Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ECB rentebesluit: UNCH

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nick Bakker

Van je hobby je werk maken, is dat slim? Nick Bakker doet dat als Market Watcher bij IEX. Hij verzorgt dagelijks het Fondsenrondje, de Slotcall en het IEXNieuws. Daarin houdt Nick u op de hoogte van al het beursnieuws, de AEX en alles wat er maar speelt bij Nederlandse aandelen. Beleggen, stockpicken, maar ook speculeren. ...

Meer over Nick Bakker

Recente artikelen van Nick Bakker

  1. jul '18 Liveblog: Trump en BAM 3
  2. jul '18 Liveblog: Microsoft 7
  3. jul '18 Slotcall: Shell en Unies 3

Reacties

27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 september 2017 19:00
    quote:

    tiswatzeg schreef op 7 september 2017 18:47:

    ja waar zit het geld, inderdaad. Wat ik begrijp in bedrijfsobligaties. Maar zeker niet bij de Europese burger.
    Door overtollige geld kan de rente laag worden gehouden. Het is toch niet gek dat er geen inflatie komt? Dit is toch niet prijsopdrijvend.
  2. Bonost 7 september 2017 19:04
    Alexia F: die gedachtegang is geheel vanuit de Nederlandse situatie beschreven. Natuurlijk is een lage rente niet goed voor onze pensioenuitkeringen. Maar wordt in dit boek ook beschreven wat er zou zijn gebeurd als Draghi niet zo rigoureus zou hebben gehandeld. Was de Euro dan niet te gronde gegaan en wat was er dan van ons pensioenstelsel overgebleven. Natuurlijk betalen wij rijke economieën een rekening voor het zuidelijke deel, die veel minder gedisciplineerd zijn in hun begrotingen en bezuinigingen. Aan de andere kant is de Euro en de economie in Europa wel overeind gebleven en hebben wij ook goed kunnen profiteren van stijgende beurzen. In de zuidelijke landen hebben ze daar de mogelijkheden niet voor en zeker niet het geld er voor. Daar wordt de rekening nog in lengte van jaren betaald. Zodra de rente omhoog gaat zullen wij hiervan snel herstellen, maar zij niet.
    Draghi moet gewoon in een veel groter geheel denken en m.i. doet hij een prima job tot nu toe. En wat hij bedoeld met hervormingen is juist bedoeld voor diezelfde zuidelijke Europese landen. Zij doen te weinig, terwijl het grote probleem bij hen ligt. Een medestander heeft hij nu al in Macron en die zal ervoor zorgen dat er in zijn land meer wordt gedaan en hopelijk neemt hij hier meerdere zuidelijke landen in mee. Pas dan gaan we hard vooruit in Europa en kan de rentevoet geleidelijk aan weer stijgen.
  3. [verwijderd] 8 september 2017 10:52
    Bonost: Bedankt voor je inhoudelijke reactie. Helaas geldt mijn gedachtegang niet alleen voor de Nederlandse situatie, al zijn inderdaad de Nederlandse gepensioneerden wel het meest kwetsbaar voor de aanhoudend lage rente. Het grote probleem met Mario Draghi is dat hij zijn beleid onverdroten doorzet (het was op een gegeven moment nodig om maatregelen te nemen om deflatie te voorkomen en de economie te stimuleren door een lagere rente. Deze maatregelen hebben gewerkt, maar inmiddels neemt de inflatie toe tot 1,5 % en deze zal waarschijnlijk doorgroeien naar 2%, de Europese werkloosheid is steeds meer aan het afnemen en de economische groei is robuust. Als je dan als voorzitter van de ECB nog steeds blijft roepen dat je bij enig gevaar nog meer wilt gaan stimuleren, lijkt het alsof iemand het zicht op de werkelijkheid is kwijt geraakt.
    Ik wil voorop stellen dat ik het heel belangrijk vind om sociaal te zijn. De Noord-Europese landen mogen best wel Zuid-Europese landen ondersteunen. Daar is niks mis mee. Het probleem van het starre beleid van Mario Draghi is echter dat ook de Zuid-Europese landen hierdoor ongelooflijk in de problemen zullen komen.
    Welke problemen creëert Mario Draghi met zijn beleid?
    -De marktwerking op het gebied van de rentes en obligaties is volledig verstoord. Er komen geen reële koersen meer tot stand en bij normalisering van de situatie leidt dit tot enorme problemen.
    -Frankrijk is de uitzondering die zijn economie nu wil hervormen, maar door het lage rente beleid worden in andere landen verdere hervormingen niet gestimuleerd.
    -Veel mensen zullen steeds meer schulden aangaan en iedere econoom zal erkennen dat dit in de toekomst tot grote problemen kan leiden.
    -Mario Draghi kan wel de geldkraan open zetten, maar hij heeft nog nooit uitgelegd hoe hij dit weer veilig terug kan draaien (dat gaat in ieder geval heel lang duren en veel economen betwijfelen of dit beleid nog wel te normaliseren valt)
    -Op een gegeven moment zal de economie weer terugzakken, bijv. omdat er (onverwacht) een grote oorlog uitbreekt. Dan staat de ECB met lege handen, want de rente nog lager zetten heeft dan geen effect meer. Nadat alle obligaties zijn opgekocht, dan alle aandelen maar gaan opkopen? Dat zou een vicieuze cirkel zijn waardoor de economie nooit meer normaal zal kunnen functioneren.
    - Er wordt door veel mensen gezocht naar alternatieve beleggingen omdat de rente zo laag is. Dit leidt tot bubbels en bubbels worden opgeblazen tot ze knallen. Dat drukt economieën altijd sterk naar beneden, maar daar zitten we met z n allen zeker niet op te wachten.
    - Mario Draghi heeft met zijn beleid vooral de banken weer rijk gemaakt, maar dat geld is maar heel minimaal bij de gewone mensen terecht gekomen.
    Ik denk dat het goed is om ons te verdiepen in de risico s die we als Europeanen lopen bij een voortzetting van deze over stimulering. Ik hoop dat u in de gelegenheid bent het boek van professor dr. A. Oosenbrug te lezen: "De zonnige bestemming van Neerlands Zwitserleven Gevoel". Ik ben benieuwd of uw ideeën zijn verrijkt na het lezen van dit boek.
27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links