Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.128 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
voda
0
Damrak hoger gesloten

Ahold, Gemalto en SBM uitblinkers AEX.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent tot 554,77 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

Marktanalist Ron van der Does van IG meldde dat er wat de AEX betreft vandaag per saldo weinig gebeurde, maar dat een focus op individuele fondsen een interessanter beeld opleverde. De analist zei dat hij de forse verliezen voor ABN AMRO na het openen van boeken niet had voorzien. De winst van Gemalto op basis van een adviesverhoging door UBS is volgens Van der Does overdreven. "Dat kan alleen maar een short squeeze betekenen", concludeerde hij. De winst voor Ahold Delhaize is volgens de analist echter terecht. "Het concern heeft laten zien dat ze het goed doet in de Verenigde Staten, in tegenstelling tot beweringen van critici", zei Van der Does. Tot slot gaf de marktanalist aan verbaast te zijn over de winst van SBM Offshore, na de weinig spectaculaire cijfers voorbeurs.

Tot slot merkte de marktanalist op dat nu het einde van het cijferseizoen eraan komt, de aandacht weer zal verschuiven naar de Verenigde Staten en de belastinghervormingen aldaar, de kwestie Noord-Korea opnieuw naar de voorgrond zal treden en de ontwikkeling van de olieprijs weer meer richtinggevend zal worden.

Vanuit Azië kwam het nieuws dat de Chinese import in oktober is gestegen met 15,9 procent, terwijl de export met 6,1 procent toenam, wat resulteerde in een handelsoverschot van 254 miljard yuan, omgerekend 38,3 miljard dollar.

Tevens werd bekend dat de industrie in Spanje in september op jaarbasis 3,4 procent meer heeft geproduceerd. Op maandbasis steeg de industriële productie 0,1 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week vrijwel gelijk was aan een week eerder. De marktindex noteerde fractioneel lager op 389,7.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek verder dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 3 november zijn gestegen met 2,2 miljoen vaten tot circa 457,1 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 56,90 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 63,57 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1588. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1604 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1587 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Gemalto met een winst van 5,2 procent. Gemalto werd door UBS op de kooplijst geplaatst. De markt onderschat volgens de bank enerzijds de groeikansen en anderzijds de ruimte die de digitale beveiliger heeft om kosten te besparen.

In de AEX speelde Ahold Delhaize zich in de kijker met een plus van 5,1 procent, na goed ontvangen kwartaalcijfers en een nieuw aandeleninkoopprogramma van 2 miljard euro. Volgens KBC Securities slaagde het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern er mede dankzij aanhoudende efficiencyprogramma's en synergieën goed in om in uitdagende marktomstandigheden de omzet en de winst te verhogen. ING sprak van solide resultaten. Wel liet Amazon.com weten nu ook in de Benelux gratis producten binnen een dag te gaan bezorgen. Daarmee gaat het Amerikaanse bedrijf direct de concurrentie aan met lokale online aanbieders als Bol.com van Ahold Delhaize.

Vopak won 1,8 procent. NIBC verlaagde het koersdoel voor het tankopslagbedrijf van 50,00 naar 43,50 euro, maar met een ongewijzigd koopadvies.

ABN AMRO moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 3,5 procent, waarmee de cijfers van de bank op weinig bijval van beleggers konden rekenen. De bank zag in het afgelopen kwartaal de winst onverwacht stijgen, doordat een sterke daling van de personeelskosten en de kredietvoorzieningen compenseerden voor lagere rente- en fee-inkomsten. De nettowinst steeg van 596 miljoen een jaar eerder naar 661 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op een daling tot 579 miljoen, omdat ze verwachtten dat de kredietvoorzieningen weer wat zouden oplopen van de zeer lage niveaus van de afgelopen jaren. Volgens Credit Suisse waren de cijfers beter dan verwacht.

SBM Offshore steeg 4,6 procent. De oliedienstverlener heeft de omzet in de eerste drie kwartalen van 2017 zien dalen, maar aanleiding om de outlook voor heel dit jaar aan te passen was er niet. Daarnaast meldde het concern nog eens een last van 30 miljoen dollar voor de SBM Installer te nemen en daarnaast werd de Angolese joint venture Paenal volledig afgeboekt naar nul. Ook dit bekende een afschrijving van 30 miljoen dollar. "Hoewel [de afschrijvingen] voor een deel op papier zijn, is het wel een signaal dat het bedrijf blijft worstelen om oude problemen op te lossen", zei ING.

Van de AMX-fondsen was Fow Traders met een winst van 2,6 procent de sterkste stijger, gevolgd door BAM met een winst van 2,5 procent. Air France-KLM was met een verlies van 3,6 procent de sterkste daler.

IMCD verloor 1,5 procent, ondanks een hogere opening vanochtend. Het bedrijf zag in de eerste negen maanden van het jaar zowel de omzet als winst oplopen. IMCD profiteerde van autonome groei en de eerste bijdragen van overnames. Voor 2017 mikt IMCD onverminderd op een groei van de operationele EBITA. Volgens Berenberg waren de cijfers beter dan verwacht.

Onder de kleinere fondsen steeg Kendrion met een winst van 2,0 procent het hardst. De specialist in elektromagneten gaf in het derde kwartaal van 2017 de opwaartse trend van eerder dit jaar een vervolg. Op basis van de cijfers in het afgelopen kwartaal oogt de outlook, die werd herhaald, wellicht wat voorzichtig, maar CEO Joep van Beurden benadrukte tegenover ABM Financial News dat het bedrijf een of wellicht twee kwartalen vooruit kan kijken en niet veel verder, maar "we zijn op weg naar die 10 procent".

Euronext gaf 3,0 procent prijs, nadat de winst van de beursorganisatie in het afgelopen kwartaal nauwelijks was gestegen. Dit viel volgens ING tegen, maar buiten de eenmalige kosten was het onderliggende resultaat conform verwachting en er staan extra inkomsten in de komende kwartalen tegenover.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.589,16 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen blijven dicht bij huis

Focus op bedrijfscijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag dicht bij huis gebleven. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 394,45 punten, de Duitse DAX sloot vlak op 13.382,42 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,2 procent op 5.471,43 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent hoger op 7.529,72 punten.

De markt kreeg woensdag een nieuwe golf van bedrijfscijfers te verwerken. Daarnaast constateren analisten dat de obligatierentes in de eurozone dalen, terwijl het recente monetaire beleidsbesluit van de centrale bank tot druk heeft beleid op kredietverstrekkers. Obligatierendementen dalen als de prijzen stijgen.

Marktanalist David Madden van CMC Markets zei dat de Europese mijnbouwers woensdag een steun in de rug kregen van positieve Chinese invoercijfers. De Chinese import steeg in oktober met 15,9 procent, terwijl de export met 6,1 procent toenam, wat resulteerde in een handelsoverschot van 254 miljard yuan, omgerekend 38,3 miljard dollar.

Marktanalist Konstantinos Anthis van ADS Securities merkte op dat de euro en het Britse pond dinsdag profiteerden van de daling van de dollar, nu de Amerikaanse president Donald Trump een rondreis maakt door Azië en vanwege een gebrek aan belangrijke publicaties. De twee munten kunnen volgens de analist meer winst in het verschiet zien als de dollar onder druk blijft staan en als er geen verassingen zijn.

Op macro-economisch vlak werd woensdagochtend in Europa bekend dat de industrie in Spanje in september op jaarbasis 3,4 procent meer heeft geproduceerd. Op maandbasis steeg de industriële productie 0,1 procent.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 56,90 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 63,57 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1588. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1604 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1587 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Ahold Delhaize heeft in het derde kwartaal van 2017 een hoger dan verwachtte nettowinst behaald op een gestegen omzet en verwacht dit jaar meer synergievoordelen te realiseren. Ook start het concern een nieuw aandeleninkoopprogramma. Het aandeel steeg 5,1 procent.

Marks & Spencer rapporteerde woensdagochtend over het fiscale eerste halfjaar een lagere winst voor belasting vanwege een aanhoudende daling van de verkopen van de kledingdivisie en divisie huishoudartikelen. Het aandeel sloot 1,6 procent hoger.

Credit Agricole koerste 3,2 procent lager, nadat de Franse bank over het derde kwartaal een dubbelcijferige daling van de nettowinst rapporteerde.

Hannover Re sloot vlak. De Duitse verzekeraar verlaagde zijn outlook voor het hele boekjaar, terwijl het concern in het derde kwartaal een significant lagere nettowinst boekte vanwege kosten door de verschillende natuurrampen.

Axel Springer sloot 0,4 procent hoger. De Duitse uitgever rapporteerde woensdag over het derde kwartaal een lagere nettowinst, hoewel de omzet beter was dan verwacht.

Britse mijnbouwers zaten in de lift, na positieve Britse importdata. BHP Billiton won 1,4 procent, Anglo American steeg 0,9 procent en Rio Tinto noteerde 1,1 procent hoger.

UBS heeft woensdag het advies voor Gemalto verhoogd van Neutraal naar Kopen en stelde het koersdoel opwaarts bij van 47,00 naar 49,00 euro. De digitaal beveiliger steeg 5,2 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.589,16 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Aegon en Intertrust winnen op rood Damrak

BAM omlaag na teleurstellende resultaten.

(ABM FN-Dow Jones) Het Damrak is donderdag, in lijn met de rest van Europa, lager gesloten, na opnieuw een reeks van kwartaalupdates. De AEX verloor 0,8 procent tot 550,37 punten, terwijl de AMX 2,2 procent en de AScX 1,5 procent daalden.

Aandelen leken donderdag wereldwijd een pauze te nemen, volgend op de recente stijgingen. Woensdag sloot Wall Street weer eens af op nieuwe records. Maar deze stijgingen kregen vanochtend geen vervolg in de Aziatische handel en de Nikkei ging omlaag. Hierna daalden ook de aandelenmarkten in Europa en momenteel koersen de beurzen in Amerika eveneens in het rood.

"Er wordt over de gehele breedte verkocht en als je kijkt naar hoeveel winst er in 2017 tot nu toe is geweest, dan hebben beleggers niet veel redenen nodig om uit te stappen", verklaarde marktanalist David Madden van CMC Markets het sentiment.

De Amerikaanse steunaanvragen zijn in de afgelopen week gestegen met 10.000. Er was op een kleinere stijging van duizend uitkeringen gerekend. Later bleek ook dat de groothandelsvoorraden van de Verenigde Staten in september zowel op maand- als jaarbasis zijn opgelopen.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse industriële productie in september op jaarbasis met 5,2 procent is gestegen. Ook bleek de export in Duitsland in september aanzienlijk toegenomen, hoewel de import nog harder steeg.

De euro/dollar noteerde op 1,1639, ten opzichte van een stand van 1,1588 voor het muntpaar bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag. Volgens marktvolgers is de dollar onder druk komen te staan door twijfels over de belastinghervormingen van de Trump regering.

De olieprijzen stegen circa 0,8 procent.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex sloten 21 van de 25 aandelen hoger, aangevoerd door Aegon dat 4,8 procent won. De verzekeraar boekte in het derde kwartaal volgens Morgan Stanley meer winst dan verwacht en de zakenbank was daarnaast te spreken over de sterke kapitaalpositie van Aegon. Het aandeel is niet al te hoog gewaardeerd en biedt een relatief hoog dividendrendement, maar de geschiedenis van volatiele resultaten rechtvaardigt volgens de Amerikaanse zakenbank toch een kleine korting ten opzichte van sectorgenoten. ABN AMRO noemde de sterkere buffer van Aegon cruciaal.

De koersstijging van Ahold Delhaize zette door, en het aandeel won nog eens 1,4 procent.

De koers van Altice bleef ook donderdag dalen en sloot 9,7 procent in het rood. Het aandeel lijkt in een vrije val te zijn beland, nadat afgelopen week teleurstellende resultaten werden bekend gemaakt. Het kabelbedrijf van Patrick Drahi zag reeds een derde aan beurswaarde verdampen.

Rond drie uur kwam het aandeel Galapagos in een duikvlucht terecht. De koers sloot 5,1 procent in het rood.

Een oude-medewerker van SBM Offshore heeft bekend schuldig te zijn aan corruptie in Brazilië. Dit bleek uit documenten die werden ingediend bij de federale rechtbank in het Amerikaanse Houston, aldus persbureau Bloomberg. Robert Zubiate, een voormalige verkoper en marketing-directeur van SBM, gaf toe met twee collega's medewerkers van staatsoliebedrijf Petrobras te hebben omgekocht om zo contracten binnen te halen. De uitspraak volgt op 31 januari aanstaande. Het aandeel SBM Offshore daalde 2,3 procent.

ArcelorMittal was met 3,4 procent ook één van de dalers. Woensdagavond bleek dat de overname van het Italiaanse Ilva nog geen gelopen race is. Vrijdagochtend maakt de staalreus kwartaalresultaten bekend. De consensus gaat uit van een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 1.869 miljoen dollar. In het derde kwartaal van 2016 was dit 1.897 miljoen dollar en in het tweede kwartaal 2.112 miljoen dollar.

Onder de middelgrote aandelen was Intertrust de uitblinker met een koerswinst van 7,3 procent. Het trustkantoor rapporteerde volgens Berenberg cijfers die veel beter waren dan verwacht. Ook werd er een tijdelijke CFO gevonden. Deutsche Bank verwachtte de sterke koersreactie na de meevallende kwartaalcijfers, volgend op de sterke koersdaling in de afgelopen maanden. "Het is het goedkoopste aandeel dat we volgen", stelde de bank in een rapport voorbeurs.

BAM Groep daalde daarentegen 8,3 procent. De bouwer presteerde in het afgelopen derde kwartaal minder dan voorzien en zal niet aan de consensusverwachting voor dit jaar voldoen, denkt analist Edwin de Jong van NIBC. S&P Equity Research verlaagde het koersdoel voor het bouwbedrijf van 5,80 naar 5,20, bij een ongewijzigd Houden advies.

Corbion won 1,1 procent na het afgeven van langetermijndoelstellingen. Vooral het progressieve dividendbeleid is een smaakmaker volgens ING.

Cijfers van roestvaststaalconcern Aperam werden daarnaast onthaald met een verlies van 4,0 procent. De kwartaalresultaten van Aperam waren grofweg in lijn met de verwachtingen volgens UBS. De sterke kasstroom van 50 miljoen dollar zorgde ervoor dat de nettowinst daalde tot 116 miljoen dollar. "Aperam is op weg om schuldenvrij te zijn."

Ook de kwartaalupdate van Refresco viel niet mee, maar omdat er een bod onder het bedrijf ligt, reageerde de koers nauwelijks.

Takeaway leverde 3,3 procent in. Intrinsic Value Investors meldde een kapitaalbelang van 3,00 procent met een dito stemrecht.

Flow Traders daalde 5,6 procent. Volgens handelaren komt dit door een adviesverlaging door Kempen.

Van de kleinere fondsen verloor RoodMicrotec 13,2 procent na een kwartaalupdate. RoodMicrotec zit duidelijk op de goede weg volgens analist Edwin de Jong van NIBC. De lagere omzetgroei in het derde kwartaal is volgens de analist geen reden om zijn langetermijn taxaties aan te passen, "hoewel we vermoedelijk wel iets van onze ramingen voor 2017 moeten afschaven". In de eerste zes maanden groeide Rood met 19 procent. Na negen maanden was dit 16 procent.

Hydratec maakte bekend dat de omzet in de eerste negen maanden licht is gestegen, maar de koers reageerde niet.

Tussenstanden Wall Street

Na een lagere opening lijkt Wall Street weer op te krabbelen. Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerden de Dow Jones en S&P 500 index 0,6 en 0,5 procent in het rood en verloor techbeurs Nasdaq 0,8 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen lager gesloten

Bedrijfsresultaten domineren.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag lager gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 1,1 procent tot 390,07 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 1,5 procent op 13.182,56 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 1,2 procent op 5.407,75 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 7.484,10 punten.

Vanwege een gebrek aan belangrijke macro publicaties focuste de markt zich donderdag op een reeks bedrijfsresultaten. Aandelen die zwaar werden gestraft waren Burberry en Vestas Wind Systems. De Duitse kredietverstrekker Commerzbank behoorde tot de stijgers.

Bij 78 procent van de bedrijven van de Stoxx 600 die inmiddels hun resultaten hebben gerapporteerd was sprake van een vertraging van de winstgroei, zo bleek uit onderzoek van Deutsche Bank. De groei bedroeg in het derde kwartaal 7,6 procent, tegenover achtereenvolgens 26 procent en 18 procent in het eerste en tweede kwartaal.

Circa 51 procent van de bedrijven die tot dusver rapporteerden boekten een hoger dan verwachte winst, het laagste niveau sinds het vierde kwartaal van 2015, merkten de analisten van de bank op. "De kracht van de euro heeft het positieve effect van de economische groei op de winst doen vervliegen", zei marktstrateeg Sebastian Raedler van Deutsche Bank.

De Europese Commissie verhoogde de ramingen voor de economische groei in de eurozone. Daarbij rekent Brussel erop dat de economie in alle EU-lidstaten zal groeien tussen 2018 en 2019. De groei van het bruto binnenlands product zal dit jaar naar verwachting uitkomen op 2,2 procent voor de eurozone, terwijl eerder werd gerekend op een groei van 1,7 procent. Voor volgend jaar is de raming 2,1 procent, in plaats van 1,8 procent. Voor de gehele EU komt de groei dit jaar naar verwachting uit op 2,3 procent, waar eerder nog op 1,9 procent werd gerekend.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat de export in Duitsland in september aanzienlijk is gestegen, hoewel de import nog harder steeg. De export steeg op jaarbasis 4,6 procent en de import nam met 5,5 procent toe. Op maandbasis daalde de export echter met 0,4 procent, terwijl de import met 1,0 procent daalde.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,8 procent tot 52,27 dollar, terwijl een januari-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 64,10 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1639. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1602 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1595 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het Britse modehuis Burberry daalde 9,4 procent, nadat het concern waarschuwde tot 2021 geen groei van de omzet te voorzien.

Vestas Wind Systems verloor 19,1 procent. De Deense producent van windturbines verlaagde zijn verwachtingen voor de winstmarge, vanwege de toegenomen concurrentie.

Commerzbank won 2,2 procent. Duitsland's op één na grootste bank wist in het derde kwartaal een verlies om te buigen in een nettowinst. Het concern boekte een winst van 472 miljoen euro, maar dit was minder dan verwacht.

AstraZeneca verloor 0,5 procent, hoewel de farmaceut een 12 procent hogere operationele winst over het derde kwartaal rapporteerde.

Hikma Pharmaceuticals verloor 4,2 procent. Het concern gaf voor de derde keer een winstwaarschuwing af voor de generieke divisie van het bedrijf.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.581,33 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
ArcelorMittal sterkhouder op rood Damrak

Sif stevig onderuit na winstwaarschuwing.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,6 procent tot 547,32 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een vlak slot resteerde.

Hoewel de zorgen over een mogelijke vertraging van de nieuwe Amerikaanse belastingwet licht op het sentiment drukten, lagen winstnemingen volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus meer ten grondslag aan de koersverliezen op het Damrak. "Dit was welkom. Daar zaten we op te wachten", zei Schutte. "Het is voor het eerst in lange tijd dat de markt weer een beetje lucht krijgt", voegde hij toe. "Je ziet daarbij overigens dat de markt geen switch maakt naar de obligatiemarkt", constateerde de beleggingsadviseur nog.

Analist Corné van Zeijl van ACTIAM merkte, nu het cijferseizoen zo goed als achter de rug is, op dat het een mooi seizoen is geweest, waarbij ook de verwachte winsten voor het resterende deel van het jaar naar boven werden bijgesteld. "Het winstmomentum is in alle regio's erg goed te noemen", zei Van Zeijl op Beursplein 5 voor de camera van ABM Financial News.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat het aantal failliet verklaarde bedrijven in oktober is gestegen. In oktober werden er 20 meer bedrijven failliet verklaard dan in september.

Tevens werd bekend dat de industriële productie in Frankrijk in september is hersteld van een daling in de voorgaande maand. De productie steeg op jaarbasis met 0,4 procent. De Britse industriële productie steeg in september op maand- en jaarbasis met respectievelijk 0,7 procent en 2,5 procent. In Italië was in september echter sprake van een daling op maandbasis met 1,3 procent, terwijl de productie op jaarbasis wel met 2,4 procent steeg.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het Amerikaans consumentenvertrouwen in november is gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 100,7 eind oktober naar 97,8 halverwege deze maand. Het betreft een voorlopige meting.

Michel Barnier heeft de Britten een deadline van 2 weken gegeven om aan te tonen dat er voldoende progressie wordt geboekt op een drietal cruciale dossiers. Dit zei de onderhandelaar namens de Europese Unie vrijdag. De heikele onderwerpen zijn de burgerrechten, de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek en uiteraard de eindafrekening die bepaalt wat de Britten moeten betalen voor hun vertrek uit de EU.

Indien er op deze drie punten niet voldoende vooruitgang is geboekt, zullen in december de gesprekken over de toekomstige handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU niet kunnen starten, dreigde Barnier. Dit terwijl de Britten juist deze gesprekken zo vlot mogelijk willen beginnen.

De euro/dollar noteerde op 1,1661. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1629 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1642 op de borden.

Olie noteerde vrijdag vrijwel vlak. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 57,11 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 64,01 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 3,4 procent. Het staalbedrijf overtrof afgelopen kwartaal de consensus met 3 procent, met een EBITDA van 1.924 miljoen dollar. Topman Lakshmi Mittal zei dat de marktomstandigheden aan het verbeteren zijn en schetste een positief beeld voor 2018. ING noemde de resultaten alsmede de outlook solide.

Boskalis Westminster zag in het derde kwartaal het resultaat en de orderportefeuille afnemen, en herhaalde de verwachtingen voor het tweede halfjaar. Analist Edwin de Jong van NIBC beschouwde de trading update als positief en zei dat de baggeraar de opgaande lijn weer heeft gevonden. Beleggers denken daar schijnbaar anders over. De koers verloor 2,6 procent.

Randstad maakte bekend dat de CFO wordt vervangen. Robert Jan van de Kraats zal het stokje overdragen aan Henry Schirmer, afkomstig van Unilever. Opvallend is dat de termijn van Van de Kraats nog lang niet is afgelopen, en dat hij ook nog tot en met 2019 bij Randstad blijft, hoewel niet in de rol van CFO. Randstad daalde 0,6 procent.

Aegon leverde 1,7 procent in, ondanks dat KBC Securities het advies op de verzekeraar verhoogde van Houden naar Kopen. Het koersdoel steeg met 30 cent naar 6,10 euro. Donderdag won Aegon echter al bijna 5 procent, na goed ontvangen kwartaalcijfers.

Altice ging ook vrijdag weer omlaag, nadat het aandeel al de hele week terrein verloor. Donderdag laat werd bekend dat het bestuur van de kabelaar op de schop gaat. CEO Michel Combes vertrekt en wordt opgevolgd door Dexter Goei. Bryan Garnier haalde het aandeel van de kooplijst. Volgens het beurshuis kan het vertrek van Combes betekenen dat de situatie in Frankrijk slechter is dan de markt verwacht. Het aandeel leverde 3,4 procent in.

Nog een stapje slechter dan Altice deed landgenoot Gemalto het. Dit aandeel werd 4,4 procent minder waard.

In de Midkap was BE Semiconductor Industries koploper met een winst van 2,2 procent.

Vastgoedfonds Eurocommercial Properties boekte in het afgelopen kwartaal een hoger direct resultaat geboekt, met name dankzij een stijging van de huurinkomsten. Het aandeel won 1,6 procent. ING concludeerde dat Eurocommercial profiteert van de koopzucht van de consument.

Net als Aegon deed ook Intertrust het donderdag goed na het openen van de boeken. Het aandeel won gisteren ruim zeven procent. Vrijdag verloor het aandeel echter 3,7 procent, nadat de ministerraad instemde met een wetsvoorstel van de minister van Financiën om de regels voor de trustsector aan te scherpen.

BAM daalde 2,5 procent. InsingerGilissen heeft het koersdoel voor BAM Groep verlaagd van 6,50 naar 5,80 euro bij een ongewijzigd Aanbevolen advies in reactie op de tegenvallende kwartaalcijfers van de bouwer, die donderdag bekend werd gemaakt.

De grootste daler was evenwel Flow Traders met een verlies van 4,3 procent. Het aandeel staat onder druk na een negatieve rapport van Kempen.

Bij de kleinere aandelen ging Kendrion aan de leiding met een winst van 3,9 procent. NIBC verhoogde het koersdoel van 37,50 naar 43,00 euro bij een ongewijzigd Accumuleren advies. Eerder deze week maakte Kendrion kwartaalresultaten bekend die goed werden ontvangen.

Van Lanschot Participaties bereikte overeenstemming over het verwerven van een minderheidsbelang in Jansens & Dieperink uit Zaandam. De koers van Van Lanschot Kempen steeg 1,8 procent.

Basic-Fit daalde 0,3 procent. "Basic-Fit heeft een overtuigend verhaal neergezet tijdens de beleggersdag van de uitbater van fitnessscholen", zei analist Marc Zwartsenburg van ING.

Veruit de grootste daler in de AScX was Sif dat maar liefst 11,0 procent verloor. De resultaten stonden in het derde kwartaal onder druk. Analist Martijn den Drijver van NIBC sprak van zwakke cijfers. Sif meldde bovendien dat de winst dit jaar lager zal uitkomen dan eerder werd voorzien.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.578,32 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen lager gesloten

Risque-off sentiment domineert.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag lager gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 388,69 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,4 procent op 13.127,47 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 5.380,72 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent lager op 7.432,99 punten.

De beurzen stonden vrijdag onder druk en boekten de sterkste daling op weekbasis in bijna drie maanden tijd, na een volatiele handelsweek. Met name de industrie en consumentengoederen presteerden afgelopen week slecht. Donderdag verloor de Stoxx Europe 600 al 1,1 procent, waarmee de benchmarkt zijn sterkste dagverlies leed sinds 29 juni.

"Een vroege stijging verloor vanmorgen aan momentum en bevestigde dat het risk-off-sentiment dominant blijft", zei marktanalist Chris Beauchamp van IG. "De wendingen in het Amerikaanse congres met betrekking tot het belastingplan zijn moeilijk te volgen, maar de algemene indruk is dat er niet veel vooruitgang wordt en zal worden geboekt voordat het reces voor Thanksgiving begint. Voor een markt die veel hoop in de plannen heeft gelegd, is dit een zware slag", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd vrijdagochtend in Europa bekend dat de industriële productie in Frankrijk in september is hersteld van een daling in de voorgaande maand. De productie steeg op jaarbasis met 0,4 procent. De Britse industriële productie steeg in september op maand- en jaarbasis met achtereenvolgens 0,7 procent en 2,5 procent. In Italië was in september echter sprake van een daling op maandbasis met 1,3 procent, terwijl de productie op jaarbasis met 2,4 procent steeg.

De euro/dollar noteerde op 1,1661. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1629 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1642 op de borden.

Olie noteerde vrijdag vrijwel vlak. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 57,11 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,1 procent hoger bewoog op 64,01 dollar.

Bedrijfsnieuws

Richemont, de moedermaatschappij van Cartier, noteerde 3,8 procent lager, na het afgeven van een teleurstellende outlook voor het hele boekjaar.

Altice verloor 3,4 procent. De Franse kabelaar neemt het management op de schop. CEO Michel Combes vertrek en zal worden opgevolgd door Dexter Goei, de huidige CEO van Altice USA.

ArcelorMittal steeg 3,4 procent. De staalreus rapporteerde vrijdag over het derde kwartaal een nettowinst van 1,2 miljard dollar, bijna een verdubbeling van de winst ten opzichte van een jaar eerder.

Maritiem dienstverlener Boskalis daalde 2,6 procent. Het concern herhaalde zijn outlook voor de tweede helft van het jaar. Exclusief herstructureringslasten voorziet Boskalis in de tweede helft van het jaar een nettowinst die vergelijkbaar is met de winst van 75 miljoen euro in de eerste helft van het jaar.

Burberry verloor 2,3 procent. UBS verlaagde het advies voor de modegroep van Kopen naar Neutraal.

Bekaert, dat voorbeurs de boeken opende, leverde 3,3 procent in. Toch ging het volgens KBC Securities om erg sterke cijfers van de Belgische fabrikant van staaldraad. De onderliggende EBIT zal volgens Bekaert dit jaar grofweg hetzelfde zijn als in 2016. "Wat volledig in lijn is met de consensus", aldus KBC.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.578,32 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde ook 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Weekverlies AEX na cijferstroom

Stevige koersreactie na openen boeken.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft afgelopen week 1,4 procent ingeleverd, op een slotkoers van 547,32 punten.

De macro-economische agenda was redelijk gevuld, maar de meeste aandacht ging toch uit naar de stroom aan bedrijfscijfers. Deze updates leverden dan ook wederom stevige koersuitslagen op, zowel naar boven als beneden.

"Het is een mooi kwartaal geweest", zei analist Corne van Zeijl van Actiam vrijdag voor de camera van ABM Financial News opBeursplein 5. In Europa waren er 10 procent meer meevallers dan tegenvallers, aldus de marktkenner.

Op macro-vlak kregen beleggers maandag inzicht in de stand van de Europese dienstensector in oktober. De Duitse, Spaanse en Italiaanse dienstensectoren groeiden afgelopen maand minder hard, maar in Frankrijk ging het tempo juist omhoog. In de gehele eurozone namen de activiteiten in een lager tempo toe.

Later in de week bleek de Europese Commissie flink positiever over de groeivooruitzichten. In de herfstprognose van Brussel stond dat de groei van het bruto binnenlands product dit jaar naar verwachting zal uitkomen op 2,2 procent voor de eurozone, terwijl eerder werd gerekend op een groei van 1,7 procent. Voor volgend jaar is de raming 2,1 procent, in plaats van 1,8 procent.

Volgens de Commissie presteert de Europese economie dit jaar "aanzienlijk" beter dan verwacht, mede door een opverende particuliere consumptie, een sterkere groei overal ter wereld en een dalende werkloosheid. Ook de investeringen nemen toe in een context van gunstige voorwaarden voor financiering en een opleving van het vertrouwen in de economie nu de onzekerheid aan het wegtrekken is, aldus Brussel.

Er werd evenwel opgemerkt dat er nog steeds "erg zwakke" plekken in de arbeidsmarkt zijn, met een "ongebruikelijk" lage stijging van de lonen. "De groei van het bbp en de inflatie zijn dus nog altijd afhankelijk van beleidsondersteuning."

Verder was er nieuws uit het Midden-Oosten, dat altijd impact heeft op de olieprijs. Vorig weekend bleek kroonprins Mohammed bin Salman tientallen prinsen, minister en oud-bewindslieden te hebben gearresteerd.

Volgens Salman vanwege corruptie, maar volgens experts moet het eerder als een poging worden gezien van de kroonprins om zijn machtsbasis te versterken.

"De olieprijs is gestegen nu de macht in Saoedi-Arabië aan het verschuiven is naar kroonprins Mohammed bin Salman, aldus analist David Madden van CMC Markets.

Stijgers en dalers

In de AEX speelde Ahold Delhaize zich in de kijker met een plus van 4,9 procent, na goed ontvangen kwartaalcijfers en de aankondiging van een nieuw aandeleninkoopprogramma ter waarde van 2 miljard euro. Volgens KBC Securities slaagde het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern er mede dankzij aanhoudende efficiencyprogramma's en synergieën goed in om in uitdagende marktomstandigheden de omzet en de winst te verhogen. ING sprak van solide resultaten. Wel liet Amazon.com weten nu ook in de Benelux gratis producten binnen een dag te gaan bezorgen. Daarmee gaat het Amerikaanse bedrijf direct de concurrentie aan met lokale online aanbieders als Bol.com van Ahold Delhaize.

Altice daalde vorige week vrijdag al stevig nadat de kwartaalcijfers van de Franse kabelaar slecht werden ontvangen. Herstel kwam er afgelopen week evenwel niet. De koers daalde nog eens 17,7 procent.

Donderdagavond kondigde Altice wijzingen in het management aan. Volgens Bryan Garnier kan het vertrek van CEO Michel Combes impliceren dat de situatie bij SFR slechter is dan de markt verwacht, met nog veel problemen in het vooruitzicht. Het beurshuis besloot het koopadvies op Altice te heroverwegen.

Verder stond de financiële sector in de schijnwerper met kwartaalcijfers van ABN AMRO en Aegon. De bank daalde 5,1 procent in waarde, maar de verzekeraar was met een weekwinst van 2,1 procent na Ahold Delhaize de sterkste stijger in de AEX.

Aegon boekte in het derde kwartaal volgens Morgan Stanley meer winst dan verwacht en de zakenbank was daarnaast te spreken over de sterke kapitaalpositie van Aegon. Het aandeel is niet al te hoog gewaardeerd en biedt een relatief hoog dividendrendement, maar de geschiedenis van volatiele resultaten rechtvaardigt volgens de Amerikaanse zakenbank toch een kleine korting ten opzichte van sectorgenoten. Analisten van ABN AMRO noemden de sterkere buffer van Aegon cruciaal.

De koersdaling van het aandeel ABN AMRO was enigszins opmerkelijk. De bank zag in het afgelopen kwartaal de winst namelijk onverwacht stijgen, doordat een sterke daling van de personeelskosten en de kredietvoorzieningen compenseerden voor lagere rente- en fee-inkomsten. De nettowinst steeg van 596 miljoen een jaar eerder naar 661 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op een daling tot 579 miljoen, omdat ze verwachtten dat de kredietvoorzieningen weer wat zouden oplopen van de zeer lage niveaus van de afgelopen jaren. Volgens Credit Suisse waren de cijfers ook beter dan verwacht.

In de AEX stonden ook oliegerelateerde aandelen in de belangstelling, met de cijfers van Vopak en SBM Offshore op de agenda. Het tankopslagbedrijf boekte in het derde kwartaal van 2017 een lager bedrijfsresultaat en stelde de outlook neerwaarts bij. Vopak verwacht inmiddels dat het resultaat in 2017 circa 10 procent lager zal uitvallen dan een jaar eerder, waar het concern eerder nog een daling van 5 tot 10 procent voorzag. KBC Securities noemde de resultaten zwak en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 40,00 naar 37,00 euro met een ongewijzigd Houden advies.

SBM Offshore kwam ook met cijfers, maar voor het zo ver was, liet de oliedienstverlener eerst al weten een provisie te nemen van 238 miljoen dollar na gesprekken met het Amerikaanse ministerie van Justitie inzake de smeergeldaffaire en Unaoil. Daarnaast meldde SBM Offshore dat de gesprekken met verschillende autoriteiten in Brazilië nog niet zijn opgelost. "Een negatieve verrassing", zo reageerde KBC Securities. Bij de kwartaalcijfers meldde SBM Offshore vervolgens nog eens 60 miljoen dollar aan afschrijvingen. "Hoewel deze [afschrijvingen] voor een deel op papier zijn, is het wel een signaal dat het bedrijf blijft worstelen om oude problemen op te lossen", zei ING.

Daarmee was de gifbeker voor SBM overigens nog niet leeg, want donderdag bleek een oud-medewerker van SBM Offshore te hebben bekend schuldig te zijn aan corruptie in Brazilië. Met steekpenningen werden contracten bij staatsoliemaatschappij Petrobras binnen gehengeld.

SBM Offshore sloot op weekbasis 12,1 procent lager en Vopak daalde 1,7 procent.

voda
0
Deel 2:

Staalbedrijf ArcelorMittal overtrof afgelopen kwartaal de winstverwachtingen met 3 procent, met een EBITDA van 1.924 miljoen dollar. Topman Lakshmi Mittal zei dat de marktomstandigheden aan het verbeteren zijn en schetste een positief beeld voor 2018. ING noemde zowel de resultaten als de outlook solide.ArcelorMittal sloot de week evenwel af met een verlies van 1,4 procent.

In de AMX was PostNL afgelopen week een van de grootste stijgers. Het aandeel steeg 1,7 procent. Het postbedrijf rapporteerde een beduidend sterkere dan verwachte omzetgroei naar 809 miljoen euro. Het onderliggend contante bedrijfsresultaat, waarbij onder meer pensioenlasten buiten beschouwing worden gelaten, steeg van 27 miljoen naar 31 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op een daling. Volgens KBC Securities waren de resultaten acceptabel, maar was vooral een handhaving van de outlook positief.

In tegenstelling tot hoogvlieger PostNL maakte Air France-KLM een duikvlucht. Nadat vorige week al slecht werd gereageerd op de kwartaalcijfers, konden keurige vervoerscijfers deze week de trend niet keren. Ondanks een koersdaling deze week van 12,8 procent, is het rendement dit jaar op een belegging in Air France-KLM nog altijd 117,1 procent.

BAM presteerde in het afgelopen derde kwartaal minder dan voorzien en zal niet aan de consensusverwachting voor dit jaar voldoen, denkt NIBC. Verschillende partijen besloten om het koersdoel voor de bouwer te verlagen. "Het resultaat voor de eerste negen maanden was ruim beter dan vorig jaar en we richten ons op een sterk vierde kwartaal", meende BAM echter. Beleggers zetten het aandeel afgelopen week 8,3 procent lager.

Intertrust rapporteerde volgens Berenberg cijfers die veel beter waren dan verwacht, waarop de koers steeg. Ook werd er een tijdelijke CFO gevonden. Deutsche Bank verwachtte de sterke koersreactie na de meevallende kwartaalcijfers, volgend op de sterke koersdaling in de afgelopen maanden. "Het is het goedkoopste aandeel dat we volgen", stelde de bank in een rapport voorbeurs. Vrijdag kreeg de koers evenwel weer knauw. Trustkantoren worden voortaan scherper in de gaten gehouden door DNB. De ministerraad stemde vrijdag in met een wetsvoorstel van de minister van Financiën om de regels voor de sector aan te scherpen. Uiteindelijk sloot het aandeel op weekbasis 1,7 procent hoger.

Onder de kleinere aandelen vielen Kendrion en Sif op, die beide met een kwartaalupdate kwamen. Kendrion won 6,7 procent, maar Sif gaf 13,4 procent prijs.

Kendrion, een specialist in elektromagneten, gaf in het derde kwartaal van 2017 de opwaartse trend van eerder dit jaar een vervolg. Op basis van de cijfers in het afgelopen kwartaal oogt de outlook, die werd herhaald, wellicht wat voorzichtig, maar CEO Joep van Beurden benadrukte tegenover ABM Financial News dat het bedrijf een of wellicht twee kwartalen vooruit kan kijken en niet veel verder, maar "we zijn op weg naar die 10 procent". Kendrion mikt op een omzetgroei van gemiddeld 5 procent per jaar en een EBITA-marge van 10 procent vanaf het einde van 2018.

(MORE TO FOLLOW) Dow Jones Newswires
voda
0
Deel 3:

Weekverlies AEX na cijferstroom -2-

De resultaten van Sif stonden in het derde kwartaal onder druk. NIBC sprak van zwakke cijfers. Sif meldde bovendien dat de winst dit jaar lager zal uitkomen dan eerder werd voorzien.Bij de halfjaarcijfer zei Sif voor de tweede jaarhelft een terugval van de EBITDA te verwachten, die circa de helft van de terugval in de eerste zes maanden zou zijn, toen deze met 3,2 miljoen euro daalde. Dat impliceert dat het genormaliseerde bedrijfsresultaat in 2017 circa 4,5 miljoen tot 5 miljoen euro lager zou uitkomen dan de 65,4 miljoen euro in 2016. Vrijdag meldde Sif dat de EBITDA nog eens 8 procent lager zal uitkomen dan eerder gemeld.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak sluit licht in het rood

Weinig nieuws op rustige handelsdag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,4 procent tot 545,43 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een min van 0,5 procent resteerde.

"Op het Damrak was het vandaag een rustige dag bij gemis aan richting gevend nieuws en het lijkt er een beetje op dat de markt wat voorzichtiger wordt, nu het cijferseizoen goeddeels ten einde is", zei marktanalist Ron van der Does van IG desgevraagd aan ABM Financial News. "Het is nog te vroeg om stellig te constateren dat dit ook daadwerkelijk zo is, maar het lijkt wel die kant te kunnen opgaan en zo'n correctie is na de recordhoogtes van de afgelopen weken eigenlijk wel gezond", voegde hij toe.

"Investeerders zullen hun gedrag de komende weken vooral afstemmen op macro-economische indicatoren, waarbij met name naar de Verenigde Staten zal worden gekeken", meent de marktvorser van IG.

Voor het politieke nieuws waren de ogen vandaag vooral gericht op het Verenigd Koninkrijk, waar het pond als gevolg van de interne politieke spanningen in de regering May behoorlijk terrein moest prijs geven. "Maar in het tweede deel van de middag krabbelde de munt toch weer wat op", constateerde Van der Does, die dit toch vooral een technisch herstel noemde.

Op macro-economisch gebied bleek maandag uit cijfers van het CBS dat de Nederlandse detailhandel in september 5,8 procent meer heeft omgezet dan in dezelfde periode een jaar eerder. De volumestijging bedroeg 4,4 procent.

Verder was de macro-economische agenda maandag leeg. Dinsdag staan er onder meer voor de eurozone en verschillende Europese landen inflatiecijfers over oktober en economische groeicijfers van het derde kwartaal op de rol.

De euro/dollar noteerde op 1,1659. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1648 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1663 op de borden.

Olie noteerde maandag verdeeld. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 56,90 dollar, terwijl een januari-future Brent ruim 0,1 procent lager bewoog op 63,41 dollar. Oliekartel OPEC produceerde in oktober minder, terwijl het kartel opnieuw de groeiverwachting voor de vraag naar olie in 2017 en 2018 opwaarts bijstelde. Verder verwacht Suhail al-Mazroui, de minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten, dat het kartel en verschillende niet aangesloten olielanden aan het einde van de maand het productieverlagingsakkoord zullen verlengen.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten slechts 4 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Boskalis Westminster met een winst van bijna 2 procent, dat daarmee enig herstel vertoonde na de sterke daling van het fonds afgelopen vrijdag na een kwartaalupdate.

Royal Dutch Shell sloot vlak. De Brits-Nederlandse energiereus zal het belang in Woodside Petroleum van de hand doen. Shell was aanvankelijk van plan 71,6 miljoen aandelen te verkopen, maar verhoogde dit na een sterke vraag van institutionele beleggers naar 111,8 miljoen aandelen. De verkoop van de aandelen levert circa 3,5 miljard Australische dollar, ofwel 2,7 miljard Amerikaanse dollar, op voor belastingen.

Vopak noteerde 3,1 procent lager en was daarmee de sterkste daler in de hoofdindex. HSBC verlaagde maandag het advies op het aandeel van Kopen naar Houden en stelde tevens het koersdoel neerwaarts bij van 49,50 euro naar 41,00 euro. De marktomstandigheden in 2017 zijn volgens analist Murielle Andre-Pinard van HSBC voor het Nederlandse tankopslagbedrijf uitdagender dan verwacht en zouden mogelijk tot en met 2018 kunnen voortduren.

Aegon gaat het beheer van operationele risico's onderbrengen bij een product van Wolters Kluwer, maakte de uitgever bekend, zonder financiële details te noemen. De verzekeraar vervangt zijn lokale risicobeheersystemen wereldwijd door het nieuwe systeem. Het product van Wolters Kluwer stelt organisaties in staat om relevante informatie automatisch te verzamelen, analyseren, monitoren en in rapporten te verwerken. Wolters Kluwer sloot 0,5 procent lager en Aegon verloor bijna 2 procent.

ArcelorMittal sloot 1,2 procent lager. Deutsche Bank en S&P Equity Research verhoogden evenwel hun koersdoelen voor het staalbedrijf, maar handhaafden hun adviezen. De analisten voorzien verdere resultaatsverbetering in het lopende kwartaal.

Van de Midkapfondsen was Fugro met een winst van 2,5 procent koploper. VolkerWessels volgde als goede tweede met een winst van 1,8 procent. Air France-KLM was met een verlies van 2,7 procent de sterkste daler.

Eurocommercial won 0,3 procent, nadat Berenberg het koersdoel verlaagde voor het vastgoedfonds van 44,00 euro naar 42,00 euro, maar het advies handhaafde op Kopen.

Van de kleinere fondsen presteerde Kendrion met een winst van 1,9 procent goed. Basic-Fit steeg 1,7 procent.

Sif steeg nagenoeg een vol procent. ING verlaagde de ramingen voor Sif, nadat de Roermondse funderingsspecialist afgelopen vrijdag de boeken over het derde kwartaal opende en de winstverwachting voor heel dit jaar verlaagde, maar handhaafde wel de koopaanbeveling op het aandeel.

AMG verloor 3,1 procent en Probiodrug sloot 1,8 procent lager.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.582,66 punten. De Dow Jones index noteerde ook vlak en technologiebeurs Nasdaq noteerde bijna 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen lager gesloten

Markten kijken naar Brexit en Amerikaans belastingplan.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 386,41 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,4 procent op 13.074,42 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,7 procent op 5.341,63 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,2 procent lager op 7.415,18 punten.

In Europa was de aandacht maandag vooral gericht op het Verenigd Koninkrijk en het sterk gedaalde pond, nu de toch al zeer moeizaam verlopende Brexit-besprekingen niet geholpen worden met de onenigheid binnen de Britse conservatieve partij van premier Theresa May.

"Ik denk dat de kwetsbaarheid van de regering en het gebrek aan eenheid binnen de Conservatieve partij betekent dat de politieke wil voor constructieve Brexit-onderhandelingen verder is afgenomen", merkte strateeg Mark Richards van J.P. Morgan Asset Management op.

"Investeerders zijn bijzonder bezorgd over de laatste blijken van onenigheid binnen de regering, nu de laatste ronde van Brexit-besprekingen weinig vooruitgang hebben opgeleverd", zei hoofd Corporate Dealing William Anderson van RationalFX. "Analisten zullen de politieke en economische ontwikkelingen in de komende weken nauwlettend volgen en daarbij kijken of het pond kan stijgen op positieve data of verder weg zal zakken bij aanhoudende politieke onzekerheid", voegde hij toe.

Intussen ligt de focus aan de andere kant van de oceaan op de voortgang van de Republikeinse belastingplannen. "Ik denk dat er uiteindelijk wel een belastingplan zal komen, maar de timing ervan is hoogst onzeker, omdat het plan van de Senaat echt heel anders is dan het plan van het Huis", zei directeur Zhiwei Ren van Penn Mutual Asset Management.

De Europese macro-economische agenda was maandag leeg. Dinsdag staan er onder meer voor verschillende Europese landen inflatiecijfers over oktober en economische groeicijfers van het derde kwartaal op de rol. Voor de eurozone komen behalve economische groeicijfers over het derde kwartaal ook cijfers over de industriële productie in september beschikbaar.

De euro/dollar noteerde op 1,1659. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1648 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1663 op de borden.

Olie noteerde maandag verdeeld. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 56,90 dollar, terwijl een januari-future Brent ruim 0,1 procent lager bewoog op 63,41 dollar. Oliekartel OPEC produceerde in oktober minder, terwijl het kartel opnieuw de groeiverwachting voor de vraag naar olie in 2017 en 2018 opwaarts bijstelde. Verder verwacht Suhail al-Mazroui, de minister van Energie van de Verenigde Arabische Emiraten, dat het kartel en verschillende niet aangesloten olielanden aan het einde van de maand het productieverlagingsakkoord zullen verlengen.

Bedrijfsnieuws

Arcelor Mittal verloor maandag 1,2 procent, na de winst van afgelopen vrijdag. Deutsche Bank en S&P Equity Research verhoogden hun koersdoelen voor het staalbedrijf, maar handhaafden hun adviezen. De analisten voorzien verdere resultaatsverbetering in het lopende kwartaal.

Royal Dutch Shell zal het belang in Woodside Petroleum van de hand doen. Shell was aanvankelijk van plan 71,6 miljoen aandelen te verkopen, maar verhoogde dit na een sterke vraag van institutionele beleggers naar 111,8 miljoen aandelen. De verkoop van de aandelen levert circa 3,5 miljard Australische dollar, ofwel 2,7 miljard Amerikaanse dollar, op voor belastingen. Het aandeel Shell sloot vlak.

Bottelaar Coca-Cola HBC verloor 4,4 procent, nadat JP Morgan Cazenove het advies verlaagde van Overwogen naar Neutraal.

Huizenbouwer Taylor Wimpey verloor 0,3 procent. De Britse huizenbouwer meldde op koers te liggen om de doelstellingen voor het hele boekjaar te realiseren.

BMW Group heeft meer auto's verkocht in oktober en kwam over de afgelopen tien maanden op een recordniveau uit. Het aandeel sloot toch 0,3 procent lager.

Het Franse EDF heeft ramingen voor 2018 afgegeven, die duidelijk onder de verwachtingen van analisten uitkwamen. De Franse elektriciteitsleverancier verloor liefst 10,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.582,66 punten. De Dow Jones index noteerde ook onveranderd en technologiebeurs Nasdaq noteerde bijna 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Altice en Flow Traders grootste dalers op rood Damrak

Flinke stroom aan macrocijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met verlies gesloten. De AEX index verloor 0,7 procent en eindigde op 541,73 punten.

Beleggers kregen een flink aantal macro-economische cijfers voor de kiezen. De Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal met 0,4 procent, na de veel sterke groei van 1,5 procent een kwartaal eerder.

"Prima groeicijfers", concludeerden economen van ABN AMRO. De groei in het voorgaande tweede kwartaal noemde de bank zelfs "uitbundig".

Ook andere Europese landen kwamen met groeicijfers. De Duitse economie groeide met 0,8 procent en Italië was dit 0,5 procent. Voor de eurozone werd een groei van 0,6 procent becijferd, terwijl de industriële productie in september met 0,6 kromp.

Er waren ook inflatiedata. Zowel in Spanje als Duitsland was de inflatie in oktober 1,6 procent. De Britten zagen hun prijspeil zelfs met 3,0 procent toenemen.

Het economisch sentiment in Duitsland, gevat in de ZEW index, steeg naar 18,7. Daarmee was de stijging wel minder sterk dan voorzien.

In Amerika was het relatief rustig. De producentenprijzen stegen in oktober met 0,4 procent even hard als een maand eerder.

In China nam de industriële productie met 6,2 procent toe en de detailhandelsverkopen met 10,0 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1769. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1688 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1667 op de borden.

Olie werd dinsdag flink goedkoper. Een december-future West Texas Intermediate daalde 1,5 procent naar 55,28 dollar, terwijl een januari-future Brent 2,7 procent lager bewoog op 61,45 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX ging KPN aan kop, met een koerswinst van 1,5 procent. Vopak won 1,3 procent en Ahold Delhaize werd 1,1 procent meer waard. Analisten van Jefferies zeiden over Ahold Delhaize vertrouwen te houden in de supermarktketen, en wezen daarvoor op de meevallende cijfers over het afgelopen kwartaal en het vertrouwen dat spreekt uit het nieuwe aandeleninkoopprogramma ter waarde van 2 miljard euro.

ArcelorMittal had een moeilijke dag en leverde 5,0 procent in. Dit was evenwel nog niets vergeleken met het koersverlies van 13,2 procent voor Altice. Morgan Stanley verlaagde het koersdoel met 7 euro naar 13,50 euro.

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees evenwel vooral naar de obligatiemarkt, waar de obligaties van het zwaar gefinancierde Altice stevige klappen kregen. Inmiddels is de koers van het aandeel Altice dit jaar al ruimschoots gehalveerd.

In de Midkap ging BE Semiconductor Industries aan de leiding met een winst van 2,2 procent. VolkerWessels steeg 1,9 procent. Bodemonderzoeker Fugro verloor 3,9 procent en Flow Traders gaf zelfs 8,4 procent aan beurswaarde prijs. Nieuwe eisen van toezichthouder DNB zorgen volgens ING voor meer onzekerheid rond de flitshandelaar, die toch al worstelt met een moeilijke markt. Flow Traders moet mogelijk meer kapitaal aanhouden en ook de personeelsbeloningen moeten op de schop. Hoewel de nieuwe regels duidelijk negatief zijn voor Flow Traders, is er volgens analist Rosine van Velzen van ING tijd genoeg om in gesprek te gaan met DNB, AFM en het ministerie van Financiën om tijdig aan alle voorwaarden te voldoen.

In de AScX deed Fagron het goed, met een koerswinst van 1,8 procent. Basic-Fit won 1,1 procent. Lucas Bols en Heijmans waren de sterkste dalers met verliezen van 2,3 en 3,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten daalde de Dow Jones index 0,2 procent. De breder samengestelde S&P 500 index en Nasdaq index koersten elk 0,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen sluiten lager

Stroom aan groeicijfers en inflatiedata

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag in de loop van de dag weggezakt en sloten opnieuw lager, nadat de euro sterk steeg na groeicijfers uit de eurozone.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,6 lager op 383,86 punten, de Duitse DAX eindigde met een verlies van 0,3 procent op 13.033,48 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 5.315,58 punten. De Britse FTSE 100 noteerde onveranderd op 7.414,42 punten.

De euro/dollar steeg flink naar 1,1764. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1688 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1667 op de borden.

De sterke euro zette aandelen van exporterende bedrijven onder druk, omdat hun producten hierdoor duurder worden in het buitenland.

De dollar stond intussen onder druk door aanhoudende zorgen over een mogelijke vertraging van een geplande belastingverlaging in de Verenigde Staten.

De economie van de eurozone groeide in het derde kwartaal met 0,6 procent, bleek dinsdag, wat de groei op jaarbasis op 2,5 procent bracht. De industriële productie van de eurozone daalde in september met 0,6 procent.

De Duitse economie groeide op jaarbasis met 3,3 procent in het derde kwartaal en de Italiaanse met 1,8 procent.

De Britse inflatie bedroeg 3,0 procent op jaarbasis. De Duitse ZEW index voor het economisch sentiment verbeterde in november, maar minder sterk dan voorzien.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 2,1 procent tot 55,58 dollar, terwijl een januari-future Brent 2,0 procent lager bewoog op 61,91 dollar.

Bedrijfsnieuws

Mijnbouwers stonden onder druk door zorgen over groei in China. De industriële productie in China vertraagde in oktober, terwijl er ook minder huizen werden verkocht en in aanbouw genomen. Anglo American verloor 1,6 procent en BHP Billiton ging 1,4 procent in het rood. ArcelorMittal werd zelfs 5 procent goedkoper.

Het Duitse staalconcern Salzgitter boekte in de eerste negen maanden van 2017 een hogere omzet en winst. Het aandeel sloot 1,9 procent lager.

Altice was de grootste verliezer op de Europese beurzen. Het fonds verloor 13,2 procent. Morgan Stanley verlaagde het koersdoel met 7 euro naar 13,50 euro. Handelaren wezen naar de obligatiemarkt, waar het zwaar gefinancierde Altice stevige klappen kregen. Inmiddels is de koers van het aandeel dit jaar al ruimschoots gehalveerd.

Tesco steeg 5,3 procent. De Britse supermarktketen kreeg goedkeuring van de Britse mededingingsautoriteiten voer de fusie met Booker Group. Booker won vijf procent.

Vodafone steeg 5,1 procent, nadat het Britse telecombedrijf in de eerste zes maanden van het lopende gebroken boekjaar een verlies wist om te buigen in een winst, terwijl de omzet daalde.

Infineon won 2,7 procent. De Duitse chipmaker rapporteerde over het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een lagere nettowinst op een hogere omzet.

Levensmiddelenconcern Henkel daalde 4,3 procent. Het Duitse bedrijf boekte in het derde kwartaal een hogere omzet en operationele winst en verscherpte zijn outlook.

RWE heeft in de eerste negen maanden van 2017 meer winst behaald en herhaalde de outlook voor het hele boekjaar. Het aandeel daalde 5,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het sluiten van de Europese beurzen kleine verliezen.

De Dow Jones index daalde 0,2 procent. De breder samengestelde S&P 500 index en Nasdaq index koersten elk 0,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak voor vijfde dag op rij lager

Duurdere euro en lagere olieprijs helpen niet.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag voor de vijfde dag op rij met verlies gesloten, op een dag waar het zoeken was naar een bodem, maar beleggers alleen een paar aandelen durfden op te pikken die al enorm waren afgestraft.

De AEX daalde 0,6 procent tot 538,49 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,0 procent.

"Het was een dag waarop nog geen koopjesjagers zich aandienden", zei vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management. In de zoektocht naar een nieuwe bodem werd de beurs niet geholpen door een sterkere euro en een zakkende olieprijs.

De macro-economische cijfers die woensdag bekend werden, waren niet slecht, maar ook geen reden om de daling te stoppen, zei Montfrooij. Volgens de vermogensbeheerder waren er hier en daar wel wat indicatoren in de markt dat het te duur wordt, en dat de koersen iets te ver zijn doorgeschoten. Daarom wordt er nu winst genomen en worden posities gesloten voor de optie-expiratie van aanstaande vrijdag.

Montfrooij zag aan het einde van de dag wat lichtpuntjes, met een euro die weer onder 1,18 dollar zakte en de olieprijs die weer wat opliep. Het slot van de AEX boven de openingskoers van 538,65 was een positief teken, volgens de vermogensbeheerder. En als de lage rente de aanjager voor hogere aandelenkoersen blijft, dan ziet de vermogensbeheerder de beurs wel weer omhoog klimmen.

De Amerikaanse olievoorraden bleken aan het einde van de middag onverwacht te zijn gestegen afgelopen week, waar men had gerekend op een daling. De Empire State Index liet een afname van de economische activiteit in de staat New York in november ziet. Olie noteerde woensdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 55,39 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 61,95 dollar.

De Amerikaanse consumentenprijzen zijn in oktober zoals verwacht nauwelijks gestegen terwijl de detailhandelsverkopen in oktober iets sterker toenamen dan verwacht. De bedrijfsvoorraden waren zoals verwacht stabiel in september.

De euro/dollar noteerde op 1,1791 en was daarmee weer terug bij af, nadat de munt een groot deel van de dag boven 1,18 dollar stond. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1790 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1791 op de borden.

Valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO zei eerder op de dag tegen ABM Financial News dat het muntpaar al aan het uitbodemen was en nu richting 1,20 kan bewegen.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten vijf van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 5 procent.

De Franse kabelaar overweegt onderdelen te verkopen en wil zijn schuld verlagen, meldde de bedrijfstop in Barcelona. Er zullen voorlopig geen overnames worden gedaan. Het aandeel werd dit jaar al de helft minder waard en was recent ook enorm onderuitgegaan.

Ook beveiliger Gemalto herstelde en de financials NN Group, Aegon en ABN AMRO en KPN wisten er ook kleine winstjes uit te persen.

De dalers waren in de meerderheid, met Ahold Delhaize dat 1,5 procent verloor, op de voet gevolgd door baggerconcern Boskalis.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en oliedienstverlener SBM Offshore gaven elk 1,3 procent beurswaarde prijs door de lagere olieprijzen.

In de Midkap was het Flow Traders dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 5 procent en herstelde daarmee iets van de flinke verliezen van dinsdag, toen bleek dat de flitshandelaar vanaf volgend jaar niet langer is vrijgesteld van kapitaaleisen voor banken en beleggingsinstellingen. Analisten van ING en UBS zeiden een beperkte impact te verwachten op het bedrijf, al vond UBS de onzekerheid hierover wel reden voor een lagere beurskoers. Het aandeel Flow Traders sloot woensdag op 18,53, tegen 19,60 eind vorige week.

Air France-KLM won 2,5 procent na een sterke recente koersval en ook verzekeraar ASR kon ruim een procent bijschrijven.

Wessanen was de grootste daler met 2,8 procent. Ook halfgeleiderfondsen BE Semiconductor Industries en ASM International behoorden tot de grootste verliezers. Deze fondsen hadden de afgelopen dagen een paar goede dagen gehad.

Montfrooij zag hier geen connectie met de koersdaling van Apple dinsdag in de Verenigde Staten. Het was vooral de koersafstraffing van General Electric, dat zijn dividend halveerde, dat het sentiment op Wall Street drukte.

Stern verloor 4 procent in de Smallcap-index. De autoverkoper verwacht niet langer het resultaat van 2016 te kunnen evenaren, nadat de winst in de eerste negen maanden omlaag ging. Ook wordt de winst gedrukt door het werk aan een nieuwe strategie, waar eind december meer details over bekend worden.

Op de lokale markt leverde wetenschappelijk uitgever Brill 3,6 procent in na een waarschuwing dat de omzet in het derde kwartaal trager groeide.

Kardan was de grootste daler met 7,4 procent. Het Israëlische investeringsbedrijf heeft de verkoop van zijn bedrijfsonderdeel Tahal nog niet rond. Dat is wel nodig om schuldeisers in februari 2018 te betalen. Het bedrijf wil nu in gesprek met de schuldeisers.

Volgens Montfrooij hebben beleggers meer belangstelling om een gokje te wagen met biotechbedrijf Pharming. "Dat heeft er misschien toch mee te maken dat de grote fondsen allemaal zo duur zijn", zei de vermogensbeheerder. Aan de andere kant merkt Montfrooij dat kleine beleggers risico willen nemen, zoals met bitcoin, waar hij verzoekjes voor krijgt "terwijl we toch weten dat dat heel gevaarlijk is."

De koers van het nieuwe beursfonds Reinet Investments klom 12 procent. De omzet in het fonds dat vorige week naar de beurs ging en 4 miljard dollar heeft geïnvesteerd in de tabaksindustrie, bedroeg echter slechts 5 stukken.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 2.569 punten. De Dow Jones index daalde 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen lager gesloten

Sterkere euro leidde tot druk Europese beurzen.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde een half procent tot 381,96 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,4 procent op 12.976,37 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,3 procent op 5.301,25 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,6 procent lager op 7.372,61 punten.

Europese beurzen stonden woensdag onder druk, terwijl een daling van de dollar de grondstoffondsen onder druk zette. Ook de Amerikaanse beurzen noteerden lager, vanwege zorgen over het welslagen van de Amerikaanse belastinghervormingen.

"Opnieuw leidden lagere aandelenmarkten in Azië tot verliezen in Europa", concludeerde marktanalist David Madden van CMC Markets. "Net als gisteren leidde de sterkere euro tot druk op de Europese beurzen. Beleggers zijn bezorgd over een mogelijke vertraging van de Chinese economie, wat drukte op de Europese mijnbouwers, zoals Anglo American, Rio Tinto, BHP Billiton en Vedanta Resources", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in Frankrijk in oktober op jaarbasis met 1,1 procent zijn gestegen. Op maandbasis werd een inflatie van 0,1 procent genoteerd.

Het overschot op de handelsbalans van de eurozone is in september op jaarbasis gestegen. Het aangepaste overschot kwam in september uit op 26,4 miljard euro, tegenover 24,3 miljard euro een jaar eerder. In september steeg de export van de eurozone met 5,6 procent op jaarbasis naar 177,2 miljard euro, terwijl de import met 5,1 procent op jaarbasis steeg tot 152,9 miljard euro.

De Britse werkloosheid is in de periode van juli tot en met september van dit jaar gelijk gebleven ten opzichte van de vorige periode, toen al het laagste niveau sinds 1975 werd bereikt. Het werkloosheidspercentage bedroeg 4,3 procent.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent tot 53,30 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,6 procent lager bewoog op 61,85 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1791. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1825 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1797 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Royal Dutch Shell en BP leverden respectievelijk 1,5 procent en 1,6 procent in op de beurs van Londen, door de lagere olieprijzen.

Aandelen van mijnbouwers zoals Glencore, Rio Tinto en Anglo American sloten achtereenvolgens 1,4 procent, 0,9 procent en 1,2 procent lager.

Het Duitse Lanxess verloor 2,8 procent na de melding van een dalende winstgevendheid. Daar stond overigens wel een hogere omzet tegenover, maar die bleef wel onder de consensusverwachting.

Het Belgische Solvay meldde vanochtend de verkoop van de Charleston fabriek in Amerika inclusief de bijbehorende fosforactiviteiten aan het Duitse fijnchemiebedrijf. Het aandeel daalde 0,4 procent.

Airbus won 2,4 procent. De vliegtuigbouwer heeft een enorme deal voor het leveren van nieuwe A320-toestellen aan Indigo Partners in de zak.

LafargeHolcim verloor 1,7 procent. De Franse en Belgische politie hebben dinsdag invallen gedaan bij het Frans-Zwitserse cementbedrijf.

Banken noteerden verdeeld. KBC Groep verloor 1,9 procent in Brussel en ING Groep zakte 0,3 procent in Amsterdam. Het Duitse Commerzbank steeg daarentegen 1,5 procent en Deutsche Bank won 2,1 procent. Het aandeel KBC ging vandaag ex-dividend en opent donderdag voorbeurs de boeken.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3procent lager op 2.571,05 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Damrak hoger gesloten

Licht technisch herstel na recente verliezen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent tot 539,19 punten, terwijl de AMX een winst van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Fondsmanager Cees Smit van Today's Group sprak van een rustige handelsdag, waarbij sprake was van een technisch herstel na circa zeven tot acht dagen lager gesloten te zijn. "Dit was ook wel nodig", aldus Smit. De fondsmanager sprak van een licht nerveus sentiment in aanloop naar de optie-expiratie vrijdag. Daarnaast kijkt de markt volgens Smit naar de ontwikkelingen in de Verenigde Staten en wordt gevreesd voor mogelijke vertragingen bij de implementatie van de beloofde belastinghervormingen.

Op macro-economisch vlak werd donderdag in Europa bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in oktober minder hard zijn gestegen dan in de voorgaande maand. De inflatie noteerde op 1,4 procent, tegenover 1,5 in september.

De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in oktober op maandbasis gestegen met 0,3 procent, terwijl gerekend werd op een stijging van 0,1 procent. Op jaarbasis was echter sprake van een daling met 0,3 procent.

De werkloosheid in Frankrijk is het afgelopen kwartaal gestegen tot 9,7 procent, tegen 9,5 procent in het tweede kwartaal.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een uitkering in Amerika in de week eindigend op 11 november is gestegen met 10.000 stuks tot 249.000, terwijl werd gerekend op 235.000.

De prijzen voor geïmporteerde goederen in de Verenigde Staten zijn in oktober gestegen met 0,2 procent, terwijl de exportprijzen ongewijzigd noteerden ten opzichte van de voorgaande maand.

De productie in de Amerikaanse industrie is in oktober gestegen met 0,9 procent, terwijl de capaciteitsbenutting steeg naar 77,0 procent.

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in november verder opgelopen. De NAHB-huizenindex steeg van 68 in oktober naar 70 deze maand.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een december-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 55,52 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,2 procent hoger bewoog op 61,99 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,1769. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1778 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1791 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Gemalto met een winst van 1,9 procent, gevolgd door Vopak en ASML, die beiden 1,7 procent hoger sloten.

ASML-Financieel directeur Wolfgang Nickl kondigde donderdag de plannen voor een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen aan. "Ik ben er vrij zeker van dat het neerkomt op januari, omdat ons huidige inkoopprogramma loopt tot het einde van dit jaar, dus dat betekent dat we een nieuw programma moeten aankondigen", zo zei Nickl, die daarbij sprak van een "significant" programma.

Altice daalde 4,2 procent en was daarmee de sterkste daler van de hoofdfondsen, nadat de kabelaar een dag eerder herstelde, nadat het bedrijf aangaf de schuldenberg te willen verlagen en het voortaan rustig aan te doen met overnames.

NN Group boekte in het derde kwartaal veel winst op de verkoop van staatsleningen, terwijl de solvabiliteit weer boven 200 procent steeg. De verzekeraar meldde een nettowinst van 734 miljoen euro, ten opzichte van 436 miljoen euro jaar eerder. Deutsche Bank sprak van gemengde cijfers. Het aandeel steeg 1,3 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verloor 2,4 procent. Het aandeel noteerde donderdag ex-dividend. Het aandeel kwam extra onder druk te staan na het nieuws dat Norges Bank in een brief aan het Noorse ministerie van Financiën heeft gepleit voor het verwijderen van olie- en gasaandelen uit de Government Pension Fund Global benchmark index.

Interrust voerde donderdag met een winst van 5,5 procent de Midkap aan, gevolgd door Wessanen en TomTom die achtereenvolgens 2,7 procent en 2,5 procent stegen.

Flow Traders verloor 0,5 procent. Nieuwe regels van de toezichthouder zetten druk op het aandeel.

VolkerWessels gaf 1,5 procent aan beurswaarde prijs. De bouwer herhaalde zijn outlook voor 2017 en zei een eerste interim dividend uit te zullen keren van 0,28 euro per aandeel. In de eerste negen maanden kwam de omzet stabiel uit op 3.967 miljoen euro. Het orderboek van VolkerWessels nam met 814 miljoen euro toe tot 8.299 miljoen euro. ING noemde de cijfers weinig verrassend. De bank verwacht niet dat de consensus voor VolkerWessels na de kwartaalupdate significant zal wijzigen. NIBC concludeerde dat VolkerWessels beter presteert dan BAM Groep.

Philips Lighting steeg 0,4 procent, waarmee het concern herstelde van eerdere verliezen na een eerdere omzet- en winstwaarschuwing door sectorgenoot Zumtobel. Het concern maakte tevens bekend te gaan samenwerken met het Chinese Baidu.

Onder de kleinere fondsen was Accell Group de gebeten hond met een verlies van maar liefst 6,2 procent. De fietsenfabrikant waarschuwde dat het resultaat dit jaar lager zal uitvallen dan in 2016. "Naast een over het algemeen lastige markt voor fietsen staan de verkopen via de traditionele distributiekanalen al langere tijd onder druk in Noord-Amerika. Zo is recentelijk ook onverwacht het contract met een grote MultiSport keten beëindig", stelde Accell in een toelichting. "Een teleurstellende boodschap", aldus analisten van NIBC.

Lucas Bols won 2,2 procent. De destillateur en verkoper van cocktaildranken boekte in de afgelopen zes maanden een dubbelcijferige groei en voorziet daarnaast ook een aanhoudende groei. Toch noemde KBC Securities de verwachtingen voor de tweede jaarhelft ietwat voorzichtig.

Phelix is van plan om op een vergadering op 28 december de voorgenomen overname van Alumexx voor te leggen aan zijn aandeelhouders. Het aandeel daalde 2,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 2.582,36 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Europese beurzen krabbelen op

Technisch herstel na vijf handelsdagen van verlies.

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger gesloten. De Stoxx Europe 600 index eindigde 0,8 procent in het groen op 384,93 punten. De Duitse DAX steeg 0,6 procent tot een slotstand van 13.047,22 punten, de Franse CAC 40 won 0,7 procent op een slot van 5.336,39 punten en de Britse FTSE 100 eindigde de dag 0,2 procent hoger op 7.386,94 punten.

Er was donderdag duidelijk sprake van herstel, na vijf handelsdagen van verliezen. Dat herstel was evenwel technisch, volgens David Madden van CMC Markets.

"Koopjesjagers betraden de aandelenmarkten", zag de marktanalist. Volgens hem is daarmee de druk even van de ketel. "Maar beleggers blijven voorzichtig", aldus Madden, en één positieve handelsdag zal de bittere nasmaak van de afgelopen sessies niet zomaar wegspoelen, denkt de marktanalist. Madden sluit ook niet uit dat richting het eind van het jaar de verkoopdruk verder toeneemt, omdat beleggers traditiegetrouw hun portefeuille dan consolideren.

Op macro-economisch vlak was er donderdag aandacht voor inflatiecijfers uit de eurozone, die tussen september en oktober een lichte vertraging van de prijsontwikkeling vertoonden. De consumentenprijzen stegen in oktober op jaarbasis met 1,4 procent, waar in september nog sprake was van een inflatie van 1,5 procent. Daarmee was het definitieve cijfer voor oktober gelijk aan een voorlopige raming.

Verder bleken de Britse detailhandelsverkopen iets sterker dan verwacht gestegen, terwijl de Franse werkloosheid op kwartaalbasis iets is opgelopen.

De olieprijs was donderdag volatiel. Rond het Europese slot steeg de december-future West Texas Intermediate 0,1 procent tot 54,30 dollar, terwijl een januari-future Brent ook 0,1 procent hoger bewoog op 61,92 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1769. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1778 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1791 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Siemens kondigde donderdagmiddag aan 6.900 banen te zullen schrappen, waarvan de helft in Duitsland. Het Duitse conglomeraat voert de reorganisatie door om het hoofd te bieden aan de structurele veranderingen binnen de markten waarin de divisies energie en aandrijfsystemen actief zijn. De Power and Gas Division, Power Generation Services Division en de Process Industries and Drives Division worden geconsolideerd om zo de capaciteitsbenutting te vergroten en de efficiëntie te verbeteren, aldus het concern. Het aandeel Siemens won 0,9 procent.

Bouygues steeg 5,2 procent. Het Franse industriële conglomeraat zei dat de nettowinst in de afgelopen negen maanden meer dan verdubbeld is.

De Europese autosector zat in de lift dankzij sterke verkoopcijfers. Volkswagen steeg 2,3 procent, Fiat Chrysler won 1,8 procent en Renault sloot de dag 1,3 procent in de plus.

Zumtobel Group stelde de verwachtingen voor zowel de winst als de omzet neerwaarts bij. De Oostenrijkse producent van lichtproducten, een concurrent van Philips Lighting en Osram, leverde daarop liefst 21 procent in.

GKN verloor 4,8 procent. De Britse multinational heeft CEO Kevin Cummings op straat gezet vanwege problemen bij de lucht- en ruimtevaartdivisie.

Royal Mail wist over het afgelopen halfjaar een lichte omzetgroei te behalen. De inkomsten uit het versturen van pakketjes steeg met vijf procent, maar de briefpostvolumes zakten daarentegen vijf procent. Het aandeel steeg 1,7 procent.

KBC Groep, dat de boeken opende, verloor 0,4 procent. De Belgische bank maakte meer winst dan door analisten voorzien, toch daalde de koers. UBS noemde de winstontwikkeling evenwel niet van erg hoge kwaliteit en ING wees op de druk op hypotheekmarges in de thuismarkt.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, kleurden de koersenborden op Wall Street groen. De Dow Jones index steeg 0,8 procent, de S&P 500 index won 0,7 procent en de Nasdaq noteerde 1,2 procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Altice weer hard onderuit op Damrak

Slechts een enkel fonds sluit hoger.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag na een relatief rustige dag toch weer in het rood gesloten. De AEX eindigde een half procent lager op 536,62 punten.

Woensdag en donderdag leek het tij te keren, na dagenlange koersdalingen, maar vrijdag lukte het toch niet om het positieve sentiment vast te houden.

"De stijging van heel oktober is weer teniet gedaan", zei technisch analist Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut voor de camera van ABM Financial news. Belangrijk is volgens Brouwers de steun op 528-530 punten. Deze mag niet breken, stelde de analist. Op korte termijn denkt Brouwers dat de AEX wat steun zal vinden op 535 punten, maar het cruciale niveau ligt daar dus zo'n 5 punten onder.

"Het voelt alsof beleggers wat geld achter de hand houden om op een later moment weer in te stappen", aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus, die dan ook geen grote daling verwacht.

Veel richtinggevend nieuws was er ook niet. De bouwproductie in de eurozone bleek in september fractioneel gestegen. Het overschot op de lopende rekening van de muntunie steeg van 34,5 miljard euro in augustus naar 37,8 miljard euro in september.

Uit Amerika kwam opbeurend nieuws over de huizenmarkt. Er werden vorige maand bijna 14 procent meer huizen in aanbouw genomen en het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg met krap 6 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde bij het sluiten van de aandelenmarkten op 1,1790, ten opzichte van een stand van 1,1769 bij het sluiten van de Europese beurzen op donderdag.

De olieprijzen stegen circa twee procent.

Stijgers en dalers

In de AEX wist slechts een handjevol aandelen in het groen te eindigen, met winsten van 1,0 en 0,4 procent voor respectievelijk DSM en SBM Offshore. DSM meldde vrijdagmiddag de samenwerking met Amyris uit te breiden en voor bijna 100 miljoen dollar een fabriek van zijn partner over te nemen.

Onderin eindigden opnieuw Gemalto en Altice. De digitale beveiliger verloor 3,5 procent en de kabelaar, net als Gemalto van Franse origine, verloor zelfs 12 procent.

In de Midkap won OCI 2,4 procent en GrandVision 1,1 procent. De dalingen waren sterker, met een verlies van 4,0 procent voor Flow Traders en 4,1 procent voor Air France-KLM.

In de AScX trok Nedap de kar met een koersstijging van 5,1 procent. Het technologiebedrijf voorziet in 2017 een groei van de omzet van circa 10 procent, terwijl het aangepast resultaat met circa 25 tot 30 procent stijgt ten opzichte van een jaar eerder. Nedap meldde tevens dat het zijn dochterbedrijf Nsecure aan Unica verkoopt voor ongeveer 25 miljoen euro. De verwachte boekwinst op de transactie is zeker 15 miljoen euro. De verkoop van Nsecure kwam voor NIBC niet als een verrassing, maar de afgegeven outlook overtrof wel de verwachtingen.

Accell, donderdag nog kind van de rekening na een winstwaarschuwing, herstelde met een koerswinst van 2,4 procent. De grootste daler was Probiodrug met een verlies van 3,1 procent, op de voet gevolgd door Stern, dat 2,7 procent prijsgaf.

Een kwartaalupdate van Esperite leverde een koerswinst van 1,2 procent op.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street kleine verliezen. Zo daalde de Dow Jones index 0,3 procent, verloor de S&P 500 index 0,2 procent en gaf de Nasdaq 0,1 procent prijs.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
Altice flink in de plus op hoger Damrak

Ook Galapagos stijgt.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met winst gesloten, ondanks een valse start. De AEX index steeg 0,6 procent tot 539,71 punten, terwijl de AMX 0,7 procent won en voor de AScX een winst resteerde van 0,8 procent.

Net als de omringende beurzen negeerden beleggers in Europa negatief politiek nieuws uit Duitsland. "Het nieuws dat Christian Lindner, de leider van de Duitse FDP partij, weggelopen is bij de coalitiegesprekken met CDU/CSU en de groene partij was een verrassing", zei analist Thomas Katzensteiner van Nomura Research. "Dat de gesprekken zijn afgebroken heeft meer onzekerheid gecreëerd voor de politieke en economische vooruitzichten voor Duitsland."

De aandelenkoersen mochten dan niet reageren, maar de euro deed dat wel. Door de toenemende onzekerheid over de grootste economie in de eurozone daalde de munt ten opzichte van andere valuta.

De euro/dollar noteerde rond de slotbel in Europa op 1,1748. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1761 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1793 op de borden.

Op macro-economisch gebied werd maandag bekend dat de leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie zijn gestegen. Vanochtend bleek dat de producentenprijzen in Duitsland in oktober ook opnieuw flink zijn gestegen, maar wel iets minder dan in de maand ervoor. Verder steeg de export in Japan in oktober voor de elfde maand op rij.

Olie noteerde maandag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 1,3 procent tot 56,02 dollar, terwijl een januari-future Brent 1,0 procent zakte tot 62,09 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 5,2 procent. De Franse kabelaar maakt een volatiele periode door en is flink terrein kwijt geraakt. Het bedrijf van miljardair Patrick Drahi meldde maandag in reactie op marktspeculaties niet bezig te zijn met een kapitaalverhoging en ook geen plannen te hebben om dit te gaan doen. HSBC verlaagde maandag het koersdoel voor Altice van 25,00 naar 20,00 euro, maar met een ongewijzigd koopadvies. Analisten van HSBC stelden nog steeds vertrouwen te hebben in de strategie van de Franse kabelaar, waarbij de recente koersval eerder valt toe te schrijven aan een negatieve nieuwsstroom dan aan fundamentele factoren. De marktvorsers bleken te spreken over de blootstelling van Altice aan de Amerikaanse markt.

Galapagos steeg 3,9 procent. Het biotechbedrijf liet zondagavond weten positieve resultaten te hebben geboekt met een studie in patiënten met cystic fibrosis. Het betreft de ALBATROSS Fase 2 studie in patiënten met CF met C1 corrector GLPG2222. Primaire doelstellingen van deze gerandomiseerde, dubbelgeblindeerde, placebo-gecontroleerde studie waren om de veiligheid, verdraagbaarheid en medicijneigenschappen te onderzoeken. Analist Peter Welford van Jefferies is van mening dat de netto kaspositie van Galapagos voldoende is om de plannen van het biotechbedrijf te financieren en daarnaast eventueel aanvullende overnames te kunnen doen. Jefferies hanteert een koopadvies en een koersdoel van 110,00 euro voor Galapagos.

Heineken wil een koper vinden voor de Spaanse divisie Beer & Food, meldde de Spaanse zakenkrant Expansión zondagavond op basis van bronnen. Volgens Expansión heeft Heineken al eerste stappen gezet om een nieuwe eigenaar voor Beer & Food te vinden door Key Capital Partners als adviseur in te schakelen. Er zouden al diverse private-equity-huizen interesse hebben getoond, waaronder Nazca en Abac Capital. Heineken zou erop aansturen dat de nieuwe eigenaar deze lokale merken blijft aanbieden en dat het huidige personeel aanblijft. Bronnen in de markt mikken op een waardering van Beer & Food van 10 miljoen euro. De koers van Heineken daalde 0,2 procent.

Levensmiddelenconcern Unilever won 1,5 procent. De vakbonden gaan weer in gesprek met de onderneming over de arbeidsvoorwaardelijke condities rond de overname van de Unox-fabriek in Oss door Zwanenburg Food Group, meldde vakbond FNV maandag. Een directiewoordvoerster van Unilever in Rotterdam bevestigde aan ABM Financial News dat het overleg vandaag nog wordt hervat.

Het aandeel DSM won 2,4 procent. Het concern heeft met de afgelopen vrijdag aangekondigde overname van Amyris Brasil voor circa 96 miljoen dollar, gezien de sterke balans met weinig schulden, een relatief kleine acquisitie gedaan, merkte Wim Hoste van KBC Securities maandag op in een reactie. De marktvorser tekende daarbij aan dat DSM na de verkoop van het resterende belang in Patheon een zeer robuuste balans heeft. Hoste wees er verder op dat DSM in de eerste helft van 2018 een strategische update zal geven en de analist verwacht dat het concern dan een agressiever groeipad zal communiceren, inclusief een agressievere overnamestrategie. UBS verhoogde maandag het advies voor DSM van Neutraal naar Kopen en stelde eveneens het koersdoel opwaarts bij van 79,00 naar 88,00 euro.

In de Midkap was Air France-KLM de hoogvlieger met een plus van 4,2 procent. Arcadis won 2,5 procent, voorafgaand aan een beleggersdag in Londen waar het advies- en ingenieursconcern de nieuwe strategie uit de doeken zal doen. ING waarschuwde ervoor dat Arcadis wellicht niet erg concreet zal zijn.

OCI daalde met 0,6 procent het hardst. Bouwer BAM Groep verloor 0,4 procent, ondanks een nieuwe Britse opdracht.

Van de kleinere aandelen steeg AMG 4,4 procent en eindigde daarmee bovenaan. Onderaan bevond zich Probiodrug dat 1,3 procent moest prijsgeven.

Takeaway.com verloor 1,1 procent. RBC startte met het volgen van het fonds met een Underperfom advies. De analisten van RBC zijn benieuwd naar de ontwikkelingen op het gebied van overnames en vragen zich af of de onderneming met succes marktaandeel kan winnen in Duitsland zonder hiervoor meer te hoeven investeren dan geraamd. De analisten merkten op dat zowel Takeaway.com als concurrent Delivery Hero met succes marktaandeel kan winnen en daarbij winstgevend naast elkaar kunnen bestaan. Bovendien is er mogelijk opwaarts potentieel bij succesvolle investeringen in de eigen bezorging, mits dit niet de groei van Takaeway.com in de grootste markten in Nederland en Duitsland drukt.

Onder de lokale fondsen sloot Kardan krap 40 procent hoger. Dochterbedrijf Tahal heeft een zesde infrastructuuropdracht in India binnengehaald. Met de opdracht is omgerekend circa 25 miljoen euro gemoeid. Dit bedrag zal gefaseerd worden uitbetaald, als Tahal bepaalde onderdelen heeft afgerond. Tahal zal werken aan een watervoorzieningssyteem waarvan 85.000 huishoudens gebruik zullen maken.

Value8 kwam ook in het nieuws Het lokaal genoteerde bedrijf is inmiddels meer dan een half jaar te laat met het publiceren van de definitieve jaarrekening 2016 en het moment dat de cijfers niet meer dit jaar kunnen worden goedgekeurd door de aandeelhouders nadert snel, stelde de Vereniging van Effectenbezitters, die dan ook opnieuw vragen stelde aan het investeringsvehikel onder leiding van CEO Peter Paul de Vries. "Het geduld van beleggers raakt op", aldus de VEB. Het grootste pijnpunt is volgens de VEB dat beleggers moeten gissen naar de oorzaken van het uitblijven van een volledige en door de accountant gecontroleerde jaarrekening. Value8 verloor 1,7 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de beurzen in Amerika hoger. De S&P 500 steeg 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
voda
0
AEX sluit hoger

OCI en Arcadis beloond voor updates.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag mooi in het groen gesloten. De AEX steeg 0,4 procent op 541,82 punten. De AMX en AScX stegen achtereenvolgens 1,2 en 0,7 procent.

"Na de neerwaartse beweging die afgelopen vrijdag rondom expiratie extra vaart kreeg, lijkt vooralsnog een bodem in de AEX-index te zijn geplaatst. Of dit in de AEX echt de bodem is geweest voor de komende tijd, moet nog blijken", meent online broker Lynx.

De euro, die maandag nog onder druk stond door de politieke onrust in Duitsland, bewoog dinsdag in een kleine bandbreedte. Rond het slot verhandelde het muntpaar op 1,1742. Dinsdagochtend lag de koers rond 1,1748. Daarmee lijken beleggers zich toch niet zoveel aan te trekken van de situatie bij onze Oosterburen, waar dit weekend coalitiegesprekken tussen de conservatieve CDU/CSU en de liberale FDP. Merkel gaf maandagavond aan dat zij de voorkeur geeft aan nieuwe verkiezingen boven een minderheidsregering. Volgens marktanalist Ron van der Does is dat toch opmerkelijk, gezien de toenemende kans op nieuwe verkiezingen. "Daarbij is het niet uitgesloten dat Angela Merkel uiteindelijk het veld moet ruimen", aldus de marktvorser.

Verder was het dinsdag rustig, net als maandag. Met Thanksgiving in het vooruitzicht eind deze week houden beleggers aan beide kanten van de oceaan hun kruit droog.

De olieprijs wist licht te herstellen van de dip van maandag en noteerde circa een half procent hoger.

Op macro-economisch vlak bleek dat de bestaande woningverkopen in Amerika in oktober harder dan verwacht zijn gestegen. Ook de activiteitsindex van de Chicago Fed bleek flink gestegen.

Bedrijfsnieuws

Van de 25 hoofdfondsen sloot de meerderheid in het groen. Koploper was Gemalto, met een winst van 3,1 procent. Analisten van UBS schreven dinsdag in een rapport dat het bedrijf het dieptepunt vermoedelijk achter zich heeft gelaten waardoor het nu zaak wordt de marges weer op te krikken.

ING wil de groei bij de zakenbank versnellen door investeringen in Azië en de Amerika's, data-analyse en de kennis van sectoren. Dat maakte de bank dinsdag bekend. Daarbij zal de zakenbank meer worden georganiseerd rond sectoren en regio's, in plaats van rond producten, en zullen de dagelijkse bankdiensten wereldwijd worden gladgestreken. Het aandeel daalde 0,4 procent.

Royal Dutch Shell daalde 0,1 procent. HSBC verlaagde het advies voor de energiereus dinsdag van Kopen naar Houden. Volgens de Britse bank is Shell erin geslaagd de risico's te beperken na de overname van BG maar is er nog maar weinig terrein te winnen op concurrenten na de koersstijging tot nu toe dit jaar.

Standard & Poor's verhoogde de outlook voor ArcelorMittal van stabiel naar positief met een handhaving van de BB+ kredietstatus. De kredietbeoordelaar sluit niet uit dat ArcelorMittal richting het eind van het jaar een ratingverhoging krijgt naar BBB-, wat de zogenoemde investment grade is. Volgens analist Jauke de Jong van AFS is dit goed nieuws voor een mogelijk dividend volgend jaar. Het aandeel eindigde 2,4 procent hoger.

Altice wist maandag nog ruim 5 procent te stijgen maar leverde daar dinsdag weer het grootste deel van in. Het aandeel verloor 2,7 procent. Volgens persbureau Bloomberg zou de Portugese tak van Altice niet van plan zijn de CEO te ontslaan. Verder verlaagde Bank of America het advies op Altice van Kopen naar Neutraal.

Randstad maakte voorafgaand aan een belegeersdag bekend dat men tegen 2019 jaarlijks voor 90 miljoen tot 100 miljoen euro aan kosten wil besparen. Ook voorziet de uitzender een verdere margeverbetering richting de beoogde 5 tot 6 procent en wil men marktaandeel winnen. ING sprak van een sterke strategie-update, terwijl analisten van UBS die "ambitieus" noemden. Het aandeel steeg uiteindelijk 0,1 procent.

Ook Arcadis kwam dinsdag voor hun beleggersdag met plannen voor de komende jaren. Het internationale advies- en ingenieursconcern wil in de komende jaren groeien en de financiële positie verbeteren. Voor de jaren 2018 tot en met 2020 mikt Arcadis op een operationele marge van 8,5 tot 9,5 procent, ten opzichte van 7,1 procent in 2016. De autonome omzetgroei moet volgens de nieuwe richtlijnen boven de groei van het bruto binnenlands product in de markten van Arcadis uitkomen. De dividenduitkering blijft staan op 30 tot 40 procent van de operationele nettowinst. KBC Securities vond de update wat conservatief, terwijl NIBC de doelstellingen juist realistisch vond. Het aandeel steeg 5,1 procent.

OCI heeft de verkoopvolumes in het derde kwartaal van 2017 stevig zien oplopen doordat fabrieken hun bezettingsgraad zagen oplopen en er nieuwe productiecapaciteit in gebruik werd genomen. De volumes stegen afgelopen kwartaal met 29 procent op jaarbasis. OCI sprak van een record. Deutsche Bank noemde de volumestijging evenwel geen verrassing. Het aandeel OCI was met Arcadis koploper in de Midcap en won 5,1 procent.

ASM International steeg 2,8 procent. Dinsdagochtend werd een blok van 225.000 ASMI aandelen van de hand gedaan. Dit zei handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten tegen ABM Financial News. De pluk aandelen werd verkocht voor 61 euro per aandeel. Daarmee was de transactie goed voor ruim 13,7 miljoen euro. Door wie en aan wie de stukken zijn verkocht kon Van der Pol niet zeggen. Wel gaf de handelaar aan dat de normale dagomzet in ASMI circa 247.000 stukken is.

Kardan was onder de kleine fondsen de gebeten hond met een verlies van ruim 25 procent. Het aandeel steeg maandag nog zo'n 40 procent. De Israëlische investeringsmaatschappij maakte bekend dat obligatiehouders het recht claimen op onmiddellijke terugbetaling van hun schuld, nu Kardan zijn onderdeel Tahal niet op tijd kan verkopen en de waardering van zijn Chinese winkelcentrum zou hebben opgeklopt. Volgens de schuldeisers houdt Kardan zich niet aan de voorwaarden van de afspraken die werden gemaakt in juli 2015, onder andere omdat de financiële situatie sindsdien sterk verslechterde. Daarom zouden de B-obligatiehouders die de brief stuurden, per direct moeten worden terugbetaald, met voorrang op obligatiehouders van de A-serie.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, noteerde Wall Street in het groen. De S&P 500 steeg 0,7 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires
5.128 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 ... 253 254 255 256 257 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  18:05
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,66%
 US30^ 37.851,00 -0,43%
 Nasd100^ 17.004,48 -3,10%
 US500^ 4.960,72 -1,75%
 Japan225^ 37.028,48 -2,56%
 Gold spot 2.392,50 +0,55%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 +0,02%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront