Opnieuw koersval AEX door virusvrees

Gepubliceerd op 28 februari 2020 09:13 | Reacties: 43

AEX (03 apr)

471,46 -6,82 (-1,43%)

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam ging vrijdag opnieuw hard onderuit. Ook de andere Europese beurzen zakten verder weg na de koersval een dag eerder. De uitverkoop op de wereldwijde beurzen hield aan door de vrees voor de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus en de zorgen over de economische impact van de virusuitbraak.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 3,7 procent in het rood op 539,27 punten. Het is de zevende verliesbeurt op rij. De hoofdindex stevent af op een weekverlies van ruim 12 procent en beweegt rond het laagste niveau sinds augustus 2019. De MidKap raakte 3,9 procent kwijt op 837,21 punten. Londen, Parijs en Frankfurt kelderden tot 3,3 procent. De hoofdindex in Milaan zakte 3 procent.

De wereldwijde beurzen raakten deze week in vrije val nadat het coronavirus in Italië voet aan de grond had gekregen en stevenen af op de slechtste week sinds de financiële crisis in 2008. De Europese Centrale Bank (ECB) ziet echter nog geen reden om maatregelen te nemen naar aanleiding van de virusuitbraak. De ECB houdt de situatie wel "nauwlettend in de gaten".

Luchtvaartsector

Vooral de luchtvaartsector werd hard geraakt door de virusuitbraak. Na de eerdere winstwaarschuwing van Air France-KLM (min 4,6 procent), waarschuwen nu ook easyJet (min 4 procent) en British Airways-moeder IAG (min 7,6 procent), en Finnair (min 4 procent) voor een negatieve impact op de resultaten.

Alle 25 AEX-bedrijven gingen omlaag. Grootste daler was chemicaliëndistributeur IMCD met een verlies van ruim 5 procent. In de MidKap profiteerde beursintermediair Flow Traders juist van de onrust op de markten en was de enige stijger met een plus van 4 procent. Automatiseerder ICT Group kelderde 9 procent bij de kleinere bedrijven na tegenvallende jaarcijfers.

BASF

In Frankfurt verloor BASF ruim 3 procent. Het Duitse chemieconcern waarschuwde bij de publicatie van de jaarcijfers voor een "significante impact" van het coronavirus op de resultaten.

De euro was 1,1024 dollar waard tegen 1,0975 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 3 procent tot 45,68 dollar. Brentolie kostte 2,7 procent minder op 50,77 dollar per vat.

67 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
taurus86
0
Kent u al iemand die door het Coronaverhaal, tijdelijk zonder werk zit? Aan de files merkte ik het niet vanochtend.
'De mens lijdt het meest, onder het lijden dat hij vreest'. 'k Heb het tegeltje maar weer even in het zicht gehangen.
Nog 3 uur en dan gaan we de file weer in.
pieter 007
0
quote:

taurus86 schreef op 28 februari 2020 13:14:


Kent u al iemand die door het Coronaverhaal, tijdelijk zonder werk zit? Aan de files merkte ik het niet vanochtend.
'De mens lijdt het meest, onder het lijden dat hij vreest'. 'k Heb het tegeltje maar weer even in het zicht gehangen.
Nog 3 uur en dan gaan we de file weer in.


We hebben het virus omgedoopt in carnaval virus
appeloappelo
0
Corona is op korte termijn niet best voor de economie, maar het kan op lange termijn heel wat kosten schelen voor pensioenfondsen en de overheid.

Daarnaast is deze virus update ... een update die je je lichaam niet moet ontnemen... wordt ie sterker van!
67 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.