Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

Door AFN op 26 oktober 2020 07:31 | Views: 4.577

Bouw vreest ontslaggolf door stikstofbeperkingen

AMSTERDAM (AFN) - Bij bouwbedrijven dreigt een kaalslag doordat het Rijk er na anderhalf jaar nog steeds niet in is geslaagd om stikstofruimte voor nieuwe infrastructuurprojecten te creëren. Hiervoor waarschuwen voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland, voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland en voorzitter Bernard Wientjes van de Bouwagenda in Het Financieele Dagblad.

Door stikstof komen er minder infraprojecten op de markt omdat er geen vergunningen worden verleend. Volgend jaar zullen de opdrachten daardoor opdrogen, te meer omdat lagere overheden inmiddels ook het mes zetten in wegenonderhoud en -aanleg vanwege de coronacrisis.

Verhagen van Bouwend Nederland wijst er op dat er sociale plannen klaarliggen. "Er staan duizenden banen op de tocht. Het is een gotspe dat dit gebeurt juist nu de bouw een stimulans voor de economie kan zijn. Iedere euro die wordt besteed aan de bouw gaat drie keer rond in de economie."

Verhagen, Terpstra en Wientjes willen dat de politiek het tij keert, zo zeggen ze tegen de krant. Dat zou moeten gebeuren bij de behandeling van de nieuwe stikstofwet die minister van Landbouw Carola Schouten naar het parlement heeft gestuurd. Daarin is ruimte gecreëerd voor kleinere woningbouwprojecten en er komt geld voor emissieloos materieel, maar voor infrastructuurprojecten is niets geregeld. De drie vinden dat landbouw, industrie en vervoer hun bijdrage moeten leveren om het probleem op te lossen.

Meld u aan voor de EuroBench.com dagelijkse nieuwsbrief

en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de beurs!

 

Reacties

8 Posts
mok
8
Ik vind dit de grootste idioterie van dit moment. We leggen onszelf zware doelstellingen op, waar niemand en ook de natuur niet bij gebaad is. Na de jaren 70 zijn er al vele stikstofbeperkende maatregelen genomen, waardoor uitstoot met driekwart gedaald is. Voor de steeds dominantere natuurlobby, gesteund door miljoenen uit de lotterijen, is dit nog niet genoeg. Ze hebben handig de Europese regels in wetten verankerd, zodat ze de politiek, bouw en agrarische bedrijven gegijzeld hebben. Omdat burgers het onderwerp niet goed begrijpen en de meesten in steden wonen, laten ze zich leiden door de algemene teneur dat de natuur het zwaar heeft. Ze hebben niet door dat men terug wil naar de situatie van vele honderden jaren geleden, maar dan wel met meer bos (Nederland had rond 1800 alle bos gekapt, daarna is er bv op de Veluwe weer bos gepland om verstuiving tegen te gaan). Er zijn wel degelijk enkele problemen, zoals bij onze weidevogels, maar die los je niet op door verdere stikstofreductie. Kijk naar Duitsland en hoe zij met het probleem omgaan. Veel realistischer, met oog voor mens en natuur, niet met die onrealistische lage stikstofuitstoot normen.
Bob777
4
De kinderbijslag op > dan 2 kinderen afschaffen en niet ieder probleem van de wereld hier naar toe halen. Een inwonersreductie dan krijg je vanzelf een CO2 en stikstof reductie.
erjee-ff
4
We wonen in één van de meest dichtbevolkte landen ter wereld, en we laten nog steeds meer dan 100.000 mensen per jaar dit land in komen. Dat zijn steden ter grootte van Helmond of Alkmaar (ok, Helmond zit net onder de 100k, Alkmaar richting de 110, maar het gaat om ordegrootte).

We bouwen niet op jaarbasis dat soort steden bij, sterker nog, we hebben er niet eens een plan voor, dat kan namelijk niet. De reden dat het niet kan is dat half Nederland ook uitgeroepen is tot Natura 2000 gebied.

En daar zit de uitdaging, een keuze maken in wat we willen. We kunnen niet én een half natuurgebied zijn én de grootste haven van Europa hebben. We kunnen niet én een half natuurgebied zijn én de derde luchthaven van Europa herbergen (binnenkort de tweede).
CorsaE
1
Het is eigenlijk ongelooflijk wat een bestuurlijke janboel de kabinetten Rutte hebben veroorzaakt. Volgens Lodewijk Asscher-PVDA moeten er de komende 10 jaar 1 miljoen woningen worden gebouwd. Dat krijg je met de huidige regelgeving natuurlijk nooit voor elkaar.
erjee-ff
1
quote:

CorsaE schreef op 26 oktober 2020 12:34:

Het is eigenlijk ongelooflijk wat een bestuurlijke janboel de kabinetten Rutte hebben veroorzaakt. Volgens Lodewijk Asscher-PVDA moeten er de komende 10 jaar 1 miljoen woningen worden gebouwd. Dat krijg je met de huidige regelgeving natuurlijk nooit voor elkaar.
En wat dacht je van de kabinetten Balkenende daarvoor?
Little Dagobert
1
Hoe kun je toch als overheid je eigen mooie praatjes na lopen over torenhoge milieudoelstellingen als je in een van de drukst bevolkte delta's van de wereld leeft en ook nog eens een economie nodig hebt die de welvaartstaat in de benen moet houden. Dat kan niet zonder een beroep te doen op veel grondstoffen, energie en de daarbij behorende milieubelasting. Natuurlijk moet het geleidelijk groener en zuiniger. Echter al die regels zijn intussen een barrière om tot effectieve oplossingen te komen. De politiek heeft zich de afgelopen decennia helemaal klem gezet in haar eigen regelzucht. De sleutel zit niet in meer en nieuwe regels, de oplossing zit in minder regels en meer realisme in de politiek. Als de politiek het roer niet drastisch omgooit zullen steeds meer bedrijven dit land verlaten, de economie verder krimpen, de welvaatstaat en uiteindelijk verschralen en (op wereldschaal) de verduurzaming tot stilstand komen.
objectief
0
De bouw moet niet zo zeuren; laat ze eerst intern de zaken maar op orde brengen. Tegenvallers aan de lopende band bij BAM (ook in in het buitenland, wat hebben ze daar te zoeken) en consorten. Verduurzaming, daar wordt ieder beter van.
8 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.