'Michelin aast op Telematics-tak van TomTom' | Eurobench.com

'Michelin aast op Telematics-tak van TomTom'

Gepubliceerd op 29 nov 2018 om 06:36 | Reacties: 10

TomTom (15:41)

9,843 +0,150 (+1,55%)

AMSTERDAM (AFN) - Bandenfabrikant Michelin is in de race om TomTom-onderdeel Telematics te kopen. Het Franse bedrijf is door naar de tweede ronde van het verkoopproces dat de Nederlandse navigatiedienstverlener eind september in gang zette. Dat melden drie bronnen tegen Het Financieele Dagblad (FD).

Michelin is naar verluidt een van de vier overgebleven partijen voor Telematics, het onderdeel dat software maakt waarmee bedrijven hun autovloot efficiënter kunnen gebruiken. Volgens de krant wil Michelin Telematics toevoegen aan Michelin Solutions, zijn eigen 'fleet management'-divisie.

Volgens de ingewijden is ook de Britse investeringsmaatschappij Pamplona Capital Management door in het proces. Pamplona heeft al 26,5 procent in Octo Telematics, een Italiaanse branchegenoot van Telematics. Ook de Japanse bandenmaker Bridgestone en een andere investeringsmaatschappij zijn in de race voor Telematics.

Tegen het FD wilden TomTom en Michelin niet reageren. Pamplona en Bridgestone waren niet bereikbaar voor commentaar.

11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
thepouw
0
Als dit waar is, toont dit aan dat er echt grote interesse is. Er zijn zelfs meerdere rondes nodig. Mij lijkt dat er dan toch in elk geval een mooi prijsje bedongen moet kunnen worden. En dan maar hopen dat HG niet meteen zegt dat maps zelfstandig doorgaat en de opbrengsten geinvesteerd (lees: vergooid) gaan worden.
DerksVisie
0
"Hoeveel Telematics moet opleveren is niet bekend. Bronnen in de markt noemen bedragen die oplopen van €1 mrd tot €1,5 mrd."

Bron: FD
steelfighter72
0
Goh, interesse komt zelfs uit onverwachte hoeken, dit kan heeeeel leuk worden. Zometeen komt NASA met Insight er ook bij...
objectief
0
apieslapie
0
quote:

objectief schreef op 29 nov 2018 om 08:25:


Dit zijn niet echt partijen die aanspreken en een hoge prijs willen betalen.


Verklaar je nader!
~Justin~
0
22 JUNI 2017 09:33
NIEUWS
Laatste update: 22 juni 2017 09:33
Michelin koopt telematicaprovider Nextraq

Nextraq, een Amerikaanse specialist op het gebied van telematica en fleet management van lichte vrachtwagens, is overgenomen door Michelin. Dit meldt Michelin vandaag.

Nextraq was onderdeel van Fleetcor Technologies, een groot bedrijf op het gebied van tankpassen en betalingsvoorzieningen voor personeel.

“Telematica en fleet management services groeien wereldwijd snel en vormen een belangrijk onderdeel van onze ontwikkelingsplannen”, verklaarde Ralph Dimenna, coo van de Amerikaanse truckdivisie van Michelin, de overname. “Nextraq is een strategische overname die ons laat groeien op het gebied van telematica en onze concurrentiekracht op het gebied van fleet management technologie en services in de VS versterkt.”
De technologie en services van Nextrac zijn gebaseerd op gps-tracking. Het gaat dan onder meer om het registreren van onveilig rijgedrag en het blokkeren van mobiel gebruik tijdens rijden. Maar ook het verbeteren van brandstofverbruik en het vergroten van de algehele productiviteit van het transportbedrijf zijn deel van de service, meldt Michelin.

Nextraq is gespecialiseerd in diensten voor kleine tot middelgrote bedrijven, met twee tot vijftig vrachtwagens. Het bedrijf in Atlanta heeft 117 medewerkers. De klanten bestaan uit circa zevenduizend fleetowners met 116 duizend individuele rijders
~Justin~
1
Uit het jaarverslag van Michelin blijkt dat ze tegen de EUR 476 miljoen hebben betaald voor de overname van Nextraq, een telematica bedrijf in de US. Dat bedrijf is in aantallen abonnees 7x kleiner dan TomTom Telematics


3.4.8 CasH aND CasH eQUIValeNTs
Excluding the currency effect, cash and cash equivalents declined by €39 million year-on-year to €1,773 million, reflecting the net impact of the following factors: ?increases from: • the €662 million in free cash flow, after the investment of €476 million in acquisitions (mainly all outstanding shares of NexTraq), • the €35 million in proceeds from the issue of new shares on the exercise of stock options, the granting of performance shares and the repayment in 2017 of loans granted to Group employees in 2016 under the Employee Share Ownership Plan, • other factors in an amount of €63 million; 3.4.9 eQUITY

Jaarverslag Michelin hier:
www.michelin.com/eng/content/download...

Abonnee omvang hier:
www.google.nl/amp/s/www.pymnts.com/ne...
Robin C
0
Voor een hightech groeibedrijf(sonderdeel) dat winst maakt, wordt typisch 8 keer de EBITDA betaald. Nu, door de meerjarige bull market, zie je overnames in ITS waarbij soms 16 keer de EBITDA op tafel wordt gelegd.
Ik kan nu niet direct zien wat Tom2 Telematics als EBITDA heeft, of wat 2018 zal brengen, maar dat kan je al een goede indicatie geven van de overnameprijs. Merk op dat de EBITDA door de verkopende partij typisch wordt opgeboost, dus een iets hogere prijs kan ook :-)
marique
0
ebitda yoy is 63 mln.

Boekhoudkundig oppoetsen heeft geen zin omdat overnemende partij altijd vooraf in de boeken mag kijken.
~Justin~
0
Na eerste halfjaar was ebitda 33,1 mln
corporate.tomtom.com/events/event-det...

Gezien de groei komt deze einde jaar tegen de 70 mln.


Wel goed om te weten: de divisie draagt nu intern kosten af voor kaarten onderhoud; dit drukt het ebitda. Als de overnemende partij bepaalde ‘ballast’ niet meeneemt, is het ebitda om mee te rekenen hoger.

Daarnaast zijn er schaalvoordelen bij samenvoeging en is er een nieuw platform ontwikkeld (3 jaar werk aan opex en enkelen tientallen miljoenen capex) waar mogelijk ook IP omheen zit.
marique
0
Overnamesleutels zoals .. x ebitda is achterafwetenschap. Daarom zie je grote verschillen voor soms ogenschijnlijke gelijkwaardige overnames. Want het is zoals Justin schrijft, het gaat niet alleen om de ebitda zoals publiekelijk bekend.

11 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.