Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Hoe gaat het met de economie?

148 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
Export groeit gestaag verder
30 min geleden

DEN HAAG (AFN) - De Nederlandse export is in mei verder gegroeid ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder, met 3,3 procent. De groei was groter dan in april, toen de uitvoer met 2,5 procent groeide ten opzichte van een jaar eerder.

Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Ook de stijging van de import was groter; 6 procent in mei tegen 0,5 procent in april. In mei groeide vooral de export van chemische en (basis)metaalproducten en van machines, aldus het statistiekbureau.

Volgens het CBS zijn de omstandigheden voor de export in juli gunstiger dan in mei.
DeZwarteRidder
0
Omzet detailhandel 3,5 procent hoger

Gepubliceerd op 14 jul 2017 om 06:53 | Views: 130

DEN HAAG (AFN) - De detailhandel heeft in mei 3,5 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het verkoopvolume was 3 procent hoger, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De omzet van zowel de foodsector als de non-foodsector groeide. Daarnaast werd online bijna 24 procent meer omgezet.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder correctie was de omzet van de detailhandel bijna 6 procent hoger dan in mei 2016, aldus het statistiekbureau.

De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren wisten voor de elfde maand op rij meer om te zetten. Winkels in meubels en huishoudartikelen realiseerden voor de achtste achtereenvolgende maand een omzetgroei en ook winkels in schoenen en lederwaren en de drogisterijen en parfumerieën hebben meer omgezet.

Kleding

De kledingwinkels noteerden wel meer verkopen, maar de omzet bleef hetzelfde als in mei vorig jaar. En na twee maanden met omzetstijging kromp in mei de omzet van de winkels in recreatieartikelen, aldus het CBS.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden een omzetgroei van bijna 2 procent. Dat was te danken aan hogere prijzen, want de winkels verkochten evenveel als in mei 2016. De omzet van de supermarkten groeide met ruim 2 procent, die van de speciaalzaken kromp met 1 procent in vergelijking met een jaar eerder.
DeZwarteRidder
0
Flinke stijging export eurolanden

Gepubliceerd op 14 jul 2017 om 11:11 | Views: 0 | Onderwerpen: Europa

LUXEMBURG (AFN) - De eurolanden hebben in mei gezamenlijk voor een bedrag van 189,6 miljard euro aan goederen naar landen buiten de muntunie geëxporteerd, een stijging van bijna 13 procent op jaarbasis. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat vrijdag.

Er was sprake van meer export naar landen binnen de Europese Unie en een hogere uitvoer naar bijvoorbeeld China en Rusland. De import van de eurozone klom in mei met 16,4 procent tot een waarde van 168,1 miljard euro. Daarmee bedroeg het handelsoverschot van het eurogebied 21,4 miljard euro.

Voor de gehele EU werd voor mei een exportwaarde gemeten van 165,4 miljard euro, een groei van krap 16 procent.
DeZwarteRidder
0
Bedrijfsinvesteringen naar €51 miljard
11 min geleden

DEN HAAG - Niet-financiële bedrijven in Nederland hebben in 2015 ongeveer 51 miljard euro aan investeringen gedaan in materiële vaste activa, zoals gebouwen, grond, machines en installaties, computers en transportmiddelen.

Het is voor het eerst dat de investeringen boven de 50 miljard euro uitkomen, aldus nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS is het ook voor het eerst sinds 2011 dat de investeringen in dat soort zaken weer toenemen. Tussen 2011 en 2014 was nog sprake van een daling van de investeringen. Met name in de industrie en logistieke sector gingen de investeringen omhoog, maar ook bedrijven in de energievoorziening, telecommunicatie en verhuur van roerend goed deden relatief veel investeringen.

Er werd het meest geïnvesteerd in machines, met 28 procent van het totaal. Bijna een kwart van de investeringen ging naar vervoersmiddelen en meer dan een vijfde was bestemd voor het in gebruik nemen van bedrijfsgebouwen en woningen. Nog geen 2 procent was bedoeld voor het aanschaffen van grond.

Het CBS meldde verder dat de helft van alle investeringen in activa voor direct gebruik op het conto komt van 125 bedrijven. De tien ondernemingen met de grootste investeringen namen ruim 8,5 miljard euro van de 51 miljard euro voor hun rekening. Van de ondervraagde bedrijven gaf 70 procent aan in 2015 investeringen te hebben gedaan.
DeZwarteRidder
0
Wereldhandel in de lift in mei
Gisteren, 16:15

DEN HAAG (AFN) - De wereldhandel is in mei met 2 procent toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat meldde het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag op basis van de eigen wereldhandelsmonitor.

In april daalde de wereldhandel nog met 2,2 procent. Een eerste schatting van het handelsvolume over die maand was nog uitgekomen op een daling van 2,1 procent.

De wereldwijde industriële productie nam in mei met 0,1 procent toe. In april was nog sprake van een stijging van 0,4 procent. Dat cijfer is niet bijgesteld van een eerdere schatting.

DeZwarteRidder
0
Nederlandse detailhandel zet 4,3 procent meer om in juni

Gepubliceerd: 14 augustus 2017 07:23 Laatste update: 14 augustus 2017 07:23

De Nederlandse detailhandel heeft in juni 4,3 procent meer omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De verkopen (volume) waren 3,7 procent hoger, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De omzet van winkels in de non-foodsector groeide in juni met ruim 3 procent. De opbrengsten van winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren was ruim 9 procent hoger dan vorig jaar.

Winkels in vrijetijdsartikelen zetten 3,6 procent meer om. Ook groeide de omzet van winkels in persoonlijke verzorging, winkels in kleding en winkels in schoenen en lederwaren.

Winkels in consumentenelektronica zetten daarentegen ruim 4 procent minder om dan een jaar eerder. Sinds februari van dit jaar is de omzet van de elektronicawinkels onafgebroken lager dan een jaar eerder.
Voedings- en genotmiddelen

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden volgens het statistiekbureau in juni een omzetstijging van 4,6 procent. De verkopen namen ruim 2 procent toe. De omzet van de supermarkten groeide met 5 procent. Verder was de omzet van speciaalzaken ruim 2 procent hoger in vergelijking met een jaar eerder.

Online was er wederom sprake van flinke groei. De online omzet was in juni 19,5 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De pure webwinkels, winkels met als hoofdactiviteit verkoop via internet, zetten bijna 16 procent meer om. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is, de zogeheten multi-channelers, groeide met ruim 24 procent.
Door: ANP
DeZwarteRidder
0
Binnenlandse vraag stuwt Japanse economie
1 uur geleden

TOKIO (AFN) - De Japanse economie is in de driemaandsperiode tot en met juni flink gegroeid. Dat kwam onder meer door een sterke binnenlandse vraag, die een teruggang in de export wist te compenseren. Het was het zesde kwartaal op rij dat de Japanse economie groei liet zien, de langste reeks in meer dan tien jaar.

Foto: ANP

De economie groeide in de verslagperiode, op basis van voorlopige cijfers, met 4 procent op kwartaalbasis. Economen rekenden voor het tweede kwartaal van het jaar in doorsnee op een groei met 2,5 procent. Een kwartaal eerder was er sprake van een groei van een opwaarts bijgestelde 1,5 procent.
DeZwarteRidder
0
Grootste exportstijging in jaren

Gepubliceerd op 16 aug 2017 om 09:50 |

DEN HAAG (AFN) - Het volume van de goederenexport was in juni 11 procent groter dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de grootste stijging na december 2010.

In juni groeide vooral de export van (elektrotechnische) machines, apparaten en chemische producten. Zowel de uitvoer van Nederlands product als de wederuitvoer was hoger dan een jaar eerder. Het volume van de import was in juni 6,3 procent groter dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Volgens het statistiekbureau zijn de omstandigheden voor de export in augustus per saldo even gunstig als in juni, maar minder gunstig dan in juli.
[verwijderd]
0
Cézan
0
Leve vooral NL dan.
Die trotse borstklopperij van Rutte gister is me wel bijgebleven, 3.3% groei, hoogste binnen de westerse wereld, niet schjlecht idd.

En over lekkere maaltijden gesproken, las ik vandaag, ook niet te versmaden
www.sushifestival-joy.nl , alhoewel sushi nu net niet mijn ding is. LOl.
Jestbread
0
quote:

Cézan schreef op 17 augustus 2017 10:24:

Leve vooral NL dan.
Die trotse borstklopperij van Rutte gister is me wel bijgebleven, 3.3% groei, hoogste binnen de westerse wereld, niet schjlecht idd.

En over lekkere maaltijden gesproken, las ik vandaag, ook niet te versmaden
www.sushifestival-joy.nl , alhoewel sushi nu net niet mijn ding is. LOl.

NL kan natuurlijk floreren dankzij de EU, dat bedoelde ik meer.
DeZwarteRidder
0
Industrie draait als een trein
12 min geleden

De omzet in de Nederlandse industrie is in het tweede kwartaal voor de derde periode op rij gegroeid. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gingen de opbrengsten met 7,3 procent vooruit ten opzichte van een jaar eerder, onder meer geholpen door hogere prijzen.

De omzetten groeiden in alle onderliggende branches. Vooral in de elektrotechnische en machine-industrie was sprake van een een flinke toename. Daar trok de omzet met bijna 16 procent aan. Ook de producenten van transportmiddelen deden het goed. Binnen deze hoofdbranche groeiden de opbrengsten van de autoproducenten het sterkst, met 24 procent.

Bedrijven in de aardolie-industrie hadden niet zulke goede resultaten als in het eerste kwartaal. De omzetgroei in het tweede kwartaal stopte bij 6,7 procent en was daarmee lager dan de omzetgroei van 19,6 procent in het eerste kwartaal.
Buitenland

Anders dan in de eerste drie maanden van het jaar nam de buitenlandse omzet verder steviger toe dan de Nederlandse. De industriële omzet in het buitenland steeg met dik 9 procent, terwijl het binnen de landsgrenzen slechts om een plus van 4 procent ging.

De afzetprijzen van de industrie zijn in het tweede kwartaal met 5,9 procent gestegen. Volgens het statistiekbureau zaten de prijzen in de chemische en farmaceutische industrie en die in rubber- en kunststofproducten- en de aardoliebranche net als in het eerste kwartaal het stevigst in de lift. In de elektrotechnische en machine-industrie en in de textielsector was juist sprake van prijsdaling.
DeZwarteRidder
0
Bedrijvigheid Duitsland neemt sneller toe
13 min geleden

LONDEN (AFN) - De economische bedrijvigheid van Duitsland is in augustus sneller gegroeid dan een maand eerder. Dat meldde marktonderzoeker Markit woensdag op basis van voorlopige cijfers.

De samengestelde inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid van de dienstensector en de industrie weerspiegelt kwam uit op een stand van 55,7, waar economen gemiddeld uitgingen van een stabilisering op een stand van 54,7. Een niveau van 50 of meer duidt op groei.

De ontwikkeling van de Franse economie stabiliseerde zich wel in augustus. De samengestelde inkoopmanagersindex van Markit voor Frankrijk kwam net als vorige maand uit op 55,6, waar op 55,4 werd gerekend.
DeZwarteRidder
0
quote:

hirshi schreef op 23 augustus 2017 11:53:

HSBC, Citigroup, Morgan Stanley say end of market boom is nigh
'End of market boom' heeft niks met de economie te maken.
ffff
0
In Frankrijk loopt het voorlopig lekker: Vanmiddag gepubliceerd: Er wordt nog meer geïnvesteerd en zoiets doet men niet als men er geen brood in ziet! Zie verder de postings hierboven: Het schijnt dat het in Nederland ook kiplekker loopt, net als in Duitsland en Luxemburg.

Nou, wat willen we nu nog meer?

Pour l'ensemble de l'année 2017, les témoignages des chefs d'entreprise interrogés le mois dernier suggèrent une accélération des dépenses d'investissement par rapport à 2016 dans les secteurs des biens d'équipement et des "autres industries", note l'Insee. L'investissement devrait en revanche ralentir dans l'industrie agro-alimentaire et reculer dans la fabrication de matériel de transport. L'investissement dans l'industrie représente environ un quart de l'investissement productif en France.
DeZwarteRidder
0
Sterkste productiegroei industrie sinds 2000
46 min geleden

De Nederlandse industrie heeft in augustus de sterkste productiegroei doorgemaakt in meer dan zeventien jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi).

Volgens Nevi nam de productie sinds mei 2000 niet meer zo sterk toe als afgelopen maand. Het aantal nieuwe orders vertoonde de sterkste groei sinds december 2013. Ook de werkgelegenheid ging verder omhoog. Een punt van zorg is dat door de sterk toenemende vraag ook de levertijden hard blijven oplopen.

De zogenoemde inkoopmanagersindex waarmee Nevi de algehele bedrijvigheid in de Nederlandse industrie meet, steeg in augustus naar 59,7. Dat is de hoogste stand sinds februari 2011. Een niveau boven de 50 duidt op groei in de sector. Dat is nu al vijftig maanden op rij het geval.
Export en binnenlandse vraag

De sterke productiegroei is te danken aan zowel een flink gestegen export als een sterke binnenlandse vraag. Daarbij lijkt de Nederlandse industrie nog vrij weinig hinder te ondervinden van de opmars van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Ondanks de sterkere vraag en hogere inkoopkosten bleef de stijging van de verkoopprijzen relatief beperkt. ,,De Nederlandse industrie blijkt buitengewoon concurrerend en prijstechnisch scherp te manoeuvreren'', aldus hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven.
DeZwarteRidder
0
Omzet Nederlandse industrie groeit flink
32 min geleden

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse industrie heeft in de eerste zeven maanden van dit jaar de omzet flink zien groeien, na krimp in 2016. Dat blijkt uit een rapport van ABN AMRO over de stand van de industrie.

Volgens ABN ging de omzet voor de totale industrie in die periode met 8,5 procent vooruit, na een neergang met 2,9 procent vorig jaar. Dat komt door de sterker gestegen afzetprijzen en een toegenomen vraag in binnen- en buitenland.

In geen enkele industriële sector was omzetkrimp te zien. De sterkste groei komt voor rekening van basismetaal (ruim 18 procent), machines (16 procent), transportmiddelen (bijna 15 procent) en chemie (11 procent). In de meubelindustrie, elektrische apparaten en metaalproductenindustrie was sprake van een minder sterke groei.

De industriële productie nam tot en met juli met 3,2 procent toe, waarbij vooral in de machine-industrie de productie flink steeg, net als in de transportmiddelensector. De meubelindustrie liet als enige branche een daling van de productie zien.

De bezettingsgraad stond aan het begin van het derde kwartaal op 83,4 procent, wat ruim boven het langjarig gemiddelde is, aldus ABN.
148 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront