Avantium « Terug naar discussie overzicht

AVANTIUM 2017

233 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | Laatste
Leonard
0

De afvoerbuis voor afval zit verstopt

Barbara Moens

China is de voornaamste bestemming voor ons afval, maar weigert vanaf volgend jaar nog plastic afval te importeren. De verpakking die u recycleert, dreigt zo in de verbrandingsoven te eindigen.

Honderden kilo's plasticfolie. In de verwerkingscentrale van de afvalintercommunale Imog in Harelbeke neemt de berg dagelijks toe. En dat leidt tot kopzorgen, want net als andere afvalverwerkers wereldwijd raken de West-Vlamingen het plastic niet meer kwijt. De afvoerbuis zit verstopt omdat China bepaalde soorten niet meer wil verwerken.

Vandaag importeert het land de helft van het wereldwijde plastic-, koper- en papierafval. Als 'fabriek van de wereld' gebruikten de Chinezen dat om nieuwe producten te maken. De schepen die goedkope producten in het Westen afleverden, keerden vaak vol afval terug. De rijkere landen betaalden maar wat graag om van hun afval af te zijn.

Maar de Chinezen zijn het beu de vuilbak van de wereld te zijn. Zeker wie in de afvalindustrie werkt. De rauwe documentaire 'Plastic China' - die viraal ging voor de autoriteiten ze kon censureren - toont hoe de inwoners van een dorp in de oostelijke provincie Shandong, onder wie veel kinderen, in een haast onmenselijke omgeving overleven door plastic te sorteren.

Met haar campagne tegen 'yang laji' of buitenlands afval verandert de Chinese regering het geweer van schouder. Vanaf januari sluit China officieel de grenzen voor een hele reeks afvalstromen, wat de pollutie moet verminderen en de volksgezondheid verbeteren. Dat leidt nu al tot schokken op de markt.

'Het wordt duurder voor afvalintercommunales om bepaalde plastics kwijt te raken', zegt Christof Delatter, die voor de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) het afvalbeleid opvolgt. 'Sommige vinden zelfs geen afnemers meer. Recyclagebedrijven en afvalintercommunales gaan door een bijzonder moeilijke periode.'

Verspil nooit een goede crisis, luidt het adagium. Volgens milieuorganisaties wereldwijd is dit het moment om het globale afvalbeleid te herzien. 'Als we aan ons afvalbeleid vasthouden, zullen tonnen waardevol en recycleerbaar materiaal domweg worden verbrand', zegt Rob Buurman, directeur van Recycling Netwerk. 'Deze Chinese afvalcrisis is een opportuniteit om over te schakelen op een hoogwaardige recyclage. Zo kan de regering een stap zetten naar een echte lokale en circulaire economie.'

Ook Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Leefmilieu, ziet de crisis als een kans. Ze wijst erop dat Europa de verpakkingsrichtlijn op dit moment herbekijkt en dat de doelstellingen ambitieuzer kunnen. Schauvliege wil ook een lager btw-tarief voor producten uit gerecycleerde plastics bestuderen of een wettelijk minimum voor het gerecycleerde aandeel van bepaalde producten vastleggen.

Meer plastic dan vis

De wereldwijde afvalberg groeit immers razendsnel. Elke minuut worden wereldwijd 1 miljoen plastic flesjes gekocht. De helft daarvan wordt ingezameld voor recyclage, maar slechts 7 procent wordt gebruikt om nieuwe flessen te produceren. De rest belandt op de afvalberg of in de oceaan. Tegen 2050 zal er in de oceaan meer plastic dan vis zijn.

Europa en zeker België doen het beter (zie grafiek). Een derde van het plastic in ons land wordt gerecycleerd. De rest wordt gebruikt voor de energieproductie via een verbrandingsoven. Er wordt ook steeds selectiever ingezameld.

Maar die inspanningen dreigen nu verloren te gaan, luidt het bij afvalintercommunales. De Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) heeft geen precieze cijfers voor Vlaanderen over het transport naar China, maar schat dat het jaarlijks om 40.000 tot 50.000 ton gaat.

'We zamelen in een van onze afvalparken plasticfolie apart in', zegt Ann Desaegher van de West-Vlaamse afvalintercommunale Ivvo. 'Door de Chinese beslissing breiden we die selectieve inzameling niet uit naar onze andere afvalparken, want we vinden niemand om die plasticfolie af te nemen. Collega-intercommunales schakelen over op verbranding, maar ik vind dat niet kunnen. We kunnen toch moeilijk aan de burger vragen om uitgebreid te recycleren, vervolgens dat afval van de ene plaats naar de andere transporteren en dan gewoon alles verbranden? Ook al recupereer je daar energie mee, het is niet de manier om verantwoord met afval om te gaan.'

Bij Imog in Harelbeke zoekt Johan Bonnier naar oplossingen in Europa, maar ook hij heeft weinig succes. 'Omdat China zo lang een oplossing voor de recyclage van bepaalde plastics bood, is er in Europa geen recyclagecapaciteit. Je voelt de druk om nu meer te verbranden. Maar dat staat haaks op het principe van de circulaire economie waar de politiek de mond van vol heeft. Bovendien demotiveert het de burger die een inspanning doet om afval selectief te recycleren.'

Goedkope petroleum

Dat er geen Europese capaciteit is, heeft met centen te maken, stelt Bonnier. 'De markt investeert niet in recyclagebedrijven, want het is voordeliger nieuw plastic te produceren op basis van goedkope petroleum dan oud plastic te recycleren. Er is een initiatief van de overheid nodig als we de verpakkingsindustrie willen verplichten haar verantwoordelijkheid te nemen.'

Volgens Delatter zal de markt inspelen op de leegte die China achterlaat. 'We hadden lang het voordeel dat de containerschepen die in de Antwerpse haven naar China vertrokken ons afval meenamen. Mede daardoor was het investeringsklimaat beperkt. Nu de Chinese afzetmarkt verdwijnt, zien een aantal bedrijven zoals Suez en Veolia opportuniteiten. Ze overwegen in extra recyclagecapaciteit te investeren. Maar we moeten eerlijk zijn: hoe die markt zal evolueren op langere termijn, is op dit moment koffiedik kijken.'

'Het is voor politici niet populair om regels op te leggen en vrijhandel staat terecht hoog op de politieke agenda', zegt Delatter. 'Maar het wringt dat de producenten van plastic niet worden geconfronteerd met waar hun materiaal uiteindelijk belandt - als een nieuw product of op de bodem van de oceaan.'
Bron:"DE TYD."
roloff
0
Ik wacht nog een tijdje voor ik (weer) bij Avantium in stap.

Kijk maar eens naar Fast Stochastic en vooral Slow Stochastic (beide nog wel even ´aan´ zetten).

Ik zie in die indicatoren nog geen draai van het sentiment.

www.trivano.com/aandeel/avantium.1988...

Suk6 allen. Gr Roloff
[verwijderd]
0
quote:

DerksVisie schreef op 13 november 2017 23:04:

[...]

Ik heb een Amerikaans aandeel in portefeuille wat eigenlijk best veel gelijkenissen toont met Avantium.

Het gaat om het bedrijf Aqua Metals (AQMS) Ook zij hebben een revolutionaire technologie ontwikkelt dat goedkoper is dan de traditionele manier en veel beter voor het milieu. Het bedrijf wil namelijk loodaccu's recycelen zoals de accu die in je auto zit. De traditionele manier is om de batterijen om te smelten op hoge temperatuur maar Aqua Metals doet het via elektrochemie.

Bij beide bedrijven moet de fabriek nog worden opgestart (en dat gaat echt niet van een leien dak) maar ze hebben allebei de techniek gereed. Avantium heeft een samenwerking met BASF het grootste chemieconcern en Aqua Metals heeft een samenwerking met Johnson Controls de grootste loodaccu-producent ter wereld.

Leuke aandelen voor de toekomst, maar op het moment moet je even doorbijten.
Een flinke aandelenuitgifte aan 2,10 koers nu onder de 2..
Leonard
0
In de huidige vervuilde wereld is er een toekomst voor bedrijven als
Avantium , daarom vandaag een positie ingenomen aan 8,5 euro. Indien
de daling nog niet achter de rug is vergroot ik mijn positie.
DerksVisie
0
quote:

Beer82 schreef op 8 december 2017 20:50:

[...]

Een flinke aandelenuitgifte aan 2,10 koers nu onder de 2..

Ja dat was wel even schrikken, vooral omdat er zoveel betere momenten zijn geweest om een aandelenuitgifte te doen maar blijkbaar was het nodig (ondanks de 15 miljoen cash)

Nu ik de gehele nieuwe concensus heb doorgelezen heeft het denk ik te maken met het overtreden van een afspraak over een lening van 6 miljoen van Interstate Batteries. AquaMetals had namelijk een overname gedaan van het bedrijf Ebonex maar daar blijkt dus geen toestemming van Interstate voor te zijn geweest. Wellicht is dit ook de reden waarom de CFO zo plotseling vertrok.

Goed dit had ik niet voorzien, en het doet zeker pijn aan mijn portefeuille. Enige houvast, is dat de bank Oppenheimer de aandelenuitgifte volledig heeft onderschreven. En een analist van Oppenheimer een koersdoel van $14,00 dollar heeft gegeven. Diezelfde analist gaf in 2013 een koopaanbeveling op Tesla, wat een rendement van meer dan 600% opleverde.

roloff
0
quote:

vogelspotter schreef op 8 december 2017 22:50:

In de huidige vervuilde wereld is er een toekomst voor bedrijven als
Avantium , daarom vandaag een positie ingenomen aan 8,5 euro. Indien
de daling nog niet achter de rug is vergroot ik mijn positie.
@vogelspotter

Op zich een goede strategie je positie stap voor stap uit te breiden en niet ineens in te stappen.

Trend is echter nog wel neerwaarts.

Ik wacht dus nog voor ik een positie inneem. We kunnen nog wel wat lager dan de huidige 8.40.

Eind 2018 zal er pas wat zekerheid komen wat betreft Avantium, dat duurt nog een hele tijd.
How low can we go ... that´s the question!

Gezien de korte beursnotering (dus weinig historie) zal TA ons ook niet verder helpen.

roloff
0
8.35 - 8.40 lijkt een cruciaal kantelpunt. Verder omlaag of up? We zullen het zien. Suk6 allen.
Brokie Even
0
De grootste klapper die Avantium gaat maken is door Co2 om te zetten naar een bruikbare grondstof. Het is niet eens zozeer het bioplastic.

Heb mijn eerste pluk op 9,70 eu. Op 5,- euro koop ik mijn tweede plukje.
ReadArt
0
quote:

Broke Even schreef op 14 december 2017 16:01:

De grootste klapper die Avantium gaat maken is door Co2 om te zetten naar een bruikbare grondstof. Het is niet eens zozeer het bioplastic.

Heb mijn eerste pluk op 9,70 eu. Op 5,- euro koop ik mijn tweede plukje.
Project volta :D Ben erg benieuwd, heb er sinds de prospectus weinig meer over gehoord.
roloff
0
quote:

Broke Even schreef op 14 december 2017 16:01:

De grootste klapper die Avantium gaat maken is door Co2 om te zetten naar een bruikbare grondstof. Het is niet eens zozeer het bioplastic.

Heb mijn eerste pluk op 9,70 eu. Op 5,- euro koop ik mijn tweede plukje.
@Broke Even,

Je doelt wat betreft C02 op de overname van Liquid Light ongeveer een jaar geleden.

@ReadArt, daar hebben we inderdaad weinig meer van gehoord. gr. Roloff
Leonard
0
Hoe zou het nog zijn met Avantium? Nog een aandeel dat vandaag een beetje overeind krabbelt is Avantium . De biochemiespecialist, die vooral bekend is als ontwikkelaar van drankenflessen van plantaardig plastic, trok in maart tegen 11 euro naar de beurs. -22%Avantium noteert ruim een vijfde onder de intekenprijs van maart Zelfs na de remonte met 2,6 procent vandaag, noteert het aandeel met 8,67 euro nog altijd meer dan 20 procent onder de intekenprijs. De halfjaarcijfers brachten in augustus geen beterschap, te meer daar ze nog eens onderstreepten dat winst nog veraf is. En op een volgende 'geplande' afspraak is het wegens geen kwartaalupdates wachten tot ... 30 maart 2018, met de jaarcijfers over boekjaar 2017. De belangrijkste technologie van Avantium is FDCA, een bouwsteen voor PEF (plantaardig plastic). Analisten dichten de opvolger van PET een groot potentieel toe, maar het zal nog jaren duren voor de technologie rendeert. PEF staat immers nog in de kinderschoenen, en wordt nu geproduceerd in 'pilootfabrieken'. Avantium zelf denkt dat niemand anders zo dicht bij de commercialisatie van milieuvriendelijk plastic staat.Bron:"DE TYD."
'Dit artikel had ik geplaatst op een ander forum op 23-11-2017'
roloff
1
@Vogelspotter, dank voor je berichtje.

Onlangs bij 8.40 toch begonnen met een eerste stukje Avantium (2200 st.).

Misschien toch nog te duur gekocht, kon ze na de daling op die koers niet laten staan.

Apropos eerste stukje, vlak na beursgang ook wat Avantium (wat meer dan nu) in porto gehad.
Deze allen destijds vrij snel (met minieme winst) verkocht. Nu 2e poging, voor de lange termijn:-)

Nog even wat Avantium promotie: labiotech.eu/best-biotech-companies-2...

Suk6 allen. Groet, Roloff

Porto bestaat o.a. uit ASML(nogalwat), SAP, TomTom(beetje), Avantium(beetje)
233 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Detail

Vertraagd 19 apr 2024 16:21
Koers 2,420
Verschil -0,005 (-0,21%)
Hoog 2,445
Laag 2,380
Volume 389.071
Volume gemiddeld 633.822
Volume gisteren 578.072

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront