Koffiekamer « Terug naar discussie overzicht

Oplichting en fraude

172 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
DeZwarteRidder
0
Carrière Pakistaanse premiersdochter dreigt te sneuvelen door lettertypeblunder

De politieke carrière van Maryam Nawaz Sharif, de dochter van de Pakistaanse premier en zijn gedoodverfde politieke opvolger, dreigt te sneuvelen door een lettertype. Papieren waarmee ze haar onschuld wilde bewijzen in een corruptiezaak, zijn opgesteld in Calibri, een lettertype dat pas beschikbaar was in 2007. De documenten van Maryam zijn gedateerd in 2006.
Door: Sacha Kester 14 juli 2017, 08:35

De zaak komt voort uit de zogenoemde Panama Papers, gelekte documenten waarin allemaal details stonden over brievenbusbedrijfjes in belastingparadijzen. Daar bleken wereldwijd veel prominente politici achter te zitten, onder wie dus premier Nawaz Sharif van Pakistan. Hij wordt zelf niet genoemd, maar zijn kinderen blijken een aantal dure appartementen in Londen te hebben gekocht via een vennootschappen op de Britse Maagdeneilanden.

De oppositie rook bloed: deze bezittingen heeft Sharif nooit opgegeven en het is onduidelijk waar het geld vandaan komt waarmee het vastgoed is aangeschaft. De zaak dreigt Pakistan in een politieke crisis te storten omdat de oppositie erop staat dat de premier aftreedt. Het hooggerechtshof heeft zich ook over de zaak gebogen en vond weliswaar niet genoeg aanwijzingen voor corruptie, maar gelastte in april dit jaar wel een nader onderzoek.

Niet beschikbaar

De afgelopen maanden heeft het onderzoeksteam geprobeerd te achterhalen wie de eigenaar is van de bedrijven die de flats in Londen beheren, oftewel, van wie die appartementen nu echt zijn. De Panama Papers wezen Maryam aan, maar zij claimt dat ze alleen beheerder is. Haar broer, een zakenman zonder politieke ambities, zou de eigenaar zijn. Om dit aan te tonen, heeft Maryam een akte overhandigd die door haarzelf en haar broer is ondertekend in februari 2006.

Maar die akte is dus opgesteld in Calibri en dat lettertype was in 2006 nog helemaal niet beschikbaar. Volgens de Nederlandse ontwerper van het lettertype, Lucas de Groot, bestond er toen al wel een bètaversie, maar het zou 'serieus veel moeite kosten om hier de hand op te leggen', zegt hij tegen persbureau AFP. 'Het zou door computernerds uit een testversie van het besturingssysteem moeten zijn gehaald.'

Valsheid in geschrifte, concludeerde het onderzoeksteam in een rapport dat deze week is uitgelekt. Bovendien is er een 'opvallend verschil' tussen het inkomen van Sharif en zijn levenstijl. En terwijl de oppositie nu nog harder roept om het aftreden de premier, en de veelbelovende carrière van Maryam in de kiem lijkt te worden gesmoord, doet de familie het rapport af als 'rotzooi'. 'Elke tegenstelling wordt niet alleen aangevochten, maar gedecimeerd in het hooggerechtshof', twitterde Maryam deze week.

Het hooggerechtshof besluit begin volgende week wat haar volgende stap gaat zijn.
DeZwarteRidder
0
Nederlander leidde grote bende vleesfraudeurs
1 uur geleden

DEN HAAG - Jan F., een beruchte Nederlandse vleeshandelaar die in april in België op bevel van Europol werd gearresteerd, leidde een grote internationale bende van vleesfraudeurs. Europol, het Europese samenwerkingsverband van de politie, meldt zondag dat er in totaal 65 verdachten zijn opgepakt in verband met het schandaal.

De 67-jarige F. leidde de operatie vanuit de provincie Alicante. Hij wordt aangeklaagd voor onder meer valsheid in geschrifte, dierenmishandeling en belemmering van de rechtsgang.

De grootscheepse fraude begon in 2013 toen in Ierland paardenvlees werd ontdekt in hamburgers die alleen rundvlees hadden mogen bevatten. Met het paardenvlees, dat niet voor menselijke consumptie geschikt was, bleek te zijn gerommeld. Zo bleken identificatiechips van dieren te zijn vervalst en is met documenten geknoeid. De dieren werden onder erbarmelijke omstandigheden gehouden.
Goedkoop paardenvlees

Jan F. is in Nederland al eens veroordeeld omdat hij goedkoop paardenvlees verkocht als duur halal geslacht rundvlees. De criminele winst die hij daar mee maakte werd becijferd op 2,6 miljoen euro.

Zijn bedrijf Draap (het omgekeerde van paard) werd in 2013 ook in verband gebracht met toenmalige grote Europese paardenvleesschandaal. In diverse Europese landen werd destijds paardenvlees gevonden in maaltijden met rundvlees op het etiket.
DeZwarteRidder
0
Aantal fraudezaken verdubbeld: 'We zien nu beter wie fraudeert, wanneer hij fraudeert en met welke verzekeringsvorm'

Zijn de jongvolwassenen van vandaag grotere sjoemelaars dan hun ouders? Het Verbond van Verzekeraars berichtte donderdag dat het 'een trend ziet ontstaan' waarin 'steeds meer jongeren' proberen via een valse claim iets van de kosten van hun verre vakantie 'terug te verdienen'. De brancheorganisatie zag in de eerste jaarhelft het aantal fraudezaken met reisverzekeringen in de leeftijdscategorie 25 tot 35 jaar 'ruim verdubbelen' ten opzicht van twee jaar geleden.
Door: John Wanders 27 juli 2017, 19:13

Navraag leert dat het in absolute cijfers uitgedrukt om een stijging gaat van minder dan honderd naar ongeveer tweehonderd fraudezaken. Inderdaad een verdubbeling, maar legt het een maatschappelijke trend bloot? Duidt het op normvervaging onder 35-minners? 'Wij keken op van het bericht', bekent woordvoerder Daan Wentholt van ASR Verzekeringen. 'Wij zien in onze cijfers die trend niet terug.'

Fraudedeskundige Ber Onderwater van diezelfde verzekeraar ziet een andere trend: verzekeraars worden steeds slimmer in het opsporen van fraude. Dat heeft deels te maken met ervaring. Verzekeraars leren van elkaars incidenten en wisselen via een landelijk waarschuwingssysteem informatie uit over dubieuze klanten. De branche kent een zwarte lijst met de persoonsgegevens van zestienduizend mensen die hun verzekeringsmaatschappij aantoonbaar probeerden op te lichten.

Dubieuze claim nr. 1

Een klant meldt de diefstal van zijn boot. De door hem opgegeven afmetingen leveren een knellend probleem op: zijn botenhuis is veel te klein voor zo’n boot. Claim afgewezen.

Dubieuze claim nr. 2

Na terugkeer van vakantie meldt een klant dat zijn winterjas in Zuid-Afrika is gestolen. Maar het was daar toch volop zomer? Onderzoek leert dat de vakantieganger al veel vaker diefstalschade claimde, oplopend tot in totaal 7.750 euro. Claim afgewezen.

Vorig jaar werden tienduizend plegers van verzekeringsfraude ontmaskerd, 20 procent meer dan in 2015. 'We zien nu beter wie fraudeert, wanneer hij fraudeert en met welke verzekeringsvorm', zegt Rudi Buis van het Verbond van Verzekeraars. Hadden de verzekeraars twee jaar geleden vier onderzoeken nodig om een fraudeur met hard bewijs om de oren te slaan, vorig jaar hadden ze aan drie onderzoeken genoeg.

Ruim 27 duizend incidentonderzoeken resulteerden vorig jaar voor de verzekeraars in een besparingsopbrengst van 83 miljoen euro. Dat is 4 miljoen meer dan in 2015. Meer dan de helft van de fraudes vindt plaats bij de verzekeringsaanvraag: in 5.600 gevallen. Aanvragers vertellen bij voorbeeld niet dat ze bij andere verzekeringsmaatschappijen noemenswaardige claims hebben ingediend. Of ze verzwijgen een strafrechtelijk verleden. Dat komt uiteindelijk aan het licht, verzekert Onderwater. 'We zien heel veel onjuiste informatie bij de aanvraag.'

Dubieuze claim nr. 3

Een klant claimt ernstige letselschade na een aanrijding. Een aantal weken later ontdekt de verzekeraar dat de man kickbokser is en alweer in de ring staat. Claim afgewezen.

Dubieuze claim nr. 4

Veel schade in Nederland na een zware storm in de zomer van 2016. Een klant meldt stormschade en stuurt een foto mee van een geruïneerde schutting. De foto blijkt geplukt van internet. Hij dateert van 2015. Claim afgewezen.

De digitalisering van de samenleving helpt de verzekeraars bij de opsporing, maar het maakt het werk van fraudedeskundigen ook lastiger. Want oplichters beschikken eveneens over moderne technologie. Onderwater vertelt over een schadeclaim naar aanleiding van een gefingeerde inbraak. 'De klant overhandigde ons een bijna niet van echt te onderscheiden bankafschrift van ABN Amro en een digitaal nagemaakte factuur van Wehkamp. Ongelooflijk, hoe echt die er uitzagen. De vrouw claimde schade voor een gestolen televisie ter waarde van 7.000 euro en een iMac van 3.000 euro. Het waren meteen ook de duurste spullen uit de catalogus en dat riep bij ons vragen op.'

Nadat de verzekeringsmaatschappij de vrouw had geïnformeerd over het vermoeden van verzekeringsfraude, dreigde ze naar het consumentenprogramma Radar te stappen om ASR aan de schandpaal te nagelen. Onderwater: 'Toen wij haar vervolgens confronteerden met hard bewijs, namelijk dat Wehkamp en ABN Amro haar helemaal niet kenden als cliënt, veranderde ze radicaal van toon en kwam ze met een excuusbrief. Daarin verzocht ze ons haar persoonsgegevens niet op te nemen in het landelijk waarschuwingssysteem. Maar dat doen we wel. Als wij hard bewijs hebben dat een klant fraude heeft gepleegd, leggen we keiharde sancties op.'

Betrapte fraudeurs

Wie betrapt wordt op verzekeringsfraude, wordt direct uit zijn lopende verzekering gegooid. Politie en justitie komen er hoogst zelden aan te pas (in minder dan 1 procent van de gevallen). Er wordt meteen 532 euro gevorderd voor gemaakte onderzoekskosten. Ook alle overige kosten voor de verzekeraar en eventueel ten onrechte uitgekeerde gelden worden op de fraudeur verhaald.

En als het geval ernstig genoeg is, belandt de fraudeur voor maximaal acht jaar in de landelijke databank van de verzekeraars. Wie op die zwarte lijst staat, kan amper nog een verzekering afsluiten. Het aantal opties is dan minimaal en de te betalen premies zijn uitzonderlijk hoog.
DeZwarteRidder
0
‘Bankrekening bijna geplunderd’

Geert Job Sevink - Dagblad Noorden

Wie zich nu nog per e-mail laat bedonderen, moet wel langdurig onder een steen hebben geleefd. Zou je denken. Internetcriminelen zijn echter vindingrijk. Bijna was journalist Geert Job Sevink slachtoffer geworden van een nieuwe, gehaaide oplichterstruc.

Een WhatsApp-bericht. Afzender: een telefoonnummer. Of de camera die ik te koop aanbied op Marktplaats nog beschikbaar is? Het bericht is ondertekend door Josefien. Als profielfoto heeft ze een schattig jeugdfotootje. ‘Jazeker’, antwoord ik. Josefien: ‘Top! Ik bied er de vraagprijs voor mits je hem aangetekend kunt opsturen naar mij aangezien ik zelf niet echt om de hoek woon haha :-), woon zelf namelijk in Den Burg, Texel. Ik betaal de verzendkosten zelf en betaal uiteraard netjes vooraf.’

Nou, die wil hem echt graag hebben, denk ik. Ik had weliswaar geen vraagprijs in de advertentie vermeld, maar die kan ik nu alsnog bedenken. Ze is zo gretig dat ik ook niet heel laag hoef te gaan zitten. Ik noem een bedrag en Josefien antwoordt: ‘Prima! Mijn adresgegevens zijn…’ met een adres in Den Burg. Het lijkt te mooi om waar te zijn. De advertentie staat er nog maar net op en ik had er geen hoge verwachtingen van.

‘Bij welke bank zit jij zelf?’, appt Josefien. Ik geef haar mijn rekeningnummer van de ING en dat komt goed uit, want Josefien zit zelf ook bij ING. ‘Top!’, antwoordt ze andermaal. ‘Alleen zit ik wel met 1 dingetje… Ik heb vorige week een Samsung s8 toestel gekocht voor 650 euro, nadat ik het geld netjes had overgemaakt werd ik per direct geblokkeerd op whatsapp en kon ik het nummer niet meer bereiken, dus zou jij een fototje kunnen sturen van je bankpas om er zeker van te zijn dat u de rechtmatige eigenaar bent van de rekening aangezien ik het geld had gestort naar een geld-ezel volgens ING, uiteraard stuur ik zelf de mijne dan ook op.’

Handig, denk ik, dat is een goede manier om er zeker van te zijn met wie je te maken hebt, zodat je niet wordt belazerd. Zelf heb ik nog nooit een slechte ervaring via Marktplaats gehad, maar je weet maar nooit. Josefien voegt ondertussen de daad bij het woord en stuurt een foto van haar paspoort en een bankpasje op dezelfde naam. Ik besluit een foto van mijn bankpasje terug te sturen en krijg ten antwoord: ‘Had je ook een fotootje id voor de zekerheid je kan bsn etc wegkrassen.’

Tuurlijk, waarom niet? Ik maak een foto van mijn rijbewijs, waarop geen burgerservicenummer staat, zodat er geen identiteitsfraude mee kan worden gepleegd. Denk ik. Josefien, die zo lelijk bij de neus is genomen, heeft inmiddels mijn volledige vertrouwen gewonnen.

Josefien appt terug: ‘Topper! Ik zal het gelijk gaan overmaken dan, ik zit zelf bij ING zakelijk (heb een eigen onderneming), weet niet of je zelf bekend bent met zakelijk bankieren? Je dient namelijk de betaling te bevestigen, dat kan op de ING site dus ik weet niet of je kan inloggen op ING op dit moment?’

Een betaling aan mij bevestigen? Hmm, beetje vreemd. Ik besluit aan Google te vragen in welke gevallen je een betaling moet bevestigen en stuit al gauw op een site van ING waar die vraag ook gesteld is. Oef! Nooit op ingaan, staat er. En heb je al je pasje gefotografeerd, laat het dan onmiddellijk blokkeren, luidt het advies.

‘Bent u ingelogd? Dan maak ik het gelijk over’, appt Josefien, kennelijk wat ongeduldig geworden.

Ondertussen bel ik naar ING om mijn pasje te laten blokkeren. „Dit is een bekende vorm van oplichting”, vertelt de medewerker van ING mij. „Ze installeren op hun eigen telefoon een ING-app om mee te bankieren en daarin voeren ze jouw gegevens in. Die hebben ze nu, maar ze hebben ook nog een bevestigingscode nodig. Die kun je alleen krijgen als je die op de website van ING aanvraagt. Als u die code nu aan de oplichters had gegeven, zouden ze de beschikking hebben gehad over uw bankrekening.”

Mijn hart bonkt in mijn keel. Ik bedank de medewerker uitvoerig en app naar ‘Josefien’: ‘Ik wacht je betaling af, maar ik bevestig niks’. ‘Ik zit bij ING zakelijk nogmaals’, krijg ik terug. Weer een bericht: ‘U heeft een fotokopie van mijn paspoort en bankpas’. Nóg een bericht: ‘Niet bekend met zakelijk bankieren?’ Ik antwoord: ‘Jazeker’ en nu is ‘Josefien’ helemaal kortaf: ‘Nou dan’, appt ze. Ik antwoord dat ik even wat heb zitten googelen… Geen reactie.

Dan bedenk ik mij dat het mogelijk is om rekeningnummers, maar ook telefoonnummers door Google te halen. Ik voer het telefoonnummer van ‘Josefien’ in en heb direct beet: talloze reacties van mensen die hetzelfde is overkomen.
DeZwarteRidder
0
Waarschuwing AFM voor zes boiler rooms
16 min geleden

redactie DFT - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in de eerste helft van van dit jaar zes boiler rooms op haar waarschuwingslijstenopgenomen. Consumenten moeten niet ingaan op het aanbod van deze en andere boiler rooms.

Een boiler room is niks meer en niks minder dan een verzamelnaam voor oplichters. Gehaaide verkopers bellen naar mogelijke beleggers om ze over te halen te waardeloze of nepaandelen te kopen, zo legt de AFM uit.

Grote druk

Vaak wordt er grote druk uitgeoefend om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken betrouwbaar ogende websites en soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende (financiële) organisatie.

In de eerste helft van 2017 is gewaarschuwd voor de volgende partijen:

Ashida Associates, Oliver and Mann Inc, Global Alliance Capital, Toronto Sumitomo Trading International: deze vier partijen benaderen consumenten ongevraagd met het aanbod om aandelen te kopen.

Aichi BMO International: de toezichthouder in Hong Kong (the Securities and Futures Commission) heeft tegen Aichi BMO International gewaarschuwd.

Vantagepro Asset Management: de toezichthouder in Australië (the Australian Securities & Investments Commission) heeft tegen Vantagepro Asset Management gewaarschuwd.
Melden

Op de website heeft de AFM meer informatie over boiler rooms staan. Eén van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Boiler rooms zijn erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op. De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boiler room zijn gebeld.
pietje-2005
0
Op de "Zeven" was het ook keihard werken in de boiler rooms, maar daar werd je niet rijk van ;-)
josti5
0
Het gaat heel gehaaid, en 'ze' nemen de tijd, om je vertrouwen te winnen, tot en met bankafschriften en gevraagde terugstortingen aan toe.

Zo ben ik lang geleden opgelicht door 'Inter FX' - het verloop heb ik indertijd al uitvoerig beschreven, 'ter leringhe ende vermaeck'.

Goed onthouden: je wordt nooit opgelicht door onaardige mensen!!!
DeZwarteRidder
0
Brabantse zakenman van jacht geplukt
Nederlandse vastgoedmagnaat gearresteerd op Capri
37 min geleden

CAPRI - Een Nederlandse vastgoedmagnaat woonachtig in Monaco is op het Italiaanse Capri aan boord van een luxe jacht op verzoek van de Belgische justitie gearresteerd. De man, die in Italiaanse media vrijdag met de initialen Z.B.P. wordt aangeduid, is aangehouden tijdens een routinecontrole door de politie in havens en op plezierjachten.

De in 1961 geboren man werd donderdag aan boord van het luxueuze, onder de vlag van de Kaaiman-eilanden varende jacht Unicorn aangetroffen. Hij maakte een tocht met zijn familie. Maar tegen hem loopt sinds juli op verzoek van België een Europees arrestatiebevel wegens omkoping en andere malversaties in de vastgoedsector. Hij is in afwachting van zijn uitlevering aan België overgebracht naar de Poggioreale-gevangenis in Napels, aldus Italiaanse media.

Het zou waarschijnlijk gaan om een in 1961 geboren Brabantse zakenman op wie de Belgische justitie al jaren jacht maakt, meldde vrijdag de website van het blad Quote, quotenet.nl. De Unicorn zou momenteel in bezit van deze zakenman zijn.
DeZwarteRidder
0
04 augustus 2017 om 14:44

In de jachthaven van Capri is een Nederlandse projectontwikkelaar gearresteerd op verdenking van financiële misdaden. Een naam wordt niet genoemd door Italiaanse media, maar de omschrijving - initialen Z.B.P., geboren in 1961, residerend in Monaco - doet sterk vermoeden dat het gaat om Quote 500-miljonair Frank Zweegers, die al jaren verwikkeld is in een Belgisch omkoopschandaal.

De mysterieuze Zweegers wordt verdacht van het uitdelen van steekpenningen rond de aankoop van de Brusselse Financietoren. De Belgische autoriteiten maken al jaren jacht op de geboren Brabander en diens vastgoedfirma Breevast, nochtans zonder doorslaand succes. Toch lijkt het net zich nu rond Zweegers te sluiten. Italiaanse media meldden donderdag dat een Nederlandse projectontwikkelaar is gearresteerd in Capri, nadat in juli een Europees arrestatiebevel werd uitgevaardigd door Belgische justitie.

Volgens de krant Il Mattino was de Nederlander op vakantie met zijn familie, genietend op een luxe yacht genaamd Unicorn, dat vaart onder de vlag van de Kaaiman Eilanden. De Hollanders werden kennelijk nauwlettend in de gaten gehouden door de politie die de in 1961 geboren man met initialen Z.B.P. heeft overgebracht naar de niet geheel prettige Poggioreale gevangenis van Napels, in afwachting van uitlevering. De Unicorn is, blijkens online informatie, aan de ketting gelegd in Napels.

Daarnaast wordt vermeld dat de opgepakte Nederlander officieel woonachtig is in Monaco. Hoewel het er alle schijn van heeft dat het om erkend Nedermonegask Zweegers gaat blijft definitieve bevestiging vooralsnog uit. Op het Amsterdamse kantoor van Breevast was vrijdagochtend vooralsnog niemand in de gelegenheid om commentaar te geven. De Nederlandse ambassade in Rome wenst niet te reageren op berichten in de media, en Quote is nog in afwachting van een respons van Belgische justitie.

Twee bronnen melden Quote dat het yacht Unicorn inderdaad toebehoort aan Zweegers. 'Hij heeft het begin van de zomer nog feestelijk in ontvangst genomen', aldus een man in regenjas. Een andere goed ingevoerde meldt op mistroostige toon dat de arrestatie funest is voor de man die met een geschat vermogen van €245 miljoen in de Quote 500 staat. 'Dit is heel erg, zeker ook in relatie tot de banken. Dit kan weleens einde carrière betekenen.'

Update 14.44

Breevast-directeur Henk Brouwer zegt in een telefonische reactie nog geen contact te hebben gehad met Zweegers sinds Italiaanse media het nieuws brachten. 'Ik ben nu op vakantie, dus spreek hem ook niet dagelijks. Maar laat ik het zo zeggen: het is vrij zeker dat het om Frank gaat, anders had ik hem nu wel aan de lijn. Wel was hij volgens mij tot gisterenavond laat nog actief op Whatsapp.'

Daardoor blijft het vooralsnog onduidelijk of Zweegers reeds op borgtocht vrij is of nog even veterloos door het leven moet. Quote kreeg vooralsnog geen gehoor op zijn mobiele nummer, net als Brouwer. 'Het enige dat ik wel kan zeggen is dat een arrestatie niet in verband staat met de Financietoren. Verder is het alleen maar speculeren, dus dat ga ik niet doen. We zullen er met Breevast alles aan doen om later vandaag met een verklaring te komen.'
voda
0
Omstreden farma-topman veroordeeld voor fraude

De omstreden Amerikaanse zakenman Martin Shkreli, bekend geworden omdat hij de prijs van een medicijn verhoogde van $13,50 naar $750 per pil, is schuldig bevonden aan fraude. Hem hangt twintig jaar cel boven het hoofd.

De 34-jarige voormalige topman van het farmaceutische bedrijf Turing werd ervan beschuldigd dat hij investeerders in zijn twee hedgefondsen met valse informatie heeft gelokt. Hij rommelde met cijfers en spiegelde ze niet-bestaande resultaten voor.

Grote nederlaag voor Shkreli
Het was een grote nederlaag voor Shkreli, die eerder nog vol branie had geroepen dat hij zo onschuldig was dat de rechter, aanklagers en jury hem na afloop excuses zouden maken. Hij werd eind 2015 opgepakt op verdenking van fraude.

De zakenman werd wereldnieuws toen hij de prijs van het anti-infectiemiddel Daraprim van het ene op het andere moment met 5.000 procent verhoogde. Shkreli kocht medicijnen op waarvan het patent was verlopen om deze tegen een hogere prijs te verkopen.

Dat leidde tot grote verontwaardiging, maar heeft niets met de huidige veroordeling te maken.

fd.nl/ondernemen/1212779/omstreden-fa...
DeZwarteRidder
0
Inleg kwijt bij bank in Peking

Niet zelden moeten Chinezen bloeden voor het door hen in de bank gestelde vertrouwen.

Afgelopen voorjaar nog ging een groep van honderd beleggers de boot in toen ze gezamenlijk Rmb 3 mrd (€ 380 mln) investeerden via een vestiging van Minsheng Bank in Peking. Het geld werd niet geïnvesteerd in een lucratieve bedrijfslening, maar aangewend om gaten in de boekhouding van het bankfiliaal in kwestie te dichten. Beleggers hebben hun inleg niet teruggezien.

Het is maar een van de voorbeelden waar spaarders gelokt worden met hoge rendementen op ondoorzichtige producten, waarbij verondersteld wordt dat de bank garant staat. Vaak weten zij niet dat het gaat om risicodragend kapitaal, dat buiten de bankbalans verstrekt wordt.

De Chinese autoriteiten hebben maatregelen afgekondigd om de markt te temmen. Verstrekkende partijen moeten adviesgesprekken gaan opnemen en er komt een renteplafond op dergelijke producten. Tegelijkertijd wil de toezichthouder voorkomen dat beleggers massaal hun inleg gaan opeisen.
voda
0
'Megaclaim voor bestuurders failliet Ebcon'

Gepubliceerd op 9 aug 2017 om 06:42 | Views: 1.207

AMSTERDAM (AFN) - De curator van het failliete internetbedrijf Ebcon claimt zestien jaar na dato ongeveer 55 miljoen euro bij drie ex-bestuurders. De mannen hebben volgens de curator geld dat bestemd was voor een glasvezelverbinding in eigen zak gestoken, meldt het Financieele Dagblad woensdag.

Het Brabantse Ebcon maakte rond de eeuwwisseling furore als aannemer van KPNQwest. Dit failliete ex-beursfonds wilde een glasvezelimperium aanleggen dat 63 Europese steden met elkaar moest verbinden. Ebcon zou het netwerk aanleggen.

Voordat KPNQwest, een joint venture van het Nederlandse KPN en het Amerikaanse Qwest, failliet ging omdat het bedrijf de ambities niet waar kon maken,sloot Ebcon op 10 juli 2001 al de deuren.

De Ebcon-curator deed zestien jaar onderzoek naar de zaak en komt tot de conclusie dat drie bestuurders zichzelf verrijkten. Inmiddels is al voor bijna 55 miljoen euro beslag gelegd op het woonhuis van een van de ex-bestuurders. De andere twee kunnen ook een claim voor hetzelfde bedrag verwachten.
voda
0
Banken gaan fraudeurs die neprekening gebruiken de pas afsnijden

Nederlandse banken gaan vanaf dit najaar fraudeurs aanpakken die consumenten en bedrijven verleiden geld naar een verkeerde rekening over te maken. Als bij een overboeking de naam en het rekeningnummer niet bij elkaar horen, krijgen consumenten straks een waarschuwing, voordat ze betalen. Een langgekoesterde wens van consumentenorganisaties gaat daarmee in vervulling, zij het met vertraging, want eerder was de start van het waarschuwingssysteem al in de zomer voorzien.

Fraudeurs maken graag gebruik van een gat in de controle op het betalingsverkeer door banken; het rekeningnummer is leidend voor de banken. Als op een overboeking maar een echt Iban-rekeningnummer staat, maakt de naam bij de overboeking niet uit.

Gestopt met hergebruik
Sterker nog, op het uiteindelijke dagafschrift is uitsluitend de naam te zien die de fraudeur verzon. Dat houdt hem buiten het zicht, totdat de bank waar het rekeningnummer loopt onderzoek gaat doen. En dat kan even duren.
Daarnaast vergissen klanten zich soms, bijvoorbeeld wanneer ze geld overmaken naar een afgesloten bankrekening. Een rekeningnummer van een bekende kan door heruitgifte naar een nieuwe rekeninghouder zijn gegaan. Banken zijn pas dit jaar gestopt met hergebruik van oude rekeningnummers.

Rabobank ontwikkelde een waarschuwingssysteem om fraude en fouten met rekeningnummers te signaleren. Deze rekeningnummer-naamcheck wordt dit najaar door Rabobank uitgerold. Daarna volgen andere banken.

Marktplaats- en factuurfraude
Fraude komt geregeld voor, bijvoorbeeld door valse advertenties op verkoopsites als Marktplaats. Een koper bestelt en betaalt, maar krijgt niets geleverd. De frauderende 'verkoper' kan zich nu nog verschuilen achter een valse naam. Ook factuurfraude komt voor. Iemand doet zich voor als 'Kamer van Koophandel' en vraagt een bedrijf een vergoeding voor vermelding.

Volgens schattingen van de Betaalvereniging, een organisatie van aanbieders van betaaldiensten op de Nederlandse markt, gaat het ruim 15.000 keer per jaar mis bij overboekingen. En een op de vier mensen die ten onrechte geld ontvangen wil niet terugbetalen, volgens een schatting van de Consumentenbond. Dat gaat dus om duizenden gevallen door fraude of vergissing.

Gat in controle
Banken komen doorgaans in beweging na een of meerdere aangiftes bij de politie of een melding van een collega-bank. Daarna treden ze op, leert navraag. Een fraudeur kan zijn bankrekening dan allang hebben leeggehaald. Als hij een stroman als rekeninghouder inzet, blijft hij helemaal buiten beeld.

Voor een vergissing bij een overboeking is er de procedure onverschuldigde betaling. Hierbij bemiddelt eerst de bank. Als de verkeerde begunstigde na drie weken nog niet heeft teruggestort, moet de betaler zelf geld terugvragen bij de begunstigde. De bank geeft dan volgens de Betaalvereniging naam en adres van de begunstigde vrij.

Consumentenprogramma's en de Consumentenbond drongen al enkele jaren aan op een checkmogelijkheid, vóór betaling. Voor de 99% van de overboekingen die inmiddels via internetbankieren of mobiel bankieren gaat, biedt de check een waardevolle waarschuwing, denkt de Consumentenbond. Het systeem werkt overigens alleen voor Nederlandse betaalrekeningen.

Ouderwetse bankcliënten niet gewaarschuwd
De nieuwe rekeningnummer-naamcheck helpt mensen die nog geld overmaken met papieren formulieren niet. Het werkt alleen bij internet- en mobiel bankieren.
De Consumentenbond wil dat banken ook voor de mensen die nog met overschrijfformulieren werken iets gaan doen. Ook al bestaat nog maar iets meer dan 1% van de overboekingen uit papieren formuliertjes. Volgens een woordvoerder zijn juist mensen op leeftijd kwetsbaar voor fraude en vergissingen.
Fraude voorkomen vóór de overboeking
Stel, een fraudeur stuurt u een verzoek om te doneren, doet zich voor als 'Rode Kruis' en geeft zijn eigen rekeningnummer. U maakt vervolgens geld over naar het rekeningnummer en meldt als begunstigde 'Rode Kruis'.

Als het rekeningnummer een echt Iban-nummer is, gaat de betaling gewoon door. De naam doet er voor de bank niet toe. Ook op uw rekeningafschrift ziet u 'Rode Kruis', en niet de naam van de fraudeur. Voor u merkt dat het mis is, kan er veel tijd voorbijgaan.

Met de nieuwe naam-nummercheck kunnen klanten een naam invoeren bij het rekeningnummer. Wijkt de naam licht af van de bij een bank bekende naam, dan krijgt de klant de naam te zien zoals de bank hem kent. Wijkt de naam sterk af, dan wordt geen naam getoond, maar krijgt de klant een waarschuwing dat hij zich mogelijk vergist of slachtoffer is van fraude.

De Betaalvereniging benadrukt dat de nieuwe check helpt bij fraude die voorafgaat aan de overboeking, zoals factuurfraude of Marktplaatsfraude. Mensen kunnen zich door de check straks moeilijker uitgeven voor iemand anders.

Tegen echte betaalfraude, waarbij een medewerker van een bedrijf ten onrechte grote bedragen wegsluist en fraudeert helpen vooral het vierogenprincipe en maximale bedragen per opdracht. Meerdere mensen zien en tekenen dan grotere betaalopdrachten.

fd.nl/ondernemen/1214386/banken-gaan-...
DeZwarteRidder
0
Nieuws/Buitenland

‘Ik stond te trillen op mijn benen’
Nederlandse bende perst Vlamingen af
4 min geleden in BUITENLAND

Leuven - Vlamingen worden sinds enkele weken massaal opgelicht door een groep Nederlandse zwendelaars. De criminele bende belooft ‘voordelige en gratis vliegtickets’, maar probeert slachtoffers door middel van stalking en afpersing later geld te ontfutselen.

Test-Aankoop, een Belgische consumentenorganisatie, heeft al meer dan honderd klachten binnengekregen. Ook Sophie uit Leuven ontving vier weken geleden een telefoontje van een dame die haar een website aanbeval – Shop & Fly, zogenaamd voor goedkope en soms gratis vliegtickets. “Omdat ik ervaring heb met legitieme sites die ongeveer hetzelfde doen, zei ik niet meteen nee. Ze zou me een mailtje sturen, waarna ik dan kon beslissen”, aldus een geschrokken Sophie tegen het Nieuwsblad.

Later die week kreeg ze een Nederlandse man aan de lijn. Hij vroeg waar haar betaling van 76 euro bleef en dreigde een incassobureau in te schakelen. “Ik stond te trillen op mijn benen. Uit angst – ze kenden m’n e-mailadres en woonplaats – ben ik naar de politie gestapt om een klacht in te dienen.”

Enkeltje kliko

Sommige slachtoffers voelen zich zo geïntimideerd dat ze de oplichters uiteindelijk maar betalen. “Doe dat niet”, zegt Simon November van Test-Aankoop. “Breek het telefoongesprek altijd af. Zeg desnoods dat je een klacht hebt ingediend bij de politie, wegens afpersing.” Ook incassobrieven mag je wat November betreft direct naar de kliko verwijzen.
DeZwarteRidder
0
Duizenden Vlamingen voor miljoenen het schip in door piramidespel Questra. ‘Ze stonden in de rij om bedrogen te worden’


Economiestudent Stefan Willems (24) wist onmiddellijk dat het fout zat. ‘Als je 10.000 euro belegde bij Questra, zou je na een kleine zes jaar 438 miljard euro hebben: dan kun je de volledige Belgische staatsschuld terugbetalen én hou je nog 4 miljard euro zakgeld over.’

€0,85 bij Blendle

DeZwarteRidder
0
Questra World, superbeleggers of frauduleus netwerk?

Posted on mei 8, 2017 door Hedwig Neesen in China, Fraude, Loyaltyschema, Ponzi, Vermogensbeheerder // 6 Comments

Questra World en Atlantic Global Asset Management beloven de investeerders 4-6% return per week! Bovendien worden de verkopers meer dan riant verloond. De maatschappij legt nergens exact uit hoe ze die fenomenale resultaten kan halen. Na amper een jaar zou het platform actief zijn in meer dan 20 landen. Ze plannen een uitbreiding naar Azië en Noord-Amerika en openen een hoofdzetel in Dubai.

Het FSMA publiceerde op 27 april een waarschuwing voor de activiteiten van Questra Holdings, Questra World en Atlantic Global Asset Management (AGAM). De toezichthouder herhaalt daarmee haar eerdere waarschuwingen waarin ze onomwonden melding maakte van een piramidesysteem, een Ponzisysteem en potentiële fraude.

Het FSMA stelt zeer duidelijk dat de genoemde maatschappijen geen beleggingsdiensten mogen verstrekken in België. België is niet alleen met waarschuwingen over beide platformen. Ook in Slovenië, Groot-Brittannië, Tsjechië en Oostenrijk hebben de toezichthouders zich duidelijk negatief uitgesproken. Ondertussen blijven Questra World en Atlantic Global Asset Management, van wie de werking duidelijk met mekaar verbonden is, ongestoord actief in ons land. De Belgische website van de platformen is ongehinderd bereikbaar en werft nieuwe beleggers en verkopers.

Tijdens het weekend van 6 en 7 mei had in het Intercontinental Hotel in Berlijn een zogenaamd Leadership Event plaats. Daar waren ook Belgen aanwezig. Dat was ook het geval tijdens eenzelfde prestigieus evenement in Dubai vorige maand. Deelnemers worden twee dagen lang opgenaaid met ambitieuze verkoopspraatjes in een luxueuze omgeving. De kans is dan ook reëel dat de activiteit van deze allicht frauduleuze maatschappijen, de volgende weken sterk zal toenemen in België. Questra World en AGAM hebben geen vestiging in België maar dat volstaat niet om aan de waarschuwing van het FSMA te ontkomen.

Questra-Leaderevent

Het is vrij duidelijk aantoonbaar dat Questra en AGAM wel degelijk actief zijn in ons land. Er zijn concrete sporen naar bemiddelaars die in België de kwestieuze producten commercialiseren. De website questraworld.expert bijvoorbeeld, promoot de oplossing zelfs tegen het advies van het FSMA in. De website maakt melding van de opmerkingen van het FSMA maar probeert ze te pareren met een vermeend antwoord van Questra World en AGAM.

Op die Belgische site staat ook een filmpje van het leadershipevent van Questra World in Dubai op 28 en 29 maart 2017. Dure auto’s en veel blingbling, met af en toe het logo van Questra tussen wat feestende ruikelui door. Over inhoud en feiten maakt blijkbaar niemand zich druk. De Belgische site linkt door naar de Facebookpagina van een consultancybedrijf uit het Antwerpse. Hij wordt ook gehost door een IT-bedrijfje van dezelfde zaakvoerder. De Twitteraccount toont aan dat de zaakvoerder van Questraworld.expert op 30 maart, de dag na het event dus, in Dubaï aanwezig was. Hij postte toen een tweet en een aantal foto’s op Instagram die dat bevestigen. De kans is dus reëel dat hij ook het event heeft bijgewoond, al is dat niet verifieerbaar op de foto’s of in de Twitterfeed.

Op een Russische website van Questra, een site die overigens deels in het Engels en deels in het Russisch is gemaakt, krijgen we wat meer informatie over de voorwaarden om deel te nemen aan het event in Dubai. Wie tussen 01.12.2016 en 25.02.2017 65.610 euro productie draait mag blijkbaar gratis naar Dubai vliegen, op voorwaarde dat je de graad van Director hebt. Om Director te zijn moet je een minimumproductie hebben van 500.000 euro. Die normen lijken niet enkel voor de Russische organisatie van toepassing te zijn maar voor de ganse organisatie. In de tekst staat overigens ook een opvallende sanctie. Directors die niet opdagen in Dubai krijgen een boete van 10.000 Questra Points (QP). Ze verliezen dus een deel van hun loyalty-voordelen.

financelab.blog/2017/05/08/questra-wo...
haas
0
Mocht u geld bijdrukken in uw garage, dan pakt men u op voor valsemunterij. Doet de overheid dat, dan noemt men het “monetair beleid”.
objectief
0
quote:

haas schreef op 6 oktober 2017 17:33:

Mocht u geld bijdrukken in uw garage, dan pakt men u op voor valsemunterij. Doet de overheid dat, dan noemt men het “monetair beleid”.
Ja, gelukkig maar...we worden zo slapend rijk door besparing op hypotheekrente,
stijgende huizenprijzen en vette beursrendementen.
gbakl
0
"en directeur Jaap Korteweg was getrouwd met fractievoorzitter Marianne Thieme."

is Jaap preventief geruimd? of is Marianne een scharrelkip ?
172 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 7 8 9 » | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Markt vandaag

 AEX
860,01  -5,35  -0,62%  19 apr
 Germany40^ 17.714,20 -0,69%
 BEL 20 3.827,75 +0,03%
 Europe50^ 4.904,14 -0,28%
 US30^ 37.851,00 0,00%
 Nasd100^ 17.004,48 0,00%
 US500^ 4.960,72 0,00%
 Japan225^ 37.028,48 0,00%
 Gold spot 2.392,50 0,00%
 EUR/USD 1,0655 +0,11%
 WTI 82,10 0,00%
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer

Stijgers

WDP +3,12%
Kendrion +2,92%
EBUSCO HOLDING +2,67%
Vopak +2,61%
NX FILTRATION +2,17%

Dalers

JUST EAT TAKE... -5,11%
TomTom -4,68%
Fugro -4,30%
ASMI -4,00%
BESI -3,64%

EU stocks, real time, by Cboe Europe Ltd.; Other, Euronext & US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront