Californië in het vizier. Het gaat om de kwestie over het witwassen van drugsgeld, waarvoor Rabobank eerder dit jaar al een megaschikking trof.

Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat federale onderzoekers in de Verenigde Staten onder meer overwegen om John Ryan in staat van beschuldiging te stellen. Hij was voorheen de baas van Rabo's Amerikaanse dochter RNA.

Op vestigingen van de bank in de buurt van de grens met Mexico hielden klanten zich jarenlang bezig met verdachte praktijken. De ex-medewerkers van RNA zouden daarvan op de hoogte zijn geweest, maar de kop in het zand hebben gestoken. Ook zouden ze hebben geprobeerd zaken te verdoezelen.

Door het stof

Rabobank schikte de kwestie in februari voor 298 miljoen euro. Rabo-topman Wiebe Draijer ging toen ook diep door het stof. ,,De overtredingen zijn ernstig, betreurenswaardig en onaanvaardbaar'', erkende hij. Voor de bank zelf was de kwestie daarmee afgerond.

Rabobank is sinds 2002 actief in Californië en heeft daar circa honderd kantoren. De Amerikaanse justitie wilde geen commentaar geven.
voda
0
ABN en Rabobank getroffen door DDoS-aanval

Gepubliceerd op 24 mei 2018 om 20:09 | Views: 104

ABN AMRO 17:35
24,11 -0,15 (-0,62%)

AMSTERDAM (AFN) - ABN AMRO en Rabobank hebben donderdagavond beide te maken met een zogeheten DDoS-aanval. Klanten kunnen daardoor problemen ondervinden met internetbankieren, mobiel bankieren en betalen via iDeal. Ook zijn de websites van de bank soms niet bereikbaar of erg traag.

Bij een zogeheten distributed denial of service-aanval wordt een server bestookt met dataverkeer. Omdat die server dat niet kan verwerken, lopen de diensten die vanaf die server draaien vast. De tegoeden en gebruikersdata van klanten zijn veilig, zo benadrukken de banken.

ABN AMRO kampt al sinds de nacht van woensdag op donderdag met problemen door de aanval. Rabobank meldde aan het begin van de avond ook problemen. Een woordvoerster bevestigde dat ook die bank te maken heeft met een DDoS-aanval.

Opgelost

Volgens de zegsvrouw van Rabobank zijn systemen af en aan beschikbaar. ,,Bij een DDoS-aanval treedt een afweersysteem in werking en dan werkt het weer. Dan volgt er meestal een nieuwe aanval en dat herhaalt zich tot het is opgelost." Het advies voor klanten is om het later nog eens te proberen, maar voorspellingen wanneer alles weer werkt kon ze niet doen.

In de eerste maanden van dit jaar werden verschillende banken, de Belastingdienst en DigiD ook al geregeld getroffen door DDoS-aanvallen. Voor die aanvallen is een man uit Oosterhout aangehouden.

Detailhandel Nederland liet eerder op de dag weten geschrokken te zijn dat ABN AMRO nu opnieuw doelwit is van een DDoS-aanval. Volgens de winkeliersvereniging leek het erop dat de banken zich nu beter hadden beschermd tegen dergelijke aanvallen. Ook wijst de branchevereniging erop dat winkeliers hier hard door worden getroffen. ,,Het laat maar weer eens zien dat onze eerder kenbaar gemaakte zorgen over de stabiliteit en betrouwbaarheid van het betalingsverkeer niet ongegrond zijn'', stelt secretaris betalingsverkeer Michel van Bommel van Detailhandel Nederland.
voda
0
Rabobank en KBC openen blockchainplatform voor handelsfinanciering.

(ABM FN-Dow Jones) Rabobank en KBC beschikken sinds deze maand samen met zeven andere Europese banken over een werkend handelsplatform op blockchain-basis. Dat maakte de Nederlandse bank donderdag bekend.

Rabobank, de enige Nederlandse partner in het consortium, denkt het systeem deze maand nog te kunnen introduceren bij de eerste klanten. Ook Deutsche Bank, HSBC, Natixis, Nordea, Santander, Société Générale en Unicrédit doen eraan mee.

Het platform werd gebouwd door IBM en verbindt partijen bij een handelstransactie met elkaar. Zakelijke partners die met elkaar willen handelen kunnen zelf een transactie sluiten. Zodra aan alle voorwaarden is voldaan, dan wordt deze automatisch financieel afgewikkeld.

"Ons doel is een open netwerk dat wereldwijd het vertrouwen in handelsfinanciering vergroot", zei bestuursvoorzitter Wiebe Draijer van Rabobank. Ook andere partijen zoals grenspolitie, certificeringsinstanties en logistieke bedrijven kunnen in de toekomst toegang krijgen tot het netwerk.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Eerste Rabo-klanten passen blockchain toe

Gepubliceerd op 3 jul 2018 om 07:32 | Views: 2.207

UTRECHT (AFN) - De eerste klanten van Rabobank hebben directe transacties uitgevoerd via we.trade, een Europees handelsplatform op basis van blockchaintechnologie. Naast Rabo zijn acht andere Europese banken bij het consortium aangesloten. De afgelopen week hebben twintig bedrijven transacties uitgevoerd.

Partijen kunnen elkaar via we.trade opzoeken en gegevens als leveringsdatum en betalingsdatum invullen. Als een bankproduct nodig is, zoals een gegarandeerde betaling of werkkapitaalfinanciering, kan dit via het platform bij de bank worden aangevraagd. Als aan alle voorwaarden op we.trade is voldaan, wordt de betaling automatisch geactiveerd.

Door de technologie wordt het voor de aangesloten banken makkelijker financiering en garanties te bieden. Gebruikers, vooral mkb'ers met ambities over de grens, worden door we.trade gedwongen vooraf betere afspraken te maken met bijvoorbeeld klanten of leveranciers. Dat zorgt er volgens de bank alles bij elkaar voor dat het betalingsverkeer veiliger, transparanter en eenvoudiger wordt.
voda
0
Rabobank komt duurzame beleggers tegemoet

Gepubliceerd op 13 aug 2018 om 11:35 | Views: 2.003

UTRECHT (AFN) - Rabobank heeft voor 1,2 miljard euro aan waardepapieren uitgegeven in het kader van zijn zogeheten ESG-programma. Dat biedt beleggers de mogelijkheid tot kortetermijninvesteringen in Rabobank gerelateerd aan criteria als milieu, maatschappij en goed bestuur.

,,Geldmarkten kenden nog geen geschikte producten voor duurzame beleggers'', verklaart Robert Ruisch, hoofd van de zogeheten Commercial Paper / Certificates of Deposit Trading Desk van Rabobank. ,,Dit was een belemmering voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie van hun beleggingen en naar een grotere positieve impact van hun investeringen. Ons nieuwe programma speelt daarop in.''

Het programma heeft een omvang van maximaal 5 miljard euro. Rabobank kan papier binnen dit programma uitgeven zolang het een bepaalde leiderschapspositie behoudt op het gebied van de genoemde criteria. Voor de bank is het programma daarbij een nieuwe manier om financiering aan te trekken. ,,De eerste uitgifte, voor een bedrag van 1,2 miljard euro was gezien de grote belangstelling van kopers zeer succesvol'', aldus Rabobank.
voda
0
Rabobank ziet nettowinst fors stijgen

(ABM FN-Dow Jones) Rabobank heeft haar winst in het afgelopen halfjaar fors zien oplopen. Dit bleek uit de halfjaarcijfers die de Nederlandse bank donderdag voorbeurs publiceerde.

De nettowinst steeg met 12,0 procent tot net geen 1,7 miljard euro. De bank verwees naar gunstige economische ontwikkelingen en daardoor een klein verlies van kredieten. Verder sprak de groep van inkomsten die op peil bleven en lagere kosten.

De omzet in de eerste helft van het jaar kwam met 6,03 miljard euro ook iets hoger uit dan in dezelfde periode van 2017.

“We zijn goed onderweg met het uitvoeren van ons Strategisch Kader 2016-2020. Op veel terreinen hebben we onze doelstellingen gehaald. In lijn met onze ambities hebben we de klantbediening en de financiële prestaties verbeterd. We zijn voortvarend op weg om invulling te geven aan onze missie ‘Growing a better world together’,” zei voorzitter Wiebe Draijer in een reactie.

Door de blijvend lage rente daalden de rentewinst wel, al kwamen de totale baten hoger uit.

De totale kapitaalratio van de bankgroep bleef stabiel op 26,1 procent waarmee de eigen doelstelling van 25,0 procent tegen 2025 reeds werd behaald.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved
voda
0
Nieuwe termijn voor topman Rabobank

Gepubliceerd op 12 sep 2018 om 14:18 | Views: 885

UTRECHT (AFN) - Topman Wiebe Draijer van Rabobank gaat op voor een nieuwe termijn van vier jaar. Dat heeft het financiële concern woensdag bekendgemaakt. De nieuwe termijn van de bestuurder gaat op 1 oktober in.

Draijer trad in oktober 2014 toe tot de raad van bestuur van de bank. ,,De raad van commissarissen is zeer tevreden over de resultaten die Rabobank in de eerste bestuurstermijn van Wiebe Draijer heeft behaald'', aldus voorzitter Ron Teerlink.

Draijer is een afgestudeerd werktuigbouwkundige, die van 1990 tot 2006 werkte voor adviesbureau McKinsey. Begin september 2012 volgde hij Alexander Rinnooy Kan op als voorzitter van de SER.
voda
0
Rabo-topman verwacht geen consolidatie bankensector - media

(ABM FN-Dow Jones) Topman Wiebe Draijer van Rabobank denkt niet dat er een consolidatie in de Nederlandse bankensector komt. Dat zegt Draijer donderdag in een interview in Het Financieele Dagblad.

Volgens Draijer valt er in gefragmenteerde markten als de Duitse en Italiaanse een consolidatie wel te verwachten, maar niet zozeer in Nederland. “Het landschap is hier aardig uitgekristalliseerd met drie banken met een duidelijke eigen identiteit en een groep kleinere banken die ook hun eigen rol spelen. Aan de betaalkant zie ik geen nieuwe concurrenten, omdat die al goedkoop is en goed zoals die is. Bij de bedrijfskredieten zijn misschien wat nieuwe uitingen en valt er met een dappere strategie wat te winnen. De grootzakelijke en wholesalekant tenslotte is al helemaal internationaal", aldus de topman.

De bestuursvoorzitter ziet een gang naar de beurs voor de bank niet zitten. “Ik zie mezelf nog eerder in mijn kist het pand hier verlaten”.

Draijer verwacht dat zijn doelstelling om de bank veel efficiënter te laten draaien wat later wordt gehaald dan verwacht. “'We hebben ons fundament versterkt. We hebben de klanttevredenheid en die van de medewerkers verbeterd. De diversiteit is vergroot en dankzij de nieuwe governancestructuur zijn op sommige plekken kantoren wel 40 procent efficiënter geworden. Daar staat natuurlijk wel tegenover dat het in de huidige rente-omgeving lastiger is om rendement te maken. Het kostenniveau in verhouding tot de omzet is wel degelijk flink verbeterd, maar nog niet ver genoeg. De doelstelling halen we wel, alleen wat later. We gaan nu uit van 2022”, aldus Draijer.

Draijer werd in maart 2014 tot topman van de Rabobank benoemd. Hij gaat nu op voor een nieuwe termijn van vier jaar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
whammy
0
quote
“Het landschap is hier aardig uitgekristalliseerd met drie banken met een duidelijke eigen identiteit en een groep kleinere banken die ook hun eigen rol spelen. Aan de betaalkant zie ik geen nieuwe concurrenten, omdat die al goedkoop is en goed zoals die is. Bij de bedrijfskredieten zijn misschien wat nieuwe uitingen en valt er met een dappere strategie wat te winnen. De grootzakelijke en wholesalekant tenslotte is al helemaal internationaal", aldus de topman.

Draijer heeft het over uitkristaliseren! Wat blijkt een godsvermogen in schaduwbanken waar totaal geen regulatie is.
Uit nieuwe cijfers die de ESRB, de instelling die waakt over de financiële stabiliteit van de Europese Unie, eerder deze week publiceerde, blijkt dat de schaduwbanken in de Europese Unie goed zijn voor liefst 42.300 miljard euro. Daarmee vertegenwoordigen ze iets meer dan 40 procent van het financiële systeem in de EU.

Dat houdt behoorlijk wat risico’s in. Terwijl de traditionele financiële sector de voorbije jaren strikt aan banden werd gelegd, worden schaduwbanken niet gereguleerd. Toezichthouders hebben ook weinig zicht op de links tussen die alternatieve financiers en de ‘gewone’ banken. Daardoor is het moeilijk in te schatten of het financiële systeem grote risico’s loopt als zich nieuwe schokken bij de schaduwbanken voordoen.
Bron: De Tijd
voda
0
PERSBERICHT: Ease2pay faciliteert de nieuwe Rabo Wallet iOS app

Ease2pay zet met Rabobank een volgende stap in de richting van een
cashless society. Onder het motto 'Je portemonnee in je mobiele
telefoon' is deze week de Rabo Wallet iOS app uitgerold. In de app
zitten allerlei slimme diensten zoals betalen voor parkeren en
klantenkaarten opslaan. Deze diensten worden door Ease2pay verzorgd.

De opmars van contactloos pinnen heeft ervoor gezorgd dat nu al minder
dan 4 op de 10 betalingen nog contant zijn. De introductie van de
Ease2pay diensten in de Rabo Wallet gaat de opmars naar een cashless
society nog makkelijker maken, omdat je je portemonnee thuis kunt laten.
Deze app maakt het mogelijk om typische contant geld betalingen zoals
parkeren en betaalverzoeken met je telefoon te doen. Daarnaast verdwijnt
de belangrijkste functie van je portemonnee; het opslaan van de vele
klantenkaarten. Deze kunnen in de app digitaal opgeslagen worden. De
Rabo Wallet app is naast iOS ook op Android beschikbaar.

Einde persbericht.

-----------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie

Over Ease2pay

Ease2pay is een disruptieve betaaldienst die betalen goedkoper wil maken
voor consumenten en winkeliers. Het transactieplatform maakt van iedere
smartphone een pinterminal: de app laat consumenten in één
handeling bestellen, betalen en sparen zonder gebruik te maken van
kassa's of pinterminals.

------------------------------------------

Rotterdam, Nederland, 12 november 2018

Verdere informatie: EASE2PAY N.V., G.J. van Lookeren Campagne,
Tel. 010 3074619

Corporate website:
www.globenewswire.com/Tracker?data=VW...
www.ease2paynv.com

Bijlage

-- EASE2PAY NV Persbericht Rabo Wallet
prlibrary-eu.nasdaq.com/Resource/Down...

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
'Rabobank bekijkt verkoop onderdelen in VS'

Gepubliceerd op 12 nov 2018 om 20:24 | Views: 0

ING 17:35
11,15 -0,16 (-1,43%)

UTRECHT (AFN) - Rabobank onderzoekt de verkoop van activiteiten in de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. De verkoop zou meer dan 1 miljard dollar kunnen opleveren.

Het zou gaan om onderdelen van de Amerikaanse tak van Rabobank die zich bezighouden met vermogensbeheer en met diensten aan winkeliers. Rabobank N.A., zoals die Amerikaanse tak heet, heeft volgens gegevens van de Federal Reserve in totaal bezittingen ter waarde van 13,5 miljard dollar.

In 2014 werd ook al eens gekeken naar een verkoop van dezelfde onderdelen, maar dat kreeg toen geen vervolg. Later werd bekend dat justitie in de VS Rabobank onderzocht vanwege de verwerking van verdachte betalingen. De bank moest uiteindelijk 368 miljoen dollar betalen voor die kwestie.
wieweet
0
’Rabo draait geldkraan dicht voor vastgoedsector’

Meerdere bronnen stellen dat Rabobank nauwelijks meer geld uitleent in het commercieel vastgoed, om zo de eigen balans op orde te krijgen of vanwege de toegenomen risico’s. „Ze zijn bij mij en veel anderen langs gekomen om te zeggen dat ze feitelijk dicht zijn”, vertelt een grote ontwikkelaar.

Wist niet dat de balans van "de bank van het Kwaad" niet op order was? lol

vrgr
voda
0
Annet Aris nieuw lid raad van commissarissen Rabobank

(ABM FN-Dow Jones) De Algemene Ledenraad van Rabobank heeft Annet Aris benoemd tot lid van de raad van commissarissen. Dat maakte de bank woensdag bekend.

Aris is benoemd voor een periode van vier jaar. Zij bekleedt al diverse commissariaten, onder andere bij Randstad, ASML en Jungheinrich.

"We streven naar een gebalanceerde samenstelling van de raad van commissarissen. Annet Aris is met haar diepgaande kennis op het gebied van digitale transformatie en innovatie een waardevolle aanvulling op ons team", stelde Ron Teerlink, voorzitter van de raad van commissarissen.

De Algemene Ledenraad heeft tevens Arian Kamp herbenoemd als commissaris voor een tweede periode van vier jaar.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Nieuwe risicodirecteur bij Rabobank

Gepubliceerd op 1 feb 2019 om 17:41 | Views: 410

UTRECHT (AFN) - Rabobank bevestigt de benoeming van Els de Groot als de nieuwe risicodirecteur van het financiële concern. Ook is ze toegetreden tot de groepsdirectie van Rabobank. De Groot, die in beide functies Petra van Hoeken opvolgt, was eerder onder meer financieel directeur van luchthaven Schiphol.

Rabobank meldde de voordracht van De Groot in oktober al. Maar het besluit was toen nog onder voorbehoud van toetsing door toezichthouders en advisering door de ondernemingsraad. Deze procedures zijn inmiddels afgerond.

Naast haar functie bij Schiphol werkte De Groot eerder ook voor Van Lanschot Bankiers en bekleedde ze meerdere managementfuncties bij ABN AMRO. Van Hoeken blijft overigens lid van het Noord-Amerikaanse bestuur van Rabobank en van de raad van commissarissen van DLL, het zelfstandige leasebedrijf van Rabobank
voda
0
'ING en Rabo benadelen klant spaarhypotheek'

Gepubliceerd op 7 feb 2019 om 12:44 | Views: 3.681

ING 16:30
11,02 -0,04 (-0,36%)

DEN HAAG (AFN) - ING en Rabobank benadelen klanten die een aflopende spaarhypotheek willen verlengen, vindt de Consumentenbond. De banken rekenen een hogere rente voor klanten die dit soort hypotheken verkiezen boven een 'gewone' annuïteitenhypotheek. Volgens de Consumentenbond is dat tegen regels die consumenten moeten beschermen bij de verlenging van hun hypotheek, dus stapt de organisatie naar de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Bij spaarhypotheken lossen klanten niet periodiek af, maar sparen ze om de lening aan het einde van de termijn in één keer terug te betalen. Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om als nieuwe klant zo'n lening af te sluiten, maar bestaande klanten kunnen nog wel spaarhypotheken afsluiten.

De twee banken wijzen erop dat het duurder is spaarhypotheken te financieren dan aflossende hypotheken, waarvan de risico's lager zouden zijn. Vandaar dat de tarieven wat hoger zijn. Volgens een woordvoerster van ING is het ook nog maar de vraag of klanten slechter af zijn met hogere tarieven. De hypotheekrente is namelijk gelijk aan de rente voor het spaardeel. Dat zou netto tot lagere maandlasten leiden.
voda
0
Rabobank roept overheid op meer te spenderen

(ABM FN-Dow Jones) Rabobank heeft zijn economische groeiramingen voor Nederland omlaag bijgesteld, omdat de bank een terugval van de export verwacht dit jaar, en waarschuwt dat de groei nog lager kan uitvallen als de overheid de beloofde investeringen niet waarmaakt.

De bank verwacht ook dat er dit jaar en volgend jaar geen renteverhogingen van de Europese Centrale Bank meer komen en dat de depositorente nog twee jaar negatief blijft. Dit kan een probleem worden als de Amerikaanse economie volgend jaar in een recessie terechtkomt. Het 'Japan'-scenario is dan niet ondenkbaar: een 'liquidity trap' waarin de rente nog jarenlang negatief blijft.

De tendens in de kernlanden van de eurozone om meer te sparen dan te investeren, zowel publiek als privaat, is een probleem, volgens Rabobank. Hierdoor merkt Europa het direct als er minder vraag is vanuit China. "Deze afhankelijkheid maakt de eurozone kwetsbaar - Duitsland in het bijzonder."

Daarom is het broodnodig dat de (publieke) investeringen in Europa stijgen, volgens de bank. "Als hier geen slagen worden gemaakt, dreigt sowieso het Japan-scenario voor de economie van de eurozone."

Overheid moet uitgeven

Omdat de investeringen in woningen stagneren, zal de Nederlandse overheid in toenemende mate het stokje moeten overnemen met zijn investeringen om de economische groei te stimuleren, stelden de economen, focussend op de nationale situatie.

Dit betekent wel dat de groei kan tegenvallen als de overheid er niet in slaagt de geplande investeringen te doen, waarschuwen de Rabobank-economen. Vooral in onderwijs, infrastructuur en defensie zijn meer overheidsbestedingen in het vooruitzicht gesteld.

De bank voorziet voor de hele Nederlandse economie 1,6 procent groei in zowel 2019 als 2020, na de 2,5 procent groei van 2018. De private consumptie houdt nagenoeg gelijke tred met deze algehele groeicijfers.

De overheidsbestedingen groeien dit jaar en volgend jaar twee keer zo hard als in 2018, met dik 2 procent, terwijl de investeringen door bedrijven juist veel minder sterk groeien: vorig jaar was die groei nog 5 procent en dit jaar en volgend jaar nog maar 2 procent, verwacht Rabobank.

De export vertraagt van krap 3 procent groei in 2018 jaar naar dik 1 procent groei in 2019, maar zou in 2020 weer sterk aantrekken, met een groei van bijna 4 procent.

Een raad van Duitse topeconomen verlaagde dinsdag ook zijn verwachting voor de Duitse economische groei, tot 0,8 procent dit jaar, meldde het Financieele Dagblad. De economen verwachten dat de binnenlandse consumptie, investeringen in de bouw en de overheidsbestedingen in Duitsland de lagere export zal opvangen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Rabobank verkoopt voormalige ACC leningenportefeuille

(ABM FN-Dow Jones) Rabobank verkoopt zijn gedekte leningenportefeuille, voorheen eigendom van ACC Loan Management (ACC), aan een consortium van Goldman Sachs en CarVal Investors. Dit meldde de bank vrijdag.

Daarnaast verkoopt Rabobank zijn portefeuille met ongedekte leningen aan Cabot.

De verkoop van deze gehele resterende kredietportefeuille van ACC wordt gewaardeerd op ongeveer 800 miljoen euro. De transactie heeft een klein positief effect op de nettowinst van Rabobank over 2019 en de kapitaalratio van de bank.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
voda
0
Rabobank Eindhoven gaat €1 mrd investeren in Brainport-regio

Rabobank gaat de komende drie jaar €1 mrd investeren in bedrijven die in de Eindhovense technologieregio Brainport zijn gevestigd. Het gaat daarbij niet alleen om reguliere bankleningen, maar ook om de verstrekking van risicodragend kapitaal en om deelnemingen in nog jonge, veelbelovende bedrijven. Dat bevestigt Marc Cootjans, directievoorzitter van Rabobank Regio Eindhoven.

Onder meer chipmachinefabrikant ASML is gevestigd in de regio-Eindhoven.Foto: Reuters

Nu al bedraagt de omvang van de investeringen van Rabobank in de Brainport-regio €6 mrd, zegt Cootjans. 'Deze regio noemt zichzelf de slimste regio ter wereld. Hier komen allerlei technologische innovaties vandaan in bijvoorbeeld de maakindustrie, mobiliteit, zorg en voedselindustrie. Dan mag gebrek aan geld om te ondernemen nooit het punt zijn', aldus Cootjans.

'Groei-impuls'
8%
Rabobank hanteert een rendementsdoelstelling van 8%.

Voor reguliere bankleningen hanteert Rabobank marktconforme rentetarieven. Voor startende bedrijven en bedrijven die verder willen groeien, trekt Rabobank €100 mln uit. 'Dat is veel geld, dus daar kunnen we voorlopig mee vooruit. Start-ups hebben zo'n groot bedrag niet nodig, maar aanbod roept ook zijn eigen vraag op. We willen een groei-impuls geven, juist nu het goed gaat.'

Rabobank hanteert een rendementsdoelstelling van 8%. 'Bij startende bedrijven moeten we daarboven zitten. Daar gaat het om achtergestelde leningen en dus om risicodragend kapitaal. Als een bedrijf failliet gaat, dan moeten we achter in de rij aansluiten.'

Vanwege het bankgeheim kan Cootjans niet ingaan op individuele bedrijven die Rabobank in de Brainport-regio financiert. Uitzondering wil hij maken voor Additive Industries, dat geautomatiseerde 3D-metaalprinters ontwikkelt, en voor Lightyear, de start-up in Helmond die een auto ontwikkelt die op zonne-energie rijdt en die volgende week in Katwijk een prototype presenteert.

'Brainport'-fonds
Naast het verstrekken van bankleningen en risicodragend kapitaal, wil Rabobank ook actief in Brainport-bedrijven deelnemen. Daartoe wil de bank een fonds samen met provincie Noord-Brabant, via de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, een 'Brainport'-fonds oprichten waarin ook in Brabant gevestigde multinationals participeren. In Limburg heeft Rabobank, samen met DSM, de provincie en ontwikkelingsmaatschappij Liof, al zo'n fonds, Brightlands Venture, opgericht.

Cootjans wijst erop dat de zes grote multinationals in de regio-Eindhoven gevestigd zijn: ASML, NXP, VDL, DAF, Philips en Signify, 'die allemaal ringen van leveranciers en toeleveranciers en innovatiepartners hebben en met elkaar verweven zijn. We kijken dus niet naar specifieke sectoren, maar naar dergelijke ketens en ecosystemen.'

fd.nl/ondernemen/1305329/rabobank-ein...
voda
0
S&P verlaagt outlook Rabobank en ABN AMRO

Gepubliceerd op 1 jul 2019 om 14:53 | Views: 1.547

ABN AMRO BANK N.V. 15:46
19,08 +0,26 (+1,38%)

PARIJS (AFN) - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's is iets minder positief over ABN AMRO en Rabobank. De firma verlaagde de outlook voor de financiële instellingen van positief naar stabiel, onder meer omdat het de banken niet is gelukt om het evenwicht op de vastgoedmarkt meer in balans te brengen.

In een rapport rept S&P van enige onevenwichtigheid op de vastgoedmarkt. De relatief hoge schuldenlast van de private sector beperkt het vermogen van de "zeer open Nederlandse economie" om gemakkelijk potentiële externe schokken te weerstaan, aldus de kenners.

S&P handhaafde het oordeel op Rabobank (A+/A-1), ABN AMRO (A/A-1) en ook de Volksbank (A-/A-2). De outlook bij de Volksbank bleef staan op positief, omdat de bank volgens de kredietbeoordelaar werk maakt van het opbouwen van een grotere buffer met financiële instrumenten om crediteuren te beschermen.

Verder wijst S&P op de goede staat van de Nederlandse economie. De kredietbeoordelaar rekent op een groei van het bbp van 1,7 procent dit jaar en gemiddeld 1,5 procent in de periode 2020-2022. Ook is de werkloosheid in Nederland met 3,3 procent laag, aldus S&P.
hirshi
0
Opmerkelijk:

De koersen van banken liggen er niet zo best bij maar de voormalige achtergestelde ledencertificaten van RABO zijn ytd zo'n 15% gestegen.

Denken beleggers soms dat het obligaties zijn?
865 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
872,68  +6,17  +0,71%  09:25
 Germany40^ 18.012,20 +0,85%
 BEL 20 3.882,51 +0,50%
 Europe50^ 4.969,80 +0,67%
 US30^ 38.287,52 +0,10%
 Nasd100^ 17.218,50 +0,05%
 US500^ 5.015,47 -0,03%
 Japan225^ 37.561,21 -0,43%
 Gold spot 2.308,57 -0,80%
 EUR/USD 1,0663 +0,10%
 WTI 82,16 +0,13%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

VIVORYON THER... +17,54%
ALLFUNDS GROUP +4,20%
Accsys +3,41%
PROSUS +3,08%
Philips Konin... +2,17%

Dalers

RANDSTAD NV -6,95%
NSI -3,23%
Akzo Nobel -1,34%
B&S Group SA -1,29%
Alfen N.V. -1,20%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront