'Beursweek in teken van politieke onrust VS en steun ECB'

Door AFN op 31 mei 2020 16:35 | Views: 5.502

AMSTERDAM (AFN) - De nieuwe beursweek zal waarschijnlijk in het teken staan van de oplaaiende politieke spanningen in de Verenigde Staten. Rellen na de dood van de ongewapende zwarte man George Floyd verspreiden zich over het hele land. Dat dreigt het herstel van de coronacrisis van de grootste economie ter wereld te ondermijnen. Verder kijken beleggers uit naar de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB) later op de week, waarvan meer stimulering wordt verwacht.

In zeker dertig Amerikaanse steden zijn gewelddadige protesten uitgebroken na de dood van Floyd door toedoen van een politieagent in Minneapolis. In Philadelphia raakten dertien agenten gewond toen ze optraden tegen brandstichtingen en plunderingen. In onder meer Los Angeles, Atlanta, Louisville, Columbus en Minneapolis, is een avondklok ingesteld. Ook doen acht staten een beroep op de nationale garde. Volgens marktkenners vormen de massale protesten een groot risico voor nieuwe uitbraken van het coronavirus.

De ECB komt donderdag naar verwachting met een uitbreiding van zijn opkoopprogramma voor obligaties. Dat kan meerdere vormen aannemen zoals een langere looptijd of een grotere omvang van het programma. Sommige marktpartijen speculeren dat rommelobligaties van bedrijven met lage kredietwaardigheid toegevoegd zullen worden aan het programma. De centrale bank komt daarnaast met nieuwe prognoses voor de economie en inflatie.

Banenrapport

Wat betreft macro-economische cijfers ligt het zwaartepunt aan het einde van de week. Op vrijdag komt het Amerikaanse banenrapport uit, waaruit duidelijk moet worden hoe hard de werkgelegenheid in mei is geraakt door de coronacrisis. Economen verwachten een werkloosheidspercentage van 19,6 procent. Verder staan definitieve cijfers over de bedrijvigheid in verschillende grote industrieën zoals de VS, de eurozone, China en Japan over de maand mei op de rol.

Afgelopen vrijdag sloot de AEX-index 1,1 procent lager op 532,57 punten. De MidKap zakte 1,7 procent tot 721,29 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 2,5 procent in. De Dow-Jonesindex sloot 0,1 procent lager op 25.383,11 punten. De breed samengestelde S&P 500 ging 0,5 procent omhoog naar 3044,31 punten en techbeurs Nasdaq won 1,3 procent tot 9489,87 punten.

De komende beursweek is verder in Duitsland wat korter dan gebruikelijk vanwege de tweede pinksterdag. Amsterdam, Parijs en Londen zijn wel de hele week open, net als Wall Street.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

9 Posts
Pieter Vandewalle
1
Zalig, beurzen gegarandeerd weer hoger. Onrusten, virus, geopolitiek, werkloosheidscijfers, ... dat is de laatste weken nog geen enkele keer een issue geweest om de beurzen fundamenteel lager te zetten en dan komt er weer een grote centrale bank met nieuwe opkoopprogramma's. Het gaat wel erg gemakkelijk de laatste tijd.
Trecolore
1
Ja, mee eens. Alles valt mee door de juiste bril gezien. Doden bij de rellen valt erg mee, 1 maar er was gerekend op meer, dus beurs omhoog.
Het enige jammere is dat ikzelf er niet van profiteer omdat het verhaal in mijn hoofd niet klopt met het vertoonde verhaal.
Maar ja, we zullen het wel zien.
[verwijderd]
0
De Fed heeft volgens mij iets van 7.000.000.000.000 aan geld de economie in gepompt. Dat komt neer op 368.421 dollar (7.000.000.000.000 / 19.000.000) per werkeloze. Het grootste deel van dit forum snapt niet waarom beurzen stijgen, ik snap niet waarom het zou moeten dalen.
FairValue
1
Hoog verkopen en laag kopen! Iedereen die verstand heeft van economie weet dat de koersen hoog staan in vergelijk met de winsten. De winsten zullen over het algemeen nog verder onder druk komen te staan. Het enige positieve is de geldcreatie maar er zijn ook genoeg economen die vinden dat geldcreatie op dit moment weinig bij draagt aan de oplossing van het probleem. Door geldcreatie gaan consumenten en bedrijven niet direct meer besteden en dat is het enige dat voor een duurzaam herstel zal zorgen. Geldcreatie kan de beurzen naar grotere hoogten stuwen maar duurzaam zal het niet zijn. De volatiliteit zal toenemen omdat onderliggende winsten lager worden en minder beleggers geneigd zijn risico's te nemen voor een schijntje aan dividend. Als de beurzen gaan zakken, zal het harder zakken als nooit tevoren.

Overigens heb ik nauwelijks belang bij een stijgende of dalende AEX. Zit long in wat aandelen en heb wat puts op de index. En wat wij hier allemaal schrijven heeft toch nagenoeg geen invloed op de koersen. Het is Amerika wat de richting bepaald, hier hobbelen we er jammer genoeg maar wat achteraan! Zonde want de AEX is in vergelijk met de VS goedkoper.
Bir
0
quote:

Sir Cryptalot schreef op 31 mei 2020 22:14:

40 miljoen, 19 miljoen, kijk hier eens even voor wat echte getallen:

www.bls.gov/news.release/pdf/empsit.pdf
Cijfers over april ja, mei meetellen lijkt me wel relevant, gelet op de Corona ontwikkelingen die maand.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.