China legt beperkingen op aan betalingsbedrijf Ant Group

Gepubliceerd op 27 december 2020 16:23 | Reacties: 8 | Onderwerpen: China; opnieuw lieveling van beleggers? 

PEKING (AFN/BLOOMBERG) - De Chinese overheid heeft een aantal beperkingen opgelegd aan de grote betalingsdienstverlener Ant Group. De dochteronderneming van webwinkelconcern Alibaba moet volgens Peking stoppen met het verstrekken van consumentenkredieten en het verlenen van vermogensbeheerdiensten.

Bestuurders van Ant Group moesten dit weekend verschijnen bij de Chinese centrale bank waar hen werd medegedeeld dat het bedrijf een noodzakelijke "rectificatie" moet doen bij leningen, verzekeringen en vermogensbeheer. Daarbij werd Ant Group, bekend van betaalapp Alipay, gezegd zo snel mogelijk met een tijdschema te komen.

Begin november hielden de Chinese autoriteiten nog onverwacht de megabeursgang van Ant Group tegen. De financiële dienstverlener wilde bijna 35 miljard dollar ophalen op de aandelenmarkten in Shanghai en Hongkong, waarmee het de grootste beursgang ooit was geworden. Er werd gewezen op veranderingen in regelgeving zonder dit nader uit te leggen. Het was wel al bekend dat toezichthouders er problemen mee hadden dat Ant Group als financiële dienstverlener niet aan dezelfde strenge regels was onderworpen als banken.

Druk

Met de nieuwe stappen tegen Ant Group voert de Chinese overheid de druk verder op bij de grote technologieconcerns van het land. Vorige week werd nog bekend dat de Chinese mededingingsautoriteiten een onderzoek zijn begonnen naar Alibaba vanwege verdenking van misbruik van zijn sterke machtspositie.

Alibaba en Ant Group komen beide uit de koker van de Chinese multimiljardair Jack Ma. Hij riep in oktober nog de woede van de Chinese overheid over zich af toen hij tijdens een speech zei dat een campagne van president Xi Jinping tegen te grote financiële risico's de innovatie zou beperken.

10 Posts
horscamp
0
ramp 2017
0
Zouden ze met westerse techneuten ook gelijk moeten doen , hou je je bezig met activiteiten die duidelijk bank diensten zijn wordt jecook als dusdanig aan gepakt on moet je aan alle daarvoor geldende regels voldoen ...
Makita
2
Is Jack Ma alweer gezien? Of nog steeds parasolletje aan het vouwen in een heropvoedingskamp?
Chessplayer1992
0
Jammer voor de aandelen Alibaba, maar inderdaad prima ontwikkeling voor de maatschappij. Wordt weleens goed dat toezichthouders in Amerika en China gaan kijken naar bedrijven met monopolie. Maar bij Facebook hoeft een eventuele opsplitsing ook niet erg te zijn voor de aandeelhouders. Hier idem. Op korte termijn koersdalingen zijn kansen om lichtjes bij te kopen.
Jopie1962
3
Het zou me niets verbazen als de leden van de Centrale Communistische Partij persoonlijk te weinig mee-krijgen van al dat mooie geld. Zodra dat goed geregeld is, en het smeergeld rijkelijk vloeit, zal Jack Ma weer met rust gelaten worden.
Sander_zwi
0
Als de hoge heren daar weer tevreden zijn met een groter aandeel van dit mooie cash cow systeem is het weer business as usual.. in andere woorden mijn mening is dat Alibaba goedkoop ingekocht kan worden op de huidige koers. Blijft een mening en risico bestaat dat ze nog meer tikken krijgen van hun overheid.
Tripple_A
0
Als Alibaba/ Ant Group een bestaande bank koopt, hebben ze daarmee een bankvergunning en kunnen ze aan de bankregels voldoen. En weer doormarcheren met hun financiële diensten. Of zie ik mss iets over het (Chinese) hoofd?
erjee-ff
0
quote:

Tripple_A schreef op 28 december 2020 12:20:


Als Alibaba/ Ant Group een bestaande bank koopt, hebben ze daarmee een bankvergunning en kunnen ze aan de bankregels voldoen. En weer doormarcheren met hun financiële diensten. Of zie ik mss iets over het (Chinese) hoofd?

Ja, namelijk dat je niet zo maar een bank koopt (al dan niet in China).
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.