Mindere marktomstandigheden raken ook Besi | Eurobench.com

Mindere marktomstandigheden raken ook Besi

Gepubliceerd op 26 apr 2019 om 07:23 |

BESI (17:35)

33,900 -0,080 (-0,24%)

DUIVEN (AFN) - BE Semiconductor (Besi) heeft het eerste kwartaal van het jaar afgesloten met veel minder winst op een fors lagere omzet. De daling kwam niet geheel als een verrassing omdat het chipbedrijf net als veel branchegenoten kampt met moeizame marktomstandigheden op eindmarkten wereldwijd.

De opbrengsten in de meetperiode daalden met ruim 47 procent tot 154,9 miljoen euro in vergelijking met het eerste kwartaal van 2018. De lagere omzet en hogere op aandelen gebaseerde compensatiekosten zorgden er voor dat de winst bijna drie kwart lager uitviel op 9,5 miljoen euro.

Topman Richard Blickman sprak van solide resultaten. Volgens hem wist Besi ondanks de daling de gemiddelde verwachtingen te overtreffen. De bestuurder constateerde dat de klantvraag enigszins aantrekt, na drie opeenvolgende kwartalen van omzetdalingen. Op kwartaalbasis was sprake van iets verbeterd orderboek, onder meer voor bepaalde chips voor Aziatische onderaannemers. Jaar op jaar was nog wel sprake van fors minder bestellingen.

Verwachting

Besi maakte werk van het verlagen van de kosten. Het bedrijf wist de operationele uitgaven in de voorbije maanden met ruim 25 miljoen euro te verlagen. Volgens Besi is het voor dit jaar vooral zaak om de winstgevendheid op peil te houden en voldoende kasstroom te genereren te voorbereiding op een volgende investeringsronde voor klanten.

Voor het lopende kwartaal rekent Besi op een omzetgroei van 5 procent op kwartaalbasis. Daarbij zal de operationele winst het niveau van de eerste maanden van dit jaar iets overschrijden. Ook wil Besi de operationele kosten verder omlaag brengen.

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.