Britse premier May kondigt vertrek aan

Gepubliceerd op 24 mei 2019 10:06 | Reacties: 4 | Onderwerpen: Groot-Britannië 

LONDEN (ANP) - De Britse premier Theresa May heeft haar vertrek aangekondigd. Ze neemt op 7 juni ontslag als leider van de Conservatieve Partij en blijft aan als premier tot haar partijgenoten een opvolger hebben gekozen. Die interne partijverkiezing begint een week later.

De positie van May kwam de afgelopen dagen onder grote druk te staan. Ze legde vrijdag een verklaring af. De 62-jarige May zei buiten haar ambtswoning dat ze tot het inzicht is gekomen dat het in het landsbelang is als ze plaats maakt voor een andere leider.

De premier zei altijd te zullen betreuren dat het haar niet is gelukt de brexit tot een succes te maken. Ze stelde alles te hebben gedaan wat in haar macht lag om parlementariërs zover te krijgen haar deal met de EU te steunen. "Helaas is me dat niet gelukt. Ik heb het drie keer geprobeerd."

Chaos

May stelde dat haar opvolger "consensus moet vinden in het parlement, waar mij dat niet is gelukt". Dat kan volgens haar alleen worden bereikt als alle kampen bereid zijn compromissen te sluiten. Haar stem brak toen ze haar toespraak afsloot met de mededeling dat ze dankbaar is dat ze de kans kreeg haar land te dienen.

May kwam aan de macht in de politieke chaos die volgde op het referendum over de brexit in 2016. Het lukte de conservatieve leider de afgelopen jaren niet haar land uit de EU te loodsen. Ze sloot weliswaar een brexitdeal met de EU, maar die is herhaaldelijk weggestemd door het Britse Lagerhuis.

Opvolger

Kandidaten om May op te volgen hebben nog enkele weken de tijd om zich aan te melden. De interne partijverkiezing gaat van start in de week van 10 juni, bericht de BBC. Er worden vervolgens stemrondes gehouden tot twee kandidaten over zijn. De strijd om het partijleiderschap kan weken duren.

Het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn van de machtswissel. Oud-minister Boris Johnson wordt momenteel gezien als favoriet om May op te volgen. Hij staat bekend als een brexit-hardliner. De EU heeft al duidelijk gemaakt niet opnieuw te willen onderhandelen over de scheidingsovereenkomst die ze met May heeft gesloten.

5 Posts
suske wiet
0
We onderschatten de gevolgen van een Brexit zonder akkoord .
May go away ,zo snel mogelijk ,al jouw krediet is opgebruikt .
Henk Snaph
0
quote:

suske wiet schreef op 24 mei 2019 10:52:


We onderschatten de gevolgen van een Brexit zonder akkoord .
May go away ,zo snel mogelijk ,al jouw krediet is opgebruikt .


Dit is geschreven zonder er bij na te denken of er geen verstand van te hebben.
Boris drijft de Brexit door zonder akkoord.
het zwaard
0
Ik ben er nog helemaal niet zeker van dat Johnson de opvolger wordt van May.
Als deze de harde Brexit doorduwt wordt hij en zijn partij bij de volgende verkiezing volledig van de kaart geveegd door de partij van Nigel Farage. Bij deze laatste is er geen sprake van harde of zachte uittreding. Voor hem kan het niet hard genoeg zijn. Al wat er dan misloopt zal in de schoenen geschoven worden van Boris door Farage ,wegens niet hard genoeg .Verder zijn er binnen de partij van Johnson nog veel mensen die niet akkoord gaan met een harde Brexit en zelfs nog velen die eigenlijk liever helemaal geen Brexit willen. Net zoals bij de meeste Britse ondernemers trouwens. Als de conservatieven willen dat hun partij blijft bestaan zullen ze met 'n ander plan moeten komen, vermits anders een groot deel van hun kiezers de partij zullen verlaten. Al bij al hebben ze het zelf natuurlijk zelf gezocht.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.