Noors staatsfonds verliest meer dan 100 miljard op beleggingen

Gepubliceerd op 26 maart 2020 12:12 | Reacties: 14

OSLO (AFN/RTR/BLOOMBERG) - Het Noorse staatsinvesteringsfonds heeft sinds begin dit jaar een verlies op zijn beleggingen moeten slikken van ruim 1,3 biljoen kroon (circa 113 miljard euro) vanwege de door de coronacrisis fors gedaalde beurskoersen.

Het fonds, dat opbrengsten uit Noorse oliewinning belegt, is 's werelds grootste staatsfonds. In oktober vorig jaar steeg de waarde van zijn bezittingen nog naar een record van ruim 10 biljoen kroon. Het verlies op zijn investeringsportefeuille komt sinds begin dit jaar neer op meer dan 16 procent. Daarmee werd een flink deel van de winsten van vorig jaar weer ingeleverd. De grootste verliezen werden geleden op aandelen die het grootste deel van de bezittingen uitmaken.

De Noren investeren in duizenden beursgenoteerde bedrijven in de wereld, waaronder grote namen als Shell, Microsoft, Google-moeder Alphabet, Apple, Facebook, Amazon en Nestlé. Het beleggingsfonds wordt beheerd door de Noorse centrale bank en is ook een belangrijke investeerder in Nederlandse staatsobligaties en aandeelhouder van veel Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Verder werd bekend dat een nieuwe topman is gevonden voor het staatsfonds, als opvolger van Yngve Slyngstad die in oktober zijn vertrek aankondigde. Hij wordt begin september opgevolgd door Nicolai Tangen die topman en oprichter is van het investeringsfonds AKO Capital. Slyngstad heeft meer dan twaalf jaar aan het roer gestaan van het Noorse staatsfonds.

22 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
P_kaas
0
Ik zie veel Noren in Spanje. Een gepensioneerde noorse postbode heeft daar meer koopkracht dan een Spanjaard met een topjob.
22 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.