Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.128 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
voda
0
Nederlaag voor May in Brits parlement - media
Brexit plan moet worden aangepast.

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse parlement heeft woensdag besloten dat het Brexit plan van premier Theresa May moet worden aangepast, bleek uit mediaberichten.

Dit zal het naar verwachting lastiger maken voor May om een soepel vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te bewerkstelligen.

In het parlement stemden 309 leden voor een wijziging van het plan, terwijl 305 parlementsleden tegen waren.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Galapagos grote uitblinker op verdeeld Damrak
Eerste Brexit-akkoord geen grote verrassing.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag verdeeld gesloten op een dag, waarin het eerste Brexit-akkoord het nieuws domineerde en Galapagos op de beurs de grote uitblinker was. De AEX won 0,2 procent tot 548,67 punten, terwijl de AMX minder dan 0,1 procent verloor en de AScX ruim 0,3 procent moest afstaan.

"Vrijdag was op de beurs een beetje een saaie dag met vlees noch vis, waar met name optie-expiraties voor wat bewegingen zorgden, maar traditioneel zijn die expiraties in december nooit zo spectaculair", zei handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO. "Na het nieuws van de centrale banken van deze week wordt de laatste handelsdag van de week kalm afgesloten."

De marktvorser merkte op dat het Brexit-akkoord van vrijdag niet echt een verrassing was en de financiële markten dan ook nauwelijks beroerde. "We gaan nu fase twee in en dan begint het pas echt menens te worden", meende Bonsee.

De handelaar merkte op dat de sterke stijging van Galapagos nog eens aantoont hoe volatiel dat fonds is en vooral is ingegeven door speculaties over een mogelijke overname door Gilead Sciences.

"Verder zagen we vandaag wat winstnemingen in grondstoffondsen en is de flinke duikeling van TomTom mede veroorzaakt door een Brits analistenrapport waarin werd gewaarschuwd voor een neerwaarts potentieel voor het fonds", aldus Bonsee.

De 27 regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie hebben ingestemd met de deal die vorige week werd gesloten met het Verenigd Koninkrijk, waarmee de eerste fase van de Brexit is afgerond. Dit was vrijdag de uitkomst tijdens de EU-top in Brussel. Volgens de lidstaten is er voldoende voortgang geboekt om de tweede fase van de onderhandelingen te beginnen. Hierbij gaat het onder andere over de handelsrelatie en het personenvervoer tussen de EU-landen en het Verenigd Koninkrijk wanneer de Brexit is voltooid.

Op macro-economisch gebied bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de Nederlandse detailhandel in oktober 1,6 procent meer heeft omgezet op jaarbasis. Uit de handelsbalans van de eurozone bleek bovendien dat de export flink is gestegen in oktober.

In de Verenigde Staten stonden eveneens wat macro-publicaties op de rol, onder meer over de Amerikaanse industriële productie, die in november verder toenam. De productie van de maakindustrie, mijnbouw en nutsbedrijven nam in november op maandbasis toe met 0,2 procent, waar economen vooraf rekenden op 0,3 procent. De stijging in oktober werd bijgesteld van 0,9 naar 1,2 procent. De bezettingsgraad steeg van 77,0 procent in oktober naar 77,1 procent in november. De bedrijvigheid in de maakindustrie in de Amerikaanse deelstaat New York daalde in december juist licht. De index voor de huidige marktomstandigheden zakte van 19,4 in november naar 18,0 deze maand.

De future op een vat West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent hoger op 57,38 dollar en Brent ging 0,2 procent omhoog naar 63,41 dollar.

De euro/dollar noteerde vlak op 1,1763. Bij het sluiten van Wall Street op donderdag noteerde de Europese munt nog op 1,1789 dollar.

Bedrijfsnieuws

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 13 van de 25 aandelen in het groen. De AEX werd duidelijk aangevoerd door Galapagos met een plus van bijna 9 procent, gevolgd door KPN met een winst van bijna anderhalf procent. ArcelorMittal en Ahold Delhaize waren met verliezen van 1,3 tot 2 procent de sterkste dalers.

Unilever sloot 0,7 procent hoger. Het levensmiddelenconcern maakte vrijdag direct na sluiting beurs bekend zijn al geruime tijd te koop staande Spreads divisie voor bijna 6,83 miljard euro te verkopen aan investeringsmaatschappij KKR.

Galapagos steeg 8,9 procent. Het concern meldde donderdagavond het medicijn filgotinib samen met partner Gilead Sciences te gaan verkopen in acht Europese landen, bij goedkeuring van het kandidaatmedicijn voor commerciële verkoop. "De kans dat Gilead Sciences snel een bod uitbrengt op Galapagos nu de lock-up en standstill periode bijna ten einde zijn, is klein", meldde analist Hugo Solvet van de Britse zakenbank Bryan Garnier vrijdag in een rapport.

KPN won 1,5 procent in reactie op het nieuws dat Deutsche Telekom en Tele2 hun Nederlandse activiteiten gaan samenvoegen. Volgens NIBC is de kans evenwel klein dat toezichthouders goedkeuring geven. Gebeurt dit wel, dan is dat nadelig voor KPN, aldus NIBC.

Heineken kwam 0,5 procent hoger uit. Het bierconcern gaat het Belgische biermerk Mort Subite internationaal in de markt zetten, bevestigde een woordvoerder van het concern vrijdag tegen ABM Financial News. Het biermerk is momenteel al te koop in twaalf landen.

Ahold Delhaize sloot 1,4 procent hoger, nadat onderzoeksbureau GfK meldde dat de omzet van Nederlandse supermarkten in november is gestegen op jaarbasis en de kerstomzet volgens GfK een record van bijna een miljard euro zal bereiken.

Vopak kwam onder druk te staan, nadat Goldman Sachs het koersdoel verlaagde van 34,00 naar 33,00 euro. Het advies werd gehandhaafd op Verkopen. De analisten van de Amerikaanse zakenbank denken dat de negatieve winstontwikkeling ook in 2018 het tankopslagbedrijf parten zal spelen vanwege een aanhoudende zwakke vraag naar opslagdiensten. De aandeelhouders keurden vrijdag de benoeming van Gerard Paulides tot CFO en bestuurslid per 1 februari goed. Het aandeel sloot 0,9 procent lager.

Van de AMX-fondsen was Air France-KLM met een winst van 2,9 procent de sterkste stijger. Flow Traders won 2,1 procent. TomTom was de sterkste daler en verloor 4,2 procent.

In de Midkap sloot BAM 0,1 procent in de min. Een consortium bestaande uit BAM Groep, PGGM en Habau is verkozen tot voorkeursaanbieder voor het pps-contract A10/A24 in Duitsland. Financiële details werden niet genoemd. Ook kreeg de bouwer een koersdoelverlaging te verwerken van NIBC. Het koersdoel werd verlaagd van 8,00 naar 5,00 euro bij een ongewijzigd koopadvies. De verlaging volgde op een flinke koersval nadat het bouwbedrijf een onverwacht verlies op het zeesluis project in IJmuiden rapporteerde en ook te maken kreeg met negatieve berichtgeving over de ingestorte parkeergarage in Eindhoven.

Sligro sloot nagenoeg vlak, nadat onderzoeksbureau GfK meldde dat de omzet van Nederlandse supermarkten in november is gestegen op jaarbasis en de kerstomzet volgens GfK een record van bijna een miljard euro zal bereiken.

Onder de kleinere fondsen was ICT Group met een winst van 1,7 procent de uitblinker. Hunter Douglas kreeg een plus van 1,2 procent. Binck daalde daarentegen ruim drie procent en Heijmans verloor 1,6 procent.

NIBC verhoogde het koersdoel voor het lokaal genoteerde fonds DPA van 2,00 naar 2,20 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist Johan van den Hooven verwacht vanaf het vierde kwartaal een herstel bij DPA. De omzettrends verbeteren volgens de analist "rap", mogelijk zelfs met dubbele cijfers dit kwartaal. Het aandeel steeg 1,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen stonden de Amerikaanse aandelenmarkten duidelijk in de plus. De S&P 500 index won 0,8 procent tot 2.673,26 punten, De Dow Jones index stond 0,6 procent hoger en de Nasdaq steeg 0,9 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen sluiten verdeeld
Brexit-onderhandelingen gaan een nieuwe fase in.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen lieten vrijdag een verdeeld beeld zien. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 388,08 punten, maar de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 13.103,56 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,2 procent op 5.349,30 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent hoger op 7.490,57 punten.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets sprak van een "redelijk flauw" einde van de week, waarbij de Europese beurzen een stapje terug deden vanwege mogelijke vertragingen bij de implementatie van de Amerikaanse belastinghervormingen. Ook waren er volgens Hewson enkele tegenvallende bedrijfscijfers.

"Beleggers volgen de ontwikkelingen rond het Amerikaanse wetsvoorstel nauwgezet, vanwege de grote impact op het bedrijfsleven", zei marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group. "Ieder signaal dat de Republikeinen er alles aan doen om de wet er door te duwen , kan ertoe leiden dat de markt het verlies van gisteren compenseert", voegde hij toe.

De markt keek vrijdag naar de EU-top in Brussel, waar de Brexit hoog op de agenda stond. EU-leiders kwamen overeen dat de onderhandelingen over de Brexit voldoende vorderen om de tweede fase in te gaan. De Britse premier Theresa May leed eerder deze week nog een zware nederlaag, nadat het Britse parlement met een kleine meerderheid stemde voor wijziging van de Brexitwet, die beleidsmakers het recht geeft om de definitieve scheidingsovereenkomst te verwerpen.

De Britse beurs kon vrijdag op een steuntje in de rug rekenen, na koerszwakte van het pond, zo merkte Hewson van CMC Markets op. De marktanalist schreef het zwakkere pond toe aan uitspraken van Europese leiders, waarin werd gesteld dat de tweede fase van de gesprekken moeilijker zullen zijn dan de recent afgeronde discussies.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het overschot op de handelsbalans van de eurozone in oktober op jaarbasis is gedaald tot 18,9 miljard euro, versus 19,2 miljard euro een jaar eerder. In oktober steeg de export van de eurozone evenwel met 8,8 procent op jaarbasis naar 187,9 miljard euro, terwijl de import met 10,1 procent op jaarbasis steeg tot 168,9 miljard euro.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 57,23 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,2 procent lager noteerde op 63,14 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1773. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1785 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1778 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Financials stonden onder druk. HSBC sloot 0,8 procent lager, Standard Chartered daalde 0,6 procent en Barclays verloor 1,0 procent. Société Générale gaf zelfs 1,9 procent prijs.

Deutsche Telekom en Tele2 gaan hun Nederlandse activiteiten samenvoegen. Tele2 krijgt bij het afronden van de deal 190 miljoen euro en een belang van 25 procent in het nieuwe bedrijf. Tele2 sloot 1,7 procent hoger, terwijl Deutsche Telekom 0,7 procent daalde.

Huizenbouwer Persimmon daalde 1,0 procent. Voorzitter Nicholas Wrigley legt zijn bestuursfunctie neer, maar blijft in zijn positie tot een opvolger is gevonden.

Hennes & Mauritz heeft in 2017 een hogere omzet geboekt. CEO Karl-Johan Persson sprak van een aanhoudende groei het afgelopen boekjaar, hoewel deze werd getemperd door het feit dat de omzetontwikkeling in het vierde kwartaal aanzienlijk lager was dan de eigen verwachtingen van het bedrijf. "De online verkopen van de H&M-merken en de verkopen van andere merken van de groep bleven zich goed ontwikkelen", aldus de CEO. Het aandeel daalde maar liefst 13,0 procent. Ook andere retailers lagen onder druk, met koersdalingen bij Next en Marks and Spencers van respectievelijk 2,3 en 1,1 procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen koersten de Amerikaanse aandelenmarkten tot een procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
DTJ
0

Unilever verkoopt margarinetak aan KKR

ROTTERDAM (AFN) - Unilever verkoopt zijn margarinetak voor ruim 6,8 miljard euro aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR. Het was- en levensmiddelenconcern rekent erop dat de deal halverwege volgend jaar kan worden afgerond.

Unilever zette de margarinetak, met iconische merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje, afgelopen voorjaar in de etalage. Dat Unilever van het onderdeel 'Spreads' af wilde gebeurde nadat een overnamepoging van Kraft Heinz was afgewend. Unilever wees de avances van die Amerikaanse branchegenoot af. Daarbij beloofde de onderneming aandeelhouders zijn best te doen zelfstandig meer waarde voor hen te creëren, onder meer door de margarinetak af te splitsen.

Er was veel interesse in het onderdeel. KKR moest het opnemen tegen diverse andere investeerders.

Jaaromzet

Met de verkoop verliest Unilever een divisie die van oudsher het hart vormde van het Nederlandse deel van het concern. Unilever ontstond in 1930 uit een fusie tussen de Margarine Unie en de Britse zeepfabrikant Lever Brothers. Met een jaaromzet van zo'n 3 miljard euro maakte de margarinetak evenwel een relatief klein deel uit van Unilever als geheel.

Unilever is van plan de opbrengsten terug te geven aan zijn aandeelhouders, behalve als zich opeens een overnamekans voordoet die voor iedereen uiteindelijk nog gunstiger kan uitpakken. Dan wil het concern het geld liever daaraan besteden.

Deel dit artikel via: Facebook Tweet LinkedIn Google + NUjij WhatsApp E-mail
voda
0
AEX nauwelijks van zijn plaats in laatste volle handelsweek
Centrale banken verrassen niet met rentebesluiten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de laatste volledige en tevens erg drukke handelsweek van 2017 per saldo nauwelijks van zijn plaats gekomen, ondanks dat er nog genoeg nieuws was waarmee de markten aan de slag konden. Op een slotstand van 548,67 punten op vrijdag, eindigde de AEX op weekbasis krap 0,3 procent hoger.

Het draaide de afgelopen week vooral om de rentebesluiten van de grote mondiale centrale banken. De Amerikaanse Federal Reserve, de Europese Centrale Bank en de Bank of England maakten die deze week bekend. En geen van drieën zorgde voor vuurwerk.

De Federal Reserve verhoogde conform de verwachting de rente met 25 basispunten naar een bandbreedte van 1,25 tot 1,50 procent. Het was de derde keer dit jaar dat de rente omhoog ging. Eerder ging de rente omhoog in juni en daarvoor werd in maart al het tarief opgekrikt. Volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank zorgden de renteverhoging en de 'dot plot' die wees op nog drie renteverhogingen in 2018, niet voor verrassingen. Daarom wist de dollar ook nauwelijks te profiteren.

Donderdag waren de ECB en de Bank of England aan zet. Die hadden bij de vorige rentebesluiten al de grote aankondigingen gedaan en hielden nu dan ook hun kruit droog. Beide centrale banken handhaafden het monetaire beleid. Bij de ECB viel op dat men positief gestemd is over de groei in de eurozone, hoewel de inflatie slechts voorzichtig op zal lopen, waardoor accommoderend beleid dus nog geruime tijd nodig is.

"Het eind van QE en negatieve rentes komt pas in zicht wanneer de inflatie echt verder verbetert", volgens macrostrateeg Timothy Graf van State Street Global Markets. "De inflatie blijft duidelijk onder de doelstelling en daarom hoeven we voorlopig geen hints op een verschuiving of andere beleidsaanpassingen te verwachten", aldus de marktvorser.

Pond onder druk na goedkeuring Brexit deal

De euro zakte tijdens de toelichting van voorzitter Mario Draghi weg tot onder de 1,18 dollar, maar was vrijdag al weer hersteld. Volgens economen van ING schetsen de economische ramingen van de ECB een rooskleurig plaatje voor de euro. De koers zou daarbij op kunnen lopen naar 1,30 dollar in 2018. Het Britse pond stond onder druk nadat vrijdag groen licht werd gegeven door de 27 lidstaten van de EU om de eerste fase van de Brexit onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk af te ronden en door te gaan naar de tweede fase. Daar komen belangrijke thema's als handel aan bod. De sterling verloor ten opzichte van de euro en dollar circa een procent.

Bitcoin voor het eerst als futures verhandeld

De markt hield deze week verder de ontwikkeling van de bitcoin in de gaten. Zondagavond werden op de Amerikaanse beurs CBOE futures op de digitale munt gelanceerd. Hiermee kregen voor het eerst ook professionele beleggers de kans een positie in te nemen in de Bitcoin. Vrijdag noteerden de futures boven de 18.000 dollar. De cryptomunt zelf stond ruim boven de 17.000 dollar.

De olieprijs bewoog deze week volatiel. De OPEC stelde in een rapport dat de vraag en het aanbod op de oliemarkt eind 2018 in balans moet zijn. Ook al zal de Amerikaanse schalie-productie verder stijgen; een sterkere mondiale vraag moet helpen de wereldwijde voorraden te laten slinken.

Volgende week

De laatste week voor Kerstmis belooft weinig spannend te worden. Er staan nog enkele groeiramingen over het derde kwartaal op de rol, waaronder uit Amerika, Europa en het Verenigd Koninkrijk. Vanuit de eurozone komen ook inflatiecijfers en de centrale banken van Japan en Zweden maken hun rentebesluiten bekend.

Verder zullen de financiële markten zich in de laatste dagen van het jaar op de ontwikkelingen rond de belastinghervormingen in de Verenigde Staten richten. Eerder gingen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat al akkoord met afzonderlijke versies van de plannen, waarmee onder meer de vennootschapsbelasting wordt verlaagd. Die twee plannen moeten nu samenkomen in één wet die nog voor de Kerstmis door het Congres moet worden geloodst. "Er is nog steeds optimisme dat de belastingdeal wordt goedgekeurd", volgens marktanalist James Hughes van AxiTrader.

Stijgers en dalers

Gemalto voerde deze week duidelijk de lijst met stijgers in de AEX aan, met een koerswinst van maar liefst 44,3 procent ten opzichte van vorige week vrijdag. De Franse digitale beveiliger werd overnameprooi van sectorgenoot Atos. Het bod van 46,00 euro werd evenwel afgewezen, omdat het te laag is. Dat vonden analisten van Bryan Garnier geen verrassing. Zij verwachten dat Atos het bod gaat verhogen naar 50 tot maximaal 55 euro. Analisten van UBS voorzien een verhoging van het bod naar 54,00 euro. Volgens analist Marc Zwartsenburg van ING zou een fusie van Gemalto en Atos overigens logisch zijn. "We denken dat de combinatie van Atos en Gemalto strategisch begrijpelijk is", aldus de analist.

voda
0
Altice volgde op gepaste afstand, met een winst op weekbasis van 11,3 procent. Er zit vooralsnog geen rem op het herstel van de Franse kabelaar, die vorige week ook al zo'n 10 procent steeg. Deutsche Bank verlaagde deze week evenwel het koersdoel op Altice van 22,50 naar 17,40 euro en wees op de zorgen over de schuldenlast, die de afgelopen tijd een flinke koersval tot gevolg hadden. "Altice is terug op aarde", constateerden de analisten dan ook.

Galapagos dankte de weekwinst van 5,8 procent aan de koerssprong op vrijdag die werd ingegeven door het nieuws dat men gebruik maakt van de optie om ontstekingsmiddel filgotinib in 8 EU-landen te co-promoten samen met Gilead Sciences. Belangrijker was echter het nieuws dat de lock-up en standstill periode van zijn Amerikaanse samenwerkingspartner op 31 december afloopt. De kans dat Gilead snel een bod uitbrengt op Galapagos nu de lock-up en standstill periode bijna ten einde zijn, is echter klein volgens analist Hugo Solvet van zakenbank Bryan Garnier. "Dit zal wat speculatie in de aandelenkoers van Galapagos brengen, maar we gaan er niet van uit dat een potentieel bod wordt uitgebracht voordat de Fase 3 studies met filgotinib zijn afgerond en er goedkeuring is om het middel op de markt te brengen", aldus de analist.

Grootste daler in de AEX was deze week Unibail-Rodamco. Het aandeel verloor 5,6 procent. Deze week werd bekend dat het Frans-Nederlandse vastgoedconcern een akkoord heeft bereikt over de overname van de Australische ontwikkelaar Westfield. Unibail-Rodamco telt 7,55 Amerikaanse dollar per aandeel Westfield neer, een premie van krap 18 procent. Daarmee wordt Westfield gewaardeerd op 24,7 miljard dollar. Morgan Stanley was te spreken over de deal en noemde de twee partijen een goede match.

In de Midcap was OCI de grootste stijger, met een winst van 7,1 procent op weekbasis, terwijl TomTom 5,9 procent daalde ten opzichte van afgelopen vrijdag.

Een opvallende koersbeweging was er verder voor Beter Bed. Op weekbasis verloor het Smallcap fonds 13,1 procent nadat de beddenproducent eind vorige week een winstwaarschuwing gaf voor dit boekjaar. Het bedrijfsresultaat zal in 2017 aanzienlijk lager uitkomen dan in 2016 toen er een EBITDA werd geboekt van 37,5 miljoen euro. Hierop regende het deze week advies- en koersdoelverlagingen. KBC Securities ruilde het koopadvies in voor een Accumuleren aanbeveling in reactie op de berichtgeving. NIBC verlaagde alleen het koersdoel en stelde dat een koopadvies nog steeds gerechtvaardigd is omdat de bodem voor het aandeel in zicht is.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Gemalto uitblinker op hoger Damrak
Rustige handelsdag.

(ABM FN-Dow Jones) De AEX is maandag hoger gesloten, met een aardige koerswinst voor Gemalto na overnamenieuws, op een rustige handelsdag. De AEX won 0,8 procent tot 553,29 punten. De AMX steeg 1,1 procent en de AScX won 0,8 procent.

Marktvolgers spraken van een rustige handelsdag. Later in de week op woensdag wordt er in Amerika gestemd over het Amerikaanse belastingplan en dat lijkt volgens velen het belangrijkste richtpunt te zijn in de laatste handelsdagen dit jaar.

Beleggingsspecialist André Brouwers van Het Beleggingsinstituut merkte op dat de AEX aanzit tegen een technisch niveau op 553. Wordt deze weerstand gebroken dan ligt er ruimte volgens hem tot minimaal 558 en mogelijk tot 563. De uitkomst van de stemming over het belastingplan komende woensdag in Amerika zal voor een belangrijk deel bepalend hiervoor zijn.

"De kansen nemen toe", zei Brouwers tegen ABM Financial News. "Dat was ook de reden dat afgelopen vrijdag in Amerika al nieuwe highs werden gerealiseerd. Men sorteert heel nadrukkelijk voor op deze gebeurtenis."

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat het vertrouwen onder huizenbouwers het hoogste niveau in bijna 20 jaar bereikte. De NAHB-huizenindex steeg van 69 in november naar 74 deze maand.

Over de eurozone werd bekend dat de definitieve inflatie over november uitkwam op 1,5 procent. In oktober stegen de consumentenprijzen met 1,4 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1800. Bij de opening maandag stond de wisselkoers op 1,1780. De olieprijs steeg circa een half procent.

Stijgers en dalers

In de AEX viel Gemalto op met een koerswinst van 5,6 procent tot. Zondag werd bekend dat Thales ook een bod uit heeft gebracht op de Franse digitale beveiliger van 51,00 euro per aandeel. Hiermee werd een bod van Atos van 46,00 euro overtroffen. Atos liet zondagavond weten zich terug te trekken uit de overnamestrijd. Bryan Garnier denkt dat het bod van Thales hoog genoeg is om aandeelhouders over de streep te trekken. Het bestuur van Gemalto beveelt het bod aan.

Boskalis won 2,1 procent en ArcelorMittal ook 2,1 procent.

Zwaargewicht Royal Dutch Shell was de grootste daler met een verlies van 0,3 procent.

Unilever steeg 0,5 procent, nadat bekend werd dat de spreadsdivisie voor ruim 6,8 miljard euro is verkocht aan KKR. Berenberg reageerde positief op de verkoop van de spreadstak, maar ING vond dat Unilever een gouden kans heeft laten lopen om de gehele voedingstak van de hand te kunnen doen. Daarbij waren de analisten van ING ook niet heel erg te spreken over de verkoopprijs.

In de Midkap was Besi de grootste stijger met 4,9 procent, gevolgd door een Fugro en Arcadis die respectievelijk 4,5 en 3,2 procent wonnen.

Air France-KLM kon niet in het groen komen en raakte 1,0 procent kwijt.

Van de kleinere fondsen daalde Basic-Fit 5,7 procent, nadat Deutsche Bank het aandeel van de kooplijst haalde en het koersdoel verlaagde naar 20,00 euro. De analisten zien weinig aanjagers voor de koers in 2018.

BinckBank steeg 1,6 procent. De online broker besloot dit weekend de lancering van de Bitcoin-future uit te stellen. Een woordvoerder gaf aan dat technisch alles geregeld is om dit te kunnen, maar dat de onlinebroker eerst zijn beleggers adequaat wil informeren over de risico's van dit product, onder meer in de vorm van een webinar. Dit weekend wees de Autoriteit Financiële Markten beleggingsondernemingen op hun zorgplicht bij het aanbieden van Bitcoin-futures.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de beurzen in Europa stonden de Amerikaanse beurzen alweer op recordniveaus. De S&P 500 steeg 0,6 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen sluiten hoger
Beleggers hoopvol over Amerikaanse belastingdeal.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 index won 1,2 procent op een slot van 392,66 punten. De Duitse DAX steeg 1,6 procent en eindigde op 13.312,30 punten, de Franse CAC 40 kreeg er op een slotstand van 5.420,58 punten, 1,3 procent bij en de Britse FTSE sloot 0,6 procent hoger tot 7.537,01 punten.

"De verbeterde politieke vooruitzichten helpen het sentiment onder beleggers", volgens marktanalist David Madden van CMC Markets. Hij doelde daarmee vooral op de Amerikaanse belastinghervormingen waarover het Congres vermoedelijk nog deze week stemt. Voor de kerst moet de wet, waarmee onder meer de vennootschapsbelasting in de Verenigde Staten omlaag gaat, bij president Donald Trump liggen ter ondertekening. "Het vooruitzicht dat de hervormingen worden goedgekeurd zet de beurzen hoger."

Verder dankte de DAX de winst aan het optimisme over gesprekken tussen de CDU van bondskanselier Angela Merkel en de Sociaal-Democraten. "Duitsland heeft al twee maanden geen regering maar de economie doet het nog steeds goed", aldus Madden.

Op macro-economisch vlak was het relatief rustig. Wel stond er een belangrijk cijfer op de rol, namelijk de inflatie in de eurozone. Die is in november definitief uitgekomen op 1,5 procent op jaarbasis, van 1,4 procent in oktober. De Europese Centrale Bank, die streeft naar een prijsstabiliteit in de eurozone van rond de 2 procent, verwacht dat de inflatie de komende jaren slechts langzaam richting dat niveau gaat.

Cijfers over het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers toonden in december het hoogste niveau in 18 jaar. De index kwam uit op 74.

De euro/dollar noteerde op 1,1800. Bij de opening maandag stond de wisselkoers op 1,1780. De olieprijs steeg circa een half procent.

Bedrijfsnieuws

Gemalto sloot de dag 5,6 procent in de plus. Tijdens het weekend werd bekend dat het Franse Thales een bod uit heeft gebracht op de digitale beveiliger van 51,00 euro per aandeel in contanten. Het bod heeft de unanieme steun van de besturen van beide ondernemingen. Atos, dat eerder 46,00 euro per aandeel Gemalto bood, zei vervolgens af te zien van verdere overnamepogingen. Thales won meer dan 8 procent.

Een opvallende koersbeweging was er ook voor het Oostenrijkse Buwog. Het vastgoedconcern wordt overgenomen door het Duitse Vonovia voor 5,2 miljard euro in contanten. Het aandeel van Buwog won meer dan 17 procent terwijl Vonovia 1,3 procent hoger eindigde.

Siemens steeg 2,4 procent. Het Duitse industriële conglomeraat kreeg een opdracht ter waarde van 380 miljoen euro van Rusland voor de bouw van een energiecentrale in de republiek Tatarije.

Europese banken zaten ook in de lift, anticiperend op de goedkeuring van de Amerikaanse belastinghervormingen door het Congres, later deze week. Deutsche Bank steeg ruim 3 procent, Commerzbank won zo'n 2 procent. ING Groep sloot een half procent hoger en Barclays steeg ruim een procent.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa noteerden de belangrijkste indexen op Wall Street op nieuwe records. De S&P 500 steeg 0,7 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak doet stapje terug
Markten in de ban van stemming Amerikaanse belastingwet.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs deed het dinsdag rustig aan, in het spoor van Wall Street, waar ook gas terug werd genomen na de recordstanden van maandag. De AEX sloot uiteindelijk 0,2 procent lager op 552,03 punten. De AMX won 0,4 procent, net als de AScX.

Op Wall Street werden maandag nieuwe records neergezet en kwam de Nasdaq voor het eerst zelfs even boven de magische grens van 7.000 punten uit. Dinsdag waren beleggers wat voorzichtiger, in afwachting van de stemming over het Amerikaanse belastingplan in het Huis van Afgevaardigden die vanavond naar verwachting plaats zal vinden. Later deze week volgt dan ook de stemming in de Senaat, waarna de wet nog voor de kerst moet worden ondertekend door president Donald Trump. Het plan zorgt er onder meer voor dat het vennootschapsbelastingtarief in de Verenigde Staten omlaag gaat van 35 procent naar 21 procent.

"Er zijn momenteel weinig andere aspecten die de markt bewegen. Beurzen lijken zich wereldwijd te richten op de belastinghervorming van Trump, maar het is nog maar de vraag of beleggers op andere beurzen mee kunnen profiteren van de euforie die daardoor is ontstaan", waarschuwde marktanalist Ron van der Does van IG.

"Daarbuiten kan er een besef ontstaan dat de rally van de afgelopen maanden voor een groot gedeelte ingegeven is door het slagen van dit plan. Als dit dan uit de weg is kan er een 'buy the rumour, sell the fact' situatie ontstaan. Beleggers kunnen dan winst nemen doordat het goede nieuws uit de markt is", aldus de marktvorser.

Op macro-economisch vlak was er dinsdag aandacht voor de Duitse Ifo index die het ondernemersvertrouwen weergeeft in de grootste economie van de eurozone. De index daalde van 117,5 in november naar 117,2 in december, terwijl economen een ongewijzigd niveau hadden voorspeld.

Verder bleek dat de lonen in de eurozone in het derde kwartaal minder sterk zijn gestegen dan in de drie maanden ervoor. De lonen stegen op jaarbasis met 1,6 procent, na een toename met 2,1 procent in het tweede kwartaal. Marktanalist Van der Does wees erop dat hoewel het cijfer niet het meest toonaangevende is voor de eurozone, het wel iets zegt over of een toename van de inflatie een realistische mogelijkheid is. "De loonontwikkeling is namelijk een van de belangrijkste componenten van de inflatie." Maandag bleek uit inflatiecijfers uit de eurozone nog een lichte opleving in november, tot 1,5 procent op jaarbasis.

De Amerikaanse woningbouw vertoonde in november een onverwachte stijging. De toename van 3,3 procent week af van de prognose dat de woningbouw met 3,1 procent zou dalen. Het aantal afgegeven bouwvergunningen in Amerika daalde in november evenwel met 1,4 procent.

Olie werd dinsdag circa 0,3 procent duurder. De euro verhandelde rond het slot in Europa op 1,1816 dollar. Dinsdagochtend vroeg noteerde het muntpaar rond 1,1795.

Bedrijfsnieuws

Richting de feestdagen is het bedrijfsnieuws aan het opdrogen. In de Amsterdamse hoofdgraadmeter eindigden 10 van de 25 bedrijven in het groen. Gedeelde koplopers waren Heineken en Unibail-Rodamco, beide met een winst van 1,0 procent.

Het aandeel NN Group verloor 0,4 procent. ABN AMRO verhoogde het koersdoel van 40,00 naar 42,00 euro na een analyse van de overname van Delta Lloyd en van het snelgroeiende bankbedrijf. Het koopadvies bleef staan.

De sterkste daler was biotechbedrijf Galapagos, dat 1,3 procent inleverde, na een stijging op overnamespeculaties vorige week.

KPN steeg 0,3 procent. Er is weinig kans dat de fusie tussen T-Mobile en Tele2 in Nederland wordt goedgekeurd door mededingingsautoriteiten, volgens analisten van Bernstein. Het grote probleem is dat de Europese toezichthouder de deal nog moet goedkeuren, en daar zien de analisten grote obstakels. Eerder gaf NIBC ook al aan dat de kans op goedkeuring klein is.

De Midkap werd aangevoerd door bouwbedrijf BAM, dat 4,4 procent kon bijschrijven. De bouwer gaat via zijn Duitse dochter Wayss & Freytag Ingenieurbau met het Scandinavische ingenieurs- en vastgoedbedrijf NCC een tunnel aanleggen onder de Zweedse havenstad Göteborg. De totale contractwaarde voor de joint venture bedraagt ongeveer 385 miljoen euro, waarvan 40 procent voor Wayss & Freytag Ingenieurbau bestemd is. Sectorgenoot VolkerWessels won 2,0 procent.

Flow Traders verloor 0,9 procent, na een koersdoelverlaging door UBS, van 23,50 naar 21,50 euro. De analisten bleven neutraal over het fonds. Jupiter Asset Management en Templeton Funds hebben inmiddels belangen opgebouwd van meer dan 3 procent in de flitshandelaar. Dit weekend meldde Oyster Management al een stevige verhoging van het belang in Flow Traders van 3,09 naar 5,08 procent. Het aandeel is fors in waarde gedaald vanwege een gebrek aan marktvolatiliteit.

Corbion wil door met CFO Eddy van Rhede van der Kloot. Het aandeel daalde 0,1 procent.

Onder de Smallcaps was chemiebedrijf Avantium een van de grootste stijgers. Het aandeel steeg 2,4 procent. AMG Advanced Metallurgical Group won zelfs 2,8 procent. Opvallend was verder de flinke stijging van lokaal genoteerde fonds Pharming. Het aandeel won ruim 7 procent zonder dat er nieuws was

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa, waren de koersenborden op Wall Street lichtrood gekleurd. De S&P 500 daalde 0,2 procent, net als de Dow Jones index. De Nasdaq verloor 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen onderuit
Beleggers pakken winst in afwachting van stemming Amerikaanse belastingwet.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag in het rood geëindigd. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,5 procent op 390,91 punten, de Duitse DAX sloot 0,7 procent lager op een slot van 13.125,79 punten, de Franse CAC 40 verloor ook 0,7 procent op 5.382,91 punten en de Britse FTSE 100 kreeg er op een slotstand van 7.544,09 punten, 0,1 procent bij.

"De Europese markten zijn vanmiddag weggezakt", zag marktanalist David Madden van CMC Markets. Hij wees op winstnemingen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan, nadat maandag op Wall Street nog nieuwe records werden neergezet. Bij een gebrek aan nieuws zo richting de feestdagen, letten beleggers vooral op de verwachte goedkeuring voor het Amerikaanse belastingplan. Daarover wordt later op de avond gestemd in het Huis van Afgevaardigden. Gaat daar het licht op groen, dan zal woensdag de Senaat stemmen en kan de wet, die onder meer de vennootschapsbelasting verlaagt, nog voor de kerst worden bekrachtigd met een handtekening van de Amerikaanse president Donald Trump.

Volgens marktanalist Madden nemen beleggers dinsdag eigenlijk al een voorschot op het gezegde 'buy the rumour, sell the fact' omdat de belastingherziening inmiddels eigenlijk wel is ingeprijsd.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor de Duitse Ifo index die het ondernemersvertrouwen weergeeft in de grootste economie van de eurozone. De index zakte van 117,5 in november naar 117,2 in december, terwijl economen een ongewijzigd niveau hadden voorspeld. "Dit zette even druk op de euro, maar dat effect was van korte duur", aldus marktanalist Craig Erlam van Oanda.

Verder bleek dat de lonen in de eurozone in het derde kwartaal minder sterk zijn gestegen dan in de drie maanden ervoor. De lonen stegen op jaarbasis met 1,6 procent, na een toename met 2,1 procent in het tweede kwartaal. Marktanalist Van der Does wees erop dat hoewel het cijfer niet het meest toonaangevende is voor de eurozone, het wel iets zegt over "of een toename van de inflatie een realistische mogelijkheid is. De loonontwikkeling is namelijk een van de belangrijkste componenten van de inflatie." Maandag bleek uit inflatiecijfers uit de eurozone een lichte opleving in november.

Olie werd dinsdag circa 0,3 procent duurder. De euro verhandelde rond het slot in Europa op 1,1816 dollar. Dinsdagochtend vroeg noteerde het muntpaar rond 1,1795.

Bedrijfsnieuws

Het Belgische Greenyard sloot de dag 0,5 procent lager, nadat de bereider van verse en bereide groenten en fruit bevestigde vergevorderde onderhandelingen te voeren met Dole Food Company over een overname. De Californische groente- en fruitproducent is mogelijk meer dan 2,5 miljard dollar waard. Greenyard zei de financiering voor de transactie rond te hebben.

Old Mutual steeg 2,7 procent. De Britse financieel dienstverlener meldde zijn single-strategy vermogensbeheerdivisie te verkopen aan TA Associates voor 600 miljoen Britse pond.

Het geplaagde Steinhoff International verloor in Frankfurt circa 28 procent. De meubelfabrikant gaf dinsdag een presentatie waaruit bleek dat kredietverstrekkers hun financiële steun intrekken als gevolg van het boekhoudschandaal dat onlangs aan het licht kwam.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de beurzen in Europa, waren de koersenborden op Wall Street lichtrood gekleurd. De S&P 500 daalde 0,2 procent, net als de Dow Jones index. De Nasdaq verloor 0,3 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak doet flinke stap terug
Dollarzwakte en beperkte liquiditeit volgens Indexus.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag gedurende de dag verder weggezakt en sloot uiteindelijk flink lager. De AEX verloor 0,8 procent op 547,38 punten, terwijl de AMX 0,3 procent daalde.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus kon geen noemenswaardige reden noemen voor de verdere koersdaling gedurende de dag. Wel wees Schutte op een verder afzwakkende dollar en een beperkte liquiditeit. "Het lijkt allemaal een stapje terug te moeten op een van de laatste echte handelsdagen van het jaar", aldus de beleggingsadviseur.

De dollar zakte weg, nadat zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat dinsdag akkoord ging met de belastingwet van president Donald Trump. "Daardoor is nu de aandacht verschoven naar de flinke handels- en begrotingstekorten van Amerika", zo verklaarde de beleggingsadviseur van Indexus de zwakte in de dollar. "Al liet het technische beeld voor de greenback al eerder een verzwakking zien."

De euro/dollar noteerde op 1,1883. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1840 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1839

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de producentenprijzen in Duitsland op jaarbasis zijn gestegen met 2,5 procent. Dat was wel iets minder dan de 2,7 procent een maand eerder.

Het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van de eurozone daalde in oktober. Het overschot bedroeg in september nog 39,2 miljard euro en kwam in oktober uit op 30,8 miljard euro.

Olie noteerde woensdag verdeeld. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 57,98 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,9 procent hoger bewoog op 64,34 dollar. De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten bleken vorige week opnieuw gedaald. In de week eindigend op 15 december daalden de olievoorraden met 6,5 miljoen vaten tot circa 436,5 miljoen vaten.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerde slechts een kleine groep hoger. SBM Offshore boekte een winst van 1,4 procent. SBM Offshore voltooide de financiering van de FPSO Liza voor een bedrag van 720 miljoen dollar.

Altice steeg zelfs met 2,1 procent en Gemalto schreef 0,3 procent bij. Volgens Schutte van Indexus werden er wat shortposities gesloten in de Franse kabelaar. Ook herhaalde HSBC het koopadvies. Na een koersstijging van 24 procent na een dieptepunt op 30 november, "kan de vertrouwenscrisis wel eens achter de rug zijn", schreven de analisten van HSBC. De Britse bank heeft een koersdoel van 20,00 euro voor Altice. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor Gemalto naar 51,00 euro. De analisten verwachten geen hoger bod op de Franse digitale beveiliger. Zeker ook omdat een alternatief bod 9 procent hoger moet liggen dan de geboden 51,00 euro, zo spraken Thales en Gemalto af.

Philips bungelde onderaan de lijst met een verlies van 2,7 procent. AkzoNobel verloor 1,7 procent.

ABN AMRO behoorde ook tot de verliezers en gaf 0,3 procent prijs. ABN AMRO en de vakbonden hebben in de nacht van dinsdag op woensdag geen overeenstemming bereikt over een nieuwe cao. Met name de lonen bleken een struikelblok.

In de AMX lag Air France-KLM er goed bij met een plus van 1,0 procent. GrandVision was met een verlies van 2,9 procent de sterkste daler.

Fugro sloot 0,9 procent hoger. Joint venture Seabed Geosolutions heeft een tweetal opdrachten voor het verzamelen van seismische gegevens met een totale waarde van 60 miljoen dollar binnengehaald. Analist Martijn den Drijver van NIBC zei dat de twee opdrachten betekenen dat Seabed in 2018 een solide bezettingsgraad zal realiseren, waarbij het bedrijfsresultaat van Fugro hoger zal uitkomen dan het voorgaande jaar. Ook haalde Fugro een aanvullende opdracht binnen voor bodemonderzoek in Noorwegen. De opdracht heeft een waarde van ongeveer 76 miljoen Noorse kronen, omgerekend circa 7,7 miljoen euro.

IMCD daalde 1,0 procent. NIBC is woensdag gestart met het volgen van IMCD met een Accumuleren advies en een koersdoel van 58,00 euro. Volgens analisten Sebastian Winkler en Dylan van Haaften is IMCD de meeste interessante van de genoteerde chemische distributeurs, ondanks dat de koers al flink is opgelopen. De analisten zien evenwel nauwelijks of eigenlijk geen zaken die de koers onder druk kunnen zetten.

Bij de kleinere fondsen sprong AMG er met een winst van 2,8 procent bovenuit. Hunter Douglas steeg met 2,7 procent en Nedap met 1,4 procent. Brunel International sloot de lijst met een verlies van 1,7 procent.

Heijmans daalde 1,3 procent. De bouwer heeft een opdracht ontvangen van Woningstichting Nijkerk voor de plaatsing van 28 woningen. De financiële details werden niet vermeld.

Holland Colours sloot 0,1 procent hoger, na een koersdoelverhoging van NIBC van 72,50 naar 86,00 euro met een ongewijzigd Accumuleren advies. Ook SnowWorld profiteerde van een koersdoelverhoging door NIBC. Het aandeel ging 0,5 procent naar 9,55 euro. NIBC verhoogde het koersdoel van 10,00 naar 11,00 euro en handhaafde het koopadvies. Op SnowWorld ligt een overnamebod van de Belgische miljardair van 9,50 euro per aandeel. NIBC verwacht evenwel niet dat het tot een beursexit komt.

Tussenstanden Wall Street

Bij het klinken van de gong op het Damrak noteerde Wall Street rond de slotkoersen van dinsdag.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak sluit overwegend hoger
AEX vindt weg omhoog.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag overwegend hoger gesloten, waarbij de hoofdfondsen terrein wonnen, geholpen door de indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en ArcelorMittal, terwijl ook de financials het goed deden.

De AEX slooot 0,4 procent hoger op 549,39 punten. De AMX steeg 0,2 procent, maar de AScX daalde juist 0,2 procent.

Na het 'bezit van de zaak' met de lang geanticipeerde goedkeuring van de Amerikaanse belastingwet moesten beleggers op zoek naar een nieuw vermaak, wat woensdag leidde tot een lusteloze markt.

In de loop van donderdag trok de AEX zich echter op van een klein verlies naar een winst. "Dat viel dus mee", zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

De stemming werd geholpen door groene borden op Wall Street in de middag en volgens Vermeulen mogelijk ook doordat het Damrak iets te laag was geopend.

Daarbij hielp het dat zwaargewichten Shell en ArcelorMittal krap twee procent meer waard werden. Toeleveranciers voor de olie-industrie SBM Offshore, Vopak en Fugro deden een duit in het zakje.

De vermogensbeheerder tekende daarbij aan dat de omzetten niet groot waren en dat er niet veel specifiek nieuws was dat de beurs onhoog stuwde.

Al met al lijkt de eindejaarsrally niet op een dip uit te lopen, verwacht Vermeulen, die geen topomzetten meer verwacht in de resterende handelsdagen rond het kerstweekend. Dat zou betekenen dat de AEX twaalf maanden op rij is gestegen dit jaar. "Dat is toch wel erg positief" en deze trend zal ook in januari nog wel doorzetten, verwacht Vermeulen. "Daarna zullen we toch moeten bekijken welke kant het op gaat.

Economische cijfers uit de Verenigde Staten leverden geen grote verrassingen op. Amerikaanse economie bleek in het derde kwartaal van 2017 fractioneel minder hard gegroeid dan in de voorgaande raming werd gerapporteerd, met 3,2 procent.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering stegen juist harder dan verwacht.

Verder bleek de activiteit in de regio Chicago in november flink gedaald, terwijl deze in de regio rond Philadelphia in december juist steeg. Vooral het laatste cijfer was "redelijk sterk", zei Rein Schutte van Index. De beleggingsadviseur verwacht niet dat het macro-economische beeld op korte termijn zal verzwakken.

In de ochtend onderstreepte statistiekbureau CBS de robuuste staat van de Nederlandse economie met een stijgend consumentenvertrouwen, oplopende consumptie en dalende werkloosheid. Verder bleek het Franse ondernemersvertrouwen in december gestegen naar het hoogste niveau in tien jaar.

De Bank of Japan liet zijn monetaire beleid ongemoeid en gaf ook geen hints over wat de markt in 2018 kan verwachten.

De olieprijs stond licht lager. Een februarifuture ruwe olie op Nymex daalde 0,2 procent tot 57,95 dollar en Brent zakte 0,1 procent tot 64,50 dollar.

De euro/dollar noteerde 1,1871 dollar, iets hoger dan bij de opening van de handel in Amsterdam, toen het muntpaar op 1,1864 stond, en iets lager dan rond het slot van Wall Street woensdag op 1,1878. Voor de Europese munt tellen vandaag vooral de Catalaanse parlementsverkiezingen. Marktanalisten van Rabobank verwachten dat de voorstanders van onafhankelijkheid gaan winnen.

De Bitcoin stond opnieuw stevig onder druk. De cryptomunt zag de future met 7 procent zakken tot 15.850 dollar. Eerder in de week steeg de koers nog tot boven 19.000 dollar.

Bedrijfsnieuws

In de AEX eindigde het merendeel van de aandelen donderdag hoger. Koploper was staalconcern ArcelorMittal, dat 2,0 procent won.

Oliefonds Royal Dutch Shell won 1,7 procent. Shell meldde dat het First Utility, een Britse energieleverancier en breedbandprovider overneemt. "Shell lijkt succesvol in de afbouwfase en heeft ruimte voor andere dingen", dacht vermogensbeheerder Vermeulen van Aberfeld.

Altice klom 1,5 procent. Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor de schuldentorsende kabeltelevisie-exploitant van 14,00 euro naar 9,50 euro.

Ook de toeleveranciers voor de olie-industrie SBM Offshore en Vopak stonden op winst, evenals de banken ABN AMRO en ING.

Supermarktreus Ahold was de grootste verliezer, samen met biotechfonds Galapagos.

Boskalis won 1,0 procent. De baggeraar gaat samen met VolkerWessels een nieuwe tankterminal bouwen voor HES International, voor 100 miljoen euro. Het aandeel van Boskalis is 34 miljoen.

In de Midkap-index was Philips Lighting de grootste winnaar met 2,3 procent.

ASR Nederland verloor 1,0 procent, nadat claimclub Wakkerpolis woensdag nabeurs hoog opgaf over een gewonnen woekerpoliszaak voor de geschillencommissie Kifid. Volgens analist Cor Kluis van Rabobank is dit een individuele uitspraak die niet kan worden doorgetrokken naar collectieve juridische claimzaken voor de rechtbank.

Vastned viel onder de kleinere fondsen op, nadat ING het aandeel van de kooplijst haalde, maar het koersdoel verhoogde van 41,00 naar 43,00 euro. De analisten van ING wezen er op dat het aandeel sinds juli 2016 meer dan 25 procent is gestegen. Het aandeel verloor 2,2 procent.

Takeaway.com was de grootste daler met 3,0 procent.

Lege beurshuls Nedsense Enterprises, waarin een deel van de portefeuille van Value8 moet worden ondergebracht, steeg 16 procent op de lokale markt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen hoger gesloten
Catalonië maakt gang naar de stembus.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,6 procent tot 390,69 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,3 procent op 13.109,74 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,6 procent op 5.385,97 punten. De Britse FTSE 100 sloot 1,1 procent hoger op 7.603,98 punten.

Marktanalist David Madden van CMC Markets sprak van een relatief rustige handelsdag in Europa, nadat de Amerikaanse regering woensdag voor de invoering van de belastinghervormingen stemde. "De langverwachte belastinghervormingen leidden de afgelopen maanden tot een 'bullish' sentiment en nu hebben handelaren weinig redenen om te blijven kopen", merkte de analist op.

Daarnaast volgde de markt met argusogen de Catalaanse parlementsverkiezingen, die vandaag plaatsvonden. De peilingen wijzen op een verdeeld parlement, waarbij geen van de partijen een meerderheid behaald. Als de pro-onafhankelijkheidspartij wel een meerderheid behaald is een verkoopgolf in Spanje waarschijnlijk, zo verwacht Madden.

Donderdagochtend bleek dat het Franse ondernemersvertrouwen in december is gestegen. Het niveau van 112 was het hoogste in tien jaar. Wel was het cijfer onder de verwachting van 113. Verder verbeterde het consumentenvertrouwen in de eurozone in december, zo bleek uit voorlopige cijfers van de Europese Commissie.

Olie noteerde donderdag vlak tot licht hoger. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent tot 58,13 dollar, terwijl een februari-future Brent vlak noteerde op 64,54 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1875. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1873 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1872 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Steinhoff International ging opnieuw onderuit, nadat het aandeel van de meubelfabrikant de afgelopen dagen al fors onder druk stond. Financiers trekken zich terug uit het bedrijf vanwege een groot boekhoudschandaal. Het aandeel is daardoor al meer dan 90 procent van zijn waarde verloren. Donderdag verloor Steinhoff 41,5 procent.

Nokia steeg 4,0 procent. De Finse telefoonmaker kondigde een meerjarige patentdeal aan met het Chinese Huawei.

Het aandeel Volkswagen steeg 0,3 procent, na het nieuws dat zijn luxe voertuigendivisie Audi 875.000 voertuigen terughaalt vanwege een probleem met het verwarmingssysteem, wat leidt tot brandgevaar.

Royal Dutch Shell sloot 1,7 procent hoger. Het Italiaanse Eni neemt een belang van 32,5 procent in een Australisch gasveld van Shell. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Eni won ook circa een half procent. Daarnaast meldde de Brits-Nederlandse energiereus het Britse First Utility over te nemen, een Britse energieleverancier en breedbandprovider. Ook hiervan werden geen financiële details vermeld.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.689,71 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak lager gesloten
Handelsvolumes laag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,2 procent tot 548,48 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

De handelsdag stond volledig in het teken van de uitslag van de parlementsverkiezingen in Catalonië, waar de drie afscheidingsgezinde partijen kregen samen 70 zetels in het 135-koppige Catalaanse parlement wonnen. "Rajoy en zijn bondgenoten hebben verloren en een klap in het gezicht gekregen van de Catalanen", zei de verdreven Catalaanse president Carles Puigdemont donderdagavond laat in Brussel.

Volgens beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus gebeurde er vandaag bijzonder weinig. "De volumes en volatiliteit waren zeer laag", zei de beleggingsadviseur. Aandacht was er voor de ontwikkelingen in Catalonië en Galapagos vanwege overnamegeruchten door Gilead. Macro-publicaties waren volgens Springorum grotendeels in lijn met de verwachtingen.

Op macro-economisch vlak werd in Europa bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen in januari licht is gestegen. Onderzoeksbureau GfK meet altijd een maand vooruit. Verder bleek de Franse economie met 0,6 procent gegroeid op kwartaalbasis in het derde kwartaal, wat iets beter was dan uit een eerdere raming nog bleek. De Britse economie groeide met 0,4 procent op kwartaalbasis, wat gelijk was aan een eerdere meting. Op jaarbasis was de groei met 1,7 procent iets beter. Verder bleken zowel het Italiaanse consumenten- als ondernemersvertrouwen in december gestegen.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat Amerikanen in november meer hadden te besteden en ook meer uitgaven. Vorige maand stegen de inkomens met 0,3 procent, terwijl de uitgaven met 0,6 procent toenamen. Voor beide werd een stijging van 0,4 procent voorzien. De PCE kerninflatie, die de Federal Reserve als graadmeter gebruikt voor de inflatie-ontwikkeling, liep op jaarbasis licht op in november, naar 1,5 procent.

De orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten zijn in november gestegen met 1,3 procent, tegenover een daling van 0,4 procent een maand eerder.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in december gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 98,5 in november naar 95,9 deze maand.

Verkopen van nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten zijn in november gestegen. Op maand- en jaarbasis stegen de verkopen met achtereenvolgens 17,5 procent en 26,6 procent.

Olie noteerde vrijdag in het rood. Een februari-future West Texas Intermediate 0,4 procent tot 58,10 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 64,76 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1841. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1852 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1875 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 4,4 procent, gevolgd door Wolters Kluwer en Altice met winsten van achtereenvolgens 0,8 procent en 0,5 procent.

ING Groep daalde 0,5 procent. De drie grote beursgenoteerde banken in de Benelux, ING, KBC en ABN AMRO, voldoen ruim aan de kapitaaleisen die de Europese Centrale Bank in 2018 stelt, zo werd donderdag bekend. Voor zowel ING als voor ABN AMRO geldt in 2018 een risicogewogen kapitaaleis van 10,4 procent en voor KBC is dit 10,6 procent. ABN AMRO daalde 0,1 procent.

DSM daalde 0,8 procent. Het concern neemt BioCare Copenhagen over. De financiële details van de transactie werden niet vermeld.

Unibail-Rodamco was de sterkste daler van de hoofdfondsen met een verlies 1,8 procent.

Van de Midkapfondsen was VolkerWessels de sterkste stijger met winst van 0,5 procent. De bouwer en vastgoedbelegger Amvest hebben zich verzekerd van de controle over 200.000 vierkante meter grond aan het IJ in Amsterdam-Noord. Dit schreef Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van gesprekken met betrokkenen en hypotheek- en kadastergegevens.

Philips Lighting steeg 0,6 procent en Intertrust won 0,4 procent. Aperam was met een verlies van 3,7 procent de sterkste daler.

Van Lanschot was van de AScX-fondsen de sterkste stijger met een winst van 1,0 procent, gevolgd door Ordina, dat 0,9 procent steeg. Takeaway.com bungelde onderaan met een verlies van 1,5 procent.

Het lokaal genoteerde Esperite steeg 0,4 procent. Esperite schreef een elfde tranche uit voor het European Select Growth Opportunities Fund. Het bedrijf haalde daarmee opnieuw 250.000 euro op.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.680,59 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen lager gesloten
Uitslag parlementsverkiezingen Catalonië domineren het sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 390,22 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 13.072,79 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,4 procent op 5.364,72 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent lager op 7.592,66 punten.

De handelsdag stond volledig in het teken van de uitslag van de parlementsverkiezingen in Catalonië, waar de drie afscheidingsgezinde partijen kregen samen 70 zetels in het 135-koppige Catalaanse parlement wonnen. "Rajoy en zijn bondgenoten hebben verloren en een klap in het gezicht gekregen van de Catalanen", zei de verdreven Catalaanse president Carles Puigdemont donderdagavond laat in Brussel.

"De resultaten betekenen een klap voor Rajoy maar er komt nu niet direct een eensgezinde onafhankelijkheidsverklaring, waardoor de aandelenmarkten zich vooralsnog niet al teveel zorgen maken", zeiden marktstrategen van Nordea.

Marktanalist Naeem Aslan van ThinkMarkets verwacht dat de onafhankelijksperikelen in 2018 wel weer nadrukkelijker de kop opsteken. "Wordt de nieuwe regering radicaal genoeg om onafhankelijkheid af te dwingen?", vraagt de marktvorser zich af. "Madrid zonder Barcelona zou een ramp zijn", meent Aslam.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen in januari licht is gestegen. Onderzoeksbureau GfK meet altijd een maand vooruit. Verder bleek de Franse economie met 0,6 procent gegroeid op kwartaalbasis in het derde kwartaal, wat iets beter was dan uit een eerdere raming nog bleek. De Britse economie groeide met 0,4 procent op kwartaalbasis, wat gelijk was aan een eerdere meting. Op jaarbasis was de groei met 1,7 procent iets beter. Verder bleken zowel het Italiaanse consumenten- als ondernemersvertrouwen in december gestegen. Rond het slot van de handelsdag in Europa ondertekende de Amerikaanse president Trump de nieuwe belastingwet.

Olie noteerde vrijdag verdeeld. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 58,27 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,2 procent steeg op 65,00 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1841. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1852 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1875 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Spaanse banken stonden onder druk na de Catalaanse verkiezingsuitslag. Banco Santander daalde 2,2 procent, BBVA leverde 1,0 procent in en Banco de Sabadell verloor 3,4 procent.

Britse retailers zaten vrijdag in de lift. Marks & Spencer steeg 0,3 procent en Kingfisher noteerde 0,5 procent hoger.

IJzerertsproducenten Rio Tinto en BHP Billiton sloten respectievelijk 0,7 procent en 0,4 procent lager.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.680,59 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Uitgelicht: goede week voor oliedienstverleners
Oplopende olieprijs zet sector in het groen.

(ABM FN-Dow Jones) De oliedienstverleners hebben een goede week achter de rug. In de AEX behoorden Boskalis en SBM Offshore met weekwinsten van respectievelijk 2,6 en 3,5 procent tot de grootste stijgers en de AMX werd aangevoerd door Fugro, dat zelfs 7,6 procent meer waard werd.

De drie ondernemingen hadden de wind in de rug dankzij een oplopende olieprijs, die steeg ruim een procent.

Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO schreef deze stijging "as usual" toe aan de wekelijkse olievoorraden in Amerika, die harder afnamen dan voorzien.

In de week eindigend op 15 december daalden de olievoorraden met 6,5 miljoen vaten tot circa 436,5 miljoen vaten. "Een signaal dat de markt zich richting een balans tussen vraag, aanbod en voorraden begeeft", aldus Van Cleef.

Normaal levert dit, zeker "nu met flink long gepositioneerd is", met een dunnere markt volgende week in het vooruitzicht winstnemingen op. "Dat bleef vooralsnog uit", concludeerde Van Cleef.

Het zijn vooral de productiestoring op de Noordzee bij het Forties-veld, de lagere Amerikaanse olievoorraden en nog wat enthousiasme over het OPEC-akkoord die volgens Van Cleef de prijs rond de huidige niveaus houden.

Hoewel het de econoom niet zal verbazen als er volgende week nog een rondje winstnemingen volgt, lijkt het er toch op dat "we rond het huidige niveau het jaar uitkabbelen".

Naast de olieprijs was er ook bedrijfsspecifiek nieuws. Zo meldde Boskalis samen met het eveneens aan het Damrak genoteerde VolkerWessels een nieuwe tankerterminal te gaan bouwen voor HES. Met de bouw is een investering van ruim 100 miljoen euro gemoeid. Boskalis zei dat zijn aandeel daarin 34 miljoen euro is. De werkzaamheden gaan waarschijnlijk aan het begin van volgend jaar van start en duren tot eind 2019.

SBM Offshore meldde de financiering voor de FPSO Liza rond te hebben. Een consortium van twaalf internationale banken neemt de projectfinanciering van het drijvende platform ter waarde van 720 miljoen dollar voor zijn rekening.

Het olieveld Liza ligt ongeveer 200 kilometer uit de kust van Guyana en betreft één van de grootste ontdekte olievelden van de laatste tien jaar.

De FPSO wordt door SBM Offshore zo ontworpen dat het schip tot 120.000 vaten olie per dag kan produceren en 1,6 miljoen vaten kan opslaan. Opdrachtgever is ExxonMobil. Aanvankelijk zal de FPSO tien jaar aan de slag gaan voor de Amerikaanse oliereus, maar er is ook een optie voor nog eens tien jaar overeengekomen.

Ook Fugro kon een nieuwe opdracht melden, en wel in Noorwegen. De bodemonderzoeker gaan gedurende een jaar aan de slag in de Noorse fjorden. De data die worden verzameld, worden gebruikt voor een groot infrastructuurplan voor nieuwe bruggen en tunnels. De waarde van het contract is voor Fugro omgerekend 7,7 miljoen euro.

Belangrijker lijkt echter de aankondiging van een tweetal nieuwe opdracht voor Seabed Geosolutions, een joint venture tussen Fugro en CGG, voor 60 miljoen dollar.

De opdrachten voor BHP in Trinidad en Shell in Nigeria betekenen volgens NIBC dat de joint venture in 2018 een solide bezettingsgraad zal realiseren, terwijl het bedrijfsresultaat van Fugro hoger zal uitkomen dan in het voorgaande jaar.

NIBC meldde de EBIT-ramingen voor 2018 voor Seabed Geosolutions opwaarts bij te stellen, wat tevens een gunstige effect heeft op de algehele resultaten van Fugro.

Vrijdag nabeurs maakte SBM Offshore bekend dat de Braziliaanse Federal Audit Court (TCU) goedkeuring heeft gegeven aan een nieuwe clementieovereenkomst tussen SBM Offshore en de Braziliaanse autoriteiten. SBM zei ook dat het Federaal Parket een schadeclaim heeft ingediend tegen het concern. De claim heeft betrekking op de vermeende ongepaste verkooppraktijken in 2012, die tevens onderdeel zijn van de clementieregeling. SBM zei dat "onder de huidige omstandigheden niet kan worden gegarandeerd dat een bevredigend oplossing wordt bereikt".

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak sluit fractie hoger
Beleggers tevreden over mooi beursjaar.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag licht hoger gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent tot 548xx punten, terwijl de AMX een winst van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

"Er wordt nog wat ingezet op achterblijvers en winst genomen op stijgers van het afgelopen jaar". zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenbrug van Stroeve en Lemberger. Zo zouden stijgingen voor Fugro en BAM neerkomen op "bodemvissen" door beleggers. De handel is echter vrijwel geheel stilgevallen.

Het enige nieuws deze week was een bericht over Apple, dat volgens Zwanenbrug "paniek zaaide" over tegenvallende verkoopcijfers voor de nieuwe iPhone X. "Dat lijkt me heel voorbarig, want de online verkopen voor mobiele apparaten zijn met 44 procent gestegen en daar zitten ook veel iPhone X-en bij", dacht Zwanenbrug. Anderzijds hoort de analist wel in zijn omgeving dat jongeren langer wachten met het upgraden van hun smartphone-toestel omdat ze de prijs van 1000 dollar die Apple voor zijn nieuwe model vraagt niet kunnen of willen betalen. Het aandeel Apple daalde na het kerstweekend van 175 tot 170 dollar.

"Het is een bijzonder goed jaar geweest", aldus Zwanenbrug. Vooruitblikkend dacht de analist dat het in het nieuwe jaar wat moeilijker zou kunnen worden voor de aandelenmarkten, als de rente gaat stijgen, maar dat is voorlopig nog niet het geval. De Amerikaanse rente is nauwelijks boven 2,5 procent uitgekomen en de inflatie blijft laag. "Ik zie het daarom voorlopig nog wel zitten voor aandelen komend jaar."

Olieprijzen waren woensdag stabiel na een forse stijging dinsdag op berichten over een explosie bij een pijpleiding in Libië. De future voor levering van een vat West Texas Intermediate in februari noteerde op 59,74 dollar.

De euro noteerde op 1,1893, hoger ten opzichte van de 1,1862 van dinsdagavond. Volgens valutakenner Georgette Boele van ABN AMRO is het ook op de valutamarkten behoorlijk rustig en dat zal ook de volgende week waarschijnlijk zo blijven.

De euro won in de loop van de middag terrein op de dollar, voorafgaand aan twee Amerikaanse macrocijfers, die lieten zien dat het vertrouwen van consumenten in december is gedaald, terwijl een vooruitblikkende indicator voor de huizenmarkt wees op een bescheiden toename van de huizenverkopen.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice, dat het verlies van de ochtendhandel omboog in een winst van 1,2 procent.

Toeleverancier voor de chipindustrie ASML zakte 0,4 procent in de AEX en beperkte daarmee eerdere verliezen na de koersdaling voor Apple dinsdag op Wall Street, op geruchten over een tegenvallende vraag naar de nieuwe iPhone X. Hierop daalden toeleveranciers in bijvoorbeeld Taiwan ook, en dit beïnvloedt ook de Nederlandse chipbedrijven. Sectorgenoten Besi en ASMI in de Midkap verloren beide 0,2 procent.

Ahold Delhaize was één van de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 0,7 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell zag de eerdere winst teruglopen tot 0,1 procent. Shell boekt dit kwartaal een niet-contante winst van dik 2 miljard dollar, dankzij de lagere Amerikaanse vennootschapsbelastingverlaging.

SBM Offshore sloot 0,1 procent lager. Het conmcern meldde vrijdagavond twee nieuwe stappen in de smeergeldaffaire in Brazilië, maar benadrukte dat het niet kan garanderen dat een bevredigende oplossing wordt bereikt. Analist Quirijn Mulder van ING zei dat er geen einddatum in zicht lijkt voor de omkoopaffaire en Cédric Duinslaeger van KBC Securities sprak van een erg complexe zaak, waarvan het verloop lastig in te schatten is.

Onder de middelgrote aandelen was Fugro de grote winnaar met een koersstijging van 3,3 procent. Bouwbedrijf BAM klom 2,5 procent.

OCI won 2,1 procent. Het bedrijf breidde zijn belang in OCI Partners uit tot 88,25 procent voor 61 miljoen dollar.

Ondere de kleinere fondsen was Fagron in trek, met een winst van 4 procent. Ook Ordina en Beter Bed konden procenten bijschrijven bij de koers. Van Lanschot leverde juist 1,2 procent in.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.684,13 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Update: Damrak sluit fractie hoger
Beleggers tevreden over mooi beursjaar.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag licht hoger gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent tot 548,60 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,5 procent.

"Er wordt nog wat ingezet op achterblijvers en winst genomen op stijgers van het afgelopen jaar". zei beleggingsstrateeg Wim Zwanenbrug van Stroeve en Lemberger. Zo zouden stijgingen voor Fugro en BAM neerkomen op "bodemvissen" door beleggers. De handel is echter vrijwel geheel stilgevallen.

Het enige nieuws deze week was een bericht over Apple, dat volgens Zwanenbrug "paniek zaaide" over tegenvallende verkoopcijfers voor de nieuwe iPhone X. "Dat lijkt me heel voorbarig, want de online verkopen voor mobiele apparaten zijn met 44 procent gestegen en daar zitten ook veel iPhone X-en bij", dacht Zwanenbrug. Anderzijds hoort de analist wel in zijn omgeving dat jongeren langer wachten met het upgraden van hun smartphone-toestel omdat ze de prijs van 1000 dollar die Apple voor zijn nieuwe model vraagt niet kunnen of willen betalen. Het aandeel Apple daalde na het kerstweekend van 175 tot 170 dollar.

"Het is een bijzonder goed jaar geweest", aldus Zwanenbrug. Vooruitblikkend dacht de analist dat het in het nieuwe jaar wat moeilijker zou kunnen worden voor de aandelenmarkten, als de rente gaat stijgen, maar dat is voorlopig nog niet het geval. De Amerikaanse rente is nauwelijks boven 2,5 procent uitgekomen en de inflatie blijft laag. "Ik zie het daarom voorlopig nog wel zitten voor aandelen komend jaar."

Olieprijzen waren woensdag licht lager na een forse stijging dinsdag op berichten over een explosie bij een pijpleiding in Libië. De future voor levering van een vat West Texas Intermediate in februari noteerde op 59,46 dollar.

De euro noteerde op 1,1897, hoger ten opzichte van de 1,1862 van dinsdagavond. Volgens valutakenner Georgette Boele van ABN AMRO is het ook op de valutamarkten behoorlijk rustig en dat zal ook de volgende week waarschijnlijk zo blijven.

De euro won in de loop van de middag terrein op de dollar, voorafgaand aan twee Amerikaanse macrocijfers, die lieten zien dat het vertrouwen van consumenten in december is gedaald, terwijl een vooruitblikkende indicator voor de huizenmarkt wees op een bescheiden toename van de huizenverkopen.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice, dat het verlies van de ochtendhandel omboog in een winst van 1,3 procent.

Toeleverancier voor de chipindustrie ASML zakte 0,3 procent in de AEX en beperkte daarmee eerdere verliezen na de koersdaling voor Apple dinsdag op Wall Street, op geruchten over een tegenvallende vraag naar de nieuwe iPhone X. Hierop daalden toeleveranciers in bijvoorbeeld Taiwan ook, en dit beïnvloedt ook de Nederlandse chipbedrijven. Sectorgenoten Besi en ASMI in de Midkap verloren beide 0,2 procent.

Ahold Delhaize was één van de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 0,7 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell zag de eerdere winst teruglopen tot 0,1 procent. Shell boekt dit kwartaal een niet-contante winst van dik 2 miljard dollar, dankzij de lagere Amerikaanse vennootschapsbelastingverlaging.

SBM Offshore sloot 0,1 procent lager. Het conmcern meldde vrijdagavond twee nieuwe stappen in de smeergeldaffaire in Brazilië, maar benadrukte dat het niet kan garanderen dat een bevredigende oplossing wordt bereikt. Analist Quirijn Mulder van ING zei dat er geen einddatum in zicht lijkt voor de omkoopaffaire en Cédric Duinslaeger van KBC Securities sprak van een erg complexe zaak, waarvan het verloop lastig in te schatten is.

Onder de middelgrote aandelen was Fugro de grote winnaar met een koersstijging van 3,3 procent. Bouwbedrijf BAM klom 2,5 procent.

OCI won 2,1 procent. Het bedrijf breidde zijn belang in OCI Partners uit tot 88,25 procent voor 61 miljoen dollar.

Ondere de kleinere fondsen was Fagron in trek, met een winst van 4 procent. Ook Ordina en Beter Bed konden procenten bijschrijven bij de koers. Van Lanschot leverde juist 1,2 procent in.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.684,13 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Update: om slotkoers AEX en andere koersen aan te passen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen vrijwel vlak gesloten
Volumes zeer laag.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag vrijwel vlak gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 390,54 punten, de Duitse DAX sloot vlak op 13.070,02 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,1 procent op 5.368,84 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent hoger op 7.620,68 punten.

Marktanalist Craig Erlam van Oanda sprak van een zeer rustige handel tussen Kerstmis en Nieuwjaar. "Politici en centrale banken proberen meestal alles af te ronden voor de start van de vakantieperiode. "Nadat vorige week de Amerikaanse belastinghervormingen zijn aangenomen en de Amerikaanse begrotingskwestie op het laatste moment is doorgeschoven naar januari, speelt er weinig waar de markt richting uit kan halen", zei de analist.

Op macro-economisch vlak werd in Europa bekend dat de Spaanse detailhandel in november 1,3 procent meer heeft omgezet dan in oktober.

Olie werd circa een half procent procent goedkoper, maar steeg dinsdagavond nog fors. Het strategieteam van KBC Asset Management sprak van een "indrukwekkende klim" van de olieprijs in de afgelopen zes maanden. "Productiebeperkingen door OPEC hebben hun doel niet gemist", aldus KBC. Toch denken de analisten wel dat het optimisme begin 2018 "afkoelt" en de prijs voor een vat Brent weer onder de 60 dollar daalt.

De euro/dollar noteerde op 1,1902. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1878.

Bedrijfsnieuws

De energie en mijnbouwsector deden het dinsdag goed vanwege de stijging van de olieprijzen, terwijl ook koperprijzen aantrokken. Anglo American steeg 1,5 procent en Antofagasta 2,1 procent. BHP Billiton kreeg er 1,5 procent bij.

Royal Dutch Shell steeg 0,1 procent in Amsterdam. Shell liet weten een non-cash winststijging te voorzien in het lopende vierde kwartaal van 2,0 miljard tot 2,5 miljard dollar, als gevolg van de vorige week goedgekeurde Amerikaanse vennootschapsbelastingverlaging. Dit levert Shell nu al meer winst op vanwege een herberekening van uitgestelde belastingen.

SBM Offshore verloor 0,1 procent. De dienstverlener aan de olieindustrie meldde vrijdagavond twee nieuwe ontwikkelingen stappen in de smeergeldaffaire in Brazilië. "Onder de huidige omstandigheden, kan het bedrijf niet garanderen dat een bevredigende oplossing wordt bereikt", benadrukte SBM. Analist Quirijn Mulder van ING stelde niet te weten wat de precieze achtergrond en motieven zijn, maar de omkoopzaak zal nu ook in 2018 een rol spelen en er is momenteel geen einddatum in zicht. Analist Cédric Duinslaeger van KBC Securities zei dat de update vooral duidelijk maakt dat het een erg complexe zaak betreft, waarvan het verloop lastig in te schatten is.

Technologieaandelen deden het minder goed, volgend op de koersdaling van Apple een dag eerder. Apple verloor 2,5 procent na geruchten over een tegenvallende vraag naar de iPhone X. Hierop daalden toeleveranciers in bijvoorbeeld Taiwan ook, en dit beïnvloedt ook de Nederlandse chipbedrijven. ASML, Besi en ASMI verloren 0,3, 0,2 en 0,2 procent. In Parijs daalde STMicroelectronics 0,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.684,40 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak lager gesloten
Volumes laag in aanloop naar nieuwe jaar.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag lager gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 547,06 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

Volgens beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus gebeurde er vandaag bijzonder weinig. "De omzetten waren minimaal, zelfs nog lager dan gisteren", aldus de adviseur. Het enige dat volgens Springorum opviel was de stijging van de rente in Nederland en Duitsland met enkele basispunten. Daarnaast merkte de beleggingsadviseur op dat het verschil tussen de hoogste en de laagste stand van de AEX donderdag slechts 1,5 punt betrof. Vrijdag zal volgens Springorum het beeld hetzelfde zijn.

De Europese Centrale Bank bevestigde donderdag de groeiramingen voor de eurozone. De centrale bank rekent op een aanhoudende groei van de wereldeconomie in 2018 en 2019. Ook in de eurozone blijft er groei, hoewel die de komende jaren wel iet terugloopt. Voor de eurozone mikt de ECB komend jaar op een groei van het bruto binnenlands product van 2,3 procent, na een stijging van 2,4 procent in 2017. Voor 2019 ligt de raming op 1,9 procent en in 2020 zal dit 1,7 procent zijn.

Gedurende de twee helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week op weekbasis gelijk is gebleven. De groothandelsvoorraden stegen in november op maand- en jaarbasis met 0,7 en 3,8 procent, terwijl de bedrijvigheid rond de regio Chicago in de Verenigde Staten in december in een hoger tempo is gestegen. De Chicago PMI index steeg in december naar een stand van 67,6, het hoogste niveau sinds maart 2011.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 22 december zijn gedaald met 4,6 miljoen vaten tot circa 431,9 miljoen vaten. Olie noteerde donderdag verdeeld. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 59,57 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,2 procent lager bewoog tot 66,29 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1949. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1946 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1896 op de borden. Marktanalist Ron van der Does van IG wees er op dat 2017 het beste jaar voor de euro was sinds 2003. Valutaspecialist Bart Hordijk van Monex Europe sprak zelfs van "een fantastisch jaar" voor de euro, waarin de munt circa 15 procent duurder werd ten opzichte van de greenback.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Aegon met een winst van 0,9 procent. De verzekeraar verkoopt een resterend deel van zijn Amerikaanse herverzekeringsbedrijf aan SCOR. Dit levert een boekverlies op van 105 miljoen euro, maar verstevigt de kapitaalpositie met 75 miljoen dollar. Dit geeft Aegon volgens KBC Securities voor de komende jaren een comfortabele buffer en ruimte om opties te overwegen. Het aandeel is een favoriet bij het Belgische beurshuis voor 2018.

Ahold Delhaize werd 0,1 procent duurder en indexzwaargewicht Royal Dutch Shell daalde 0,3 procent. Bij Shell Pernis brak donderdag in een tank brand uit. De brand is inmiddels geblust. Er vielen geen slachtoffers bij het incident.

Shell en Ahold Delhaize zijn volgens de beleggers van BinckBank ook de meest kansrijke aandelen voor 2018, zo bleek vandaag uit een onderzoek van de onlinebroker.

ABN AMRO daalde 0,2 procent. In Het Financieele Dagblad kondigde CEO Kees van Dijkhuizen aan de zakenbank tegen het licht te houden, nu de eisen onder Bazel IV duidelijk zijn. Met name voor het clearingbedrijf en de financiering van scheepvaart, de energiesector en grondstoffen is het de vraag of de bank nog wel kan concurreren met partijen die niet aan de zwaardere kapitaaleisen voor banken hoeven te voldoen.

ArcelorMittal presteerde het slechtst, met een koersdaling van 1,2 procent.

In de Midcap ging IMCD aan de leiding met een winst van 1,4 procent. BAM werd 0,3 procent duurder. Arcadis was onder de Midkappers de sterkste daler met een verlies van 1,2 procent.

Onder de kleinere aandelen ging Hunter Douglas aan kop met een stijging van 2,9 procent. Takeaway.com en Avantium deden het ook goed, met winsten van respectievelijk 2,7 en 1,1 procent. Probiodrug was de grootste daler, met een verlies van 2,7 procent.

De producent van duurzame gewasbescherming Ceradis, een dochter van het lokaal genoteerde Value8, heeft de positieve omzettrend zien doorzetten in het derde kwartaal en verwacht voor heel dit jaar een sterke groei. Value8 daalde 0,2 procent.

Ajax daalde 0,2 procent. De Amsterdamse voetbalclub presenteerde Erik ten Hag als de nieuwe hoofdtrainer. Daarnaast meldde Ajax met hoofdsponsor Ziggo de lopende sponsorovereenkomst tussentijds opengebroken te hebben en met een jaar verlengd te hebben tot en met 30 juni 2019.

Lege beurshuls Phelix kreeg toestemming voor de overname van Alumexx en zal vanaf 2 januari ook onder de naam Alumexx aan de beurs genoteerd zijn. Het aandeel steeg 16,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.684,00 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
5.128 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront