Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

CombiCoin past bedrijfsstructuur aan: moeizame gesprekken AFM

CombiCoin past bedrijfsstructuur en omzeilt toezicht AFM

Een van Nederlands eerste cryptovaluta, die sinds oktober vorig jaar verkrijgbaar is, heeft weer groen licht voor haar bedrijfvoering.

CombiCoin boekte destijds snel succes. Vooral bij cryptobeginners, aangezien de waardeontwikkeling van CombiCoin vergelijkbaar was met die van de totale cryptomarkt. Na waarschuwingen van de AFM legde het bedrijf echter haar verkopen stil.

ICO

In oktober 2017 rondde CombiCoin haar succesvolle Initial Coin Offering (ICO) af en maakte een veelbelovende opmars bij het betreden van de markt. In zijn eerste twee maanden was CombiCoin al goed voor een totale waarde van 23 miljoen euro.

Een succes wat ook bij het AFM niet aan de aandacht ontsnapte, met als gevolg dat Triaconta (de B.V. achter ComibCoin) met de AFM in gesprek moest omdat het AFM van mening was dat CombiCoin een beleggingsinstelling aan het opereren is zonder de daarvoor geldende vergunningen te bezitten.

Ondanks dat Triaconta het totaal niet eens is met de stempel “beleggingsinstelling”, staakte het uit voorzorg de verkoop om een mogelijk conflict met het AFM te vermijden. Sterker nog, Triaconta besluit goedgezind met het AFM in gesprek te gaan om samen te kijken hoe het CombiCoin aan de huidige regelgeving kan aanpassen.

Moeizame gesprekken

De gesprekken met het AFM waren zeer moeizaam, ondanks dat ze via diverse media verkondigen dat ze mee willen denken en werken om crypto startups te helpen, merkten wij hier in de praktijk helemaal niks van.” zeggen oprichters Don Molenaar en Guust Hilte. Dit forceerde de uitgever van de Nederlandse cryptovaluta tot de noodgedwongen oplossing om de bedrijfsstructuur zodanig om te vormen dat het in zijn geheel buiten het toezicht van de AFM komt te staan.

Erg jammer aldus Molenaar, “We hadden het liefst in onze huidige constructie blijven bestaan en volledig willen voldoen aan de regelgeving. Maar dat is met de huidige Wet op het financieel toezicht (Wft), welke is ingericht op conventionele financiële organen, simpelweg niet mogelijk.

Geen vergunningplichtige activiteiten

Toch is de organisatie blij met de uitspraak van het AFM. Met de nodige aanpassing in de bedrijfsstructuur acht het AFM dat ze geen vergunningplichtige activiteiten meer ondernemen. Daarmee is het startsein van de verkoop dan ook officieel beklonken en zijn nieuwe CombiCoins te koop via de website van de stichting.

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 maart 2018 13:36
    "Toch is de organisatie blij met de uitspraak van het AFM. Met de nodige aanpassing in de bedrijfsstructuur acht het AFM dat ze geen vergunningplichtige activiteiten meer ondernemen"

    Dus..., je kunt niet voldoen aan de eisen van de AFM omdat AFM het zaakje mogelijk niet vertrouwd. Vervolgens bedenk je een constructie waarbij je buiten het toezicht van de AFM je gang kunt gaan. En dan ineens heb je een betrouwbaar product en mag vrijelijk je gang gaan, want de AFM geeft immers geen negatief advies. Dit klinkt echt heel betrouwbaar...
  2. ovanspaend 16 maart 2018 14:43
    Cryptofonds ergert AFM met beursgang
    De Autoriteit Financiële Markten heeft vrijdag fel uitgehaald naar Combicoin, een Nederlands beleggingsfonds dat een cryptobeursgang opzet. Het bedrijf schermt in een persbericht met 'groen licht van de AFM', maar die zegt dat daar geen sprake van is.
    'De informatie die het bedrijf op zijn website communiceert komt niet overeen met wat Combicoin richting de AFM heeft gecommuniceerd', aldus de woordvoerder van de AFM. Dat de AFM zich uitspreekt over individuele gevallen is zeer uitzonderlijk.
    'Ingrijpen indien nodig'
    'Er loopt een onderzoek naar Combicoin en het spreekt voor zich dat we op basis van deze informatie daar nu verscherpt naar zullen kijken', aldus de AFM. 'En zullen ingrijpen als dat nodig is.'
    De AFM-reactie volgt op een persbericht dat Combicoin deze week uitbracht met als titel: 'Verkoop CombiCoin hervat na Groen licht AFM'.
    Combicoin-oprichter Don Molenaar bevestigt dat de AFM onderzoek doet naar de werkwijze van zijn bedrijf. Volgens de ondernemer is de visie van de toezichthouder in enkele dagen totaal omgeslagen. 'We hebben een officiële e-mail ontvangen waar in stond: als je het zo doet, dan is het oké. Ik kan het onderzoek niet plaatsen.'
    De door het cryptofonds uitgebrachte munt, Combicoin, moet een oplossing bieden voor de volatiliteit op de markt voor cryptovaluta's. Combicoin neemt posities in de dertig meest gebruikte computermunten. Door deze risicospreiding zou een stabielere munt moeten ontstaan.
    Nunspeet
    De AFM ziet dat als beleggen en vindt dat Combicoin zou zich moeten registreren als beleggingsinstelling. Het moederbedrijf van Combicoin, het in Nunspeet gevestigde bedrijf Triaconta, is het daar niet mee eens.
    Molenaar zegt dat hij zijn bedrijf nu noodgedwongen buiten het toezicht van de AFM moet plaatsen. 'We hadden het liefst in onze huidige constructie blijven bestaan en volledig willen voldoen aan de regelgeving. Maar dat is met de huidige Wet op het financieel toezicht simpelweg niet mogelijk.'
    Verkoop in gang gezet
    'Met de nodige aanpassingen in de bedrijfsstructuur acht de AFM dat we geen vergunningplichtige activiteiten meer ondernemen', claimt Combicoin. Vandaar dat de onderneming met het persbericht kwam en de verkoop van zijn munten in gang zette.
    Vraag is voor hoe lang, gelet op de reactie van de AFM. 'Hoewel Combicoin door de AFM meerdere malen is uitgenodigd uitleg te geven over hun activiteiten, heeft dit tot op heden niet tot voldoende duidelijkheid geleid', voegt de toezichthouder nog toe.
    Volgens Molenaar is van een constructief overleg tussen de AFM en Combicoin nooit sprake geweest. 'Hoe de AFM omgaat met nieuwe partijen komt niet overeen met het evangelie dat ze naar buiten toe verkondigen. De toezichthouder heeft zich niet bereidwillig getoond om mee te denken.'
    Van Vroonhoven
    Dat de AFM zich zorgen maakt over cryptobeursgangen - oftewel Initial Coin Offerings (ICO's) - zoals die van Combicoin, is al langer bekend. In Het Financieele Dagblad vergeleek AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven in november vorig jaar de digitale beursgang met gokken.
    'Met deze virtuele beursgangen kan iedere Nederlander een durfkapitaalinvesteerder worden', aldus Van Vroonhoven toen. 'De vraag is of ze weten waar ze in beleggen. ICO's zijn nu heel moeilijk te doorgronden. In 99 van de 100 gevallen vallen ze buiten de regelgeving.'
    Regelgeving
    Toch is het mogelijk om als ICO-fonds aan de regelgeving te voldoen, aldus de toezichthouder. Bijvoorbeeld door zich te registeren als alternatieve beleggingsinstelling.
    'Het grootste probleem is niet dat de regels niet zijn toegesneden op dit soort dienstverlening, maar dat aanbieders niet of te weinig op de hoogte zijn van geldende verplichtingen die horen bij het aanbieden van financiële producten en diensten. Ze nemen vaak niet de moeite om vooraf juridisch advies in te winnen.'
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links