Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.120 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 ... 252 253 254 255 256 » | Laatste
voda
0
Damrak sluit verdeeld
Boze tweet Trump laat markt even schrikken.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs sloot dinsdag verdeeld, nadat president Donald Trump met een boze tweet over China de markt even liet schrikken.

De AEX index steeg 0,2 procent tot 564,49 punten, de Midkap daalde juist 0,2 procent onder invloed van Air France-KLM en de AScX index kon 0,3 procent bijschrijven.

De AEX leverde in de middag zijn winst even in, maar herstelde vervolgens weer.

Het belangrijkste nieuws betrof de dreigende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten. De beurs werd onaangenaam verrast door een tweet van de Amerikaanse president Donald Trump, die zei dat China al jarenlang "honderden miljarden dollars per jaar" verdient aan de VS.

"Trump denkt blijkbaar dat het handelstekort een soort winst voor de Chinezen is", zei sales trader Gert Berendse van ING, hoofdschuddend.

"Iedereen dacht de afgelopen dagen dat ze er wel uit zouden komen, nadat Trump sprak van mijn vriend Xi Jinping", zei Berendse. Daarom reageerde de markt even negatief op deze nieuwe tweet, maar dat draaide ook weer snel bij, constateerde hij.

Een serie economische cijfers uit de Verenigde Staten deed niet veel stof opwaaien volgens Berendse. "Wat ik eruit las waren geen aanwijzingen dat de rente enorm snel omhoog moet." De markt houdt niet van te snelle renteverhogingen, maar de verwachting blijft voorlopig nog dat de Fed de rente geleidelijk zal opstuwen.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen in april met 0,3 procent en de groothandelsvoorraden bleven vrijwel gelijk. De regio New York liet meer bedrijvigheid zien, volgens de Empire State index van de lokale Federal Reserve. Het vertrouwen onder huizenbouwers zou weer wat zijn toegenomen.

Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsleningen klom dinsdag wel tot een nieuwe top boven 3,00 procent.

Berendse merkte op dat de AEX inmiddels steeds verder aan het stijgen is, van krap 530 punten begin april tot inmiddels 565 punten.

De Duitse economie liet eerder op de dag een groeivertraging zien. Het bruto binnenlands product steeg afgelopen kwartaal met 0,3 procent, tegenover 0,6 procent in de laatste drie maanden van 2017. "Duitsland struikelt 2018 in", stelde econoom Carsten Brzeski van ING. De groeivertraging kwam volgens de econoom echter niet als een verrassing, en "er is dan ook geen reden tot paniek", meent Brzeski.

Het economisch sentiment, gemeten door ZEW, maakte in mei een pas op de plaats.

De euro noteerde hoger ten opzichte van de dollar op 1,1862. De olieprijzen lieten een verdeeld beeld zien, met een daling voor een vat WTI, maar een stijging voor een vat Brent.

Stijgers en dalers

Er waren ongeveer evenveel stijgers als dalers in de hoofdindex.

Philips Lighting verloor 2,5 procent en was daarmee één van de sterkste dalers. Volgens Morgan Stanley zal het voor Philips Lighting moeilijker worden om aan de eigen doelstellingen voor 2018 te kunnen voldoen, door tegenwind op de valutamarkten en reorganisatiekosten. Tijdens de jaarvergadering gingen aandeelhouders akkoord met een naamswijziging naar Signify.

Aegon ging aan de leiding met een winst van 2 procent. Ook sectorgenoten ASR Nederland en NN Group eindigden hoger.

Energieconcern Royal Dutch Shell zag de koers oplopen tot 30,62 euro, een winst van 1,3 procent. Chemie- en voedingssuplementenreus DSM boekte een plus van 1,8 procent.

KPN verloren 2,4 procent.

ABN AMRO eindigde vlak. Maandag was ABN AMRO juist nog de sterkste daler in de AEX. Kwartaalcijfers leverden toen een koersverlies van zes procent op.

In de AMX was OCI de winaar met een koerswinst van 2,7 procent. Berenberg verhoogde het koersdoel van 25,00 naar 26,00 met een ongewijzigd koopadvies. Volgens de analisten ligt het bedrijf op schema om de vrije kasstroom in 2018 weer te laten groeien.

Verder leverde BE Semiconductor Industries de eerdere winsten in en sloot slechts nipt hoger.

Air France-KLM maakte een harde landing met een koersverlies van 3,5 procent. Topman Janaillac trad formeel terug. In een lange toespraak zei hij dat de Frans-Nederlandse luchtvaarder concurrerender moet worden om te kunnen blijven opboksen tegen partijen uit de Golfstaten. De leiding van Air France-KLM ligt voorlopig bij de CFO en de CEO's van de twee dochtermaatschappijen Air France en KLM. Bestuursvoorzitter is voorlopig Anne-Marie Couderc, als niet uitvoerend bestuurder.

Roestvrijstaalfabrikant Aperam verloor 2,0 procent.

Onder de kleinere fondsen won Kendrion maar liefst 6,3 procent tot 35,50 euro, na een koopadvies en een koersdoel van 45,50 euro van Berenberg. De analisten zien een goed instapmoment en houden rekening met nieuwe overnames, bijvoorbeeld in China, voor meer groei.

Heijmans won 5,2 procent. Het bouwbedrijf zal vermoedelijk woensdag zijn verwachtingen voor dit jaar bevestigen, stelde ING in een vooruitblikkend rapport. De bouwer meldde ook een contract in Leidsche Rijn voor 20 miljoen euro. Beter Bed daalde 2,3 procent.

Het aandeel van beursorganisatie Euronext leverde op de lokale markt zijn eerdere winst grotendeels in en sloot 0,3 procent hoger. De kwartaalomzet steeg met 16 procent naar 146,7 miljoen euro, geholpen door de volatiele markten. Het EBITDA-resultaat steeg met een kwart en de marge verbeterde van 56 naar 60 procent. UBS prees de kostenbeheersing, ING waarschuwde voor mindere cijfers in het komende kwartaal.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten daalde Wall Street ruim een half procent tot zelfs bijna een heel procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen sluiten verdeeld
Spanningen Midden-Oosten drukken op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten na een wisselvallige handelsdag, waarop beleggers diverse economische cijfers en bedrijfsresultaten voor de kiezen kregen.

De STOXX Europe 600 index sloot minder dan 0,1 procent hoger op 392,37 punten, de Duitse DAX verloor juist 0,1 procent op 12.970,04 punten en de Franse CAC 40 eindigde 0,2 procent in het groen op 5.553,16 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 7.722,98 punten.

De Italiaanse FTSE MIB index steeg 0,3 procent, terwijl de aandacht gericht bleef op de vorming van een nieuwe Italiaanse regering door Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging.

Er dreigt alsnog een kink in de kabel te komen. Knelpunt lijkt wie de premier moet worden.

"Er doen zeer radicale populistische ideeën de ronde in Italië, zoals een vlakke inkomstenbelasting van 15 procent en een gegarandeerd inkomen voor de armen. Die ideeën zullen niet goed overkomen in Brussel en op de obligatiemarkt", stelden economen van Danske Bank.

"Intussen reageert de markt bepaald nonchalant, nadat jaren gevreesd werd voor een populistische regering in Italië. De rendementen op Italiaanse staatspapier zijn maar bescheiden gestegen."

De besluiteloosheid op de aandelenmarkten volgde op een stortvloed van economische cijfers. Groeicijfers voor het bruto binnenlands product van de eurozone voldeden aan de verwachting, terwijl cijfers over het sentiment in Duitsland tegenvielen, hoewel er alom werd gerekend op een groeivertraging.

Volgens marktanalist Naeem Aslam was er dinsdag extra druk op Europese aandelen door oplopende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten. Ook keek hij naar de handelsbesprekingen deze week tussen Washington en Beijing. Het is volgens de analist aan de Verenigde Staten om zich milder op te stellen, aangezien China zich tot nu toe van zijn beste kant heeft laten zien.

"De sterke stijging van de tienjaarsrente tot boven 3 procent en uitsprake van de Amerikaanse minister van handel Ross dat het gat tussen de VS en China groot blijft, drukken de stemming bij beleggers", zei Konstantinos Anthis van ADS Securities. Hij verwees naar uitspraken van Wilbur Ross, terwijl de twee grootste economieën ter wereld een deal proberen te bereiken over een gezonde handelsrelatie.

"Het is tijd voor wat consolidatie op de mondiale aandelenmarkten, maar voor de middellange termijn blijven we neigen naar optimisme", aldus Anthis.

In de middag bleken de Amerikaanse detailhandelsverkopen te zijn toegenomen in mei.

De Federal Reserve meldde meer bedrijvigheid in de industriële sector van de staat New York. De Empire State Index steeg van 15,8 in april naar 20,1 in mei.

Eerder op de dag bleek de economie van de eurozone in het eerste kwartaal langzamer gegroeid. Het bruto binnenlands product steeg met 0,4 procent, tegen 0,7 procent een kwartaal eerder. Op jaarbasis bedroeg de economische groei 2,5 procent, na een plus van 2,8 procent een kwartaal eerder. De industriële productie in de eurozone nam in maart ook toe, met 0,5 procent.

De Duitse economie groeide in het eerste kwartaal ook trager, met 0,3 procent. "Duitsland struikelt 2018 in", stelde econoom Carsten Brzeski van ING, die niet verrast was door de vertraging. "Er is dan ook geen reden tot paniek".

De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment bleef in mei gelijk. De ZEW-verwachtingsindex kwam in mei, net als in april, uit op 8,2 negatief, hetgeen ook conform de verwachting van economen was.

De Franse consumentenprijzen stegen met 1,6 procent op jaarbasis.

De olieprijs was dinsdag volatiel. Een juni-future West Texas Intermediate noteert inmiddels 0,3 procent hoger op 71,19 dollar, terwijl een juli-future Brent zelfs 1,2 procent steeg naar 79,16 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1848. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1928 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1927 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Iliad verloor 19,5 procent na een teleurstellend kwartaalrapport van de Franse telecomgroep. Thomas Reynauud wordt vanaf 21 mei de nieuwe CEO.

Pandora's verloor 15,5 procent. De Deense juwelenmaker meldde een 15 procent lagere winst.

Merck leverde 6,3 procent in. De Duitse chemie- en farmaceutische reus meldde een lagere omzet in het eerste kwartaal.

De Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet vervoerde in het afgelopen halfjaar meer passagiers, wat resulteerde in een omzetstijging. Het aandeel eindigde 3,2 procent hoger.

Credit Agricole boekte in het eerste kwartaal een lagere nettowinst op een fractioneel hogere omzet. De tweede bank van Frankrijk eindigde 1,2 procent hoger.

Commerzbank zag in het eerste kwartaal van dit jaar de nettowinst aantrekken, terwijl de operationele winst en de omzet juist onder druk stonden. Het aandeel van de Duitse bank steeg 3,9 procent. Sectorgenoot Deutsche Bank daalde desalniettemin 1,7 procent. Grote beleggers blijven bezorgd over de toestand van de Duitse bank.

Vodafone verloor 4,1 procent, nadat het telecombedrijf het vertrek van CEO Vittorio Colao aankondigde. CFO Nick Read zal per 1 oktober het stokje overnemen.

Allianz is 2018 goed begonnen en ligt daarmee op schema voor het halen van de doelstellingen in heel dit jaar. De Duitse verzekeraar won 1 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten lager.

De S&P 500 index noteerde 0,7 procent lager op 2.708,16 punten. De Dow Jones index stond 0,3 procent in groen en technologiebeurs Nasdaq daalde 1,0 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
AEX eindigt met kleine winst
Cijfers Heijmans niet warm onthaald.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag nipt hoger gesloten, geholpen door een zwakkere euro. De AEX eindigde 0,1 procent in het groen op 565,13 punten.

Beleggers keken naar een oplopende tienjaarsrente in Amerika en het mogelijk afzeggen door Pyongyang van ontmoetingen met buurland Zuid-Korea en later met de Amerikaanse president Donald Trump.

Aandelen van Europese banken noteerden woensdag lager, nadat beleggers schrokken van een uitgelekte ruwe versie van het regeerakkoord van de anti-establishment-partijen die in Italië een coalitie aan het vormen zijn. De twee partijen, Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging zeiden echter dat het om een verouderd document gaat. De aankomende regering wilde volgens het document de Europese Centrale Bank vragen om 250 miljard euro aan Italiaanse staatsleningen kwijt te schelden en de bijdrage aan de EU opnieuw onderhandelen. Verder opperde het document van 39 pagina's, dat werd onthuld door de Huffington Post, nieuwe regels in de eurozone waardoor lidstaten de monetaire unie kunnen verlaten.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers woensdagochtend inzicht in inflatiecijfers uit Duitsland en de eurozone. De Duitse consumentenprijzen bleken in april, zoals voorzien, even hard te zijn gestegen als in de voorgaande maand. De consumentenprijzen in de eurozone stegen juist iets minder hard. Het inflatiecijfer voor april kwam uit op 1,2 procent, tegenover 1,3 procent in maart. Dit was echter conform de verwachting van vooraf geraadpleegde economen.

Vanmiddag bleek de industriële productie in de Verenigde Staten opnieuw gegroeid. In april was er een stijging van 0,7 procent. Het aantal in aanbouw genomen woningen daalde vorige maand daarentegen met 3,7 procent op maandbasis. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een daling van slechts 1,4 procent.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1784. De euro/dollar test de "lows" van vorige week en valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO denkt dat het muntpaar richting de 1,17 kan dalen. De dalende euro is wel goed nieuws voor exporterende Europese bedrijven, die zo makkelijker kunnen concurreren met hun Amerikaanse sectorgenoten.

De olieprijzen noteerden nabeurs iets lager, maar herstelden iets na de publicatie van de Amerikaans olievoorraden. In de week eindigend op 11 mei daalden de voorraden met circa 1,4 miljoen vaten tot 432,4 miljoen vaten. De olieprijzen stegen afgelopen maanden al fors, onder meer door perikelen in het Midden-Oosten.

Stijgers en dalers

In de AEX was Philips koploper met een dagwinst van 1,9 procent. Het afgesplitste Philips Lighting, dat sinds kort door het leven gaat als Signify, won 1,3 procent. Ook Galapagos had de wind in de rug en steeg 1,4 procent.

Onderaan eindigden de financials. NN Group, dat morgen met cijfers komt, verloor 1,3 procent aan beurswaarde en ABN AMRO eindigde 2,2 procent in het rood. ING haalde ABN AMRO van de kooplijst en verlaagde het koersdoel naar 26,50 euro. De kans op een forse teruggave van kapitaal is volgens ING minder zeker. UBS verlaagde het koersdoel voor ABN AMRO naar 25,90 euro, bij handhaving van het advies op Neutraal. De onzekerheid over de kwaliteit van het leningenboek zal nog wel even aanhouden, denkt UBS.

In de Midcap was AMG koploper met een winst van 3,1 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een koersdoelverhoging van Kempen naar 58,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Aperam werd 2,2 procent duurder.

Wereldhave werd na een negatief analistenrapport van HSBC 4,0 procent goedkoper en sectorgenoot WDP daalde een procent.

Onder de kleinere aandelen ging Accell aan de leiding met een winst van 1,3 procent. Kiadis steeg een procent. ICT Group verloor 2,1 procent en Heijmans werd 4,1 procent goedkoper, na het openen van de boeken. De bouwer boekte in het eerste kwartaal van 2018 een positief onderliggend resultaat op een hogere omzet. NIBC sprak van een positieve update en KBC Securities noemde het ontbreken van negatief nieuws bij de grote projecten van de bouwer "op zichzelf al goed nieuws".

De kwartaalupdate van TIE resulteerde in een koersdaling van 6,4 procent. Brill won daarentegen 4,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index iets lager, terwijl de S&P 500 index juist iets won. De Nasdaq koerste 0,4 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Kleine winsten in Europa
Dalende euro steuntje in de rug.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag licht hoger gesloten, geholpen door een zwakkere euro maar onder druk van oplopende internationale spanningen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 393,21 punten, de Duitse DAX presenteerde ook een winst van 0,2 procent op 12.996,33 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,3 procent op 5.567,54 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,2 procent in het groen op 7.734,20 punten.

Europese multinationals werden geholpen door een dalende euro. De euro/dollar noteerde aan het einde van de handelsdag op 1,1784. Vanochtend bewoog het muntpaar nog op 1,1838 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1839 op de borden.

De euro/dollar test de "lows" van vorige week en valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO denkt dat het muntpaar richting de 1,17 kan dalen. De dalende euro is goed nieuws voor exporterende Europese bedrijven, die zo makkelijker kunnen concurreren met hun Amerikaanse sectorgenoten.

Verder was er bezorgdheid of Noord-Korea zich wel aan zijn afspraken zal houden. Een ontmoeting met Zuid-Korea en later met de Amerikaanse president Donald Trump lijken mogelijk niet door te gaan.

Maar niet alleen de kwestie Korea, ook de handelsrelatie met China trok de aandacht. Zo meldde Trump op Twitter dat Amerika zijn wensen kenbaar heeft gemaakt, maar China nog niet. "Amerika heeft erg weinig te bieden, aangezien het de afgelopen jaren al zoveel heeft gegeven. China heeft veel te bieden", schreef hij.

De Amerikaanse tienjaarsrente bleef woensdag boven de drie procent.

"Een hogere rente leidt doorgaans tot een drukkend effect in de aandelenmarkten", aldus beleggingsadviseurs van Lynx.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in april met 1,2 procent zijn gestegen, tegen 1,3 procent in maart. Het cijfer zorgde niet voor verrassingen.

De consumentenprijzen in Duitsland stegen in april op jaarbasis met 1,6 procent, wat gelijk is aan de voorgaande maand. Op maandbasis maakten de consumentenprijzen in april een pas op de plaats.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 71,01 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 78,24 dollar.

Bedrijfsnieuws

Financials stonden vandaag onder druk. Beleggers schrokken van een uitgelekte ruwe versie van het regeerakkoord van Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging. Zij zeiden echter dat het om een verouderd document gaat. De aankomende regering wilde volgens het document de Europese Centrale Bank vragen om 250 miljard euro aan Italiaanse staatsleningen kwijt te schelden en de bijdrage aan de EU opnieuw onderhandelen. Ook nieuwe regels zodat lidstaten de monetaire unie kunnen verlaten, maakten onderdeel uit van het regeerakkoord.

"Uitermate radicale en kostbare voorstellen", oordeelden analisten van Rabobank.

In Amsterdam was ABN AMRO de sterkste daler met een verlies van 2,2 procent. In Brussel verloor KBC 1,6 procent en in Parijs eindigde BNP Paribas 1,5 procent lager. Commerzbank was in Frankfurt met een verlies van 6,1 procent de sterkste daler.

In Milaan ging de banken ook procenten lager, met bijvoorbeeld 4,7 procent voor broker FinecoBank en 5,1 procent voor Banco BPM.

Burberry sloot woensdag 3,5 procent hoger. Het Britse concern voor luxe consumentengoederen heeft het afgelopen boekjaar een hogere winst geboekt op een licht lagere omzet.

Paddy Power Betfair noteerde zelfs 6,8 procent hoger. Het gokbedrijf bevestigde gesprekken te voeren over een mogelijke fusie van zijn Amerikaanse activiteiten met FanDuel.

Micro Focus International steeg 6,2 procent. Het software bedrijf verwacht dat de omzet over de eerste zes maanden van 2018 hoger zal uitpakken dan aanvankelijk verwacht, dankzij een ongebruikelijk grote licentiedeal van 40 miljoen dollar. De deal werd eerder afgesloten dan voorzien.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones index iets lager, terwijl de S&P 500 index juist iets won. De Nasdaq koerste 0,4 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak hoger gesloten
Markt kijkt naar Italië en Verenigd Koninkrijk.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,7 procent tot 568,96 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,1 procent.

Volgens vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep zitten we in een interessante situatie, waarbij de AEX en de overige Europese beurzen de afgelopen tien dagen overwegend opwaarts bewogen, terwijl de S&P 500 af ten toe wat mindere dagen kende. Daarom is het volgens Smit een prima strategie om Europese beurzen "te shorten" om zo een bescherming op te bouwen.

De markt keek donderdag, naast een reeks bedrijfscijfers, met name naar de ontwikkelingen in Italië en het Verenigd Koninkrijk. In Italië hebben de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord naar verluidt een nieuw ontwerp voor hun coalitieprogramma voorbereid. Het nieuwe programma bevatte naar verluidt geen verwijzingen naar de mogelijkheid dat Italië uit de euro wil stappen, maar wees wel op de noodzaak van herziening van EU-verdragen.

Ondertussen steeg het pond na een rapport dat de Britse regering van plan is Brussel te vertellen dat het na 2021 in de douane unie van de Europese Unie wil blijven om een harde grens met Ierland te vermijden. Zo'n scenario zal door de markt worden bestempeld als een zachte Brexit, waar hard-line Brexiteers juist tegen hebben geprotesteerd.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdagochtend dat het vertrouwen onder Nederlandse ondernemers in het tweede kwartaal is gedaald. Met een stand van 14,2 lag de stemmingsindicator bijna vier punten lager dan in het eerste kwartaal.

De bouwsector in de eurozone produceerde in maart minder dan in februari, maar op jaarbasis was er wel sprake van een stijging.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 12 mei is gestegen. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen namen toe met 11.000 naar 222.000 stuks. Ook stegen de leidende indicatoren in april, zoals dat in de voorgaande maanden ook al gebeurde.

De euro/dollar noteerde op 1,1796. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1800 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1808 op de borden.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 71,97 dollar, terwijl een juli-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 80,17 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 12,4 procent. Het aandeel van de Franse kabelaar steeg xxx procent na rapportering van kwartaalcijfers. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) kwam afgelopen kwartaal uit op krap 1.260 miljoen euro, ten opzichte van 1.289 miljoen euro een jaar eerder. De bedrijfsconsensus ging echter uit van 1.244 miljoen euro. ABN AMRO sprak van "uitstekende prestaties" in Frankrijk. "De cijfers duiden erop dat Altice actief werkt aan het op de rails krijgen van de activiteiten, na de wake up-call in het derde kwartaal van vorig jaar", aldus analist Konrad Zomer. De schuldenberg blijft nog wel een punt van zorg, aldus ABN AMRO.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 1,9 procent.

Ahold Delhaize daalde 1,8 procent. Jefferies verlaagde het koersdoel na de "ambitieuze" deal van het Amerikaanse Kroger met de Britse online supermarkt Ocado. Momenteel heeft Kroger volgens Grzinic nog slechts beperkte blootstelling aan steden langs de Amerikaanse oostkust, maar de deal met Ocado kan hier verandering in brengen. En dat is ongunstig voor Ahold Delhaize, dat in die regio sterk vertegenwoordigd is.

Philips Lighting, dat na een naamsverandering nu door het leven gaat als Signify, daalde 2,2 procent vanwege een ex-dividend notering.

Unibail-Rodamco kreeg donderdag voor al zijn agendapunten goedkeuring van de jaarvergadering, waaronder voor de overname van Westfield. Het aandeel won 0,2 procent.

NN Group won 0,3 procent na vrijgave van cijfers. Dit bleek reden voor KBC Securities om het koersdoel voor de verzekeraar te verhogen van 41,00 naar 42,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. De hogere kostenbesparingen vielen in de smaak. Ervan uitgaande dat er niet snel een nieuwe grote overname aankomt, gaat de Zwitserse zakenbank UBS ervan uit dat NN dit jaar nog voor 150 miljoen euro aan eigen aandelen kan inkopen, wat vanaf 2019 zou kunnen worden opgeschroefd naar 300 miljoen euro per jaar.

In de AMX won AMG 4,7 procent, gevolgd door Fugro en Flow Traders met winsten van respectievelijk 2,6 procent en 2,4 procent. Aperam was met een verlies van 1,3 procent de sterkste daler.

Onder de kleinere aandelen verloor bouwer VolkerWessels 2,2 procent na vrijgave van resultaten die door analist Edwin de Jong van NIBC als niet sterk werden bestempeld. Het eerste kwartaal is vanwege seizoenseffecten echter geen heel belangrijk kwartaal voor de bouwer, meent de analist.

Pharming maakte een koersval van 9,2 procent na rapportage van een nettowinst in het eerste kwartaal. Het was voor het eerst dat het biotechbedrijf een nettowinst kon laten zien.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.727,37 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten
Politieke risico's drukken op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 395,79 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,9 procent op 13.114,61 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,0 procent op 5.621,92 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent hoger op 7.787,97 punten.

De Europese beurzen hadden donderdag moeite om richting te vinden, waarbij beleggers de politieke risico's afwogen tegen bedrijfsnieuws.

In Italië hebben de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord naar verluidt een nieuw ontwerp voor hun coalitieprogramma voorbereid. Het nieuwe programma bevatte naar verluidt geen verwijzngen naar de mogelijkheid dat Italië uit de euro wil stappen, maar wees wel op de noodzaak van herziening van EU-verdragen.

Ondertussen steeg het pond na een rapport dat de Britse regering van plan is Brussel te vertellen dat het na 2021 in de douane unie van de Europese Unie wil blijven om een harde grens met Ierland te vermijden. Zo'n scenario zal door de markt worden bestempeld als een zachte Brexit, waar hard-line Brexiteers juist tegen hebben geprotesteerd.

"De euro komt onder druk te staan vanwege de politieke onzekerheid in Italië en de implicaties van een anti-establishment regering voor het eurogebied. De ontwikkelingen zullen nauwlettend in de gaten gehouden worden, omdat het naar verwachting de belangrijkste richtingever zal zijn voor de euro", zei marktanalist Andreas Georgiou van XM.

De bouwsector in de eurozone produceerde in maart minder dan in februari, maar op jaarbasis was er wel sprake van een stijging. Op maandbasis was in maart sprake van een daling met 0,3 procent, terwijl de sector op jaarbasis 0,8 procent meer produceerde.

De euro/dollar noteerde op 1,1796. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1800 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1808 op de borden.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 71,97 dollar, terwijl een juli-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 80,17 dollar.

Bedrijfsnieuws

Het Franse Altice won op de Amsterdamse beurs 12,4 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) van de kabelaar kwam afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht, ondanks een daling op jaarbasis. ABN AMRO sprak van "uitstekende prestaties" in Frankrijk. "De cijfers duiden erop dat Altice actief werkt aan het op de rails krijgen van de activiteiten, na de wake up-call in het derde kwartaal van vorig jaar", aldus analist Konrad Zomer. De schuldenberg blijft nog wel een punt van zorg, aldus ABN AMRO.

Bouygues Telecom wist in het eerste kwartaal van 2018 een beperkte winst te realiseren op een vlakke omzet. De outlook voor heel 2018 werd gehandhaafd met een verdere graduele groei en een omzet uit diensten die 3,0 procent hoger zal liggen. Het aandeel Bouygues daalde 0,3 procent.

De kwartaalcijfers van KBC kregen ook een positief onthaal, met een koerswinst van 1,4 procent. ABN AMRO noemde de prestaties conform verwachting en analist Cor Kluis zei het positief te vinden dat KBC de inkoop van eigen aandelen aankondigde, nu de gewenste solvabiliteit van 16 procent is bereikt. "KBC blijft onze favoriete koopkandidaat", aldus de analist. De cijfers van het Nederlandse NN overtuigden minder. Toch restte er een winst van 0,3 procent.

Royal Mail werd in Londen afgestraft voor de kwartaalcijfers. Het aandeel daalde 7,2 procent. Madden wees er wel op dat aandeel de afgelopen tijd goed heeft gepresteerd, en dat de terugval van vandaag wellicht nieuwe kopers zal aantrekken.

De rode kwartaalcijfers van A.P. Møller - Maersk leverden een koersverlies op van 8,9 procent. Het onderliggende verlies kwam 100 miljoen dollar hoger uit dan in de eerste drie maanden van 2017. De omzet steeg overigens met 30 procent naar 9,3 miljard dollar, gerekend zonder het effect van de integratie van Hamburg Süd.

In Frankfurt was Merck koploper met een winst van 5,6 procent. Daarentegen verloor ProsiebenSat.1 juist 6,8 procent. In Parijs viel Renault in positieve zin op. Het aandeel won 3,5 procent.

Het Britse Ocado won 44,4 procent na volgens Jefferies een "ambitieuze" deal met het Amerikaanse Kroger. Kroger vergroot het belang in Ocado tot ruim zes procent en in ruil krijgt de Britse online supermarkt via Kroger exclusief toegang tot de Amerikaanse markt. Ook zou Kroger de komende jaren 20 distributiecentra openen die volgens Jefferies meer dan 10 miljard dollar omzet kunnen gaan genereren.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.727,37 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak lager gesloten
Onzekerheid politieke ontwikkelingen Italië drukt op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 567,03 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,5 procent.

Europa breed ging de aandacht vrijdag uit naar Italië, nadat de twee grootste populistische partijen van het land donderdag overeenstemming bereikten over een regeerakkoord. Daarnaast volgde de markt met argusogen de ontwikkelingen in het handelsgeschil tussen de Verenigde Staten en China, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de hoop op een handelsovereenkomst tussen de twee landen enigszins de kop indrukte. Tijdens een persconferentie donderdag zei Trump dat hij twijfelt of de onderhandelingen kans van slagen hebben, omdat China "erg verwend" is geraakt.

"Aanvankelijk leek het er op dat China een concessie had gemaakt en toe had gezegd het handelstekort met de VS te laten afnemen met 200 miljard dollar", aldus Rabobank. Minister van Buitenlandse Zaken Lu Kang ontkrachtte echter de geruchten en dat betekent dat de onderhandelingen zullen voortduren.

Een derde punt van focus was de tienjaarsrente in de Verenigde Staten. Gisteren bereikte de yield nieuwe hoogtepunten. De stijging wordt volgens marktanalist Bart Hordijk nog steeds door velen gezien als één van de belangrijkste drijfveren achter de recente comeback van de dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1768. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1818 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1795 op de borden.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de export in de eurozone in maart harder is gedaald dan de import. De uitvoer daalde met 2,9 procent tot 199,9 miljard euro in vergelijking met maart 2017. De import kromp met 2,5 procent tot 173,0 miljard euro. Daarmee kwam het handelsoverschot uit op 26,9 miljard euro. In maart vorig jaar was dit nog 28,5 miljard euro.

Olie noteerde vrijdag vlak tot licht lager. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 71,33 dollar, terwijl een juli-future Brent vlak noteerde op 79,27 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door RELX met een winst van 1,5 procent, gevolgd door ASR Nederland en Randstad, die achtereenvolgens 1,2 procent en 0,9 procent wonnen.

Altice verloor 3,6 procent, na een winst van meer dan 12 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers op donderdag. Het aandeel stond onder druk door winstnemingen. Daarbij meldde Credit Suisse of na een meevallend kwartaal de vlag al we uit kan. De goede klantenaanwas in Frankrijk was volgens de bank vooral te danken aan de scherpe kortingen die Altice verstrekte. De aandeelhouders van de Altice keurden verder tijdens de jaarvergadering van de Franse kabelaar de afsplitsing van Altice USA goed.

In de AMX was GranVison met een winst van 1,0 procent koploper. Aperam was met een winst van 0,9 procent een goede tweede. Donderdag leverde het aandeel nog flink in, maar dit was als gevolg van een ex-dividend notering.

Besi leverde 2,1 procent in en ASMI verloor 1,7 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Heijmans met 4,8 procent. ING verhoogde het koersdoel voor de bouwer van 13,00 naar 13,75 euro met een ongewijzigd koopadvies. De analisten verhoogden de winstramingen voor 2018 en 2019 met respectievelijk 1,5 en 4,3 procent, na een "vrij sterke" kwartaalupdate van de bouwer. Ook Euronext kreeg een koersdoelverhoging van ING. Het aandeel steeg op de lokale markt met 0,3 procent.

Pharming gaf na een volatiel handelsverloop 4,4 procent aan waarde prijs, nadat het aandeel op donderdag ook al ruim negen procent verloor na een update over het eerste kwartaal.

Avantium is geselecteerd door Axens voor het testen van bepaalde type katalysatoren. Het aandeel steeg 1,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.715,88 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Beperkte verliezen voor beurzen Europa

Gepubliceerd op 18 mei 2018 om 17:49 | Views: 13

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag met kleine koersverliezen geëindigd. Daarmee werd een stapje teruggedaan van de plussen een dag eerder. Beleggers hadden onder meer oog voor de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,3 procent in de min op 567,03 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 801,94 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 0,3 procent in.

In verband met Pinksteren zijn de beurzen in Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland maandag gesloten. De Euronext-markten in Amsterdam, Brussel, Lissabon en Parijs zijn wel open. Ook in Londen wordt gehandeld.

Daler

Altice was met een min van 3,6 procent de grootste daler bij de hoofdfondsen. Donderdag won het kabel- en telecomconcern ruim 12 procent na een positief kwartaalbericht. Chipmachinemaker ASML kampte met de zwakke vooruitzichten van de Amerikaanse toeleverancier aan de chipindustrie Applied Materials en zakte 2,3 procent. Sterkste stijger was informatieleverancier RELX met een winst van 1,5 procent.

In de MidKap waren roestvrijstaalbedrijf Aperam en optiekketen GrandVision koplopers met plussen tot 1 procent. Chiptoeleveranciers ASMI en Besi waren hekkensluiters bij de middelgrote fondsen met minnen tot 2,1 procent.

Handelsbericht

Op de lokale markt kwam Curetis met een handelsbericht. Het Duitse biotechnologiebedrijf leed in het eerste kwartaal meer verlies en zag zijn kaspositie afnemen. Het aandeel dook 6,5 procent in het rood.

In Zürich verloor Richemont meer dan 5 procent. Het Zwitserse moederbedrijf van juwelen- en horlogemaker Cartier realiseerde afgelopen boekjaar minder winst dan beleggers hadden verwacht. De jaarresultaten van Ubisoft vielen wel in de smaak. De Franse computerspelletjesmaker klom in Parijs 4,5 procent.

Omzet

AstraZeneca ging 2 procent omlaag in Londen. De Britse farmaceut behaalde in het eerste kwartaal minder omzet en winst. Vooral de afnemende verkopen van oudere medicijnen zaten het bedrijf dwars.

De euro was 1,1767 dollar waard, tegen 1,1789 dollar een dag eerder. De olieprijzen bleven bewegen rond de hoogste niveaus in jaren. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 71,42 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 79,11 dollar per vat.
voda
0
Europese beurzen overwegend lager gesloten
Onzekerheid politieke ontwikkelingen Italie drukken op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,3 procent tot 394,67 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 13.077,72 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 5.614,51 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent lager op 7.778,79 punten.

De Europese beurzen zakten vrijdag weg van hun hoogste niveau's in bijna vier maanden, vanwege de onzekerheid over de Italiaanse politieke ontwikkelingen, op een moment waarop markten mondiaal toch al zenuwachtig waren door de spanningen tussen China en de Verenigde Staten. De komende dagen onderhandelen Beijing en Washington over nieuwe afspraken.

De politieke ontwikkelingen in Italië bleven vrijdag een punt van focus, nadat Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging overeenstemming bereikten over een regeerakkoord, met plannen om de belastingen te verlagen en de begrotingsuitgaven te verhogen. De volledige details ontbreken vooralsnog, net als wie de nieuwe premier van het land gaat leveren.

"Hoewel we ons schrap moeten zetten voor veel herrie, waaronder botsingen russen Rome en Brussel, is van een echt ontwrichtende crisis in Italië voorlopig nog geen sprake", zei marktanalist Holger Schmieding van Berenberg. "Echter, als Italië met hoge schulden de fiscale teugels laat vieren en een aantal recente hervormingen ongedaan maakt, zou het land kwetsbaar kunnen worden voor een schuldencrisis", waarschuwde hij.

Daarnaast volgde de markt met argusogen de ontwikkelingen in het handelsgeschil tussen de Verenigde Staten en China, nadat de Amerikaanse president Donald Trump de hoop op een handelsovereenkomst tussen de twee landen enigszins de kop indrukte. Tijdens een persconferentie donderdag zei Trump dat hij twijfelt of de onderhandelingen kans van slagen hebben, omdat China "erg verwend" is geraakt.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de export in de eurozone in maart harder is gedaald dan de import. De uitvoer daalde met 2,9 procent tot 199,9 miljard euro in vergelijking met maart 2017. De import kromp met 2,5 procent tot 173,0 miljard euro. Daarmee kwam het handelsoverschot uit op 26,9 miljard euro. In maart vorig jaar was dit nog 28,5 miljard euro.

De producentenprijzen in Duitsland stegen in april op jaarbasis met 2,0 procent, terwijl de prijzen op maandbasis met 0,5 procent opliepen.

De euro/dollar noteerde op 1,1768. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1818 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1795 op de borden.

Olie noteerde vrijdag vlak tot licht lager. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 71,33 dollar, terwijl een juli-future Brent vlak noteerde op 79,27 dollar.

Bedrijfsnieuws

Inmiddels heeft circa 90 procent van de bedrijven uit de Stoxx 600 cijfers gerapporteerd en volgens analisten van Bank of America Merrill Lynch wist slechts 46 procent de winstverwachtingen te overtreffen. Sinds 2013 was dit percentage niet meer zo laag. Van de ondernemingen overtrof 40 procent de omzetverwachtingen, wat het minst was in twee jaar tijd. En uitspraken van de ondernemingen wijzen er volgens de analisten op dat ook het tweede kwartaal relatief zwak zal zijn.

Het Britse AstraZeneca zag de resultaten in het eerste kwartaal onder druk staan. De omzet daalde met vier procent tot 5,18 miljard dollar. De winst voor belastingen kwam in het eerste kwartaal uit op 696 miljoen dollar, een daling van 24 procent op jaarbasis. De outlook voor heel 2018 werd herhaald. AstraZeneca voorziet een kernwinst per aandeel van 3,30 tot 3,50 dollar. Dat is evenwel ruim onder de 4,28 dollar per aandeel die in 2017 werd geboekt. Het aandeel daalde 2,0 procent.

In Parijs daalde Bouygues 1,8 procent. Daarmee was de koersdaling duidelijk sterker dan donderdag, toen Bouygues Telecom meldde in het eerste kwartaal van 2018 slechts een beperkte winst wist te realiseren op een vlakke omzet.

BMW was in Frankfurt een sterke daler met een verlies van 4,3 procent. Deutsche Telekom verloor 0,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.715,88 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Overtuigende weekwinst AEX
Italië en handelsgesprekken onder de loep.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is op weekbasis flink hoger gesloten. De AEX sloot vrijdag 0,3 procent lager op 567,03 punten, maar won op weekbasis maar liefst 0,9 procent.

Volgens vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer werd de week vooral gekenmerkt door politieke ontwikkelingen in Italië en de handelsgesprekken tussen de VS en China.

"Het was aanvankelijk een rustige week op het gebied van een dreigende handelsoorlog, maar tegen het einde van de week gaf president Donald Trump nog een kleine steek onder water", aldus Van de Groep. Trump noemde zowel China als de Europese Unie "verwend", wijzend op een "handelsbalans die niet in evenwicht is". "De gesprekken tussen China en de VS zullen ook in de komende weken op de radar van beleggers staan", aldus de vermogensbeheerder. Door de handelsbalans weer in evenwicht te krijgen, hoopt Trump extra banen te creëren in de VS, zo merkte Van de Groep op, waarmee de president wil voldoen aan zijn verkiezingsbelofte.

Een ander punt van aandacht waren de politieke ontwikkelingen in Italië. Beleggers schrokken afgelopen week van een uitgelekte ruwe versie van het regeerakkoord van de anti-establishment-partijen die in Italië een coalitie aan het vormen zijn. De twee partijen, Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging, zeiden echter dat het om een oud document gaat. Inmiddels zou een regeerakkoord gesloten zijn tussen beide partijen. Het is nu wachten wat de details van dit akkoord zijn. Vooral de houding ten opzichte van de Europese Unie of dat er inderdaad om een haircut wordt gevraagd, zullen voor het sentiment in de markt bepalend zijn.

De Italiaanse beurs sloot vrijdag 1,5 procent lager, waarbij vooral financials het lastig hadden.

De nieuwe politieke realiteit in Italië miste zijn uitwerking op de euro eveneens niet. Bij aanvang van de handelsweek stond er nog een stand van 1,2000 op de borden voor de euro/dollar. Tegen het einde van de handelsweek noteerde het muntpaar op xx. Dit is goed nieuws voor op Beursplein 5 genoteerde fondsen die een significant deel van hun omzet in dollars behalen. Valutaspecialisten menen dat de risico's aan de onderkant liggen, en een koers van 1,15 voor de euro/dollar wordt regelmatig genoemd.

Olie had een goede week, ondanks de duurdere dollar, die voor velen de olie nog eens extra duur maakt. De angst voor de sancties die Amerika Iran, één van de grootste olieproducenten ter wereld, wil opleggen, in combinatie met de oplopende spanningen in het Midden-Oosten waren een belangrijke een aanjager voor de olieprijs.

Vooruitblik

Op macro-economisch vlak kijken beleggers volgende week uit naar onder meer cijfers uit het Verenigd Koninkrijk over de inflatie en de economische groei. Bovendien staat er diverse voorlopige inkoopmanagersindices op de rol, onder meer uit Frankrijk, Duitsland en de eurozone.

Het cijferseizoen komt langzaam tot zijn einde. Volgende week worden er geen cijfers verwacht van Nederlandse bedrijven, maar doen nog wel enkele Amerikaanse ondernemingen de boeken op. Zo geven onder meer Foot Locker, Best Buy, Gap, HP en Tiffany & Co nog inzicht in de cijfers over het afgelopen kwartaal.

Volgens Van de Groep van Fintessa valt te concluderen dat veel bedrijven een positief beeld hebben geschetst, met groeiende omzetten en de handhaving of zelfs verhoging van de outlook. "Dit laat zien dat de wereldeconomie onderliggend nog goed groeit", aldus de vermogensbeheerder. "Ook een grip op de kosten, zorgt ervoor dat de nettowinsten sneller aantrokken."

Bank of America Merrill Lynch was echter minder positief. Inmiddels heeft circa 90 procent van de bedrijven uit de Stoxx 600 cijfers gerapporteerd en volgens analisten van Bank of America Merrill Lynch wist 46 procent de winstverwachtingen te overtreffen. Sinds 2013 was dit niet meer zo laag, benadrukte de Amerikaanse bank. Van de ondernemingen overtrof 40 procent de omzetverwachtingen, wat het minst was in twee jaar tijd. En uitspraken van de ondernemingen wijzen er volgens de analisten op dat ook het tweede kwartaal relatief zwak zal zijn.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen viel de koerswinst van Altice op van 10,4 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. ABN AMRO sprak van "uitstekende prestaties" in Frankrijk. "De cijfers duiden erop dat Altice actief werkt aan het op de rails krijgen van de activiteiten, na de wake up-call in het derde kwartaal van vorig jaar", aldus analist Konrad Zomer. De schuldenberg blijft nog wel een punt van zorg, aldus ABN AMRO. Op vrijdag haalden beleggers alweer een deel van de winst van tafel. Credit Suisse vroeg zich af of na een meevallend kwartaal de vlag al wel uit kan. De goede klantenaanwas in Frankrijk was volgens de Zwitserse bank vooral te danken aan de scherpe kortingen die Altice verstrekte. De aandeelhouders van de Altice keurden verder tijdens de jaarvergadering van de Franse kabelaar de afsplitsing van Altice USA goed.

Galapagos won afgelopen week 7,7 procent en ook Philips steeg met 4,1 procent aanzienlijk. Het afgestoten Philips Lighting, dat nu als Signify door het leven gaat, had het moeilijker en verloor afgelopen week 3,1 procent. Volgens Morgan Stanley zal het voor Philips Lighting moeilijker worden om aan de eigen doelstellingen voor 2018 te kunnen voldoen, door tegenwind op de valutamarkten en reorganisatiekosten. Een deel van de koersdaling viel overigens toe te schrijven aan een ex-dividend notering.

KPN daalde met 4,6 procent en ABN AMRO maakte een koersval van 9,1 procent. Afboekingen op leningen in de diamantindustrie, grondstoffen en transport overschaduwden de "gezonde" prestaties in het eerste kwartaal, stelde ING. Zakenbank Jefferies denkt dat de strategie van ABN AMRO voor veel beleggers nog te onduidelijk is. Zij wachten volgens hem op de strategische update die de bank in het komende jaar heeft aangekondigd.

In de Midkap gingen OCI en AMG aan kop met winsten van achtereenvolgens 7,0 procent en 6,7 procent. Volgens de analisten van Berenberg ligt OCI op schema om de vrije kasstroom in 2018 weer te laten groeien. Het koersdoel werd met een euro opwaarts bijgesteld naar 26,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.

PostNL gaf 3,5 procent aan beurswaarde prijs, terwijl ook Air France-KLM met een min van 4,6 procent niet in het groen kon komen. Topman Janaillac trad inmiddels daadwerkelijk terug. In een lange toespraak zei hij dat de Frans-Nederlandse luchtvaarder concurrerender moet worden om te kunnen blijven opboksen tegen partijen uit de Golfstaten. De leiding van Air France-KLM ligt voorlopig bij de CFO en de CEO's van de twee dochtermaatschappijen Air France en KLM. Bestuursvoorzitter is voorlopig Anne-Marie Couderc, als niet uitvoerend bestuurder.

Onder de kleinere aandelen ging Kendrion 6,4 procent vooruit, na een koopadvies door Berenberg met een koersdoel van 45,50 euro. Pharming maakte een koersval van maar liefst 14,4 procent, na rapportage van een nettowinst in het eerste kwartaal. Het was echter voor het eerst dat het biotechbedrijf een nettowinst kon laten zien.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Koersval Altice op hoger Damrak
Altice van hand in aanloop naar afsplitsing.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag hoger gesloten, na een rustige handel op Tweede Pinksterdag. De AEX index steeg 0,5 procent tot 570,07 punten, terwijl de AMX 0,6 procent aandikte en de AScX 1,1 procent klom.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij merkte op dat er weinig nieuws was vanwege de viering van Tweede Pinksterdag. De macro-economische agenda was daarom ook leeg. Wel zag Schutte gedurende de dag de Amerikaanse aandelenmarkten verder aantrekken, mede omdat China van plan is meer Amerikaanse waren te importeren om het handelsoverschot met de VS terug te brengen. China committeerde zich evenwel niet aan een concreet getal.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets stelde dat de 'pauze' van de handelsoorlog goed werd ontvangen door beleggers. "Laten we zien of de Amerikaanse hoop dat China meer goederen uit de Verenigde Staten gaat kopen ook bewaarheid wordt."

Ook analisten van UBS bleken te spreken over de positieve ontwikkelingen in de handelsrelatie tussen beide landen en stelde dat een grootschalige handelsoorlog "voorlopig" is afgewend. "Met dat gezegd hebbende, zijn er evenwel meer details waar nog overeenstemming over moet worden bereikt en sommige fundamentele meningsverschillen blijven bestaan", aldus de marktvorsers, wijzend op de Made in China 2025-plannen en het industriële beleid van China.

Schutte deelde deze mening. "Het is afwachten hoe de exacte deal eruit komt te zien en of deze rondkomt, maar de signalen zijn bemoedigend."

De beleggingsadviseur sprak verder van lage volumes vanwege het lange weekend. Het beeld werd zelfs nog wat vertekend door de handel in Altice, die goed bleek voor 40 procent van de totale omzetten. Het aandeel daalde flink, kort voor de afsplitsing van Altice USA. "Deze reactie verbaast mij enigszins", aldus Schutte. Verder merkte de beleggingsadviseur op dat bankaandelen nog steeds achterblijven.

De euro/dollar noteerde op 1,1762. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1750 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er 1,1776 op de borden. De olieprijzen stegen tot 0,7 procent.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot een merendeel van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos.

Galapagos presenteert de komende dagen studieresultaten voor zijn medicijn-in-ontwikkeling GLPG1690 tegen longfibrose op een conferentie in San Diego en in The Lancet Respiratory Medicine. In het tijdschrift noemde een expert de reeds eerder gepubliceerde resultaten "buitengewoon bemoedigend en rechtvaardigen verder onderzoek op grotere schaal". KBC blijft positief over het aandeel mede op basis van het longfibrose-onderzoek. Het aandeel steeg 4,1 procent.

Ook NN Group bleek in trek, net als Alberts Industries en Vopak, met koersstijgingen tot 1,8 procent.

De opvallendste beweging kwam van kabelbedrijf Altice. Het aandeel sloot 7,3 procent lager, nadat aandeelhouders vorige week akkoord gingen met de afsplitsing van Altice USA. Morgen wordt het Nederlandse aandeel losgekoppeld van het Amerikaanse bedrijf, dat een beursnotering krijgt in de Verenigde Staten. Het aandeel Altice steeg vorige week nog sterk na meevallende cijfers over het eerste kwartaal.

In de AMX won Fugro 2,8 procent, gevolgd door AMG met een stijging van 2,6 procent. Intertrust verloor juist 1,5 procent. Het aandeel van het trustkantoor ging ex-dividend.

Onder de kleinere aandelen won Pharming 5,1 procent, herstellend van negatief ontvangen cijfers vorige week. Heijmans zat met 4,4 procent eveneens in de lift.

Avantium verloor 2,5 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen koersten de Amerikaanse aandelenmarkten tot 1,1 procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Altice lager op groen Damrak
Franse kabelaar koppelt los van Altice USA.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag licht hoger gesloten, waarbij vooral de koersval van Altice opviel vanwege de afsplitsing van Altice USA. De AEX sloot 0,4 procent hoger op 572,05 punten.

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer blijft het sentiment onverminderd positief. Daarbij merkte Nijkamp op dat de AEX weer grofweg rond de niveaus uit januari koerste, kort voor de correctie van de maanden erna. "De verliezen zijn weer rechtgetrokken", aldus Nijkamp. Intradag koerste de AEX op het hoogste niveau dit jaar.

Volgens de vermogensbeheerder worden de Europese beurzen gesteund door goede bedrijfsresultaten en ook een aantrekkende dollar. Bovendien nemen de geopolitieke zorgen af, aldus Nijkamp, daarbij wijzend op een tijdelijke beslechting van het handelsconflict tussen de VS en China. China beloofde meer Amerikaanse waar te zullen importeren om zo het handelsoverschot met de Amerikanen terug te dringen.

Wel wees Nijkamp op de politieke ontwikkelingen in Italië, die nog boven de markt hangen. "Het is afwachten wat de nieuwe Italiaanse regering gaat doen, maar de eerste plannen zijn in ieder geval niet goed voor de beurzen." De vermogensbeheerder zag de Italiaanse tienjaarsrente flink oplopen in de afgelopen tijd. "Dit doet de euro ook niet goed", aldus Nijkamp.

Net als maandag was de beursagenda vrijwel leeg. Richtinggevend macro-economisch nieuws ontbrak.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1788. Olie werd ruim een procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX lagen banken er goed bij. ABN AMRO won 1,9 procent en ING Groep steeg 1,7 procent. De duidelijkheid in Italië zorgde voor opluchting rond financiële waarden, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam. Verder stelde KBC Securities dat de tegenvallende ontwikkeling van de stroppenpot van ABN AMRO vermoedelijk niet structureel van aard is, maar meer een gevolg van een strengere lijn die de nieuwe financieel directeur en chief risk officer inzetten. ArcelorMittal won 2,0 procent.

Aegon was met een verlies van 2,4 procent de sterkste daler na Altice, maar de verzekeraar noteerde ex-dividend.

Altice daalde 69,4 procent naar 2,42 euro. Dat viel alleszins mee. Door de loskoppeling van Altice USA rekenden analisten op een daling tot circa 1,50 euro.

Ahold Delhaize profiteerde met een winst van 0,9 procent van een koersdoelverhoging door UBS en KPN won 0,2 procent ondanks dat Goldman Sachs het aandeel van de kooplijst haalde en het koersdoel verlaagde naar 2,70 euro. Er zijn volgens de zakenbank weinig positieve aanjagers voor KPN op de middellange termijn en wel degelijk risico's dat de outlook of de strategie onder de nieuwe CEO wordt aangepast.

In de AMX was OCI koploper met een winst van 4,3 procent. PostNL won 2,5 procent. AMG daalde 1,2 procent.

Onder de kleinere aandelen ging Heijmans 3,7 procent hoger en daalde Nedap 3,3 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen koersten de Amerikaanse aandelenmarkten vlak tot licht hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten
Markt kijkt naar Italie.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,3 procent tot 396,94 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,7 procent op 13.169,92 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 5.640,10 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 7.877,45 punten.

De Italiaanse beurs was dinsdag koploper, nadat de Vijfsterrenbeweging en Lega-Nord maandagavond Giuseppe Conte naar voren schoven als de beoogde premier. De FTSE MIB in Milaan steeg met xx procent.

Conte komt uit de koker van de Vijfsterrenbeweging, waarmee het land onder leiding komt te staan van een politicus die niet vrij is van euroscepsis.

Analisten vrezen dat de Vijfsterren-League-coalitie Italië op een ramkoers met de Europese Unie zou kunnen zetten en de fundamenten bedreigt van de eurozone. De twee coalitiepartijen hebben beloofd de begrotingsrichtlijnen en - regels van de EU over immigratie aan te vechten en hebben gezworen de belastinguitgaven te verhogen en de belastingen te verlagen, maatregelen die de Italiaanse economie in [financiële] chaos zouden kunnen werpen.

Deze zorgen leidden tot een stijging van de Italiaanse tienjaarsrente, terwijl de rentes in de rest van Europa daalden. In Spanje en Portugal daalden de rentes ook licht.

"Een mislukking op het allerlaatste moment kan niet worden uitgesloten, maar een regering tussen de Vijfsterrenbeweging en League lijkt waarschijnlijk in dit stadium", aldus analisten van Barclays, "Wat minder duidelijk is, is of een dergelijke overheid in staat is om toegezegde maatregelen te leveren, die volgens onze schattingen circa 100 miljard euro bruto per jaar zouden kosten, tenzij dit op de juiste manier wordt ondersteund door geloofwaardige compenserende besparingsmaatregelen", voegden zij toe.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,6 procent tot 72,64 dollar, terwijl een juli-future Brent 1,3 procent hoger bewoog op 80,3 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1788 Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1791 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1791 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Inmarsat verloor ruim 7,0 procent, na het nieuws maandag laat dat het Britse satellietbedrijf zijn wereldwijde monopolie in de communicatie met betrekking tot de maritieme veiligheid verliest.

Credit Agricole daalde ruim 2,0 procent, nadat een Franse rechtbank in het voordeel van de bank oordeelde in een belastingzaak.

Deutsche Post steeg 0,6 procent, nadat UBS het advies verhoogde van Neutraal naar Kopen. Het Duitse postbedrijf meldde dat dochterbedrijf DHL Supply Chain het Colombiaanse Suppla Group heeft overgenomen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.737,79 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak lager gesloten
Geopolitieke spanningen drukken op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 1,2 procent tot 565,07 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Wereldwijd gingen markten vandaag gebukt onder de aanhoudende onzekerheid omtrent de Amerikaanse handelsbesprekingen tussen Washington en Beijing en de aanstaande top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. In Europa kwamen daar bovenop de zorgen over de politieke ontwikkelingen in Italië.

Trump drukte eerder in de week ieder optimisme over de handelsbesprekingen met Beijing de kop in met het commentaar niet tevreden te zijn over de voortgang in de dialoog. Daarnaast zei hij dat er een zeer grote kans is dat de in juni geplande historische ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet doorgaat.

"Nadat de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China weer even naar de achtergrond waren verdwenen, kwam hier gisteren verandering in", aldus de analisten van online broker Lynx. "Als gevolg hiervan zien we vandaag op de aandelenmarkten een wereldwijde verkoopgolf en een vlucht van beleggers naar veilige havens zoals de Amerikaanse tienjaars staatsobligaties en de Japanse Yen", voegden de analisten toe.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek woensdag dat Nederlandse consumenten in maart 3,2 procent meer hebben uitgegeven, terwijl diezelfde consument in mei minder positief is gestemd. Het consumentenvertrouwen kwam uit op 23, tegen een stand van 25 in april.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat economie van de eurozone in mei in een lager tempo is gegroeid dan in de voorgaande maand. De voorlopige inkoopmanagersindex voor de industrie zakte van 56,2 in april naar 55,5 deze maand, terwijl de index voor de dienstensector daalde van 54,7 naar 53,9. Dit bracht de samengestelde index voor mei op 54,1, tegen 55,1 in april.

Volgens marktanalist Bart Hordijk van Monex Europe stelden de indices teleur. "Nadat eerder al de wilde fiscale plannen van de nieuwe Italiaanse coalitie voor meer onzekerheid in de eurozone zorgden, komen daar nu de andermaal tegenvallende inkoopmanager indices van Duitsland en Frankrijk bij", aldus Hordijk.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk kwam het nieuws dat de Britse huizenprijzen in maart even hard zijn gestegen als in de voorgaande maand. De huizenprijzen stegen in maart op jaarbasis met 4,2 procent. De Britse inflatie daalde in april licht. De consumentenprijzen stegen in april met 2,4 procent, tegen 2,5 procent een maand eerder. De producentenprijzen stegen daarentegen even hard als in de voorgaande maand. Het producentenprijspeil steeg op jaarbasis met 2,7 procent.

Gedurende de tweede helft van de dag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse economie in april verder is aangetrokken en minder nieuwe eengezinswoningen verder verkocht dan een maand eerder.

Olie noteerde woensdag in het rood, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie vorige week in de Verenigde Staten zijn gestegen met 5,8 miljoen vaten. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent tot 71,60 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,9 procent lager bewoog op 78,83 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1708. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1743 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1780 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 30,2 procent, nadat het aandeel op dinsdag werd losgekoppeld van Altice USA. Analisten lijken moeite te hebben met het bepalen van een correcte koers voor het aandeel. Inmiddels noteert het aandeel beduidend hoger dan de meeste marktvorsers hadden voorzien. Overnamespeculatie in Frankrijk zorgde voor een extra duw in de rug voor de koers van de kabelaar.

Philips tekende een licentieovereenkomst met TPV Technology Limited, die hierdoor het Philips-merk mag gebruiken voor de verkoop, marketing en distributie van audio- en videoproducten en accessoires wereldwijd. Het aandeel daalde 1,5 procent.

Indexzwaargewicht Unilever steeg met 0,2 procent. Een andere zwaargewicht, Royal Dutch Shell, verloor in het licht van de lagere olieprijzen juist 3,2 procent. Royal Exane BNP Paribas riep de energiereus evenwel uit tot de sectorfavoriet.

ArcelorMittal daalde 4,7 procent, na een koerswinst van 2,0 procent op dinsdag.

In de Midkap sloten Flow Traders en Boskalis als enige twee Midkappers hoger met winsten van achtereenvolgens 1,1 procent en 0,3 procent. SBM Offshore was met een verlies van 3,5 procent de sterkste daler.

Het volatiele OCI daalde met 3,1 procent na een koerssprong van 4,3 procent op dinsdag en Aperam daalde zelfs met 3,5 procent. Avantium was met een verlies van 1,9 procent de sterkste daler van de AScX-fondsen.

Van de kleinere fondsen deed Basic-Fit het goed met een winst van 2,2 procent, gevolgd door Pharming en Accell, die respectievelijk 1,2 procent en 1,0 procent hoger sloten.

Het lokaal genoteerde HAL koerste 0,4 procent hoger. Dochterbedrijf Broadview neemt driekwart van Westag & Getalit over en bracht een bod uit op alle resterende gewone en preferente aandelen. HAL zei dat de gezamenlijke koopsom van de beide transactie op ongeveer 170 miljoen euro uitkomt. KBC Securities trok het koersdoel voor HAL op nu de balans meer aan het werk wordt gezet.

Euronext verloor 6,3 procent, nadat UBS het aandeel op de verkooplijst zette. Ook werd het koersdoel neerwaarts bijgesteld van 63,00 naar 51,00 euro. De analisten van de Zwitserse bank voorzien een afname van de handelsvolumes in aandelen. Dit raakt het beursbedrijf hard, waarschuwden zij.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.715,93 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen leveren in
Trump, inkoopmanagers en Italië vertroebelen optimisme.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, na uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump die de geopolitieke spanningen lieten terugkeren en teleurstellende economische cijfers uit de eurozone.

De STOXX Europe 600 index daalde 1,1 procent tot 392,58 punten, de Duitse DAX verloor 1,5 procent tot 12.976,84 punten en de Franse CAC 40 zakte 1,3 procent naar 5.565,85 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 1,1 procent lager op 7.788,44 punten.

Trump kwam met teleurstellende uitspraken over Noord-Korea en de handelsbesprekingen met China. De Amerikaanse president zei dat er een "zeer grote kans" is dat de historische ontmoeting tussen hem en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, die voor juni gepland staat, niet door zal gaan. Pyongyang zal eerst aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen, willen de Amerikanen de ontmoeting doorzetten.

Ook meldde Trump niet tevreden te zijn over de laatste ronde van handelsbesprekingen met China. De afgelopen dagen was de markt juist opgelucht dat de kou op dat gebied voorlopig uit de lucht leek, zodat men geen rekening meer hoefde te houden met een wereldwijde handelsoorlog.

In Italië liepen intussen de rendementen op staatsleningen op door onzekerheid over de politieke toekomst van het land. De mogelijke coaltieregering van de Vijfsterrenbeweging en de Lega Nord - twee anti-establishmentpartijen - stuit mogelijk op afwijzing van hun premierskandidaat door de Italiaanse president Mattarella.

Er zijn twijfels gerezen over de loopbaan en de academische palmares van de beoogde premier Guiseppe Conte, een relatief onbekend hoogleraar in de rechten. Hij zou volgens zijn curriculum vitae zijn studie hebben "vervolmaakt" op prestigieuze universiteiten zoals La Sorbonne en New York University, maar de twee scholen zeggen hem niet te kunnen vinden in hun administratie als voormalige student.

Het rendement op een tienjarige Italiaanse staatslening steeg met 8 basispunten tot 2,41 procent.

De stemming werd woensdag vooral gedrukt door economische cijfers over de eurozone. Daar lijkt de economie in mei te zijn vertraagd ten opzichte van april. De voorlopige inkoopmanagersindex voor de industrie zakte van 56,2 in april naar 55,5, en die dienstensector daalde van 54,7 naar 53,9. De samengestelde index voor mei zakte hierdoor van 55,1 naar 54,1.

"Hoewel zeker niet geheel somber, is de euroboom vrij snel weggezakt en de vooruitzichten zijn niet al te positief", zei marktanalist Neil Wilson van Markets.com.

"Als je de politieke risico's in Italië daarbij optelt, dan ziet het er lastig uit voor de ECB om het QE-beleid te beëindigen. De ECB heeft zijn kans om de normalisering echt door te zetten eind vorig jaar gemist en zit nu in een lastiger parket." De Europese Centrale Bank wil zijn uitzonderlijk ruime monetaire beleid graag afbouwen nu de Europese economie weer goed draait.

Verder bleken de Britse consumentenprijzen in april iets minder hard te zijn gestegen dan in maart, met 2,4 tegen 2,5 procent, terwijl de producentenprijzen in beide maanden met 2,7 procent opliepen. De Britse huizenprijzen stegen in maart met 4,2 procent, net als in februari, bleek verder.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent tot 71,61 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,5 procent zakte tot 79, dollar.

De euro zette zijn daling ten opzichte van de dollar voort. De euro/dollar noteerde op 1,1690. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1743 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1780 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Euronext verloor 6,3 procent na een adviesverlaging door UBS, van Neutraal naar Verkopen, vanwege de verwachting dat de handelsvolumes in aandelen zullen teruglopen.

Marks & Spencer kon woensdag rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de retailer beter dan verwachte resultaten rapporteerde. Het aandeel won in Londen 5,2 procent.

Mijnbouwers stonden onder druk vanwege speculatie dat China de steenkoolprijzen wil verlagen. Anglo American sloot 5 procent lager, Glencore verloor 1,7 procent en Antofagasta daalde 2,8 procent.

De Britse bank Standard Chartered steeg 0,4 procent, nadat The Financial Times meldde dat rivaal Barclays kijkt naar mogelijkheden om te fuseren, waarbij Standard Chartered als gewilde partner wordt gezien. Barclays daalde 1,1 procent.

Babcock International steeg 2,6 procent, nadat de dienstverlener over 2018 een 8 procent hogere winst voor belasting rapporteerde.

Altice was woensdag een opvallende stijger. Het Franse kabeltelevisiebedrijf met een beursnotering in Amsterdam werd 28 procent meer waard, op overnamespeculatie, na de afsplitsing van het Amerikaanse onderdeel, die de waardering van het met schulden overladen fonds nog volatieler heeft gemaakt.

Tussenstanden Wall Street

Ook op Wall Street stonden de beursindices in het rood rond het sluiten van de Europese beurzen. De S&P 500 index noteerde woensdag 0,3 procent lager op 2.717,41 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent tot 24.718,07 punten en technologiebeurs Nasdaq stond vrijwel ongewijzigd op 7.378,80 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak lager na tweets Trump over Noord-Korea
Politieke beurs is onvoorspelbaar.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag lager gesloten, wegzakkend op het nieuws dat de toenadering tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea van de baan lijkt.

De AEX index daalde 0,6 procent tot 561,62 punten, terwijl de AMX ook een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

"We zakken weg op politieke gronden", zei vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management, wijzend op tweets waarin de Amerikaanse president Donald Trump de geplande ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un afzegde, omdat de laatste zich te agressief zou hebben uitgelaten. Trump dreigde maar weer eens met zijn kernwapenarsenaal.

"De beurs is politiek gedreven", zei Van Eerden. "En politieke markten zijn de moeilijkste markten die er zijn, omdat ze volatiel zijn. Volgende week kan weer een bericht zijn dat er toch weer toenadering is."

Behalve Noord-Korea zorgde ook de politieke onzekerheid rond de nieuwe Italiaanse regering voor onrust. "Beleggers zijn wat gespannen en verkopen dan de aandelen die ze meer om speculatieve redenen in portefeuille hebben", aldus Van Eerden. Maar er is geen paniek en daar is ook geen reden toe", zei de vermogensbeheerder.

Economische cijfers uit de Verenigde Staten konden de verslechtering van het sentiment niet verklaren. Een wekelijks cijfer over de nieuwe aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in de Verenigde Staten viel iets tegen, maar was niet zwaar genoeg om de markt te laten wegzakken.

Eerder donderdag verwerkte de markt notulen van de laatste monetaire vergadering van de ECB, die rond half twee werden gepubliceerd, en de notulen van de Federal Reserve van woensdagavond. Daaruit bleek dat de Fed geen moeite heeft met een tijdelijk hogere inflatie dan de beoogde 2 procent. "Deze soepele houding wijst erop dat ze het niet nodig vinden om het rentebeleid nog verder aan te scherpen", stelden beleggingsadviseurs donderdag.

De ECB-notulen lieten doorschemeren dat de centrale bank geen haast heeft om zijn monetaire stimulering door middel van QE af te bouwen. Een mogelijke groeivertraging in de eurozone en de risico's van een handelsoorlog en protectionisme zorgen nog voor te veel onzekerheid. ING rekent op een verlenging van een verder ingeperkt QE-programma na september, in elk geval tot eind dit jaar.

Eerder donderdag bleek de groei van de Duitse economie te zijn vertraagd tot 0,3 procent in het eerste kwartaal, van 0,6 procent een kwartaal eerder. Econoom Carsten Brzeski van ING sprak van een moeizame jaarstart voor de Duitse economie.

Verder meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat in maart in Nederland op jaarbasis 4,9 procent meer werd geïnvesteerd in materiële vaste activa. Dat betekent een groeiversnelling ten opzichte van februari.

De euro/dollar noteerde op 1,1726. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1717 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,696 op de borden. De sterkere dollar bood de Amsterdamse beurzen de afgelopen dagen wat steun, zei Van Eerden.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 1,0 procent tot 71,10 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,9 procent lager bewoog op 79,11 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigden 8 van de 25 aandelen in het groen en de winsten bleven bescheiden, op niet meer dan 0,6 procent. Galapagos, Aalberts en Randstad bleven het best overeind.

Bij de verliezers waren de uitslagen groter. Signify was de sterkste daler met 3 procent, zonder dat er nieuws te melden was. Het aandeel van het voormalige Philips Lighting doet het al een tijdje slecht, na zijn recente naamsverandering, merkte Van Eerden op. "Technisch gezien begint het er ondergewaardeerd uit te zien."

Shell meldde de ontdekking van meer olie in de Golf van Mexico. Het aandeel reageerde daar niet op en sloot 1,9 procent lager.

Altice beperkte het verlies tot 1,4 procent, na sterke stijgingen in de voorgaande twee dagen. "De splitsing heeft het aandeel erg goed gedaan", zei Van Eerden. Hij noemde het logisch dat beleggers dit speculatieve aandeel op een dag als vandaag verkochten. Altice zal op 8 juni de afgesplitste aandelen Altice USA, waarin Altice een belang van 67,2 procent heeft, leveren aan zijn aandeelhouders. Bank of America verlaagde het koersdoel voor het overblijvende deel, vanwege de afsplitsing, van 9,50 naar 3,60 euro en handhaafde het Neutraal advies. De analisten verwachten dat het aandeel nog wel even volatiel zal blijven.

Aandeelhouders van Westfield stemden donderdag in met de overname door Unibail-Rodamco. Dit bleek tijdens een aandeelhoudersvergadering die het Australische vastgoedbedrijf organiseerde. Het aandeel Unibail-Rodamco daalde 0,2 procent.

Philips verloor 0,4 procent. Het van origine Eindhovense bedrijf gaat een hartcentrum bouwen in Ethiopië. Philips sloot daartoe een overeenkomst ter waarde van circa 40 miljoen euro met de regeringen van Nederland en Ethiopië.

Van de Midkapfondsen nam Sligro met een winst van 1,2 procent het voortouw. Intertrust en Takeaway.com volgden met 1,1 procent. AMG was met een verlies van 3,3 procent de sterkste daler in de AMX.

Bij de kleinere fondsen stond Sif in de aandacht. Het aandeel sloot 0,9 procent lager. "Nu Haizea Wind actief is geworden in de markt voor monopiles zal het Nederlandse Sif mogelijk geconfronteerd worden met prijsdruk", zei analist Martijn den Drijver van NIBC. Het advies blijft kopen.

Alfen steeg 1,8 procent op de lokale markt. De installateur van energieoplossingen gaat een geïntegreerde oplossing leveren aan een BMW testlocatie in München. Daarnaast tekende Alfen een overeenkomst om BMW i3 auto-accu's aan te schaffen voor andere opslagprojecten.

Het Amsterdamse betaalbedrijf Adyen kondigde officieel zijn beursgang in Amsterdam aan, zoals het FD vanochtend al voorspelde. Het bedrijf wordt gewaardeerd op 5 miljard tot 10 miljard euro. Volgens Van Eerden is dat een "vette waardering", vergelijkbaar met de grote Amerikaanse technologiebedrijven, maar hij ziet nog niet de groeicijfers die daar ook bij horen. "Daar zit heel veel optimisme en verwachting in. Een aandeel voor de zeer speculatieve belegger. De Tesla-belegger", vatte Van Eerden samen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen sluiten lager
Ontmoeting Trump en Kim Jong-un gaat niet door.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten, door een opleving van geopolitieke zorgen. De STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent tot 390,54 punten, de Duitse DAX verloor 0,9 procent tot 12.855,09 punten en de Franse CAC 40 zakte 0,3 procent naar 5.548,45 punten. De Britse FTSE 100 eindigde 0,9 procent lager op 7.716,74 punten.

Een dag eerder waarschuwde de Amerikaanse president Donald Trump er reeds voor dat de historische ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op lossen schroeven stond. Vandaag schreef Trump in een brief aan Kim dat de ontmoeting niet door zou gaan, omdat Noord-Korea zich te agressief opstelde in recente verklaringen.

Uit de notulen van de ECB kwam naar voren dat de centrale bankiers erkenden bij hun laatste vergadering in april dat de gelijktijdige verzwakking van veel economische indicatoren in de eurozone in de voorafgaande periode kan wijzen op een dalende vraag.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse economie in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 0,3 procent is gegroeid, versus een groei van 0,6 procent in het kwartaal ervoor. Econoom Carsten Brzeski van ING sprak van een moeizame jaarstart voor de Duitse economie.

De Britse detailhandelsverkopen lieten in april een sterkere toename zien dan economen hadden verwacht. "Maar we verwachten dat de consumentenbestedingen de komende maanden zullen blijven worstelen met de druk op het reële inkomen en een laag vertrouwen", zei ING.

De euro/dollar noteerde op 1,1726. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1717 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1702 op de borden.

Olie noteerde in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent tot 71,08 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,9 procent zakte tot 79,06 dollar.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Bank kondigde een flinke herstructurering aan en daalde 4,8 procent. De grootste bank van Duitsland wil het personeelsbestand bij de handelsdivisie met circa 25 procent reduceren. Momenteel werken ongeveer 97.000 personen bij de verschillende divisies van de bank. Het aantal werknemers zal door de reorganisatie gereduceerd worden "tot ruim onder de 90.000".

Deutsche Telekom heeft in aanloop naar een beleggersdag later vandaag nieuwe groeidoelstellingen voor de komende jaren aangekondigd. Het Duitse telecombedrijf wil jaarlijks een omzetgroei realiseren van 1,0 tot 2,0 procent. De EBITDA zou elk jaar met 2,0 tot 4,0 procent omhoog moeten en de vrije kasstroom met 10,0 procent. Het aandeel verloor 1,8 procent.

Royal Dutch Shell heeft een nieuwe oliebron in de Golf van Mexico ontdekt. Het Nederlands-Britse energiebedrijf zei dat dit de zesde ontdekking was in het Norphlet-veld in het Amerikaanse deel van de Golf van Mexico. Shell verwacht voor het einde van 2019 te kunnen beginnen met het naar boven halen van olie. De koers van Shell daalde evenwel 1,9 procent.

Altice daalde in Amsterdam 1,4 procent. Het kabelbedrijf zal op 8 juni de aandelen Altice USA, waarin Altice een belang van 67 procent heeft, leveren aan zijn aandeelhouders. Bank of America verlaagde het koersdoel op Altice, vanwege de afsplitsing van Altice USA, van 9,50 naar 3,60 euro en handhaafde het Neutraal advies. De analisten waarschuwden dat de handel in het aandeel nog wel even volatiel zal blijven.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen leverden bij het sluiten van de Europese aandelenhandel tot 0,7 procent in.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak sluit hoger
Nu ook politieke onzekerheid in Spanje.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is vrijdag hoger gesloten. De AEX won 0,2 procent tot 562,77 punten, terwijl de Midkap en de AScX beiden 0,1 procent stegen.

De AEX zette in de middag een daling in, maar herstelde daar weer van richting het slot. Geopolitieke zorgen blijven het sentiment beheersen. Nadat gisteren de situatie rondom Noord-Korea tot lagere koersen leidde, stak vandaag de politieke onzekerheid in de eurozone weer de kop op.

Naast Italië, waar twee eurosceptische partijen op het punt staan een coalitieregering te vormen, wordt nu ook gekeken naar Spanje. De Spaanse premier Mariano Rajoy ligt onder druk nadat twee partijen een motie van wantrouwen tegen hem en zijn partij indienden. De partij Ciudanos stelde Rajoy de keuze om vervroegde verkiezingen uit te roepen of anders zou de partij het vertrouwen in Rajoy opzeggen.

Rajoy liet vandaag weten geen vervroegde verkiezingen te willen uitroepen, waardoor de bal nu weer bij Ciudanos ligt. "Dit is niet noodzakelijk positief, omdat het de onzekerheid langer kan laten voortduren", zei valutaspecialist Bart Hordijk van Monex Europe.

Hordijk wees ook de reactie op de obligatiemarkten, waar de yield op Spaanse staatsobligaties met meer dan 15 basispunten steeg. Eerder bereikte de Italiaanse yield al het hoogste niveau van de afgelopen drie jaar.

Er was ook aandacht voor de Duitse Ifo index, een conjunctuurindicator. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat bleef in mei onveranderd op 102,2. Bij ING bestempelden economen de pas op de plaats van de Ifo index als een "enorme zucht van opluchting".

Cijfers uit het Verenigd Koninkrijk bevestigden dat de Britse groei in het eerste kwartaal bijna tot stilstand kwam.

Uit Amerika kwam het nieuws dat de duurzame goederen in april daalden, na een stijging in maart. De daling kwam vooral vanwege minder orders voor vliegtuigen.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen, zoals dat wordt gemeten door de Universiteit van Michigan en Thomson Reuters, daalde in mei. Uit voorlopige cijfers kwam eerder deze maand nog een pas op de plaats naar voren.

De euro/dollar noteerde rond het slot van de aandelenmarkten in Europa op 1,1662. Donderdag bij het slot op Wall Street bedroeg de wisselkoers nog 1,1723.

Olieprijzen zakten verder weg, voor de vierde dag op rij. OPEC en Rusland zouden volgens mediaberichten overwegen om de olieproductie op te voeren met maximaal 1 miljoen vaten per dag. Het oliekartel en Rusland zouden dit willen doen om de gaten die in Iran en Venezuela vallen op te vangen.

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen. Signify eindigde bovenaan met 3,1 procent. Heineken won 1,4 procent en Galapagos sloot 1,3 procent hoger.

Onderaan was Altice te vinden met een koersverlies van 2,8 procent.

ABN AMRO maakte bekend Tom de Swaan aan te willen stellen als voorzitter van de raad van commissarissen. Hij vervangt Steven ten Have, die tijdelijk deze rol overnam van Olga Zoutendijk. De voordracht van De Swaan moet nog worden goedgekeurd door zowel aandeelhouders als toezichthouders. Aandeelhouder NLFI, die de Nederlandse Staat vertegenwoordigt, steunt in ieder geval de benoeming. Het aandeel ABN AMRO verloor 1,3 procent.

In de AMX steeg Sligro 2,2 procent, won Air France-KLM 2,1 procent en kreeg BE Semiconductor er 1,1 procent bij.

PostNL verloor daarentegen 2,1 procent.

Onder de kleinere aandelen steeg Hunter Douglas 2,2 procent, maar Accell Group daalde met 2,0 procent.

Value8 steeg 2,5 procent. Het investeringsbedrijf van Peter Paul de Vries zag door de achterblijvende koersontwikkeling het rendement voor aandeelhouders achterblijven op de groei van de fundamentals. Met dit in het achterhoofd kondigde Value8 aan te streven "naar een intensivering van het investor relations beleid." Wel benadrukte Value8 vrijdag dat de omzet tussen 2012 en 2017 ruim verzesvoudigde.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street overwegend in het rood. De S&P 500 verloor 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen sluiten verdeeld
Politieke onzekerheid Spanje drukt sentiment.

(ABM FN) De Europese beurzen zijn vrijdag verdeeld gesloten. De STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 391,08 punten, de Duitse DAX won 0,7 procent tot 12.938,01 punten, maar de Franse CAC 40 zakte 0,1 procent naar 5.542,55 punten. De Britse FTSE 100 eindigde wel 0,2 procent hoger op 7.730,28 punten.

De Spaanse IBEX 35 verloor 1,7 procent en de Italiaanse FTSE MIB daalde 1,5 procent.

Politieke ontwikkelingen in Spanje drukten vrijdag op het sentiment. De Spaanse regering onder leiding van Mariano Rajoy is onder druk gezet. De partij Ciudanos stelde Rajoy de keuze om vervroegde verkiezingen uit te roepen of anders zou de partij het vertrouwen in Rajoy opzeggen.

Ondertussen wordt de vorming van een nieuwe regering in Italië ook nauwlettend gevolgd. Italië wordt waarschijnlijk het grootste land in Europa dat door anti-establishment partijen zal worden geleid.

Marktanalist David Madden van CMC Markets wees op stijgende leenkosten voor de Italiaanse en Spaanse overheden als gevolg van de oplopende politieke onzekerheid. "Handelaren houden niet van politieke onzekerheid en we kunnen hogere investeringen in Noord-Europese aandelen en staatsobligaties zien als de onrust blijft aanhouden."

Uit de Ifo graadmeter bleek vrijdag dat het Duitse ondernemersvertrouwen in mei ongewijzigd is gebleven ten opzichte van april. Duitse bouworders daalden in maart scherp met ruim 15 procent. Bij ING bestempelden economen de pas op de plaats van de Ifo index als een "enorme zucht van opluchting".

Verder werd bekend dat de Britse economie in het eerste kwartaal van 2018 nauwelijks is gegroeid. In vergelijking met het voorgaande kwartaal groeide de economie in de eerste drie maanden met slechts 0,1 procent, tegen 0,4 procent in het laatste kwartaal van 2017.

De euro/dollar noteerde rond het slot van de aandelenmarkten in Europa op 1,1662. Aan het begin van de handelsdag noteerde de wisselkoers op 1,1694.

Olieprijzen gingen weer omlaag.

Bedrijfsnieuws

Het Britse gokbedrijf GVC boekte in de 20 weken eindigend op 20 mei een hogere omzet ondanks druk op de inkomsten op de thuismarkt door ongunstig weer. De koers van GVC steeg 3,7 procent.

Royal Mail verloor 3,6 procent, nadat Berenberg het aandeel op de verkooplijst zette.

Bayer zei goede vooruitgang te boeken met zijn strategie. Het Duitse chemieconcern zei de overname van Monsanto spoedig te kunnen afronden. Bayer sloot 0,8 procent hoger.

AstraZeneca steeg 0,7 procent, nadat de Britse farmaceut positieve resultaten publiceerde voor zijn Imfinzi-kankermedicijn.

Door de politieke onzekerheid in de zuidelijke lidstaten van de eurozone, kregen banken in die regio's stevige klappen. Zo ervoor het Italiaanse Banca Generali 2,4 procent en Banco BPM zelfs meer dan zeven procent. In Madrid leverde Caixabank 3,8 procent in.

Het Brits-Nederlandse Royal Dutch Shell verloor door de dalende olieprijs 1,5 procent, net als het Franse Total.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese aandelenhandel handelden de Amerikaanse beurzen rond de slotkoersen van donderdag.

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak doet stapje terug
Economische groeivertraging houdt beleggers bezig.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week een stapje terug gedaan, waarbij de aandacht van beleggers, nu het cijferseizoen voorbij is, toch vooral uitging naar politieke ontwikkelingen.

De AEX sloot vrijdag 0,2 procent hoger op 562,77 punten, maar op weekbasis daalde de hoofdgraadmeter met 0,75 procent.

Volgens vermogensbeheerder Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer houden beleggers zich momenteel bezig met de vraag in welke mate de Europese economische groei vertraagt. Groeicijfers uit Duitsland wakkerden dit afgelopen week weer aan. De bedrijvigheid van de Duitse economie nam in mei af en daarmee heeft de Duitse economie een moeizame jaarstart achter de rug, zo concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING. Volgens Brzeski ging het afgelopen kwartaal om het slechtste kwartaal sinds het derde kwartaal van 2016.

Van de Groep vraagt zich af wat hiervan de oorzaak is. Zou het om afvlakkende consumentenbestedingen gaan of teruglopende investeringen vanuit bedrijven, dan is er reden om zorgen te maken, aldus de vermogensbeheerder. Volgens Van de Groep zijn evenwel niet de onderliggende fundamentals het probleem, maar eerder de arbeidsmarkt. "Er is gewoonweg een tekort aan kwalitatief goed personeel om de bestaande orders te verwerken. De markt is hiervan bewust en daarom zijn de koersuitslagen op de beurs beperkt."

Ook de milde toon van de Federal Reserve stemde beleggers afgelopen week gerust, aldus Van de Groep. Tijdens hun recente beleidsvergadering begin mei hebben beleidsmakers van de Fed bevestigd dat zij de rente in deze zomer verder wil verhogen en niet bezorgd zijn dat de inflatie nog achterblijft. "De Fed wil flexibel blijven in het monetaire beleid en gaf aan dat een inflatie van boven de twee procent niet heel erg is en geen aanleiding vormt tot een versnelde verhoging van de rentes", aldus Van de Groep.

Wat volgens de vermogensbeheerder op termijn wel nog kan spelen is een aankomende nieuwe tranche geld voor Griekenland. "Dit creëert momenteel nogal spanningen tussen de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds, vanwege discussies over een mogelijke schuldenverlichting voor de Grieken. En als de Griekenland een schuldenverlichting krijgt, dan willen de Italianen dat ook."

De nieuwe Italiaanse coalitie stuurde al aan op de kwijtschelding van schulden door Europa. "Het is afwachten wat de nieuwe Italiaanse regering gaat doen, maar de eerste plannen zijn in ieder geval niet goed voor de beurzen", zo stelde vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa al eerder. Vooral de Italiaanse tienjaarsrente liep afgelopen week op, terwijl de rentes in Nederland en Duitsland juist daalden.

Maar niet alleen in Italië rommelt het, zei handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank. Ook

Op geopolitiek vlak drukten het afblazen van de top tussen de VS en Noord-Korea door de Amerikaanse president Donald Trump op het sentiment. Trump liet donderdag weten het topoverleg op dit moment niet opportuun te vinden gezien de vijandige uitlatingen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

"Het gevolg van deze stap is niet goed in te schatten: het kan leiden tot een voortdurende patstelling tussen de VS en Noord-Korea, een verdere escalatie in het handelsdispuut tussen de VS en China, of in het meest extreme geval een nucleaire showdown tussen de VS en Noord-Korea", stelde marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Hij denkt echter dat de kans op dat laatste scenario niet heel groot is. Ook omdat de eerste reactie van Noord-Korea niet wijst op escalatie. Daardoor herstelden de markten donderdag al weer deels van de schrikreactie direct na het bekend worden van de annulering. Vrijdag leken de twee leiders al weer toenadering tot elkaar te zoeken.

De olieprijzen daalden afgelopen week, nadat het prijspeil in de weken daarvoor al flink was opgelopen. Volgens Van de Groep reageerde de markt teleurgesteld op cijfers over de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week, die waren gestegen. Er werd uitgegaan van een daling.

Vooruitblik

Op macro-economisch vlak kijken beleggers volgende week uit naar het Amerikaans banenrapport over mei. Op woensdag krijgen beleggers al een voorproefje op het rapport in de vorm van een ADP-cijfer.

Bovendien verschijnen er wat inflatiecijfers, onder meer uit Duitsland en Frankrijk, maar ook uit de eurozone in zijn geheel. Verder krijgt de markt inzicht in de werkloosheid in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de eurozone.

Het cijferseizoen is inmiddels voorbij. In Nederland worden enkel kwartaalcijfers van Kardan verwacht op woensdag en een dag eerder die van Value8. In de Verenigde Staten doen nog wel wat bedrijven de boeken open, waaronder Michael Kors, Costco Wholesale en Abercrombie & Fitch.

Stijgers en dalers

Afgelopen week schreef Galapagos aanzienlijk wat beurswaarde bij met een plus van 4,7 procent. Het bedrijf presenteerde afgelopen week studieresultaten voor zijn medicijn-in-ontwikkeling GLPG1690 tegen longfibrose op een conferentie in San Diego en in The Lancet Respiratory Medicine. In het tijdschrift noemde een expert de reeds eerder gepubliceerde resultaten "buitengewoon bemoedigend en rechtvaardigen verder onderzoek op grotere schaal". KBC blijft positief over het aandeel mede op basis van het longfibrose-onderzoek.

Verder stegen Aalberts Industries en Ahold Delhaize met respectievelijk 3,8 en 2,3 procent. De grootgrutter kreeg afgelopen week koersdoelverhogingen van UBS en Bernstein naar respectievelijk 20,00 en 23,50 euro. Ahold Delhaize sloot vrijdag op 19,90 euro.

Altice had een bijzondere week achter de rug. De Franse kabelaar stootte de Amerikaanse tak af. In aanloop daarnaar verloor het aandeel al ruim zeven procent. Op de dag erna werd het aandeel opgesplitst en werd Altice 2,42 euro waard. Dat viel alleszins mee. Door de loskoppeling van Altice USA rekenden analisten op een daling tot circa 1,50 euro. Altice sloot vrijdag op 3,02 euro.

ArcelorMittal verloor op weekbasis 5,8 procent en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell gaf ruim zes procent prijs. De oliereus voelde daarmee de daling van de olieprijzen afgelopen week.

In de Midkap was het FlowTraders dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 3,2 procent. Sligro Food Group won ook 3,2 procent, terwijl oliedienstverlener SBM Offshore juist 6,3 procent verloor. Ook AMG daalde met 4,6 procent aanzienlijk.

Onder de kleinere aandelen won Heijmans opnieuw fors, met een koersstijging van 14,7 procent. Verder won Basic-Fit 5,9 procent. Avantium sloot op weekbasis 2,7 procent lager en Nedap 4,1 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
5.120 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 ... 252 253 254 255 256 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
884,07  0,00  0,00%  15 apr
 Germany40^ 17.795,00 -1,28%
 BEL 20 3.853,74 0,00%
 Europe50^ 4.907,86 -1,54%
 US30^ 37.698,66 0,00%
 Nasd100^ 17.693,66 0,00%
 US500^ 5.060,86 0,00%
 Japan225^ 38.697,76 0,00%
 Gold spot 2.385,56 +0,10%
 EUR/USD 1,0612 -0,12%
 WTI 85,22 +0,19%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

Dalers

AALBERTS NV 0,00%
ABN AMRO BANK... 0,00%
Accsys 0,00%
ACOMO 0,00%
ADYEN NV 0,00%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront