Italiaanse zorgen houden beurzen in greep

Door AFN op 28 september 2018 17:44 | Views: 5.032

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Milaan heeft vrijdag veel terrein moeten prijsgeven vanwege zorgen over de begrotingsplannen van de nieuwe Italiaanse regering. Die hadden hun weerslag op Europese bankenaandelen. Ook de meeste andere Europese beurzen verloren op de laatste handelsdag van het derde kwartaal.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,8 procent lager op 549,62 punten. De MidKap klom 0,1 procent tot 786,79 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 1,5 procent kwijt.

De hoofdindex in Milaan kelderde 3,6 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken. De nieuwe Italiaanse regering heeft het begrotingstekort voor 2019 vastgesteld op 2,4 procent, terwijl de financiële markten hadden gehoopt dat de overheid de uitgaven zou terugdringen en het tekort rond de 2 procent zou uitkomen.

Banken verliezen

Elders in Europa waren banken ook bij de grootste verliezers. In Amsterdam was ING de grootste daler bij de hoofdfondsen met een min van 3,8 procent. In Frankfurt verloor Commerzbank 4,8 procent en in Parijs leverde Crédit Agricole 4,3 procent in.

In de MidKap stond chipbedrijf ASMI 2,7 procent hoger. De Chinese elektronicagigant TCL overweegt volgens ingewijden een bod van 1 miljard dollar uit te brengen op het resterende belang van ASMI in ASM Pacific Technologies. ASMI staat al enige tijd onder druk van activistische beleggers om zijn volledige belang in zijn Aziatische tak af te stoten, maar het bedrijf herhaalde dat het belang strategisch is en dat er niet wordt gesproken over een verkoop.

Zorgen

TomTom was in de MidKap een grote daler met een min van 3,8 procent. De navigatiedienstverlener boekte een dag eerder een koerswinst van bijna 19 procent na aankondiging van een mogelijk verkoop van de divisie Telematics.

In Frankfurt verloor BASF 2,3 procent. Het Duitse chemieconcern verlaagde de winstverwachting voor dit jaar.

De euro stond ook onder druk door de Italiaanse zorgen. De eenheidsmunt was 1,1620 dollar waard, tegen 1,1666 dollar op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 73,32 dollar. Brentolie steeg 1,3 procent in prijs tot 82,79 dollar per vat.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

9 Posts
san marco
0
Klimt al dagen gestaag verder... Dus de min vandaag is een lachertje in vergelijking met de AEX
Peak
0
Ik denk dat de gemiddelde belegger niet een goed idee heeft langs welke afgrond de beurzen zijn gesjeesd vandaag.
Als de Italiaanse banken triggeren dat Deutsche Bank door zijn steun zakt dan is het luik naar de kelder van de kelder geopend en vliegt de CAC door de kamer. Vandaag kwam de koers van Deutsche Bank op een paar duppies na op zijn year low. Voor het eerst in lange tijd kwam de zilver prijs enorm in beweging (naar boven) 3,13%. Dat geeft wel aan hoe laat het is.
Ik heb stevig de indruk dat de koers van Italiaanse banken wordt gemanipuleerd (steunaankopen) op zo n dag. Om de boel te verbloemen ? In het aandeel Unicredit bijvoorbeeld enorm veel handel zonder dat er een orderboek zichtbaar was vanochtend.
Koop gerust wat goud en zilver zou ik zeggen. Ik heb de wijsheid niet in pacht maar beschik wel over een goed gevoel voor nattigheid.
Fijn weekend..
suskewiet
0
Alles word in stand gehouden .
Dus niet volledig in paniek komen .
Nu komen er nog rating verlagingen van de banken .
Ze kunnen niet anders dan de kredieten te laten op lopen .
We leven in een fictie wereld .
Hoe dit gaat aflopen weet niemand ?
Mick75
0
@ short dollar
Zit je lekker short Short?
Succes met paniek zaaien, de stemming kan namelijk zo weer omslaan. Want economisch gezien gaat het gewoon goed in Europa, banken hebben voldoende buffers en de populistische Sinterklaas regering van Italië zal snel tot inkeer komen wanneer niemand hun staatsobligaties wilt afnemen.
suskewiet
0
Mick?
Gelukkig hebben we Verhofstad nog .
Een van de grootste poen pakkers van Europa .
250 duizend euro netto per jaar aan zitpenningen .
Die politiekers hebben geen ziel in hun lijf en denken dat we dom blijven ?
Vind het spijtig dat het populisme sterk wint ,maar niet verwonderlijk .
Spijtig
Peak
1
@ Mick 75,
Bedankt voor jouw reactie. Mijn nick name geeft wellicht enige verwarring. Ik zit niet de hele dag te shorten oid. Ik geef alleen aan dat of de euro of de dollar sterker is, daar begint het belegggingsspel mee elke dag.
Graag wil ik in een gezonde positieve omgeving op de beurzen, door vooruit te denken, wat geld bij-drukken voor de hungry mouths to feed.
Ik wil graag mijn verbazing delen en checken aan de hand van reacties zoals de uwe of ik het nog goed zie. De paniek zaai ik niet, ik kreeg het juist, door een aantal omstandigheden aan elkaar te koppelen. Mijn conclusie vooralsnog blijft dat de problemen ( met Italie o.a.) ogenschijnlijk zo groot zijn dat de vrije marktwerking in het geding lijkt. We leven in een fictieve wereld denk ik nu ook (bijdrage van Suske Wiet). Ik probeer me daar een beeld bij te vormen zodat ik (en u) voortaan beter op een situatie kunnen inspelen. Niet meer shorten van banken (die elkaar ogv gentle mans agreement moeten steunen?) maar direkt goud en liever zilver kopen.
Ik las de politieke uiteenzettingen van u en anderen en ben er blij mee dat er meer gedachtengoed is dan populistische one-liner denkwijzen. De basis blijft dat we elkaar allemaal nodig hebben en dat de problemen nu zo groot worden dat het alleen gezamenlijk kan worden opgelost. Dat kost vreselijk veel tijd en investering en het geduld is op bij de burgers die veel teveel verplichtingen zijn aangegaan op teveel krediet . Elke politicus die nog aan zal treden in de toekomst doet er verstandig aan om zich niet als profeet of problem solver te presenteren met one-liners maar eerst en vooral eens te laten zien hoe de huidige situatie in elkaar steekt. Op basis van dat besef kan dan een langdurige vertrouwensrelatie met kiezers worden uitgebouwd zodat problemen gezamenlijk kunnen worden aangepakt. Daar heb je echter wel kiezers voor nodig die die moeite willen nemen om het te gaan begrijpen allemaal. En banken (bankiers) die de hand in eigen boezem willen steken. Vervolgens kunnen burgers gaan vetrouwen op het idee dat als het iemand anders beter gaat het hen ook beter zal gaan in de toekomst. En daar knelt de schoen; door de alles voor Bassie mentaliteit en de jouw gewin is mijn verlies insteek staan mensen niet meer open voor het opbouwen van gezamenlijk belang. Vroeger had je daar een kerk voor. Maar dat werden er al snel meer waarmee de problemen begonnen naast de ongure hobbies die sommigen er op na gingen houden binnen deze genootschappen. Lang verhaal kort; vandaag is het niet best in Europa en het wordt rap slechter. Geloof alsjeblieft niet in een "leider" die zegt "het wel even te fixen" met een kortinkje hier en een toeslagje daar. Zoek naar diegene die de problemen goed in kaart brengt en die aanstuurt op nieuwe visie en gedrag van de mensen in de maatschappij zou ik zeggen.
En goede handel alvast voor volgende week.
Traveler@repair
0
TOP verwoord !! Daarom stem ik piratenpartij, niet op pluch belustte gasten, maar waarheidsvinders die echt gezamelijk de boel willen positieveren. U verwoord het veel beter dan ik kan, TOP !!
( In ijsland is de piratenpartij groot, Ijsland is het enige land dat de banksters achter slot en grendel heeft gezet EN belangrijker: ze hebben alle schulden afgelost ! Toppertjes die Piraten.
[verwijderd]
0
Noord-Europa, waaronder Nederland, heeft lang van de goedkopere export naar Zuid-Europa kunnen profiteren, en deze bijna kunnen verdubbelen, ten koste van de Italiaanse economie. Maar als het op solidariteit aankomt zijn ze niet thuis. Met zo'n mentaliteit moet je geen Europese Unie beginnen. Het is duidelijk dat we naar Europese staatsobligaties toe moeten, omdat anders het Europese huis in elkaar stort.
9 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.