'Philips leverde Amerikanen te dure beademingsapparatuur'

Gepubliceerd op 31 juli 2020 16:01 | Reacties: 5

Philips Koninklijke (17:36)

45,375 +0,720 (+1,61%)

AMSTERDAM (AFN/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten hebben te midden van de corona-uitbraak mogelijk tot een half miljard dollar te veel betaald voor beademingsapparatuur van Philips. Dat beweren Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Volgens een rapport van een speciale commissie heeft Philips de regering van president Donald Trump een bepaald model van beademingsapparatuur geadviseerd, omdat daarin betere schermpjes opgenomen zouden zijn. Maar volgens de commissie zouden de schermpjes exact hetzelfde zijn als die in een goedkoper model waar eerder voor werd gekozen in Washington, tijdens het bewind van Barack Obama.

Philips zegt zich niet te kunnen vinden in de conclusies van het rapport. "Ik wil graag duidelijk maken dat Philips in geen enkel geval de prijzen heeft verhoogd om te profiteren van de crisissituatie", reageert topman Frans van Houten. Het Nederlandse concern is er volgens hem juist trots op dat het met zijn zorgtechnologie een bijdrage levert aan de bestrijding van de viruspandemie.

Contract

Philips geeft wel toe dat de beademingsapparatuur die enkele jaren terug werd geleverd in de VS goedkoper was. Maar dat kwam volgens het bedrijf omdat toen sprake was van een onderzoeks- en ontwikkelingscontract. Daarbij werden de apparaten eenmalig ver onder de commerciële waarde van de hand gedaan.

Philips ligt momenteel op schema met de productie en levering van 43.000 EV300-apparaten voor beademing in het ziekenhuis. In het in april overeengekomen contract zouden de Amerikanen ook een korting krijgen. In een pakket met onder meer bepaalde accessoires kost zo'n apparaat normaal meer dan 21.000 dollar. De VS betaalde hiervoor slechts 15.000 dollar.

5 Posts
Jopie1962
2
'Philips leverde Amerikanen te dure beademingsapparatuur'

Was een gevalletje 'slikken of stikken'.
Mijn Vriend
0
Exemplarisch hoe de Janks met Europa omgaan. Nu Jank-democraten Europa ook niets meer gunnen, dan heeft het ook geen zin meer om tot de VS verkiezingsuitslag te wachten. Maar ja, zolang de EU VS agent Dl moet volgen zal er wel weinig veranderen.
Mrx77
3
Misschien kan Eu apple aanklagen voor te dure iphones...zit vol met chinese onderdelen erin....misschien moeten ze een chinese prijs voor vragen...
Jan de gokker
0
Half miljard is trouwens ook niet veel als het om de volksgezondheid gaat. Jammer dat de democraten een prijs op het leven van de Amerikanen willen zetten.

Jammer ook dat de regering Obama vrijhandel zo stimuleerde waardoor het virus zich zo makkelijk kon verspreiden. De huidige regering zit nu met de gebakken peren.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.